Olyan almafákat szeretnék ültetni, melyek már csak szüleim meséiben és esetleg gyermekkori emlékeimben találhatók.
Vagy tud róluk valaki?
A sok hibrid keverék helyett batult, jonatánt....!!!!!!
Köszönöm a választ. Ali-bá írásait sövény ügyben már tanulmányoztam, de nem sövényt akarok, csak két ilyen Hesztia rezisztens fát ültetni az oldalkertbe szoliter és egyben haszon növénynek. Nagyon tetszik, amit a Corvinus Egyetem ír róla, meg is találtam a Balogh faiskolát, ahol kapni lehet, de.... csak termelőknek és minimum 100 db-ot, állítólag a Corvinus Egyetem nem engedi kiskereskedelembe. Szuper... Jó lenne egy kis kontakt, segítség, valami...
Esetleg konzultálj Ali-bával sövény ügyben, ha az is érdekes lehet.
Almára visszatérve, nekem nincsenek rezisztens fajtáim, de nem sok gond van velük (Húsvéti rozmaring, gloster, mutsu, nyári fontos), néha elkapja őket a levéltetű meg a hernyók, esetleg vértetű. A rezisztens fajták meg talán ezeknél is jobbak. Lisztharmatot azóta nem igazán láttam, mióta az idared fácskát kidobtam, az egyfolytában olyan volt. Állítólag a jonathan vonal az lisztharmat érzékeny. Talán olyan is ír majd, akinek van ilyen rezisztens fája....
Látom, hogy a topic címével ellentétben azért "mai" fajtákról is értekeztek, úgyhogy bátorkodnék kérdezni. Már a "Gyümölcsfák" topicban is feltettem, de lehet egyből ide kellett volna.
"A házunk és a szomszéd téglakerítése között van egy 4,5 méteres sáv, oda gondolkodom valami kisebb méreten tartható, reszisztens fajta ültetésében. A Corvinus Egyetem fajtaszelekciói közt van olyan, ami lisztharmatra és varasodásra rezisztens, túzelhalással szemben is viszonylag ellenálló. Hogy képzeljem el a növényvédelmüket? Elég egy őszi-tavaszi lemosó permetezés és kész? Vagy ennyire nem leegyszerűsíthető a dolog?"
Szóval ezekről az új, rezisztens fajtákról szóló gyakorlati növényvédelmi tapasztalatok érdekelnének. Köszönöm!
A hétvégén tartotta a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat, a 2015. évi Találkozóját. Ez jó alkalom, oltóvesszők cseréihez partnereket találni, illetve egymástól tanulva gyarapítani a régi gyümölcsökkel kapcsolatos ismereteinket. Mindezeken túl egy jó kis baráti közösség. Élményeimet megosztottam kedvescimborás honlapomon is:
Ezen alkalommal ajándékokat is adtunk egymásnak, oltványok magok és egyéb szaporítóanyagok formájában. Ki ki felajánlotta azt amit nélkülözni tud, helyette elvihetett olyan valamit ami neki nincs. Én egy Nagy Boldogasszony és egy Serres Olivér körtével lettem gazdagabb. Itt pl. a fajtaértékelés látható.
Ez volt számomra talán az egyik leghasznosabb momentum, mert sok olyan gyümölcsöt kóstolhattam, szakértők támogatása mellett, melyeknek beszerzését régóta tervezem. Az ilyen módon gyűjtött tapasztalataim jól jönnek a beszerzendő oltóvesszők fajtáinak kiválasztásához.
Én most voltam ebben a gyümölcsészet iránt elhivatott közösségben először, szeretettel fogadtak, jól éreztem magam, sokat gyarapodott a gyümölcsészeti tudásom.
nekem is fura volt, hogy egyik csíkosabb, a másik, ami érettebb, nagyon nagy méretű jóval pirosabb, de a különbség oka az érettség fokában keresendő szerintem. amúgy az íz stimmelt. szuper alma, és állítólag a betegségekkel szemben is ellenálló.
Érdekes. Én úgy emlékszem, hogy a jonagored-en mindig nagyobb zöldes-sárga foltok is vannak. És nem kúpos.
Az első képen (régi) mosott az alma színe, ez utóbbikon csíkos. De ha stimmel az íze, akkor tök jó! Én ma vettem egy red chief-et. Starking íze volt...
Nálunk közel 10 éve terem a család nagyon szereti.Jó ízű,kevés gonddal jár a termesztése,nincs különleges igénye,sajnos gyümölcshullásra hajlamos,sokáig eláll.
hasonlít erre a red jonaprince-re. viszont közben lehet, hogy tesóm vett a tescóban ilyet (mármint azt, amit keresek), még nem kóstoltam, de állítólag az íze ugyanaz. holnap lemegyek, megnézem. ma arra hajlottam, hogy pogácsa almát ültetek, szeretem is (tudom, kicsit furcsa ízlésem van, de ezektől a gáláktól meg idaredektől, amikkel tele a bolt herótom van), nagyon jól tárolható (kaptunk egy ismerőstől 30 kilót, szerintem tavaszig kitart a spejzban) és ellenálló a betegségekkel szemben. egy baj van vele, túl nagyra nő, nekem meg nincs olyan sok helyem.
