Keresés

Részletes keresés

sédrék sábiH Creative Commons License 2015.10.27 -1 0 1255

Arról is van a játékban elég régóta kérdés, hogy a Plútót (vagy Pluto-t) mióta nem tekintik bolygónak (2006). A 'bolygónak' és 'törpebolygónak' definíciója van, amit a Nemzetközi Csillagászati Unió határoz meg, és valószínűleg az számít hitelesnek, nem pedig bármi más. Tehát eszerint 8, akkor is, ha szerinted 9.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pluto_(t%C3%B6rpebolyg%C3%B3)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Csillag%C3%A1szati_Uni%C3%B3

https://hu.wikipedia.org/wiki/Naprendszer#Bolyg.C3.B3k

Előzmény: szeriwa (1254)
szeriwa Creative Commons License 2015.10.27 0 0 1254

Szió! Ma a játék során a " Naprendszer bolygóinak száma" kérdésre 8 volt a jó válasz. Szerintem akkor is 9.

 

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.26 0 0 1253

Rovarok vagy kétéltűek tehát szinte ugyanazok a kérdésíró szerint, mindenképp 1 millió éven belül alakultak ki, hiszen 339 vagy 341 már nem lesz tökéletes válasz. Jó, hogy nem becslésen alapuló adat, szóval mindenképp érthető, ha tippelősnek írta meg, és nem -tól -ig határok közé teszi, feleletválasztósba. Milyen kár, hogy a tudomány lépést vesztett a kérdésíró mögött, mert ők még nem tartanak itt, sőt magát a rovarfejlődést is egy évmilliókon át elnyúló folyamatként láttatják, a kétéltűekről meg szót se ejtsünk, azokat sokkal későbbre teszik.

We dated the origin of insects to the Early Ordovician [~479 million years ago (Ma)], of insect flight to the Early Devonian (~406 Ma), of major extant lineages to the Mississippian (~345 Ma), and the major diversification of holometabolous insects to the Early Cretaceous.
http://www.sciencemag.org/content/346/6210/763.short
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141106143709.htm
http://www.wired.com/2014/11/when-did-insects-evolve/
http://www.livescience.com/48663-insect-family-tree-evolution.html
http://www.aaas.org/news/science-insects-evolved-earths-first-land-plants

Ugyanez a magyar hírekben
Az új törzsfa információi szerint a rovarok a legkorábbi szárazföldi növényekkel egy időben jelentek meg nagyjából 480 millió évvel ezelőtt (...) 406 millió évvel ezelőtt a rovaroknál megjelenhessen a repülés képessége
http://www.origo.hu/tudomany/genetika/20141106-evolucio-izeltlabuak-torzsfa-uj-kutatas-tarja-fel-a-rovarok-multjat.html

 

A kék sarokban George Crum amerikai, a piros sarokban William Kitchiner angol és kezdődhet is a meccs, ki találta fel a burgonyachipset. A wiki nem tesz igazságot köztük, ki is az igazibb feltaláló, ezt csak a honfi várja el tőlünk. (Idéz viszont egy amerikai szerzőt, aki szerint ha valaki pontosan megfogalmazza és kiadta a chips receptjét akkor mindegy minek nevezte, bizony feltalálta.)

George Crum szakács 1853 augusztus 24-én szeletelte hajszálvékonyra a krumplit, mikor az elégedetlen vendége visszaküldte a sültkrumplit a konyhára azzal, hogy túl vastagnak találja.
William Kitchener pedig 1822-ben publikálta szakácskönyvét, amelyben leírta a vékonyra szeletelt sült burgonya receptjét.

American author Brian D'Ambrosio writes, "William Kitchiner's The Cook's Oracle includes a recipe for what can only be described as a potato chip. Whether one called it a potato chip or not, it would seem that a thinly sliced potato cooked in hot oil and served sprinkled with salt existed before George Crum or his sister Katie Speck Wicks "invented" the potato chip
https://en.wikipedia.org/wiki/Potato_chip
http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/09/real-story-potato-chip/

By the early 20th century, Crum was credited in some popular accounts as having developed potato chips.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Crum

The book contains what may be one of the earliest references to potato chips,
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Kitchiner


Megtaláltam Kitchiner könyvében http://martinwguy.co.uk/martin/books/Oracle/ a receptet, a 104-es (Potatoes fried in Slices or Shavings). Első kiadása egyébként 1817-es volt.
http://martinwguy.co.uk/martin/books/Oracle/800x600/097.html

 

A golyóstollat nem angol nemzetiségű ember találta fel. De a lézert sem. Kit tekint a játék angol feltalálónak, az amerikai, a szovjet, a másik amerikai vagy a másik szovjet tudóst?

