Van esetleg tanácsod, hogy milyen magasan legyen? Legyen 60 cm? Talán kicsit kopasz lenne a lugas alja, de élőben látva biztos jobban el lehetne dönteni.
Bőszen olvasgatom a hozzászólásokat, már az első 2000-en túl vagyok. :) Úgy veszem észre, nagyon sok igazi szakember gyűlt itt össze. Lenne nekem is egy kérdésem. Lugast szerintetek milyen módon kell metszeni? Boltíves formára szeretném felfuttatni, úgy gondoltam, kétszintes, négykarú emeletes kordont alakítok ki, és rövidcsapra metszem a termőket. Valahogy így:
Az első szint 40 cm-en, a második 170-en helyezkedne el. (Egy tőkének 3 méter magasra kell felfutnia) Attól tartok, hogy így nagyon kopasz lesz, legalábbis addíg, amíg a termőcsapok meg nem nőnek. Mi erről a véleményetek?
Ilyenkor nem tehetsz egyebet, mint "elsősegélyben" részesíted a szőlőt és reménykedsz, hogy súlyos-életveszélyes sérüléseiből "hamar" felépül. Lepermetezed, hogy a gombák ne "csámcsogjanak" rajta, s ha nagyon megfogyatkoztak a levelei, lombtrágyát is "bevethetsz" (Ezúton is köszönöm james69 topiktársunk lombtrágya-tanácsát), a barnuló bogyók jó része el fog száradni, egy részét a szél lefujja, a maradékot meg neked kell majd a szüretkor kiszedni, ha lesz hozzá elég időd, kedved. Ami a tőke alatt van, az már csak a jövő évi termést táplálja. Nagyobb gond lehet a vesszők sérülése, mert azt bizony a tőke ("és a gazdája") is megsinyli.
Az időjárás megoldotta ,, mit csinálok majd a szőlővel,, biztos sokan hallották hogy Sződligeten 50 perces, szünni nemakaró jég esett. Nem gondoltam volna hogy igyekezetemnek ez lesz az eredménye. A száron maradt, szétvert barnuló ,,fürtöt,, le kell szedni,hogy ne ott rohadjon le? A levert fürtöket, leveleket be lehet gereblyézni a tőkesorba, betakarni földdel és igy rohad el? Iszonyú a látvány.
Hoppá! Valami nem stimmel! A Belgrádi muskotály az B. magvatlan lenne, csak az a baj, hogy az összes szakirodalom szerint ennek fehérnek kellene lennie....... Akkor viszont mi ez? Kicsit jobban utánanézek a morfológiának és egyebeknek, mire leérik, és megírom, mire jutottam (egyébként még savanyú).
Igen, ezek szépek (persze van még ilyen szép bőven, lásd az alábbi képeket), de amint láthattad az előző hsz-aimban, sajnos van olyan fajta is, amivel gondjaim vannak. Egyébként tényleg sok öröm van velük, főleg mostanság... ;-) Rengeteg munkám is van benne, de azt már elfelejtettem... ;-) Már több is van, ami "csipegethető" (minap láttam, hogy a fekete rigó is rájár a Lillára). A zöld rothadással meg remélem, sikerül jövőre elbánni, most már tudom, mire (is) kell figyelni (ilyen tavaly nem volt!, nem is ismertem élőben ezt a nyavalyát, csak olvastam róla). Suvenir: épp' a tőke mellől jövök, már ehető, érett, de valóban nem valami nagy szám! Az íze olyan semmilyen, a magok nagyok a bogyó méretéhez képest (zavaróak), a bogyóhéj pedig egész egyszerűen "szíjas", nem igazán akar elolvadni az ember szájában. Akinek csak kevéske helye van és nem különleges szőlőt akar, annak nem kifejezetten javaslom a beszerzését (tényleg csak látványos, semmi extra...). Egész pontosan milyen termesztési tapasztalatra gondoltál? Természetesen szívesen megosztom, ha tudom, mire vagy kíváncsi. Cicero II: Savanyúúúú... :-( Ha megérett, beszámolok róla! Érdekes, hogy némely fajtánál amint megvan a szín, gyakorlatilag már ehető, ízletes (Hamburgi muskotály), ugyanabban a fürtben még bőven van fehér, éretlen bogyó; más fajtánál pedig színes az egész fürt és bőven van még ideje ízesedni. 1.,2. Kósa (vesszőnként két fürt, ezt a Saszlánál is megfigyeltem) 3. Árkádja 4. Belgrádi muskotály
Szép, egészséges fürtök, sok örömed lehet bennük. :-) A Suvenirre én is pályázom. Szerencsére volt már alkalmam megóstolni; bár az íze nem hagyott maradandó élményt bennem (nem emlékszem az ízére), de különleges alakú bogyói méltán teszik érdekessé. Láttam már jól menő szálloda gyümölcskosarában; rendszerint nagy sikere volt. Termesztési tapasztalataidat alkalmasint megoszhatnád velünk.
