Boldog Új Esztendőt Minden Fórumtársnak ,Erőt ,Egészséget jó sajtkészítést kívánok az idénre is!:)
Érdeklődnék,hogy akik voltak a kemény sajt készítő kurzuson ausztriában mit tapasztaltatok?Lehet valami információt kiadni,én lemaradtam róla ,de ha minden jól megy a félkeményen résztvevő leszek.
Ma már a különböző egészségügyi előírások miatt "megölik" a tejet. Pasztőrözés után újra fel kell építeni, kalcium klorid por, fagyasztva szárított tejsavbaktérium, és a végén kálium nitrát a különböző bacik kiölésére.
Ezek mellett ( a megfelelő nyereség elérése érdekében) a mai technológia képes magas savó (víz)-tartalmú sajt előállítására. Nézd meg, ha megolvasztasz egy darab sajtot egy kis tányéron a mikróban, semmi nem marad belőle.
Aztán még jönnek a különböző növényi zsírok amikkel pótolják a leszedett tejszínt, tejfölt.... és ki tudja még....?????
Itt biztos sokan jól értetek a sajtkészítéshez. Sok-sok éve szeretném megkérdezni egy hozzáértőtől:
Mi az oka annak, hogy 20-30 évvel ezelőtt a rántott sajt csodálatos, krémes állagú volt, bármilyen árkategóriájú sajtból is csináltam. Nagyjából a rendszerváltás óta még a dupla panírból is szétfolyik, vagy gumiszerű ehetetlenséggé válik.
Mit csinálhatnak másképpen, mi kerülhetett vagy nem kerül bele régen és most ?
Kedves Sajtkészítők! Egy hónapja vásároltam 1liter Chy Max Plus oltót, ami nekem nagyon sok. Legalább a felét átadnám, ha érdekel valakit. Siófok közelében élek.
Olvastam, hogy joghurt készítésével barátkozol. Én a hőmérséklet tartásához befőzőautomatát használok. A keresőbe csak beírod és már elő is jön a WENINGER bef.automata. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Olyan hőfokra állítod amilyenre csak akarod. Valamikor német termékeket árultam, ma már itt lehet venni magyarok a tulajdonosok és nagyon szolgálatkészek. Az árak fent vannak szintén az interneten az oldalukon. Tavaly pl télre kovászos uborkát ebben az automatában dunsztoltam, egész télen tudtunk enni.15-16 befőttes üveget lehet egyszerre beletenni. Én eredetileg a befőzésekhez vettem amihez szintén szuper. Én probiotikus joghurtot készítek ABY-1 a kultúra és az MTKI-nél veszem. Ennél a lényeg, hogy 40 fokon és 8 órát kell így tartani (ezt az MTKI-s fiúk mondták). Nagyon finom szerintem hónapokig is eláll, persze ezt még nem próbáltam ki.
Kedves Elefada! Ha emlèkeim nem csalnak, gàzègővel melegited a tejet. Ilyen időben a pàra ellen, hogy vèdekezel a kontènerben, mennyire problèmàs most a pàra jelenlète?
Rózsa, nézegettem a vákuumozó gépeket 20+ tól nagyon sokféle van, van-e valami gyakorlati tapasztalatod, hogy mire vigyázzak a kiválasztásnál ?
Korábban már vettem egy régi hűtőt és raktam bele egy másik termosztátot amivel tudok nagyobb hőmérsékletet is állítani, csak a szellőztetés és penész gátolt meg, most ez remélem megoldás lehet, mert pince hiányában nehéz az érlelés.
Néztem a Beerodalom-t, túl nagy a választék, régebben STI12-t használtam a parenyicához, tudom hogy a CHN lágyabb ízt eredményezett, de én jobban tudtam időben ütemezni. CHN-22-t tervezek venni trappista jellegű sajtokhoz, túróhoz is jó stb..
Jó nektek! :) Irigykedem. Azt már elhatároztam, hogy amint lesz lehetőségem, akkor Alpesi kecskéim lesznek, és fajta tiszták. Azoknak a tenyésztéséből, és a sajtozásból szerintem meg lehet élni. Viszont, hogy több lábon álljak, mert kell e mellé még valami, ezért most januárban indul egy méhész suli, amire jelentkeztem. A méhészetből hamarabb el tudok indulni, de utána ha majd lesz saját tanyám, akkor jön mellé majd a sajtozás is.
Jól gondolom, hogy az érlelni való sajt, száradás, pár nap után vákumozott fóliába teszed ami megvédi a kiszáradástól és csak a hőmérsékletre kell ügyelni, illetve forgatni kell ?
Kedves Rózsika!Amikor tavasszal felraktad a képeket a sajtkonyhádról,elcsodálkoztunk a konténeres megoldáson,de nagyon tetszett!Most úgy néz ki nekünk is lesz lehetőségünk egy sajtkonyhát kialakítani,és össze szeretném vetni,hogy jönnék ki jobban,átalakítani egy helységet,vagy egy konténert beszerezni.
Meg tudnád adni a cég elérhetőségét,ahonnan te vetted?Esetleg még annyit,kb. mennyi idő alatt tudnak szállítani a rendeléstől?
Elvileg oda nyer tej kerül. Az érdekes kérdés, hogy milyen gyakran töltik az automatát, mert nem mindegy hogy sikerül egy két napos tejet vásárolni, vagy egy "frisset".
Sziasztok! Még csak ismerkedem a sajtkészítéssel, és egy nagyon kezdő kérdésem lenne. Lehetséges, ill. érdemes a "Tejautomatákból" vett tejjel próbálkozni? Gondolom, jobb mint a bolti, de használható egyáltalán? Illetve ha valaki megbízható tejtermelőt ismer Győr környékén, azt az infót is szívesen veszem. Előre is köszönöm a válaszokat!