Keresés

Részletes keresés

toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15837

ja, amúgy Ajka környéke erősen fideszes, ezek nagyobbik része jövőre beint Orbánnak sztem....

Előzmény: tiktalik (15835)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15836

 

Olvasd végig a topikot fejlesztés és fenntartás ügyében...felelőst pedig az Orbán kormányban is találsz...

Előzmény: tiktalik (15835)
tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15835

persze, persze, a hiresen elfogulatlan vg és Székely elvtárs nyekergései gyászba döntenek. Az  igazi bünösöket miért is nem emlitik? Ugyanis itt is érvényes az ok és okozat kérdése! mig a 10 millióért megvett üzem és járulékai 40 miliárdos hasznot hoztak a tulajdonosknak, addig a fejlesztésre, fenntartásra sehogy sem tellett, nemde? akkor hol  volt Székely elvtárs a sirámaival? 

Előzmény: toloba (15834)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15834

Humán katasztrófának is beillő munkanélküliség fenyegeti Ajkát és térségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. leépítése miatt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint, amely ezért a kormányt teszi felelőssé.

 

 A szakszervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: év végéig legalább ezer ott élő ember, a Mal Zrt. csaknem háromszáz alkalmazottja és kétszer ennyi beszállító veszítheti el megélhetését.

 

A VDSZ közölte, a döntéshozók az ígéretek ellenére sem tettek semmit azért, hogy a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után megmentsék a világhírű hazai alumíniumgyártást, ezrek biztos megélhetését. A szakszervezet segíti az elbocsátásra ítélt dolgozókat - tették hozzá.

 

Kitértek arra is, hogy Székely Tamás , a VDSZ, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a munkanélküliség lavinaként omlik majd a térségre, "hiszen az itt élők többsége közvetlenül vagy közvetve a kormány által magára hagyott, sőt szándékosan elsorvasztott Mal Zrt.-ből, a bauxitfeldolgozásból élt". Emlékeztettek: a szakszervezet a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa utáni döbbenetben is, szinte az első perctől ellenezte a gyár bezárását, a termelés leállítását.

 

Az elnök felidézte: tavaly a VDSZ az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezettel közösen jegyzett petíciót adott át a kormány megbízottjának és minden parlamenti párt vezetőjének, ebben a döntéshozók felelősségére hivatkozva kért segítséget a Mal Zrt.-nek.

 

"Ígéretekből nem is volt hiány, ám a kormányzat és a különféle hatóságok végül segítség helyett többnyire akadályozták a cég talpon maradását" - tartalmazza a közlemény. Hozzátették: a teljesíthetetlenül és indokolatlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság, az ideiglenes új tározók kialakításának költsége és a végleges használatbavételi engedély visszatartása jelentősen hozzájárult a cég működésének megrendítéséhez. Székely Tamás szerint ez egyértelműen a kormány felelőssége.

 

Az írták, a szakszervezet a felszámolóbiztossal együttműködve igyekszik a lehető legelőnyösebb feltételeket kiharcolni az elbocsátásra ítéltek számára, ám ebben a helyzetben az egyetlen emberséges megoldás egy másik munkahely és megélhetés biztosítása lenne. Székely Tamás szerint azonban erre jelenleg esély sincs abban a térségben.

A felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa pénteken jelentett be csoportos létszámleépítést az üzemi tanácsnak - tájékoztatta az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, Pad Ferenc aznap az MTI-t. Közölte: két-háromszáz dolgozót bocsáthatnak el a gyárból, a végleges létszámról folytatódnak a tárgyalások. Hozzátette: az elbocsátások jelentős részére ütemezetten, az év végéig sor kerül, de a folyamat 2014 májusáig is elhúzódhat.

 

http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/human-katasztrofa-fenyegeti-ajkat-409662

toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15833

Ja, szóval te a multikat támogatod...jóvan!

Előzmény: jobbos szocialistalusta (15832)
jobbos szocialistalusta Creative Commons License 2013.08.09 0 0 15832

nem baj, külföldi termék úgyis olcsóbb!

