Keresés

Részletes keresés

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.29 0 0 29
Gyerek(ek) az örökös(ök), életben maradt szülő a haszonélvező.
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.28 0 0 28
jostehetség vagyok, h most mar aktualis.
reszletet csak annak adnak, aki tudja allni, tehat van fizetese meg fedezete.. nekem nincs :)

egyik szülo meghal, van gyerek esetben a masik szulonek mi jar? (ezt csak az mondja meg, aki biztosra tudja, mert mar minden verziot hallottam)

Előzmény: AliceCsodaországban (25)
mdll Creative Commons License 2003.08.27 0 0 27
Olyan kérdésem lenne, hogy milyen módon illik díjazni egy ügyvédet egy öröklési ügy során. Fix összeg/esetleg az eredményből %, kinek van ilyen tapasztalata?
mdll Creative Commons License 2003.08.17 0 0 26
Ez eddig rendben van, kérdés, az örökrész jár-e csak neki, illetve kivizsgáltatható-e, mit kapott, illetve perelni, amire jogosult.
Előzmény: AliceCsodaországban (21)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.15 0 0 25
Ha nem tudod kifizetni az illetéket, kérhetsz részletfizetési kedvezményt, általában megadják.

Először mindenképpen be kell fizetned az örökösödési illetéket, csak utána tudod eladni.
Ha eladod, akkor általában 1 éven belül kell új ingatlanba fektetned a pénzt. Illetve ha jól tudom, 5 éven belül kell venni telket.

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.15 0 0 24
még igy se stimm. miert jovedelem, ha 2 perc mulva ujat veszek? az orokles nem jovedelem, nem? vajon mennyi idon belul kell ujra cserelnem? ha nem adom el, nem tudom kifizetni az illeteket. nonszensz. mibol? mire fel? rablok. namindegy.
Előzmény: AliceCsodaországban (23)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.15 0 0 23
alice,
ha örököllsz valakitől, akkor ki kell fizetned az örökösödési illetéket, attól függően, hogy egyenes ági avagy oldalági örökös vagy, mennél távolabb állsz rokonsági fokban az örökhagyótól, annál többet.
Ha eladod az örökségedet, akkor - amennyiben az eladott ingatlanból (ingó tárgyakat nemigen szoktak jegyezni, hacsaknem mondjuk egy műkincsről van szó) bizonyos jövedelemadó jár az államnak, hol mennyi ez kormányról kormányra változik, de ha az eladott örökölt ingatlan árából másik ingatlanba fektetsz be (vásárolsz), akkor nem kell fizetned.
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.15 0 0 22
itt van egy forum ahol ugyved valaszolgat.. http://www.ingatlanapro.hu/

amugy nekem is kerdesem: ha orokol vki akkor illetek a lakas utan, de ha eladja, akkor jovedelemado is, es ha ujat vesz, akkor azon megin illetek vagyonszerzes miatt, igy triplan??
es mi van ha nem tudja eladni, de nem tud mondjuk millas illeteket fizetni nulla jovedelembol es vagyonbol? namindegy. remelem, még raerek ezen gondolkodni.. :(

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.15 0 0 21
Nos amennyire én tudom a gondnok nem rendelkezhet az örökrésszel, amximum gondozhatja azt. Ha a gondoztott elhalálozik, az ő örökösének a birtokába száll az ő örökrésze - de szóljon ha valaki ezt jobban tudja.
Előzmény: mdll (20)
mdll Creative Commons License 2003.08.15 0 0 20
Egy kicsit komplex eset: szülők halála után adott 2 gyerek, az örökösök. Az egyik a másik gyámja (gondnoka), a másik intézetben él évek óta, havonta pár napra jár haza. Az örökölt ingatlanban a gondnok lakik, aki saját pénzből támogatja a másik örököst. Kérdéseim:
- mennyi pénz jár a gondozott örökösnek annak fejében, hogy nem használhatja az örökséget (ingatlant)?
- a gondozott fiának van-e joga használatba venni az apja örökségét ebben az esetben, illetve kivizsgáltathatja-e az öröklést? Ugyanis a gondnok elmondása alapján az is elképzelhető, hogy a gondozott nem kapott semmit.
Az öröklés már bő 10 éve történt, de a gyanú csak most merült fel, hogy valami esetleg nem úgy történt anno. Ja, és a gondozottnak nem volt beleszólása, vagyis kényszerhelyzetben volt.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.25 0 0 19
Speciel amiket te felsoroltál, azok személyes holmik, arra hagyod őket akire akarod, nem képviselnek semmiféle értéket. De ha nem akarod, hogy méltatlan kezekbe kerüljenek, akkor javaslom neked is, hogy írjál egy ilyesfajta végrendeletet: minden személyes ingóságomat xy örökölje - vagy sorold fel tételesen, kire mit hagysz.
Ha kézírással irod, van rajta dátum, akkor senki nem köthet bele.

