Keresés

Részletes keresés

Istipisti1961 Creative Commons License 2022.04.18 0 0 1468

Köszönöm a választ ! Mindenképpen várok még így .

Előzmény: 123János (1467)
123János Creative Commons License 2022.04.18 0 0 1467

Még 3-4 hetet is várni kell az oltásig, mert a hőmérséklet emelkedésével arányosan jobb az oltások sikerének aránya.  

Előzmény: Istipisti1961 (1464)
gáborke Creative Commons License 2022.04.18 0 0 1466

A Virginia alanyos Jiro rügyei most kezdtek csak megpattanni, még -2-3 fokot is simán kibírnának valszin, ami jó, mivel ilyenkor már nincs általában komoly fagy, komoly pozitívum a virgi kései ébredése. A Virgi alanyos Nikita meg még meg sem pattant talán egy hét múlva.

leander2016 Creative Commons License 2022.04.18 0 0 1465

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy virginia alanyon lévő datolyaszilva ültetése esetén milyen térállást javasoltok a tapasztalatok alapján?

Előre is köszönöm szépen!

Istipisti1961 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 1464

Sziasztok

 

Tudom , hogy a kákit aránylag későn kell oltani . Szerintetek lehet már Tipo-ba vesszőt rakni , vagy még várjak ? A vessző hűtőben van .

gaston63 Creative Commons License 2022.04.14 0 0 1463

Köszönöm az útmutatást!

Előzmény: 123János (1462)
123János Creative Commons License 2022.04.14 0 0 1462

Már lehet metszeni a datolyaszilva fákat. Metszés leginkább ritkításból áll csonk hagyása nélkül, mert a lemetszett ágak helyén rejtett rügyekből jó minőségű ágak fejlődnek a jövő évi termést várhatjuk majd a hajtásoktól. A tavaly fejlődött 1 éves ágaktól várjuk ebben az évben a termést. Ezeket a termő ágakat nem szabad vissza vágni, mert az ágak felső 1/3 részen fejlődő hajtásokon fejlődnek csak virágrügyek. 

Előzmény: gaston63 (1460)
gaston63 Creative Commons License 2022.04.14 0 0 1461

"bántottam"

Előzmény: gaston63 (1460)
gaston63 Creative Commons License 2022.04.14 0 0 1460

Sziasztok! 

 

Szerintetek meg lehet már kezdeni a metszést ill. a ritkítást?

A beszáradasra hagyni kell csonkot, mint a szőlőnél?

Öt éves kakijaimat meg szeretném ritkítani, eddig nem nagyon bántották őket de sztem. már túl sűrűek. Eddig korábban alakítgattam, rügyre metszettem és bizony a legfelső többször 

nem hajtott ki.

 

Köszönöm, üdv, Gaston63

 

 

 

 

lala1961 Creative Commons License 2022.04.03 0 0 1459

Üdv ! Pécs havazás ,széllel(Árpád-tető környéke) ,hát mit mondjak ..........!? Novembernek időnek tűnik ,ha nem lenne a kutya kint ,még azt sem zavarnám ki az udvarba !:-)D

Balázs6216 Creative Commons License 2022.03.28 0 0 1458

Neked is köszönöm a tanácsot!

Úgy lesz. :-)

 

Előzmény: diospyros (1457)
diospyros Creative Commons License 2022.03.28 0 0 1457

a bal oldali ágat levágnám ággyűrűre (közel a türzshöz, csonk nélkül).

a jobb oldalit kikötözném karóhoz, de amúgy magától is egyenesedni fog.

2 karó kellene, a másik ellentartásnak.

Előzmény: Balázs6216 (1454)
Balázs6216 Creative Commons License 2022.03.28 0 0 1456

Köszönöm!

 

Előzmény: Zéró. (1455)
Zéró. Creative Commons License 2022.03.27 0 0 1455

Mindenképp érdemes egytörzsesre nevelni és kikatózni.

Előzmény: Balázs6216 (1454)
Balázs6216 Creative Commons License 2022.03.27 0 0 1454

Üdvözletem Mindenkinek!

 

Tavaly elfagyott a tavaly előtt ősszel ültetett kaki tipo-m. Késő nyáron kihajtott a föld alól az oltás feletti alvórügyből. Ezt a pici hajtást sikerült szalmatakarással megvédenem. Jelenleg erősen rügyezik. Mellékelek egy képet. Ahogyan ezen a képen látszik tökéletesen szimmetrikus Y fórfajú. Mit tanácsoltok, maradhat így vagy távolítsam el az egyik ágat?

Köszönöm!

 

gáborke Creative Commons License 2022.03.26 0 0 1453

Van alanyod? Mondjuk főleg Virginiana lenne jó oltásra.

Előzmény: Gábor72Bp (1446)
gáborke Creative Commons License 2022.03.12 0 0 1452

Köszi. Kihajtás előtt akkor metszem egy kicsit.

