Keresés

Részletes keresés

zsoka63 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 11376

félek a sütőt használni,egy szappant már elrontottam így ,szépen megsült nekem mint a kifli:-)

Előzmény: zsoka63 (11375)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.30 0 0 11375

A receptedhez nem tudok hozzászólni,én is kisérletező fázisban vagyok :-)

de én ezt a sf-et nem értem sehogy,átolvastam Omáranyunál már párszor,de nem megy a fejembe,ha 0 % sf -el számolok hozzáteszek pár kanál plussz olajat. ha 5% számolok benne van a receptben,vagy hogy van?

eddig mindig 0val számoltam majd tettem hozzá valamilyen+ olajat

most 5% számoltam,és puha lett a szappanom(lehet azért mert +még tettem hozzá szőlőmag olajat az agyaggal és az illóval?)

nem birom szépen kiszedni ,így ugy döntöttem hogy sütőbe teszem,ugy gondolom nem barnul meg60 fokra állítottam

Előzmény: duygu (11371)
duygu Creative Commons License 2014.09.30 0 0 11374

A pálmaolajat elvi megfontolásból hagytad volna ki, vagy a tulajdonságai miatt? Ha nagyobb az olivaolaj aránya, nem lesz nagyon puha a szappan? 

Előzmény: judwil (11373)
judwil Creative Commons License 2014.09.30 0 0 11373

A kókuszzsír a magas laurin- és mirisztinsav tartalmánál fogva gondoskodik a szappan megfelelő habzás és tisztító hatásáról. Helyettesíthető pálmamagolajjal, babassuval - de mindkettőt nehezebb beszerezni.A babassu tényleg elég húzós árban van, viszont nagyon jó, már többször használtam kókusszal együtt. Ha ki akarod hagyni a kókusz vagy csökkenteni a mennyiségét - de habzó szappant szeretnél ebben a ricinus olaj lehet segítségedre. Viszont azt is figyelembe kell venned, hogy nagyon kis mennyiségben használhatod csak a recepteben, mert lágyítja a szappant.

A kókuszrólzsírról még érdekességként írnám, hogy az elszappanosodás után ennek a legalacsonyabb a PH-ja. Viszont azért szárít, mert a zsíroldó képessége is a legjobb.;)

Német fórumon találkoztam tiszta kókuszzsírból készült szappannal, viszont nagyon magas %-ban számolták az SF-et. Nagyon kíváncsi vagyok rá, egyszer fogok egy ilyent készíteni.!;)

A receptedhez csak röviden, mert kíváncsi vagyok mások véleményére is ...

Én magasabb olíva aránnyal számoltam volna és kihagytam volna a pálmazsírt. Ez esetben a kókusz lehet kicsit magasabb %-ban. De kíváncsian várom, hogy a többiek mit mondanak? :)

Előzmény: duygu (11371)
duygu Creative Commons License 2014.09.30 0 0 11372

Sok tapasztalatom nincs, de amit olvastam a neten, azok alapján valaki kifejezetten örül, ha nem gélesedik a szappanja, akkor a fehér fehérebb marad, viszont a színek fakóbbak lesznek. Ha gélesedik, akkor sötétebbek lesznek a színek, de a fehér sem lesz igazi fehér. Van, aki azt mondja, jobb szappan lesz abból, ami gélesedett, mások a nem gélesedett szappanokra esküsznek. Én magam részéről azt mondom, nem zavar engem, ha nem gélesedik, csak ne részlegesen gélesedjen, mert az csúnya.

Előzmény: zsoka63 (11370)
duygu Creative Commons License 2014.09.30 0 0 11371

Na, az első kísérlet:
35% Olivaolaj
30% Pálmaolaj
20% Kókuszolaj
5% Kakaóvaj
5% Sheavaj
5% Ricinusolaj

5% superfat-tel számoltam, 38% víz.

A 2. kísérletemnél 
40% Olivaolaj
25% Pálmaolaj
15% Kókuszolaj
10% Sheavaj
5% kakaóvaj
5% Ricinusolaj

8% Superfat, de lehet, hogy 10% is lett, mert a lúgot lefelé kerekítve számoltam. Aromaxos rózsafa és szantálfa illót tettem bele. A 2. sokkal lágyabb volt a formából való kiszedéskor, de erre is számítottam. Ez egy abszolút kísérleti példány, nem bánom, ha nem lesz jó. Az első gélesedéskor megrepedt a tetején, kicsit hűteni is kellett, a másodikat viszont kicsit beraktam a sütőbe, mert középen gélesedett volna csak. A másodikból raktam egy keveset szilikon formába is, az nem gélesedett, és azt kínszenvedés volt a formából kiimádkozni. Az első szappan kemény volt a formából való kiszedéskor, könnyen ki lehetett szedni a formából, a második ragacsos kicsit, lehet, hogy a sok olajtól.