Az első lézert az amerikai Theodore Harold Maiman fejlesztette ki 1960-ban. 1964-ben Alexander Mihajlovics Prohorov szovjet akadémikus, Charles Hard Townes amerikai és Nyikolaj Gennadijevics Baszov szovjet fizikusnak a lézer és mézer megalkotásához vezető kvantum-elektrodinamikai kutatásért megosztva Nobel-díjat kaptak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9zer

The first laser was built in 1960 by Theodore H. Maiman at Hughes Laboratories, based on theoretical work by Charles Hard Townes and Arthur Leonard Schawlow.
https://en.wikipedia.org/wiki/Laser

Theodore Harold "Ted" Maiman (July 11, 1927 – May 5, 2007) was an American engineer and physicist credited with the invention of the first working laser.
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Harold_Maiman

Charles Hard Townes (July 28, 1915 – January 27, 2015) was an American Nobel Prize-winning physicist[2][3] and inventor. Townes was known for his work on the theory and application of the maser, on which he got the fundamental patent, and other work in quantum electronics connected with both maser and laser devices
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_H._Townes

Arthur Leonard Schawlow (May 5, 1921 – April 28, 1999) was an American physicist. He shared the 1981 Nobel Prize in Physics with Nicolaas Bloembergen and Kai Siegbahn for his work on lasers
https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Leonard_Schawlow

Gordon Gould (July 17, 1920 – September 16, 2005) was an American physicist who is widely, but not universally, credited with the invention of the laser. (Others attribute the invention to Theodore Maiman).
https://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Gould

Nem tudom, miért az USA a kérdés, egyrészt nem ott alkalmazták elsőként, másrészt 2000 óta nincs is használatban. Náluk 2000 óta a Salk-féle IPV oltóanyag az előírás, a Sabin-cseppeket (OPV) kivonták a forgalomból. Mindenesetre megtudtam, hogy 1961 és 1963 között kapott engedélyt.

In 1961, type 1 and 2 monovalent oral poliovirus vaccine (MOPV) was licensed, and in 1962, type 3 MOPV was licensed. In 1963, trivalent OPV was licensed and largely replaced IPV use. Trivalent OPV was the vaccine of choice in the United States and most other countries of the world after its introduction in 1963. (...) Use of OPV was discontinued in the United States in 2000.
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/polio.html

they were selected and licensed between 1961 and 1963 in the United States for widespread application.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782271/

 

A nevek már megint nem sikerültek..

Leo Hendrik Baekeland
http://www.britannica.com/biography/Leo-Hendrik-Baekeland
http://www.sciencemuseum.ugent.be/Baekeland.html

Sir Humphry Davy
http://www.britannica.com/biography/Sir-Humphry-Davy-Baronet

Nicolaus Copernicus, (Mikołaj Kopernik)
http://www.britannica.com/biography/Nicolaus-Copernicus
vagy
Nikolausz Kopernikusz
http://tudosnaptar.kfki.hu/k/o/kopernikusz/kopernikusz.html

Dodona_ Creative Commons License 2015.10.25 0 0 1252

Kredencc nem moderátor. A moderátoroknak ezüst- vagy aranyszínű pajzsa van.

Esetleg azon még sávok, vagy csillag is.

(Ha ráhúzod a nyilat a nicknév melletti ábrára, akkor is látod, ha vki az ...)

 

Törölt nick - legalább is ezen a néven -, már nincs az oldalon, azért "törölt nick".

Tehát válaszolni sem tud. Felesleges hát vitáznod vele.

 

Előzmény: venismy (1251)
venismy Creative Commons License 2015.10.25 0 0 1251

1. A moderátoroknak üzenő topikban nevezett hazugnak egy kredenc nevű moderátor.

2. itt a törölt nick nevezett rágalmazónak.

 

Valóban vannak olyanok, akiknek visszatetsző, ha valaki nem fogadja el ezeket a jelzőket, csak az furcsa, hogy pont moderátorok használják, akiknek pont az lenne a feladatuk, hogy az ilyeneket szűrjék.

 

Igazam nem attól lesz valóban, hogy sokszor leírom, hanem tény, hogy hazugnak és rágalmazónak nevezett a fenti két moderátor.

Nem a tetszési indexemet szeretném növelni különösen nem azoknál, akiknek ellenszenves és unalmas az, hogy valaki véleményt mond.

 

Talán az lenne a legjobb ha megszűnne a fórum és senki nem írhatná meg az unalmas és a címzettnek nem tetsző véleményét.

Sőt a legjobb az lenne, ha ezt minden területre kiterjesztenénk, lenne nagy rend és fegyelem, mindenki azt mondana és gondolna, amit megenged a nagy testvér:)

Előzmény: Dodona_ (1249)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.25 0 0 1250

Közhasznu (rövid u-val) esmeretek tára (nem tárgya)
https://www.antikvarium.hu/foto/kozhasznu-esmeretek-tara-ii-toredek-955807-nagy.jpg

Melyik évben adták ki.. Miért, kik adták ki? :) Sikerült olyan szokatlanul megfogalmazni, mintha legalábbis Wigand lett volna a szerzője, és mások adták volna ki. Wigand Otto azonban a nyomdász/kiadó volt, a mű szerkesztője pedig kezdetben leginkább Döbrentei Gábor (perlekedett is Kazinczyékkal pont emiatt a lexikon miatt eleget). Ennyi erővel lehetne olyan zöldségeket is kérdezni: Mikor adták ki Gutenberg Biblia című munkáját, vagy Landerer 12 pontját?

