Keresés

Részletes keresés

warzone Creative Commons License 2018.12.31 0 0 4309

Ja és még gyorsba annyit,hogy mikor másik tömbbe az elsőn laktunk,akkor is volt penész,ott is vagy a lépcsőházzal érintkező falon,vagy az utcával érintkező falon,ott se volt külső szigetelés.

Ja és mi szárítja télen a falat ,szerintem a fa fűtés,ott volt vas kandalló az tolta forró levegőt,na az szárít,de itt negyedikre furi volna fát cimbálni,villanyfűtés.Ez ruhát nem szárít:9

warzone Creative Commons License 2018.12.31 0 0 4308

Én mikor csináltattuk ablakokat,beszéltem pár céggel szellőztető beépítés nyílászáróba,azt mondták semmi értelme:).

Télen mitől száradna ki a fal ha hideg levegőt tolsz be a lakásba? Főleg,ha az esős nyálkás időben ugyanolyan a páratartalom kint,vagy magasabb mint a lakásban?

Megszárad a fal tavasszal,nyáron szépen kiszárad,nincs is penész.Fűtés időszakban visszajön minden. MIDEA gépem van pár éve volt asszem kb 50ezer,20l/nap,400w-os.Szedi szépen,hamar megtelik ,attól még vizes ablak penész nem tűnik el.

Nálunk több olyan fal van ami csak a külvilággal érintkezik,milyen vastagok ezek:)? Atom hidegek ezek alapból,hogy csinálsz külső szigetelést,nincs panelprogram.

Penésznél is ezer dolog lehet ami fontos,vkinek csak kis helyen jelenik meg ,ház fekvése,non stop árnyékos hideg stb,vagy vkinek több helységet nagy területen,arra aztán tolhatod be téli hideg levegőt. Hányszor egy nap,hány percet,hova rakom kisgyerekeket? Rokonnál új kertes,külső szigetelés,tetőszigetelés,több helységben neki is előjött,tiszta penész fürdi már,folyamatosan nyitva ablak ott neki kb.

Előzmény: duraball (4304)
warzone Creative Commons License 2018.12.31 0 0 4307

Régi építésű 4 emeletes panelok,nincs tetőn ilyen.A távfűtéseseken látok olyanokat.

Na igen ahány oldal annyi más infó+szakemberektől:)

https://www.festekes.hu/saarpor-xps-lap/

Előzmény: vjozso (4305)
Bóra Creative Commons License 2018.12.31 0 1 4306

Igen, sok mindenben egyetértünk, de akkor miért kell egy családnak hatalmas pénzeket elpazarolni új nyílászáróra??? Ez itt a nagy kérdés, ugyanis nem elég az ablakcsere költsége, még nőnek a költségek, mert az új és klassz ablakokon réseket kell vágni!!!

Hol az igazság? 

Előzmény: duraball (4304)
vjozso Creative Commons License 2018.12.31 0 0 4305

Valószínűleg elromlott a tetőn az elszívó. Ami nem csak azt jelenti, hogy tőletek nem viszi ki a párát, de az alattatok lakók párája is hozzátok száll fel.
Mi is laktunk panel legfelső emeletén, ugyanez volt a jelenség, mikor elromlott.  

 

Belső szigetelés rossz megoldás mert a falak teljesen áthűlnek. Inkább csak ideiglenesen lakott házakba ajánlják, amit viszont gyorsan kell felfűteni, pl. víkendház.
https://www.teglarium.com/miert-nem-javasolt-a-belso-oldali-utolagos-hoszigeteles/

Előzmény: warzone (4302)
duraball Creative Commons License 2018.12.31 0 0 4304

Hihetetlen, hogy nem értitek meg, folyamatos szellőztetés nélkül nem tűnik el a penész. Az átvizesedett falaknak hetek, hónapok kellenek, hogy kiszáradjon belőle a víz, ami a párás levegőből került bele, ami azért alakult ki, mert nem szellőztettek. Úgy gondoljátok, a szellőztetés rossz, sok lesz a fűtés, bejön a büdös. Ez mind tévedés. Keressetek egy légtechnikai szakembert, drága tervezés után szellőztetést fog javasolni, aktívat, légbevezetőkkel, ventillátoros elszívással. Ez a megoldás. Belső szigetelésnél a falak áthűlnek, fokozza a párásodást, ami pentészesedést okoz. 

