Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.08 0 0 7799
Szia Pikkutyttö!
Üdv Finnországban! :) Természetesen vannak magyarok, keresd pl. a F.bookon az Unakrilaiset Tiistait-csoportot. Minden héten kedden összeülünk egy kis csevegésre és nedűkortyolásra valamelyik helsinki központi bárban - az új embereket sok szeretettel várjuk!
Üdv. J.
pikkutyttö Creative Commons License 2009.03.07 0 0 7798
Baratommal költöztem össze,ö finn:) Mar vagy 5 eve szeretnek itt elni,es most jött össze,dolgozni is fogok mar megvan a munka,szerdatol:) es te mit csinalsz itt?
Előzmény: RogerWilco (7797)
RogerWilco Creative Commons License 2009.03.06 0 0 7797
Üdv idekint! Mi járatban vagy? Tanulsz, dolgozol, au-pair, szerelem? :-)
Előzmény: pikkutyttö (7796)
pikkutyttö Creative Commons License 2009.03.06 0 0 7796
sziasztok most költöztem Finnorszagba kb 3 napja,Helsinki közelebe,Riihimäkiba,vannak e magyarok akik szeretnenek talälkozni?:) udv mindenkinek.
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.04 0 0 7795

Szia, sajnos el kell, hogy keserítselek én is: nagyon nehéz munkát találni itt, Finnországban annak, aki nem beszéli a nyelvet. Nekem legalábbis ezt mondják.

A kulcsok az álláskereséshez: az elsõ lépés szinte minden közvetítõnél/cégnél neten keresztül tõrténik, s majd miután elküldted nekik az önéletrajzod, pár nap után rájuk kell telefonálni. Különben nem is foglalkoznak a leveleddel - kb. így szu"rhetik ki a komolytalan pályázókat. Ez az egyik fô kulcs; a titkot még nem sikerült megfejtenem, mert rendes állásom nekem sincs. Állások vannak, a mol.fi tele van velük, csaaaaaak....

DE: ne add fel, én sem adom, pedig már nyár óta itt vagyok (félállásos melóban, épp megélek).

Üdv. J.

vaalea tukka Creative Commons License 2009.02.28 0 0 7794
Bocsi, valószínűleg félreértettelek.Szerintem téged a nyelvtanulós program érdekel. A finnország.lap.hu oldalon találod meg a teszteket. Ugyanezen az oldalon találtam meg a kiejtési gyakorlatokat is, bár az nem nagy eresztés. Inkább csak arra jó, hogy aki még nem hallott finn beszédet, az ott megteheti. Négy emberke beszél különböző témákról pár mondatban, a képük mellett pedig meg lehet nyitni egy kis ablakban az írott szöveget is,ott követhetjük is amiről beszélnek.De a gyakorló teszt nagyon klassz! 100 teszt van a kezdőben, átlagosan 12-15 mondat minden leckében, be kell helyettesíteni a hiányzó szót. Ez a ragozások gyakorolgatására nagyon jó, ha már van egy alapvető szókincsed. Könyvben pedig a Holnap kiadótól tudom ajánlani az Usborne kezdő finnt, nagyon jó, több,mint 2000 szót tartalmaz.
Előzmény: villa kanál (7792)
vaalea tukka Creative Commons License 2009.02.28 0 0 7793
Köszike a gyors választ, te vagy az első, aki reagált! Santerit ismerem személyesen, voltunk nála fenn egyszer. Akkor a férjemnek lett volna állás, kamionozás Finnországon belül, de nem volt elég felkészült nyelvismeret tekintetében.Később egyszer még felhívtuk, hogy hátha nekem tudna valami munkát, de azt mondta, hogy ők csak az építőiparral foglalkoznak, meg a fémmel, nekem az ő cégük csak akkor tud segíteni, ha a páromat már kivitték. Akkor viszont az egész család számíthat a segítségükre. A férjem most épp kinn van, ha hazajön, megpróbálom rávenni, hogy hívjuk fel a srácot, hátha tud mégis valamit tenni, vagy ajánlani. Köszönöm, hogy írtál! (A netes progim alatt az e-mail címem értetted?)
Előzmény: villa kanál (7792)
villa kanál Creative Commons License 2009.02.28 0 0 7792

