Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.02.05 0 0 261
Sziasztok!

Tegnap bedobtak hozzám egy cetlit.
Gombatrágyát ajánlanak, 10-15 kg zsákban házhoz szállítva 120Ft/zsák.
Szerintetek érdemes ebbe beruházni?A kert egyik felét az idén akarom kialakítani, füvesítés, tó, sütöde, napozó, virágoskert lesz kialakítva, és a föld eléggé kötött.
Jó lesz ez nekem?
Mi a véleményetek?
És az áráról?

CORTEN Creative Commons License 2004.02.03 0 0 260
Óóó, nálam ennél sokkal szelídebb a lejtés (és már az is megfog)egy kapával oda-vissza művelhető.
Nem tudom mennyi energiád van, de a teraszos művelés hosszú távon valószínűleg célravezetőbb, márcsak azzal is hogy csökken az erózió.(meg sspórolhatsz a kapanyeleken)
Hál' Istennek ahol most kertészkedek kb száz méteren emelkedik 1.5 méert a telek, azaz 1.5%-os lejtő van. A fűfélék elég jól kordában tarthatók glialkával. Ha amit fűnek látsz az tarack akkor mindenképpen be kéne iktatni egy kúrát, még mielőtt átforgatod. A fákat ez nem zavarja.
Előzmény: etilalkohol (259)
etilalkohol Creative Commons License 2004.02.03 0 0 259
"Dombtetőn vagy dombtövében van a telek?"
Domboldalon - se nem tető, se nem tő:)))))
Kb. 30°-os átlagos lejtéssel. Kétféle kapa kell: egy hosszú nyelű lefele, és egy rövid felfele; avagy egy sebváltós rotációs:))))))
A gyom valamilyen egyöntetű fűféle (nem mintha ez segítene a felszámolásában).
Nálad mennyi a lejtés, teraszos rendszerű?
Előzmény: CORTEN (258)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.02 0 0 258
Dombtetőn vagy dombtövében van a telek?
Termő sövényt hirtelenjében nem tudok:(
Ha nem muszáj az egész évben zöldelés, akkor a szőlő egynek jó. Azon a részen elég jól elvan a málna is, csak az öntözés okozhat némi vesződséget. A gyomokkal viszont lesz gond bőőőven. Nekem is van egy telkem Csömörön, na az sem akármi, ahogy kinéz:( Csak ugye elég lejtős, én meg elég lusta vagyok. A szomszédok gondolhatnak egy-két furát felőlem, látván az ősdudvást.
Előzmény: etilalkohol (257)
etilalkohol Creative Commons License 2004.02.02 0 0 257
CORTEN
Így már értem:)
Frint
A kert Verőce mellett van a Fenyves-en.
Kb. 7 éve csak gyom van benne.
Előtte pár éven át 'művelgették'.
Azelőtt huzamosabb ideig lucernaföld volt.
A telek egyébként leejtős, a talaj színe sárga továbbá agyagos.
Amit mostanában szeretnék, az a kerítés helyett valami sövény (olyan lenne jó ami terem is valami felhasználhatót), vagy szőlő.
Hogy ne kapkodjak az egyéb fásítással (telepítéssel) várok 1 évet, hogy lássam a kert teljes ciklusát, illetve a már benne lévő fák milyenségét.

üdv etilalkohol

Előzmény: Frint (256)
Frint Creative Commons License 2004.02.02 0 0 256
Szia, amennyire látom teljesen átlagos értékek, a kifejezetten savanyú talajt igénylő növényeken kívül szerintem bármi meg fog teremni. Tavasszal jól ássad fel, aztán egy kis NPK műtrágyát szórjál a talajra, és indulhat a -I-I-I- vagyis a rotakapa ! Az többet elárul(hat) ha megmondod, hogy pontosan hol is van a kert, és az elmúlt években mi volt ezzel a földdarabbal? ( legelő, rét, parlagon volt, őserdő, ...)
Üdvözöl Frint apó, alkalmazott talajológus és fantasztikus "komposztikus" :)
Előzmény: etilalkohol (250)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.02 0 0 255
Azért célszerű az északi oldalra, mert így árnyékolja be a kertet a legkevésbé. (Persze ültetheted máshova is de számolj a hatalmas árnyékkal amit tartani fog. Majd, 10-15 év múlva.
Ezért kell a többi fa helyét is pontosan megtervezni mert a magasabbra növők (cseresznye) akár 100 nm2-t is elvesznek a kertből a terebélyes árnyékukkal. Az átültethetőséget az határozza meg, hogy a fa méreteivel arányos földlabdát ki tudod-e emelni. Így is sérül a gyökérzet, de ez hamar regenerálódik. A diófa árnyéka akár hasznos is lehet, ha pl. egy kerti ücsörgőt alakítasz ki alatta.
Előzmény: etilalkohol (254)
etilalkohol Creative Commons License 2004.02.02 0 0 254
"Mindenek előtt az északi sarokba ültess egy diófát!!!"
Ezt elmagyaráznád?
A kertben van 2 db kicsi diófa (kb. 7 évesek), de a déli oldalon.
Át lehet ezeket ültetni, vagy már öregek hozzá?