Előzmény: judwil (11367)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 11370

valamelyik blogon olvastam hogy a babassu vaj,helyettesítheti a kókusz olajat.(tulajdonságai hasonlók,talán még kicsit jobb a habzása is.)

utánna néztem az árának..hát nem olcsó.

én most öntöttem egy szappan szilikon maffinformába(fehéragyagos-levendulás kecsketejes)

a lúgos tej(jégkocka) egyáltalán nem melegedett,hozzáöntöttem az olajhoz ami talán kicsit melegebb volt,elég gyorsan besűrűsödött,de most nem látom hogy gélesedne az baj?tegyem sütőbe?vagy várjam ki mi lesz belőle?

Előzmény: duygu (11368)
Jani71 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 11369

Nem okoskodásképpen, hanem segíteni akarásból: ha utánanézel a szappan 'működési elvének', akkor már nem lesz kétséges a számodra, hogy minden szappan tisztít.

A szappanmolekula egyik 'vége' a vízhez kötődik, a másik a zsírhoz. Így tisztít.

Én is néztem már a kalkulátorban ezt a furcsaságot - persze tény, hogy a kókuszos történet az igazi, ha valaki erős tisztító hatást kíván elérni. A gond csak az, hogy meglehetősen szárít is közben... De legalább jól habzik... ;-)

Egyébként és általánosságban (szerintem) a felvetődő bőrproblémákkal kapcsolatban: részemről a tiszta olivaszappant javasolnám (legalábbis kézmosásra - és ha nem számít, hogy egyáltalán nem habzik, csak 'nyúlik'... ;-) még két év után is... :-) ).

Szvsz az a legjobb választás, ha bőrt kell puhítani.

Na persze a dologhoz hozzátartozik a legalább 9 hónapos érési idő. Ez van...

Addig meg kísérletezünk. (Talán az a legcélravezetőbb, ha mostanában csináltok egy nagyobb adag olivaszappant, aztán utána a többit, ami másféle.

Előbb-utóbb csak letelik az az idő.. Ha beválik, akkor pedig 'folyamatosan', a szappanok elhasználódásának mértékében készülhet a friss. Úgy, hogy mindig legyen használatra való, amíg a többi érik.)

Egyébként jómagam is épp ilyen akció előtt állok. Elkészítem az olivát, félreteszem, aztán majd jövő nyártól használom. És mivel tudom, hogy jó, addig is kisebb adagokban, hogy a legelső elhasználódásakor már készen legyen a következő.

 

Engem is érdekelne az a recept, leginkább az illó. Hogy az miféle volt.

Előzmény: duygu (11368)
duygu Creative Commons License 2014.09.29 0 0 11368

Még nem adtam fel a reményt, hogy az első használható lesz, 4 hetesen nem volt az. Most nincs nálam a recept, holnap leírom, amikor hazamegyek. Már arra is gondoltam, hogy nagyon lúgos maradt a szappan, rendeltem pH tesztcsíkot, ha megérkezik, letesztelem, bár figyeltem, hogy pontosan mérjek.
Viszont kérdeznék: a kalkulátorok csak a kókuszolajnak adnak tisztító értéket? Kókuszolaj helyett mit lehet tenni a szappanba? Nem akarom elhinni, hogy csak a kókuszos szappan tisztít.

Előzmény: judwil (11367)
judwil Creative Commons License 2014.09.29 0 0 11367

Kedves Duygu!

 

Megosztanád velünk a receptet ami a kalkulátor szerint tökéletes, de neked nem nyerte el a tetszésed? Meg azt a változatot is amiről az előző hozzászólásodban írtál, vagyis hogy melyik olajokat változtattad közben...

Talán tudunk segíteni.;)

 

Előzmény: duygu (11366)
duygu Creative Commons License 2014.09.29 0 0 11366

A szappankalkulátorokkal kétségeim vannak, az előző szappanom a kalkulátor szerint tökéletes, valójában meg egy borzalom. De nem keseredek el, szeretek kísérletezni. Egyébként én a soapcalc.net oldalon található kalkulátort használtam. Az illóhoz tettem szárazanyagot, de az is igaz, hogy 1 kg olajhoz 10-15 ml illót javasolnak, én ennél kevesebbet tettem.
Köszi, hogy próbálasz segíteni. :) Komolyan. Jól esik. :)

Múltkor írtad, hogy gondolkozol, hogy fém formába öntsd a masszád. A fa formámból kiindulva, ha jól ki van bélelve a forma, nem érintkezik a formával a massza, de én nem öntenék fémbe. Nekem a párom készített fa öntőformát, de a szilikon sem lehet rossz választás, tegnap öntöttem először szilikonba, igaz nem tömb formába. Könnyebb vele dolgozni, mint bélelgetni a fa formát.