Hogy a szülő részesülhet-e a köteles részből, azt bizony nem tudom, meglehet igen, meglehet nem, majd megkérdezem.

Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.24 0 0 18
tenyleg, kotelesresznel mi van, az ingatlanokra vonatkozik? mert nekem semmim nincs, csak fuzeteim, amikbe irtam, meg cdim, de ezenek nem akarom a felet rahagyni a rokonokra semmikepp. Ha felsorolom ezeket, de masom meg nincs, akkor mit kotelezo nekik adni? Ha leirom, hogy a kék füzetet x, a zöldet y kapja, akkor széttépik félbe, hogy kapjon a koteles is, vagy aprosagokat szetoszhatok?? Miert nem lehet kitagadni, akit UTALOK????? (szulot, fokepp.. micsoda dolog mar, hogy visszaszalljon a cucc.)
Egyatalan, a szulokre oroklesnel van koteles? A gyereknel, hazastarsnal ertheto, hogy koteles, mert az ilyeneket _vállalta_ az ember, de a szulot nem, az kényszerusegbol van.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.24 0 0 17
Ha te halnál meg előbb, akkor - más vérrokonod nem lévén - végrendelet hiányában ő örökölne. Tudod mit? Csinálj egy végrendeletet, és akkor nyugodtan fogsz aludni.

A végrendelet szabályai: saját kézzel írt végrendelethez ha jól tudom nem kell 2 tanú.

Jelezni kell, hogy ez végrendlet a tetején.

Nagyon fontos, hogy legyen rajta dátum!

Géppel írt végrendeletet okvetlenül alá kell írni, ha több oldalas, minden megszámozott oldalon külön, és a 2 tanúnak is! A dátum nagyon lényeges, ugyanis ha egy nappal később egy másikat írsz, akkor az lesz az érvényes, mindig a legutolsó végrendelet az érvényes.

Akkor szokott a végrendelet több oldalas lenni, ha külön-külön felsorolod minden ezüst kiskanaladat, és és hogy külön-külön melyiket kinek adod. Ha egy embernek vagy alapítványnak hagyod, akkor elég egy mondat: minden ingó és ingatlanvagyonomat halálom után xy -ra hagyom.

Hogy apád megkapja e a köteles részt, azt nem tudom, de egy jogász biztosan jobban tudja.

Előzmény: Ghanima (16)
Ghanima Creative Commons License 2003.04.24 0 0 16
Köszönöm a választ!! :-)
De még egy csavar eszembe jutott: ha én halnék meg előbb (kopp, kopp, kopp), akkor apám örököl mindent utánam? Nincsen nála közelebbi se vér-, se házassági rokonom. Vagy pedig én jogosult vagyok őt totálisan kitagadni egy végrendeletben?
Azt kell mondjam: pusztán érzelmi alapon döntenék így: apró gyermekkorom óta felém sem nézett, kifizette a tartásdíjat, oszt' annyi...
Előzmény: AliceCsodaországban (13)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.24 0 0 15
hali

koszi a valaszt!

