Keresés

Részletes keresés

Skorpió Creative Commons License 1999.06.08 0 0 940
Kedves holist !

Engedd meg, hgoy idezzelek : „Másrészt ott van erre a magyarázat - akár tetszik, akár nem, egy szülés olyan esemény, amely teljes embert kíván. Testet, lelket. A kórházakban rendkívül gyakori, hogy a nok félnek a rájuk váró eseménytol, és az is rendkívül gyakori, hogy nagyon sok minden, ami ott történik velük (kezdve az elidegeníto effektusoktól, beöntés, borotválás, durva vizsgálat, stb. egészen addig, hogy - ez magyar szülészeteken általános, Amerikában talán kevésbé - a CTG masinán, szerencsés esetben a férjükön kívül gyakorlatilag nem törodik velük senki, az orvos a végére jelenik meg, vág, kiveszi a gyereket, varr, de sorolhatnám) szóval, ami ott történik velük, az ezt a félelmet, a vele együtt jelentkezo kiszolgáltatottságérzést, önvádat, értéktelenséget csak fokozza. Ilyen állapotban pedig igen nehéz odafigyelni, intuitíven cselekedni, bízni, racionálisan gondolkodni - a kórház sok not, aki egyébként is hajlamos rá (kultúránk fatális egészségtelenségének "köszönhetoen" gyakorlatilag fogalma sincs, mi az a szülés, azon túl, hogy "nagyon veszélyes"), „

Tehat ha egy kellökeppen felvilagositott nö, azaz kismama - aki tudja hogy mi a terhesseg, mi a szules, hogy folyik le, hogy kovetkeznek a fajasok stb stb stb, egy olyan korhazba kerulne ahol figyelmesek, az orvos vegig vele van stb, akkor is az otthon szulest preferalnad, vagy akkor nem lenne kifogasod a korhazi szules ellen ? Ha az utobbi, akkor inkabb azon kene munkalkodni hogy ezek a korulmenyek fennalljanak. (Informacio, odafigyeles stb.)
(Amikor a felesegem vajudott a korhazban, pl. nagyon kellemes zene szolt a hatterben. Egyebkent egy videki kisvarosban szult.)

Kedves ccsa !

Irod : „Ha neked faj valamid, te is addig forgolodsz, amig megtalalod a legjobb helyzetet, felteve ha hagynak."
Ha nekem gyomorgörcsöm van, akkor legjobban összegörnyedni szeretnek, merthogy ugy nem faj. No, ez a legrosszabb testhelyzet. A fajdalom megszunik, a problema megmarad.

Igaza van holistnek. Nagy a tudatlansag a szulessel kapcsolatban.

Kedves flyOrDie !

Nincs ebben semmi kulonleges. A „nem engedes" nalam azt jelentette volna, hogy korhazban szult volna. Semmi zsarolas, gyerek nem vallalas, veszekedes, erzelmi viharok., valas. Leultem volna vele megbeszelni a dolgot, elmondtam volna a velemenyemet, es amikor arra kerult a volna a sor, kihivtam volna a mentöket. Ennyi.
(De hangsulyozom, ez fel sem merult.)

sófelhasználó Creative Commons License 1999.06.08 0 0 939
Kedves Holist!
Egyszer már leírtam, de megismétlem, mert újból felvetődött:
lehet, hogy szerencsés vagyok, de a kórházban én nem tapasztaltam semmi sokkolót. Nem kellemes felülni a vizsgálószékbe, de én nem vagyok olyan prűd vagy görcsös, hogy zavarna, ha orvostanhallgatók megvizsgálnak (honann tanulnák meg egyébként?), nem jó a beöntés, borotválás (de ezt szerintem otthon is meg kell csinálni, ha meg nem, ezért nem éri meg az otthonszülés), és ha az ember olyan orvost választ, akit kedvel, aki beviszi szülés előtt, megmutatja a kórházat, a személyzetet (ahogy nálunk történt), sokkal nyugodtabb az ember. Szóval ha jó az orvosod, a kórházi kényelmetlenségeket kiegyenlíti. De mi van, ha rossz orvost választasz, s otthon próbálsz merg szülni? (megéri akár 1 ezreléknyi esélyét, hogy a gyerekednek valami baja legyen? - egyébként az ember vajúdás közben szerintem már nem a környezettől függ, az már olyan mindegy a fájások közben, egy számít: ki van melletted, És ma már minden kórházban melletted lehet a férjed, és a kórházi személyzet sem olyan vészes, az általam tapasztaltak és hallottak szerint.)
Előzmény: holist (935)
bubu Creative Commons License 1999.06.08 0 0 938
a kerdes bonyolult.
hogy "a beavatkozasok aranya kevesebb" (ha ezt DcsabaS latna, orulne ;-)))) az nem bizonyitek barmi mellett, azon kivul, hogy kevesebb beavatkozas tortent.
nem lehet ebbol peldaul megallapitani, hgy hany _felesleges_ beavatkozas tortent a korhazban, (sehogy nem lehet megallapitani, a korhaz nem fogja bevallani, az biztos)
es hany _indokolt_ beavatkozasra _nem_ kerult sor otthon, (ezt se fogja bevallani az, aki az otthoni szulest levezette) mely utobbi kovetkezmenyet esetleg egy eleten at viseli gyermek es csalad.

