Keresés

Részletes keresés

Straw5370 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1519

Sziasztok!

 

Kicsit most dühös vagyok, ezért vagyok kíváncsi, hogy szerintetek jogos-e.

Nálunk a fogyasztás éves leolvasással működik, ami eddig rendben is volt, szeptember 10 (plusz, minusz egy nap) környékén minden évben leolvasták, az alapján nézték meg, hogy a köv. egy évre mennyit kell fizetnünk.

Most viszont nem jöttek szeptemberben, mivel módosították az éves leolvasás dátumát most első alkalommal. Elvileg márciusban jöttek volna, gyakorlatilag ma olvasták le.

Én még szeptemberben leolvastam amúgy a fogyasztásunkat és számolgattam, mivel itt online regisztráltam és megnéztem, hogy melyik évben mennyi volt a fogyasztás,hogyha most szeptemberben kijöttek volna, ahogy eddig is, akkor most hogy alakulna a köv. évi számláink díja.

Mint sejtettem is, kb. háromnegyed annyit fogyasztottunk, mint előző évben, mivel valóban kevesebbet használtuk az áramzabáló eszközöket.

Eszerint már rég kevesebb lenne a számlánk, de ugye mindent megváltoztatott ez, hogy most jöttek leolvasni.

Az előbb én is leirogattam a mostani fogyasztási értékeinket, újra számolgattam, és hiába 16 hónappal osztottam el, kb. ugyanannyi a fogyasztásunk, mint eddig volt. Ami azért sem furcsa, mert ebbe a 16 hónapba két tél esett bele! Szerintetek ebbe tényleg csak annyi lesz a korrigálás, hogy 12 hónap helyett 16-al osztják el a számolásnál? Mert ez így baromira nem korrekt..:S "Kíváncsian" várom az új számlánkat..

ötfelezős Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1518

Ha havonta 10 ezreket kidobálsz, akkor két és fél havi kidobálásból (3 fázis esetén, mert 1 fázisból egy hónapi sem kell) tudnál venni egy másik, hitelesített fogyasztásmérőt. Azt is bekötve csak kiderülne egy idő múlva, hogy vajon a mérőd-e az ok... És ha az, akkor már elég jó érved is van.

 

A fogyasztásmérő elég egyszerű szerkezet, nem lehetetlen ugyan a meghibásodás, de nagyon nem gyakori.

Előzmény: vojudit79 (1517)
vojudit79 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1517

A bevizsgálás és a beszerelés alatt mennyi idő telik el? Hol és hogyan tárolják? A szállítás, beszerelés során nem hibásodhat meg?

Nem hibáztatok én senkit, csak szeretnék megbizonyosodni róla, hogy nem dobálok ki 10ezreket az ablakon havonta. Lenne mire/kire költeni.

Előzmény: Hardbácsi (1514)
vojudit79 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1516

Nem a kisujjamból ráztam ki, hogy sok a 400 kw, elhiheted. Körbeérdeklődtem ismerősöktől, akik nagyjából ugyanolyan berendezéseket használnak, mint mi és nagyságrendileg ugyanannyit. Egyetlen ismerősöm sem fogyaszt havi 200 kw-nál többet.

 

Előzmény: Hardbácsi (1514)
vojudit79 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1515

Kösz a segítőszándékú és jóindulatú hozzászólást.

Előzmény: Hardbácsi (1514)
Hardbácsi Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1514

Ennyit fogyasztotok.

 

Az a fém plomba a mérőn nem véletlen van. Az OMH, azaz az országos mérésügyi hivatal minden mérőt bevizsgál.És amit vettél mérőt annak mi a pontossági osztálya? Az mennyit csal?

 

De ha ennek nem hiszel, akkor igen, hó végén szokta az elmű kicsit felpörgetni az órákat, amikor nincs az adott hónapban elég bevételük.

Előzmény: vojudit79 (1513)
vojudit79 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1513

Sziasztok!

Látom jó rég nem járt erre senki, de azért teszek egy próbát hááátha.

4 éve költöztünk a jelenlegi házba, újépítésű ház, a villanyóra is akkor lett beszerelve. Kezdettől fogva soknak találtuk a fogyasztást, 350-450 kw havonta. Minden áramzabáló géptől megszabadultunk, lecseréltük a plazmatévét, a kerámialpos tűzhelyet gázra cseréltük,szóva nincs semmi extra áramfelvételű cuccunk elméletileg. Fogyasztásmérővel végigmértünk mindent, amit csak lehet és nem találtuk meg, hogy mi az, ami eszi az áramot.

