Keresés

Részletes keresés

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.14 0 0 33

Előzmény: Rumanyi (32)
Rumanyi Creative Commons License 2012.11.14 0 0 32

"Bergamon" fajtáról hallot már valaki?

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.14 0 0 31

Egy ismerősöm nagyon dícsérte a Bergeron fajtát, hogy mennyire jó ízű. Igaz ez? Kár, hogy nem túl nagy a termése.

Mártus46 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 30

Köszi! Nekem van már vagy 5 kajszi fám, különböző félék, úgyhogy lesz, ami beporozza!

 

A te válaszod is köszönöm, Mariska néni! Igen, nagyon sok múlik a tartáson. A legyengült növény könnyebben betegszik le.

Előzmény: Laci/Zápolya (28)
Flanell Creative Commons License 2012.11.14 0 0 29

Más meg máshogy gondolja.  :)

Előzmény: Mariska néni (26)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.11.14 0 0 28

"A ceglédi óriás csak az ország legkevésbé fagyveszélyes termőhelyeire való fajta, ezek rendszerint 250 m és a fölötti tengerszint feletti magasságban, illetve a városok védett kertjeiben találhatók."  "Legalább két porzófajtával társitva ültessük." vagyis önmeddő!

Előzmény: Mártus46 (24)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.14 0 0 27

Én nem vagyok nagy szakértő, láthatod a néha igen hülye kérdéseimből is. De volt ceglédi óriásom. Nagyon-nagyon finom volt! A kilencedik évben ment tönkre úgy, hogy még tavasszal telis-tele volt virággal, virágjában meg is metszettem, és rá nem sokkal elpusztult, moníliás ágelhalásnak tudtam be. Igaz, le lehetett gyengülve, mert előző évben annyit termett, hogy alátámasztás ellenére a földig lógtak az ágak, lehet, hogy ha akkor alaposan megritkítom, megmaradt volna. A vele egy időben ültetett magyar kajszi két évvel bírta csak tovább - az is nagyon-nagyon finom volt, csak másképpen. Szerintem ha hozzáértőbb módon lettek volna kezelve (metszve), tovább élhettek volna. De akkor még nem jártam ezen a fórumon, csak könyvből metszettem. Fagykárra nem emlékszem, de elég védett helyen voltak, és homokon.

Előzmény: Mártus46 (24)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.14 0 0 26

Hiába olvastam el ezekről a dolgokról egy csomó könyvet, a homályt a fejemben pl. erről a tavaszi-őszi metszésről most oszlattad el, végre értem!

Előzmény: Flanell (20)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.14 0 0 25

Köszönöm, akkor megyek is holnap!

Előzmény: Laci/Zápolya (23)
Mártus46 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 24

Szeretném kikérni a véleményeteket a Ceglédi Óriás kajszival kapcsolatban! Azt tudom ,hogy nagyszemű, de milyen hátrányai vannak? Megéri ültetni egyet? Mennyire fagyérzékeny?

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.11.14 0 0 23

A lényegre nem válaszoltam: ott van a boltban, rögtön megvehető. Nem kell előrendelni.

Előzmény: Laci/Zápolya (22)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.11.14 0 0 22

Legalább három darab maradt még utánam. Egy újság árát szerintem bőven megéri!

Előzmény: Mariska néni (21)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.14 0 0 21

Ez a könyv rendelhető, vagy simán megvehető a Múzeum körúti boltban?

Előzmény: Laci/Zápolya (17)
Flanell Creative Commons License 2012.11.14 0 0 20

Valamikor egy rádióműsorban azt mondta valaki, hogy a régi, óriási barackfák mind koronaszintben voltak szemezve, így a betegségek nem bántották a törzset, egy esetleges ágelhalás meg nem volt végzetes, ellentétben a törzselhalással.

 

Nálam ezért minden barack koronaszintben van szemezve, erre tavaly bejött valami (talán baktériumos) nyavalya, ami megtámadta a szilvatörzseket. Lehet, hogy ez a betegség régen még nem volt. Régen nagyon kevés betegség volt, mert nem hurcolták ide-oda az emberek a világ másik sarkából, ezért gondolják sokan, hogy a régi fajták olyan piszkosul ellenállóak voltak.

Előzmény: Mariska néni (16)
Flanell Creative Commons License 2012.11.14 0 0 19

Ezt nem nagyon értem, hogy első évben csak letermés után metszeni. Nem feltétlenül teremnek a fák az első évben. Inkább később lényeges, hogy a termés kineveléséhez minél több lomb legyen, meg ugye sajnálja levágni az ember a gyümölccsel berakódott ágat.

 

Az a gond a nyári metszéssel, hogy míg a tavaszi metszés növekedés-serkentő hatású (a megmaradtak erősen hajtanak), addig a nyári metszés növekedéscsökkentő, azaz a maradék nem nagyon fog nőni már a legtöbb gyümölcsfajtánál, és ha egy hosszú, vékony vesszőkkel teli formátlan csemetét nem metszel az első tavasszal, akkor esélyes egy formátlan, lelógó ágú fává válni, amivel a nyári metszéskor már nem nagyon lehet mit kezdeni, mert a kellő helyeken nem lesz rajta hajtás.

 

Felnőtt fa igazgatásánál ez nem lényeg, és növény-egészségügyi okokból jó a nyári metszés, de alakító metszés szerintem mindenképpen tavasszal legyen. Aztán persze gyorsan egy lemosás, lezárni a sebeket.

Előzmény: Magda0828 (13)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.14 0 0 18

Köszi, ezt nem tudtam. Az én szemem előtt a 100 éves, vörös szilvára oltott kajszi lebegett.