Jó lenne ez a kérdés Wigand vagy mások említése nélkül is, pl. "Melyik évben adták ki az első magyar nyelvű nagylexikon, a Közhasznu esmeretek tára első kötetét"? Ha mégis szeretnétek a kiadót benne, akkor "Melyik évben adta ki Wigand Otto az első magyar..."

 

Ismerek ivaros és ivartalan szaporodási módokat, meg ezeknek számtalan alesetét. Olyat, ami se nem ivaros se nem ivartalan, nem tudok. Szabad a gazda, mi a harmadik?
Nagyon rosszindulatú a kérdés, hiszen lehet úgy értelmezni, hogy a kérdésíró figyelembevette az alcsoportokat is, (sejtosztódással, spórával, hajtással, dugványozással, sarjadzással, stb) ezért a játékos elég nagy számot is tippelhet helyesen, mégse fogjátok elfogadni.

Az állatokhoz hasonlóan a növények is ivartalan és ivaros módon képesek szaporodni.
https://www.mozaweb.hu/Lecke-BIO-Biologia_10-A_novenyek_szaporodasa-104995

A növények szaporodásanak két fő csoportját ismerjük:1, ivartalan és 2. ivaros (generatív) szaporodást.
http://www.tuja.hu/kerteszeti-lexikon/novenyek-szaporodasa.html

Reproduction in plants is either asexual or sexual.
http://www.britannica.com/science/plant-reproductive-system
http://www.biologyreference.com/Re-Se/Reproduction-in-Plants.html

 

Jó is lett volna, ha bevezette volna a fertőtlenítést, de ő maga is csak arra példa, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában. A maga részéről már korábban is bevezette a fertőtlenítést, 1865. aug. 12-én már karbolsavval fertőtlenített műtét közben, 1867-ben pedig publikálta annak eredményét. Olyan szabályozás, törvény vagy előírás azonban ami ennek bevezetését írta volna elő bármelyik angol kórházban is, nem történt. Konkrétan körberöhögte a szakma. A németek, a franciák és az amerikaiak is előbb kezdték alkalmazni a módszereit, mint az angolok maguk. Az 1877-es térdoperálása bizonyult fordulópontnak, amivel meggyőzte a szakmát és 1882 körül elfogadottá tette a fertőtlenítést.

 

In 1865 Lister began using carbolic acid as an antiseptic during surgery and in bandaging afterward, publishing his results in 1867. Initially his procedures were met with scorn and the idea that invisible germs were the cause of hospital infections was widely ridiculed.
http://www.chemistryexplained.com/Kr-Ma/Lister-Joseph.html#ixzz3pa64ZjDP

 

His work was initially published in 2 papers in the Lancet; the first in March 1867, the second in July of the same year. (...) Germany led the way in adopting Lister’s antiseptic technique, followed by the United States, France and lastly Great Britain
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3468637/

 

It would take well over a decade before his sterile techniques were widely adopted. Germany led the way, in the 1870s, employing Lister's techniques during the Franco-Prussian war.
http://www.scienceheroes.com/index.php?option=com_content&view=article&id=175&Itemid=173

 

Lister’s methods reached their acme at the London International Congress in 1881; Watson Cheyne gave a full account of them in his Antiseptic Surgery, 1882.
http://livesonline.rcseng.ac.uk/biogs/E000500b.htm

The turning point for Lister came on October 26, 1877, when he had the opportunity to perform a simple knee operation (...) its success forced people to accept that his methods greatly added to the safety of operative surgery.
http://www.cuttingedgece.com/subtest/AsepticTechnique.pdf

 

Lister first successfully used his new method on Aug. 12, 1865; in March 1867 he published a series of cases. (...) Lister’s work had been largely misunderstood in England and the United States. Opposition was directed against his germ theory rather than against his “carbolic treatment.” The majority of practicing surgeons were unconvinced; while not antagonistic, they awaited clear proof that antisepsis constituted a major advance. (...) On Oct. 26, 1877, Lister, at King’s College Hospital, for the first time performed the then-revolutionary operation of wiring a fractured patella, or kneecap. It entailed the deliberate conversion of a simple fracture, carrying no risk to life, into a compound fracture, which often resulted in generalized infection and death. Thus, the entire success of his operation carried out under antiseptic conditions forced surgical opinion throughout the world to accept that his method had added greatly to the safety of operative surgery.
http://www.britannica.com/biography/Joseph-Lister-Baron-Lister-of-Lyme-Regis

 

Dodona_ Creative Commons License 2015.10.25 0 0 1249

Szia!

 

1. Egy törölt nick nem tud válaszolni.

2. Ugyan mely moderátorok neveztek hazugnak? - Az alaptalan általánosítás ugyanis sértő ...

 

Higgadj már le, teljesen felesleges N topikba NxM -szer leírnod ugyanazt.

