Keresés

Részletes keresés

hosszu Creative Commons License 1999.06.20 0 0 255
Na kerem, bofogni a mi gyonyorusegunk is tud, de mekkorat! Egy 22-23 kilos kutyatol egymas utan akar ket kiados, emberes bofoges ;)

Robin:
Ragcsalni nalunk kulonfele csontokat kap, tobbnyire megeszi oket. Ez alatt azt kell erteni, hogy eddig osszesen 2 azaz ketto olyan csontja volt, amit nem pusztitott el maradektalanul, de ezeket is rendesen elkoptatta, pegig oklomnyi marhacsontok voltak. Az a bosszanto, hogy mikor reggelire megkapja a szarazkajat, csak es kizarolag egyenkent hajlando elfogadni. All, nez, egyenkent elveszi es csamcsogva elragja. Ha kiteszem talba, hogy kesobb majd talan megeszi, a kornyek macskai biztos, hogy elcsorjak. Az esti meleg kaja elfogyasztasa kozben pedig allandoan hazorzesi teendoi adodnak, pedig elotte kiserget, amibol lehet tudni, hogy ehes. Ha ilyenkor belakik, akkor szokott bofogni.

Előzmény: Dun Ringill (246)
Robin Creative Commons License 1999.06.20 0 0 254
hontalan
hát nem feldobó, egyedül minden nap ugyanazon az úton végigmenni, de mindjárt jobb lenne, ha nem egyedül kellene az 'ösvényt' taposnod. Mi meg szoktuk beszélni, és minden nap azonos időben indulunk. Valamelyik családtagod is elkisérhetne, ez olyan jó kis beszélgetésekre teremt lehetőséget, amit otthon nem lehet, vagy kevésbé van mód rá. Ha ez nem megy, nincs a környéketeken olyan valaki - kutyával - aki szintén menne sétálni, de nincs kivel, egyedül meg unalmas? (no persze olyan, akivel szívesen sétálsz te is) Mi minden este hét után 10 perccel indulunk. Ritka az, hogy egyedül kell végigmennem. Ez persze igaz akkor is, ha később megyek, mert tudom akkor kivel találkozhatok. Neked persze nehezebb, mert nincs társasághoz szokva Bendikéd, de egy csinos kutyahölgy valószínűleg megfelelő társ lenne neki. Teljesen lehetetlen?
Előzmény: hontalan (253)
hontalan Creative Commons License 1999.06.20 0 0 253
Robin!
Bendikének, miként írtam, van 300 négyszögöl saját kertje, ahol alapjában véve mindent elvégezhet (őrjáratot, rohangálást is). A séta az extra dolog. Az az igazság, hogy nekem naponta kellene járnom, mert én is ülőmunkát végzek. Viszont a környéket unom, messzebb menetelhez meg kicsit szét kell szedni a kocsit.
Hontalan
Előzmény: Robin (252)
Robin Creative Commons License 1999.06.19 0 0 252
hontalan
és mitől függ hogy van-e kedved sétálni? Nálunk muszáj menni, mert dolgot csak sétával együtt lehet végezni. Mióta Titi megvan, néhány alkalom volt, hogy nem volt kedvem menni vele. Persze aki a munkájában is mozgós, annak biztos nehezebb, de én ülök egész nap (és persze este is :))
Előzmény: hontalan (251)
hontalan Creative Commons License 1999.06.19 0 0 251
Kedves Robin!
Ha van kedvem sétálni menni vele, akkor általában nem zavar, csak ha hirtelen ránt egyet rajtam. De állattya legalább 60 kg (amióta elmúlt 30, nem mérjük, mert nem fér el a fürdőszobamérlegen, kézbevenni meg nem tudom.) És nem is kövér. Szóval, hadd parancsolgasson, ha túlzásba viszi, marad a póráz a fogason.
Hontalan
Előzmény: hontalan (249)
Robin Creative Commons License 1999.06.19 0 0 250
Dun Ringill
ahogy befejezte, megkeres, és vár addig amig nem figyelek rá. Ha nagyon nem figyelek, járkál, esetleg megbökdös - erre aztán megkérdezem, hogy mi történt? Néz rám, és szélesen nyalogatja a pofáját. Ilyenkor megkérdezem, hogy megette-e és hogy finom volt-e sűrű szájnyalogatás a válasz. A 'kérsz még'-re orrnyalogatás (nem pofa) a válasz, ha szeretne. Ha nem, elfordítja a fejét.