Nálam még zöld, csak itt-ott van egy-egy színesedő bogyó. De ha már itt tartunk: 1. Melinda 2. Kozma Pálné muskotály (gyakorlatilag kész, fogyasztható) 3. Hamburgi muskotály (a kék bogyók már ízesek, fogyaszthatók) 4. Crimson seedless 5. Suvenír (az az ominózus, ami Rizomatnak indult...)
Én nagyon sok mindent kipróbáltam de sör az a nyerő a darazsaknál. Egy 1.5l-es müanyag palack tetejétől kb 10 cm-e furjál a palack oldalára 4-5 darab kb 6-7 mm-es jukat öntsél a palackba kb 1/4 l sört és csavard vissza a kupakot és egy drótal akaszd föl a szölőre.
A szőlőm Dél-Zalában van, közelebbről a Mura völgyében, annak is a K-Ny-i csapásirányú enyhén emelkedő lankáin. Nagyon szép hely ez itt, reggeltől estig süti a Nap a szőlőt és tiszta időben jól látszanak a horvát oldali (Kapronca és Varasd környéki) hegyek. Esőt kaptunk bőven, túlon-túl sokat, szinte naponta esett,... aztán a sok esőnek meg is lett a következménye, mert az idén már a 9-szer kellett permeteznem a szőlőt.
Szépek a képeid. :-) A nyár elején jártam Erdőbénye-Olaszliszka környékén, meglepő volt számomra a szőlők közé betelepített "tájidegen" bodzaültetvények.
Néhány jellegzetes kép a Toszkán tájról. Fórumos emlékeim szerint már többen jártatok itt. Hangulatos, szép, olyan amilyenre valószínűleg sokan vágyunk; nekik természetes, nekünk meg jövőbeli álom. Szőlőt sokat láttam, szépen művelteket, gondozottakat, nagy és kisbirtokokat, de csak buszból, ~90 km/h átlagsebességgel. A toszkán termőtalaj semmivel sem jobb, mint a miénk, sőt szerintem rosszabb, szemre agyagosabb, tápanyagban szegényebb,... olajfák, cédrusok, szőlők, lombhullatók, szerényen megbuvó (nem hivalkodó) gazdagság, történelmi idők "tapintható" szelleme és persze napsütés rendesen...
Nem tudom, hogy kutatóintézet volt vagy sem, de nem kizárt, mert mintha parcella azonosító táblicát is láttam volna a sorok közt.
Mindenesetre a gyönyörű szőlő állított ott meg, mivel azt gondoltam a végében található nádfedeles beülők alatt az ott termett borokból szolgálnak fel.
Bár ha bele gondolok, nem feltétlenül volt ez így ,hiszen ez a Kisfaludi ház felé vezető út mentén volt, ott bárki üzemeltethet borozót.
Mindenesetre az inkriminált bor, miután szétterült a szájban és kellettek volna előjönni a kellemes aromáknak, ehelyett azt elnyomta egy kellemetlen nem oda való íz.
Teszek fel egy másik képet is, hátha neked így sikerül beazonosítani.
Ami messziről is látszik olyan egyenesen van a tetetje elvágva, de az oldala is, amit kézzel képtelenség így megcsinálni.