Előzmény: CORTEN (253)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.01 0 0 253
No, abba már lehet ezt-azt ültetni. Gondolom gyümölcsfa is megy bele. A talaj kémhatása, pontos tápanyagtartalma nagyüzemi körülmények között kritikus, ahol minél nagyobb terméseredményeket kell elérni és ezért fontos az ideális körülmények megteremtése. Házikertben nem ez a fő szempont, hanem az hogy saját felhasználásra termeljünk lehetőleg természetes anyagok bevonásával, a kemikáliák mellőzésével illetve ésszerű használata mellett. Nem hinném, hogy az alapvető zöldségnövényeket és gyümölcsféléket feltételezve valaminak is kifogása lenne a kerted ellen. Ha gyümölcsfákat akarsz venni, akkor érdemes körülnézni a környező kertekben, és ami ott is szépen fejlődik azzal neked sem lesz gondod. Általában a kajszi és őszibarackkal szokott gond lenni, ill ha fagyzugos, hideg fekvésű a terület akkor a korán virágzó fajták teremhetnek rapszódikusan. A siebertz és társai csomagküldőket nem nagyon ajánlanám, mert sok csalódást okozhatnak, ha arra számít a vevő, hogy olyan lesz a növénye mint a képeken. Esetleg egy-két különlegességet érdemes tőlük vásárolni, amit nagy faiskolákban sem tartanak. Ha kezdő kertész vagy akkor irány egy könyvtár és tessék kivenni egy-két alapvető könyvet, de lehetőleg a régebbi kiadásúak közül. Gyümölcstermesztés terén elég jó a Bálint György (tv-s Bálint Gazda) Gyümölcsöskert c. könyve. Nem a legújabb, tán már nem is a legszakszerűbb, de kezdésnek jó, mert érthető ,logikus . A zöldségekkel kapcsolatban asszem Fillus vagy Filus (valami hasonló) nevű magyar szerzőnek volt egy elég jó kis könyve. Na, mindegy az újabbakat is megnézheted, de azokban valahogy nekem túl sok a felesleges hókuszpókusz, meg inkább átmentek képeskönvbe. A legfontosabb: kitartás, türelem, és mindenekelőtt még van idő a körültekintő tervezésre. Gondold végig mi mindent szeretnél ültetni, és ne sajnáld az időt, hogy megtervezd az ültertés rendjét.Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, azért ajánlom a szakirodalom áttekintését, mert ez a fórum kicsi ehhez. (meg én sem vagyok agrármérnök, csak lassan három évtizede kertészkedem és lehet, hogy vannak rossz beidegződéseim) Az biztos, hogy örök életre lesz elfoglaltságod a kertedben, remélem sok örömöd leled benne. Mindenek előtt az északi sarokba ültess egy diófát!!!
Előzmény: etilalkohol (252)
etilalkohol Creative Commons License 2004.02.01 0 0 252
CORTEN
A kert 400 négyszögöl.
Ha egy növény esetében nincs semmi 'különleges' igény a talajjal szemben, akkor azt bátran vehetem?
Köszi etilalkohol
(savanyú szőlőt sem fogok ültetni, csak érettet és édeset:)
Előzmény: CORTEN (251)
CORTEN Creative Commons License 2004.01.30 0 0 251
Mekkora az a kert?
Azt gondolom, nem kell ebből túl nagy faxnit csinálni, jó átlagos talajod van, a legtöbb dísznövény el lesz vele. A nagyon savanyú talajt kedvelők kivételével. (Áfonyát ne ültess :)
Előzmény: etilalkohol (250)
etilalkohol Creative Commons License 2004.01.30 0 0 250
Sziasztok!