az ausztral statisztikat lehet itten szidni, de egy statisztika az is. [nekem egyebkent garancia , hgy Marc Keirse nevet latom rajta]

mindamellett Skorpio hasonlatat en se erzem fairnek, vakbelgyulladasba szaz eve szinte mindenki belehalt, nyilvanvalo a beavatkozas fontossaga, es nem lehet otthon megoldani,
mig alig negy-ot evtizede egy sereg nyugati orszagban igen sokan szultek otthon, ertheto modon ezekben az orszagokban a visszaallas az otthon szulesre nem olyan nepszerutlen.
es egy magyar korhaz ugy tragedia ahogy van :((

Előzmény: holist (934)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.08 0 0 937
Kedves holist,

Sok olyan
esetrol hallottam már, hogy a kengyelbe kötözött lábú anya feltárt altesténél orvostanhallgatók
érdeklodo csoportja jelent meg. Olyanról ergyrol sem, ahol elozoleg megkérdezték volna az anyát, hogy kívánja-e ezt - tényleg, Mr. Spock, errol mi a véleményed??

Attol fugg hogy hol tortenik. Klinikak az egyetemhez tartozo egysegek, az egyetem szerves reszei, es az orvostanhallgatok oktatasa miatt leteznek. Aki egy klinikara fekszik be, az automatikusan elfogadja az orvoskepzes odavonatkozo dolgait. Kepzeld el a kaoszt, ha minden beteget kulon meg kellene kerdezni, minden egyes orvostanhallgato akcioja elott.

Mas korhazakban termeszetesen engedelyt kell kerni.

En mindig megkerdeztem a beteget, ugy is mint orvostanhallgato, kesobb ugy is mint fonok, de en nem dolgoztam olyan korhazban ahol ezek az esetek nagy szamban fordultak volna elo.

Gabor

Előzmény: holist (935)
holist Creative Commons License 1999.06.07 0 0 935
Kedves ccsa!

"Ti akik tudtok osszehasonlitani, irjatok mar egy listat, hogy mi nincs a korhazban, ami otthon van. Ha tenyleg van ilyen. Kivancsi vagyok."

Mindazok után, amit írtál, kicsit meglep ez a kérdés. Otthon például van otthon (ez a kórházban nincs). Ahol a szülo anya otthon érzi magát. Tudja, hogy mi hol van. Ahol a helyek számára szignifikánsak (a kórházban nehéz megtalálni a "legjobb helyzetet", a legjobb helyet, mert szubjektíve minden hely ugyanolyan - Mr. Spock nyilván bagatellizálná ennek jelentoségét, én megtapasztaltam, hogy ez mennyire fontos, és sok száz embert ismerek, aki szintén megtapasztalta. Aztán ami még van otthon, ami a kórházban sajnos legtöbbször nincs (hangsúlyoztam már, hogy lehetne) az a beavatkozni kívánó, jobban tudó, tiszteletlen, flegma, a szülést az anyától rutinszeruen elvenni kívánó szülész és kórházi személyzet teljes hiánya, vagy az idegenekkel való teljesen önkényes összezárás egy intim és nehéz helyzetben. (Sok olyan esetrol hallottam már, hogy a kengyelbe kötözött lábú anya feltárt altesténél orvostanhallgatók érdeklodo csoportja jelent meg. Olyanról ergyrol sem, ahol elozoleg megkérdezték volna az anyát, hogy kívánja-e ezt - tényleg, Mr. Spock, errol mi a véleményed??).

Egyelore ennyit.

holist

Előzmény: ccsa (931)
holist Creative Commons License 1999.06.07 0 0 934
Kedves Skorpió!

Írod: "Nem értem azt, hogy a korhazi szules soran milyen komplikaciok lepnek fel, ami otthon esetleg nem lenne".

Ezt pedig nem olyan nehéz érteni:

Egyrészt vannak a tények - a morbiditási és mortalitási rátákkal kapcsolatban vannak eltéro vélemények (a különbségek egyetlen, általam eddig talált felmérésben sem nagyok - alant megadtam egy url-t, ahol 18, az utóbbi 10 évben errol készült tudományos munkát találhatsz meg), de az egészen feltüno, hogy a tervezett otthonszüléseknél az összes beavatkozás aránya jelentosen alacsonyabb.
Másrészt ott van erre a magyarázat - akár tetszik, akár nem, egy szülés olyan esemény, amely teljes embert kíván. Testet, lelket. A kórházakban rendkívül gyakori, hogy a nok félnek a rájuk váró eseménytol, és az is rendkívül gyakori, hogy nagyon sok minden, ami ott történik velük (kezdve az elidegeníto effektusoktól, beöntés, borotválás, durva vizsgálat, stb. egészen addig, hogy - ez magyar szülészeteken általános, Amerikában talán kevésbé - a CTG masinán, szerencsés esetben a férjükön kívül gyakorlatilag nem törodik velük senki, az orvos a végére jelenik meg, vág, kiveszi a gyereket, varr, de sorolhatnám) szóval, ami ott történik velük, az ezt a félelmet, a vele együtt jelentkezo kiszolgáltatottságérzést, önvádat, értéktelenséget csak fokozza. Ilyen állapotban pedig igen nehéz odafigyelni, intuitíven cselekedni, bízni, racionálisan gondolkodni - a kórház sok not, aki egyébként is hajlamos rá (kultúránk fatális egészségtelenségének "köszönhetoen" gyakorlatilag fogalma sincs, mi az a szülés, azon túl, hogy "nagyon veszélyes"), gyakorlatilag pánikszeru állapotba hajt. Ezek után nem csoda, hogy nem tud aktívan részt venni a szülésben, hogy a vajúdás elakad, vagy meg sem indul, hogy a medenceizomzat nem lazul el kelloképpen - és foleg, hogy a szülo anya másoktól várja - és kapja is meg - a "megoldást".

Ha ez a téma tényleg érdekel, nagyon komolyan ajánlom a Születés Muvészete címu könyvet, sot adok akár ingyen is (túl sokat nyomtak belole, maradt) egyáltalán nem harcos otthonszülés párti - viszont rövidke jegyzeteimnél sokkal hatékonyabban teheti azt, amit én is szeretnék - legalább elgondolkodtatni. Ha jól emlékszem, neked volt egy nagyon ijeszto élményed feleséged szülése közben - hidd el, nem biztos, hogy az o teste árult el benneteket. Továbbra sem tudjuk, mi történt valójában, de elég valószínunek tartom, hogy nem történt volna meg, ha van rá lehetoségetek, hogy a háborítatlan szülést válasszátok, ha elvégzitek a Napsugár Születésház tanfolyamát, és ezután szültök, akár otthon, akár kórházban.

holist

Előzmény: Skorpió (929)
holist Creative Commons License 1999.06.07 0 0 933
Kedves Vikoca! (régen láttunk), nem veszem észre, hogy legalábbis az utolsó hozzászólásban fujjoltam volna a nagyérdemu Mr. Spockot - lassan, de rájöttem azért, hogy o egy magasan átlag feletti, jelentos empátiás készségu, bizonyos alapveto emberi jogokkal kapcsolatban velem azonos véleményen lévo szülész, akinek a szüléssel kapcsolatos nézeteivel és ennek kapcsán attól tartok, a világnézetével is elég hangsúlyosan szembe kell helyezkednem, de ez valóban nem indok a sértegetésre. Egyébként sértegetésre nem nagyon ragadtattam magam, és ha mégis, akkor, ha úgy tunt, Mr. Spock a tényeket tálalja egyoldalúan. Mivel a "tervezett otthonszülés" leheto legteljesebb irodalomjegyzékének elkészítésén, annak feldolgozásán doilgozom (nem kis falat) ezt most egyelore hagyjuk.

Üdv,

holist

Előzmény: vikoca (928)
ccsa Creative Commons License 1999.06.07 0 0 932
Kedves tiborc,
"A babás ,,munkavállalók" aktuálisan tényleg védettek lehetenek egy
főnöki / tulajdonosi agressziótól???????????????"

Az agressziotol sajnos nem vedettek, de a "rendes felmondastol" igen:

Mt.90.§ 39 (1)A munkaltato nem szuntetheti meg rendes felmondassal a munkaviszonyt az alabbiakban, valamint azt kovetoen a (2) bekezdesben meghatarozott idotartam alatt:
a)...
b)...
c) a terhesseg, a szulest koveto harom honap, illetoleg a szulesi szabadsag, valamint a gyermek gondozasa celjara kapott fizetes nelkuli szabadsag [138.§. (4) bekezdes b) pont]

Tudtommal ez nem vonatkozik csoportos elbocsatasra, ill. rendkivuli felmondasra, de arra kemeny indok kell. Okosabbak velemeny?

Előzmény: tiborc (922)
ccsa Creative Commons License 1999.06.07 0 0 931
Skorpio,
"Minden nö tud szulni ? Na ne hulyeskedj. A mai napig vita van pl. azon, hogy milyen testhelyzet a legmegfelelöbb. Valoszinuleg Te ösztönösen tudod. Szerinted ?"

Igen. Ha nem vagyok a CTG madzagaival arra karhoztatva, hogy csak egy testhelyzetben lehessek, akkor biztos vagyok benne, hogy elobb utobb megtalalom azt a testhelyzetet, ami szamomra a legfajdalommentesebb es legkenyelmesebb. Ez olyan egyszeruu, hogy nem is ertem hogyan lehet benne ketelkedni. Ha neked faj valamid, te is addig forgolodsz, amig megtalalod a legjobb helyzetet, felteve ha hagynak. Aki meg a legmegfelelobb testhelyzetrol vitatkozik, az egy barom, mert EGY ilyen biztosan nincs.
Bocsass meg, de a tobbi hozzaszolasodra nem kivanok reagalni, mert olyan valakinek nekem nincs mit mondanom, aki a vitas kerdesek elrendezeset ket egyenlo fel kozott ugy kepzeli, hogy megtilt valamit, illetve eloirja, hogy nekem mit kell kibirnom meg mit nem.