Szia én most seinäjokiban vagyok de munka az nincs semerre!tudok adni egy cimet de most ök sem tudnak adni munkát ha vége lesz a válságnak akkor már szerintem nem lesz gond TORVINEN SANTERI tel:06208083496 ez egy finn faszi aki a SELEKTA-nak dolgozik m.o él és finnbe közvetit ki embereket a selekta az munkaerö szolgáltato cég inkább a fém iparba szokták vinni az embereket!ird majd meg légyszi a netes progid nevét

Előzmény: vaalea tukka (7791)
vaalea tukka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 7791
Sziasztok!
Már többször próbálkoztam fórumokon segítséget kérni ahhoz, hogy kijuthassak a családommal Finnországba, de eddig eredménytelenek voltak a próbálkozásaim. Ezért most ide is befurakodtam.Kb. másfél éve tanulom a nyelvet, kizárólag önszorgalomból. Nyelvkönyvem van saját, a neten pedig találtam egy jó kis gyakorló programot, amivel a szókincsem gazdagíthatom, és gyakorolhatom a nyelvtani részt is. Ennyit tudok tenni magamért. Kinn élő ismerősök ígértek sokszor segítséget, de gyorsan elfeledkeztek rólunk. Nem a gyors meggazdagodás a célunk, mi valóban dolgozni szeretnénk, tisztában vagyunk vele, hogy nem lehet azonnal többezer eurókat keresni. Ha bárki bármilyen munkát, vagy akár csak egy címet, telefonszámot tud ajánlani, kérem, segítsen! Ezer köszönet előre is!! Kiitos paljon!
villa kanál Creative Commons License 2009.02.27 0 0 7790

bejelentkeztem én is nyelv sulira remélem felvesznek,bár jobban örülnék munkának!

villa kanál Creative Commons License 2009.02.27 0 0 7789
most már nyugodt vagyok!:-))
Előzmény: RogerWilco (7788)
RogerWilco Creative Commons License 2009.02.27 0 0 7788
Olyan 56.000 ember :-)))
Előzmény: villa kanál (7787)
villa kanál Creative Commons License 2009.02.26 0 0 7787

Szevasztok!

Van valaki seinäjokiba rajtam kivül?

RogerWilco Creative Commons License 2009.02.06 0 0 7786
Nem értem,itt mindenki beszél angolul akkor minek várják el a finnt.

Pl. mert nem mindenki beszél angolul. Semmilyen hatóság nem várja, hogy tudjál finnül, de a munkaadód igencsak elvárja (hacsak nem valami olyan cégnél dolgozol, ahol a belső nyelv is angol) Persze egyes területeken a svéd is talán elég :-))
Előzmény: istvan82 (7785)
istvan82 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 7785

Üdv mindenkinek!

Nah nem megy olyan könnyen ez a munka keresés mint gondoltam :) De minden szép!Beiratkoztam finn nyelvtanfolyamra amit a finn munkaügyi központ ajánlott.

Valaki esteleg részt vett már ilyen tanfolyamon?És ha igen érdemes volt?Nem értem,itt mindenki beszél angolul akkor minek várják el a finnt.Remélem kapok választ!

Köszönöm előre is!

eramamó Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7784
 Igazad van Seci! Csak azért írtam le, hogy ha mégis valakinek kedve lenne, Lappföldre menni takarítani, hát ezzel számoljon! Óvakodjon a KARA-tól, és Dastinacion Lapplandtól!
Előzmény: seci (7783)
seci Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7783
Hat igen. A finnek sem szentek, ott is meg van az a reteg, aki kihasznalja a keleteuropai (es mas) vendegmunkasokat.

Nekunk is voltak - bar kevesbe husbavago - torteneteink, nehez oket kiismerni :)

