Keresés

Részletes keresés

borsika79 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2038
beledarabolom,de úgy nem eszi a feleségem,idén kipróbálom a főzettel.
Előzmény: újmóni (2034)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2037

Nincs mese, be kell áldozni még egy helyiséget a lekvárok számára. :)

 

Ribizlire mikor lehet számítania a piacokon?

Lassan szerintem annak is itt lesz az ideje.

Leírnád, hogy nálad pontosan hogy készül belőle a lekvár?

Olyan verzió is érdekelne, amiben a magok is benne maradnak, mert a családban van, aki úgy szereti.

 

Előzmény: Törölt nick (2035)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2036

Szia!

 

A feketeerdő tervbe van véve, még sohasem próbáltam, nagyon kíváncsi vagyok az ízére!

Mindenhol azt olvasom, hogy nagyon finom.

Sárgabarackhoz eddig csak citromot tettem, citromfüvet még sohasem. :)

 

Előzmény: borsika79 (2033)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2035

Hát igen, annak idején a borosüveg volt a mérce a polcmagasság beállításánál:) Ha egyszer gazdag leszek, a spájzot is újrapolcoztatom, de lehet, hogy anélkül is ráveszem a férjemet, hogy 20 év után már azt is újra kell gom(db)olni. Egyébként ha már előrébb vagyunk a szezonban, akkor 3 emeletesek a kisebb üveges sorok.

Előzmény: Törölt nick (2032)
újmóni Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2034

beleaprítod a citromfüvet, vagy valami sűrű citromfűfőzetet teszel bele...?

Előzmény: borsika79 (2033)
borsika79 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 2033
Szia. A feketeerdő is tuti,2 éve készítem. Sok recept van én pl. a dr. otkereset használom. Ne hagyd ki,igazi ízélmény!:) Citromfüves sárgabaracklekvárt próbáltad már?
Előzmény: Törölt nick (2020)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2032

A bal oldali képen az eprek felett még bőven elférne egy polc. :)

Előzmény: Törölt nick (2029)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2031

Reggel a piacon kezdtünk.

Úgy voltam vele, hogy menjünk csak le, mert egyszer van egy évben eperszezon.

Ez a pár kis üvegnyi hamar el fog fogyni és télen bánni fogom, hogy csak ennyi készült belőle.

Körbejártuk a piacot, vegyes volt a kínálat, de az már az elején látszott, hogy a múlt heti epreknél sokkal érettebbeket lehet kapni.

Végül kikötöttünk egy helyen, ahol a kiírás szerint lajosmizsei szabadföldi epret árultak.

Gyönyörű érett, piros egészséges szemek voltak, hibátlanok.

Háromféle eprük volt 550, 650, és 850 Ft-ért.

Az 550-esben kisebb szemek voltak

a 650-es ugyanolyannak tűnt, mint a 850-es.

Nincs mese, a 650-esből kell venni!

Még egyszer mondom, az eprek hibátlanok voltak, gyönyörűek.

Szinte hallottam, ahogy mondták, hogy: "mi lekvárok szeretnénk lenni!" :)

A sor nagyon lassan haladt, mert egy fiatal lány szolgált ki, a szülei stand másik oldalain álltak, ott osztották az árut.

Persze, mikor ránk került a sor, akkor jött oda az anyja és vette észre, hogy a középső rekesz rosszul van beárazva.

"Az is 850 Ft-os - de most maradjon annyi, amennyi ki van írva!"

Így sikerült 650 Ft/kg-ért megvenni a két és fél kiló epret, amiből másfél kilót szántunk a lekvárnak.

Itt még egyszer megjegyezném, hogy az eprek gyönyörűek voltak. :)

Utána bementünk a közeli Spárba, hogy vegyünk egy zacskó Quittint.

Lesz, ami lesz, engedek a nyomásnak, és kipróbálom.

Nagy baj nem lehet, legfeljebb lecsusszan a kenyérről. :)

A Spárban persze nem volt, csak dzsemfix, befőző cukor, meg miegymás.

Befőttes üvegeket is lehet már kapni.

Végül a CBA-ban leltem rá a keresett pektin bombára.

Főzés előtt a szokásos üveg elmosás, gyümölcsmosás, csumázás.

Innen viszont felgyorsultak az események.

Kettőt-hármat fényképeztem, és szinte fel sem töltött a vaku, már szedhettem is ki az üvegekbe a dzsemet. :)

6 kis üvegnyi lett, plusz egy evőkanálnyi.

Mi tagadás nagyon finom lett, de várjuk meg a zsűri értékelését is! :)

Remélem, nem lesz olyan folyós, mint amikor kimertem az üvegekbe.

