Keresés

Részletes keresés

bokor Creative Commons License 2005.11.06 0 0 155

Kérdés, mit vársz, a gyerek melyik nyelven "működjön" az oviban. Mert szerintem azt el kell dönteni, kéttannyelvű ovikról nem tudok...

Mit értesz a fakabátos mávovin? A fakabát a rendőr gúnyneve, nem?

Előzmény: talannemisenvagyok (153)
piglet Creative Commons License 2005.11.06 0 0 154

Mire gondolsz mint gyerekmegőrző?

A Micimackó az hivatalosan is óvoda, a másik tudtommal nem.

Két nyelvű gyerekkel nem tudom mit kezdenek, de ezt általánosan írom, szerintem átlag oviban nem sok ilyennel találkoznak. A lányomnak volt kínai ovistársa, megtanult magyarul.... Ja és nézd meg az AMK ovit Kápmegyer I-en, az ő sulijuk is két tannyelvű.

Előzmény: talannemisenvagyok (153)
talannemisenvagyok Creative Commons License 2005.11.06 0 0 153

Az első kettő, inkább gyerekmegőrző, nem?

A piros oviban pedig én nem találtam nyelvoktatást, és hát nem voltak túl kedvesek, amikor megkérdeztem, hogy vállalnak-e két nyelvű gyereket (azaz olyat, aki sok dolgokat csak angolul tud, némelyeket pedig csak magyarul)...

A MÁVos nem fakabűátos? (nem tudom, csak nekem mindig az jut eszembe a MÁV ovikról:))

Előzmény: piglet (152)
piglet Creative Commons License 2005.11.06 0 0 152
Dunakeszin két magánovi van, az egyik a Micimackó a Vasút utcában, a másik nemrégen lett Pöttömpalota - ez a Kálmán utcában a volt orvosi rendelő helyén van. fw.pottompalota.hu. Jó normális ovi a piros ovi - a Hunyadi utca, Tábor utca sarkán, a MÁV ovi is jó, de még nem tudni az önkormányzat mennyire finanszíroza tovább, és mennyire lesz alapítványi.
Előzmény: talannemisenvagyok (149)
Coge Creative Commons License 2005.11.06 0 0 151

Csibe most meg pont a Dalos oviba jár :-).

Dobj egy mailt Te is, hogy mi érdekel!

Előzmény: talannemisenvagyok (149)
Coge Creative Commons License 2005.11.06 0 0 150

Allia,

Csibe a Tigriskölyök (magán) oviba járt a Levél utcába (Budai mellett), ha érdekel dobj egy mailt (coge kukac izer pont hu)

Azóta is sokat emlegeti, jó kis ovi, csak sajna az ő óvónénije is elment a nyáron (elköltöztek)

Előzmény: Allia (146)
talannemisenvagyok Creative Commons License 2005.11.06 0 0 149

sziasztok!

 

én is csatlakoznék, de dunakeszin keresek ovit, de lehet IV. ker külső vége is. Tudtok valamit? Lehet magan, alapítvány, önkormányzati, de nem waldorf.

 

És még ha valaki tud nekem segíteni: milyen a IV. dalos ovi? jár oda valakinek gyereke? segítsetek légyszi:)

koszi

Előzmény: krab (148)
krab Creative Commons License 2005.11.04 0 0 148

Sziasztok!

 

XIII.kerületben keresek ovit(önkorm., magán ill alapitványi).Olyan  érdekelne leginkább ahol gyerekként kezelik a gyerekeket és nem problémaként,rugalmasak és a legfontosabb, hogy januártól járhasson oda annak ellenére, hogy nem voltunk az ez évi májusi beiratáson. Tudom elég sok a kivánságom, de hátha vki tud vmi normális ovit. Előre is köszi mindenkinek!