Nagyon kezdő 'kertészpalánta' vagyok, karácsonykor vettünk egy kertet, melynek a felső rétegből vett (0-20cm) talajminta-vizsgálati értékei:

- pH 7,21
- CaCl2-os nitrát 4,1 mg/kg
- ammónia 5 mg/kg
- összes N 13.9 mg/kg
- K 72,67 mg/kg
- AL-es K 95,6 mg/kg

Azt szeretném megtudni, hogy ezekből mi az amit el kell tudnom mondani, pl. ha kertészetből növényt akarok vásárolni.

Köszönettel etilalkohol.

Tozatu Creative Commons License 2003.12.04 0 0 249
Egyéb talajkeverékük is van,azok is.Egyedül a fenyőkérgük gyalázatos.
Előzmény: Frint (248)
Frint Creative Commons License 2003.12.04 0 0 248
Remek talajkeverékre bukkantam, önmagában és keverékbe is kitűnő.
a neve: FLORIMO KAKTUSZFÖLD
gyártó: Matécsa Kft. Kecel
pH:6-7
összetétel: moha tőzeg, síkláp tőzeg, gilisztahumusz, folyami homok
Ár: 120Ft/3 liter (barátságos)

Próbáljátok ki! Frint

Frint Creative Commons License 2003.11.28 0 0 247
Kedves Talajológusok, Kedves Corten,remek szakanyag jött össze, köszönet érte mindenkinek.Még a fagy beállta előtt mintát is veszek, aztán próbálkozom, ha más nem lesz beadom a talajtani laborba, mert valami nem tetszek rajta, de ez már legyen az én bajom.
A fóliasátram elforgatásának több oka is van: egyfelől a tavaszi garázsépítésnek útjába áll, másfelől a tájolása kedvezőbb lesz, mindenképpen akarnék egy árnyasabb zónát kialakítani, ahol a kényesebb palánták és növénykék laknának.
Kedves Kilgore,fel a fejjel, néha hatalmas tehertétel a kert, mégha oly kicsinek is tűnik. Most már évek óta nincs tavasz, torlódnak a munkák, óhatatlanul időzavarba kerül a magamfajta irodában dolgozó ember. Mindig az a két nap lenne jó kertészkedni, amikor nem tudok szabadságot kivenni...Az irodában én is balkonládában dolgozom, néha nehezebb ott egy jól rétegzett talajkeveréket összeállítani, amiről a takarítónénink is tudna mesélni...
Frint apó
CORTEN Creative Commons License 2003.11.25 0 0 246
Annyit tennék hozzá, hogy egy átlagos kertben lehetőleg több helyről kell mintát venni, és lehetőleg a gyökérzónából. Jól leszúrod az ásót, kifordítod, és a mintát a gödör falából, lentről veszed, több mintát veszel és ezeket összekevered. Majd a keverékből vett adaon végzed amérést. Persze több mérést is végezhetsz, és azok eredményét átlagolod.
(ha így jártál el akkor feleslegesen okoskodtam itt...)
Előzmény: Arth_ur (244)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.24 0 0 245
Csöppents egy kis diónyira ecetet/10%-os/ és minél jobban pezseg,annál meszesebb.Aztán titrálhatsz tovább.
Előzmény: Arth_ur (244)
Arth_ur Creative Commons License 2003.11.24 0 0 244
"Elmolyolhatok" egy darabig, ha ezt mindet megpróbálom végigmérni. Bemelegítésnek egyelőre elég lesz csak a pH, a földminta már itt van a munkahelyemen. :-)
Hálás köszönetem a részletes válaszért!
Arthúr
======
Előzmény: CORTEN (242)
CORTEN Creative Commons License 2003.11.24 0 0 243
Itt elég alaposan foglalkozhatsz a témával:
http://www.ktm.hu/korny/karmentes/kiadvanyok/karmkezikk2/2-0t.htm
Ezen belül a ph-méréssel kapcsolatban ezen a két oldalon tájákozódhatsz (én is innen másoltam)

http://www.ktm.hu/korny/karmentes/kiadvanyok/karmkezikk2/2-09.htm
http://www.ktm.hu/korny/karmentes/kiadvanyok/karmkezikk2/2-10.htm