 

Bóra Creative Commons License 2018.12.30 0 0 4303

Ez azt jelenti, hogy a páragép ellenére is folyamatos a penész? Szinte hihetetlen. Naponta mennyi vizet távolít el a gép? Mennyit üzemel naponta és milyen teljesítményű? 

Nekem tegnap indult el egy 20l/nap névleges teljesítmény, de még nem írok véleményt, mert nincs megalapozott véleményem. Természetesen leírom majd a tapasztalataimat, ha már egyértelműek lesznek számomra. Egyet már most biztosan tudok mondani, hogy hangos!!! Nagyon hangos.

 

Azért nehezen tudom elképzelni, hogy nagy számban érintene a penész háztartásokat, ugyanis a fórumon nem jelenik meg a gondjuk, tapasztalatuk, megoldások.

Mi is próbálkoztunk festékbe keverhető gátlókkal, aztán festékekkel, amelyek már tartalmazták a gombaölő mérgeket, aztán különböző vegyszerek, amik felleti kezelésre lettek kitalálva, de egyik módszer sem hozott megoldást. Ami megállapítható, hogy a Hypó sem ért kevesebbet a drága vegyszereknél és már ez is fontos megállapítás. 

 

Meglátjuk, egyelőre optimista vagyok, mert az a gép, ami ilyen pokoli zajos, annak jónak kell lennie!!! :) 

Most jön a második éjszaka ......   nem szeretném kikapcsolni. 

Előzmény: warzone (4302)
warzone Creative Commons License 2018.12.30 0 0 4302

Hali!

 

Van bőven penészes pecó nálunk ismerősök között,panel lakás,szigetelt kertes ház stb. Nekünk 4ik panel 74nm,nincs semmi külső szigetelés,fölöttünk már senki,jó kis hőhidak vannak.

Mikor ideköltöztünk rossz régi nyílászárók,átfújt a szél,megvolt a természetes szellőzés:)---volt penész,víz ablakokon. Megcsináltattuk ablakokat,van bőven penész,víz folyik ablakokon belül,napi több szellőztetés,nagy páragép/tök jól szedi több liter vizet,attól még mindenhol penész meg víz/.Szellőzés max arra jó szerintem,hogy friss legyen kicsit levegő másra nem ,főleg ha ilyen időben is magas a páratartalom kinn is, meg benn kereszthuzattal átfujatom lakást lemegy kicsit páratartalom,de 20 perc múlva ugyanakkora. Okot nem szünteti meg. Jó sok fórumot olvasgattam ideig,nem sok sikerrel. Nálunk ltp-en van ki megcsinálta teljes belső szigetelést,idő után penész megjelent neki.Szavótól meg szerektöl tönkremegy a fal,festék kifakul stb.

KB ennyi:)

 

Üdv

 

Előzmény: Bóra (4296)
nyaxi00 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 4301

No igen. A párát én is értem. De az nem nagyon van. Viszont akkor friss levegőt beengedni marad a szellőztetés. Meg a klíma majd ha leszívja a párát, akkor úgy is jobb lesz, mint anélkül a 30 fokban!

Ha friss levegőt engedek be, szerintem hogy folyton kevesebbet, vagy ritkán többet, fűtésnél ebben nem látok nagy eltérést, lehet a penészre hatással van, annak kevés, de szellőztetési szempontból ha kinyitom az ablakot 1 percre, és visszazárom, ugyanúgy nem fagyunkmeg, mert a falak és a tárgyak meleget sugároznak. 1 perc alatt már csak a friss levegőt érezni, a hideget nem.

vjozso Creative Commons License 2018.12.26 0 0 4300

Nekem nincs Aereco-m (tehát zéró tapasztalat) és nem is tervezem. Az egyik ok a miért idegenkedem tőle pont az, hogy nincs hatásom a szellőztetésre.
Magyarán akkor is jön be levegő, amikor nagyon nem kéne, pl. ha a környéken valaki esetleg ócska cipőkkel vagy szeméttel durrantja meg a kazánját.