Allia Creative Commons License 2005.10.16 0 0 147
Pitypang.
Előzmény: Niácska (145)
Allia Creative Commons License 2005.10.16 0 0 146
Második kerületiek vagyunk, és akár magánovi is lehet. Tudsz ilyet esetleg?
Sajnos a beíratás körüli mizériát ismerem. Így maradtunk le most a januári kezdésről.
Előzmény: brummadra (144)
Niácska Creative Commons License 2005.10.13 0 0 145

Allia, játszótéri info szerint nem igazán vesznek be gyerekeket a környéken már. :( El vannak kényeztetve az itteni ovik... Hova tartoztok hivatalosan?

 

Előzmény: Allia (143)
brummadra Creative Commons License 2005.10.13 0 0 144
Szia! Magánovira gondolsz? Mert ezekben a kerületekben még szeptemberben is elég zűrös a felvételi. Melyik kerületben laksz?
Előzmény: Allia (143)
Allia Creative Commons License 2005.10.13 0 0 143

Sziasztok!

 

Olyan ovit keresek, ahová év közben is be lehet iratkozni. Konkrétan az év végén lesz 3 éves a fiam, és örülnék, ha járhatna oviba (én dolgozom). Tudtok ilyet? Másdoik kerületiek vagyunk, szóval I., II., III. és XII. kerületre gondoltam elsősorban.

Babco Creative Commons License 2005.10.13 0 0 142
Nem találtam, úgyhogy nagyon köszönöm!!!
Előzmény: brummadra (141)
brummadra Creative Commons License 2005.10.11 0 0 141

Azóta már biztos megtaláltad:

http://ovisjelek.fw.hu/

Előzmény: Babco (140)
Babco Creative Commons License 2005.10.04 0 0 140

Nem tudjátok, hogy hol vannak a neten az ovis jelek? Egyszer már megtaláltam, de elfelejtettem, hogy hol.

berku Creative Commons License 2005.07.04 0 0 139

Én is olvastam ezt a cikket.

Megörültem, h. foglalkoznak a témával, de nem derül ki, h. valójában mi is a probléma. Jól menő óvodákba nehéz bejutni - hát ez van - gondolhatja az olvasó.

Szerintem még a Nők Lapját lenne érdemes megkeresni, hogy foglalkozzanak ezzel a témával, igazán a profiljukba vág, de még nem foglalkoztak vele.

Előzmény: Garota de Ipanema (138)
Garota de Ipanema Creative Commons License 2005.06.27 0 0 138

Sziasztok!

 

berku, köszi, nem tudtam róla, de utána fogok nézni ennek a "Szekeres-féle bizottságnak", na nem mintha sok illúziót táplálnék ma már úgy általában a politika irányába, de azért legalább még egy fórum, ahol hallathatom a hangom.

Igazad van, ez civilizált országokban máshogy megy. Lásd Franciao. vagy Olaszo., ott, ha az emberek összefognak, mert az érdekeiket akarják érvényesíteni, akkor kimennek az utcára, általános sztrájkot tartanak, aztán láss csodát,mindjárt tudnak is valamit tenni a parlamentben.

 

Amikor előzőleg beírtam, kértem, hogy esetleg jelentkezzenek azok, akik szzintén szeretnének valamit tenni azért, hogy ez az "óvodahelyzet" ne maradhasson tovább így, hát sajnos nem sokan reagáltak. Tudom, hogy sokan egyetértenek, és sokan vagyunk hasonló cipőben, mégis a legtöbben saját (ideg)nyugalmuk érdekében, és az elmúlt rendszerben belénk táplált, a közügyek iránti passzivitás miatt inkább elfogadják a dolgot. Igaz, minden bizonnyal én sem fogok tudni elérni semmit magányos harcosként, de azért tovább vívom a szélmalom harcot. Nemsokára megyek a kerületi önkormányzat oktatásügyi osztályvezetőjéhez ( az óvodai bizottság vezetője mellesleg), de ha kell, utána megyek a kerületi polgármesterhez, és a kerület parlamenti képviselőjéhez (aki nem más, mint maga a volt oktatásügyi miniszter, Pokorni Z., hahaha, talán nem lesz neki új a téma :-)))).   

