Szappanpor: gyakorlatilag mosószóda (nátrium-karbonát).
A levegő szén-dioxidjával reagál a szappan.
Elvileg megelőzhető a kiöntés utáni fóliás takarással, vagy alkohollal történő spricceléssel.
Csupán esztétikai probléma. Általában nedves ruhás, vagy ecsetes letörlést szoktak javasolni az eltávolítására, ha nagyon muszáj. Ha nem, akkor a legelső használattal eltűnik.
Az én szappanjaim nem mindig gélesednek, ez inkább akkor jellemző, ha tömb formába öntöd. Ha kisebb formákba akkor általában nem gélesedik, de ettől is lehet jó.
Az elmúlt napokban igen sokat olvasgattalak Titeket illetve más hasznos - és néhol haszontalan :) - infót gyűjtöttem. Ha minden igaz, és a sors is úgy akarja, hétvégén tervezem elkészíteni az első szappanomat. Kettő kérdésem lenne Hozzátok: Az egyik, hogy amennyiben a folyadéknak felesben kecsketejet szeretnék használni, és ott ugye figyelni kell annak lefagyasztására is. Nos amikor már a formába kivan töltve a szappan, és betakargatom, teljesen "random" módon jellemző, hogy a tejes szappanoknál vagy elkezdődik melegedni, vagy nem? Olvastam ilyen tapasztalatokat, hogy nem akart teljesen zselésedni az egész, csak a közepe a tömbnek, stb, és akkor gyorsan bedobtátok hűtőbe? szóval az egyik kérdésem ez, hogy ez mindig előfordul tejes szappannál, vagy csak néha-néha? ki tudom zárni ezt valahogy, vagy mindenképp figyelnem kell, és egyből reagálni? ( igazándiból csak azért félek tőle, mert attól tartok, mi van, ha nem veszem észre azt, amit észre kéne vennem? kezdőként :( )
Továbbá a másik kérdésem: ismeritek e a Humanity webáruházat? szoktatok, vagy rendeltetek már onnan korábban? van tapasztalatotok velük kapcsolatban? Szívesen meghallgatnám, mert az alapanyagokat tekintve én szinte mindenben viszonylag olcsóbb árakat találtam náluk, mint máshol. És tudom, hogy az ár nem minden, fontosabb a minőség, éppen ezért kérdeznélek Titeket. Mit gondoltok róluk?
Életem elsó szappanjának elkészítése után eltelt 7 hét, és a 4 hetes próba után félve vettem elő ismét a szappanomat. Én voltam a legjobban meglepődve, de nem szárította a bőrömet. Közvetlen kézmosás után kicsit furcsa érzés volt a bőrömön, de ahogy megszáradt teljesen a kezem, ez elmúlt, és egyáltalán nem volt száríz a bőröm. :-) Köszi a tanácsot, hogy várjak még vele, már majdnem kidobtam az egészet. :-)
Köszönöm a gyors választ :) Hát bizony van legalább egy éves. Ritkán jutok házi tejhez,így olyankor jól betankolok. Nem túl okosan a frisset használtam el először. Adok neki még egy esélyt ,ha az is ilyen lesz akkor biztosan a tej az oka.
Én nem olyan régen kb 3 hónaposat használtam, de tavaly szerintem volt ennél régebbi is. Ha csak nem többéves a tej, nem hiszem, hogy befolyásolja az eredményt,
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata arról ,hogy a fagyasztott kecsketej meddig használható? Egy bevált receptem most nem sikerült. Tudom ,sok oka lehet,csak szeretném leszűkíteni a kört. Külsőre szép,nem szárít,szépen habzik,kemény. Viszont pár használat után ,amikor a külső réteg lekopik morzsásan törik. Mintha kásás lenne a belseje. Készítésnél nem vettem észre semmi különöset. Köszönöm a válaszokat
Lehet önteni tejes és üdítős dobozokba is, a nagyokat oldalról meg kell kicsit támasztani, hogy ne legyen "hasa". Igaz a szapant csak úgy lehet kiszedni, ha levágjuk a dobozt.
Elárulod, hogy abban a kókuszszappanban mennyi volt az SF aránya?
És ha esetleg volt különösen javasolt anyag erre az extra zsiradékra, akkor még azt is jó lenne tudni. ;-)
Köszönöm, ha megírod!
Mikor lesz a legközelebbi német illó/illatolaj beszerzésed? Tudnál-e esetleg segíteni ebben? Melyik oldalon is érdemes nézelődni ezügyben (csak előzetesen képbe kerülni)?
Ha "0%"-ra állítod be a számlálót, akkor pontosan azt a lúgmennyiséget adja meg a kalkulátor amennyi az anyag mennyiségének a 100%-os elszappanosításához kell. Ilyenkor a pudingosodáskor érdemes 5-10% extra olajat adni a masszához.
Az eljárás lényege, egyrészt mindenképpen el kel kerülni hogy maró lúg maradjon a szappanban. Másrészt a szappanban maradó elszappanosítatlan olaj kiválóan ellensúlyozza a szappan szárító hatását. Mivel a szappan oldja a zsíros szennyeződéseket, így a bőr lipid rétegét is - nem tud különbséget tenni a kettő között.;) Ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor abból az olajból marad több a szappanunkban, amit a pudingosodáskor teszünk hozzá. Ha azonban a kalkulátornál adunk meg 5-10% SF mennyiséget, akkor a szappanban használt alap olajok 5-10% a marad elszappanosítatlan. Ezt akkor érdemes választani, ha eleve ápoló drága olajokkal dolgozunk. Jó minőségű olíva, sheavaj stb.
Nem elvi megfontolásból, használok pálmazsírt - bár az utóbbi időben egyre kevesebbet.;) Viszont egy jó kis ápoló szappant szeretnél, a pálmazsírnak pedig ilyen szempontból nincs nagy jelentősége. Ezért javasoltam a magasabb olíva arányt. A szappan állagán egy kis méhviasszal is tudsz javítani és elég a 33%-os folyadékmennyiség.
Nekem elektromos sütőm van, nem CPOP szappant akartam, csak azt, hogy teljesen gélesedjen. Mivel hiába vártam, hogy a szélek is elkezdjenek gélesedni, beraktam a sütőbe, amit 50 °C-ra állítottam, kb. fél óra alatt a sarkok és szélek is átgélesedtek, ezután kikapcsoltam a sütőt.
A superfat-tel én úgy vagyok, hogy a kalkulátorral számoltattam, én trace fázisnál már nem raktam bele olajat.
A 2. kísérletem:
Rózsaszín agyaggal színeztem. Sajnos túl sokáig kevertem, még nem tudom, mikor éri el a megfelelő állapotot a massza, már elkezdett sűrűsödni, amikor színeztem, a formába már kanalazni kellett.