Két dolog van, ami egy kicsit kilóg a sorból, a cirko és annak szivattyúja, amik 1,2 és 1,4 kw-ot fogyasztanak 24 óra alatt. Ha ezt kivonjuk a 450es fogyasztásból akkor szerintem még mindig sok a maradék. Tudja valaki, hogy mennyi a normál fogyasztása ennek a két cuccnak? Sehol sem találok erre vonatkozó adatot. Ha nem ezek a bűnösök, akkor vajon hogyan tudok megbizonyosodni arról, hogy a villanyóra mér többet, mielőtt kihívom 15ezerért az ELMŰt? Ma eljátszottam, hogy mindent lekapcsoltam, egyedül a mosógépet indítottam el, fogyasztásmérőt rátettem és összehasonlítottam a villanyóra által mért adattal, stimmelt. Elképzelhető, hogy az óra nem folyamatosan pörög gyorsabban, hanem időnként hülyül be? Egy héten keresztül írtuk minden este a villanyóra állást, az alapján egyenletesnek mondható a fogyasztás, nem voltak kirívó napok. Nagyon bosszant, hogy nem találom meg a túlfogyasztás okát. Mivel első perctől kezdve fennáll a probléma ezért a logika azt diktálná, hogy az óra  a ludas, de akkor miért nem jutottam erre az eredményre a mosógépes tesztnél? Ja és nem lopják tőlünk az áramot, azt megnéztük, ha lekapcsolunk mindent áll az óra.Van valakinek valami ötlete erre vonatkozóan? ESetleg végezzem el a villanyóra tesztet többször?

Köszi előre is

Emancibált Creative Commons License 2010.05.29 0 0 1512
Kedves Ghi! Sajnos jó a meglátásod, az ELMÜ néven futó maffia ellen nem sokat lehet tenni, de javaslom szerezd meg az ELMÜ Közüzemi Üzletszabályzatát, mely egyértelmüen leírja, hogy a téves, vagy elmaradt díjkülönbözetet a fogyasztó a téves, vagy elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül egyenlő kamatmentes részletekben jogosult kiegyenlíteni a számlát. Tehát, ha 2 év alatt keletkezett a hátralék, akkor jogosult vagy a 2 éves kamatmentes törlesztésre. Azt már nem is minősítem, hogy erről egy ügyfélszolgálaton miért nem tájékoztatnak.
Előzmény: Ghí (1509)
theo.h Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1511
Jusztot csak a legvégére hagynám! Az ELMÜ-nél a reklamáció folyamata a következő: Ügyfélszolgálat, Panaszkezelés, Fogyasztóvédő Ombudsman. Bár számomra kiderült, hogy ez utóbbi is az ELMÜ alkalmazottja és emiatt a fiatalságomat idézi, amikor a szakszervezeti bizalmi is a munkáltató érdekét képviselte (vagy ma is így van?) ezért én fogyasztóvédő helyett felelősség-elhárítónak nevezném, tehát bárhová fordulsz panaszoddal, mindig ugyanaz az alkalmazott válaszol és közli, hogy az ELMÜ jogszerűen járt el. Ezután kedvesen azt tanácsolják: ha ezután sem vagy elégedett az intézkedésükkel, akkor fordulhatsz még a Fgyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák területileg illetékes képviseletéhez, vagy akár a Versenyhivatalhoz, majd csak megúnod egyszer. Jusztot nem említik. Sokat segítettem?
Ghí Creative Commons License 2010.03.09 0 0 1510
-
Közben eszembe jutott, hogy van nekünk egy Juszt Lászlónk, akinek már írtam is egy részletes levelet! :)

Ettől függetlenül keresem azokat, akik ugyanígy jártak!
Talán együtt többre megyünk!
-
Előzmény: Ghí (1509)
Ghí Creative Commons License 2010.03.09 0 0 1509
-
Az ELMÜ 2009. 12. hónapban rózsaszín csekken visszaküldött nekem 5 236 Ft-ot túlfizetés címén.