és ezeken az oldalakon is értelmesen rendszerezett információkra lelhetsz:
www.kornyezetunk.hu ezen belül:
http://www.kornyezetunk.hu/belso/t14.html
http://www.kornyezetunk.hu/belso/o4.html

Ez a site egyébként nem csak kertészeknek szolgál hasznos ismeretekkel.
(a hozzászólásom nem jöhetett volna létre ha nincs a google :))

CORTEN Creative Commons License 2003.11.24 0 0 242
1. Arany-féle kötöttség (KA)

Meghatározása a szabvány szerint gépi keveréssel történik. Egy m?anyag pohárba 30 cm 3 desztizet öntünk, míg egy másikba 120 g el?készített légszáraz talajt mérünk be. A vizet géppel folyamatosan keverve lassan adagolunk hozzá annyi talajt, amíg pépes "fonalpróbát" kapunk. A megmaradt talajt visszamérjük és ebb?l számítjuk a kötöttségi számot. Minél kötöttebb, kolloidokban gazdagabb a talaj, annál több vizet képes befogadni. Az a nedvességtartalom, amelyet a képlékenység fels? határán mérünk, jól jellemzi a kötöttséget. (MSz-21470-51-83). (Kutatóintézetekben az eredeti, Arany Sándor által javasolt kézi keveréssel határozzák meg. Az ily módon meghatározott KA nem mindig azonos a gépi keveréssel nyert értékkel.)

2. Mechanikai összetétel (szemcseméret eloszlás)

Pipettás eljárással végezzük. El?készített finomszemcsés talajból elemi részecskékre diszpergált szuszpenziót készítünk. A talajszuszpenziót ülepít?hengerben felkeverjük, majd ülepedni hagyjuk és bizonyos id? múlva különböz? mélységb?l szuszpenziót pipettázunk ki. A szuszpenziókban talált talajszemcsék tömegének meghatározása után, a szemcsék s?r?ségének ismeretében kiszámítható az egyes mechanikai frakciók (homok, por, agyag) %-os mennyisége. A talaj diszpergálásához Na-pirofoszfátot használunk, a szerves anyagokat H2O2-dal, a karbonátokat HCl-val bontjuk, a 2 mm-nél nagyobb frakciót el?tte száraz szitálással határozzuk meg. (MSz-08-0205-1978).

3. Kémhatás (pH)

A pH(H2O) meghatározását 1:2.5 arányú talaj : desztvíz, a pH(KCl) vizsgálatát 1:2.5 arányú talaj:1n KCl szuszpenzióban végezzük. A szuszpenziót 12 órán át lefedve állni hagyjuk, majd potenciometrikusan mérjük a pH-t. (MSz-08-0206/2-1978)

4. Hidrolitos aciditás (y 1 )

A talajsavanyúság, ill. a mészigény megítélésére szolgál. A savanyú talajt Ca-acetáttal, hidrolitosan bomló sóoldattal kezeljük. A só kationját a talaj megköti, az anionból keletkez? rosszul disszociáló gyenge savat acidimetriásan mérjük és ebb?l számítható az y 1 értéke. (MSz-08-0206/2-1978)

5. Szénsavas mésztartalom (CaCO3)

Scheibler készülékkel ill. módszerrel határozzuk meg. A talajt híg sósavval rázzuk össze majd kalciméteren mérjük a fejl?d? CO2 gáz mennyiségét. A módszer nem tesz különbséget a talaj különböz? karbonátformái között, így az összes karbonátot méri, amit CaCO3-ban fejezünk ki. (MSz-08-0206/2-1978)