Sziasztok! Amint a képen is látható sikerült beszereznem a karókat - ez nem is volt egyszerű: korábban gondoltam még választék is lesz a kínálatban stb... de a valóság az, hogy le kellett gyártatni (Taliándörögdön sikerült). 5x5-ös keresztmetszetű és 2 méter hosszú, 2 nap kellett a 128 db leveréséhez kézi erővel. Azt ajánlották, hogy semmivel se kezeljem a karót, de ha tudok várjak egy évet a leveréssel, hogy kiszárdjon. Egy tőke' elszáradt a karózás után 2 nappal (lehet a gyökerét elnyomta):( Karóbeszerzés közben leugrottam Balatonföldvárra és a Borfaluban ittam többek között syrah bort (egri borvidéken termett és készült), mitnemondjak' több mint érdekes : volt benne hirtelen valami hányingerkeltően fanyaron-kesernyés íz, de később átváltott mélycsoki-mandulába és a hatása is mélyértékű volt. Ha van köztetek aki már többször kóstolta leírhatná tapasztalatát. Kétféle pincészet kéknyelűjét is kóstoltam és a lentebb említetthez hasonlóan illatmentesek és ízszegények voltak (eddig csak a bolti üveges változatot kóstoltam, de az magasan veri őket).
Ez nem inkább a seregélyek ellen van? mert a későig kinn hagyott szőlő legnagyobb ellensége a seregély ami ekkor már nem talál más táplálékot és rábukik a mézédes szőlőre. (Honnan tűnnek el a parcellák, a lapos részekből? mert azokért nem kár annyira, menjen csak vissza a szőlő a meredek hegyoldalra.)
Zalancelot: ki/mi volt az a nagyüzemi, a képről mintha a kutatóintézet lenne....borhibás volt??
Részvétem. :-((( Ferig collega a sajátját ért jégveréskor érdeklődött létezik-e valamifajta védelem jégverés ellen, akkor én az olaszoknál látott jég és madárhálót találtam említeni. Most hogy Badacsonyban jártam ott is találkoztam vele, igaz nem olyan nagy mértékben mint a Toszkán domboldalakon. Téköltem pár pikcsőrt, alant behelyezem.
Itt felül van a háló, számomra ez a szimpatikusabb megoldás.
A második egy olyan megoldás ahol a sor van bebugyolálva, megvallom nekem ez nem szimpi, hiszen alig 1 m-re a lomb le van csonkázva és a rajt levő tisztessséges terméshez én ezt kevés zöld felületnek tartom.
Aztán találkoztam a felfelé séta közben olyan szép szőlővel, hogy a számat is eltátottam, látszott, hogy nagyüzemi művelésű, egészséges nagyságú és minőségű zöld lombbal és terméssel, hogy nem állhattam meg, hogy a végén lévő kimérőben meg ne álljak szomjat oltani és ha Badacsony akkor legyen kéknyelű!
Nem kellett volna!
Bizony a 2 deci a kehelyben szépen mutatott, de az aroma valahogy nem stimmelt.
Még éltem az első kortyoknál a gyanúperrel, hogy itt bizony borkezelési hibával van dolgom, de a végére azt gondoltam, hogy egy rosszul sikerült kéknyelüt szolgáltak ki. Nyomban megállapítottam, hogy az olaszrizlingemet meg se ugathatja!!Mindenesetre 200ft/dl ár semmiképp sincs arányban produktummal.
Volt más is ami nem tetszett. A gagyi 2l-es műanyaghordókban árusított bor.
Ránézésre is olyanok, amiben hosszabb ideig nem ildomos bort tárolni, ráadásul ezek zöme kint van a tűző napon. akkor legalább a szintén ekkora üvegbellonok amik azért kinézetre, meg tárolási szempontból is nagyságrenddel jobb megoldás.
Köszönöm a választ! Lassan érnek már a szőlők, oda kell figyelni a határidőkre is (kontakt, semmi más). A Kozma Pálné m. és a Lilla egy-két hét múlva fogyasztható. :-) Előzőn érződik már az a nagyon finom muskotályos íz... Mindenkinek csak javasolni tudom. Küllemre is szép! :-)