Keresés

Részletes keresés

zsuel Creative Commons License 2005.04.15 0 0 4141

Április 16-án 19 órától az IBS Színpadon

 

Utolsó előadás, legalábbis tudtommal. Nekem nagyon tetszett!

 

JEFF BARON

SZÉP JÓ ESTÉT, MR. GREEN!

-      vígjáték  –

 

Fordította: ESZE DÓRA

 

ROSS (fiatalember)..............................HAJDU ISTVÁN

    MR. GREEN (nagyon öreg úr)..........MAGYAR ATTILA

 

 

Ross majdnem elgázolja az idős New York-i öregurat, Mr.Green-t. A bíróság társadalmi munkára ítéli: minden csütörtökön látogasson el az öreghez és gondoskodjon róla. Hamarosan kiderül, hogy mindketten zsidók. Egymásnak feszül a hagyománytisztelő, kicsit túlzottan is konzervatív öregúr makacssága és a fiatal- ember hajlékonysága, aki megpróbál egyensúlyt teremteni hite és a mindennapi modern élethelyzetek között. Egyre több súrlódással telnek az együtt töltött napok, azonban hamar kiderül, mindkettőnek van mit tanulnia a másiktól. A humoros, kedves, szívszorító történetet két rendkívül tehetséges fiatal színész Magyar Attila és Hajdu István  játssza..

gabi0826 Creative Commons License 2005.04.15 0 0 4140

Hétfőn, április 18-án este 7-kor az idény utolsó előtti Legénytoll kabaréja lesz látható a Spinoza-házban!

 

Gyertek, mert nagyon vidám, nagy veszteség volna kihagynotok!

 

Cserna-Szabó András, Győrei Zsolt - Schlachtovszky Csaba, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Tasnádi István és Varró Dániel

 

írásait 5 tehetséges, végzős színinövendék,

Peller Anna, Szemenyei János, Szőcs Artur, Tompos Kátya és Zöld Csaba adja elő.

Zene: Szemenyei János, Zöld Csaba
Szerkesztette: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba

 

* * *

Jegyek a helyszínen (VII., Dob u. 15.).

Néhány fotó: http://www.kep.tar.hu/gdandoy/50013397#2

mikkkro Creative Commons License 2005.04.13 0 0 4139
A Hacsak és Sejó király volt, végigröhögtük az egészet :-))))) nagyon ajánlom mindenkinek.
hurkabirka Creative Commons License 2005.04.13 0 0 4138
A csodálatos Ónodi Esztert lehet élesben kérdezni most a kultura.hu fórumán! Üdv!hurkabirka
medvemacs Creative Commons License 2005.04.07 0 0 4137
Portugál pl. a Katonában? ápr. 10 és 13 legközelebb. Szintén Egressy-darab.
Előzmény: Shalina (4134)
aagica Creative Commons License 2005.04.07 0 0 4136
4X100, szintén a Merlinben, ugyanazon szerzőtől.
Én azt láttam először, nekem az jobban tetszett.
Vagy a Picasso kalandjai a Pesti Színházban. (Ha láttad a filmet és tetszett, mert egyébként elég formabontó darab.)
Vagy a Sehova kapuja a Szkénében. (Ha nem vagy szektatag. :)))
Előzmény: Shalina (4134)
mikkkro Creative Commons License 2005.04.06 0 0 4135
erre én megyek :) kíváncsi vagyok, milyen lesz
Előzmény: gabi0826 (4132)
Shalina Creative Commons License 2005.04.06 0 0 4134

Na, megnéztem a Sóskát a Merlinben is, pozitív csalódás volt (Vili-te-nagyon-hülye mennyit fejlődött.... :D) , de azért a Bozsó P. - Karácsonyi Z. - Nemcsák K. triót lehetetlen überelni, az tuti.

 

Akikkel voltam, azóta azzal nyúznak, hogy még valami hasonlót, ha szerveznék, az jó lenne, de sajna kissé tájékozatlan vagyok. Nem tudtok valami hasonló vicces darabot?