Se igazad nem lesz tőle, se értelme nincs, maximum előbb-utóbb nagyon unalmas, azt követően pedig ellenszenvet keltő lesz.

 

Előzmény: venismy (1248)
venismy Creative Commons License 2015.10.25 0 0 1248

Kedves Törölt Nick!

 

Még mindig nem kaptam választ arra, hogy miben áll a rágalmazásom. Azt állítottam, hogy az oldal kereskedelmi oldal és fizetett reklámokból is él. Kérlek magyarázd el mi ebben a rágalom esetleg tévedés, vagy magyarázd el, hogy milyen jogon lehet a moderátoroknak engem rágalmazónak és hazugnak nevezni.

Előre is köszönöm válaszodat.

Mateosp Creative Commons License 2015.10.24 0 0 1247

Hány ponton kell egy testet megtámasztani a stabil állapotához kérdésre 3 volt a jó válasz, de mi újság a Gömböccel? Azt nem kell megtámasztani, mindig egy állapotába tér vissza. A játék nem fogadta el az egy válaszomat. Igazságtalannak érzem.

 

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.24 0 0 1246

Sem a kérdés írója sem ellenőrzője nem írta bele a kérdésbe, melyik évig, tehát logikusan a jelen pillanatra vonatkozik. Pedig John Williams jelenleg 49 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet és mivel aktív, kívánom neki, gyarapodjon a listája még hosszúra.

(A jobb oldali oszlopot érdemes ellenőrizni, volt év, amikor több film zenéje miatt is jelölték)
http://www.imdb.com/name/nm0002354/awards?ref_=nm_awd

 

A fura az, hogy ha útvonaltervezőt nézek, ott kb, tényleg ennyivel számolnak, épp csak a KSH-nál tízzel több. Márpedig ha Szófia és Bukarest Budapesthez mért távolságában 10 km-t tudni kell (bár hibásan), hát akkor Röszkéig ez túl lezser tévedés lenne.

173 km
https://hu.wikipedia.org/wiki/M5-%C3%B6s_aut%C3%B3p%C3%A1lya_%28Magyarorsz%C3%A1g%29

Az M5-ös autópálya Budapestről délkelet felé indulva Kecskemétet és Szegedet érintve a legjelentősebb szerb határátkelőig, Röszkéig tart. Hossza 173 kilométer.
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/debgyorkozutikozl.pdf (11.o)

Létezik erre egységes és hivatalos adat? :(

Az író választ tartom én is helyesnek, azonban rendkívül rosszindulatúnak és nem elég rossznak találom az "újságíró" válaszlehetőséget. Újságírást tanult, írt is cikkeket. Lehetne rossz válaszként fizikus, matematikus, geológus, orvos vagy jogász is.

He promptly changed his major from computer science to journalism.
http://www.rasalvatore.com/biography.aspx

Before that, and other than Echoes, the only things I wrote were newspaper articles and school papers.
http://www.rasalvatore.com/sidemenu/interviews/delrey_interview.html

Creators:
    R.A. Salvatore
    journalist
http://www.comicvine.com/ra-salvatores-demonwars-trial-by-fire-1-trial-by-f/4000-133959/

El kéne dönteni, mit kérdeztek. Építésének kezdetét (1936), annak befejezését és forgalomnak átadását (1937), névadását (1938) vagy az ünnepélyes felavatását (1939)?

Az 1936-37-es években épült a 8. sz. Budapest - Szfvár - grazi úton a Veszprémi közúti völgyáthidalás, amely abban az időben Magyarország első, legszebb vasbeton felsőpályás ívhídja volt. A „Szent István völgyhíd" a 8. sz. főutat a veszprémi „Betekints" völgy fölött vezette át, 1937. december 22-én adták át a forgalomnak. A hidat Folly Róbert mérnök tervezte és a Palatínus Építő és Ingatlanforgalmi RT. építette meg. A híd avatása végül többszöri időpontváltozás után 1939. június 18-án zajlott le.
http://www.hidak.hu/konyvek/Megyei_Uttort_veszperem.PDF  51. oldalon

1936-ban kezdték építeni és 1937. december 22-én adták át a forgalomnak (...) Ünnepélyes felavatására a Szent István év keretében 1939. június 18-án került sor (...) A kormánytól 1938-ban kapta nevét: Szent István-völgyhíd.
http://www.vehir.hu/cikk/16403-multbatekinto-a-viadukt-epitese
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_v%C3%B6lgyh%C3%ADd

A sziklahasadékot elhagyva a nagyív baloldalán, a kőkorlát oldalába kőtábla emlékezik meg a híd építéséről: "VÖLGYHÍD ÉPÜLT 1936-37 ÉVBEN".
http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11714

 

Bele kellene fogalmazni a kérdésbe a freeball esetét.

