Keresés

Részletes keresés

csupimami Creative Commons License 2018.01.16 0 0 18969

Kedves Sajtkészítők! Egy hónapja vásároltam 1liter Chy Max Plus oltót, ami nekem nagyon sok. Legalább a felét átadnám, ha érdekel valakit. Siófok közelében élek.

elefada Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18968

Sehogy :-) Pihi van, most zárult az első hullám, 15 gödölye 10bak,:-))))

 

Előzmény: Pap Pali (18966)
Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18967

Kedves Barna M7!

 

Olvastam, hogy  joghurt készítésével barátkozol. Én a hőmérséklet tartásához befőzőautomatát használok. A keresőbe csak beírod és már elő is jön a WENINGER bef.automata. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Olyan hőfokra állítod amilyenre csak akarod. Valamikor német termékeket árultam, ma már itt lehet venni magyarok a tulajdonosok és nagyon szolgálatkészek. Az árak fent vannak szintén az interneten az oldalukon. Tavaly pl télre kovászos uborkát ebben az automatában dunsztoltam, egész télen tudtunk enni.15-16 befőttes üveget lehet egyszerre beletenni. Én eredetileg a befőzésekhez vettem amihez szintén szuper.  Én probiotikus joghurtot készítek ABY-1 a kultúra és az MTKI-nél veszem. Ennél a lényeg, hogy 40 fokon és 8 órát kell így tartani (ezt az MTKI-s fiúk mondták). Nagyon finom szerintem hónapokig is eláll, persze ezt még nem próbáltam ki. 

Előzmény: BarnaM7 (18953)
Pap Pali Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18966

Kedves Elefada! Ha emlèkeim nem csalnak, gàzègővel melegited a tejet. Ilyen időben a pàra ellen, hogy vèdekezel a kontènerben, mennyire problèmàs most a pàra jelenlète?

Előzmény: elefada (18951)
kerecsen35 Creative Commons License 2018.01.01 0 0 18965

Nagyon szépek a kis kecsók! :)

Előzmény: elefada (18964)
elefada Creative Commons License 2017.12.31 0 0 18964

Nekem ilyen van, bevált, gond nélkül mükszik 2.éve.

28cm a legszélesebb, amit hegeszteni lehet.

 

A Chn-t én is nagyon jónak tartom, kiváló aromatermelő, sokoldalúan használható.

Én idén inkább arra gyúrok, hogy saját tejből készítek savanyítót, bár ez nem lesz egyszerű kecskéböl.

 Sinen vagyunk már, beindultunk vele:

majd a folytatás de még a java hátra van. Korán kezdődik nálunk a szezon :-))

 

Előzmény: BarnaM7 (18961)
elefada Creative Commons License 2017.12.31 0 0 18963

Boldog új évet, és sok sok finom sajtot kívánok!

kerecsen35 Creative Commons License 2017.12.31 0 0 18962

Boldog Új Évet mindenkinek! Egészséget, és sok szép sajtot! :)

BarnaM7 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 18961

Mindenkinek Boldog Ünnepeket Kívánok!

 

Rózsa, nézegettem a vákuumozó gépeket 20+ tól nagyon sokféle van, van-e valami gyakorlati tapasztalatod, hogy mire vigyázzak a kiválasztásnál ?

Korábban már vettem egy régi hűtőt és raktam bele egy másik termosztátot amivel tudok nagyobb hőmérsékletet is állítani, csak a szellőztetés és penész gátolt meg, most ez remélem megoldás lehet, mert pince hiányában nehéz az érlelés.

Néztem a Beerodalom-t, túl nagy a választék, régebben STI12-t használtam a parenyicához, tudom hogy a CHN lágyabb ízt eredményezett, de én jobban tudtam időben ütemezni. CHN-22-t tervezek venni trappista jellegű sajtokhoz, túróhoz is jó stb..