Jonagored szerintem biztos nem, azt időnként lehet kapni, ismerem. A többi nem szokásos fajta meg nem valószínű. A breaburn sem hasonlít élőben szerintem, néha-néha azt is látni. A red delicious ezen piros almák ősatyja, ezért rengetek hasonló alma van. Pont tegnap néztem, hogy a red chief is tökre hasonlít a glosterre. Bizonyára rokonok. Kár kutatni a képen látott piacon vett fajtát, végig kell kóstolni a szortimentet, ahol rá van írva. Bár pl. a peckham körte rendszerint vilmosként fut az áruházakban. Az alexander/bosc meg akár császárkörteként ...
Hát, írnak róla olyat, hogy amelyik nem piros, nincs napon, az elég ízetlen. Nekem nem volt ilyen problémám, szép piros és ízletes, mert sokáig a fán volt. Viszont nem tudom meddig állna el, amit ilyen éretten szedtem. Ki kell menni a piacra, vagy be kell menni az A*chanba és meg kell kóstolni a különféle fajtákat, glosterből szokott lenni. :)
Könnyen lehet, hogy nem gloster. Másrészről, viszont nem láttam még olyan almafát, amin minden alma egyformán "lógott". Van, hogy az oldala van felfelé, meg árnyék is érheti stb. ezért eltérően színeződik....
Egészen biztos, hogy nem Gloster. Mert a Gloster amikor lóg a fán, annak mindig a felső része pirosodik be először, míg az alsó fele marad zöld. A képen láthatón pedig fordítva van. Azon kívül a Gloster piros színében több a sötét színárnyalat. Az lilásabban piros.
néztem neten ezt a glostert, de ezen nem voltak ilyen kis púpok...mondjuk egy ízpróba jó lenne, de nem láttam boltban. most eszembe jutott, hogy mintha formára és ízre is a pogácsaalma és a jonatán keresztezése lett volna, bár ebben az esetben a pöttyöket nem tudom honnét örökölte volna. inkább a jonatán és a jonagold között volt félóton. de leginkább passz. :(
Hello, esetleg vegyél pirosra érett (!) glostert kóstolni, akár az is lehet. Kicsit kúpos alakú, kisebb-nagyobb zöldes színeződéssel. Ha nem kap elég napot, íztelen lesz, egy kertész barátom se tartja nagyra ezt a fajtát, mert nem evett igazi érettet. Nálam szept közepéig-végéig fentmarad a fán, és pont ma ízlelgettem, milyen csodás ízek és savak jönnek elő fogyasztásakor. Sajnos a magház penészesedésre hajlamos lehet, a gyümölcs meg alternanciára. Az "unalmas" mutsu is nagyon ízletes volt az idén a kertemben. Meg rájártam a szomszédtól áthullott starkingra (40 éves fa) is, most kezd hullani, teljes érettségben van, igazi ízorgiával. Lehet átszemzem vele a "nyári fontos" rétesalma fámat. A húsvéti rozmaringnak visszafogott íze van ezekhez képest, a szomszéd "100 éves" almafája meg nem túl jóízű almát terem. Lehet ezért is mennek ezek a fajták feledésbe....
A jonatán esetében nem tudom mennyire áll fenn, hogy lisztharmat érzékeny, nekem volt idared, amit emiatt kidobtam, állítólag egy fajtakör. A gloster, mutsu, starking kevésbé tűnik problémásnak. De vannak modernebb, rezisztens fajták is. Bár nem itt kellene reklámoznom...
sziasztok! a képen látható almából vettem múlt héten egy zöldségesnél, merthogy jonatánnak lett mondva (az a kedvencem), amit már akkor is gyanúsnak találtam, mivel az átlagos jonatánnál nagyobb méretű volt, és - ahogy a képeken is látszik - pici pöttyök borították, főleg a pirosabb részen. ízre tényleg hasonlónak találtam a jonatánhoz, de nem annyira savas, nagyon finom. olyasmi, mintha a jonatán és a jonagold között lenne félúton, annyira azért nem édes, mint a jonagold. ötlet, hogy milyen fajta lehet? szeretnék ültetni a kertembe két almafát, és keresem a megfelelő fajtákat. ahogy említettem, ízre egyértelműen a jonatán a kedvenc, szeretem, hogy lédús, ropogós, édes és savanykás egyszerre. viszont azt mondják, hogy nem könnyű a termesztése, mert fogékony a betegségekre. szeretem még a húsvéti rozmaringot is, amíg kemény és nem kásás. a nyári almák közül azt a savanykás-illatosat, sajnos a nevét nem tudom. a környékemen van egy csomó öreg pogácsaalmafa, gondoltam rá, hogy a kettő közül az egyik az lesz, mert ízlik is, és nekem úgy tűnik, hogy nagyon igénytelen is, nem permetezi senki, mégis élnek és virulnak a fák évtizedek óta, ami nem mellékes szempont. ötletek? ja, amit nem szeretek, pontosabban halálosan unom: mutsu, idared. köszi előre is.
Nem tudom azonos-e ez azzal, amit keresel. de én a gödöllői Sieberznél vettem egy csemetét, amin frappánsan akkor a "Piros alma" felirat volt. Leírásában nyári almaként, ezért próbáltam ki.
Ezek tavaly augusztus 6-i képek:
Ugyan katalógusban nem szerepel, de egy telefont megér, ha tetszik.
Egyébként finom, édes, roppanós, kicsit (éppen csak) fojtós alma.