M-al Creative Commons License 2013.08.09 0 0 15831

Ez már régóta köztudott volt. A termékösszetétel megváltoztatása a termelési kapacitás csökkenését okozza. A hazai bauxit megszűnésével hosszabb távon a gallium gyártás is teljesen megszűnik majd... A magas hozzáadott értékű termékek előállítására helyezik a hangsúlyt, a termékösszetétel a vásárolt hidrát alapú termékek felé mozdul... 

 

Előzmény: borobogyo (15830)
borobogyo Creative Commons License 2013.08.09 0 0 15830
borobogyo Creative Commons License 2013.04.12 0 0 15828

A gyárban dolgozók nagyon is tisztában vannak azzal, milyen veszélyes anyaggal dolgoznak, minden munkahelyen ott van a vészzuhany és a bórvíz a szemsérülésekhez.

Előzmény: borobogyo (15827)
borobogyo Creative Commons License 2013.04.12 0 0 15827

A vörösiszap folyadékfázisának 3-5 g/l a Na2O tartama, az ellenáramú ülepítés-mosással ezt a koncentrációt lehet elérni. Ezt azonnali bő vizes lemosással kell eltávolítani, és a szennyezett ruhát azonnal le kell venni. Cipőben, bakancsban nem, csak gumicsizmában szabad belemenni.

Előzmény: Ma más a kása (15826)
Ma más a kása Creative Commons License 2013.04.12 0 0 15826


http://alfahir.hu/iszapomles_mi_tortent_kolontaron_tanukat_hallgattak_meg



Egy nyugdíjas olajterves telepítéstervező megjegyzése:

Szeretnek vizet és vörösiszapot emlegetni, pedig az emberéleteket is
követelő TRAGÉDIÁT az erős LÚG okozta, amit az eredeti technológia szerint
ki kellett (VOLNA) vonni a vörösiszapos zagyból, mielőtt a viszonylag
ártalmatlan, csupán vizes vörösiszapot a tározóba engedik!



A vallomásból az is kiderül, hogy még az ott dolgozók sem lehettek tisztában
azzal, milyen MARÓ anyaggal dolgoznak, amit NEM LEHET VÍZZEL lemosni: ahhoz
SAV, legalább ECET kellett volna, hogy semlegesítse a lúgot, hogy ne
maródjon csontig a húsba!

A beosztott dolgozók TUDATLANSÁGÁÉRT IS a cég VEZETŐI tehetők felelőssé!

Előzmény: Fertőtlenítés a faluban (15821)
toloba Creative Commons License 2013.04.11 0 0 15825

Vörösiszap: einstandolt adományok

 

A Magyar Kármentő Alapba (MKA) egy év alatt befizetett, a kamatokkal együtt több mint kétmilliárd forintra növekedett pénzadomány mindössze hatodát, hozzávetőleg 350 millió forintot fordítottak november elejéig a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak közvetlen megsegítésére. Az érintettek azt mondják, a kormány rátette a kezét a civil adományokra.

 

 

Az előzményekről: idén februárban az úgynevezett kármentő bizottság – az ülésen megjelent miniszterelnök javaslatára – úgy döntött, hogy az összegyűlt adományokból 1,5 milliárd forintot a vörösiszap-katasztrófában érintett három település közcélú fejlesztéseire fordítanak. Ferenczi Gábor, a térség jobbikos képviselője a döntést követően többször is interpellált amiatt, hogy a civil adományokat nagyrészt kormányzati célokra fordítják. Gőgös Zoltán, Veszprém megyei szocialista képviselő is több alkalommal kért választ Pintér Sándor belügyminisztertől, mivel ő is úgy vélte, hogy az adományokból összegyűlt pénzt nem az eredeti kormányhatározatnak megfelelően használják fel. Ő – miként azt többször is kifejtette – attól tart, hogy az alapba befizetett adományok a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetések sorsára jutnak.

A kármentő bizottság vezetője, Lasztovicza Jenő – ő a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke – visszautasította Gőgös állításait azzal, hogy a képviselő vehette volna a fáradságot elolvasni az alap felhasználásáról szóló rendeletet. Abban ugyanis nincs benne, hogy az adományokat közvetlenül és kizárólag a katasztrófa károsultjainak kellene juttatni. A kormányrendelet kilencedik paragrafusa szerint az MKA forrásai a katasztrófában megrongálódott közterületek, közutak helyreállítására, illetve az iszapömlésben érintett térség revitalizációjára, tehát közcélokra is fordíthatóak.