Az ugyanis nem elfogadható számomra, hogy csak fizetési kötelezettségeim vannak az önkormányzat felé, és ha netán elmulasztanám pl. az ingatlanunk után kivetett adó befizetését pár nappal, akkor rögötn büntetőkamatot vágnak rám, miközben az adóforintjaim után vissza semmit sem kapok, kátyús utakon közlekedek és a 3 éves óvodára érett gyerekemet a saját kerületemben nem tudom óvodába íratni.

 

 

A helyzet úgy fest, legalábbis mifelénk, hogy óvodába nehezebben lehet bekerülni, mint egyetemre. Irigylem azokat a kerületeket, ahol üres óvodai csoportok vannak. Engem úgy utasítottak el, hogy az elutasító határozatban le van írva, hogy a kerület egyetlen óvodája sem veszi őt fel. Itt a XII. -ben, a hú de gazdag "polgári"-ban már csak 11 óvoda működik, de újfent van egy, amelyik már csak "kifuttatja" meglévő csoportjait. Míg mellettünk a XI.ben 25 óvoda van. Na jó, az nagyobb kerület, több lakossal, de akkor sem arányos. Mondták már, hogy vigyem óvodába másik kerületbe a gyerekemet, de én nem vagyok hajlandó ezért  hamarabb felkelteni a kicsit, hogy utána órákat vesztegeljünk valahol a csúcsforgalomban, amíg beérünk az oviba.

Mellesleg Szentendrén ugyanez a helyzet. Öcsémék ott laknak, 3 pici gyerekkel. A legnagyobb most lett 3 éves. Nem vették fel. A város folyamatosan bővül, épül, egyre több a helyi lakos. Az önkormányzatnak kötelessége lenne óvodákat létesíteni, de "természetesen" nem teszi. Rendes "élet-halál" harc megy a bekerülésért az ovikba. Öcsémék is minden követ megmozgattak, de semmi eredmény. Arra kényszerít ez a borzalom, hogy most megpróbáljanak valami mondvacsinált munkahelyi igazolást szerezni a sógornőmnek, miszerint 4 órában dolgozik. Bár valszeg ez sem fog segíteni. Az óvodavezetők szétttárják a kezüket; nem tudnak mit tenni, "Anyuka, megértem a problémáját, de higgye el, nem tudunk több gyereket felvenni". És ez igaz, nem is az ő hibájuk, csak rajtuk csapódik le. De akkor ki tud valamit tenni?

 

Én továbbra sem adom fel, bár már magamon, és főleg a kislányomon az idénre nem tudok segíteni.

 

Ja! Mai Népszabiban az 5. oldalon (neten is elérhető: www. nol.hu) volt az óvodai férőhely témáról szó, bár elég felszínesen, és korántsem a probléma velejét érintve. Asszem, írok a cikk szerzőjének...

 

 

Előzmény: berku (127)
berku Creative Commons License 2005.06.26 0 0 137
Amikor én először írtam ide, azon tipródtam, hogyan és mikor változtassak, ezért tanulságképp leírom, már a lányaim is tudják, hogy a régi helyre nem mennek. Voltunk megnézni az új ovit egy szóval sem tiltakoztak a változás ellen, még akkor sem, amikor a jelválasztás került szóba. Persze az majd a gyakorlatban derül ki, hogy az új óvónők milyenek lesznek. TV biztosan nem lesz. Bár már „örülök” is hogy a régi helyen  volt, mert ez indított arra, hogy eljöjjünk onnan és azóta még ennél is szomorúbb dolgok derültek ki. (Hogy hogyan alázzák a gyerekeket…)

Babco Creative Commons License 2005.06.23 0 0 136

Nekem a vezetőnő azt mondta, hogy az első bölcsis napra már vinnem kell a munkáltatói igazolást és a papírt, hogy lemondtam a GYED-et. Mondtam, hogy dehát az első napokban biztosan ott kell ülnöm még a gyerekkel. Akkor is.

