Keresés

Részletes keresés

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.18 0 0 4481

Ezek szerint igaz, hogy minden rosszban van valami jó is!

Talajnedvesség nélkül nem lehet gazdálkodni!

Előzmény: Mohar (4480)
Mohar Creative Commons License 2016.06.18 0 0 4480

A keddi zivatarok itt is úgy megfektették a növények jó részét, hogy azóta sem álltak fel. A mézontófű a földön virágzik, de volt, ahol gyökerestől kifordult. A kis citromfüveket a föld alól szedtem ki. Sok növény, köztük a veteményes és a kisebb gyümölcsfák felszabadítása még mindig tart. De sok jót is hozott - madárzugot készítek bogyós cserjékből, s ásás közben láttam, hogy a talaj olyan mélyen átázott, amire már évek óta nem volt nálunk példa.

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.17 0 0 4479

Engem csak az vigasztal, hogy talán a mostani viharos hidegfrontot is megússzuk.

Egyenlőre csak a rozmaring "ugrott le" az ablakból, de a hivatalos veszélyjelzésből kimaradtunk.

A tiszántúliakat sajnálom, kettes fokozat és szörnyű idő fenyegeti őket.

Ez bizony senkinek sem hiányzik!!!

Előzmény: molandi (4478)
molandi Creative Commons License 2016.06.17 0 0 4478

Szerencsétek van a hárssal akkor. Nekem is később virágzott mint máshol a környéken, mert árnyékban van. De sajnos mire kinyílt, jött a mindennapos eső :(

Előzmény: s-ombre-ro (4476)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.16 0 0 4477

A macskagyökér kétéves növény.

Jövőre fog virágozni.

Nem fagyérzékeny.

Nyugodtan várd meg a következő évet!

Neki viszont nagyon kell a sok csapadék, meghálálja az öntözést.

(csak zárójelben: az első magokat amikor kicsit késve elültettem anno, körömnyi palánták lettek belőlük -még azon az őszön helyre pikíroztam őket és most már igazi ültetvényem van - a fényképezőgép megint itthon maradt /lemerült/, de nem mulasztom el a jó felvétel elkészítését az ültetvényről).

(a telefonom sem volt nálam - ez már halmazat!). :D

Előzmény: Mohar (4475)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.16 0 0 4476

Igazán nincs mit köszönnöd!

Annál furcsább, amit most leírok: most voltunk a hársfák alatt ("Unter den Linden"). :)

Éppen feles virágzásban vannak, holnap megyünk gyűjteni!

Ennyit jelent, hogy Zalában vagyunk, a fák pedig fasorban, félárnyékban.

Sajnálom, hogy egy kicsit megkéstél, de ismételten hangsúlyozom, hogy a hatóanyaghoz biztosan hozzájutottál!

A természet nagyon siet.

A kertben ma egy vagon különféle gyümölcsöt kellett leszednünk.

Azért nem bánkódunk, még bírjuk szusszal! :)

Előzmény: molandi (4474)
Mohar Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4475

Nekem is lett macskagyökerem, bár nem virágoznak. :) Vettem két tövet, de azért közel sem mondtam le a szaporításról sem.

 

Az illatos rózsás varjúhájak viszont eléggé odavannak, pedig fantasztikus hatású növények, fontosak lennének a gyűjteményben. Lehet, hogy ott hibáztam, hogy a kiültetéskor megöntöztem őket, majd jött a kétnapos eső? Alulról sárgulnak el... Nagy kár lenne értük. :(

molandi Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4474

Köszönöm szépen a tanácsokat:) Jövőre félig kinyílt állapotban szedem le, mert mostanra nagyon kinyílt, tele lett bogárral (de azt sikeresen eltávolítottam belőle) ráadásul most még olyan zuhit kapott, nem tudom, holnap lehet e még róla szedni. 

Teának igy ahogy van csak le kell forrázni, v összevágva érdemes + tárolni?

A szörppel sikerrel járok még ha ezután szedek belőle? Virágpor már alig van benne.

Előzmény: s-ombre-ro (4470)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4473

A macskagyökérre visszatérve: még javában virágzik!

Egy részernyőt levéve csupán a szirmok hullottak róla, a mag még a helyén van.

Csak valami cemende idő ne jöjjön!

Eső kell, a rossz idő jobb ha elkerül bennünket!

(senkinek sem kívánom!!!) :(

Előzmény: s-ombre-ro (4462)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4472

Megvan a kép! Azt hiszem, minden leolvasható róla.

Egy éves, félig nyílott, mézédes illatú.

Biztosan van jobb is!

(a képet egy perce készítettem!)

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4471

Ez is nagyon szép!!!

