Keresés

Részletes keresés

tryxus Creative Commons License 2005.11.23 0 0 708
"Hány hét szokott nektek lenni, míg kikel valami a földből?"

Ld 684-es hozzászólásom. Pont aktuális hagymatálam alakulását írtam le...
Előzmény: Encsi84 (706)
tryxus Creative Commons License 2005.11.23 0 0 707
Hűha!!! Szerintem valamit elnéztél!!! Azt írták, hogy csak akkor nem kell öntözni, ha nem rakod földbe!!! Ha földbe raktad, akkor tessék öntözni, de NE tápoldatozd!!!!

Öntözd meg gyorsan, de ne adj neki nagyon sokat... annyit adj neki, hogy a föld megpuhuljon, de ne álljon alatta a víz, mert különben a hagymák kirohadnak!

A többször keveset elvet követsd! Mindig figyeld, hogy mikor kezd szikkadni a teteje a földnek, és aszerint locsolj!!!!

Futás öntözni, és mentsd meg a hagymáidat!!! ;)
Előzmény: Encsi84 (706)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 706

Sziasztok!

Amit pénteken levittem a pincébe föld, elkezdett száradni, elvált az edény oldalától a föld. Nem szabad meglocsolni? Nem lesz baja?

Hány hét szokott nektek lenni, míg kikel valami a földből?

Azt hiszem, türelmetlen vagyok kicsi:(. Bár gondoltam mikor belevágtam, hogy nem 1-2 hét lesz.

 
tryxus Creative Commons License 2005.11.23 0 0 705
ajjaj! Nehogy aztán az én lelkemen száradjon, ha nem sikerül ;)

Azért bízom benne, hogy sikerül... :) Sok sikert!
Előzmény: borzimorzi (704)
borzimorzi Creative Commons License 2005.11.22 0 0 704

Kedves Olvtársak!

 

Megint kaptam ajándékba egy fél zacsi krókuszt! Nemigen tdtam, mit tegyek vele ilyen későn, de szerencsére Tryxustól megtudtam, hogy talán még nincs késő. Hallelujja! Megyek is az erkélyre perlitért meg földért.

 

Csót:

b

Csilla Creative Commons License 2005.11.21 0 0 703
Köszi a tippet, Te vagy a második aki ezt javasolta :-)
Előzmény: tryxus (702)
tryxus Creative Commons License 2005.11.21 0 0 702
ugyan nem vagyok szaki, de a helyedben én betakarnám egy kis lombbal...
Előzmény: Csilla (701)
Csilla Creative Commons License 2005.11.21 0 0 701

Sziasztok!

Igaz, hogy nem szobában de hagymás. Szeptember elején elültettem vagy 500 hagymát a kertemben (kb egy éve nekem is van ilyen :-))) ) Vagy két hete elkezdtek az iriszek kibujni. Vajon most hogy már éjjel -2 -6 fok van nem fagyik-eki, vagy visszahúzzódik, vagy mi lesz vele? Takarjam le valamivel? Kitudaj mikor lesz hó ami majd megvédi, addig vajon nem fog nagyon megfagyni? Igaz hogy kell neki a fagyhatás de akár ilyen mértékű. Eső sok nem volt  csak a multhéten egy nap  volt egy kis eső, de akkor sem sok, remélem rothadni nem fognak, bár elég tömör némileg agyagos a talaj. Kérem a szakikat nyugtassanak már meg ha lehet...

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 700

Leraktam a tárolóba én  is...remélem elég hűvös lesz. Tényleg, mi a fontos az, hogy sötét is legyen?

 

Sajnos előbb csináltam,mint olvastam a választ,::( így öntöttem rá vizet.

:( ...Átültessem holnap szárazba?

 

 

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 699

Nem tudom, hogy preparált e. Van neki gyökere,ilyen barna bolyhos,nincs semmi szára. Forgácsban volt a hagyma. Ennyit tudok róla.

Előzmény: tryxus (697)
tryxus Creative Commons License 2005.11.18 0 0 698
Szio KertészBoy!!!

Tavaly írtad, hogy majd idén segítesz a virágtálammal... namármost azt hiszem szükségem lenne egy kis szakmai tanácsra...

Mint korábban írtam, szeptembertől "hideg" helyen tratottam a tálakat.. amikor kint még 26-27°C volt(ha emlékszel még milyen meleg volt szeptemberben), akkor az adott helységben max 17°C. gondolom októberben még hidegebb..(ismerősnél volt...) Már elkezdtek bújkálni a hagymák, és a jácintot is látom. kicsit kibújt, de nemnagyon igyekszik nőni... nem szeretnék úgy járni, mint tavaly... szóval szted tegyem még hideg helyre?? Most nem lenne nehéz...

És szerinted hány fokos szobába tegyem kb???