 

Breaks greater than 147 are possible in a free ball situation
Breaks exceeding 147
https://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_break

 

Cope has the distinction of being the first player in snooker history to post a verified 155 break achieved in a practice frame in 2005
https://en.wikipedia.org/wiki/Jamie_Cope

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.23 0 0 1245

Linda Bartoshuk a Florida Egyetem ízkutatója szép hosszan kifejti a kérdésre válaszolva, miből ered az egész nyelvtérkép-félreértés, 1942-ben Edwin Boring, a Harvard kutatója értett félre egy 1901-es német cikket.
"It seems that it is easy to see that the tongue map was wrong, and had no data supporting it, how did it get so widely used?"
http://www.psychologicalscience.org/index.php/publications/observer/obsonline/q-a-with-taste-expert-linda-bartoshuk.html

the oft-quoted concept of a “tongue map” defining distinct zones for sweet, bitter, salty, and sour has largely been discredited
http://jcb.rupress.org/content/190/3/285.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1571047/
http://www.nature.com/nature/journal/v442/n7105/full/nature05084.html

The tongue map or taste map is a common misconception that different sections of the tongue are exclusively responsible for different basic tastes.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_map

The notion that the tongue is mapped into four areas—sweet, sour, salty and bitter—is wrong.
http://www.livescience.com/7113-tongue-map-tasteless-myth-debunked.html

One of the most common myths about human taste perception is the existence of a “taste map”; stating there are regional differences in sensitivity across the human tongue for sweetness, sourness, bitterness, and saltiness
https://bsclarified.wordpress.com/2011/07/07/are-you-tasting-saltiness-sweetness-sourness-or-bitterness/

receptors for the basic tastes are found in distinct cells, and that these cells are not localized but spread throughout the tongue.
http://www.nytimes.com/2008/11/11/health/11real.html?_r=1

Remek kérdés lehetne, de miért kell legnagyobbnak nevezni, ha nem az?

Cullinan I was actually the world's largest faceted diamond in world until 1987, when the "Golden Jubilee" stole its title. This 545.67-carat diamond was cut from a 755-carat rough stone that was also discovered in the Premier Mine.
http://www.livescience.com/29147-worlds-biggest-diamond-largest-diamonds.html

Lesotho Promise, 2006     603 karát színtelen, csiszolatlan Lesotho     várhatóan több kisebb követ csiszolnak belőle
Golden Jubilee, 1985     545,67 karát sárgás-barna, rozetta Dél-Afrika (Premier Mine)     
Cullinan I (Great Star of Africa) Afrika nagy csillaga, 1905 530,2 karát
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADres_gy%C3%A9m%C3%A1ntok_list%C3%A1ja

 

Az "ötvenes évek" sajnos nem tippelhető a játékban. Dunn professzor az ötvenes évek során számtalan előadást tartott a wellnessről, és több neves folyóiratban is publikált róla. Ha a kérdés az, hogy melyik évben határozta meg ezt a fogalmat, akkor erre a kérdésre jelenleg több helyes válasz is adható, pl. 1958 vagy 1957 is helyes:

1958 július:
"High-Level Wellness of Man and Society." The last-named discussion was led by Halbert L. Dunn, M.D., Ph.D., chief, National Office of Vital Statistics.
http://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.48.7.934
936. o

1957 július:
Journal of the National Medical Association 49. évf 4. sz. 225-235. o
DUNN HL. Points of attack for raising the levels of wellness.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2641304/?page=2

Célszerűbb lenne könyvének megjelenési időpontját kérdezni, amelyben elsőként foglalta össze mondanivalóját a wellnessről, ez 1961-ben jelent meg.
Halbert Dunn: High level wellness (Arlington, VA: R. W. Beatty Press.)
http://ntcoaching.com/wp-content/uploads/2013/09/highlevel.jpg

sédrék sábiH Creative Commons License 2015.10.23 -1 0 1244

 

-.-

Jim Cooper Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1242

LOL

Előzmény: venismy (1237)
venismy Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1241

Választ írt, olvasd el. nem az a baj, hogy nem válaszolt, hanem a maga a válasz. De tényleg mindegy, kár vele foglalkoznom, igazad van.

Előzmény: Zacc/KV (1238)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1240

http://www.anemzetsportoloi.hu/

A Nemzet Sportolója cím korábbi tulajdonosai

Grosics Gyula 2011-2014

Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1239

Ebben az évben versenyzett életében először (a grazi Hotel Steierhofban), ért is el valamiféle eredményeket, ám a Mr Styria verseny semmiképp sem nemzetközi.
https://books.google.hu/books?id=FeQmCgAAQBAJ&lpg=PA15&ots=X3YIDt4G78&dq=Mr.%20Steiermark%201964&pg=PA15#v=onepage&q&f=false

1965-ben besorozták katonának. Addigra nyert pár regionális bajnokságot és harmadik lett a Mr Austria versenyen. Úgy fogalmaz, mire besorozták, már jelentkezett élete első nemzetközi versenyére, a Junior Mr Európára, így a hathetes alapképzésről megszökött, hogy azon részt vehessen. Ezt megnyerte - 1965-ben, Stuttgartban.
https://books.google.hu/books?id=u9PMRsSaqQQC&lpg=PT87&ots=XfgbrFAMdc&dq=steirer%20hof%20hotel%20competition&hl=hu&pg=PT43#v=onepage&q&f=false

 

Kellene bele egy forrásadat.
A mostani, a wikiről származhat, https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea akik hivatkoznak a Delaware Egyetem adataira, https://www.ceoe.udel.edu/blacksea/geography/index.html ők pedig forrásnak az 1992-es CIA World Fact Book-ot adják meg, ami nem hozzáférhető.