Előzmény: nyaxi00 (4295)
vjozso Creative Commons License 2018.12.26 0 0 4299

Oda kell tenni a gépet, ahol a pára keletkezik, pl. a fürdőszobába. Fürdés után nem célszerű beengedni a párát a lakásba mert nagy légtérből már sokkal nehezebben tudja összeszedni a gép.

 

Esetleg el lehetne gondolkodni az előszoba elválasztásán a nappalitól egy ajtóval, így oda nem menne a pára. Cserébe még hidegebb lesz..  A leírásod alapján elkelne ott egy radiátor.

Előzmény: Bóra (4296)
Rihi11 Creative Commons License 2018.12.21 0 0 4298

Azt azért tegyük hozzá hogy a szellőztető rendszer friss levegővel látja el a lakást.

 

Míg páramentesítőnél neked továbbra is többször kell naponta szellőztetni a friss levegő utánpótlás miatt.

Előzmény: Bóra (4296)
Hooti Creative Commons License 2018.12.21 0 0 4297

Szia

 

Nem vagyok szakértő, csak páramentesítő gép használója, én először betenném a páracsapdás zugba. Onnan legalább ki is forgatja a levegőt. De úgyis látod majd később, hogy hova teszed, ahol esetleg nem zavar a zaja, mert azért duruzsolnak ám, a levegő meg kering a házban, tehát a szárított levegő eljut-eláramlik más helységekbe sarkokba zugokba is.

Előzmény: Bóra (4296)
Bóra Creative Commons License 2018.12.21 0 0 4296

Szevasztok, úgy látszik nem nagyon pörög a topik. Talán nem is érint olyan sok embert a penészes lakás, mint azt gondolnám. Sok hezitálás után első körben mégis egy gép mellett döntöttem, talán hitelesebb számomra az összegyűjtött víz mennyisége, amit ki kell borítani, mint egy szellőztető rendszer, aminek az eredményét sokkal később látom meg, ha meglátom.

Szóval most a gép elhelyezéséről szeretnék kérdezni, ha egyáltalán olvassa valaki a topikot.

Olyan lakásról van szó, amit nevezhetünk egyterűnek is, szóval 60 m2 és egyben van a nappali konyha étkező háló, ajtóval leválasztva gyerekszoba és fűrdő. Van egy előszoba is, ez a leghűvösebb a lakásban, itt gyűlik leginkább a pára, mert ez is ajtó nélkül csatlakozik a nappalihoz. Olyan mint egy páracsapda, ez a leghidegebb és legkevesebb légmozgás van, mert szellőztetésnél sem jár itt a levegő. 

Nos az volna a szakértőkhöz a kérdésem, hogy az adott lakásban hol érdemes elhelyezni a gépet és érdemes e változtatni a helyét és ha igen, akkor milyen logika mentén? Van e jelentősége a helyezésnek és ha egy ponton összegyűjtötte a nedvességet, akkor az milyen intenzitással igyekszik kiegyenlítődni a lakásban? 

Válaszaitokat előre is megköszönöm, remélem olvassa még valaki, akinek van már tapasztalata. 

Később majd én is beszámolok a saját tapaszalatomról. 

nyaxi00 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 4295

Sziasztok!

Sokat olvastam a topikban, mégis tanácsot kérnék. Nem penészedik ugyan a fal sehol, de szeretnénk ezt meg is előzni. Lesz klíma tavasszal, ennek van ugye páramentesítő funkciója is, illetve hűtés közben is elvileg páramentesít.

 

De egy ablakba szerelhető Aereco szellőzőt mennyire érdemes beszerelni, már csak a friss levegő végett főként? Néha órák után veszem észre, hogy nincs oxigén, és szellőztetni, ilyen hidegben, kellemetlen.

 

Köszi a válaszokat!

m.zoli01 Creative Commons License 2018.12.12 0 0 4294

Értem, köszi a tanácsot. Valószínűleg most még párátlanító gép lesz, és ha a szigetelés után is előfordul magas páratartalom akkor pedig szellőzők lesznek felrakva. Azt viszont furcsállom, hogy az ablakos cégek ezeket a szellőzőket ,hogyhogy nem kínálják fel alapból mikor árajánlatot kér tőlük az ember? 