hontalan
és soha nem zavart, hogy a kutya mondja meg, merre menjetek, és ő dönt a tempóról is?
Én persze könnyen beszélek, mert egy belgát sokkal könnyebb engedelmességre nevelni, és a mostani kutyámmal szerencsém is van, mert nem futkosós. Viszont ez baj is. Ma megmértük, 33,5 kg. Nagyon sok, még úgy is, hogy csak kicsit látszik túlsúlyosnak, de igyekszem magammal együtt őt is fogyasztani egy kicsit. Sajnos kajamegvonást nem tudok beiktatni, mert ha éhes akkor nem hagy élni, ha nem kap kaját. Azt a módszert követem, hogy olyat kap ami karóriaszegény, és abból is azt amit kevésbé szeret.

Előzmény: Dun Ringill (246)
hontalan Creative Commons License 1999.06.19 0 0 249
Kösz Robin!
Bendi kezdettől fogva bolti kaján él, kopnzerv meg száraz dolgok. A séta bizony így történik, az útirányt ő szabja meg, még szerencse, hogy felkeresi a régi helyeit, így tudom, mire számítsak.
Hontalan
Előzmény: Robin (235)
Szimba Creative Commons License 1999.06.19 0 0 248
Bocs.

Dun Ringill, rád gondoltam.

Szimba

Szimba Creative Commons License 1999.06.19 0 0 247
Ma sem ismerhetlek meg a Talin?

Szimba

Dun Ringill Creative Commons License 1999.06.19 0 0 246
És hogyan jelzi, hogy finom volt? Mert Flórián kutyám megkeresi azt a helyet, ahol a legtöbben vannak, majd böfög egy akkorát, hogy az ablak is beleremeg... Utána olyan elégedett pofát vág, mintha úgy vélné, mindenki erre várt egész életében...
Előzmény: Robin (244)
Dun Ringill Creative Commons License 1999.06.19 0 0 245
Talán ott (nem tudhatom, nem olvastam) nem olyasmit írtál, ami a topic aktív tagjainak véleményével ennyire ellentétes volt... Nem próbáltam még, vajon jó az, ha hülyének nézik az embert? Ha nem, akkor meg miért?
Előzmény: Csúnya Kiskacsa (243)
Robin Creative Commons License 1999.06.18 0 0 244
hosszu,
az attól függ, hogy mit kap éppen. Ha csak krokettet, akkor két három félét szoktam keverni. Ő pedig kiválogatja az először amit legjobban szeret, aztán ha még éhes eszik tovább utánna fél óra pihenő és jön újra ha talál eszik még. Ha áztatósat csinálok, azt egyszerrre be szokta kapni, és jön jelenteni, hogy elfogyott és finom volt. Valamelyik táp-kereskedő azt mondta, jobb a kutyának, ha levesesen kapja a kajáját - meg ezt írják az okos könyvek is. Azért néha a száraz is jó, mert különben alig rág.
Ha véletlenül kimarad valami ember-kaja, arra mindig vevő. Annyira soha nem lehet jóllakva, hogy az még ne férjen bele a bendőjébe. Ezért aztán azt szoktam ilyenkor csinálni, hogy keverem a tápjával a maradékot.
A préselt csontot (füstölt bivalybőr), és főleg a bikacsököt imádja. Addig nem mozdul a sarkából ameddig tart. Egyszer próbaképpen a legnagyobbat megvettem neki (kb 25 cm), az három napig tartott. Sok kutya elvan az ilyen rágókával.
Előzmény: hosszu (242)
hosszu Creative Commons License 1999.06.18 0 0 242
Udv mindenkinek!

Arra volnek kivancsi, a Ti ebetek hogyan folytatja le etkezeset. Itt arra gondolok, hogy az enyem addig eszik, amig ott allok mellette egyebkent hirtelen dolga tamad es otthagyja a kajat. A ropit (preselt kutyakaja) meg csak egyenkent hajlando elfogadni, a talban omlesztve nem erdekli.

