Keresés

Részletes keresés

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.10.02 0 1 2134

Egy dolgot elfelejtettem: jövőre már kötelező, hogy emelt szintű érettségivel rendelkezzen a jelentkező az öt felvételi tárgy (matek, fizika, informatika, biológia vagy kémia) valamelyikéből! Mivel a fia már érettségizett és esetleg nincs emelt szintű érettségije valamelyik tárgyból, akkor azt jövő év június végéig pótolni kell, csak úgy nyerhet felvételt bármilyen felsőoktatási intézménybe!

Előzmény: Böbe Anyuka (2132)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.10.02 0 1 2133

Kedves Anyuka!

 

A nyílt napra nem kell regisztrálni, bárki eljöhet. A részletes tájékoztató hamarosan megjelenik az egyetem honlapján (www.nye.hu). 10-kor szokott kezdődni a központi tájékoztatóval, majd 11-től az egyes szakok bemutatása következik. Két jó tárgyat választott a fia, de a fizikára is szükség lesz, hiszen repülőmérnök szakra jelentkezik és a Tréner Kft pályaalkalmassági vizsgálatán, ami 4-5 órás és angol nyelven folyik, fizika példákat is meg kell oldani. Nincsenek külön kiemelt témakörök, talán az atomfizika az, amibe nem kellene nagy energiát fektetni. Az angol aktív nyelvtudás igen fontos, ezzel foglalkozzon sokat a fia.

 

A Tréner Kft. az egyetemi hallgatók gyakorlati képzése mellett angol nyelvű 21 hónapos hivatásos pilóta képzést is folytat (évente kb.60 fő), de ez nem ad felsőfokú végzettséget, nem vehető fel a Diákhitel2 és indulásként kell 14000 euró, a többit a Wizz Air hitelezi és 5 évet alá is kell írni. A tudnivalók, így a korhatár is, a Tréner Kft honlapján megtalálhatók. Ezek a kadetok nem az egyetem hallgatói!

 

Előzmény: Böbe Anyuka (2132)
Böbe Anyuka Creative Commons License 2019.10.01 0 0 2132

Tisztelt Tanár Úr!

A fiam gyermekkori álma hogy Ő pilóta lesz :)

A November 6.-án tartandó nyílt nap felől szeretnék érdeklődni, erre hol lehet jelentkezni, szükséges -e előre valahol regisztrálni?!

Szabolcs ebben az évben májusban érettségizett informatika szakon, jelenleg angol nyelvvizsgára készül. Matematikából és fizikából  külön órákat vesz, hogy szinten tartsa tudását. Lehet -e tudni hogy mik azok a kiemelt témakörök ebből a két tantárgyból, amik alaposabb felkészülést igényelnek?

Mi a Tréner Kft-nél gondoltuk a felvételit, mit gondol 19 évesen ez még nem korai? 

Előre is köszönöm válaszát.

 

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.10.01 0 1 2131

Kedves Attila!

Tény és a nyílt napokon ki is szoktam hangsúlyozni, hogy nem igazán családbarát pálya a közforgalmi repülés. Az Ön által felvetett problémák szintén léteznek, de 10 év alatt sokat is felejt az ember, meg a világ is sokat változik. Nem tudom, hogy a lányának hogyan fekszik az informatika, mert mérnök-informatikus és üzemmérnök-informatikus (most már ilyen szak is van) szak után is lehet posztgraduális képzésre jelentkezni és ezeket az ismereteket használni fogja repülés közben is a lánya, illetve ha pályamódosításra kerülne sor, akkor ezen a területen szerintem még sokáig nem lesz gond az elhelyezkedés. Gondolják végig és döntsenek helyesen. Egyébként, aki valamilyen ok miatt nem tudja a repülést folytatni, az is repüléshez közeli területeken el tud helyezkedni (légügyi hatóság, HungaroControl stb.).

Tudom esetleg a BME-n folyó járműmérnöki szakot ( légijárművek specializációt) ajánlani, ahonnan az első és a második posztgraduális csoportunkba is 2-2 fő jelentkezett, illetve ketten már végeztek is. Nagyon színvonalas az ottani képzés, nem nehéz vele elhelyezkedni és jó alapot ad a mi képzésünkhöz is (több tárgyból felmentést tudunk adni).

