Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 483
"Aki bunkó, az bunkó is marad, akár biciklin, akár autóban ül! És ezen senki nem fog tudni változtatni."

Azért ha minden egyes alkalommal jól megvágná a rendőr a renitenseket, lehet, hogy ugyan bunók maradnának, de óvatos és szabályos bunkók...:-)

Előzmény: Phoere (478)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 482
Szerintem meg van egy réteg, aki alapból bunkó mindenkivel, meg van egy, aki a biciklisekre utazik.
Példa: egyirányú utcában kelnék át a zebrán, erre jobbról elsuhan egy hajtás-pajtás szembe a forgalommal, a szabályosan jövő galantos fazon refi, duda, káromkodás stb. a bringásra, de amikor odaért a zebrához szépen intett és átengedett. Ő bunkó volt a bringással, mert semmi szükség nem volt a fesztiválra (széles volt az út, bőven elfértek), velem viszont nem volt bunkó.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (472)
Phoere Creative Commons License 2003.06.11 0 0 481
A "minden" az, ami nem fog bejönni. De az arányok javulásában én is bízom.
Előzmény: Törölt nick (479)
Leon_ Creative Commons License 2003.06.11 0 0 480
Szerintem az ok igen egyszerű:
Ha állsz a dugóban, a belvárosban, majd épp elindul az egész, ott egy bringás, szépen index, kivárod, hogy belsőbőlvalaki beengedjen, átmész fél sávot, megelőződ szabályosan, oldaltávolságot tartva, majd vissza elé, mész még 1 percet, és megállsz a lámpánál, úgy kb 200méterre van mögötted a bringás. MAjd elindul a sor, te mennél szépen, és hopp jobról beelőz a bringás, kb 5cmre a tükrödtől... Ezek után, mivel ez aznap épp 3adszor történt meg veled, talán picit ideges leszel... És észre sem veszed, hogy a külsőbb városrészekbe érve a bringások szabályosbban közlekednek, sőt tolerálják a hiábidat nagyrészt. DE mégis az marad meg benned, hogy az ott milyen pofátlan volt a belvárosban, és hogy te hiába vigyáztál rá, váltottál sávot az Ő biztonsága érdekében, ő ezt viszont már nem játszotta el vele, hadem jobbról előzte a mozgó sort, majd újra előzhetted meg stb. (Mielőtt mindenki nekem ugrik, ez egy PÉLDA. :-) ) ÉS akkro ilyenkor elgondolkodok, hogy:
-ha én előzök 5cmre, akkor anyázik, bemutat esetleg rávág a kocsimra (addig élt:-D)
-ő viszont gyorsabb haladása érdekében nyugodtan tarthat egy mozgó jár,műtől 5cm távolságot, miközben ő is mozog, és fingja sincs hogy észrevettem-e.
És itt a lényeg! Ha én elcsapom kikerüléskor, mert túl közel mentem, és a széltől eldőlt vagy megijedt, akkor én vagyok a hibás előszednek stb. Ha viszont ő megy el mellettem közel, és esetleg nekiesik a tükrömnek, tükör törik stb, ő nem sérült, akkor én kit veszekelő? Őt nem lehet, hiszen honnan tudhatná, hogy nem szabad, hiszen nem kell KRESZ vizsgát tennie, illetve ha csak fogja magaát és elteker a büdős életben nem tudom meg, hogy ki volt...

Tehát engem ez idegesít, hogy én személy szerint, vigyázok a bringásokra oldaltávolság, ha jön szembe a túloldalon, inkább nem előzök, bringaútra is figyelek, stb stb. De mérhetetlenül fel tud bőszíteni, hogyha én mindent megteszek értük, ők meg a saját épségüket és az enyémet is veszélyeztetvecikáznak, pirosolnak, egyírányúba szemben, stb... Részemről ennyi. És vidéken még nem láttam egy bringást se átmenni a piroson... Sőt érdekes módon gyalogátkelőn sem tekertek még át előttem brinyával vidéken, csak Pesten...
( Ha akkor elütném, akkor pedig asszem hogy a törvény is nekem kedvezne, hoszen biciklivel tilos áthajtani gyalogátkelőn, csak leszállva tolni szabad, igaz? )

Előzmény: Kulimász (470)
Phoere Creative Commons License 2003.06.11 0 0 478
Aki bunkó, az bunkó is marad, akár biciklin, akár autóban ül! És ezen senki nem fog tudni változtatni. Vannak olyan autósok, akik SOHA nem fognak biciklizni, így SOHA nem fogják átérezni a bicajosok helyzetét, amikor 5 cm-re suhannak el mellette! De vannak olyan biciklisek, akik legalább ilyen elvakultak a másik irányba. Én spec. sokszor tudok rosszul lenni, amikor Városi Biciklizők Köre (vagy valami hasonló) társaság néhány tagja magyaráz a tévében és lényegében azt akarják elérni, hogy mindenki bicklivel járjon és az autósókat pedig tiltsák ki mindenhonnan. Az ilyenek miatt is utálják sokan a bicikliseket, hiszen ez nyugodtan tekinthető már néha autósok elleni "uszításnak".