Van benne tulip, krókusz nárcisz, jácint. Különböző mélységben. Legmélyebben a krókusz :)

Köszi, Tryxus
Előzmény: kertészboy (691)
tryxus Creative Commons License 2005.11.18 0 0 697
No. Azt nem tudom, hogy preparáltak-e a hagymák, vagy se. Ha nem, akkor érdemes elolvasnod az alábbi leírást.
Ha preparált, akkor csak ültesd el, és élvezd, amikor virágzik :)

Tehát ha nem preparált:
Annakidején ez került a topic-ba:

"Sziasztok!

Jó kis topic! :))))

Borzimorzi! Tulipánt sem lehetetlen virágoztatni a lakásban...csak hát egy kicsit bonyolult. :)

Megpróbálom átláthatóan leírni a biológiáját (ez úgy általában minden hagymás növényre igaz, de az adatok a tulipánra kifejezetten...igaz, most nincs nálam a jegyzetem, de remélem, még emlékszem :) ).

Szóval.
Kezdjük ott, hogy tavasszal elvirágzott a tulipán. Leszárad a virág szára (vagy levágja a kiskertész, és szépen terjeszti a vírusokat növényről növényre, így azok szép cirmosak lesznek jövőre :)))) ), majd maradnak a levelek. Fotoszintetizálgatnak, szépen töltögetik fel tápanyaggal a hagymát. (Ez fontos lesz a későbbiekben.) Majd amikor úgy döntöttek, hogy most már pihizni kéne, ők is lefonnyadnak szépen.

Ahogy tart a nyári forróság, a hagyma nyugalomban van. És normál esetben nyár végén elkezd hűlni az idő. Ekkor jön a változás! A hagymán belül (a gumós növényeknél innentől nem így van) elkezdődik a virág kialakulásának folyamata (szép szóval ezt úgy mondják, hogy a virág inicializálódik).
Nem is akárhogyan. Ha megnézitek a virágot, kívül van 6 szirom (bocsánat, lepel az egyszikűeknél - két körben - körönként 3-3). Ezen belül van a 6 porzó (ez is 3-3 körönként) és legbelül a termő.
A virág is pont ilyen sorrendben alakul ki. És mindez a hőmérséklet függvénye.
Amikor 20-23 fok körül van hőmérséklet, létrejön a külső, majd a belső lepelkör. Ahogy csökken a hőmérséklet, az ősz felé haladva, kialakulnak a porzókörök, majd elérkezik egy bűvös határérték, a 9 oC, és kialakul a termő is. [Ezt ismétlem, a tulipánra vonatkozik az adat.]

Amikor mesterségesen, a szobában hajtatnak, ezt veszik alapul. Megfogják a nyugalomban levő hagymát, és elkezdik csökkenteni a hőmérsékletet, hogy kialakuljanak a virág részei. Ez elég nagy technikai hátteret igényel, ezért ezt szerintem Magyaroszágon nem is nagyon csinálhatják...éppen ezért, az ilyen hőkezelt hagymák ált. Hollandiából jönnek.
Majd amikor elérik a kilenc fokot, akkor lehet előkészülni igazából a hajtatáshoz.
A hagymáknak egy meghatározott ideig szükségük van a hidegre (ez asszem fajtától függ...ez 14-től 20 hétig terjedhet.)

Innentől kezdve két út áll előttük:

1. Kilenc fokon tartják a hagymát csak úgy, a polcon vagy ládában, vagy fogalmam sincs hol. A lényeg, hogy nem ültetik el. Így - szárazon - azonban csak hat hetet bír a hagyma. Ezek után el kell ültetni, és továbbra is 9 fokon tartani mindaddig, amíg le nem telik a kritikus időtartam.
Ezután fokozatosan felemelik a hőmérséklet szobahőmérsékletre. (Elvileg már 11 foknál melegebb is elég, hogy kibújjon, de úgy nagyon lassan nőne...)

2. Tovább hűtik 9 fokról 5 fokra. Ily módon a hideg periódus TELJES IDEJÉRE (tehát fajtától függően 14-20 hétre) is tartható szárazon a hagyma. Csak ezután kell ültetni, majd rögtön el lehet kezdeni a hőmérsékletet emelni fokozatosan.

[Van még egy olyan lehetőség is - csak érdekességképpen mondom -, hogy amikor megindult a virágszár kibújni, és még csak pár centi nagy, gyorsan lehűtik 2 fokra, és így egy ideig megállítható károsodás nélkül a növekedésben.]

Éppen ebből az időhosszból látható, hogy ha október elején-közepén kezdjük el adni a hideghatást, akkor virág csak március elején - közepén lesz (ez úgy jön ki, hogy a hideg periódus után még kell pár hét, amíg kinyílik a virág).