Vélemény, javaslat ?

köszönöm

Barna

Előzmény: elefada (18957)
kerecsen35 Creative Commons License 2017.12.25 0 0 18960

Jó nektek! :) Irigykedem. Azt már elhatároztam, hogy amint lesz lehetőségem, akkor Alpesi kecskéim lesznek, és fajta tiszták. Azoknak a tenyésztéséből, és a sajtozásból szerintem meg lehet élni. Viszont, hogy több lábon álljak, mert kell e mellé még valami, ezért most januárban indul egy méhész suli, amire jelentkeztem. A méhészetből hamarabb el tudok indulni, de utána ha majd lesz saját tanyám, akkor jön mellé majd a sajtozás is.

 

Előzmény: elefada (18959)
elefada Creative Commons License 2017.12.23 0 0 18959

Békés boldog karácsonyt kívánok minden kedves sajtkészítő társamnak!

Pár hét, és beindulunk:-))

Előzmény: kerecsen35 (18958)
kerecsen35 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 18958

Áldott, Békés, és Boldog Karácsonyt kívánok a fórumon mindenkinek. Töretlen egészséget, örömöt, és sok sok sok szép sajtot mindenkinek. :)

elefada Creative Commons License 2017.12.22 0 0 18957

Igen, jol gondolod.

Sőt, a hűtőben értek a nyári sajtok, persze lassabban. 3-hónap után kéreg nélküli szuper sajtok alakultak.

A következő szezonban a hőmérséklettel játszok:-)

Előzmény: BarnaM7 (18956)
BarnaM7 Creative Commons License 2017.12.22 0 0 18956

Vákumban érlelés? Ez új nekem.

Jól gondolom, hogy az érlelni való sajt, száradás, pár nap után vákumozott fóliába teszed ami megvédi a kiszáradástól és csak a hőmérsékletre kell ügyelni, illetve forgatni kell ?

penészedés ne lesz ?

 

Előzmény: elefada (18955)
elefada Creative Commons License 2017.12.21 0 0 18955

ttps://www.expondo.hu/royal-catering-bain-marie-tartaly-nelkul-leereszto-szelep-1186?c=4894

 

valami ehhez hasonló az enyém, de a joghurtot "ágyban, párnák közt dunsztolom," mint a befőttet.

Ez a melegítő a sajt kisavanyodásához nagy segítség télen, tavasszal.

Én probiotikust használok, ABY1-et a joghurthoz.

Bevonó:Beerodalom. Itt forgalmaznak kultúrákat is.

Én nem vagyok elragadtatva a bevonótól, nyáron nem nagyon védi meg a beszáradástól, nekem a vákumban érlelés jobban bejött.

Joghurt, füszer? Hacsak nem a kardamonra gondolsz. Azt mézzel és limeval társítom.

Előzmény: BarnaM7 (18953)
Raidx Creative Commons License 2017.12.20 0 0 18954

"33C-t kell érlelni"

 

Nem a kész sajtot  érlelni. Készíteni. Ha csak nem a kulturával való érlelésre gondolnak.

Előzmény: BarnaM7 (18953)
BarnaM7 Creative Commons License 2017.12.20 0 0 18953

Sziasztok,

 

Újra nekikezdek a sajtkészítésnek 2év után.

Grill, parenyica stb ...

Most a joghurton is elgondolkoztam, és veszek egy gépet ami tudja tartani a hőmérsékletet.

Milyen baktériumot használjak ? MTKI-től ha lehet.

Találtam olyan gépet ami tud 43C-t joghurthoz és 33C-t sajthoz, milyen az a sajt amit 33C-t kell érlelni ?

Korábban az érlelt sajt nem sikerült az érlelési körülmények, talán most megpróbálom bevonóval, tud vki Budapesten helyet ahol venni lehet.

 

Rózsa: Nálad is láttam már egy komolyabb gépet amit hőn tartáshoz használsz milyen volt az ? Milyen fűszert is raksz a joghurtba ?

 

köszönöm

 

Barna

 

 

booerang Creative Commons License 2017.12.11 0 0 18952

Köszönöm szépen!Utána fogok járni!A végeredményt pedig megosztom majd itt.