idezet:

http://www.mhk.hu/hj/200103/4.htm

"A kötelesrész alapja egyrészt a hagyaték tiszta értéke, másrészt az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke. A Legfelsőbb Bíróság iránymutatása szerint az érvényes tartási (életjáradéki) szerződéssel átruházott vagy öröklési szerződéssel lekötött vagyontárgyak a kötelesrész alapjának kiszámításánál nem vehetők figyelembe. (PK 89. sz. állásfoglalás.) Ezek a szerződések visszterhes jellegűek, és ezen nem változtat az, ha az örökhagyó haláláig nyújtott tartás értéke nem érte el a tartás ellenében átruházott (lekötött) vagyontárgy értékét."

a lenyeg az en esetemben megesgyszer:

"öröklési szerződéssel lekötött vagyontárgyak a kötelesrész alapjának kiszámításánál nem vehetők figyelembe. (PK 89. sz. állásfoglalás.)"

magyarul nem kaptam semmit

ugy lezarva.

hmmm

aze megyegyszer koszi

hacacare

Előzmény: AliceCsodaországban (14)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.23 0 0 14
A temetési költségeket mindig az örökösök fizetik!
Előzmény: Törölt nick (12)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.04.23 0 0 13
Nem hagyhat ki az öröklésből.
Van ugye a haláleset. Utána kijön az önkormányzattól valaki, felméri az ingatlan stb. - ha van ilyen. Utána jön a közjegyző, ahol szigorúan megkérdezik, hogy az elhunytnak hány vérszerinti utódja van - ha valaki bárkit letagad, jól megnézheti magát. Az megeshet, hogy nem egyenlően részesednek az örökösök, mert van végrendelet, de a köteles rész mindenkinek jár, aki nem adott nyomós okot a kitagadásra - és a köteles rész az amúgy járó örökrész fele.

(Mellékszállként megemlíthetem még, hogy ha inkább adósság marad az örökhagyó után mint földi javak, akkor lemondhatsz az örökrészről... mert ilyen is van!)

Előzmény: Ghanima (11)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.23 0 0 12
engem mot ert el egy nagyon hasonlo ugy, de nalam meg van keverve egy eltartoval es egy eltartasi szerzodessel, amiben irva vagyon, hogy minden vagyontárgyat az eltartó kap meg.

beszéltem ugyvédekkel, es az derult ki, hogy nagyon igy jartam, mert ami abban a bizonyos szerzodesben benne foglaltatott az kikerult a hagyatekbol, igy nekem nem jar koteles resz.

csak nehogy a vegen meg nekem kelljen kifizetni a temetesi koltsegeket

Előzmény: gárfild (9)
Ghanima Creative Commons License 2003.03.28 0 0 11
Szerbuc, kedves Alice! :-)
Én is gárfildhez hasonló cipőben járok, csak az én szüleim kétéves koromban váltak el, és két féltestvérem van, valamint az én apám úgy 80 felé járhat.
Amit itt leírtál én azt tudni véltem eddig, csak azt nem tudom, hogy megtörténhet-e az, hogy, mondjuk, a második családjának tagjai a hagyatéki eljárás során netán elfelejtenek engem megemlíteni. Résen kell lennem, figyelnem a halálozási híreket? Vagy hivatalból kiderítik, hogy én létezem és mint ilyennek jár nekem is örökség? Vajon azt meg lehet tudni, vagy előzni, hogy az esetleg tőle örökölhető vagyonrész/ek/et netán átirassa/átíratta ajándékként, vagy ilyesmi, az általam nem ismert többiekre?
Lehet, hogy szívtelennek látszom, tény, van bennem keserűség, rendesen: én kétszer próbáltam meg fölvenni vele a kapcsolatot, lerázott...
üdv,
Ghanima
Előzmény: AliceCsodaországban (10)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.18 0 0 10
Úgy tudom, hogy csak akkor nem jár semmi, ha kitagad, méghozzá nyomós ok miatt (bántalmaztad, kifosztottad stb.) Ha nem csinál végrendeletet, neked ugyanannyi jár, mint a féltestvére(i)dnek. Ha csinál végrendeletet, és abban mindent a féltestvéredre hagy, akkor is jár neked a köteles rész, ami az amúgy téged megillető résznek a fele. Fontos tudni, hogy míg a felesége él, mindennemű ingatlanra a haszonélvezeti jog őt illeti, haláláig csak az ingóságokat kaphatjátok meg.
Előzmény: gárfild (9)
gárfild Creative Commons License 2003.01.18 0 0 9
Szüleim elváltak 1éves koromban.Azóta apám nem sokat törődik velem.ő és féltestvérem sokkal jobb körülmények közt él.apám 89 éves és az érdekelne annak ellenére hogy nemtartjuk a kapcsolatot,jár e nekem vmi,vagy csak ha végrendeltében megjelöl?Hogy van ez?nem igazán ismerem ezeket a jogi dolgokat.
Bagira1 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 8
Ok, köszönöm. :)
Előzmény: Kenderice Ákos (7)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7
Tudok egy veboldalt, ahol jogi fórumok vannak.
Ha oda feltennéd a konkrét esetet, nagyon sokan tudnának szakértői választ adni.
A cím: http://www.jogiforum.hu/forum/