Előzmény: 4Hópihe (11365)
4Hópihe Creative Commons License 2014.09.29 0 0 11365

nekem most volt az elsö tél,hogy a fertötlenitök száritottak én a hideggel párositottam össze. de müszak végén jólesik bekenni a kezem..

 a folyékonyszappant pedig a kézmüves háziszappanból is el lehet késziteni..

és amugy is kinek a pap kinek a papné valakinek meg a lánya és igy kerek a világ...

szappan kalkulátorral kitudnád játszani milyen szappan illik hozzád. nemcska lugot számolt hanem tulajdonságokat is ismertet...

http://www.hazikence.hu/szappanrecept-kalkulator

az tapasztalt szappanosok pedig szárazanyagot javasolnak az illat tartositásához.plzablisztet, tulnyomórészt ezt olvasom mindenütt...

Előzmény: duygu (11364)
duygu Creative Commons License 2014.09.28 0 0 11364

Engem annyira nem zavarnak a baktériumok otthon. A munkahelyemen a kézfertőtlenítők teljesen kikészítik  bőrömet, a nyáron voltam azért táppénzen, mert az ekcémától sebes volt a kezem, és a duzzadt ujjaim behajlítani sem tudtam. A natúr szappanok felé akkor terelődtem. Szert tettem egy jó kis példányra, az addig mindig száraz bőröm puha lett, és az ekcémás bőrömnek is jót tett, nem szárította ki annyira, mint a bolti szappan. A munkahelyemen nyilván nem használnék közös szappant, és haza sem vinném az ottani dögöket, tehát ott adott a fertőtlenítős kézmosás, viszont otthon biztosan nem térek vissza a korábbi tusfürdőre és folyékony szappanra.

Előzmény: 4Hópihe (11361)
duygu Creative Commons License 2014.09.28 0 0 11363

Fejembe vettem, hogy ki fogok kísérletezni egy saját receptet. Tegnap újra szappanoztam, módosítottam a múltkori recepthez képest, 20% helyett 15 % kókuszolajat tettem bele, és 5 helyett 7% superfat-tel dolgoztam. Miközben mértem ki az olajakat, lemerült az elem a mérlegemben. Mire találtam új elemet, és kicseréltem, a lúgom kihűlt, az olajat meg túlságosan felmelegítettem. Na, elkezdtem a lúgot picit melegíteni, az olajat meg hűteni. Ki akartam próbálni, hogy miként viselkedik a massza illóolaj és színezék (jelen esetben rózsaszín agyag) hatására. Még nincs tapasztalatom szappankészítésben, így nem voltam biztos benne, hogy elértem-e már a trace fázist, ezért csak akkor hagytam abba a mixelést, amikor már szép, jól látható nyomokat hagyott a massza, de ekkor még folyékony volt. Az illóolaj és a színezék hatására nagyon gyorsan keményedett a massza, kanalazni kellett a formába. Ha akartam volna, szép hullámokat varázsolhattam volna a tetejére, de nem akartam. Én a belsejébe szerettem volna swirling technikával mintát, de ekkorra már túl kemény volt hozzá a massza, kár volt beleraknom a drótot. 2 órával később elkezdett gélesedni középen, de nem akar végig menni a szélekig, fél óra múlva sem volt változás, ezért kicsit melegítettem kívülről is, ekkor szépen végig gélesedett. Ezt a mostani tömbömet teljesen kísérleti darabnak tekintem, azt se bánom, ha az egész megy a kukába. Szépnek biztosan nem lesz szép, de sebaj. :) 500 g olajhoz 4 ml illót raktam, de már nem érződik rajta semmi. :(
Remélem, hogy egy szép napon sikerült olyan alapszappant kikísérleteznem, ami nem szárítja a bőröm. 

4Hópihe Creative Commons License 2014.09.27 0 0 11362

egynek elkészült a diszcsomagolása is.

piros kartont vágtam szappan mérethez igazitva doboznak. a doboz aljon fehér csipke fut bégig papirból ez  a fotón sajna nem látszik a doboz tetö domboritva arany papircsipkét vágtam hozzá és középen meg lehet kukkantani a szappant amibe még puha formájában egy dekorgumi szivecskét nyomtam bele

4Hópihe Creative Commons License 2014.09.27 0 0 11361

napsugaras szép jó reggelt..

 hm de szigorunak tüntél..