Erre most 2010.02.17. dátummal mínuszos STORNO számlákat kaptam 2008. 10. 20-tól 2009. 08. 23-ig bezárólag, majd kaptam még hozzá 3 számlát is:

64 340 Ft + 2 632 Ft + 5 166 Ft-ról.

Telefonon keresztül tarifa-változással indokolták a dolgot, és közölték,
hogy csak az 5 166 Ft-t kell befizetnem.

Csak miután már letettem a telefont akkor kapcsoltam, hogy ugyan miféle tarifaváltozásról beszélnek?!

Tegnap bementem az ÁRKÁD-ban lévő irodájukba.

Kiderült, hogy az ELMÜ hibájából rosszul számoltak, és ez az összeg ( 5 166 Ft ) még csak 2009. 10. 03-ig szól!

2009. 12. 31-ig még fognak küldeni fizetnivalót, kb. 30 000-ról!
Aztán ehhez hozzá adódnak még a 2010. 01 - 2010. 03. havi számlák is, és minderre maximum 4 havi részletfizetést adhatnak!
De csak azért ilyen sokat, mert az ELMÜ hibázott! :(

Ezzel egyidejűleg az ELMÜ Online Ügyfélszolgálat oldaláról az azonosítóm alól törölték a teljes 2009. évi fogyasztási adataimat, melyek tartalmazták a részleteket!
Szerencsére - mivel legtöbbször a neten keresztül küldtem be őket -, megvannak a visszaigazoló leveleik.

Hogy lehet ilyet megtenni?!
Véleményem szerint mindez egy teljesen tisztességtelen eljárás!
Ráadásul munkanélküli is vagyok, úgyhogy engem halmozottan is sújt a dolog!

Nem tudom, hogy csak velem történt-e meg ez a borzalom, és hogy vannak-e sorstáraim is?
Szeretném felvenni velük a kapcsolatot, és tanácsot kapni, hogy most mit tehetek?
Egyszerűen nem tartom jogosnak, és nem akarom kifizetni!

Azt sem tudom, hogy így pénz nélkül kihez fordulhatnék, aki segítene?

Kérlek benneteket, segítsetek valahogy!

Üdv: Ghí
a.p.a. Creative Commons License 2009.09.30 0 0 1508

Most nincs kedvem ideidézni a vonatkozó szabályokat, de köznyelvre lefordítva:

 

Csak olyan készülékek üzemeltethetők, amelyek:

a: szakaszosan is biztonságosan müködnek
A hűtő, mosógép szerinted lehet hogy ilyen, de kérdezd meg a gyártóját mit mond erre! A garanciát azonnal bukod egy ilyen bekötéssel, továbbá mindennemű károd, ami esetleg ebből ered helyből elutasítódik.

b: "fixen"/rögzítetten vannak csatlakoztatva a hálózatra.
Tehát mivel a hűtő, olajradiátor, stb... gyárilag dugaszolóaljzattal van szerelve, ezt egy szakembernek el kell távolítani, majd egy leválasztó főkapcsolón keresztül be kell kötnie a lakás vezérelt hálózatára (pl. egy falidobozban "csokival"). Természetesen emiatt is bukod a garanciát, továbbá minden ebből eredő károd el lesz utasítva. Sőt, ha emiatt másnak is kárt okozol (pl.: tűzeset, vagy a mosógép elengedett vize, akkor azért is te leszel a felelős. stb...

 

Más probléma nincs.D.

Előzmény: dr. Agy (1505)
Hard83 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 1507
miért nem képes a kivándorolt emberke betelefonálni, hogy havi 100kwh helyett legyen mondjuk 10, és miért nem lehet átutalásra tenni? Főleg ilyen esetben?