461 ezer az Azovi tengerrel együtt számítva
422 ezer nélküle
http://www.britannica.com/place/Black-Sea

Jó, de gondolatolvasó nem vagyok, melyik lángoló zsiráfot kérdezitek tőle? Bár végülis teljesen mindegy, hiszen egyik sem 1935-ös.. :(

Zacc/KV Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1238

Ezt értsd úgy, hogy a nick törölve lett, tehát nem fog neked válaszolni, bármit kérdezel is. 

Előzmény: venismy (1237)
venismy Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1237

Ezt úgy értsem, hogy törölt nickkel nem beszélnek, hanem csak rágalomra futja?:)

Azt hiszem ez jellemző, úgyhogy igazad van nem várok többet semmi jót, feladom a kísérletezés:)

 

Előzmény: Zacc/KV (1236)
Zacc/KV Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1236

Törölt nickkel nem beszélgetünk.

Előzmény: venismy (1234)
heroica Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1235

Akkor ezért tippelek én mindig 1865-67-et. Valahol olvashattam és megragadt bennem, de mindig meglepődöm amikor a kérdést látom, hogy nem jó.

Előzmény: Leo Zelig (1230)
venismy Creative Commons License 2015.10.22 0 0 1234

Mivel rágalmaztam? Miben áll a valótlansága? Tudnád részletezni? Csak leírtam, a gondolataimat és a véleményemet, amire tényeken alapuló választ nem kaptam! Büntetendő a vélemény a Honfoglalón? A probléma szerintem ott kezdődik, hogy nem tudod megcáfolni, azt amit írtam, még csak ellenvéleményt sem írtál, csak rágalmaztál. Rágalom az, hogy a Honfoglaló kereskedelmi oldal? Rágalom az, hogy fizetett hirdetéseket közöl?

Előzmény: Törölt nick (1226)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.21 0 0 1233

Picit félreérthető lett a Fry-szöveg csak nem akartam már több adatot zsúfolni bele. Nem tudom milyen sorsot szántok a kérdésnek, ha az lesz, hogy mikor kezdtek csokit gyártani, akkor 1761-ben, mert átvette Churchmantól a szabadalommal együtt. Elsők biztosan nem voltak. Van egy szép képem is :)

 

Előzmény: Leo Zelig (1232)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.21 0 1 1232

Úgy tűnik, hogy a Fry csokigyár története valóban kötődik 1728-hoz. Annyiból feltétlenül, hogy az alapítója Joseph Fry ekkor született..
Walter Churchman 1729-ben kapott szabadalmat csokigyártásra II. György királytól. 1756-ban Joseph Fry elkezdte árulni patikájában a csokit (amit valaki más gyártott ugye). Churchman 1761-ben fia halálát követően eladta a szabadalmat Fry-nak. Josephnek nem halt meg a fia, ezért tudott az (ifjabb) Joseph Storrs Fry 1822-ben céget alapítani J.S. Fry and Sons néven. A korai irataikat a bristoli archívum őrzi 1919-cel bezárólag.
http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/rd/7e6f0364-af08-4951-ac11-99fddbe4e2f4

Joseph Fry (1728 – 1787) was an apothecary in Bristol. He began selling cocoa from his shop in 1759, emphasising its health-giving properties. It soon became popular in Bath where the coffee houses sold it to the aristocracy.  In partnership with John Vaughan he purchased the business of Walter Churchman, the leading cocoa manufacturer, in 1761. (...) Joseph’s son introduced the Watts steam engine in 1795, which made Fry’s the first chocolatier to use factory methods to manufacture their product.
http://www.quakersintheworld.org/quakers-in-action/263

 

Egy elírás az utolsó rossz válaszban. Szerintem több más kérdésben is szerepelhetnek, vélhetően ott is hibásan. Gerd Binnig
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1986/binnig-facts.html
http://www.nndb.com/people/981/000099684/

 

Egy másik elírás: Gioachino Rossini egy c-vel írta a keresztnevét.

http://media.liveauctiongroup.net/i/7762/9361110_1.jpg?v=8CC9B3137594F60
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=pv&GRid=1898&PIpi=88869450

Nem Európa legnagyobbja és nem Magyarország elsője, ezt ők sem állítják magukról.