:o)

 azért fém,mert még nincs fa és türelmetlenül vágyom  a szappanos sikerélményre és a szinekkel való játszadozást egyszerübb tömbösitett szappannamasszával,mint a formába öntöttel.

a szappannból vett minta tenyésztésével legalább 30éve találkoztam háát meghökkentö,volt, ebben az esetben hasznos a reklám mely az adagolós folyékonyszappan használatát szorgalmazza.. olyan helyen dolgozom ahol fontos a kézmosás- a tesztelös kézmosásnál kiderült az 70% nem tud jól kezet mosni.pedig ott vizhig folyadékkal kell eszközölni. milyen lenne szappannal...

háztatásban nagycsaládban pedig nincs modom-helyem Hét törpét játszani,és mindenkinek külön tányérkában lenne szappanja...jó mondhatnád a házibaktériumok hozzánk tartoznak,de mégha közös családi klimában vagyunk is nem  feltétlenül kell egymás flóráját a szappanonhagyva a másiknak átadni..

no ettöl függetlenül van nálam is a csapon egy picike ha sikerül berszereznem vagy szembe jön velem az opium szappan. szerencsére a családban senkit nem érdekel, azzal azért szivesen megmosom a kezem az illata miatt..

szóval az én szappankáim ajándékba készülnek és nekünk majd folyékony adagolóba használhatóan lesznek átalakitva..

szappant késziteni nagy élmény ezért is mentem el a képzésre,mert a lug miatt fontonak tartottam,hogy a használatát alkalmazását szakembertöl lássam elöször és ne autodidaktaként kezdjem el a témával való foglalkozást..

sok kézmüves területen otthon vagyok ez még hiányzott nekem..

 

éppen tegnap boritottam ki  az elsö önállóan készülteket-elég nagy örömforrás)))

köszönöm szépen a válaszodat..

 

Előzmény: judwil (11360)
judwil Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11360

Ha nem tartod a szappant higiénikusnak és a szilion zsírt sem szeretnéd, hogy testközelbe kerüljön veled ... akkor miért szeretnél szappant fém formában készíteni?

A válasz a kérdésedre egy rövid NEM. De ha nem hiszel nekem próbáld ki és látni fogod az eredményt.;) 

Előzmény: 4Hópihe (11359)
4Hópihe Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11359

:o)

 köszi,de valahogy a fejemben nem fér össze az autós és vagy szerelvényboltban kapható szilikonzsir a szappannal.a szappan testközelbe kerül,  a szilikonzsirböl bediffundálhat a még készülö szappanmasszába és azt nem gondolnám,hogy testközelbe kellene kerülnie-persze lehet,hogy ez butaság, de amit nem kivánok magamnak azt másnak sem kivánom..és ezek a szappankák ajándékba készülgetnek..

a süti készitésnél is szerintem azért kennek liszteznek egy sütötálat,hogy kiboritható legyen, gondolom ezért jó a tömbösitett formánál is az a segédanyag amivel kiboritható kiszedhetö(zsirpapir) lesz a formába öntés merevedés után a szappan.erre elég a papir nem kell nekem külön zsir-(remélem)

a szilikon formából való kiboritás után is elég kemény az állaga,gondolom a papirt is le lehet fejteni róla.

a fémforma  körül forog a kérdésem-hogy lehet e köze kémiai reakcióhoz vagy sem..ha csak egy zsirpapir választja el a szappantól..

Előzmény: Jani71 (11358)
Jani71 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11358

Szia!

Nem vagyok szakember, nincs ide vágó szaktudásom, de szerintem elég egy réteg sütőpapír a szappan és a fém közé. Esetleg javaslom a 'rusztikusság' ellen a szilikonzsírt.

Maximálisan tökéletes az ilyen célokra. Autós-, vagy szerelvényboltban, stb. meg is kapod, nem nagy drágaság és sokáig elég, mert vékonyan kell kenni a formára.

Egyébként pedig hajrá, sok sikert a szappanozáshoz!

Előzmény: 4Hópihe (11357)
4Hópihe Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11357

köszönöm -kedves vagy)

olvasok rengeteget.szerencsére rengeteg szappanos felkinálja a tudásbázisát.

amennyire nem tartom a szappant hygiénikusnak annál jobban érdekel a készités .és a vizuális élmény.

szóval,hogy egyenletlen az nem zavar -a rusztikus hatás is lehet tetszetös.

a kérdésem lényege, ha csak egy sütöpapir válassza el a fémtöl az elégséges e? nincs valamilyen nem feltétlen látható reakció ami ártana a szappannak ha érintkezik a fémmel amig a kémiai reakció zajlik a hideg eljárásnál???