Azoknak az anyukáknak, akiket visszavesz a munkahelyük, nincs is bajuk, mert rögtön azzal kezdenek, hogy kiveszik a szabadságukat, csakhát nem mindenkinek van ilyen lehetősége.

Előzmény: MentátNé (134)
piglet Creative Commons License 2005.06.23 0 0 135

Mondjuk történetesen Káposztáson elérhető távolságban - pár percre - annyi ovi van, hogy az bőven elég. Valamelyikben tutira van mindig hely. A legjobbnak tartott ovikban persze sokszoros túljelentkezés, de arrafelé azért nem nehéz ovit találni.

 

Nekem most azzal gyűlt meg a bajom, hogy a múlt heti ebédbefizetésnél egy árva szóval nem mondták, hogy anyuka 26-ától az Ön gyerekeinek nincs ovi, mert otthon van GYED-en a kicsivel, és a csoportösszevonások miatt kérjük oldja meg. Nem, véletlenül sem, tegnap odavágtak egy papírt nekem, hogy csókolom, csináljak amit akarok. MAjd a cetli végén egy helyes kis szöveg arról, hogy használjam ki az időt a gyerekeimmel való kapcsolatom elmélyítésére blablabla.

Előzmény: Babco (129)
MentátNé Creative Commons License 2005.06.23 0 0 134
Viszont a bölcsinek semmi köze hozzá, hogy az anyuka GYED-en vagy GYES-en van.
Előzmény: Babco (133)
Babco Creative Commons License 2005.06.23 0 0 133

Eddig úgy tudtam, hogy a GYED mellett semmilyen munkát nem lehet végezni, a gyereket még 4 órára sem lehet bevinni a bölcsibe. A GYES mellett otthon 8 órát, de amúgy (munkahelyen) lehet 4 órát dolgozni, addig bölcsibe lehet vinni a gyereket (na ja, reggel 8-ra anyuka beviszi a gyereket, 12-kor hozhatja el,  akkor amíg beér a munkahelyére és visszaér a bölcsibe, 4 órát már nem tud dolgozni!)

Az igazolás részével nincs gond, akár két helyről is tudok szerezni, nekem a pénz részével van bajom. Még olyanokra is gondoltam, hogy egy hónapra az igazolásba 4 órát írunk, addig bölcsiben lesz a gyerek, én meg kapom a GYES-t, addig lesz valami.

 

Előzmény: MentátNé (132)
MentátNé Creative Commons License 2005.06.23 0 0 132

Ha felveszik máshova ,5 évesen köteles átveni. Annyi kell, hogy vedd ki a másik oviból ( ha akarod ) és kérd a körzetibe a felvételét. Szörnyű, hogy így állnak a dologhoz az ovodavezetők. Nálunk is ugyanez a helyzet. ( Érd ).

 

 

A GYED mellett lehet 4 órát dolgozni, viszont lehet, hogy bölcsibe nem járhat. Ha igen, akkor is csak napi 4 órát. Én nem hiszem, hogy a bölcsinek joga van kérni ilyen papírt, ezt csak azért teszik, hogy elrettentsék a gza galád szülőt attól, hogy a gyereket bölcsibe adja. Szerintem ezeket a papírokat egyszerűen kidobják utána a kukába.

 

 

Nálunk az ovi az április beiratkozást csak úgy veszi be, ha máér akkor viszed a munkáltatói igazolást. Az kutyát nem érdekli, hogy április és szeptember között hol lesz a gyerek amíg te dolgozol.

 

 

A bizottságról leírtak nagyon teccccc.