Tehát amíg tart a hideg, addig lehet sötétben a növény. Amikor elkezd kibújni, ki kell tenni fényre, és emelni a hőmérsékletet.

És most jön az öntözés és tápoldatozás kérdése.

Mondtam az elején, hogy tavasszal-nyár elején feltöltődik a hagyma "energiával". Éppen ezért, a hajtatás (= belső térben a virágoztatás) elején NEM KELL neki tápanyagot adni. Csak amikor már virágzik...hiszen a tápanyag az ott van a hagymában. (A kertben éppen ezért nem szabad levágni a leveleket is az elnyílt virággal együtt, mert így nem, vagy csak nagyon nehezen fog jövőre kihajtani.)

Öntözés: ahogy leírtam, a 9 fokos-módszernél, hat hétig szárazon kell (lehet) tartani a hagymát. Ezután kell neki épp annyi vizet adni, hogy nedves legyen a közeg (elvileg mindegy, hogy az föld, perlit, gumicukor. Csak biztosítsa a nedvességet, és ne rothatdjon be a hagyma.)
Ha az öt fokos módszer szerint csinálják, szintén beültetés kezdetétől kell öntözni.

Mindezzel már az idén el vagyunk csúszva. :)
De jövőre majd pörgessetek vissza ide.

Remélem, elég átláthatóan le tudtam írni. :)
Ha valami nem tiszta, szóljatok.

Fenntartom magamnak a tévedés jogát. [Csak úgy hasból írtam, nincs nálam a jegyzetem, nem tudtam utánanézni.] :)

Minden jót!

ZLR "


Én tavaly cseréppel raktam a pincébe 3 liliomot(azaz nem kint teleltek), és gyönyörűen virágoztak, persze nyáron, mert csak azt akartam, hogy a teraszon legyen liliom, ezért a cserép. Viszont legalább minden 2. télen legyen kint a hagyma, mert kell neki a tél(állítólag akkor tovább virágzik... mármint években számítva).

Hja! és nagyon kell a hideg a hagymáknak!!! Én tavaly télen olyan jácinttól vártam virágzást, ami nemnagyon kapott hideget...kicsit kibújt a levele, de ott meg is állt... gondolom nem volt elég nagy a gyökere, hogy megnevelje a nővényt..

És egy mókás dolog: Amikor a tavalyi jácintokat kiültettem tavasszal a kertbe, aranyosan álltak egy csomóban. Aztán úgy július környékén mit látok??? Hát az egyik gyönyörű virágot hozott!!!! Gondolom a tavaszi hidegek megzavarták, és azt hitte, hogy 1 tél megint elmúlt! :D Jópofa volt!

Remélem segítettem egy kicsit

Előzmény: Encsi84 (696)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 696
Bent szeretném, feltéve, hogy lehetséges:).

Előzmény: tryxus (695)
tryxus Creative Commons License 2005.11.18 0 0 695
köszönöm a dicséretet, bár teljesen véletlenül sikerült így a dolog, mint ahogy azt korábban jrtam is

Az első kérdésem az lenne, hogy hol szeretnéd, hogy virágozzanak? Bent vagy kint?
Előzmény: Encsi84 (694)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 694

Szia!  Neked nagyon gyönyörű a liliomod, biztos tudnál benne segíteni! PLÍZ!

KÖSZI ELŐRE IS!

Előzmény: tryxus (680)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 693

Sajnos elfogyott mindenhonnét a tuipán:(.

Vettem Liliumot(De Ree Holland feliratú), és vettem Botanical( holland parkos) :Tulipa Turkestanicat, meg Pushkiniat.Ezekről ki és mit tud? Esetleg van valami tapasztalat?

Ki hogy ültetné, ki hogy itatná,hány fokon?

 
Előzmény: kertészboy (691)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 692

Nálunk egyelőre még a lépcsőházba tudom kitenni. Ott is kb 15 fok lehet.

Mennyi vizet igényel ilyenkor?  

Előzmény: kertészboy (691)
kertészboy Creative Commons License 2005.11.17 0 0 691

Szerintem se a krókusszal, és tulipkával, se a fokhagymával nem vagytok elkésve.

 

A krókuszt és tulipkát kb. a hagyma magassaégénak háromszorosa mélyre ültessed.

 

A fokhagymát szedd szét gerezdekre, és úgy ültesd el, bár ennél szerintem inkább érdemesebb megvenni a piacon mindig azt a pár fej fokhagymát, és így mindig van friss.

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 690
Sziasztok!Már késő krókuszt, meg tulipánt ültetni? Ha nem akkor  mire ügyeljek az ültetéskor??

Sanmi Creative Commons License 2005.11.17 0 0 689

Sziasztok Hagymások!

 

Nem volt sok időm korábbi hozzászólásokat elolvasni (főleg virághagymákról írtatok).