Mr. Spock,
ahogy vikoca mar megjegyezte en egy arva szot nem szoltam az otthonszulesrol. Mint az alabb olvashato en meg csak a 9. hetben vagyok es meg mi sem dontottuk el, hogy a babank hol jon majd vilagra. Nekem csak az nem tetszik, hogy az orvos/ferfi ki akarja venni a szulo no kezebol a szulest, mondvan o jobban tudja. Szerintem nem tudja jobban.
Ami a halandosagot illeti, amit eloszeretettel emlegetsz. Nos a halandosag nem azert volt regen nagyobb mint ma, mert a no ugy szult, ahogy jo volt neki es nem attol javult meg mert most te "szulsz" helyette. Hanem, mert az emberek egeszsegesebben taplalkoznak, mindenkinek van eleg elelem, jobbak a higienes viszonyok, oltasok vannak, megszuntek bizonyos babonak es nem utolso sorban nem olik meg a csecsemoket, ami sok nepnel meg ma is letezik, hogy bizonyos nemu vagy testfelepitesu csecsemoket nem hagynak eletben, es meg valami, regen a csecsemok megolese bevett szuletesszabalyozas is volt. Ha ezek megszunnek rogton csokken a csecsemohalandosag es akkor meg meg se jelent egy orvos sem. En ezt tanultam tanulmanyaim es olvasmanyaim soran, aki mast tud erdeklodessel varom.

vikoca,
koszonom, hogy te ertetted, amit irtam.

"Minden ami elerheto az otthonszulesnel otthon (es ami szamit), az a korhazban is elerheto, amig forditva ez nem igaz."

Ti akik tudtok osszehasonlitani, irjatok mar egy listat, hogy mi nincs a korhazban, ami otthon van. Ha tenyleg van ilyen. Kivancsi vagyok.

flyOrDie Creative Commons License 1999.06.07 0 0 930
Skorpió, ccsa, Vikoca:

Skorpio: "En nem engedtem volna, hogy a felesegem otthon szuljon"
Vikoca: "ne akarja mar egy ferfi, aki megcsak nem is nogyogyasz jobban tudni, milyen erzes noorvoshoz menni"

ez igaz, de egy felelős apának *kell*, hogy legyen véleménye olyasmiről, amely súlyosan befolyásolhatja a saját és a gyereke sorsát.

Annyira nem egyszerű a helyzet, hogy azt mondjuk, majd a feleség eldönti, hogy otthon akar szülni, a férj meg reklamáljon a sóhivatalban.

A következményt ugyanis a férjnek is viselnie kell. És ha mondjuk valaki azt gondolja, hogy az otthonszülésből súlyos baj lehet, akkor azért furcsa volna mégis rövid úton a döntést és következményeit ráerőszakolni. Az a kérdés csak, hogy mit kezd a véleményével, mit is jelent az a 'nem engedés'. Ha például azt, hogy "nem vállaltam volna gyereket, vagy elváltam volna ha a feleségem otthon akar szülni", akkor az számomra érthető álláspont. Ha azt, hogy például "érzelmileg vagy anyagilag zsaroltam volna", akkor nem elfogadható.

Skorpió Creative Commons License 1999.06.07 0 0 929
Kedves vikoca !

A gyerekert lagalabb ketten kotelesek felelösseget vallani. Az anya es az apa. Söt, ezek mellett en a felesegemert is erzek felelösseget. Tehat ez a mondatod : " igenis a szulo no joga eldonteni, hogyan es hol szul." nem allja meg a helyet. Jogom van beleszolni - söt kötelessegem. Ott szuljön ahol biztonsagban tudom a gyereket es a felesegemet. (Vagy ugy gondolod, eleg az apanak "megcsinalni" aztan kuss ?). Tevedsz kedvesem.
A kismama ki fogja birni azt a nehany orat, ami esetleg kellemetlenebb kornyezeteben telik el, de biztonsagban.
Nögyogyasznal altalaban minden nö megfordul. Ha akkor elviseli azt a kenyelmetlenseget, akkor a gyermek erdekeben a szulest miert nem ? Nemi önzest velek felfedezni.

Vikoca ! Az önerzeted akkora mint ide Lachaza. Neha nem öntöd ki a fürdövizzel (stilszeruen) a gyereket ?

Nem ertem azt hogy a korhazi szules soran milyen komplikaciok lepnek fel, ami otthon esetleg nem lenne ?

Kedves ccsa !

Minden nö tud szulni ? Na ne hulyeskedj. A mai napig vita van pl. azon, hogy milyen testhelyzet a legmegfelelöbb. Valoszinuleg Te ösztönösen tudod. Szerinted ?