Végezetül csak annyit, hogy ez az eper, amit ma vettünk, ez gyönyörű volt. :)

 

 

újmóni Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2030

Én is gyűjtöm a szép kis üvegeket, a munkahelyemen már sokan tudják, és hoznak nekem. :))

Egyre csökken az üvegméret, amit szeretek használni. Most már az 1-2 dl-eseket részesítem előnyben, ami egy-két alkalomra elegendő.

 

Van úgy, hogy csak a szép üveg kedvéért megveszek vmit a boltban. :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (2025)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 2029

A jobb oldali fehér polcos nem is a spájz - annak idején naiv módon elhittük, amit az építész mondott, hogy ahány négyzetméterrel nagyobb a ház, annyi x forinttal lesz drágább - szóval kicsi lett a spájz meg a konyha. Úgyhogy az egyik kiürült gyerekszoba átváltozott rekreációs szoba-kézirattár-spájz-raktár kombóvá. Ott is harcolnom kell a helyekért, mert ami polcom így tavaszra kiürül, azt rögtön elfoglalja a férj a jegyzetekkel teli levéltári dobozaival:)

Előzmény: Törölt nick (2028)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2028

Eh, ez nem kis mennyiség! :)

Más már nem is nagyon fér be a spájzba. :)

Előzmény: Törölt nick (2026)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2027

A banánnal úgy vagyok, hogy egész évben eszem.

Szinte nem telik el úgy két nap, hogy ne ennék.

Gyerekkorom óta szeretem, de éppen emiatt, hogy minden nap találkozom vele, nem lenne kuriózum elővenni egy ebből készült lekvárt, hiszen telítődve vagyok vele.

Éppen ezért nem is gondoltam arra, hogy banánból kéne lekvárt gyártani.

De ha nem lenne itthon elérhető, biztosan szívesen enném. :)

 

Nekem pont a szabvány üvegek jönnek be. :)

Ha gömbölyű az alakja, nem tudom felmatricázni.

Minél különbözőbbek az üvegek, annál többfélék a hozzájuk tartozó kupakok.

Nagyjából 3-4 féle üveg és ugyanennyi fajta kupak van itthon, így nem kell számon tartani, hogy ki-kivel van, ránézésre megtalálom a ráillő fedelet. :)

Előzmény: Törölt nick (2025)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2026

Az idei termés:

És egy kis tavalyi maradék:

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2025

A banánlekvárnak rettenetes műbanán íze van. Nem csoda, hogy nem fogyott el:) Aztán már csak őrizgetem...

Minden dzsemet-lekvárt max 4 decis üvegbe töltök, de a legtöbb a 330 ml-es. A finomságokat még kisebbekbe töltöm, pl az eper 2-2,5 decis. 

Szenvedélyesen gyűjtöm a szép formájú üvegeket, de töltök hagyományosba is, mert a szebbeket nem szeretem elajándékozni. Kedvenceim a különböző gömbölyded üvegek. a szögletesek is széped, de nehéz belőlük kikanalazni az anyagot.

Előzmény: újmóni (2024)
újmóni Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2024

A banánra: Valamelyik évben nagyon hájpolták az eper-banán kombót. Hát én csináltam.... Jó sz.r lett... :-DDD

 

 

Előzmény: Törölt nick (2021)
újmóni Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2023

Tipp: almából ne lekvárt, hanem pitetölteléket tegyél el! Nagylyukú reszelőn lereszelve, kevés cukor + fahéj + szegfűszeg. És persze nem péppé főzve. Ha menni fog... :)))

 

Micsoda jó dolog télen elővenni, és sitty-sutty csak bele kell tenni a két perc alatt összegyúrt omlós tésztába....! :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (2022)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.22 0 0 2022

No, akkor te sem fogsz unatkozni. :)

 

A szőlőt én is kihagyom, mert az nálunk sem aratott nagy sikert, szilvából viszont nagyon sokat tervezek.

Lábosban főzöttet és sütőben sültet is.

Utóbbi Besztercéből lesz, cukor hozzáadása nélkül.

Tavaly tettem hozzá egy nagyon keveset - 5 kilóhoz 50 dekát, de utólag belátom, hogy nem kellett volna, anélkül is elég édes lesz.

Jó érzés lesz párat elajándékozni belőle. :)

Ami még nagyon finom lett tavaly, az a fahéjas alma.

Ha jól emlékszem, szép piros Jonagold almát vettünk a piacon, és annak ellenére, hogy nem vártam tőle túl sokat, meglepően finomra sikerült. :)

A birsalmából még mindig öt kis üveg csücsül a polcon, talán sütibe fogjuk tenni.