 

Én a fokhagyma szaporitásával, ill. ültetésével kapcsolatban szertném megkérdezni: hogyan, mikor és mit kell elültetni? Remélem időben kérdeztem, tavasszal azt mondták, már elkéstem.

(A füszernövényesektől is megkérdeztem a fentieket, de nem kaptam választ - gondolom nem az ő "asztaluk").

 

Válaszotokat érdeklődéssel várom!

 

Üdv. Sanmi

Előzmény: rferi (489)
borzimorzi Creative Commons License 2005.11.14 0 0 688

Reméljük, egy szépséges tál, sok fotóval itt...

 

Csót:

b

Előzmény: tryxus (687)
tryxus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 687
meglátjuk mi lesz belőle... :)
Előzmény: Tozatu (686)
Tozatu Creative Commons License 2005.11.10 0 0 686
Úgy emlékszem, hogy hidegebb hideghatás kell a virágzáshoz. Korábban Rferi tett be egy leírást.
Előzmény: tryxus (684)
tryxus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 685
mondjuk már gondolkodok rajta, hogy a 2 tál közül az egyiket beviszem egy fűtött szobába, míg a másikat otthagyom a hidegebb szobában. Így az egyik kicsit hamarabb, míg a másik kicsit később nyílna..

Azt vinném be, amelyikből már jobban kibújtak a virágok, de egyelőre még nagyon szoros a verseny :) Így hát még várok ....... vagy türelmetlen leszek, és a hétvégén kiválasztom az egyiket. :D
tryxus Creative Commons License 2005.11.10 0 0 684
Akit esetleg érdekel a dolog:

Hagymatál készítésem:

Edény:
Közepes méretű felfüggeszthető műanyag virágtál.
Az alját leppattintottam, mivel annak gömbölyű az
alja, de így már egyenes, és nyugodtan tudok alá
alátétet tenni.(remélem érthető)

Hagymatípusok:
krókusz,
mini tulipán,
nárcisz (max 30 cm magas elvileg ;) ),
jácint
(azt hiszem nincs több... :) )

2 tálat csináltam, és mindkettőben van mindből. Remélem szép lesz...
Úgy igyekeztem ültetni őket, hogy a legkorábban nyílót(krókusz) ültettem a legmélyebbre a tálban, aztán jött a következő, és így tovább.. Hátha nagyjából egyszerre nyílnának, vagy legalábbis közvetlen egymás után.

Hagymák belültetési ideje: 2005.09.10 körül

Hagymák helye a kibújásig: pince, ahogy max 15°C-volt a hőmérséklet.

Az első bújkálások: 2005. 10.29. körül

Hagymatál áthelyezése: 2005.11.05.
Helye: fűtetlen szoba, átlaghőmérséklet 17°C

Virágzás ideje: még várat magára.. :)
Virágzás sorrendje: ezt is megírom, ha eljön az ideje

Bocs a hosszú üziért, de hátha valakinek jól jön majd.

Üdv, Tryxus
borzimorzi Creative Commons License 2005.11.09 0 0 683

Az bizony, kedves Tryxus! Grat köb!

 

Csót:

b

Előzmény: tryxus (682)
tryxus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 682
ugye milyen gyönyörű???!!!! :D

A harmadik kicsit le van maradva, annak még nem is bújtak elő a bimbói... mondjuk ha erősen belekuksizok a levelek közé, akkor már látni... :)
Előzmény: borzimorzi (681)
borzimorzi Creative Commons License 2005.11.09 0 0 681

Atyaúristen...

 

Csót:

b

 

P.S.: Még, még, még!

Előzmény: tryxus (680)
tryxus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 680
a tűzpiros liliomom elvirágzott, viszont most nyílt ki a második liliom.. :D
Ime a kép:























A hagymatálamból is bújkálnak valamik.. megyek is, és megnézem, hogy ma milyen állapotban vannak :) Kicsit beszélek hozzájuk, hogy ne legyenek olyan egyedül ;)

A novemberi hagymadugdosástól meg sztem ne félj... biztos szépek lesznek. :)
pof Creative Commons License 2005.11.05 0 0 679
Túl vagyok az összes tulihagyma dugdosáson! Jaj a derekam:))Van: kertben, földbe süllyeszthető tálcákban, lépcsőházban műa.ládában, itt nincs fűtés,. Van pincében hidegben,sötétben, van mhelyi WC-ben hidegben, van sötét, hideg spajzban..... Kíváncsi leszek mi és mikor lesz belőle valami.
Ezenkivül anyósom hagyomásnyos ágyásban való ültetésének eredményét is várom.
Kicsit csak az aggaszt, hogy már nov.-t írunk.
Na majd meglátjuk.
Előzmény: borzimorzi (674)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!