 

Shal

 

 

Előzmény: lujza777 (4097)
VisualChat.hu Creative Commons License 2005.04.05 0 0 4133

Ha akartok online szinjátékot látni/ kipróbálni:

www.visualchat.hu

 

VisualChat.hu

Megy munkahelyen is tűzfal mögött

gabi0826 Creative Commons License 2005.04.05 0 0 4132

Április 9-én, szombat este 7-kor

ismét Hacsak és Sejó

a Spinoza-házban (Bp., VII. Dob u. 15.)!

 

Nézzétek meg, hogy szalad végzetébe Sejó (Győrei Zsolt) Hacsak (Schlachtovszky Csaba) egyszerűsége miatt, amit a női szereplő (Szegő Adrienn) sem képes megakadályozni...

 

Bővebben + képek: http://hacsak.tar.hu

 

Jegyek a helyszínen!

tuzsu Creative Commons License 2005.03.31 0 0 4131

Sziasztok!!!

Ha akartok jót látni,akkor ezt nézzétek meg!

ZUGSZÍNHÁZ


REAKCIÓKONTROLL

 

 

 

Szereplők:

 

Ember                  HORVÁTH ANDRÁS

Asszony                   TIZEDES ANITA

Gazda                       FŰRI RAJMUND

Gondnok                   KELETI ANDRÁS

 

 

Szcenika                 BALOGH BULCSÚ

Zene                       KELETI ANDRÁS

 

Rendező                    HOLLÓS PÉTER

 

 

 

 

„A kísérletezőnek nincs más tennivalója, mint hogy kísérletezzen,
végül már nem is kérdi magától, miért kísérletezik, neki ezt a kérdést nem kell föltennie, halálra kísérletezi magát.”

 

 

FIGYELEM!

A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS HANGHATÁSOK!

 

 

BEMUTATÓ: 2005. ÁPRILIS 1.  19:30

 

További előadások: 2005. április 2., 3.  19:30

 

a Merlin Nemzetközi Színházban

 

Bp. V. Gerlóczy u. 4. | szervezes@merlinszinhaz.hu | 06/1-317 9338

 

 

Mollly Creative Commons License 2005.03.26 0 0 4130
Sopronban egy igen kiváló előadást lehet látni mostanában, érdemes ellátogatni oda.