A szolgáltató nem tud ilyen esetben mit tenni. Nincs információja az ügyfélről. Honnét tudná, hogy túlszámláz, ha évente olvas le? Simán érthető, hogy várja a 11. részszámla összegét.
Előzmény: dr. Agy (1506)
dr. Agy Creative Commons License 2009.09.10 0 0 1506
És egy más kérdés.
Unokatesómék tavaly tartósan kiküldetésbe mentek, lakásukat azért megtartották, néha hazajönnek egy hétvégére, tehát kiadva sincs, általában üres. A villanyóra sem pörög.
Közeledett az éves elszámoló leolvasás ideje, és már a 10. számla után látszódott, hogy az eddigi 10 számlán kiszámlázott kWh sem lett elfogyasztva. Ezért a 11. számlát már be sem fizették (egy részszámla kb. 5000 Ft értékű). Az elszámoló számlán kijött, hogy -6000 Ft-ot kell fizetniük. Aztán jöttek az új év résszámlái, már kisebb kWh-val, azok szépen fizetve lettek. Közben a postás hozott pénzt, az értesítő bent volt a postaládában, de ők nem voltak otthon, a pénzt sem vették fel.
Most kijött egy fizetési emlékeztető meg egy fenyegető levél, hogy milyen csúnya élet vár a nemfizetőkre, majd jönnek a lekapcsolók, de ne aggódjunk, mert az utolsó pillanatban a lekapcsolás előtt is rendezhetjük a számlát.
Na most, ha bemutatjuk a lekapcsoló kft.-nek a befizetett 10 db résszámlát, és az elszámoló számlán mutatott éves fogyasztást, amiből egyértelmű, hogy többet számláztak ki már a 10 számlával is, mint amennyi elfogyott, akkor ott helyben kifizeti a túlszámlázást, elnézést kér, és kártérítést fizet az elpazarolt munkanapért?
Vagy ő azért lekapcsolja, és az ügyfélnek kell bemenni az ELMŰhöz azért, hogy ott befizessen 5000 Ft-ot, ami után ott helyben vissza is fizetnek neki 6000 Ft-ot?
Ki fogja fizetni a lekapcsolás-visszakapcsolást, ha összességében az ELMŰ ül az ügyfél pénzén, annak ellenére, ha formailag igaz is, hogy a 11. részszámla nincs kifizetve?

Mintha az ELMŰ érdekelt lenne abban, hogy az ügyfél pénze jobbra-balra utazzon. Lehet hogy lemutyizták a postával. Egy éven át túlfizetünk néhány száz forintot, amit visszahoz a jó postás bácsi, én meg adhatom a jattot. Na persze a hivatalos kézbesítési díj sincs ingyen, amit az ELMŰ fizet. Esetenként még a 11.-nek feleslegesen befizetett sárga csekk költsége is. Ezt persze beépíti a költségébe, azaz mi fizetjük. A villanyszámlával támogatjuk a postát!
Miért nem képes az ELMŰ az egyenleget normálisan kezelni, a tartozást/követelést összegezni, és a túlfizetést a következő számlán jóváírni?
dr. Agy Creative Commons License 2009.09.10 0 0 1505
Most akkor ennyi a vezérelt fogyasztókkal kapcsolatos vitázás után mondjátok meg, hogy a törvények/szabályok szerint milyen eszközöket lehet vezéreltre kötni a boyleren meg a hőtárolós fűtőtesten kívül?

Például egy fagyasztóláda simán elmegy szakaszos táplálással. De mosógépet is lehet üzemeltetni úgy, hogy megpakolás után bekapcsolod, aztán majd most, ha lesz áram, reggel kész.
Lehet-e közönséges fűtőtestet üzemeltetni? Őszi-tavaszi időszakban bőven elég lehet rásegítés jelleggel egy nyaralóban például egy olajradiátor.
ötfelezős Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1504

Na, ritka a jó beszélgetés. :)

 

Asszem, itt megfogalmazni inkább úgy kellett volna, hogy: ami szerelési munka nélkül máshonnan nem tud kapni táplálást. Talán a "csavar alá szorítás" nem tetszett a jogászoknak.

 

Előzmény: PrintScreen (1500)
a.p.a. Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1503

Viszont itt már a téma is más területre megy.

Ugyanez a dilemma, bármelyik szakmában, pl, autószerelő stb....

Előzmény: PrintScreen (1502)
PrintScreen Creative Commons License 2009.04.02 0 0 1502
"A kifejezést nem kell ennél egyértelműbbé tenni, mert aki jogosult a kivitelezésére, az tudja miről beszélünk."

Akár egyet is érthetnék, csak az a bajom ezzel, hogy egy "átlag mezei"-t, hasonlókkal úgy lehet átvágni a palánkon, mint annak a rendje.
Költség, és gyányolás oldalon is.