Dun Ringill Creative Commons License 1999.06.18 0 0 241
Igaz, igaz, a kártétel nem feltétlen csak kölyökkorban jelentkezik. A mostani páros előtti kutyám, német juhász volt, még négyéves korában is szisztematikusan pusztította a lakást. Valószínűleg unatkozott az alatt a pár óra alatt is, amit egyedül kellett töltsön. Nem kimondottan ezért, de akkoriban hozzánk került egy macskabébi (most 11 éves), és attól a pillanattól kezdve a kutya semmit sem tett tönkre élete végéig.
Előzmény: Robin (237)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.06.18 0 0 240
hontalan,
kollégát :o)) szoktasd át a vegetariánus kosztra (zöldség, tészta), baráték Berci kutyájánál bevált.
tisztelettel
r_bendegúz
Előzmény: hontalan (234)
Opi Creative Commons License 1999.06.18 0 0 239
Próbálj meg neki tejet adni, miután csontot evett. Nálunk mindig beválik.
Előzmény: hontalan (234)
cucu Creative Commons License 1999.06.18 0 0 238
Sziasztok,
Robin, Dun Ringill, Szimba.
Akkor a történet.
A Dömét elsősorban a gyerekek miatt vettem magunkhoz, 6 hetesen. Én ugyanis tudtam előre, hogy nem lesz könnyű, mert ha tényleg "szívből" tartod, akkor olyan, mintha mégegy gyereked lenne. Idáig (2 éves) heti 2 ezer forintomba van a kajája. Már egy éve nem főzünk neki. Szuper kajákat kap. Egy ismerősöm ARION nevű tápot szokott nekem hozni és azt imádja a Döme. A többi tápot nem igazán eszi. Emellett füstölt-bunkós csontot kap, napi hármat lazán szétrág. Tojásból heti 2-3 darabot. Időnként kap gyulait, meg főzőkolbászt, meg virlsit. Darling is van mindíg otthon. Ha "jó kutya volt", akkor kap balaton-szeletet, de csak módjával.
200 négyszögöles telken amúgy alig fér el. Nálam is az első egy évben rengeteg kárt okozott. Majdnem megőrültem. Többszőr agyon akartam ütni.
1. Lerágta a monten bike bringákról az ülést, mert kint felejtettük.
2. A koaxot úgy tépte ki a falból, hogy a beltéri is kimozdult.
3. A csengő vezetékét kiásta fél méterről és elrágta.
4. A ház oldaláról helyenként lekaparta a vakolatot, jó mélyen.
5. A házat aláásta rendszeresen. Nagy gödröt ásott, amibe belefolyik az eső, ha időben nem veszem észre.
6. A tulyákat lerágta, a füvet tönkretette. Három kicsi fenyőfát "kipisilt; az alsó ágak teljesen elszáradtak.
7. Szar minden mennyiségben.
8. Szárítani nem lehetett tőle a kertben, mert nem csak leszedte, de ráadásul a szőre mindenre rászáll.
9. Az elötte 1 évvel ültetett fagyaldort 20 méteren át úgy megtépázta, hogy csak minden 5. maradt a meg.

Nagyon igényli a szeretetet. Állandóan simogattatja magát. Az idegenekkel óvatos, de nem bánt senkit.
Nem ugatós, szerintem én neveltem le róla. Ez nem jelenti azt, hogy a gyanus dolgokra nem reagál. Nagyon is észre vesz mindent!
Ha a betöréskor nem lett volna megkötve, lehet, hogy már nem élne.
Tényleg, lehet, hogy a sötétbe azért nem megy, mert én mellette vagyok, akkor meg minek menne.
Ja, nem bántja a macskát, csak kergeti. Volt korábban egy kis macska nálunk, a fejét a szályába vette, de nagyon óvatosan ám! Vigyázott rá.
A békára is vigyázz, nehogy rálépjen. Csak szagolgatja.
Most ennyi, helo: cucu