(Aztan meg hadd repedjen. majd összeforr.)

vikoca Creative Commons License 1999.06.07 0 0 928
Kedves Holist, es Mr. Spock!

Most az egyszer ne essetek egymas torkanak, kerlek. Holist, Spock Ur mar tobbszor egyetertett veled abban, amit vegkifejletkent mondtal magad is: igenis a szulo no joga eldonteni, hogyan es hol szul. O is elutasitja, hogy barmi kotelezo legyen - akar a korhaz. Azert ervel megis emellett, mert veszelyesnek tartja. Ezzel nem muszaj egyeterteni, de azert fujolni se kell - tudod, o joszandeku, es meg csak nem is propagalja aggresszivan a velemenyet.

Mr Spock,
szerintem az a kirohanas, amire reagaltal (honnan veszi xy a jogot, honnan tudna jobban, stb) az nem igazan az otthonszulesrol szolt, hanem egy nagyon is jogos igenyrol: ne akarja mar egy ferfi, aki megcsak nem is nogyogyasz jobban tudni, milyen erzes noorvoshoz menni, szulni, stb. mint olyan nok, akik ezt vegigcsinaltak. Ha mas nem rohan ki az a bizonyos hozzaszolas miatt, en megtettem volna. Nekem ugyanis az utotte meg a fulemet (illetve szememet :-)), hogy Skorpio "nem engedte volna a feleseget otthon szulni". Hat egy ilyen szemlelet tenyleg elveszi az ember objektivitasat - talan ezert sikeredett olyanra, hogy te az otthonszules melletti erveleskent ertetted.

holist Creative Commons License 1999.06.07 0 0 927
"Minden, ami elérheto az otthonszülésnél otthon (és ami számít) az a kórházban is elérheto"

Ez igaz. Mint már írtam. (Bár azt hiszem, Mr. Spock, elég eltéro a véleményünk arról, hogy mi számít)

Igen ám, csak érdekes módon nem érik el a kórházakban mindazt, ami fontos, megtesznek viszont sok mindent, ami nehezíti, veszélyessé teszi a szülést. Felejtsük most el azt, amit, mint a papagáj hangoztatok itten idorol idore, hogy a tervezett otthonszülés statisztikai szempontból biztonságosabb, vagy legalább olyan biztonságos, mint a tervezett kórházi szülés (az általad korábban idézett ausztrál munka a nem tervezett otthoni szüléseket is tartalmazta, nem beszélve arról, hogy amíg Magyarországon Geréb Ágnes nem vállal otthoni szülést olyan helyen, ahol nem elérheto kórház húsz percen belül, Ausztráliában kétlem, hogy ez a követelmény tartható lenne), de mi van azzal, hogy a tervezett otthonszüléseknél a mindenféle beavatkozások száma nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a kórháziaknál? Te is írtad, Mr. Spock, hogy az átagnál jóval alacsonyabb értékeket érsz el - kiváncsi vagyok, mi a véleményed arról, hogy ez miért van (megjegyzem, valószínu, hogy a magyar átlagok is sokkal magasabbak azoknál az amerikai átlagoknál, amiket te sikeresen alulteljesítesz). Azt hiszem, a szülészet (mint annyi minden) Amerikában és Mo.-n ég és föld lehet...
és még akkor is kitartunk az otthonszülés mellett (arrol is írtam, nehezebb indokolni, valami olyasmirol van szó, hogy egy olyan kultúrában, ahol az emberek nagyrésze rutinszeruen köt olyan alkut, hogy eladja a szabadságát a biztonságáért, van aki eros késztetést érez arra, hogy szimbolikus tettekkel is megmutassa, persze elsosorban magának, hogy ezt az alkut o nem köti meg). Elmondanám neked ma azt is, hogy a magyar szülész-nogyógyász szakma ma aktívan, befolyását, az orvosi szakma nimbuszát minden gátlás nélkül latba vetve küzd azért, hogy az otthonszülés legyen illegális - a magzatnak a legjobb orvosi ellátáshoz való jogára hivatkoznak. Ido kérdése csak, hogy Geréb Ágnest, aki az egyetlen nogyógyász itt, aki vállal otthoni szülést, börtönbe zárják, a születésházat, amit építeni kezdett, pedig teljes sikerrel fúrták meg - holott ott valóban rendelkezésre állt volna mindaz, ami egy kórházban, és nagyon sokan, akik most az otthonszülést választják, ott szültek volna vele. Mégegyszer elmondom - nincs még egy szülész-nogyógyász ebben az országban, aki úgy gondolkodna az "örömteli eseményrol" mint o - az a két kórház pedig, ahol elkezdtek közelíteni a háborítatlan szülés szemléletéhez, magasan a népszeruségi lista tetején van (István, Péterffy). Nem akarok én senkit az otthonszülésre ráeroszakolni - de igenis visítok, ha ezt a jogot tolünk is megvonja ez a polgárai magánügyeibe egyébként is nagy kedvvel beavatkozó diktatúra.

holist

Mr Spock Creative Commons License 1999.06.07 0 0 926
Kedves ccsa es Mindenki,

Ugyan elhataroztam, hogy nem fogok tobbe beleszolni ebbe az otthon szules kerdesbe, lelkiismeretem sajnos nem engedi hogy ne szoljak bele.