Es az alapszabalyt ne feledd: akarhova is megy dolgozni, ott mindig a bennszulottnek lesz igaza es a kulfoldi a rossz/hazug/stb. (Ez a szabaly Magyarorszagra is all, csak ott ugye te vagy a bennszulott)
-seci
Előzmény: eramamó (7781)
eramamó Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7782
 Lassú a net, az előző írásom eltünt, azt hittem nem lesz meg, ezért van fenn kétszer. Sorry
eramamó Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7781
 Ha hiszed ha nem, ránk is mosolyogtak. Ez az Arja mikor meg érkezett hozzánk, egy egész disznó combot sütött nekünk, másnap sütit sütött,  és annyira kedves volt, hogy még a lányaimmal is beszélt skipy-on. A kolleganőm mondta nekem mindig, hogy  mosolyogjál. Hát mondom, -32 fokban ráfagy a vigyor a képünkre. A felmosó nyélre ráfagyott a kezünk. Igaz, egyszer belefutottunk az egyik tulajba. Takarítás közben érkeztek meg, rögtön kötekedtek, a tulajnő mindent ki akart velem takaríttatni, le akarta szedetni a talpas poharakat, a vitrint, pókhálót talált a sarokban, stb. Hívták a főnököt, ő is ugyan azt mondta, ez nem a mi dolgunk, ez a nagytakarításhoz tartozik. Ugyanis, ha nincsenek meg elégedve, vagy azt mondják, hogy az nem volt kitakarítva, nem kell nekik fizetni. Na szóval, kétszer vittük be a porszívót, kétszer takarítottam ki a budit, mindent előlről a főnökkel együtt takarítottunk ki. Szivattak bennünket rendesen, de nem tudtunk mit tenni, alázatosan folytattuk. Geci finnek voltak. Ugyanis ilyenkor nem fizetnek a KARA-nak.És ugye ez rossz nekem is, hiába volt ott a főnök is. A munka közvetítőm azt mondta, hogy az elbocsájtásoknál ezeket vették figyelembe. Tisztában vannak vele, hogy a tulaj miért csinálja, de ennek mi ittuk meg a levét. Ugyanis a brigád többi tagja is belefutott ilyen faház tulajokba. Még rosszabb esetek is voltak. Szóval mint feljebb említettem, ilyenek a finnek. Mosolyognak, de közben vissza kivánnak anyádba. Nekem azóta sem olvadt le a vigyor a képemről. Csak mosolyogjunk.....
Előzmény: filip007 (7779)
eramamó Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7780

 

 Ha hiszed ha nem, ránk is végig mosolyogtak! Az egyik koleganőm mindig mondta nekem, hogy mosolyogjál. Hát mondom már, rá fagy a vigyor a képünkre, -32 fokban.

A felmosónyél a tenyerünkre fagyott. Ez az Arja, mikor megérkezett hozzánk, egy egész disznó combot sütött nekünk, másnap süteményt sütött. Sőt még a lányaimmal is beszélt skipy-on. Te ezek után gondolnál valami rosszra? Hát én is meg voltam vezetve. Igaz egyszer belefutottunk az egyik ház tulajába. A tulaj egyből hívta a főnökünket, igaz a takarítással még nem végeztünk, munka közben jöttek meg. a tulaj nő, mindent meg akart velem csináltatni, mint pl: talpas poharak leszedése, fényezése stb. Ez nem a mi dolgunk, mondtam neki, fel volt háborodva. A főnök meg jött ő is mondta nekik, hogy ez a nagytakarításhoz tartozik. Na mindegy, kétszer vittük be a porszívót, kétszer súroltam ki a budit, holott tiszta volt. Aztán én is reklamáltam, hogy mi van ilyenkor. Hát az van, hogy ilyenkor a tulaj nem fizet, kárpótlást kér a KARA-tól, ha nem felelt meg a minőség. Szóval szivattak bennünket rendesen. G .ci finnek. Ez a többiekkel is előfordult, nem egyszer. A tulaj azt mondta, eltört a fotel, eltünt az ágyterítő stb. Ilyenkor nem fizetnek a takarításért. Ezért viszont minket vontak felelősségre. Fizetnünk nem kellett, még az lett volna szép. De a munka közvetítőnk azt mondta, hogy az elbocsájtásnál ezeket vették figyelembe. Akiknek a tulajjal problémája volt, mehet haza. Hozzá tette, tudja, hogy ezt a tulajok azért csinálják, hogy ne fizessenek. Szóval akkor tényleg arcomra fagyott a mosoly! Azóta is rajta van!

Előzmény: filip007 (7779)
filip007 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7779
Hű.... eramanó sajnos eléggé ráfáztál....

mi egy csapatépítő (pontosabban nyeremény) túrán voltunk. A finn idegenvezetőnknek mi voltunk az első magyar csoportja, de nagyon élvezte, sőt meg is szeretett minket - vagy csak jól álcázta :D

Szóval nekem nagyon jó élményekben volt részem, az igaz, hogy a 4 napos túra (utazás nélkül 2,5 nap) kb 500.000,- Ft/fő -be került a cégnek, így lehet, hogy jobban örültek a "pénzünknek".....
Az viszont igaz, hogy baromi drága, pl 1 fénykép a mikulással 30 euro! na jó kaptál 5 db normál mértű képet érte, de akkor is röhej...
eramamó Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7778

 Örülök, hogy ilyen jól éreztétek magatokat Lappföldön. Sajnos én keserű szájjal jöttem haza, mert én dolgozni voltam. A KARA szerződést bontott, és elbocsájtott bennünket, méghozzá aljas rágalmakkal illetett bennünket. Az Arja nevű hölgy egyenesen utálja a magyarokat, ez nem túlzás.  A Destination Lappland- nak is útban voltunk, nem kaptunk elég óraszámot, arra hívatkoztak, hogy nincs munka.