Előzmény: Zéró. (1451)
Zéró. Creative Commons License 2022.03.12 0 0 1451

A tavalyi hajtások utolsó harmadán lévő rügyekből növő idei hajtásokon lesz a virág, termés.
Én úgy metszem, hogy közelebb viszem a törzshöz a termőrészt (orsó- karcsú orsó koronaformába).

Ritkítani lehet.
Y törzsalakulást, ha van én mindenképp kivágnám.
De még ráérsz a metszéssel.

Előzmény: gáborke (1450)
gáborke Creative Commons License 2022.03.12 0 0 1450

Kevés szó esik a kaki metszéséről, van valami tudnivaló erről, vagy nemigen szokták metszeni?

Főleg a fiatalkori metszésre gondoltam, a magas törzsre oltott fám koronája ilyesmi most:

 

 

Gondoltam kiritkítom és visszacsipkedem a végeit, hogy erősödjenek az ágai.

diospyros Creative Commons License 2022.02.25 0 0 1449

VIRGINIANA alanyon datolyaszilva csemete kapható, korlátozott számban:

https://www.facebook.com/marketplace/item/1010334736563076

diospyros Creative Commons License 2022.02.14 0 0 1448

GMO káki

 

"Jön" a gmo káki, vagyis pontosabban a génsebészettel megerősített...

Mert választ kell adni a szélsőséges időjárásra (fagy, aszály. stb.) - gyorsan.

(Ok, nem feltétlen a káki lesz az első EURÓPÁban is engedélyezett génszerkesztett...)

Miközben Amerikában már régóta a gmo megy, ennél talán jobb lesz a génszerkesztett

- ld. a különbséget cikkem végén.

Egyes kákik viszonylag sikeresek a fagy leküzdésében, de pl. nem olyan nagy termésűek,

így a fagytűrésért felelős gént kicserélhetjük majd a most népszerű (Rojo >> Maxima, RiberaSun...)

fajtákban egy fagytűrőbbre... Ez ma már kisebb meló, mint gondolnánk, 

csak átaludtuk az utóbbi éveket, ezért hisszük azt, nem könnyen lehetséges.

Csak azért nincs már most is, mert a bioetika, politika nem engedte eddig

(pl. Zöldek stb. lobbija -lehet hogy jogos, nem tudom.)

Az az érv hülyeség, hogy a bélből a gének felszívódnak (és így veszélyesek),

hiszen előtte mint fehérjék, szétesnek. (Esetleg pl. a nem várt toxikus anyagok lehetnek veszélyesek.)

Úgyhogy érdekes lesz 10 év múlva. Vagy hamarabb, mint gondolnánk.

És akkor ott van még az üvegház, ami a jégre, rovarokra-madarakra stb-stb. is válasz,

és van már üvegházi cseresznyefarm is itthon (konténeres fákkal!...)

pedig az nem is oda való -gondolnánk.

Mi meg csak küzdünk a korszerűtlen (értsd: akár a "legújabb", pl. Gora sorozat :) :(

fajtákkal, KÜLTÉREN...

 

Ma erről írt az egyik újság (mno.hu, de ez most mindegy):

"A 2030-ig megvalósítandó élelmiszerreform másik, sokat vitatott eszköze lehet az új típusú géntechnológiák (NGT-k) széles körű alkalmazása a növénytermesztésben. A génszer­kesztési eljárásokra [gene drive] jelenleg ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a technológiailag eltérő génmódosított növénytermesztésre (GMO). "

és

"A génszerkesztés és a génmódosítás más-más eljárás. Előbbi lényege, hogy a pontosan meghatározott génszakasz kijavításával, átalakításával az adott növény ellenállóbbá váljon például a szélsőséges időjárás hatásaival szemben. Az NGT-k mellett azzal érvelnek, hogy a növénynemesítés természetes, ám hosszadalmas folyamatát rövidíti le jelentősen. "

 

gene drive vagy CRISPR:

https://hu.wikipedia.org/wiki/CRISPR

Zéró. Creative Commons License 2022.01.28 0 0 1447

Hali,
én lakom Imrén.

A környéken könnyen kifagynak a hagyományos ázsiai fajták.
Talán a Costata megmarad nálad, de nem biztos.
Inkább hibrid hurmákat ajánlanék oda.

 

Előzmény: Gábor72Bp (1446)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.01.27 0 0 1446

Sziasztok!

Van egy tavaly kapott kis Sharon fácskám. Eddig nem igen foglalkoztam datolyaszilvával. Szeretnék mellé valami párt ültetni.

A telek alföldi jellegű, Péterimajorban van. Ha jól tudom van itt köztetek valaki, aki a közelemben lakik. (Budapest 18. ker széle.)