En meg felfuvalkodottsagnak es nagy hibanak nevezem azt, hogy te eloirasokat csinaljal
annak a szemelynek, aki genetikailag, osztonosen, termeszetenel fogva a legtokeletesebb tudja, hogy mit kell csinalni es ha hagyjak csinalja is. Honnan veszed ehhez a batorsagot?

Talan onnan vette a batorsagot, hogy helyesen megfigyelte, hogy sokezer even keresztul az "osztonos, genetikai, termeszetenel fogva legtokeletesebb tudas" nem akadalyozta meg a borzaszto aranyu csecsemo es szuloanya halandosagot.

Megegyszer, alaptetelkent:
Minden ami elerheto az otthonszulesnel otthon (es ami szamit), az a korhazban is elerheto, amig forditva ez nem igaz.

Gabor

Előzmény: ccsa (923)
Nadi Creative Commons License 1999.06.07 0 0 925
nah, kiosztom a gratulákat:

Bugi család!!!

Fogadjátok legőszintébb és némi irígységgel vegyes gartulációmat!!!
KisBugi mekkora? Mi is lett a neve? (bocs, ha elkerülte volna a figyelmemet...) KisBugi & Bugi néni hogy vannak?

Tiborc:
Gatula nektek is! már csak kb 21 hét! :))))

berku Creative Commons License 1999.06.07 0 0 924
Kedves Bugi család!
Sok szeretettel gratulálok Nektek, nagyon örülök a boldogságotoknak!
:-))))))))))
ccsa Creative Commons License 1999.06.06 0 0 923
"Javaslom hogy az otthoni szules mellett vezessuk be az itthoni vakbelmutetet es az otthoni majatulteteset."

Ezek a peldak nem csak "blodek", de veszelyes csusztatast is tartalmaznak. Amig egy vakbelmutet elvegzesere csak egy orvosi diploma jogosithat fel, addig szulni MINDEN NO TUD. Az analfabeta, az eladolanyka, meg a managernoci is ugyan ugy. Nem kell hozza se 5 ev egyetem se semmi. Ezert bosszantanak nemileg Mr. Spock elbeszelesei az "o szuleseirol", mind a mellett, hogy nagyra ertekelem itt vegzett felvilagosito munkajat. De ez a nyelvhasznalat leleplezo es kiabrandito.
Miutan fogalmad sem lehet mit erez egy no nogyogyaszati vizsgalat alatt eleg nagy mereszseg errol nyilatkoznod. Bennem speciel senki sem nyulkalt meg konyekig. Rengeteg not ismerek viszont, akik a konyekig turkalos remkep miatt egyaltalan nem jarnak nogyogyaszhoz, amivel veszelyeztetik magukat. Az en nogyogyaszom no, ezert ugy banik velem, ahogy azt maganak is megkoveteli hasonlo helyzetben.

"En nem engedtem volna, hogy a felesegem otthon szuljon. Hal’istennek fel sem merult benne."

Hm. En meg felfuvalkodottsagnak es nagy hibanak nevezem azt, hogy te eloirasokat csinaljal annak a szemelynek, aki genetikailag, osztonosen, termeszetenel fogva a legtokeletesebb tudja, hogy mit kell csinalni es ha hagyjak csinalja is. Honnan veszed ehhez a batorsagot? Vagy csak arrol van szo, hogy mennyivel egyszerubb egy szemelyetelen intezmenyre haritani minden feleloseget, mint sajat magad felvallalni.

Előzmény: Skorpió (921)
tiborc Creative Commons License 1999.06.06 0 0 922
T. asztaltársak!

Köszi a munkahelyi beavatás / nem beavatás kérdésre adott tippeket.

Kedves ccsa!
A babás ,,munkavállalók" aktuálisan tényleg védettek lehetenek egy
főnöki / tulajdonosi agressziótól???????????????
Ha van erről bővebb infód pl. törvény szám, küld már el.

Mi ugyanis mostanság vagyunk 19 hetesek (t.i.a nejem), s kaptunk a múltkori ultrahangról egy fényképet ifjonc gyermekünkről.

Ahojtye mindenkinek!

