Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
A Virginia alanyos Jiro rügyei most kezdtek csak megpattanni, még -2-3 fokot is simán kibírnának valszin, ami jó, mivel ilyenkor már nincs általában komoly fagy, komoly pozitívum a virgi kései ébredése. A Virgi alanyos Nikita meg még meg sem pattant talán egy hét múlva.
Már lehet metszeni a datolyaszilva fákat. Metszés leginkább ritkításból áll csonk hagyása nélkül, mert a lemetszett ágak helyén rejtett rügyekből jó minőségű ágak fejlődnek a jövő évi termést várhatjuk majd a hajtásoktól. A tavaly fejlődött 1 éves ágaktól várjuk ebben az évben a termést. Ezeket a termő ágakat nem szabad vissza vágni, mert az ágak felső 1/3 részen fejlődő hajtásokon fejlődnek csak virágrügyek.
Szerintetek meg lehet már kezdeni a metszést ill. a ritkítást?
A beszáradasra hagyni kell csonkot, mint a szőlőnél?
Öt éves kakijaimat meg szeretném ritkítani, eddig nem nagyon bántották őket de sztem. már túl sűrűek. Eddig korábban alakítgattam, rügyre metszettem és bizony a legfelső többször
Üdv ! Pécs havazás ,széllel(Árpád-tető környéke) ,hát mit mondjak ..........!? Novembernek időnek tűnik ,ha nem lenne a kutya kint ,még azt sem zavarnám ki az udvarba !:-)D
Tavaly elfagyott a tavaly előtt ősszel ültetett kaki tipo-m. Késő nyáron kihajtott a föld alól az oltás feletti alvórügyből. Ezt a pici hajtást sikerült szalmatakarással megvédenem. Jelenleg erősen rügyezik. Mellékelek egy képet. Ahogyan ezen a képen látszik tökéletesen szimmetrikus Y fórfajú. Mit tanácsoltok, maradhat így vagy távolítsam el az egyik ágat?
A tavalyi hajtások utolsó harmadán lévő rügyekből növő idei hajtásokon lesz a virág, termés. Én úgy metszem, hogy közelebb viszem a törzshöz a termőrészt (orsó- karcsú orsó koronaformába).
Ritkítani lehet. Y törzsalakulást, ha van én mindenképp kivágnám. De még ráérsz a metszéssel.
"Jön" a gmo káki, vagyis pontosabban a génsebészettel megerősített...
Mert választ kell adni a szélsőséges időjárásra (fagy, aszály. stb.) - gyorsan.
(Ok, nem feltétlen a káki lesz az első EURÓPÁban is engedélyezett génszerkesztett...)
Miközben Amerikában már régóta a gmo megy, ennél talán jobb lesz a génszerkesztett
- ld. a különbséget cikkem végén.
Egyes kákik viszonylag sikeresek a fagy leküzdésében, de pl. nem olyan nagy termésűek,
így a fagytűrésért felelős gént kicserélhetjük majd a most népszerű (Rojo >> Maxima, RiberaSun...)
fajtákban egy fagytűrőbbre... Ez ma már kisebb meló, mint gondolnánk,
csak átaludtuk az utóbbi éveket, ezért hisszük azt, nem könnyen lehetséges.
Csak azért nincs már most is, mert a bioetika, politika nem engedte eddig
(pl. Zöldek stb. lobbija -lehet hogy jogos, nem tudom.)
Az az érv hülyeség, hogy a bélből a gének felszívódnak (és így veszélyesek),
hiszen előtte mint fehérjék, szétesnek. (Esetleg pl. a nem várt toxikus anyagok lehetnek veszélyesek.)
Úgyhogy érdekes lesz 10 év múlva. Vagy hamarabb, mint gondolnánk.
És akkor ott van még az üvegház, ami a jégre, rovarokra-madarakra stb-stb. is válasz,
és van már üvegházi cseresznyefarm is itthon (konténeres fákkal!...)
pedig az nem is oda való -gondolnánk.
Mi meg csak küzdünk a korszerűtlen (értsd: akár a "legújabb", pl. Gora sorozat :) :(
fajtákkal, KÜLTÉREN...
Ma erről írt az egyik újság (mno.hu, de ez most mindegy):
"A 2030-ig megvalósítandó élelmiszerreform másik, sokat vitatott eszköze lehet az új típusú géntechnológiák (NGT-k) széles körű alkalmazása a növénytermesztésben. A génszerkesztési eljárásokra [gene drive] jelenleg ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a technológiailag eltérő génmódosított növénytermesztésre (GMO). "
és
"A génszerkesztés és a génmódosítás más-más eljárás. Előbbi lényege, hogy a pontosan meghatározott génszakasz kijavításával, átalakításával az adott növény ellenállóbbá váljon például a szélsőséges időjárás hatásaival szemben. Az NGT-k mellett azzal érvelnek, hogy a növénynemesítés természetes, ám hosszadalmas folyamatát rövidíti le jelentősen. "
nekem a padláson volt egyik évben, és a salgó polcon letakarva nem fagyott meg.
így nekem is február közepéig tartott, de folyamatosan nézni kellett, 2-3 naponta,
mert egyenetlenül érett, és enni kellett. (Alma és más gyümölcs nem volt ott, csak káki.)
a sok kaki egymást is érleli... ha lesz megint sok, esetleg valamennyit megpróbálok egyesével papírba csomagolva papírdobozban... csak akkor meg nem látni, melyik lottyad...
legjobb az aszalás, akkor nincs gond, 1 évig is eláll :)
Üdv ! Idén kb 100 db Tipo Khaki termésem volt, mai napon fogyott el az utolsó db (november 10.-én szedtem le),folyamatosan relatíve jó hőfokon (3-10 c fok) száraz helységben tároltam egyesével rekeszben! Kérdésem az, mivel a legvégén már nagyon puha és finom lett, de tovább tárolni már nem tudtam volna, miként kéne tárolni!? Főleg annak fényében, hogy ültettem még 1-et ,és a most termő is várhatóan (ha az időjárás is akarja)jóval többet fog teremni!:-)