Robin Creative Commons License 1999.06.18 0 0 237
Dun Ringill,
köszi, hogy megjelentél, már hiányoltalak nagyon...
A kutya meg az ő kártéle kérdésében csak részben adok igazat. Egy két éves kutya (cucué ennyi) már nem gyerekcsínyből ás. Nálunk hamar letelt az 'alkotó' időszak a mostani kutyámnál, mert ilyen beállítottságú. Az előző még másfél évesen is kirámolta a cipősszekrényt és új mintát rágott a legújabb edzőcipőmbe. Szóval kutyája is válogatja. Az biztos, hogy ha naponta az ő igényeinek megfelelő időt tud a család foglalkozni vele (egy embernek nehéz) akkor sokkal kevesebb 'galádság' történik. De olyat is tapasztaltam, hogy büntetésből csinálnak rosszat. Mert nem volt elég a játék, vagy elment a gazda otthonról és a kutyu meg otthon maradt... Mostanában szerencsére ritkán fordul elő ilyen nálunk - de évente néhányszor még mindig.
Előzmény: Dun Ringill (230)
Robin Creative Commons License 1999.06.18 0 0 236
A csonttól valóban kaphatnak székrekedést, csökkentsd az adagot, és a kutyakaja ne a csontos csirkén alapuljon (még akkor sem, ha ezt szereti a legjobban) - ez lenne a cél. Tudod minél idősebb lesz, már átlépte a középkort, egyre kevésbé szabad csontoznia. Ha szeret rágni, akkor inkább a nagy marhacsontot ajánlanám.
Tulajdonképpen most mit eszik - normál esetben - ?
Nálatok a séta úgy zajlik, hogy a kutya viszi sétálni a gazdát?
Előzmény: hontalan (234)
Robin Creative Commons License 1999.06.18 0 0 235
a sajátom csak zavarásszon , és azok is, akik itt jól érzik magukat a kutyaszeretők között.
Előzmény: Csúnya Kiskacsa (232)
hontalan Creative Commons License 1999.06.18 0 0 234
Szép jó napot gazdikollégák!
Bednegúz (Bendi) névre hallgató családtagom (7 éves fundi+leo keverék)újabban székrekedésessé vált. A doki azt mondja, hogy a csonttól. De milyen kutya az, aki nem ehet csontot? Viszont olyan rossz nézni, ahogy kínlódik, ráadásul a kedélye is teljesen elborul ilyenkor.
Különben ezt a kerti kutya dolgot én is megfigyeltem. Bendinek van egy marha nagy kertje, kárt már nem tesz benne (amit lehetett, azt már elkövette), a kerítés mellett haver is van, mégis a legnagyobb fegyelmező erő a lánccsörgés, mert akkor azt hiszi, hogy sétálni megy. Sajnos, ritkán, ami az én bűnöm, ugyanis mindenki mást elhúz, csak az én mázsás ellensúlyom alkalmas a sétára. Még a csibészeltetéshez annyit, hogy járt iskolába, ahol az oktató csibészeltette. No, az azzal kezdődött, hogy sápadt arccal könyörgött, hogy tartsam erősen. Nem tudom, miért, de Bendi nagyon aggresszívan reagált a csibészkarra. No, én tartottam is, ennek ellenére egyszer letépte a fakart az oktatóról. Mondta a tanár úr, hagyjuk, hadd bánjon el vele, fogta, elvitte egy bokorba, ott kicsit széttépte, majd visszaült a lábamhoz. Élülényt viszont még sosem bántott fizikailag (leszámítva egy részeget, aki hergelte, de arról is csak a dzsekijét szedte le).
Hontalan
Csülök Creative Commons License 1999.06.18 0 0 233
Csúnya Kiskacsa,
lehet, hogy te nem csak csúnya vagy?
Előzmény: Csúnya Kiskacsa (232)
hosszu Creative Commons License 1999.06.17 0 0 231
A csau nem orzo-vedo kutya, mert nagyon nehezen tanithato es makacs, de a szakirodalom szerint igenis teruletvedo, orzo kutya. Csak a sajat teruletet vedi, de azt nagyon. A mienk a szomszedba erkezo idegeneket is ugatja a keritesen keresztul, es addig var, amig el nem mennek. Ezt mar nagyon fiatalon is tudta. A drotkerites nem terulethatar, ha egyszer atlatni rajta ;)
"Eles" helyzetben kellene tartania ezt a magatartasat, egyelore nem tudom, hogy alakul a kesobbiekben. A tenyesztonel van a nagynenje, egy fekete szuka, na attol senki nem megy be. Es mivel a tobbit is hergeli, szepen sorfalat allnak, de a tobbi egyebkent nem lenne tul mogorva.
Előzmény: Dun Ringill (230)
Dun Ringill Creative Commons License 1999.06.17 0 0 230
Itt vagyok, na... ;-)
Ami a kaukázusit illeti, egyáltalán nem kell, de nem is szabad vadítani. Az a fajta ősi nyyájőrző kutya, mint a kuvasz, és a többi hasonló méretű, mire felnő (úgy 2 éves korára), megtanulja, ki tartozik a családhoz és hol húzódik a telekhatár. Ami ott van, arra magától is vigyáz. De felesleges hergeléssel még a családra is életveszélyessé válhat. A megkötést én sem javaslom, csak ha nagyon muszáj valamiért - akkor is csak jó hosszú láncon, és akkor is sokszor elengedni. Az én kutyáim kölyökként a fél házat lebontották. A kert még mindig jobb az okozott kár nyagysága szempontjából. Tudomásul kel venni, ilyenek a kicsinyek. Az emberek többsége valószínűleg nem vezet pontos listát a gyereke által tönkretett dolgokról. Nézzük el a kutyáknak is, ha már családtagok.
A csauval más a helyzet, az az igazság, hogy az nem őrkutya. Mindazonáltal a kutyák nagyobbik része, fajtától függetlenül, nem alkalmas a valódi, komoly őrszolgálatra. Családi célú idegenriasztós kutya viszont majdnem bármelyikből lehet. De előfordul, hogy egy kutya félénk, ilyenkor az egyetlen, amit a gazda tehet, hogy nyugtatja, bátorítja. Aztán lesz, ami lesz. Aki az idegeneket akarja csupán riogatni, az ne kutyát vegyen, hanem revolvert.
Előzmény: Robin (224)
Szimba Creative Commons License 1999.06.17 0 0 229
Szia cucu,