Skorpió Creative Commons License 1999.06.06 0 0 921
Javaslom hogy az otthoni szules mellett vezessuk be az itthoni vakbelmutetet es az otthoni majatulteteset. Mennyivel vidamabb lenne az a tudödaganatos, ha otthon kapna egy kis kobald besugarzast es nem abban a csunya korhazban. Az nem ellenerv, hogy a szules az nem betegseg, mig az altalam felsorolt (blöd) peldak azok. A szules is az egeszseget, eletet - söt eleteket - komolyan veszelyeztetö folyamat. (Igen komoly belsö fiziologiai valtozast okoz egy gyermek vilagra hozatala az anyaban es akkor a gyermekröl meg nem is beszeltunk.) Emiatt a korhazban a helye.
En felelotlensegnek - es sznobizmusnak - tartom az otthon szulest. Azert a nehany kellemesebb oraert az anya felelotlenul veszelynek teszi ki mindkettöjuket. Mellesleg egy szimpla nögyogyaszati vizsgalat sem kellemesebb, amikor - mar elnezeset - konyekig kotorasznak a nöben. Ha azt elviseli egy nö, akkor a gyermeke es sajat erdekeben szuljon korhazban. Ki fogja birni azzal a tudattal, hogy ha kell, ott a segitseg.
En nem engedtem volna, hogy a felesegem otthon szuljon. Hal’istennek fel sem merult benne.

Kedves pevu !

Azt mondd meg nekem, hogy pl. milyen "zavaro hatasra" tekeredik fel a köldökzsinor a baba nyakara ? A feher falak okozzak ?

pevu Creative Commons License 1999.06.06 0 0 920
Keves holist!
Igazat adok Neked!
Az éremnek valójában több oldala is van mintcsak egy. Bár mennyire is a "mentalis trening" "+ aspektusváltás" "gyermekáldás-Istenáldás" stb. az életbehivás, az életadás misztikája, mégis lehet "terhes" is. De mégis könnyitö érzés lehet ha nem csak "terhesség" szavat használunk és azt teher-ként éljuk meg.
Korházi szülésröl: "A korházi személyzet remekül feltudja oldani azokat a komplikációkat amiket önmaguk okoznak."
Ugye a korházban minden simán kezdödik és egyszer csak valami komplikáció, amit remekül kivédenek sürgösségi császármetszéssel. Az otthoni szülésnél meg nincs az a "zavaró" hatás ami a komplikációt elöidézte volna. Felmérték-e már valójában azt a sztress hatást ami a kismamára hat a korházban, csak azért mert ott abban a korházi környezetben van, de otthon nem. Ami megy Hollandiában az mehetne talán Magyarországon is.
Üdv
pevu
megvesztegethetetlen Creative Commons License 1999.06.05 0 0 919
Kedves Mr. Spock!
Igen a "terhessegi mergezes" alatt pre-eclampsiát értettem. A kezelés itt is Svédországban kb. olyan módon folyt le ahogy leírtad. A feleségem már befeküdt a kórházba a szülés elött 2 héttel szigorú kórházi kosztra amitöl el is tüntek a dagadt végtagok.
Mi az elönye a Stark-metszésnek a többivel szemben? Vagy már ez van elterjedve az egész világon? Köszönöm az infót!

legeslegmegvesztegethetetlenebb

Előzmény: Mr Spock (904)
ccsa Creative Commons License 1999.06.04 0 0 918
Koszonom az egyutterzest es a betegszabi-tippet, de ezzel nekem tobb gondom is van:
1. En egy olyan jovo-meno tipus vagyok, ha belegondolok hogy a kovetkezo 3 ev 7 honapot otthon fogom tolteni, nem szalad fulig a szam. Es en tenyleg szeretek dolgozni! Amig nincs meg a baba nemtom elkepzelni mit fogok itthon csinani...
2. Anyagilag sem mindegy. Nekem igen jo fizetesem van, aminek nyilvan csak a toredeket kapnam. Es eppen most a baba elott meg olyan sok mindenre lenne szukseg.
3. Koltozesunk miatt most kerulok uj haziorvoshoz. Raadasul az eletben semmi bajom nem volt, most is kitunoen erzem magamat. Ezek utan nyissak nala ugy hogy csokolom tessek engem kiirni???

Mas. Ez a vedonobanya azt is mondta, hogy a 20. het utan lehet csak terhestornara jarni. Azt persze gondoltam, hogy az elso harmadban nem oke az ugrabugralas, meg oszinten most nem is kivanom. De azt gondoltam ugy a 13. 14. hettol mar biztos jo lesz. Velemeny? Ki is neztem a Hercegprimas utcaban egy helyet. Jar oda valaki kozuletek?
ccsa

Arduán Creative Commons License 1999.06.04 0 0 917
A háziorvosok egyrésze minden különös ok nélkül kiír betegállományba, ha terhes vagy.
Két kolléganőm ment el ősszel ezért betegállományba, igaz, hogy a főnököm kicsit kiakadt, hogy a 12-ből hirtelen csak 10-en maradtunk, de azért megértette. Csak azóta kb. havonta nekem is elmondja, hogy még ne menjek el szülni... Én nem ezért nem megyek még :-( Egyébként én úgy tervezem, hogy amint biztosan megtudom, elmegyek betegállományba.
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.04 0 0 916
Kedves Remusz bacsi,

Addig hadd kérdezzek valami talán ide nem illőt: hogy lehet az, hogy még mindig születnek gyerekek kéz- vagy láb nélkül, esetleg más, szemmel látható fogyatékossággal? Az anyukák
valszeg nem jártak ultrahangra, vagy a készülék sz@rt sem ér?