Előzmény: duraball (4270)
m.zoli01 Creative Commons License 2018.12.12 0 0 4293

Értem, köszi szépen a segítséget. :)

Lehet az lesz igen, hogy kölcsönzök egyet és kipróbálom.

Előzmény: Hooti (4269)
Hooti Creative Commons License 2018.12.10 0 0 4292

természetesen, a páramentesítő csak a nagy mennyiségű termelődő pára kivonására van, ahogy írtam is, a "gócpontokon".

Előzmény: zoger (4290)
zsolt0101 Creative Commons License 2018.12.10 0 0 4291

Sziasztok,

Páramentesítő készülék tisztításához/ fertőtlenítéséhez mit használtok? Jó a sima klímatisztító spray, azt ráfújni a hűtőbordára?  trotec ttk 54e készülékem van.

 

zoger Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4290

De azért ugye szoktál szellőztetni? A páramentesítő nem tesz oxigént a levegőbe. Ezért tartom félmegoldásnak.

Előzmény: Hooti (4287)
zoger Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4289

Nem láttam érdemi különbséget a fűtésköltségben. A ventilátor többnyire 40m3/h sebességgel megy. Legyen mondjuk 1000m3 levegő amit kifúj. Ha napi 4-5x szellőztetnék és kicserélném a ház levegőjét az is kb ott lenne.

Előzmény: vjozso (4279)
Hooti Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4288

Akkor pro és kontra, majd eldönti Bóra :)

Előzmény: galland (4286)
Hooti Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4287

Nem kell hallanod, hogy zúg-búg, mert jól viselik az időkapcsolót (790Ft). Pld. reggeli zuhany 7-kor, belövöd 1/2 8-kor bekapcs, 9-kor vagy 10-kor ki.

Ugyan ez este, nagy fürdés, kölkök este 8kor fürdenek, bekapcs 1/2 8-kor, kikapcs 9-kor. Ezt megspékelve napközben nekem megy 11-13 között is, kiszedi azt amit majd bepárologattok, miután hazaértetek melóból, iskolából, mert a falak kiadják mikor van elvonás és beszívják mikor van mit (pára).

De hogy személyes legyen, nekem a fürdőben reggel 6-kor kapcsol, 1/2 7 zuhany, majd 1/2 8kor kikapcsol. Este 7-kor kapcsol, kb 1/2 8 a nagyipari fürdés, 1/2 9-kor kikapcs. Ezek mellett napközben 11-13 között megy még, míg nem vagyunk itthon.

Mosókonyhában, ahol a ruhák száradnak, ott meg egy páraérzékelős van 55%-ra beállítva, ha e fölé megy a levegő páratartalma, akkor bekapcsol, ha ez alá, akkor ki. Ilyen kellett volna a fürdőbe is, de hát....

Előzmény: Bóra (4285)
galland Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4286

Igen, használtam két szezonon keresztül egy Aldis gépet. Összefoglalva, ez nem arra való, hogy lakást páramentesítsen. Egyrészt zúg, mint a fene. Bármilyet veszel, zúg, egy szobában biztos nem alszol vele. Másrészt állandóan öntögetni kell belőle a vizet, hacsak nem rakod fix kifolyásúra valahogyan. Ez ugye ott lehetséges, ahol van vízkifolyási lehetőség. (fürdő, konyha) De akkor ott is kell üzemelnie a gépnek, ergo ott vagy, ahol a part szakad, mivel más helyiséget így nem fog párátlanítani.

 

Amire egy gép való, az pl. egy festés vagy beázás utáni gyorsabb szárítás, ilyenkor ragyogóan felgyorsítja a száradást. Vagy betenni abba a szobába, ahol a ruhák száradnak, ajtó becsuk, a levegőt újra és újra átforgatja, és kiszedi belőle a vizet. Azóta vettünk egy szárítógépet is, szóval emiatt is okafogyottá vált a történet. A ruhateregetés brutálisan felnyomja a páratartalmat, ha a lakásban történik! Ha nincs szellőzés, tuti a penész. Nekem az Aereco vált be, miután két szezonon keresztül szenvedtem meg mértem a páratartalmat, meg szellőztettem a mínuszokban.