én még nem láttam olyan kutyát, ami félt volna asötétben, különös tekintettel arra, hogy a kutyák szürkületkor a legaktívabbak.
Nem lehet, hogy csak arról van szó, hogy a védendő cészemély (azaz éppen Te), nem vagy ott a ház mögött, más sincs, akkor mi dolga lenne éppen ott?

A csibészeléshez annyit fűznék hozzá, hogy csak kiképzett és engedelmes kutyát szabad csibészeltetni. Gondold meg, támadásból is vissza kell tudnod hívni!
Nekem volt egy balesetem a dogommal. Csibészelés közben elszabadult, de az "Ott fekszik" parancsra lefeküdt a csibész lába mellé.
Szóval vigyázz!

Szimba

Előzmény: cucu (225)
hosszu Creative Commons License 1999.06.17 0 0 228
Lehet, hogy a fiatal kora es neveltetese az oka, de nagyon jolnevelt. Sot, tulzottan az. Pajtasok kozt nem sokszor volt, amikor biralatra vittuk, huzott nyilegyenesen a tobbiektol. Mikor neha kivisszuk setalni, szinten huzza a porazt, de mar nem tudom eldonteni, azert-e, mert fel a tobbiek ugatasatol, vagy mert egyszeruen mehetnekje van. A jarokeloket le sa szarja, de aki megall bamulni, azt remdesen megugatja. Ez eddig rendben is volna, de hatarozottsaggal el lehet bizonytalanitani. Ha az idegen bejon a kertbe (mert beengedtuk), elpucol a hatunk moge akar jopar meterre is, onnan meregeti a helyzetet. Na, errol kellene leszoktatni, es maximalisan meg lennek vele elegedve. Ennek ellenere eleg morcos akinezete ahhoz, hogy idegenkent tartsanak tole, de szerintem meg nem eleg hatarozott, inkabb nyuszizik :)
Előzmény: SaGa (227)
SaGa Creative Commons License 1999.06.17 0 0 227
Ne tedd!

Csaut ne vadíts be! Ha megvan benne a területvédö ösztön és ezt ki is mutatja, szükség esetén használja is. Az összes csau, "akiket" ismerek, nagyon szelídnek tünnek, normál esetben, a gazda közelében még be is engedik akit kell, de ha egyedül vannak megvédik a területet. Miböl gondolod, hogy meghátrál. Volt már "éles" helyzetben? Mit csinált?