6. Szervesanyag-(humusz, szerves-C) tartalom

A magyar szabvány szerint Székely-módszerrel határozzuk meg. A szerves anyagot 1:2 arányú 5 %-os K2Cr2O7 + cc. H2SO4 keverékével roncsoljuk. A roncsolókeverék színe a talaj szervesanyag-tartalma függvényében változik, amit kolorimetriásan mérünk. Általában 12-15 % humusztartalom felett ill. t?zegtalajokon a módszer kevéssé alkalmazható, ilyenkor izzítási veszteség alapján becsüljük a szervesanyag-tartalmat. A bikromátos + kénsavas oxidációval valójában a szerves C mennyiségét mérjük. Az átszámítás azon a feltevésen nyugszik, hogy a humuszanyagok átlagos szerves-C tartalma 58 %, így az 1.724 szorzófaktorral az összes szervesanyag-készletet ismerjük meg. (MSz-08-0452-1980)

7. Adszorpciós kapacitás (T-érték)

Mérése a módosított Mehlich eljárással történik és mgeé/100 g talajra adja meg az adszorbeálható kationok maximális értékét. A kicserélhet? kationokat 8.1 pH értékre beállított 0.1 M BaCl2 oldatával szorítjuk ki a talajból. A talaj : oldat aránya 1:25 és a reakcióid? 4 óra. A kicserél? oldatot homokkal kevert talajoszlopon szivárogtatjuk át, majd az oszlopon adszorbeált Ba-ot Ca-mal cseréljük le és ebb?l számítjuk a T-értéket. (MSz-08-0215/1978)

8. Térfogattömeg

Az egységnyi térfogatú száraz talaj tömegét mérjük, ezért a meghatározás bolygatatlan szerkezet? mintán történik. A talajmintavev? patronjából kivett talajt 105 °C-on súlyállandóságig szárítjuk, exszikkátorban h?tjük, majd tömegét megmérjük. (MSz-08-0205-1978)

9. Összes vízoldható sótartalom

A képlékenység fels? határán (Arany-féle kötöttségi szám, KA) lév?, vízzel telített talajpépbe elektródot merítünk és mérjük az elektromos ellenállást, ill. a vezet?képességet. A vízoldható összes só %-át táblázatosan olvassuk le. (MSz-08-0206/2-1978)

10. Fenolftalein lúgosság

Szikes-sós, ill. szikesedésre hajlamos talajoknál el?ször a szódában kifejezett fenolftalein-lúgosság min?ségi, majd mennyiségi meghatározását végezzük el. A méréshez 0.1 n KHSO4 oldatot és fenolftalein indikátort használunk és titrálás után számítjuk ki a lúgosságot. (MSz-08-0206/2-1978)

11. Szárazanyag-tartalom

A légszáraz talajminta lemért aliquot részét 105 °C-on súlyállandóságig szárítjuk, majd visszaméréssel határozzuk meg a szárazanyag mennyiségét. A légszáraz és a 105 °C-on szárított talaj arányából kapott faktorral számolható át a szennyez? anyag koncentrációja szárazanyagra. (MSz-08-0205-1978)

12. Ditionit oldható Fe-tartalom

Meghatározása Mehra és Jackson (1960) által leírt ditionit-citrát mód-szerrel történik: 2 g légszáraz finomszemcsés talajt 100 ml-es centrifugacs?be mérnek 40 ml 0.3 M Na-citrát + 5 ml 1 M NaHCO3 hozzáadásával, majd vízfürd?n 80 °C-ra melegítik. Ezután 1 g szilárd Na2S2O4, majd 10 ml telített NaCl oldatot adnak hozzá. Centrifugálást követ?en a fels? átlátszó részt mér?lombikba dekantálják és bideszt-vízzel jelig töltik.

Részletes ismertetés: Mehra, O.P. - Jackson, M.L. (1960): Iron oxide removal from soils and clays by a dithionitecitrate system buffered with sodium bicarbonate. In: Swineford, A. (Szerk): Proceedings of the 7th Conference on Clay Mineralogy. 317-327. New York.

13. Oxalát oldható Fe-tartalom

Meghatározása Schwertmann (1964) szerint történik: 2 g légszáraz finomszemcsés talajhoz 100 ml oxalát oldatot (amely 700 ml 0.2 M NH4-oxalát és 535 ml oxálsav keverékéb?l származott 3.0 pH értékkel) adunk, majd elsötétített helyiségben 2 órán át rázatjuk és sz?rjük.

Részletes leírás: Schwertmann, U. (1964): Differenzierung der Eisen-oxide des Bodens durch Extraktion mit Ammoniumoxalatlösung. Zeitschrift für Pflanzenernährung, Düngung und Bodenkunde. 105:194-202.