Szóval el kellene tudni fogadni a másikat, de erre mindenki soha nem lesz képes. Már az is nagy eredmény lenne, ha legalább nem ezek lennének többségben.

Előzmény: Törölt nick (474)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 477
"Attól, hogy egy bicajos bunkó volt az úton, vagy szabálytalan, akkor már nekem is úgy kell viselkednem, autóval, vagy bármely járművel???"

Szerintem nagyon sok ilyen ember van.
De aztán lehet, hogy túlkomplikálom. Most, hogy senki sem támogat, egy kicsit elbizonytalanodtam...:-)

Előzmény: Törölt nick (474)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 475
MÉG nem bántottak...
Engem (ha nem is fizikálisan, de a szemükkel:-)))) már többször is lelöktek a bringáról. Pedig csak totyogtam gyalogostempóban, nem csöngettem rájuk, semmi agresszivitás.
Szóval csak óvatosan...:-)
Előzmény: Törölt nick (473)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 472
Ez már egy árnyaltabb álláspont. De én azt hiszem, hogy azok az autósok, aki a bringásokkal ilyenek, azok a többi autóssal is ilyenek, meg a gyalogokkal is. Autósként is eleget szenvedek tőlük, csak az nem hagy olyan mély nyomot, mert ritkábban kerül veszélybe az életünk.
Előzmény: Kulimász (470)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 471
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9006401&uq=64823
Előzmény: Phoere (467)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 470
Itt valami totális félreértés van készülőben. Én sosem állítottam, hogy az autósok nem veszélyeztetik gyakran a bringásokat és hogy életbiztosítás lenne bringázni az utakon. Jómagam is elég gyakran felmegyek a járdára, mert rettegek egyes útszakaszoktól (bár tudom, hogy ott meg a gyalogosok kívánnak pokolra, de az ottani 2,0456 km/h-ás sebességemmel nem veszélyeztetem őket).
Szóval én csak az OKOT keresem, hogy MIÉRT ilyenek a magyar autósok a biciklisekkel szemben. És ebben szerintem igen komoly szerepük van a bringásoknak is, mint ahogy már többször is kifejtettem.
Előzmény: Törölt nick (464)
VDaNi Creative Commons License 2003.06.11 0 0 468
Én éjjel a János hegyen lámpával közlekedek. Eddig 1x estem evvel a biciklivel este akkor a lámpam "vetítőtükre" az egyik bokorba, elemek szétszóródva... :D
Mind meglett, összeraktam aztán mentem tovább.

VDaNi

Előzmény: Törölt nick (457)
Phoere Creative Commons License 2003.06.11 0 0 467
Tudsz egy linket adni?

Egyébként tényleg rengeteg hibája lesz, de nálam a fő szempont, hogy kényelmesen és biztonságosan lehet a legtöbb helyen bicajozni. Ahol meg bevisz az üdülőterületre, ott legalább lehet nézelődni és van kocsma. :)) Néhol a burkolat tényleg pocsék, de ez viszonylag kevés (arányait nézve.)
Aki persze 40-nel akar végigszáguldani, annak biztosan nem fog tetszeni soha.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (462)
Rave_Ace Creative Commons License 2003.06.11 0 0 463
"15 éves" ez lemaradt.:)
Előzmény: Rave_Ace (461)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 462
Ez így elég korrekt. Viszont a balatoni útról való véleményedet add elő a Kerékpáros topikban. :-))) Ott szinte káromkodásnak számít annak a kerékpárútnak a neve, annyi hibája van.
Előzmény: Phoere (460)
Rave_Ace Creative Commons License 2003.06.11 0 0 461
Csak a 2 ponthoz azt se felejtsük el, hogy a bringások közé számit a sok 15 kis nyikhaj, aki szarik a szabályokra.
Azért mire jogsit kap az ember valamennyire kialakul valami szabálytisztelet.
Egyébként csak arra kell gondolni, hogy az ember gyerek mindig csinál hülyeséget, ezért nem feltétlen kell meghalnia.
Vagy mindenki azt hiszi, hogy az ő gyereke nem fog szarni a szabályokra, ha nem lesz mellete?
Nem hiszem a gyerekek ilyenek, és ilyenk is lesznek.
Előzmény: Kulimász (455)
Phoere Creative Commons License 2003.06.11 0 0 460
Csak ízelítőt vettem ebből a topicból, de tökéletesen megfelel a hangulata a pesti kerékpáros-autós viszonynak.