Előzmény: zsoka63 (11355)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11356

Sütőpapirral béleltem ki a sütöformát,a végeredmény nem tűl szép,mert a papir gyűrődik

gondolom a fa vagy szilikon megfelelőbb.

 

Előzmény: zsoka63 (11355)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11355

Szia,elég csendes a fórum ,olvasgassál Judwil-nál,Omár anyunál, és a többieknél

gyönyörü blogokat vezetnek sok segítséggel :-)

 

Előzmény: 4Hópihe (11354)
4Hópihe Creative Commons License 2014.09.25 0 0 11354

jó estét szappanosok..

 ujonc vagyok a szappankérdésben tul egy képzésen-

az alapanyagok beszerzése után ma elkészitettem az elsö szappanjaimat. formába öntve..melegednek a takarók alatt-jó rájuk nézni.

:o)

 következö fordulóban inkább játszanék a szinekkel és tömbösitett majd szeletelhetö szappant készitenék..

 a képzésen azt tanultuk fémmel ne találkozzon a a massza..

 kivédi a fémhatást a zsirpapiros kibélelés ha egy gyümölcskenyér fém formába öntöm??

 amit a tanfolyáson kináltak faládika leszedhetö ajtokkal-azt nem vettem meg...

a másik kérdésem pedig,hogy a folyékony szappan elkészitéséhez is desztvizet kell használni vagy oda már mehet a sima csapviz???

azt olvastam,hogy az illatok megörzéséhez szárazanyagra is szükség van pl keményitö vagy zabliszt-hány gr- okban kell gondolkodnom?

zsoka63 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 11353

Köszönöm! :-)

a félkőrt egy őzgerinc formába öntöttem a másik pedig egy kiürült üdítős dobozba,az üdítős nem élte túl,ugy kellett levágnom a szappanról..

elég kockázatos művelet volt,,persze ha vártam volna kicsit hogy még keményedjen a szappan...

dehát olyan kíváncsi voltam h hogy néz ki.

Előzmény: duygu (11352)
duygu Creative Commons License 2014.09.25 0 0 11352

Köszi, akkor türelmesebb leszek. De már a 4 hetet is alig bírtam kivárni. :-) 
Szépek a szappanjaid. Milyen formába öntötted őket?

Előzmény: zsoka63 (11351)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 11351

Duygu szerintem, érzékeny bőrrel érdemes kivárni a 6 hetet :-)

Tegnap este én is kotyvasztottam,egy különlegességet terveztem karácsonyra

majdnem akkorra is érik be :-)

került bele:kókusz,oliva,repce,kakaó,kevés tyúkzsir.

sf jó sok kakaóvaj

illatnak most gerániumot használtam(imádom)

a barna masszába,került mézeskalácsfűszer és csoki

a világosba gyömbér (ezt nem érzem az illatán)

remélem finom szappanka lesz (hogy fogom kivárni a 6 hetet?)

ennivaló jóillata van:-D

 

Előzmény: duygu (11349)
Grumi Maci Creative Commons License 2014.09.25 0 0 11350

Írtam emailt.

Előzmény: selgir (11347)
duygu Creative Commons License 2014.09.25 0 0 11349

Kicsit el vagyok keseredve. Kipróbáltam a szappanom 4 héttel a készítés után, és picit szárítja a kezemet, pedig csak 20% kókuszzsír van benne. Nem lett annyira száraz, mint a fertőtlenítős kézmosóktól, de nem lett olyan finom, ápoló, mint amilyennek szerettem volna. Este teszteltetem a párommal is. Nekem hiperérzékeny a bőröm.

selgir Creative Commons License 2014.09.24 0 0 11348

a főzöttet nehéz recept szerint csinálni... párszor el kell rontani, hogy az ember tudja, mikor hogyan kell javítani :D

 

én már le bta-ztattam a szappant, várok mikrobiológiát is

Előzmény: Jani71 (11344)
selgir Creative Commons License 2014.09.24 0 0 11347

gyenge lúg??? mi volt ráírva a dobozra?

 

éppenséggel tudok adni, az enyém 97-99% között mozog, gyártótól függően. írsz egy emil és +beszéljük. értelem szerűen nagy tételben veszem, akad most is vagy 40 kiló itthon...

Előzmény: Grumi Maci (11346)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!