Használd egészséggel!

Előzmény: molandi (4469)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4470

Természetesen!

Ennek ellenére az a fő szabály, hogy fele bimbó, fele virág állapotban gyűjtjük.

Ilyenkor a szárítás során teljesen kinyílik és szép, illatos anyagot ad.

Természetesen a hatóanyag a fontos, az pedig a tiédben is benne van.

Most vettem elő a tavalyi gyűjtés maradékát.

Nem is minden bimbó nyílt ki, az illata pedig fenséges, olyan, mint a mézé!

Ámbár egész télen isszuk, mégis marad mindig.

Ez így van jól.

 

Előzmény: molandi (4468)
molandi Creative Commons License 2016.06.14 0 0 4469

Ami ennyire ki van nyílva és barnultak a virágjai, érdemes még megszárítani esetleg szörp még készülhet belőle?

Köszönöm.

molandi Creative Commons License 2016.06.13 0 0 4468

Köszönöm. Még értetlenkedek kicsit,  tehát nem szükséges a virágja, elég csak a murvalevél? Már teljesen kinyílt és sötétedik a murvalevél, tehát nem virágnyílás eleji állapotban van már, attól még lehet gyűjteni?

Előzmény: s-ombre-ro (4466)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.13 0 0 4467

 

Kicsit megkéstem a kamillás képpel, de hát annyi a feladat, hogy éppen elég!

Remélem, hogy meggyőző!

Középen az egy pipacs, hogy ne legyen unalmas a kép!

(az alsó szintben lucerna - védőnövénye ezúttal a kamilla! :)

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.13 0 0 4466

A lepellevél része a gyűjtendő drognak.

Megfigyelésem szerint, amikor gyűjtöm, jön az magától is, úgy értem, a virág önmagában le sem jön (úgy általában).

Előzmény: molandi (4465)
molandi Creative Commons License 2016.06.12 0 0 4465

Köszönöm, várok vele pár napot már csak azért is, h ne legyen vizes. A virág mellett levő lepellevélnek rajta kell maradni gyűjtéskor és főzéskor? Sok helyen ugy láttam, igen, csak nem tudom, h miért.

Ami az enyémen van az nem tetű (szerintem) hanem keményebb szárnyú, gombostűfej nagyságúak.

Előzmény: s-ombre-ro (4464)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.12 0 0 4464

Érdemes kicsit várni és napsütéses napon gyűjteni.

A szárítás során a bogarak jórészt eltűnnek.

A bodzán is van fekete tetű, de azt eleve le sem szedjük.

Csak egy kis figyelem szükséges!

Előzmény: molandi (4463)
molandi Creative Commons License 2016.06.12 0 0 4463

A hétvégi esőzések közepette nyílt ki teljesen a hársunk, és nagyon sok méhecske is gyűjtögette szorgalmasan a virágport belőlük. Érdemes leszedni a virágját (persze ha már nem vizes) így, h kevés benne a virágpor? Hatóanyaga megmarad? Szárítani szeretném télire, vagy egy kevés szörpöt is csinálnék belőle. Illetve sok kis fekete bogár van benne (ilyen kis ugráló, pattogó bogarak, nem tetű) , ha az nem lesz, attól még használható lesz majd? 

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.09 0 0 4462

A macskagyökeres képekből kettő elkészült, de családi okokból gyorsan haza kellett jönnöm!

Amint kész lesz a sorozat, közzéteszem. (a gép most a kocsiban van, a kocsi pedig a családdal). :(

Előzmény: s-ombre-ro (4461)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.09 0 0 4461

A gyümölcscentrifuga sajnos nem működik jól, ha túl sok a gyümölcshéj frakció.

Amúgy én is szeletelve, úgy fogyasztom, ahogyan az isten, egészen pontosan a fa megteremte.

A vitaminok ott vannak a héj alatt és az emésztési értéke is javul az almának. Ez off. volt, de sebaj!

Előzmény: Mohar (4455)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.09 0 0 4460

És ne az egerek, meg a sündisznók és így tovább. Ez természetes! Valahol olvastam erről, ezért mertem leírni! :)

Előzmény: rzsoka (4457)
Mohar Creative Commons License 2016.06.08 0 0 4459

Nem régóta, de nekem az is meggyőződésem, hogy a jól befőzött lekvár külön tartósítás nélkül is eláll. Ha pedig sűrű állagú (nem tartalmaz túl sok vizet), még az sem gond, ha az üveg teteje nem zár megfelelően, mert ilyenkor egyszerűen elkezd beszáradni a gyümölcs felülete, védve az alatta lévő tartalmat. Én már több ilyet is ettem, volt, ami 5-6 éve került a kamrába, csak egy fóliával, tető nélkül - és az is elszakadt, de maga a lekvár egy kis felületi szikkadtságon kívül nem szenvedett más minőségbeli hibát.