Én naponta autózom Pesten, így rengeteg "élményem" van kerékpárosokkal. Emellett kerékpáron is ültem eleget, az elmúlt 10 évben 20000 km tekertem, nagy részét túracsomaggal együtt. (A megtett út nem kirívó teljesítmény bicajosok között, csak azért írtam, hogy jelezzem, mindkét oldalról elég sok tapasztalatom van.)
1. Autósok: az autósok nagy része Bp-en nem foglalkozik a kerékpárossal és nincs tekintettel rá: oldaltávolság tartás nulla, simán bevág a bicaj elé, hogy után lefékezzen, mert jobbra fordul, kerékpárút elsőbbsége nem érdekli, simán ott parkol. A kivételek vsz. azok lehetnek, akik maguk is kerekeznek sokszor.

2. Kerékpárosok: sokszor életveszélyes, amit művelnek, mindezt annak tudatában, hogy a KRESZ rájuk nem vonatkozik, hiszen őket úgysem bünteti meg a rendőr (nincs rendszámtábla): a kerékpárút helyett a főúton megy (pl. a Szilágyi Erzsébet fasor, ahol amúgy is keskenyek a sávok), az autók között cikáznak, az nem jut eszükbe, hogy ilyenkor senki nem számít rájuk, lazán átmennek a piroson stb. Ezekben élen járnak a kerékpáros futárok, akik közül sokan ugyanolyan pofátlanok, mint a taxisok közül rengetegen: semmi nem számít, csak, hogy ő előbbrébb legyen.

Szóval mindkét oldalon bőven vannak, akiknek köszönhető ez a helyzet. Az biztos, hogy vidéken sokkal békésebb a helyzet.

Más: a hétvégén megkerültük bicajjal a Balatont. Egész jó lesz aez a Balatoni Körút, ha elkészül. Sajnos Badacsony környékén sok helyen még csak a nyomvonal van kijelölve és itt táblák sem tájékoztatnak az irányról.

Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 459
Szvsz elfogulatlanul csak az tud nyilatkozni, aki annyit bringázik, mint vezet. Ha nincs saját autód, nem hiszem, hogy sokat vezetnél.
Előzmény: Törölt nick (458)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 456
De autója nincs, ugye?:-)
Előzmény: Törölt nick (453)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 455
1. Persze, nem lehet teljes mértékben ragaszkodni a topicindító témafelvetéséhez, de itt már pont az ellenkezője zajlik, mint amit a topiccím sugall. És szvsz ez már túlzás. Itt a biciklisek vannak szentnek és sérthetetlennek beállítva, és minden autós bunkó. Akkor legyen egy topic "Biciklisek magasztalása" címmel...
2. Tudod jól, hogy Ghiml megnyilatkozása nyomán állítottam, hogy a biciklisek pökhendisége miatt alakult ki ez a helyzet. Ő ugyanis azt állította, hogy az autósok pökhendisége miatt. Olvass vissza.
Az én véleményem az, hogy arányaiban nézve NAGYON SOK olyan biciklis van, akinek a mentalitása igencsak negatívan befolyásolja a biciklisek megítélését és a velük szemben tanúsított magatartást. Biztos rengeteg olyan autós is van, aki az autóstársait járatja le, de ARÁNYAIBAN több az ilyen biciklis.
Persze, hogy nem jó a kollektív büntetés. De ezt az emberek 90 százalékának (függetlenül attól, hogy biciklis vagy autós vagy mindkettő) hiába magyarázod.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (449)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 454
Köszi.
Előzmény: VDaNi (452)
VDaNi Creative Commons License 2003.06.11 0 0 452
Cateye EL200 a típusjele.
Ha közel állítod olyan mint UFO, fehér lesz az aszfalt. Jobb messzebb állítani olyan 15 méterre, mert akkor jól megvilágítja az utat, erdőt, ugratót, letörést. A gödröket én amúgy nem kikerülöm hanem vagy belemegyek vagy ha túl nagy akkor átbunnyzom.
Hátra csak viccból írtam.
Ha még jobb fényt akarsz vedd meg az 5 ledest azt stadionvilágításként emlegetik.
Amúgy menj fel a www.testbike.hu honlapra ott vannak tapasztalatok lámpákról.

VDaNi

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (451)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 451
Hátra fehéret? Gratulálok, megint nagyot alkottál. Ne menj előttem biciklivel, ha autózom...

Egyébként mi a típusjele? Látni is lehet vele a burkolati hibákat? Bár udom, olyanok szerinted nem léteznek.

Előzmény: VDaNi (450)
VDaNi Creative Commons License 2003.06.11 0 0 450
Ez a lámpa 5 ezer Ft alig fogyaszt elemet és világít mint a disznó. :D


Aki nem vesz ilyet este ne menjen vagy ne biciklivel.