Naranccsal még nem próbálkoztam, annál a kesernyés ízű héj az, amivel nem tudok megbarátkozni.

Ősziből vaníliás és natúr is készült.

Érdekes, hogy ezt sokan nem szeretik, pedig maga a gyümölcs valami hihetetlen finom.

Fahéjas körténk is van még, amiben pár szegfűszeg is úszkált egy darabig.

 

Érdekelne, hogy mekkora üvegekbe szoktad tölteni a lekvárokat?

Én úgy vagyok vele, hogy a kedvenc lekvárokat, mint az kajszi és a szilva, bátran teszem nagy üvegekbe, hiszen tudom, hogy kibontás után hamar elfogy.

Azokat viszont, amikkel csak kísérletezek, vagy éppen nem mindenki szereti, inkább kisebbekbe teszem, hogy minél kevesebb romoljon meg, ha felbontás után még pár hétig Tetris-nek használom a hűtőben. :)

 

A '95-ös banánt mikor tervezed kibontani?

Netán valamilyen alkalomra tartogatod?

Egyáltalán meddig állhat még el?

 

Előzmény: Törölt nick (2021)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.22 0 0 2021

Következnek a ribizlik, majd a meggy. Abból keveset teszek el, még van tavalyról sok. Málna, azt szeretjük.  Utána sárgabarack. őszibarack, bár abból inkább befőtt készül, de ha túlérik, lesz dzsem is. Augusztusban erdei málna és áfonya. Az előbbit szedem, az utóbbit veszem. Szederlekvárt nem csinálok, mert nekem nem terem. Som, ha sikerül időben kimennem érte (lepotyog ha túlérik). Szilva esetleg, de inkább aszalok. Ősszel ha kedvem van hozzá csipkebogyó és kökény. Birsalmából inkább sajt készül majd. Szőlőlekvárt már csináltam, de nem nagy szám, van finomabb, nem csinálok többet. Azt hiszem ennyi a repertoárom. Kivéve speciális éveket, mint az 1995-ős banánlekvár, illetve ha hozzájutok valami nem szokásos gyümölcshöz pl kapok ajándékba ringlót, azt is elkészítem.

A szilvalekvárt átkötöttem mindet celofánra, mert néhány penészedni kezdett még az elején - nincs rajta tartósító egyáltalán. Így szépen megmaradt mind, de folyamatosan szárad. Van egy üvegben 2004-es kőkemény szilvalekvárom, amit püspökkenyérbe szokta kockázni.

Előzmény: Törölt nick (2020)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.22 0 0 2020

Így van, mindenki egye azt, ami neki ízlik. :)

 

Miért szárad be a 3 éves lekvárod?

Fémkupakot tettél rá, vagy celofánt?

 

Mi a hókiflivel jártunk úgy, hogy egy folyósabb sárgabaracklekvárt tettünk bele, és a végére a süti alatt fortyogott a fele. :)

Ennek ellenére nagyon jól sikerült, de azért jobb, ha benne marad az egész. :)

 

Nálad mi lesz a következő gyümölcs, amit elteszel?

Én tervezem, hogy sárgabarackból csinálok jó sokat, aztán még a meggyel is megpróbálkozom.

A fekete erdő is jól hangzik, az is megér egy próbát.

Ribizliből is kéne eltenni, viszont a cseresznyét nem nagyon javasolják lekinek, úgyhogy azt kihagyom. :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (2019)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.22 0 0 2019

Mondom én, hogy mindenki azt szereti, amihez hozzászokott.

Nekem ott van egy halom szilvalekvár még 3 évvel ezelőttről, nem nagyon fogy, és lassan beszárad. Oda fogom adni az anyukámnak, ő egészségügyi céllal eszegeti. Lesz remélhetőleg idén sok szilva, de legfeljebb kármentés céljából fogok szilvalekvárt főzni, leginkább aszalt szilva készül majd - meg persze pálinka.

Sütibe nem szeretem a szilvát, arra legtöbbször ribizli vagy feketeribizlilekvárt használok. Még sose jutott eszembe, hogy kifolyhatna. Meg a meggylekvárt is szoktam használni feketeerdő tortát megkenni a tejszínhab alatt, az se folyt még ki eddig.

Előzmény: Törölt nick (2017)
újmóni Creative Commons License 2014.05.22 0 0 2018

Egy példából hogyan lehet extrapolálni az összesre...???

 

:)))))

Előzmény: Törölt nick (2017)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2017

Pont a szilvalekvár a legjobb példa arra, hogy milyen finom tud lenni egy sokáig főzött sűrű lekvár. :)

A végtermék ott sem hasonlít az eredeti gyümölcsre, mégis szeretjük, mondhatni a legfinomabbak egyike.