Előzmény: Bán Attila (2130)
Bán Attila Creative Commons License 2019.10.01 0 0 2130

Hálás köszönet a válaszokért Tanár Úr!

 

Szeretnék visszakérdezni a 3. pontra.

 

3,5 év alatt repülőmérnöki diploma és frozen ATPL az eredmény, és értem, hogy másfél évvel hamarabb kereshet pénzt a pilóta.  De ügye nem minden a pénz.  :)  Tehát egy hölgy esetében, akinél a pilóta karrier bonyolultabb lehet (szülés, egészségügyi kockázatok, stb.), ott felmerül az emberben a logikus kérdés, hogy "biztos, ami biztos" alapon ne "csak" egy repülőmérnöki diplomája legyen a hölgy pilótának, hanem más területről szerzett mérnöki végzettsége, akár annak árán is, hogy másfél évvel később kezd repülni.

 

Tehát, azon túl, hogy könnyebb őket tanítani :), a fenti logika is megállhatja a helyét?

Vagy másképpen kérdezve, ha egy hölgy 10 év repülés után nem repülhet tovább, akkor mit kezdhet a repülőmérnöki diplomájával mondjuk egy logisztikai mérnöki diplomával szemben?

 

Köszönöm Tanár Úr idejét!

Előzmény: Sz.Gyu (2129)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.10.01 0 1 2129

Kedves Attila!

 

Nekünk az a célunk, hogy aki ide jelentkezik hivatásos pilótának, az legyen tisztában, hogy mire vállalkozik. Ezért minden felmerülő kérdésre igyekszem válaszolni ezeken az oldalakon, telefonon, vagy e-mailben.

 

Sorjában válaszolok az Ön kérdéseire is:

 

1. Jelenleg a BsC. képzés első évfolyamában és a posztgraduális képzésben is van egy-egy lány hallgatónk és van egy olyan lány hallgatónk, aki most közlekedésmérnöki első évfolyamra jár, de jövőre újra jelentkezik a repülőmérnöki szakra (a tárgyak 80%-a megegyezik az első évben, így ezekből fel lesz mentve). A pszichológiai és a pályaalkalmassági vizsgálat nem tesz különbséget a nemek között, így előítélet miatt senki sem esik ki. Eddig kb 10 lányhallgatónk volt és az ASL-nél, a Cargolux-nál, a Wizz Airnél, a Travel Service-nél  stb. repülnek. Pont a napokban olvastam, hogy növelni akarják a női pilóták arányát a légitársaságoknál.

 

2. Idén a nyílt nap 2019.11.06-án lesz az Egyetemen, amin a Tréner Kft is részt vesz. Ők külön nem csinálnak nyílt napot. Nincs korhatár megkötés, bárki jöhet. Eddig én tartottam a tájékoztatót, de idén külföldön leszek, így valószínűleg a szakfelelős, Dr. Szilágyi Dénes fogja tartani. Ezen az egyetemen végzett Wizz Air pilóták is részt vesznek és válaszolnak a feltett kérdésekre.

 

3. A posztgraduális képzésben résztvevőket jobb tanítani, mert ők már megtanultak tanulni és mintha jobban elkötelezettek lennének a pálya iránt, viszont így másfél évvel hosszabb a képzés, azaz másfél évvel később kerülne a lánya légitársasághoz, ami a mostani első tiszti fizetések alapján 15 millió forint bevétel kiesést jelentene. Itt is repülőmérnöki (nem közlekedésmérnökit!!!) végzettséget szerez a 7 félév alatt, azaz nemcsak szakszolgálati engedélyt kap, ha a hatósági elméleti és gyakorlati vizsgákat teljesíti, hanem mérnöki diplomát is kap.

 

Üdvözlettel Szelestey Gyula 06 30 4074932, szelestey@gmail.com

Előzmény: Bán Attila (2121)
Bán Attila Creative Commons License 2019.09.30 0 0 2121

Kedves Tanár Úr!