Hátra is fel lehet ilyet rakni. Akkor gond nélkül észre fognak venni 1 kilóméterről is.

VDaNi

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 449
1. Nem állíthatod, hogy itt senkit nem érdekel, mert nem látsz mindenki fejébe. Engem érdekel. Itt is. Tehát nem igaz, hogy senkit. Az autós izét nem olvasom, mert állandóan ugyanazon gumicsontok körül forog. Korábban hosszú ideig olvastam, aztán nagy sünet után visszamentem, és pár nap után kiléptem. Próbáld feltételezni, hogy el tudom olvasni a címet. Amúgy sem lehet mereven szétválasztani a topikokat, mert akkor csak két egymásra fújoló topik létezhetne, érdemi kommunikáció nélkül.

2. Jelenleg sajnos többet közlekedem autóval, mint kerékpárral, ebben is vesztettél.
A hiba az egyoldalú beállítással van. Én egyébként rengeteget szidom az idióta kerékpárosokat is, főleg a kerékpáros topikban. De ha valaki bunkó, azt nem lehet másokra kenni. Az autósok és a kerékpárosok között is sok állat van, de ha azt mondod, hogy a kerékpárosok pökhendisége miatt fajult el a helyzet, az szerintem demagógia. (Ld. még kollektív büntetés.)

Mondok egy hasonlatot. Talán történt veled ilyesmi. Mondjuk az iskolában rosszalkodott egy gyerek az órán, amira a tanító néni bekeményít, és azt mondja, hogy most mindenki dolgozatot ír, vagy nem megy az osztály játszótérre, amíg ti meg nem nevelitek azt az egy gyereket. Akkor az az egy gyerek tehet róla? ugye, hogy nem?

Egyébként ha visszaolvasod a nem is olyan sok hozzászólásomat, azt is látni fogod, hogy gyakran a kerékpáros vs. kerékpáros konfliktusban is veszélyben érzem magam. És azért nem az autósokat szoktam okolni.

Előzmény: Kulimász (446)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 448
Még egy tipikus biciklis...:-)
Előzmény: Törölt nick (447)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 446
1. Akkor az autós szégyentáblára írjuk a bringásokat is? A topic címe ugyanis (SK kedvéért) NEM "biciklisek vs. autósok", hanem "Biciklisek szégyentáblája". Bár tény, hogy elég sok volt már az OFF eddig is.
2. Ha az autósok hülyeségeire vezettem volna vissza a jelenlegi helyzetet, az nem lett volna demagógia, ugye? Tipikus biciklis vagy, SK!
(Mielőtt arra céloznál, hogy én meg tipikus autós, tájékoztatlak, hogy legalább annyit bringázok, mint autózom.)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (445)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.06.11 0 0 445
1. Tévedés.
2. Demagógia.
Előzmény: Kulimász (444)
Kulimász Creative Commons License 2003.06.11 0 0 444
"Majd mesélek néha, hogy hova fajult el a dolog - sajna, az autósok pökhendiségéből."

1. Szvsz ITT senki sem kíváncsi rá. Írd be az Autós szégyentáblára.
2. Ha valami elfajult (szerintem nem, de mindegy), akkor az a biciklisek pökhendisége miatt történt, mivel nagyrészük a KRESZ-t olyan szinten ignorálja, hogy ez az autósokból érthető módon indulatokat vált ki.

Előzmény: Ghiml (435)
malacgazda Creative Commons License 2003.06.11 0 0 443
Röff!

Szeged (és gondolom, a többi vidéki város is) más ám! Először is ott messze nincsenek akkora dugók, mint Pesten. Másodszor: az autósok és a biciklisek hozzáállása is homlokegyenest eltérő a pestitől. Én ott még nem láttam olyan autóst, aki direkt köcsögölne és nem engedne be, sem olyan biciklistát, aki balesetveszélyes módon cikázik. Ja, és persze sokkal több a bringás. Szegeden kis túlzással messziről meg lehet ismerni a "pesti bunkókat". Én is az vagyok, és sajnos én is parasztabbul vezetek, mint az átlag szegedi.

Előzmény: ifj. Nagy Gábor (442)
ifj. Nagy Gábor Creative Commons License 2003.06.10 0 0 442
Üdvözletem!

Ghiml utolsó néhány mondatával maximálisan egyetértek. Csodálkozva olvasom, hogy mennyire komoly indulatok feszülnek Budapesten a kerékpárosok és a gépjárművezetők között. Én Szeged útjait koptatom kerékpárral, de csak ritkán akad konfliktusom autósokkal. Párszor jártam az utóbbi időben Pesten is biciklivel, de nem akadt problémám. Talán az is számít, hogy igyekszem szabályosan (és óvatosan) közlekedni.

Előzmény: Ghiml (435)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!