A Becket, avagy az Isten becsülete c. művet mutatták be februárban, amire pátran útra szántuk magunkat, és nem bántuk meg! :) Egyikünknek annyira teCCett, hogy az újbóli Sopronba zarándoklást is felvetette. :) A történet II. Henrik angol király, és tanácsosa legjobb barátja, a későbbi canterbury-i érsek, Becket Szt. Tamás viszonyáról szól. Becket Tamást a király indíttatására gyilkolták meg a Canterbury katedrális oltára előtt. Valamikor 10 évvel ezelőtt már volt szerencsém láthatni egy nagyon jó Becketet Pesten. Olyan Becketet láttam két igazán kiváló színész főszereplésével, amiben egy gonosz, szeszélyes királyt, és egy majdnem szenvtelen, kötelességtudó Becketetet láthattam, éppen ezért nem szerettem meg a darabot. Selmeczi Roland (II. Henrik) és Bregyán Péter (Becket Tamás) életre keltették ezt a két alakot, nagyon természetesen, és árnyaltan jelenítették meg őket. A király egy elkényeztetett kamasz, akibe nem sok ész szorult, egyetlen igazán őszinte emberi kapcsolata Beckethez fűzi, aki atyai jóbarátként áll mellette, helyette is gondolkodik. Így kicsit érthetővé vált, miért veszi el barátjától Gwendolinet, egyszerűen nem gondolja, hogy barátjának ez a nő annyira fontos lehet, hiszen ő még soha nem élt szerelmet, vagy ha igen, lehet, hogy féltékeny, és így akarja barátját választás elé állítani? Remekül végigvitte Selmeczi Roland a folyamatot, miért válik egykori barátja ellenségévé, mikor az magára hagyja. Mert elárulva, becsapva érzi magát, megfosztva az egyetlen embertől, akivel őszinte szót válthatott.
Bregyán Péter Becket volt. Erre mást mondani nem lehet. (Ahogy volt már Tiresisas, a vak görög jós, Alec Mecmurphy aki felforgatja az elmegyógyintézetet, Széchenyi, elzüllött Színész az éjjeli menedékhelyből, az Árad a gazság főgonosz bíborosa, és nem utolsósorban az embereket végletesen szerető, majd bennük való csalódása okán végletesen gyűlölő Athéni Timon, és ezekben is az volt, aki, Peer Gynt-ről már nem is beszélve) Már az elején sejtetni engedte a király szolgája és atyai jóbarátjaként a későbbi, a halált tudatosan vállaló püspököt. Az volt az érzésem az ő általa életre keltett Becket az elején nem találja helyét a világban, kicsit talán meg is veti magát, ez is belejátszik, hogy az ifjú szász szerzetesnek ezt mondja: "Na köpj egyet" Próbál segíteni a szászoknak, ahogy tud, de ez vajmi kevés, ettől ő még a király, az elnyomó kiszolgálója marad. Mikor püspökké nevezi ki a király, ebben a feladatban megtalálja hivatását, helyét a világban, és Isten becsületéért vívott küzdelmében visszaszerezheti saját becsületét.
Említsük meg azért a többieket is, mert Mécs Károly, Schubert Éva (anyakirályné), Nagy Gábor (Bíboros), Incze József (pápa) szintén megtette a magáét, és Frajt Edit (királyné) is jó volt.
Ismertem a darabot, de mégis végig élni lehetett Bregyán Péterrel és Selmeczi Tiborral, és izgulni értük. Egyikünk el is sírta magát, amin nem is csodálkozom.:) Bregyán Péter héroszként halt meg, meg lehetett siratni.


(Mikor megyünk újra?:))
Mollly Creative Commons License 2005.03.26 0 0 4129
És egy "hivatásos" kritika a Kisalföld-ből:

II. Henrik és Becket története

2005. február 14. hétfő

A XII. századi angol uralkodó, II. Henrik és barátjának, a kereszténység lényegére rátaláló Thomas Becketnek izgalmas történelmi históriája komoly, nem utolsósorban lebilincselő darab.

Becket avagy Isten becsülete című Anouilh-színmű soproni premierje nem sikerült abszolút tökéletesre.

A háromórás előadás során nehéz feladat lehetett hitelesen és hiba nélkül megeleveníteni a hatalom gyakorlása által torzult személyiség szeretetvágyát, és az egykori ivócimborából Isten becsületére rálelő, s ezt az utat a vértanúságig vállaló egyén érzelmi átalakulását.

Nos, a népes szereplőgárdát felvonultató, nagyszabású produkció láttán megállapíthatjuk: az előadás akkor is büszkeséggel töltheti el a Petőfi színtársulatát, ha egyes mellékszereplők képtelenek voltak színvonalban megközelíteni a darab meghatározó karaktereit fölényes biztonsággal alakító Selmeczi Roland, Bregyán Péter, Dóczy Péter, Mécs Károly, Schubert Éva, Makay Sándor kitűnő teljesítményét. Emiatt palástolhatatlan a hiányérzetünk.

Ennek ellenére a rendezőt, Csiszár Imrét csak a dicséret szavával illethetjük: szemünknek és fülünknek igényesen komponált, pergő jelenetek uralták a színpadot, sőt: a soproni teátrumban ez alkalommal a meztelen emberi test is a dramaturgia részévé vált. Finom megoldásnak tetszett a katedrálisokban zajló párbeszédek stílszerű visszhangoztatása, miképpen az egyházi méltóságok tablói és a lovas életképek is élményszámba mentek. Ugyanakkor véleményünk szerint kevésbé sikerült Becket meggyilkolásának a jelenete: a vértanúság emelkedett pillanatában ugyanis kissé komikusan hat a kínos igyekezet, az imitált kardsuhintások nehogy egy karcolást is tegyenek Bregyán Péteren. . .