Én sem azt mondom, hogy kőkeményre kell főzni, de miért ne rotyoghatna tovább a gázon, ha valaki így szereti. :)

Tavaly őszibarackból készítettem folyósat is, sűrűt is.

Mindkettő íze és illata is kiváló lett, de mégis inkább az utóbbi ízlett jobban.

 

Sütik sütéséhez milyen lekvárt használsz?

A hígabbak nem folynak ki a sütés közben?

Előzmény: Törölt nick (2013)
újmóni Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2016

Igen-igen, nagymamámnál is ez volt a "klasszikus" megoldás (a ribizli mellett) a kevés pektintartalmú gyümölcsöknél... :)

 

Viszonylag semleges az íze, és baromi sok pektin van benne.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2015)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2015

Azt nem is említettem, hogy régebben volt a kertben köszméte, az ment minden korai dzsembe a pektintartalma miatt akkor, amikor még nem lehetett kapni pektint. Most is tennék bele, de már nincs, és a környéken is megfogyatkozott.

Előzmény: Törölt nick (2013)
újmóni Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2014

A száraz teveszart is meg lehet enni - tehát az sem ehetetlen....

Kérdés, ki szeretné...

 

:-)))))))

 

 

Előzmény: Törölt nick (2012)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.21 0 0 2013

Kivétel a szilvalekvár, az egész éjszakás a sütőben.

Kivétel a ribizlik, az főzés, passzírozás, főzés, cukor, üveg, fejreállítás vagy szárazdunszt. Elég a pektintartalma, nem kell plusz.

Kivétel a sárgabarack: forró víz, hámozás (ez elmarad, aha túl sok van), főzés, kis botmixer, de csak éppenhogy, főzés, cukor, üveg, szárazdunszt. Az összes főzés 10-15 perc.

Kivétel az áfonya: főzés, feketeribizlilekvár hozzáadása a pektin miatt, (kb egy 3 decis üveg 5 liter áfonyához), cukor, főzés, üveg, fejreállítás.

Igazából ami pektint igényel az az eper, a meggy és a málna, szeder. Lehetne operálni alma hozzáadásával - az áfonyalekvár receptek kifejezetten írják - de nekem nem nagyon van fölös almám egyelőre.

Ezen kívül néha szoktam őszibarackdzsemet is főzni - senki se szereti - az kap bagy almát vagy egy kis pektint.

Csipkebogyó, kökény, birsalma pektin nélkül készül.

Előzmény: Törölt nick (2011)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2012

Csak hogy tovább rémisztgessem fórumtársaimat, íme a végeredmény... :)

/Ehetetlen/ :)

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2011

Pedig nincs is jobb egy hosszú órákig főzött szilvalekvárnál . :)

Amikor kimered az üvegből és látod, hogy pöndörödik a héja.

Ilyen állagot dzsemfixszel soha nem fogsz kapni.

A szomszédasszonyod is beszéljen csak badarságokat, ne higgy neki! :)

 

Minden gyümölcsből így szoktad készíteni:

Rövid főzési idő, zselésítő, kevés cukor.

Netán van kivétel?

Előzmény: Törölt nick (2008)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2010

Köszönöm a receptet!

Lehet, hogy kipróbálom. :)

 

Azért kell (nem kötelező) kivonni a vizet, hogy sűrűbb legyen, de ne a pektinnel megkötött levétől, hanem a gyümölcsrostoktól.

Oké, aláírom, hogy erre nem az eper a legjobb példa.

Nem kell feltétlenül teveszar állagúra főzni, azt én sem szeretem.

1:1 cukor mennyiség sem kell bele.

Persze aki úgy szereti, tegye csak bele nyugodtam. :)

Úgy tudom, régen mindig celofánnal kötötték le a tetejét és mivel az légáteresztő, az évek alatt szépen belekötött az üvegbe. :)

 

A lekvár egyébként teljesen kenhetőre sikeredett, szerintem ez látszik a képen is.

Évtizedekig nem lesz a spájzban, hamar el fog fogyni. :)

 

Köszönöm az eddigi biztatást, szerintem bele fogok jönni! :)

Előzmény: újmóni (2007)
újmóni Creative Commons License 2014.05.20 0 0 2009

Nekem is van ismerősöm, aki szerint csak az 1:1 lekvár az igazi.... (egy kiló cukor...)

 

BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.....................

 

IGen-igen, előttem van a sötétbarna baracklekvár.... :)))) És ha még ez 5-6 év után bele is kötött az üvegbe, na az volt a rémálom.... :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (2008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!