 

Köszönöm, köszönjük szépen a rengeteg hasznos információt, a sokszor nagyon türelmes fejtegetéseket, újbóli válaszokat ugyanazon kérdésekre!

 

Néhány kérdés:

1) Integrált képzésben az elmúlt években bekerültek e hajózó mérnöki szakra lányok?

   ... lányom most 10. osztályos...

   ... korábbi hozzászólás révén felmerülhet a lányokban a gyanú/félelem, hogy esetleg M.o.-on továbbra sem kedvelt az a nézet, hogy egyes hölgyekből is lehet ugyanolyan jó pilóta, mint férfiakból, ezért megnehezítjük a bejutásukat, felvételüket (pl. a pszichológiai vizsgálat alapján szubjektív véleményezéssel)

 

2) Ebben a tanévben mikor várható nyílt nap az egyetemen vagy a Tréner Kft-nél?  Van e alsó korhatár ezeken a nyílt  napokon?

 

3) Köszönjük a mérnök listát a posztgraduális képzéshez!  Tanár úr mit javasolna, érettségi után lendüljön neki a lányom az integrált képzésnek, ahol ha jól értem közlekedésmérnöki diplomát kap és akkor 3,5 év alatt készen lesz a pilóta képzéssel is, vagy esetleg csináljon meg valahol egy mérnöki diplomát (biztos, ami biztos alapon) és utána vágjon neki a 3 féléves posztgraduálisnak?

 

Köszönettel,

 

Bán Attila

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.09.08 0 1 2127

Elnézést!

A Mérnök informatikus végzettségűek is jelentkezhetnek a posztgraduális képzésre!!!

Előzmény: Sz.Gyu (2126)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.09.08 0 1 2126

POSZTGRADUÁLIS (SZAKMÉRMÖKI) KÉPZÉS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐK!

Júniusban végzett az első 5 fős évfolyamunk, akik közül van, aki már oktatóként dolgozik a Tréner Kft-nél, ketten október elején mennek felvételi interjúra a Wizz Air-hez, a többiek is hamarosan elhelyezkednek.

2020 január végén indul a 3. évfolyam, ami iránt már négyen jelezték érdeklődésüket, így szinte biztos, hogy indul ez a képzésforma is.

Mi csak a MŰSZAKI SZAKTERÜLETEN MÉRNÖKI DIPLOMÁVAL  rendelkezőket vesszük fel, ami a www.felvi.hu szerint a következő végzettségeket jelenti:

 Korábban végzett más elnevezésű mérnöki végzettségüek is jelentkezhetnek.

Az egyetem honlapján november közepén jelenik meg a jelentkezési felhívás. Addig telefonon (06 30 4074932) válaszolok a felmerűlt kérdésekre.

Előzmény: sezo17 (2005)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.09.05 0 0 2125

Kedves Norman7

Tudomásom szerint nem lesz meghatározva, hogy az öt tárgy (matek, fizika, informatika, kémia és biológia) közül melyikből kell emelt szintet teljesíteni. Én azt javaslom, hogy az első három tárgy közül válasszanak egyet, ami a legjobban megy. Ha konkrétumot tudok meg, jelezni fogom a fórumon.

Előzmény: norman7 (2124)
norman7 Creative Commons License 2019.09.04 0 0 2124

Tisztelt Tanár Úr!

Az egyetemre való jelentkezéshez előírt kötelező emelt érettségi alapján a repülőmérnöki szakra milyen tárgy(ak)-ból kell emelt szinten teljesíteni?

 

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.31 0 0 2123

Általában a személyesen történő beiratkozás után a mellette levő irodában kötik meg a szerződést, ehhez kell a kitöltött nyomtatvány, hogy gyorsabban menjen. Hétfőn, 2-án 13-kor központi tájékoztatás lesz a Bessenyei aulában, utána 14-kor a C épületben lesz a műszaki képzésekben (mi is azok vagyunk) résztvevőknek a szakirányos tájékoztatás.