Előzmény: enisirok (125)
berku Creative Commons License 2005.06.23 0 0 131

Én nem hiszem, hogy ez jogszerű!! A gyed mellett is dolgozhatsz napi 4 órát. Ha meg munka nélküli vagy pláne nem. Lemondtad már? Mi lenne ha kérnéd a bölcsitől, h. tegyenek eléd vmi írásos anyagot, törvényt vagy rendelkezést, hogy milyen alapon követelik ezt?

Ami a politikát illeti, sajnos nem tudok ellentmondani! Viszont közelednek a választások, ilyenkor talán több tere van a javító intézkedéseknek. Plusz a sajtóban kellene valahogy ezt a témát jobban nyomatni.

Előzmény: Babco (128)
Babco Creative Commons License 2005.06.16 0 0 130

Van, vagy volt ez a bizottság,

 

Arra jó, hogy felvegyék a pénzt érte. Elképzelem, ahogy üldögéltek a kedves képviselők és beszélgettek:

- Te, ki kéne küldeni  a gyereket egy külföldi nyelvtanfolyamra, de hát elég húzós az ára.

- Kéne egy kis plusz pénz nekem is, az asszony jövőre már Balira akar menni, mert Görögbe már annyiszor voltunk.

- Csináljunk valami bizottságot.

- Jó, de mivel kapcsolatban?

- Mittudom én! Mi hangzik jól?

- Hát, ma ahogy vezettem, láttam egy anyukát babakocsit tolni. Talán valami gyerekkel kapcsolatos dolog kellene.

- Igen az jól hangzik. A gyerekek és a nyugdíjasok mindig nyerő téma.

- Na akkor javítsuk a kisgyerekes anyukák életén.

- Jó, de hogyan?

- Tudomis én! Majd megkérdezem az asszonyt van-e valami ötlete. Valamit majd csak kitalálunk, aztán nyilatkozunk néhányszor és úgy csinálunk, mintha baromira érdekelne minket a téma. 

 

Én ezt így képzelem.:-( Azt hiszem, nem járok messze a valóságtól, ismerve képviselőinket (pártállástól függetlenül).

Előzmény: Babco (129)
Babco Creative Commons License 2005.06.16 0 0 129

 Van, vagy volt ez a bizottság, ami a kisgyerekes anyukák helyzetét akarja javítani, (a Szekeres vezeti) de nem tudom mennyire ismertek felső körökben ezek az óvodai problémák.

 

Sehogy.

Azon akadtam még ki, hogy amikor bementem a központi ügyintézőhöz a bölcsiügyben érdeklődni és pont ott volt egy pár, akinek elmesélte, hogy pl. Káposztáson épül egy csomó új ház, de nem épül egy bölcsi-ovi sem! Azért Káposztásra sem a felső tízezer és a diplomaták költöznek, akik megengedhetik maguknak a drága magánovit!

Előzmény: berku (127)
Babco Creative Commons License 2005.06.16 0 0 128
Nos, én tényleg nem panaszkodhatok, mert a lányaimat felvették a hozzánk legközelebb levő oviba-bölcsibe, egy épületbe! De azon kiakadtam, hogy attól a naptól kezdve, hogy belépünk a bölcsi ajtaján, nekem vinnem kell egy papírt, hogy lemondtam a GYED-et. Pedig az első napok úgy zajlanak, hogy anyuka ott van, vagy épp készenlétben áll. Miért nem lehet pl. kiírni egy kéthetes beszoktatási időt, majd az első "hivatalos" bölcsis naptól lemondani a GYED-et? Ez a rendszer annak jó, akit visszavesz a munkahelye és úgy kezdi, hogy kiveszi a szabadságát. De szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki állást keres. Legalább a beszoktatási időre fizetnék még a GYED-et, hiszen lehet, hogy anyuka készenlétben ül a bölcsi melletti padon. Annyira sajnálják tőlünk ezt a kevéske pénzt? Na meg munkát is nehéz úgy keresni és interjúkra járni, hogy a gyerekkel otthon van az ember. Én meg tudom oldani, de szerintem sokan vannak, akik nem.
berku Creative Commons License 2005.06.15 0 0 127
Ipanema,