Kenderice.

Bagira1 Creative Commons License 2002.10.06 0 0 6
Bocsi, hogy itt nyitom, de hott dunctom sincs, hogy egy kicsit körülmenyes örökösödesi problameval hol kene temat nyitnom. Tudotok valakit , aki otthon van a külföldön örökölt földterületek ügyevel?? Mert örökültünk Floridaban földet, de hoyg most hogyan tovabb , segitseg kene. :))))
Shee Creative Commons License 2002.07.05 0 0 5
Sziasztok!

Sajna nekem is inkább kérdésem van.
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. a barátom most örökölt egy családi házat, mivel a végrendeletben három felé osztják a ház értékét az egyik örökös közölte vele, ha lemond a részéről a tárgyaláson, akkor utána a tárgyalás költségeit is beleértve megkapja a pénzét.
A kérdésem ennyi, ha jól tudom, ha örököl valaki és az összegből ingatlant vesz, nem kell adót fizetni utána. Ellenben a tárgyalás nélkül kapott összeget is be kell vallani az APEH felé és jövedelmnek minősül és viszik a 40%-t. Mi az igazság?
Előre is köszönöm!

Sheela
sheela@freemial.hu, konradsz@ieb.hu

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 4
0 tanács.
Előzmény: leslie_cloak (3)
leslie_cloak Creative Commons License 2002.01.05 0 0 3
sziasztok :-))
jogi tudással megáldottak segítségére lenne szükségem: Adva van egy család és egy családi ház. A férfié a ház 60%-a, a nőé a többi. A nő nem anyja az egy gyermeknek. A gyerek már nagy, nem lakik otthon, mikor a férfi meghal. Kérdésem a következő: mivel lehet megakadályozni, hogy a gyerek (esetleg népes baráti kompániával) beköltözzön az örökrészébe és ezáltal ellehetetlenítse a másik tulajdonostárs életét, illetve van-e lehetőség annak a kikényszerítésére, hogy eladásra kerüljön a ház. Mennyiben befolyásolja a dolgot, ha a férfi és a nő házastársak, illetve élettársak?
előre is köszönöm
üdv
L:C

ps: erről rendelkező jogyszabálynak is örülnék

Törölt nick Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2
Szia!

Sajnos nem sok jót tudok mondani: a haszonélvezeti jog ilyen szempontból "erősebb", azt csinál a haszonélvező, amit akar, akár lecseréltetheti a zárat, hogy Ti ne is jussatok be...
Esetleg kérdezzetek meg egy ügyvédet a lehetőségekről.

Monyo

leha Creative Commons License 2001.07.17 0 0 1
... ellenben azt hiszem (tehát nem tudom), hogy a haszonélvező a haszonélvezetet nem ruházhatja át ... tehát nem költöztethet oda senkit akaratos ellenére
blaumann Creative Commons License 2001.07.17 0 0 0
A hasz0nélvező viseli terheit, élvezi hasznait.
Olvasd el a ptk-ban a vonatkozó részt, abból minden kiderül!

Előzmény: vIC (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!