Egy nap mit látok? Kínaiakat! Ezek szerint ők olcsóbban dolgoznak mint mi. Nekik volt munka. Faházakat takarítottunk. 17 magyar ment ki, mára alig nyolcan vannak!!!

5 hónap helyett dolgoztam 8 hetet! meg van a kela kártyám, magyarul feldughatom a s......m-be. Kaptam volna 500 euró segélyt, ha ott maradok, ebből 350eu a lakbér, szép, nem?  Ha hiszitek, ha nem, szégyelltem, hogy haza küldtek, pedig nem is tehettem róla. Ki bolondítják az embert, utána megalázzák! Képzeljétek el, hogy azt mondták, hogy nem takarítottuk ki a házakat! És küldtek egy másik brigádot, hogy takarítsák ki! Hát azt hittem meg őrülök! Az nap 6 házat kaptunk csak, hát húztuk az időt, mindent lefényeztünk, hogy legalább a 4 óránk meg legyen, hát nem lett meg, és helyette ezt kaptuk, hogy nem takarítottuk ki egyiket sem. Ezt képzeljétek el!

  A lakhatásról meg ne is beszéljünk. A 17 embernek két faház volt kibérelve. Elég szorosan voltunk, voltak problémák. De tűrtünk, mi nem nyaralni mentünk! A lakbér  263 euró volt, a falutól 7,5-km-re laktunk. Hát szép volt, csend is volt az igaz. Csak akkor volt probléma ha kellett egy kenyér. Volt 3 autó, de feleslegesen azok sem jártak be, ha nem kellett. Jelenleg nyolcan vannak még ott, össze költöztették őket, egy házba. Kevés az óraszámuk. Vajon megtűrik őket április 30-ig?

 Hát Isten óvjon minden magyart a KARA-tól, és Arja-tól. Na meg DESTINATION LAPPLAD-TÓL, Helenatól, és a FINNEKTŐL.

  

 

Napcsi84 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7777

Szia!

Lappföld egy élmény valóban...:-) Azt az italt szerintem nem tudjátok otthon megszerezni.

N

filip007 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 7776
Sziasztok,
hétvégén jöttem haza egy fantasztikus Lappföldi 4 napos kirándulásról. Hatalmas élmény volt! Mindent kipróbáltunk amit csak lehetett :)

Kérdés: vettünk Finnországban (Rovaniemiben - remélem jól írtam) finom "bogyólikőrt", Lapponia-t. Van esetleg lehetőség, hogy Magyarországon is beszerezzük ezt az italt?

Előre is köszi

filip
sadepisara Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7775

Hát köszi:) Nagyszerű javaslat:)

Esetleg ha leforrázom, de az meg akkor már tea.

Előzmény: RogerWilco (7774)
RogerWilco Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7774
Szörp. De szárítottból hogyan? :-)
Előzmény: sadepisara (7773)
sadepisara Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7773

Sziasztok,

 

 kaptam töménytelen mennyiségű szárított áfonyát. Van valakinek valamilyen alternatív felhasználási javaslata sütin és teán kívül? A finnek szárítanak áfonyát? Ha igen, mire használják?

Köszi

hog Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7772
Utólag nagyon sajnálom, hogy nem voltam szakszervezetis, így vsz. csak az állami segélyt kapom.

Aki Finnországban dolgozik v. olyan szerencsés hogy most kap munkát szerintem érdemes belépnie.
Előzmény: RogerWilco (7760)
sadepisara Creative Commons License 2009.01.14 0 0 7771
Másikban topicban írtam:)
Előzmény: boróka. (7770)
boróka. Creative Commons License 2009.01.13 0 0 7770
A segítségeteket szeretném kérni egy tamperei utazással kapcsolatban.
A lányom ott tanul fél évig, néhány napra kiutaznék hozzá.
Tudtok-e valamilyen olcsó szállást, hostelt vagy bármilyen megfizethetőt?
Milyen látnivalók vannak a városban? Mivel érdemes eltölteni ott néhány napot?
Nagyon köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!