Előzmény: Bálint Komáromi (2121)
Be_S Creative Commons License 2019.08.30 0 0 2122

Helló!

Én nekem is ezt írta ki, de mivel jövőhéten be kell mutatni az aláírt szerződést az egyetemen ezért töltsd ki a honlapról az igénylési papírt és add le valamelyik megadott helyen. Én is így tettem a héten.
https://www.diakhiteldirekt.hu/

Előzmény: Bálint Komáromi (2121)
Bálint Komáromi Creative Commons License 2019.08.30 0 0 2121

Sziasztok!

A diákhitelt fel fogom tudni venni a Neptunon keresztül (még időben), vagy a honlapjukon keresztül kell személyesen intézkednem? Jelenleg az írja, hogy “A diákhitel szolgáltatás eléréséhez szükséges tanúsítvány nincs beállítva az intézménynél!”... sajnos ez tőlem független probléma!

Előre is köszönöm! :)

Be_S Creative Commons License 2019.08.27 0 0 2120

Köszönöm a segítséget és az információkat! Arra nem gondoltam, hogy pipálni nem kell így már rendben van.

Előzmény: Sz.Gyu (2119)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.27 0 0 2119

Kedves Be_S!

 

Az előttem hozzászóló Amina50 jól tudja, de elegendő a tárgy kiválasztása után a mentés. Jövő héten lesz a kurzusfelvétel, majd akkor kell pipázni. A végén ellenőrízzék le, hogy minden felsorolt tárgyat felvettek-e!

 

A felveendő tárgyak és kódjaik a mintatantervből:

 

BAI0064   Matematika I.

BAI0065   Mechanika I.

BAI0066   Műszaki ábrázolás I.

BAI0090   Anyagismeret és gyártástechnológia I.

BAI0068   Műszaki informatika

BAI0069   Mérnöki fizika

BHR1019  Repüléselmélet I.

BHR1002  Szakmai angol I.

FK3          Matematika alapozó

FK4          Fizika alapozó

 

Az utolsó kettő felzárkóztató kurzus, úgynevezett kritérium tantárgy, azaz fel kell venni!

 

Előzmény: Be_S (2116)
Amina50 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 2118

Kedves Be_s!

Tantárgy felvételnél, kiválasztás után nincs tenni való(pipa) csak mentés és kész. Majd jövő héten lesz egyéb teendő.

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.26 0 1 2117

Holnap megkérdezem és válaszolok

Előzmény: Be_S (2116)
Be_S Creative Commons License 2019.08.26 0 0 2116

2 kérdésem lenne Tanár úrhoz, valamint az elsős fórumozokhoz.

 

Az egyik, hogy valakinek sikerült e felvenni a tárgyakat, mert jött az e-mail, hogy mától lehet, de amikor fel akarom venni a tantárgyat hibát ír ki, miszerint a tárgyfelvétel nem sikerült, mert nincs tárgy/kurzus felvételi időszak. Ugyanakkor azt is látom, hogy még egy ember se jelentkezett a tárgyakra ebből gondolom, hogy másnak se sikerült még, de nem bízom a NEPTUN-ban.

 

A másik pedig, hogyha már tényleg fel lehet majd venni a tárgyakat a fizika alapozó és a matematika alapozó tárgyakat mindenki saját döntése alapján veszi fel?

 

 

Előre is köszönöm!

U.Balazs Creative Commons License 2019.08.26 0 0 2115

Köszönjük szépen a tájékoztatást!

Előzmény: Sz.Gyu (2114)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.26 0 1 2114

Sajnos nincs jó hírem a Sandra Hotelbe felvetteknek, mert a regisztrációs héten nemzetközi közgazdász konferencia van Nyíregyházán több, mint 1000 résztvevővel és ezért a Sandra Hotel és a Bessenyei Hotel szobái foglaltak. Meg kell próbálni a Campus Hotelt, ahol az igazgató asszonynak kell e-mailben jelezni (asztalos.katalin@nye.hu ), hogy hány éjszakára igénylik a szállást (szállásdíj hallgatóknak 3000 Ft/éj). Aki nagyon messziről érkezik, annál meggondolandó, hogy utazik kétszer, vagy megpróbál szállást foglalni. A Sandra Hotelbe valóban csak 8-án lehet beköltözni. Ezt a tájékoztatást Choma Kata a Tréner Kft-től is elküldi kör e-mailben, illetve a Hotel is felteszi a honlapjára.