 

30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája (...) Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között nagyörömmel avatta fel a Sztupát.    
https://sites.google.com/site/zalaszantostupa/a-zalaszantoi-beke-sztupa

 

It is 33 meters (108 feet) tall
http://www.stupabenalmadena.org/en/stupa/facts/

it is until the present day the largest Stupa in the West.
http://www.stupabenalmadena.org/en/stupa/introduction/

 

1982-ben Kőrösi Csoma Sándor emlékére megépült az első magyarországi sztúpa (buddhista kegyhely), Budapest XV. kerületében.
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91r%C3%B6si_Csoma_S%C3%A1ndor

 

Mindemellett figyelemreméltó Kőrösi Csoma Sándor szenttéavatásának időpontja is, amely az 1933-as esztendő. (...) A szentté avatás 49. évfordulóján pedig ugyancsak sztúpát állított fel Budapesten (...) Mellesleg ez az emlékmű volt egész Kelet-Európa első sztúpája
http://mek.oszk.hu/10700/10732/10732.htm

 

1987. augusztus 16-a óta áll az "uszói sztúpa", amely Kőrösi Csoma Sándor, a "Nyugati tanítvány" tiszteletére lett felszentelve.
http://www.tkbe.hu/regi/archivum/ek37/uszosztupa20.html

sédrék sábiH Creative Commons License 2015.10.21 -1 0 1231

Lehet erre gondolt (például):

 

 

Ez a 'fényezzük az adott oldalt' típusú kérdés szerintem. Bárcsak Leo írásaira is reagáltál volna. Eléggé szépen részletezi az általa hibásnak vélt kérdéseket.

 

Kedves Törölt nick, bízom benne, hogy csak teli vagytok teendővel (ami nem kizárható), és azért nem reagáltok pár napja sem a facebook-on küldött nem jelölhető, valószínűleg hibás kérdésre (pl.: belföldi tudakozó 198 a játékban, nem pedig 11800), sem pedig az info@honfoglalo.hu-ra írt levelekre.

Előzmény: Törölt nick (1226)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.20 0 0 1230

Jó lenne ez, ha jól lenne megfogalmazva: "Melyik évben vezették be a piacra a Vegeta univerzális ételízesítőt, amit Zlata Bartl professzor és csapata alkotott meg?" - és akkor 1959 jó is, vagy ha a kérdés marad változatlan, akkor az évszám módosul 1958-ra.

A Vegeta történetének kezdete 1958-ra nyúlik vissza, Zlata Bartl professzor vezette Vegeta kutatói laboratóriumába.
A Vegetát 1959-ben vezették be a piacra és így vette kezdetét egy megállíthatatlan sikertörténet.
http://www.vegeta.hu/history-making-of

Vegeta was conceived in 1958 in Podravka's laboratories and professor Zlata Bartl was head of the team that invented it.
The product was first sold in Yugoslavia in 1959 as "Vegeta 40"
https://en.wikipedia.org/wiki/Vegeta_%28food%29

Njen entuzijazam i vjera u ono što radi, kao i vjera u ljude, svoje kolege i suradnike koje je uspješno vodila, rezultirali su davne 1958. godine izumom najpopularnijeg dodatka jelima, Vegete, a sve ostalo je dobro nam poznata priča o uspjehu.
http://www.zakladazlatabartl.hr/o-zakladi/rijec-predsjednika/
(A professzorasszony honlapján a horvát szövegből annyi bizonyosan kihámozható, hogy a találmány maga 1958-as)

Nem találok ilyesmiről adatot, sajnos, pedig akár világelsők is lehetnénk, ha lenne. A Honvédség hol 1955-re hol 1956-ra írja az első helikopterüket. A mentőknek 1963 előtt nem volt helikopterük. Légimentés valóban létezett korábban is, de azt mindig különféle repülőgépekkel hajtották végre. 

 

(...) 1958-tól az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) égisze alatt működik. Kezdetben Jak-12 repülőgépek voltak az állományában. (...) 1963-tól helikoptereket is szolgálatba állítottak. (...) Légi kutató-mentő személyzet, és helikopterek készültségi szolgálatot a Magyar Honvédségnél az 1970-es évek közepétől látnak el.
http://www.vedelem.hu/letoltes/tanulmany/tan74.pdf
http://epa.oszk.hu/02600/02694/00040/pdf/EPA02694_rtk_2005_2_hadnagy_imre.pdf
http://kvi.uni-nke.hu/uploads/media_items/rosta-petronella-magyarorszag-mentohelikopterei-a-lakossag-szolgalataban.original.pdf

1945 akkor lenne jó, ha a "hazai" szó kikerülne belőle, a "polgári" vagy "civil" szó pedig belekerülne. (Katonai akció keretében már 1944-ben is volt helikopteres mentés Burmában)

Az első ilyen légi mentést 1945. november 25-én hajtották végre egy R–5-össel, amely egy tengeren bajba jutott olajszállító hajóról mentette ki a legénységet.
http://aeromagazin.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=872:az-%C3%A9letment%C5%91-helikopter&Itemid=53
http://www.nps.gov/fire/aviation/learning-center/aviation-facts.cfm
http://www.sikorskyarchives.com/Civilian_Rescue.php
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/1998/ht-1998-3-7.html

http://doksi.hu/get.php?lid=15161

 

Átírnám az évszámot 1865-re, és ha igen precíz akarnék lenni, akkor a végére odatenném, hogy "Kelet-London Keresztyén Misszió néven".  1865-ben alapították meg ezen a néven, 1878-ban csak felvették az Üdvhadsereg nevet. Attól, hogy a szervezet neve módosult, még nem változott meg az alapításának ideje. Így gondolhatják ezt ők maguk is, hiszen egyrészt leírják, másrészt épp idén ünnepelték fennállásuk 150 éves évfordulóját.