Valójában én sem tudom mit is takar a kifejezés pontosan, de én tudom hol kell/érdemes utánanézni, egy mezei felhasználónak erre esélye sincs, szvsz. A szakemberekeben meg akivel találkozni fog... , nem biztos hogy minden kijelentésüket kézpénznek lehet venni.

(Nagyon más területre vitt az élet :))
Előzmény: a.p.a. (1501)
a.p.a. Creative Commons License 2009.03.31 0 0 1501

Azért arról ne feledkezzünk, meg, hogy egy boyler bekötése az szakember feladata, és felelőssége.

Egy "átlag mezei" fogyasztónak nem kell értenie hozzá, a szakembert meg erre képezik ki (azért szakember).

A kifejezést nem kell ennél egyértelműbbé tenni, mert aki jogosult a kivitelezésére, az tudja miről beszélünk.

Azt meg gyakorlatból tudom, hogy a háztartások/lakások 60-80%-ban lehet találni olyan "hiányosságokat" amelyek miatt akár a szolgáltatásból való kizárás, felfüggesztés is jogos lehetne. Persze ezek nem szabálytalan vételezések, de a vonatkozó szabványok, jogszabályok megsértése.

Kiványcsi lennék pl. arra, hányan tudnak bemutatni ellenőrzési jegyzőkönyvet, vagy szerelési igazolást, vagy érintésvédelmi szabványossági felülvizsgalati jegyzőkönyvet.

De ez már más téma. 

Előzmény: PrintScreen (1500)
PrintScreen Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1500
Ő a szolgáltatóm így kéznél van, egyébként nincs bajom vele :), ill. van de azon egy szünetmentes segített, meg nem is tettem szóvá sehol.

Ez csak kekeckedés, de egy "kizárólag vezéreltre, fixen kötött" szókapcsolattal egyértelművé tehetné a dolgot, és nem jutna eszünkbe feszegetni, hogy akkor most mit is enged meg/tilt a közüzemi szerződés.

Az "állagsérelem" így is magas (nyilván nem ismerem elég jól a nyelvet), de majd megkeresem mit takar (miniszteréknél).
Ötlet: Mondjuk a kész kapcsolatot le kell festeni? Az nálam már jó állagsérelemnek.

Amúgy köszönöm :)
Előzmény: ötfelezős (1498)
ötfelezős Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1499
Régen, ha nem is plombálták, de új bekapcsolás előtt ellenőrizték.
Előzmény: cucu (1496)
ötfelezős Creative Commons License 2009.03.30 0 0 1498

Felmerül bennem a kérdés, mellékesen, mi most épp a baj az ELMŰ-vel? Országos dolgokról beszélünk, amiket előírások szabályoznak, amiket törvényesen megválasztott képviselet által kinevezett szervek készítenek elő, s a választottak szavazzák meg...

Jól kell megválasztani a harag tárgyát. :)

 

Egyébként a miniszteri rendelet ezt írja:

"...áramkörre állandó jelleggel rögzített, állagsérelem nélkül nem elválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott - felhasználói berendezés..."

Előzmény: PrintScreen (1495)
cucu Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1497

Sőt, tovább megyek. Fixen is be lehet úgy kötni, hogy átkapcsolható legyen a másik hálózatra és még plombálni is lehet.

 

Amúgy az igaz, hogy műszakilag nem szerencsés konnektorból táplálni egy olyan 2 KW-os fűtőszálat, amely tőlem függetlenül működik vagy sem.

Előzmény: cucu (1496)
cucu Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1496
Ezen már én is gondolkodtam.... Ilyen alapon a boyler bekötését is plombálni kellene.
Előzmény: PrintScreen (1495)
PrintScreen Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1495
Egy dolog nem tiszta nekem: mit ért az Elmű a "fixen bekötött" készüléken? Deklarálja ezt valahol?
Előzmény: a.p.a. (1483)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1494

Mit is mondjak, csak átfutva, szép kis mentalitást vélek felfedezni... Szóval ennyire nem figyelni az ügyeinkre, az már közbűntény :(

 

Ott kezdem, ha a neveden volt (van) a mérő, azaz tulajdonosként, fogyasztóként (?!), akkor minden ügyben kizárólag Te vagy a felelős és szvsz nagybátyád felé vagy aki akkor hazsnálta, egy elég rumlis polgári peres úton lehetne az összegeket (károkat) követelni. Miközben alapvetően saját magad okoztrad magadnak a kárt, hiszen elköltözéskor, ha nem vagy tulajdonos, 8 napon belül köteles lettél volna a változást bejelenteni és átírni/átiratni a szerződést annak a nevére, aki oda van bejelentve és/vagy a tulajdonos ott.