Tobb oka lehet. Van ahol az ultrahang meg mindig nem egy rutin. Lehet olyan, hogy tul koran csinaljak, amikor az ilyesmi meg nem latszik. Lehet olyan, hogy neha nem veszik eszre. Ultrahang, akarmennyire csodalatos technologia, megiscsak arnyekok megfigyelesebol all, es statisztikailag nagyonis elkepzelheto, plane kover egyedeken ahol a minoseg csokken, hogy elneznek dolgokat. Es vegul, olyan is lehet, hogy nem nezik el, de a szulo a problema megtalalasa utan sem hajlando megszakitani a terhesseget. Azon a kornyeken ahol en praktizalok, a leendo szulok tobbsege nem is akar hallani fejlodesi rendellenessegekrol, mert megmondjak elore, hogy teljesen mindegy mi baja van a gyereknek, isten ezt igy akarta, es igy lesz. Es persze megszakitasrol szo sem lehet. Nem is olyan regen volt egy esetem, hogy a gyereknek sulyos, elettel nem osszeegyeztetheto fejlodesi rendellenessegei voltak. A szulok az utolso pillanatokig ragaszkodtak ahhoz, hogy a gyereknek semmi baja nem lesz, mert isten rendbe fogja hozni. Isten persze nem hozta rendbe, gyerek meghalt, amit szerencsere jol viseltek.

Kedves bubu,

a modszered nekem tetszik
van hivatalos allaspont?

Van, es az azt allitja, hogy a sohaztartasnak semmi koze a dologhoz.

Gabor

vikoca Creative Commons License 1999.06.04 0 0 915
Elszor is gratula, kedves Bugiek! Aruld mar el a nevet... :-)

CCsa (ha elirtam, bocs),
ez tenyleg felhaborito. Azt hiszem a tortentek utan csakis a sajat erdekeidet kovetsd, ha pedig ez azt jelenti, hogy elmesz betegszabira, akkor azt tedd, ha meg azt, hogy eszmeletlen nagy felmondasi potlekot vagy mit kerjel, akkor azt. Vegulis megkerdezte, mennyiert mennel... ez tenyleg pofatlansag, de talan vehetnesdkomolyan; ha jol ertem, nem ez a kedvenc munkahelyed. Mondj neki olyan osszeget, ahol neked elkezdni megerni, hogy megszunik miatta a munkaviszonyod. Meg az is lehet, hogy megadjak, nem? Akkor mar te jarsz jol.

Yv Creative Commons License 1999.06.04 0 0 914
Igen. Én is ezt akartam mondani. Hiszen az, hogy otthon maradhatsz arra is lehetőséget ad, hogy nyugodtabban készülj a babára. Hogy ne morogjanak Veled, ha ilyen-olyan wizsgálatra kell menned.
És most Neked a legfontosabbnak Ő kell, hogy legyen. És Neki az a legjobb, ha nyugodt a Mamája.
Barátnőm hasonló okok miatt wan otthon másfél hónapja és nagyon élwezi. A dokik megértőek, a nőgyógyásza "abortusz weszély" címszówal tartja otthon.
Előzmény: csinnnKA (912)
izsike Creative Commons License 1999.06.04 0 0 913
Bugiék!
Együtt voltam veletek a topicba, bár még csak mint csendes olvasó, de ezt most nem tudom szó nélkül hagyni! GRATULA!!!!!!
Remélem hamarosan képet is látunk!
csinnnKA Creative Commons License 1999.06.04 0 0 912
Kedves ccsa!
Nagyon szemetek voltak veled a feletteseid, igazán vérlázító, ahogy olvastam, egész ökölbe szorult az agyam! >:-|||
Viszont a megoldás -szerintem- elég egyszerű: menj el betegállományba. Még hazudnod sem kell a háziorvosodnak, egyszerűen közlöd vele, hogy halálba idegesíted magad minden nap a melóhelyeden, meg hogy ott szúrnak ki veled, ahol csak tudnak, terhesek által egyáltalán nem végezhető munkát adnak, a főnököd szemétkedik stb. Azonnal ki fognak írni, aztán "háváj"! ;-)
Végig betegácsiban, aztán szülési szabi, gyed-gyes (mittomén, most melyik van), ők meg pukkadjanak meg. Na?! :-)
Előzmény: ccsa (896)
money Creative Commons License 1999.06.04 0 0 911
Bugi bácsi!
Én is gratulálok kisbugihoz.Az élménybeszámolóra nagyon kiváncsi vagyok.
csinnnKA Creative Commons License 1999.06.04 0 0 910
Bugi bácsi!
( Először is köszönöm a mélt! :-* )
Aztán meg... szívből jövő gratula Kisbugihoz. (Mi is a keresztneve?)
Őszintén kívánom, hogy a kis jövevény hozzon nagyon sok boldogságot életetekben, s őurasága legyen egészséges, szép és okos! :-*

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!