Talán szerencsésebb lett volna, ha a kardok emelése pillanatában sötétül el a színpadkép, s a többit a nézők fantáziájára bízzák. A szellemesen egyszerű, a gótikát is megidézni képes díszlet Székely László nevéhez fűződik, míg a zenei szerkesztő Herczeg László is hozzájárult ahhoz, hogy szép színházi élménnyel gazdagodjunk. Gosztonyi MiklósA két főszereplőt jutalmaztákA Pro Kultúra Sopron Kht. a szombati premieren pénzjutalomban részesítette az Anouilh-darab két legkiemelkedőbb szereplőjét. A díjakat Selmeczi Roland és Bregyán Péter vehette át.
Előzmény: Mollly (4128)
Mollly Creative Commons License 2005.03.26 0 0 4128
Sopronban egy igen kiváló előadást lehet látni mostanában, érdemes ellátogatni oda.

A Becket, avagy az Isten becsülete c. művet mutatták be februárban, amire pátran útra szántuk magunkat, és nem bántuk meg! :) Egyikünknek annyira teCCett, hogy az újbóli Sopronba zarándoklást is felvetette. :) A történet II. Henrik angol király, és tanácsosa legjobb barátja, a későbbi canterbury-i érsek, Becket Szt. Tamás viszonyáról szól. Becket Tamást a király indíttatására gyilkolták meg a Canterbury katedrális oltára előtt. Valamikor 10 évvel ezelőtt már volt szerencsém láthatni egy nagyon jó Becketet Pesten. Olyan Becketet láttam két igazán kiváló színész főszereplésével, amiben egy gonosz, szeszélyes királyt, és egy majdnem szenvtelen, kötelességtudó Becketetet láthattam, éppen ezért nem szerettem meg a darabot. Selmeczi Roland (II. Henrik) és Bregyán Péter (Becket Tamás) életre keltették ezt a két alakot, nagyon természetesen, és árnyaltan jelenítették meg őket. A király egy elkényeztetett kamasz, akibe nem sok ész szorult, egyetlen igazán őszinte emberi kapcsolata Beckethez fűzi, aki atyai jóbarátként áll mellette, helyette is gondolkodik. Így kicsit érthetővé vált, miért veszi el barátjától Gwendolinet, egyszerűen nem gondolja, hogy barátjának ez a nő annyira fontos lehet, hiszen ő még soha nem élt szerelmet, vagy ha igen, lehet, hogy féltékeny, és így akarja barátját választás elé állítani? Remekül végigvitte Selmeczi Roland a folyamatot, miért válik egykori barátja ellenségévé, mikor az magára hagyja. Mert elárulva, becsapva érzi magát, megfosztva az egyetlen embertől, akivel őszinte szót válthatott.
Bregyán Péter Becket volt. Erre mást mondani nem lehet. (Ahogy volt már Tiresisas, a vak görög jós, Alec Mecmurphy aki felforgatja az elmegyógyintézetet, Széchenyi, elzüllött Színész az éjjeli menedékhelyből, az Árad a gazság főgonosz bíborosa, és nem utolsósorban az embereket végletesen szerető, majd bennük való csalódása okán végletesen gyűlölő Athéni Timon, és ezekben is az volt, aki, Peer Gynt-ről már nem is beszélve) Már az elején sejtetni engedte a király szolgája és atyai jóbarátjaként a későbbi, a halált tudatosan vállaló püspököt. Az volt az érzésem az ő általa életre keltett Becket az elején nem találja helyét a világban, kicsit talán meg is veti magát, ez is belejátszik, hogy az ifjú szász szerzetesnek ezt mondja: "Na köpj egyet" Próbál segíteni a szászoknak, ahogy tud, de ez vajmi kevés, ettől ő még a király, az elnyomó kiszolgálója marad. Mikor püspökké nevezi ki a király, ebben a feladatban megtalálja hivatását, helyét a világban, és Isten becsületéért vívott küzdelmében visszaszerezheti saját becsületét.
Említsük meg azért a többieket is, mert Mécs Károly, Schubert Éva (anyakirályné), Nagy Gábor (Bíboros), Incze József (pápa) szintén megtette a magáét, és Frajt Edit (királyné) is jó volt.
Ismertem a darabot, de mégis végig élni lehetett Bregyán Péterrel és Selmeczi Tiborral, és izgulni értük. Egyikünk el is sírta magát, amin nem is csodálkozom.:) Bregyán Péter héroszként halt meg, meg lehetett siratni.