Előzmény: Arth_ur (240)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.11.23 0 0 241
Sajnos Frint nincsen mit felásnom:( A cserepekben pedig még benne van az elhalt növények régi földje. Ehhez mindig lusta vagyok, rendbentartani őket.
Előzmény: Frint (238)
Arth_ur Creative Commons License 2003.11.23 0 0 240
Szeretném megmérni a kertünk talajának a pH-ját. (Off: a szappanomét tudom, de az nem érdekel.)
pH-papírom van, pH-mérőt találok a munkahelyemen, de nem tudom, hogyan kell csinálni. Aki tudja, mi a szabvány procedúra, írja meg röviden, vagy adjon egy könnyen hozzáférhető referenciát!
Előre is kösz!
Arthúr
======
Tozatu Creative Commons License 2003.11.22 0 0 239
Bizony,fel van ásva a veteményes,el is fáradtam a pálinkahordásba,az ásósbácsikának.Muszáj elforgatni?
Előzmény: Frint (238)
Frint Creative Commons License 2003.11.21 0 0 238
Szisztok, remélem a kiskertészek már felásták a kertet! Sokéves álmom vált valóra, felásva a kert, rengeteg komposztképző +10 kg szuperfoszfát beledolgozva...már csak néhány fagy kell és már várom a tavaszt! Most már "csak" a fólisátramat kell 90 fokkal elforgatni. Bele sem merek gondolni.
Tozatu Creative Commons License 2003.11.05 0 0 237
De jó,kaptam én is simogatást!Még az anyatövek kint virágoznak.
Előzmény: Frint (236)
Frint Creative Commons License 2003.11.05 0 0 236
Olyan vagy... :)
Off: a rozmaring, amelynek professzionális csomagolása azóta is rabságban tart, szóval a növény él, virul, nő és elágazik. 4 pár levelet hozott az érkezés óta. Mégegyszer köszi.Off off.
Kobaksimogató Frintapó :-x
Előzmény: Tozatu (234)
mézontófű Creative Commons License 2003.11.04 0 0 235
Remélem is!!!!

:-))))

Mézontófű

Előzmény: Tozatu (234)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.03 0 0 234
És Frint apó megsimogatja Mézóntófüvecske fejét.Függöny.
Előzmény: mézontófű (233)
mézontófű Creative Commons License 2003.11.02 0 0 233
Köszönöm szépen, Frint!
Igen, nagyon sok eső esett [majd veszek mérőedényt én is:-)))]! A talaj igen jó állagú lett, ahol már korábban felástam ott szép, porhanyós, szinte magától, ásónyomni mélység alatt is nedves.

Elvetettem a sárgarépát és a petrezselymet, mindkettő a hosszú tenyészidejű fajtából való volt, és velük együtt vetettem a mustármagot, jelzőnövényként.
Azt olvastam, hogy a gyökere nagyon mélyrehatol, így porhanyommás teszi a talajt, ez pedig mindkét kultúrának jót tesz.
Vetettem továbbá spenótot, ami májusban majd kikerül és helyére jönnek a fagyok után vetendő, ültetendő növények.
Ezt holnap folytatom; így minden ágyásom felező vonalában a spenót fog zöldelni. Nagyon szeretjük mi is.

Jól csinálom?

Mézontófű

Előzmény: Frint (232)
Frint Creative Commons License 2003.11.01 0 0 232
Sokféle hasznot hajthat egy jól kiválasztott jelzőnövény. Ha elhúzódóan kelő maggal vetjük együtt(petrezselyem, sárgarépa,...)akkor sorjelző, de figyelmeztet arra is, ha kiszáradna a gyökérzónában a talaj. Lehet pH jelző is egy növény, tipikus eset a zsurlófű, ami csak enyhén savanyú talajon nő. Lehet vegyszeres gyomirtás után jelzőnövényt vetni, hogy van-e még/már csírázást gátló anyag aföldben vagy már mind elbomlott? Erre a gyors kelés és érzékenysége miatt a zsázsát használják.
Ma kipucoltam a kertemet, a sok eső miatt viszonylag jó állapotban van a felső réteg. Nálad is volt eső bőven? Frint
Előzmény: mézontófű (231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!