Előzmény: elefada (18951)
elefada Creative Commons License 2017.12.08 0 0 18951

Szerintem a konténer olcsóbb, gyorsabb. Egyeztess Vanek Gáborral 702504344,hivatkozz Rózsamamára.

A kontiner 7x3, ajtot, ablakot, amilyet akarsz,  ahova akarod,oda rakják.

Nem kell betonalap!Én nem kértem sem villany, sem viz szerelvényeket.

Előzmény: booerang (18950)
booerang Creative Commons License 2017.12.05 0 0 18950

Kedves Rózsika!Amikor tavasszal felraktad a képeket a sajtkonyhádról,elcsodálkoztunk a konténeres megoldáson,de nagyon tetszett!Most úgy néz ki nekünk is lesz lehetőségünk egy sajtkonyhát kialakítani,és össze szeretném vetni,hogy jönnék ki jobban,átalakítani egy helységet,vagy egy konténert beszerezni.

Meg tudnád adni a cég elérhetőségét,ahonnan te vetted?Esetleg még annyit,kb. mennyi idő alatt tudnak szállítani a rendeléstől?

Előzmény: elefada (18712)
kljr Creative Commons License 2017.12.05 0 0 18949

Elvileg oda nyer tej kerül. Az érdekes kérdés, hogy milyen gyakran töltik az automatát, mert nem mindegy hogy sikerül egy két napos tejet vásárolni, vagy egy "frisset".

 

Előzmény: Zanbato (18948)
Zanbato Creative Commons License 2017.12.04 0 0 18948

Sziasztok! Még csak ismerkedem a sajtkészítéssel, és egy nagyon kezdő kérdésem lenne. Lehetséges, ill. érdemes a "Tejautomatákból" vett tejjel próbálkozni? Gondolom, jobb mint a bolti, de használható egyáltalán? Illetve ha valaki megbízható tejtermelőt ismer Győr környékén, azt az infót is szívesen veszem. Előre is köszönöm a válaszokat!

Pap Pali Creative Commons License 2017.11.13 0 0 18947

Natur bükk, vörösfenyő.

Előzmény: papadzso (18946)
papadzso Creative Commons License 2017.11.12 0 0 18946

 Sziasztok. Az lenne A kérdésem sajtot milyen típusú  polcon szabad érlelni. Fenyő, bükk, akác stb. Vagy ez nem is számít?

 

Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2017.11.10 0 0 18945

Kedves Elefada! Köszönöm szépen azt hiszem ez nekem egy kicsit messze van, bár nagyon érdekelne a félkemény és a lágy sajt készítése.

Előzmény: elefada (18943)
elefada Creative Commons License 2017.11.09 0 0 18944

1 napos , Ausztriában, de fel kell venni a kapcsolatot a VTI-vel, lehet, már betelt a keret.

A kemény és juhsajtok januárban, az már betelt.

 

Előzmény: Áncsi ,igen én vagyok!!!! (18938)
elefada Creative Commons License 2017.11.09 0 0 18943
Előzmény: Áncsi ,igen én vagyok!!!! (18938)
Raidx Creative Commons License 2017.11.09 0 0 18942

Kazu

 

LL +LC +LD +LH

 

"LC: Lactococcus lactis subsp cremoris LL: Lactococcus lactis subsp lactis LD: Lactococcus lactis subsp diacetylactis

LH: Lactobacillus helveticus "

 

Közepes Sav (++) enyhe gézképőző (+)

Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2017.11.08 0 0 18941

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál!

Előzmény: Redlidike (18940)
Redlidike Creative Commons License 2017.11.08 0 0 18940

Húúú, én nem tudom. Én is itt leltem a leírást. Nekem van ilyen kultúrám de még nem sikerült megcsinálnom a sajtot. Nálam okosabb talán tudna ötleltet adni :) Vagy nézd meg a neten, hogy a Kazu kultúra miket tartalmaz (ha jól emlékszem kevert, mezo és thermo is), és az alapján a hansen kultúrák közt keresgélhetsz.

Előzmény: Áncsi ,igen én vagyok!!!! (18939)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!