Előzmény: rzsoka (4458)
rzsoka Creative Commons License 2016.06.08 0 0 4458

Köszönöm, hát mindig tanul az ember, pl az ezüstkolloidot még sose próbáltam befőttre, te már régóta használod így?

Az almahéj szerintem is zavaró a lekvárban, mindenképpen össze kell zúzni valahogy, a mixer biztos jó lesz.

 

Most találtam egy bodzás-almás lekvárt, az se lehet rossz

Előzmény: Mohar (4455)
rzsoka Creative Commons License 2016.06.08 0 0 4457

ez érdekes megfigyelés, de azért általában igyekszünk összeszedni, a lepotyogott gyümölcsöt, hogy ne a rovarok egyék meg előlünk :)

Előzmény: s-ombre-ro (4454)
Mohar Creative Commons License 2016.06.07 0 0 4456

Csak utánajártam. Májvédő hatása van a csüdfüvemnek, elméletileg a szilimarinéhoz mérhető hatásfokkal, ami nem rossz! Sajnos, ezt sem találtam meg magyar forrással.

Mohar Creative Commons License 2016.06.06 0 0 4455

S-ombre-ro: ezt nem is tudtam, de lehet benne valami. :)

 

Fogalmam sincs, melyik táj szülötte a csörgőalma, de míg ott mindenki ismerte, itt se híre, se hamva. :)

A lehető legprofánabb módon szoktam eltenni a terméseket. Az almát például nem is hámozom, csak megmosom, és darabolom. A héj nem csak színt ad a gyümölcshúsnak, hanem karakteresebb ízt is (nem beszélve arról, hogy egészségesebb így). Almalének mindig valamiképp jól fel kell aprítani, ideálisan turmixgéppel, és akkor nem zavaró, de lekvárnál is előnyös lehet (én például finnyás vagyok a héjdarabokra, úgyhogy csak így csinálom). Aztán vagy késhegynyi szalicil, vagy ezüst-kolloid kerül a tetejükre dunsztolás előtt. Cukrot nem szokásom használni.

A nyers csörgőnél én inkább enyhe szappanos mellékaromát szoktam érezni (fura, de olyasmi íz, mint egyes szappanok illata), a finom fűszeresség inkább a befőzött almáknál tör elő.

 

Hogy ne legyen ennyire off, egy növényke, ami előbukkant az áprilisi vetésből: jó sok édeslevelű csüdfű. Vajon mire érdemes használni? Gondolom, túl optimista a feltételezés, hogy alkalmas lehet a kínai csüdfű pótlására...

 

 

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.06.06 0 0 4454

Valahol azt olvastam, hogy jót tesz az almának, ha egy kicsit pihen a fűben.

Persze nem az agyonvegyszerezett modern fajtákról van szó!

(nálunk a kerti tóba is potyog - semmi baj sincs vele!). :)

Előzmény: Mohar (4452)
rzsoka Creative Commons License 2016.06.06 0 0 4453

Nem is gondoltam, hogy Heves-Jászság tájfajta lehet a csörgő alma......

Jó lehet ez a kaszált fű dolog, ha éppen van rá idő és fű is :)

Lekvárt hogy készíted?

Igen, valóban van az almának is egyedi zamata (ezért is szeretjük), azon még soha nem gondolkoztam, hogy mi is lehet, ilyennek ismertem meg már gyerekkorban és ezért nekem ez természetes. Ezek szerint a lekvárban is lehet ezt a zamatot érezni? idén jó lenne kipróbálni....

 

Előzmény: Mohar (4452)
Mohar Creative Commons License 2016.06.06 0 0 4452

Ez lett volna a tippem. :) Én a Jászságból hoztam a sarjakat, mondhatni a hevesi határból; ott ismertem meg ezt a fajtát. Pár évet töltöttem ott, a télen azonban visszajöttem Fejérbe, és most itt próbálok boldogulni a telken. A potyogás problémáját úgy oldottam meg, hogy a kaszált füvet mindig alá terítettem, ez jócskán tompított a földet érésen. A hullott almával sem volt bajom, sőt, magáról a fáról ritkán szüreteltem még friss fogyasztásra is. Lekvárnak pedig a megnyomódott alma is kiváló. :) Én az édességén felül azt szeretem benne (és valóban, nem igényelt egy gramm cukrot sem!), hogy leheletnyi fűszeres (talán ánizsos?) aromát is éreztem a lekvárokban. Nagyon egyedi zamatuk volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!