(Mikor megyünk újra?:))
tuzsu Creative Commons License 2005.03.24 0 0 4127

Sziasztok!

 

A Merlin Nemzetközi Színházban március 29-től április 5-ig minden este 19:00-tól látható a Hamlet angol nyelven, brit színészekkel! A darabot magyar nyelven feliratozzuk, hogy mindenki számára követhető legyen. Bővebb infot és képeket itt találtok az előadásról: www.merlinszinhaz.hu/hamlet.html

 
Aki kíváncsi az előadás próbájára, azt márc. 27-én, a SZÍNHÁZI VILÁGNAP alkalmából 17:00-tól várjuk a Merlinbe. Ez alkalommal bárki beleshet a nyilvános próbafolyamatba, egészen 22:00-ig. A program ingyenes.

Plusz két előadást is szerveztünk az előadás köré:

Április 1. 16-18h
Shakespeare nyelve nagyító alatt
Nádasdy Ádám nyelvész ingyenes előadása magyarul.
Azoknak, akik szeretnék közelebbről is megismerni a drámaíró nyelvezetét!

Április 4. 16-18h
Honnan származik Hamlet?
Géher István ingyenes előadása magyarul.
Azoknak, akik szeretnék tudni, hogyan született meg a dán királyfi története!

Gyertek, mert többet ez az előadás nem lesz (sajnos) látható!

heho Creative Commons License 2005.03.11 0 0 4126

Sziasztok!

 

Van pár jegyem a Tháliába április 16-ra, az Őrült nők ketrecére. A jegyek 1300, 1600 vagy 1900 forintba kerülnek. Jelenleg 8 1900-as és 4 1600-as van nálam, de ha kell, többet is beszerzek.Egy ismerősöm előadása, neki segítek, hogy minél több néző legyen. Az előadás a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vendégjátéka. Jelentkezzetek, ha érdekel a dolog:

heho@freemail.hu

 

vagy:

 

70/311 2670

agikai Creative Commons License 2005.03.10 0 0 4125
www.mediavalogatott.hu
AV Planet Creative Commons License 2005.03.09 0 0 4124