Előzmény: Bóra (4283)
Bóra Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4285

Igazad lehet, nekem is az az érzésem /tapasztalatom ugye nincs /, hogy a páramentesítő gyorsabb és azonnali megoldás, ráadásul semmi komlikáció. Viszont az elgondolkodtató, hogy egy olyan elektromos berendezést kell "örökbe" fogadjak, ami zúg folyamatosan a lakásban, mint pl egy hűtőszekrény. Ennél biztosan kellemesebb lenne egy csendes üzemü szellőzés, de ugye nem tudom, hogy milyen mértékü szellőzés kell, milyen áramlási, áramoltatási viszonyokat kell teremteni a lakásban és mi van, ha mégsem sikerül. A mobil berendezést legfeljebb eladja az ember némi veszteséggel és keres ujabb megoldást. A beépített nyilások végleg maradnak. Aztán meg mi a fenének költöttem a nyílászárókra, ha most réseket kell vágni a hermetikus ablakokon, ajtókon. Szintén nem ingyen van! 

Szóval benne vagyunk a lekvárban, de úgy látom nem sok embert érint, mert nagyon kicsi a topikban a pörgés.

 

Legnagyobb fájdalmam meg az, hogy pont azok nem írnak a tapasztalatukról, akik mindkét rendszert üzemeltették. 

Előzmény: Hooti (4284)
Hooti Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4284

Ha csak nem hővisszanyerős a szellőző, akkor miben is különbözik a régi ablakoktól, amik huzatoltak, rések voltak minden hol, hoppá a szellőző meg erről szól, nyit ha magas a pára, az állítható mikor nyisson??? Egy rendes páramentesítő állítható tartománnyal bír!

Páramentesítő, sokszor írtam már, először kibérel egy gépkölcsönzőből, vagy ismerőstől kölcsönbe kér és ha beválik megvesz. Nincs kockázat.

Előzmény: Bóra (4283)
Bóra Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4283

Nagyon jó, hogy leírtad a tapasztalataidat. Használtál esetleg páramentesítő szerkezetet is?

Jó volna olyanok véleményét is meghallgatni, akiknek mindkét technológiával kapcsolatban vannak konkrét tapasztalataik. Most döntés előtt állok, hogy hogyan tudok megszabadulni a penésztől, itt a tél előttünk, most van a penész szezonja. Szeretnék minél több infóhoz jutni, hogy helyes döntést hozzak. 

 

Előzmény: galland (4282)
galland Creative Commons License 2018.12.08 0 0 4282

+1 szavazat az Aerecora. Nem barmolja szét az ablakot, és a fűtésszámla sem ment az egekbe. Egyszerűen nem is értem, hogy gondolták, akik kitalálták, hogy ha leszigetelik a házakat, műanyag ablakokat szerelnek be, akkor milyen lesz bent a levegő. Mióta beépítették az Aerecot, stabil 50-55% a páratartalom mindenhol. Párakicsapódás drasztikusan lecsökkent, és mindenki jobban is alszik emiatt. Az viszont igaz, hogy kell valahová egy elszívó ventillátor, ami mozgatja a levegőt. Ezt egy légtechnikai szakember jó, ha felméri, min kell változtatni, hogy optimális legyen az áramlás. (pl. lehet, hogy egyes ajtók aljára lukakat kell fúrni, hogy ha csukva van, akkor is legyen légmozgás) A lakás adottságaitól függ, hová lehet betenni egy elszívó ventillátort, pl. nálunk a wc-ben van, és csak időszakosan jár, villanykapcsoló kapcsolja fel, és időkapcsolós. Persze mi is szellőztetünk naponta legalább 1x.

Bóra Creative Commons License 2018.12.07 0 0 4281

Köszönöm a választ, remélem kapunk még többektől is hasonlókat.

 

Ezzel a heti öt liter elvonással és a leírt szellőztetésekkel el tudtátok érni a teljes penész és doh mentességet?

Tulajdonképpen ez jó, ha mások is ugyanezt tapasztalják, akkor ez a járható út. 

 

 

Előzmény: vjozso (4278)
duraball Creative Commons License 2018.12.07 0 0 4280

Kevesebbel, mint a penészölő, meg az új festék ára évente egyszer kéteszer.

Előzmény: vjozso (4279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!