1865 júniusában London külvárosi negyedében (...)elindította „hadjáratát” a nyomornegyedben. (...) Prédikációs és szociális munkája érdekében létrehozta a Kelet-London Keresztyén Missziót, melynek nevét az 1878-ban tartott évi konferenciájukon Üdvhadseregre („The Salvation Army”) változtatták.
http://udvhadsereg.hu/rolunk/tortenet-nagyvilag/

Az  Üdvhadsereget  1865-ben  Angliában  alapította  William  Booth
http://udvhadsereg.hu/wp-content/uploads/2011/07/%C3%9Cdvhadsereg-bemutat%C3%A1sa3.pdf
http://udvhadsereg.blogspot.hu/2015/06/az-udvhadsereg-150-eves.html

 

1865. július 5-én alapította meg William Booth és felesége, Catherine az Üdvhadsereget
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1865_julius_5_az_udvhadsereg_alapitasa/


The movement, founded in 1865 by William Booth, has spread from London, England, to many parts of the world. (...) The rapid deployment of the first Salvationists was aided by the adoption of a quasi-military command structure in 1878 when the title, ‘The Salvation Army’, was brought into use
http://www.salvationarmy.org/ihq/about

This year marks the 150th anniversary of The Salvation Army. The movement was started by pioneers William and Catherine Booth in the East End of London in 1865.
http://www.salvationarmy.org.uk/150-years

sédrék sábiH Creative Commons License 2015.10.20 -1 0 1229

:)

 

Köszönöm, ez tényleg az.

Előzmény: Leo Zelig (1222)
sédrék sábiH Creative Commons License 2015.10.20 -1 0 1228

Leo megelőzött, és linkelte a francia változatot is, ami az eredeti. Úgyhogy én már csak a Grimmes változatot tudom linkelni (ha lehet hinni annak, hogy ez tényleg az). Ez meg német:

 

http://gutenberg.spiegel.de/buch/-6248/38

 

És ebben viszont tényleg csak 15 van:

 

,,Die Königstochter soll sich in ihrem fünfzehnten Jahr an einer Spindel stechen und tot hinfallen.« Und ohne ein Wort weiter zu sprechen kehrte sie sich um und verließ den Saal.''

 

,,Es geschah, daß an dem Tage, wo es gerade fünfzehn Jahre alt ward, der König und die Königin nicht zu Haus waren und das Mädchen ganz allein im Schloß zurückblieb.''

 

 

 

Általános elképzelésem a dologról (talán mindhármunknak ez):

 

Gondolom, hogy vagy a kiindulási alapot kellene figyelembe venni, vagy az egyértelműbbet. Ha mindkettő egyértelmű, akkor amennyiben mindketten híresek, akkor a korábbit, ha nem híresek mindketten, akkor a híres szerzőhöz tartozót. Feltételezem, hogy a magyar változatokban ezt félrefordították tizenhatnak. A félrefordításokat csak bizonyos esetekben fogadnám el. Például nevek, címek félrefordítása (pl.: Alien = A nyolcadik utas: a Halál).

 

 

 

 

Előzmény: heroica (1224)
sédrék sábiH Creative Commons License 2015.10.20 -1 0 1227

-.-

 

,,Vagy az nem tette meg, aki a Honfoglaló részéről írogat. Már többször lett itt hivatalos nick törölve saját kezűleg. Remélem nem fog megint előfordulni.''

( http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136894134&t=9214836 )

Előzmény: Törölt nick (1226)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.20 0 0 1226

A probléma ott kezdődik, hogy valótlan állítással kezded megint a hozzászólásodat, amivel az oldalt rágalmazod. Ne haragudj, de ilyen kezdésekkel a többi felvetésednek is nehéz nem csak hinni, de eleget is tenni. A kérdés marad úgy, ahogy van.

Előzmény: venismy (1223)
Leo Zelig Creative Commons License 2015.10.20 0 0 1225

Perrault meséjével csak az a baj, hogy következetesen "tizenöt vagy tizenhat" évesnek nevezi a lányt, erre meg nehéz tippelni. Ha hihetünk a wikisource-nak, akkor ez az eredeti, 1697-es mese szövege, és ebben így szerepel:

 

Au bout de quinze ou seize ans, le roi et la reine estant allez à une de leurs maisons de plaisance (...)
une princesse qui paroissoit avoir quinze ou seize ans, et dont l’éclat resplendissant avoit quelque chose de lumineux et de divin.
https://fr.wikisource.org/wiki/Histoires_ou_Contes_du_temps_pass%C3%A9_%281697%29/La_Belle_au_bois_dormant

Előzmény: heroica (1224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!