szerintem is

hedge_hog Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4123
Mivel volt szerencsém az eredeti műhöz, ezért csak annyit mondanék a rendezésről, hogy nem azzal volt a baj. Szerintem a fordítás sikeredettt túl gyermetegre, itt nem kellett volna ezt a mű-stílust erőltetni. Annyira nyögvenyelőssé tette az előadást is, a történéseket is...
Előzmény: n0ri (4122)
n0ri Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4122
Lehet, hogy jó darab, de a rendezöö mással nem foglalkozott, csak a formabontó elööadással, ami önmagában jó is lehetett, de egyáltalán nem értelmezte maga számára a szereplööket, Hajdú István papjáról nem értem, miért lesz öngyilkos (persze, elmondja, de ennek a magatartásából következni kéne). Hegedüüs pedig erööltetett, meg sem közelíti Epres Attila játékának színvonalát. És az sem derül ki, a kislány mit akar. Szóval gyenge.
Előzmény: lujza777 (4121)
lujza777 Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4121
Szerintem nem rossz, Hegedűs is jó benne. Ugyanettől az írótól megy az Örkényben a Piszkavas, azt tessék megnézni! + a Radnótiban műsoron lévő Kriplit is Ő írta.
Előzmény: n0ri (4111)
lujza777 Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4120
És mégegy ajánlás ugyanitt a Spinozában: Régi Pesti Cabaret Szereplők: Igó Éva, Vallai Péter, Kocsis Gergely, Fesztbaum Béla Szerkesztette: Fesztbaum Béla Zongoránál: Komlósi Zsuzsa
Előzmény: gabi0826 (4110)
lujza777 Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4119
Valóban ebben az évadban a Víg-Pesti nem vitte túlzásba, de azért a többi színházat nem szólnám le. PL. a Katonában, az Örkény színházban meg a Bpi Kamarában is mennek jó darabok (és nem csak a Tivoliban, hanem a Shure-ban meg az Ericcson-ban is). Rose, Amy világa nagyon jó, Bűn és bűnhődés…, az Őrült naplója szintén, de nem könnyen emészthetőek, az biztos. Honderűre ebben a hónapban megyek, de már láttam tv-ben. Kicsit lassú, de azért megéri, márcsak a szereplők miatt is … : )) Tivoliban nekem nagyon tetszett Vári Éva Edith Piaf estje.
Albertinka Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4118
Albertinka Creative Commons License 2005.03.07 0 0 4117

Az alábbi link a port.hu oldal, itt válaszd ki felül a színházat, majd az ottani keresőbe írd be Hudi László nevét és klikkelj az "alkotó" lehetőségre. Akkor megkapod az utóbbi 1-2 évben bemutatott rendezéseit, amelyekről szerepeosztást, infót, egy-két helyen kritikát is találsz.

http://www.port.hu/

Előzmény: Törölt nick (4115)
Albertinka Creative Commons License 2005.03.06 0 0 4116

Hudi nehéz eset, a neten alig van róla valami, én meg nagyon fáradt vagyok, de ha eszembe juttatod, összeszedek róla néhány infót.

 

Budapesti Kamara Színház: Ericsson, Tivoli, Shure. Ha még nem láttad, nagyon ajánlom az Egy őrült naplóját Bertók Lajossal de klassz a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött is...

Előzmény: Törölt nick (4115)
Albertinka Creative Commons License 2005.03.06 0 0 4114
Krétakör, Pintér Béláék, Hudi rendezései, táncszínházi produkciók, Budapesti Kamara... Valahogy a hagyományos nagy színházak begyepesedtek, beletunyultak az egzisztenciális biztonságba.
Előzmény: Törölt nick (4113)
Albertinka Creative Commons License 2005.03.06 0 0 4112
Nem akarok leszólni színházakat, de az utóbbi években nem a Vígben és a Pestiben történnek az izgalmas dolgok.
Előzmény: n0ri (4111)
n0ri Creative Commons License 2005.03.06 0 0 4111
Vaknyugat, a Pesti Színházban, botrányosan rossz. Egyedül Epres Attila nyújtott értékelhetööt
Előzmény: gabi0826 (4110)
gabi0826 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 4110

Gyors ajánló két igen vidám Spinoza-házas programhoz:

 

Hacsak és Sejó kabaré

Pitymalló Kesely produkció

Játsszák: Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba és Szegő Adrienn

Márciusi előadások: 9., szerda, 19.00 óra és 19., szombat, 15.00 óra
Bővebben: http://hacsak.tar.hu/

 

Legénytoll - zenés irodalmi kabaré

Cserna-Szabó András, Győrei Zsolt - Schlachtovszky Csaba, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Tasnádi István és Varró Dániel írásait
Peller Anna, Szemenyei János, Szőcs Artur, Tompos Kátya és Zöld Csaba adják elő.
Zene: Szemenyei János, Zöld Csaba
Szerkesztette: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba

Márciusi előadások: 19., szombat, 20.00 óra
Bővebben: http://kep.tar.hu/gdandoy/50013397#2

 

Jegyek a Spinozában (Bp., VII. Dob utca 15., http://www.spinozahaz.hu)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!