Az enyém, ha valaki be akar jönni, nem acsarog, de elég csúnyán néz ahhoz, hgoy bárki meggondolja a belépést. Ha ott vagyok és rászólok, beereszti, nem is folalkozik vele, de volt olyan ismerösöm, akit ha egyedül maradt valamiért a szobában, Gery mindig beterelte az egyik hintaszékbe. Csak ott ülhetett, ha nem volt vele senki. Nem morgott, vagy ugatott, a foga se látszott, de egyértelmüen jelezte mit akar.

Másik kutya ellen meg inkább visszafogni kell, mintsem "vadítani". A maci képük mögött elég akaratos jószág lapul, ha begorombul csúnya munkát tud csinálni.

Hali SaGa

Előzmény: hosszu (226)
hosszu Creative Commons License 1999.06.17 0 0 226
Ezt a vaditast csaunal is el lehet erni? A terulet orzese cimu mutatvany mar nagyon jol ment 6-8 honapos kortol, de a tettrekeszseg csak a kerites tuloldalarol dolgozik az ebben. Tehat nalunk jelez a kuty, de nem vedi a helyet, inkabb meghatral.
Előzmény: Robin (224)
cucu Creative Commons License 1999.06.17 0 0 225
Robin,
kösz a fáradozást.
Szóval van még cirka egy évem, hogy megváltozzon? Úgy vettem észre, hogy fél a sötétben. Erről mi a véleményed? PL.: nem megy a ház mögé, csak énutánam. Ez nevelési probléma, vagyis az én hibám, vagy ő "ilyen".
Előzmény: Robin (224)
Robin Creative Commons License 1999.06.17 0 0 224
szia cucu
próbálok mindent ami a kérdéseiddel kapcsolatos előbányászni a fejemből, már ami benne van ezügyben. A konokságon ne csodálkozz, hiszen mondod hogy kaukázusi vér is van a kutyuban - jellemző rájuk (is). Ha azt akarod elérni, hogy egyhelyre végezze a dolgát, rendszeresen azonos időben vidd sétálni, ha fiú akkor legalább háromszor ildomos lenne, ha lány a kettővel is beéri. Ha a pisi nem annyira fontos, akkor este vagy reggel (ellentétesen az evéssel) vidd el, de mindig ugyanabban az időben, és nagyon dicsérd ha jó helyen végzi a dolgát. Ha rossz helyen igyekszik üríteni, szidd össze - persze nem tudom milyen környéken laksz, és ez megoldható-e.
Az ásás két ok miatt szokott általában előadódni, vagy melege van és a lyukba fekszik, mert ott hűvösebb a föld, vagy unatkozik. Az előzőn árnyék és fellocsolt terület segíthet, a másikon és ez a fontosabb, hogy munkát adj neki. Minden nap foglalkozz vele - a topicban beszéltünk a kerti kutyák unalmáról. Nekik sem elég, hogy ott a kert, tanítani kell, akár fegyelmező gyakorlatokra, vagy különböző játékokra, amiben kedvét leli, ha van kutya-barátok közé vinni.
Az idegenekről - próbált már úgy valaki bemenni hozzátok, hogy ti nem voltatok ott? Valamelyik jó ismerősöddel beszéld meg, hogy adott időben megjelenik, és be akar menni (bemegy) hozzátok. Te készenlétben, hogy mi fog történni. Lehet hogy csak azért békés a kutya, mert aki eddig bejött mindenki szívesen látott vendég volt. Taníthatod ugatni is jelre a kutyádat, és aztán a következő hogy ha a kapuban valaki áll, vagy a kerítésnél szöszmötöl, kezdjen ugatni. Élvezni fogja, mert játék lesz a számára, de ezt az nem tudja, aki látja.
De mindezekkel még várhatsz fél egy évet, mert most lesz teljesen érett a kutyád, és lehet hogy ez automatikusan beáll, ahogy sajátjának érzi a területet.
A megkötéssel azért óvatosan, mert a szoros rabság nem tesz jót egy kutyának sem. Ilyenkor inkább futólánc kellene.
Tudtam segíteni?

Solya,
itt minden kutyás hírnek helye van - körbekérdezek, és ha van jelentkező szólok - csak a topic indító hagyott cserben minket (Dun Ringill hol vagy?)

Előzmény: cucu (223)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!