 

Ha "csak" fizetőklént szerepelsz és nem fizetsz, akkor a fogyasztó (nagybácsi?) lesz az egyetelmelegesen felelős...

 

De készülj olyan 30-50 ezres többletre a nem megfizetett fogyasztáshoz képest a kikapcsolás-visszakapcsolás-behajtás (Intrum-tól sok másig) többletköltségei miatt, és ha közben valaki visszakapcsolja a leplombált kisautomatát, akkor százezres nagyságrendűkötbérre szabálytalan vételezés és jogellenes visszakapcsolás miatt, úgyhogy bele kellene húzni :)

 

Ha "személyes" (na, helyesebben: privát) segítség, megkereésés is kellene, keress meg a nyilvántartott e-maikl címemen.

 

Üdv:

Maus Robi

Előzmény: Szépnevű Négyek (1491)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1493

Szia Ötös'!

"Nem veszi igénybe" - ez a kulcsszó, minden másban egyet értettem veled is A.p.a-ával is :) Szvz Te nem a technikai megoldásról írtál, hanem áramlopással vádoltál általánosságban (igaz: elvileg) mindenkit, aki nem használja a vezéreltet, miközben szerződött - én legalábbis erre értettem, hogy mellékvágány, és a szemforgatás is erre vonatkozott (a túlzásra).

Semmi harag részemről, remélem ez fordítva is áll:)

Üdv Neked:

Maus Robi

 

Előzmény: ötfelezős (1488)
Szépnevű Négyek Creative Commons License 2009.03.16 0 0 1492
Pár mondatom eltűnt valamiért. Szóval a sztori eleje: Nagybátyám tulajdonában lévő házat béreltük, feketén.
Előzmény: Szépnevű Négyek (1491)
Szépnevű Négyek Creative Commons License 2009.03.16 0 0 1491

Sziasztok!

 

Remélem jó helyre címzem a kérdésemet és tudtok segíteni!

A sztori a következő: Nagybátyám tulajd. Természetesen feketén. Az órák át lettek iratva a nevemre, 2 évvel előtte. Márciusban távoztunk, majd unokahúgomék érkeztek a lakásba, 2008. októberében távoztak. Sajnos az órák nem lettek átiratva a nevükre amikor odaköltöztek, ebből van most a galiba. Ugyanis elszámolási vitába keveredtek nagybátyámmal amiatt, hogy a közüzemi számlákból melyik az ami még őket terheli, melyik nem. A lényeg, hogy tavaly november óta nincs fizetve semmi. Ez engem legkevésbé sem zavarna, ha nem az én nevemen lennének az órák.

A kérdésem az, hogy amennyiben ez a nemfizetés elhúzódik, a mérőórák leszerelésén túl számíthatok-e arra, hogy engem terheljenek meg ezzel a tartozással. Bejelentve lakcímügyileg nem voltam ott sosem, mikor 2007-ben eljöttünk, egy akkor vásárolt házba költöztünk, aminek a fele az én nevemen van.

Megterhelhetik pl jelzáloggal v. letilthatják a fizetésemből? Vagy ilyen esetben az ingatlan tulajdonosát - a nagybátyámat - veszik elő?

Mi ilyenkor az eljárás?

 

Köszönöm előre is!

 

Gyöngyi

a.p.a. Creative Commons License 2009.03.16 0 0 1490

A helyesírás tekintetében igazad van. Mea culpa!

Nem akartam feszegetni, de logikailak, és jogilag is tökéletesen szabályos megoldás az, ha két boylert használsz, legalább az éjszakait fixen bekötve, és a termosztátjaik, vagy főkapcsolóik segítségével mindíg a számodra kedvezőbbet használod. Vizes oldalkét kfoglalkoznak.

Az előre megadott menetrend (és az éjszakai vezérlés ilyen) szerinti szabályozás is szabályozás, és jól ki lehet vele egyenlíteni az amúgy napi ciklusban hullámzó teljesítményváltozást. Ha semmit nem érne, akkor nem kapnád olcsóbban!

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!