Előzmény: Sz.Gyu (2112)
U.Balazs Creative Commons License 2019.08.23 0 1 2113

Kedves Be_S!

Infót én sem találtam, ezért felhívtam a hotelt.

Előzmény: Be_S (2111)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.23 0 1 2112

Hétfőn tudok az igazgató asszonnyal beszélni a szállással kapcsolatban, hiszen 2-án már beiratkozás és központi tájékoztatás van. Egy hónap kauciót is kell előre fizetni!

Előzmény: U.Balazs (2110)
Be_S Creative Commons License 2019.08.23 0 0 2111

Kedves Balázs, Én is a Sandra-ba nyertem felvételt. Azt, hogy mikortól lesz beköltözés honnan tudtad meg? Én még nem láttam róla info-t!

U.Balazs Creative Commons License 2019.08.23 0 1 2110

Kedves Fórumozók/leendő Kollégisták!

Felvételt nyertem a Sandra hotelbe, de azzal a problémával szembesültem, hogy a beköltözés csak szeptember 8-tól lehetséges. Akinek szükséges a regisztrációs hétre szállás, időben gondoskodjon róla!

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.22 0 1 2109

Az előző hozzászólásomban levő tájékoztatóban le van írva, hogy mit kell a beiratkozáshoz hozni!

Ne felejtsék otthon, mert az esetleg egy felesleges hazautazást jelent. A mintatanterv alapján a jövő héten fel kell venni a tantárgyakat a NEPTUN rendszerben, majd a 09.02-06. héten kell a kurzusokat (előadás-gyakorlat) felvenni. Ezt a két hozzászólásomat jövő hét elején a Tréner Kft e-mailben is kiküldi (Choma Kata a héten szabadságon van) , mert nem mindenki olvassa ezt az oldalt. Remélem, hogy mindenki bejelentkezett a kollégiumba, mert a II. évesek jelezték, hogy augusztus 20 volt a határidő, amire ketten is nem figyeltek, s most bajban vannak.

Előzmény: Be_S (2107)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.22 0 1 2108

Az egyetem      honlapján http://www.nye.hu/tfo/sites/www.nyf.hu.tfo/files/Letoltheto/2018_19/felv_tajekoztato/201908211428.pdf  megtalálhatók az elsőévesek számára a tudnivalók. Az A épület (a Szent István szobor mögötti épület) földszintjén jobbra a Bessenyei aulában lesz a tájékoztató, amit én is meghallgatok. Utána a repülőmérnök hallgatóknak (21 fő) egy rövid tájékoztatót tartanék a C épület CB003 tantermében, ahol az esetleg felmerülő kérdésekre is válaszolok.

Előzmény: Be_S (2107)
Be_S Creative Commons License 2019.08.22 0 0 2107

Tisztelt Tanár úr, Még pár hete kaptunk a hallgatói szolgáltató központtól egy e-mailt, amiben leírták a legfontosabb dátumokat is. A kérdésem, hogy a szeptember 2.-án 13.00-kor levő tájékoztató az elsősök részére hol lesz megtartva, mert erről nem érkezett információ. Előre is köszönöm!

Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.09 0 0 2106

Már megnyílnak a bejelölt oldalak a www.nye.hu oldalon!

Előzmény: Sz.Gyu (2105)
Sz.Gyu Creative Commons License 2019.08.09 0 0 2105

Az Informatikai Csoport vezetője megkeresésemre tájékoztatott, hogy az éves szerverkarbantartás miatt átmenetileg az Intézményi tájékoztató nem érhető el, de valószínűleg ma estére ez a hiányosság megszűnik. Így nem kell augusztus 22-ig várni. Jó tanulmányozást!

Előzmény: Pel002 (2103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!