 

én is sokat gondolkodtam már ezen. Van, vagy volt ez a bizottság, ami a kisgyerekes anyukák helyzetét akarja javítani, (a Szekeres vezeti) de nem tudom mennyire ismertek felső körökben ezek az óvodai problémák. Automatikusan most szerintem sokan úgy gondolják (én is így voltam) h. most kevés a gyerek és van elég hely. Sajnos még a parlamentben sem hiszem, hogy túl sok gyakorló anya (apa) ülne, hát még kormánykörökben. (Off: Pedig akkor sztem másképp mennének a dolgok, ld. skandináv államok – vállalom, hogy elfogult vagyok…) Ha pedig most ugye elő akarják segíteni a gyes melletti munkavállalást, akkor ehhez gyerekintézmények is kellenek.

Nálunk a IX. ker. ben úgy tudom, van elég hely, itt „csak” a du. ott alvással szívóznak. Tavaly még távoztam a szomszédunkban levő oviból, mikor azt mondták, hogy nem aludhatnak ott a gyermekeim, most szeptembertől visszajövünk és ha kell, harcba szállok. (Ikrekkel vagyok gyesen.) És lázítom a többi anyukát. :-)

Ipanema, ha vmit tudok segíteni, vagy alá kell írni, szívesen.

dddkkk kukac freemailponthu

 

beny, ha esetleg nappalin jársz főiskolára, jogosult vagy a gyerek intézményi elhelyezésére mindenféle időbeli korlátozás nélkül! Ha részmunkaidőben dolgozol, akkor azt a gyereket, amelyikkel gyesen vagy tv szerint  4 órára helyezheted el –és nem az idősebbre vonatkozik az időbeli korlát!! De jövőre gondolom ez is változni fog. Valamelyik topicon be volt linkelve a gyes tv. sajnos már nem tudom, hol, de ha keresgélsz remélhetőleg megtalálod.

A lányaim amikor bölcsibe mentek, egyszerűen aláírtam egy nyilatkozatot, hogy részidőben dolgozom, semmiféle igazolás nem kellett és ott is aludhattak.

beny Creative Commons License 2005.06.10 0 0 126
enissirok, Én is egyből megmondtam, hogy van tesó, én sem tudnék és nem is akartam ez ügyben hazudni! De, hogy napi hány órát dolgozol mellette, azt is elmondhattad volna, még ha füllentesz is. Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy azért mert van kistestvér ezért a nagyobbik nem élvezheti a saját korúak társaságát! Gondolom Te se azért akarod beadni az oviba, mert "púp a hátadon"! Nekem nagyon fáj a szívem, hogy szeptembertől nem lehetek vele egész nap! Hiszen semmi gond nincs vele, jó kislány, értelmes, de látom rajta, hogy hiányzik neki a társaság! A kicsivel sokkal több gondom van, viccesen azt szoktam mondani, hogy inkább őt adnám bölcsibe és a nagyobbikkal itthon maradnék! Azt, hogy 5 évesen próbálkozatok újra? Hát ez szörnyű! Én most beszéltem egy óvónővel és azt mondta, hogy még a középső csoportba be tud illeszkedni (nagy nehezen) a gyerek, de ha a nagy csoportba megy először, akkor képtelen lesz a beilleszkedésre és az esetek 90%-ában a társaság sem fogja befogadni, hisz addigra egy összeszokott kis csapatról lesz szó! Magánovi: semmi pénzért, drága, olyan programokat csinálnak, ami a felnőtteknek jól hangzik, de a gyerekeknek nyűg.
Előzmény: enisirok (125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!