Gyula20 Creative Commons License 2022.01.12 0 0 1445

Azt hiszem jövőre megpróbálom az ózonos kezelést.

Csak az a baj , hogy a pincémben nagy a páratartalom .

Van benne egy nyitott , ásott kút.

Talán két éve elkezdtem a kísérletet ózon generátorral,

de a magas páratartalom miatt hamar tönkre ment a generátor.

Emlékeim szerint úgy volt beállítva, hogy naponta egy órát ment.

Ha lesz még időm a télen ,építek egy másikat . Abban minden

alkatrész be lesz öntve műgyantával.

Csak az ózon panel lesz szabad.

Teljesen automata rendszert kell építeni , még a kapcsoló sem lehet

szabadon , mert a párás ózon gáz hamar tönkreteszi.

Aszaltunk mi is valamennyit , de jobban szeretem aszalás nélkül.

Előzmény: diospyros (1444)
diospyros Creative Commons License 2022.01.12 0 0 1444

nekem a padláson volt egyik évben, és a salgó polcon letakarva nem fagyott meg.

így nekem is február közepéig tartott, de folyamatosan nézni kellett, 2-3 naponta,

mert egyenetlenül érett, és enni kellett. (Alma és más gyümölcs nem volt ott, csak káki.)

a sok kaki egymást is érleli... ha lesz megint sok, esetleg valamennyit megpróbálok egyesével papírba csomagolva papírdobozban... csak akkor meg nem látni, melyik lottyad...

legjobb az aszalás, akkor nincs gond, 1 évig is eláll :)

Előzmény: Gyula20 (1443)
Gyula20 Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1443

Nálam pincében + 5  7 fokon vannak , de nagyon érnek már.

Kétnaponta nézegetem és szedegetem a már nagyon éretteket .

Még van pár száz darab.

Nem emlékszem már pontosan , de a múlt évben talán február közepéig

sikerült eltartani.

Persze nagyon fajtafüggő , az orosz hibridek Nyikita stb. már karácson előtt

túlérnek.

Van egy talján, nagy fajta /elfelejtettem a nevét / már december első hetében

túlérik.

Még a Tipó tartja magát.

 

Előzmény: lala1961 (1440)
diospyros Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1442

100 db Tipo: mikor ültetett fa? (hány éves?)

---

csak mint érdekesség tárolásra: a fal melllett szorosan, lexan (polikarbonát) tetővel védett

helyen van 1 doboz kákim (letakarva kartonlappal), egész jól megmaradt eddig,

mint természetes hűtőben, ezek szerint nem is fagyott meg!

nem ez a legbiztonságosabb módszer, csak mint érdekesség.

---

CO2-vel kezelve valószínűleg sokáig megmarad, volt aki ózonnal fújta be,

mindkettőhöz nehezebb hozzáférni...

alufóliában (egesével csomagolva) elásni a földbe? :) néhai Szombthelyi Tibor

ötlete volt (és persze régi ötlet), hogy a zöldségeket elvermelte, és sokáig megmaradtak...

https://www.facebook.com/szombathelyitibor66

---

Egy friss kutatás szerint az elmúlt hét év volt az eddigi legforróbb a Földön:

https://index.hu/kulfold/2022/01/10/az-elmult-het-ev-volt-a-legmelegebb-foldon/

Előzmény: lala1961 (1440)
Ali-bá Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1441

Azt hiszem ennél tovább már csak aszalva, vagy lekvárként tudod tárolni.

Előzmény: lala1961 (1440)
lala1961 Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1440

Üdv ! Idén kb 100 db Tipo Khaki termésem volt, mai napon fogyott el az utolsó db (november 10.-én szedtem le),folyamatosan relatíve jó hőfokon (3-10 c fok) száraz helységben tároltam egyesével rekeszben! Kérdésem az, mivel a legvégén már nagyon puha és finom lett, de tovább tárolni már nem tudtam volna, miként kéne tárolni!? Főleg annak fényében, hogy ültettem még 1-et ,és a most termő is várhatóan (ha az időjárás is akarja)jóval többet fog teremni!:-)

diospyros Creative Commons License 2022.01.10 0 0 1439

igen, ha 2022.03.01-hez képest nézzük. 

2018.03.01. volt az Armageddon, -18 körüli fokokkal.

előtte + 14 fokkal, lében voltak a fák.

való igaz, jelen pillanatig a sok optimista éli világát, és könnyű elfeledkezni a veszélyekről,

csak nehogy baj legyen, akár már idén tavasszal... :(

aki 2018. áprilisában ültetett lotuszos ázsiai kákit, jó termőhelyen,

részben megúszhatja, ha lesz idén "esemény".

ha még 1 évet nyer, akkor meg jók a túlélési esélyei, olyan ez mint az orosz rulett...

bár láttam én már vastag, 7 éves Rojo Brillante-t is erősen károsodni...

Előzmény: Zéró. (1436)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!