Előzmény: Laci/Zápolya (17)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.11.14 0 0 17

Pénteken vettem egy könyvet: http://konyvudvar.net/olcso-konyvek/lakas-es-kertkultura/kert/a-konyv-kajszi-termesztes-kepekben

Ebben volt: 

 

Úgy tudom, hogy a Mirabolán is szilva.

Előzmény: Mariska néni (16)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.14 0 0 16

Egy régi könyvben olvasta már erről a szilvára (ott konkrétan vörös szilvára) oltott kajsziról, de ilyet sehol sem találok azóta sem. Mindenhol csak a Myrobalan van. Ettől lehet az, hogy a barackfák korán halnak?

Előzmény: Ali-bá (11)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.14 0 0 15

Ez a kérdés engem is érdekelne, mert a korábbi gyakorlat valóban az volt, hogy pirosbimbós állapotban metszették a kajszit a gutaütés elkerülése érdekében, de máshol meg azt olvastam, hogy ez már nem állja meg a helyét.

Előzmény: Magda0828 (13)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.14 0 0 14

A szomszédunkban is van 50-60 éves kajszi, épp a nyári nagy viharban tört le egy hatalmas ága, rá a telkünkre... szerintem vége lesz, mert a leveleit is korábban dobta le; mindenesetre gondozás nélkül is sokáig húzta, így remélem nálam is megmaradnak

Előzmény: Ali-bá (11)
Magda0828 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 13

Sziasztok!

Csatlakozhatom a táborhoz, hisz hétvégén ültettünk egy-egy ceglédi  óriást és gönci kajszit ( debreceni bőtermő meggyet és dixired őszibarackot). 

A gyerekekkel együtt imádunk minden gyümölcsöt, no és természetesen lekvárban is a sárgabarack a favorit!

Az lenne a kérdésem, hogy tavasszal lehet majd metszeni, a meggyről a másik topicban azt olvastam, hogy első évben csak termés után.

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

bukfenc12 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12

Kedves Lactarius Curtis!

 

Gratulálok a kajszi topic megnyitásához, nekünk is kedvenc gyümölcsünk. Tervezzük, hogy a többi gyümölcs terhére, inkább kajszikat fogunk ültetni minél többet. A gyümölcse és a lekvára kiváló és még piacképes is.

Előzmény: Lactarius Curtis (-)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.13 0 0 11

A kajszik pusztulása nem törvényszerű. Ha jól emlékszem 1978-ban oltottam két kajszifát a kertem gerádjából szedett szilva alanyra. Ma is jó erőben vannak, teremnek, pedig több mint 30 évesek. (ld. "metszés" fórum 300. hozzászólás. Az alsó ágak alatt éppen el lehet járni, olyan magasak. A felsőket létrázni -vagy rázni- kell.)

Előzmény: Lactarius Curtis (8)
Deryan Creative Commons License 2012.11.13 0 0 10

Nagyon jó ötlet volt ez a kajszis topic!

Ezt is beteszem a kedvenceim közé :)

Előzmény: Lactarius Curtis (-)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 9

Látom, megavagyok! :)

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.11 0 0 8

Hajrá :) Mennyivel egyszerűbb volt gyermekkoromban, amikor sárgabarack alatt két fajtát értettem: a finomabb, korábban termő volt a kajszi (amit szerintem magról ültettek), a később termő, kevésbé finom pedig a rózsabarack. Viszont, már akkoribban sem voltak hosszú életűek a fák, azaz nem csak a 2000-es évek ajándéka a pusztulásuk, a gutaütés.

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.10 0 0 7

Nekem egyenlőre 17 különböző korú kajszim van-a végleges helyén,ezek hagyományos koronájúak /ill. azok lesznek/,többféle alanyon: vadkajszi,myrabolán,St julien A,őszimagonc,szilvamagonc.Tavasszal kezdek el egy orsó sort Ishtara alanyon/saját szemzésűek/...12 fa fér ide.Ezen kívül lesz még egy sor Weiwa és Ishtara alanyon vegyesen,még nem döntöttem el,hogy Haag-sövényen v. orsón lesznek-e.

optimális esetben kb 25 fajtám lesz...jövő ilyenkorra.

Előzmény: Lactarius Curtis (-)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.10 0 0 6

Ez kb olyan, mint hogy a lélegzést nem szabad abbahagyni és akkor sokáig élsz. A kajszi IS egészséges, akárcsak még számtalan zöldség és gyümölcs. Nyilván ha cigi, pia, zsír stb helyett egészségesen élsz, akkor tovább húzod. :)

Előzmény: .ZsL. (2)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.10 0 0 5

Miért nem permeteztél eddig monília ellen? Kajszinak vázakoronát szoktak, igazából az a lényeg, ne legyen sűrű, járja át a napsütés.

Előzmény: sujgojo (4)
sujgojo Creative Commons License 2012.11.10 0 0 4

nekem ket fam van. az egyik egy osregi, korai fajta, megcsavarodott torzzsel, kozvetlenul a haz mellett. a kert disze, de barackot meg nem ettunk rola, mert a gyumolcs nagyresze mar eres kozben tonkremegy valami gomba miatt. eddig nem permeteztem, de most tervezem, hogy alaposan beaztatom lemosoba osszel es tavasszal, ez talan segit.

a masikat most ultettem, Gonci barack. Milyen koronat javasoltok kezdonek?

 

en minden lekvart szeretek, de palacsintaba ez az elso szamu kedvencem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!