Ekként is tettek. Kérdés persze, hogy a térség revitalizációjába belefér-e, hogy Kolontáron például több mint 11 millió forintért műfüves focipályát, 55 millióért pedig tanösvényt és emlékparkot építsenek. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ezek valóban közösségi célú létesítmények, még ha az adakozók aligha gondolták is, hogy karitatív befizetéseikből ilyen, életfontosságúnak aligha minősíthető projekteket finanszíroz majd a kormány.

 

...

 

http://nol.hu/belfold/20111130-einstandolt_adomanyok

borobogyo Creative Commons License 2013.03.18 0 0 15824

Naív elképzelés, hogy ekkora kártérítést ki tudnak fizetni. Ha leállítják a gyárat, szélnek eresztik az ott dolgozókat, akkor az igények egy részét ki lehet fizetni. Vagy vagy.

Előzmény: Lipo Szóma (15823)
Lipo Szóma Creative Commons License 2013.02.27 0 0 15823

Kártérítés nuku

 

Pénz az iszapban...

Előzmény: Fertőtlenítés a faluban (15821)
Fertőtlenítés a faluban Creative Commons License 2013.02.27 0 0 15821

Tegnap kimondták a MAL felelősségét:

 

A bíróság kimondta a Mal felelősségét

Megszületett az első jogerős kártérítési ítélet egy devecseri nyugdíjas katona ügyében. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Ma elrendelték a cég felszámolását:

 

Elrendelték a Mal felszámolását

A 2010-es vörösiszap-katasztrófában érintett cégnek milliárdos adóssága van, az irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át. Új vállalat viheti tovább a gyártást, így őrizhetik meg a munkahelyeket is. Tovább »

forrás: Index.hu

 

Mégiscsak államosítódik a gyár.

Fertőtlenítés a faluban Creative Commons License 2013.02.08 0 0 15820

Úgy tudom, hogy még van - igaz, fogyó bauxitvagyonnal - működő bauxitbánya Magyarországon.

Előzmény: borobogyo (15819)
borobogyo Creative Commons License 2013.02.04 0 0 15819

 

http://index.hu/gazdasag/magyar/2013/02/04/bezar_a_halimbai_bauxitbanya/

 

Ezzel vége a magyar bauxitbányászatnak? Vajon tud működni a timföldgyár importbauxittal, vagy leáll a vörösüzem?

M-al Creative Commons License 2013.01.27 0 0 15818

Nem fogják lekapcsolni az áramot. Nem kell a pánikot kelteni.

Előzmény: Lipo Szóma (15816)
WYW Creative Commons License 2013.01.23 0 0 15817

Pedig hosszú ideig olyan kiváló szakember irányította céget mint Bakondi Téltábornok Úr!

Előzmény: Lipo Szóma (15816)
Lipo Szóma Creative Commons License 2013.01.23 0 0 15816

Végveszélyben hatezer ember állása

A vörösiszap-katasztrófás Mal 3 milliárdos villanyszámlával adós, elindult a kikapcsolási folyamat. Tovább »

forrás: Index.hu

Fertőtlenítés a faluban Creative Commons License 2012.12.09 0 0 15815

Bauxit, NaOH, sósav beszállítás, timföld, hidrát kiszállítás... Kb ezektől a fuveroktól akarja a MÁV megszabadítani magát.

Előzmény: T.Tanácsos (15814)
T.Tanácsos Creative Commons License 2012.12.05 0 0 15814
Előzmény: Ma más a kása (15812)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.12.04 0 0 15813
Ma más a kása Creative Commons License 2012.11.01 0 0 15812

Precedens értékű közbenső ítéleteket hozott csütörtökön a Fővárosi Törvényszék a 2010-es vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos két polgári perben:

a nem jogerős döntések szerint a Mal Zrt.-t kártérítési felelősség terheli a tragédiáért.

A döntés nyomán elmarasztaló ítélet születhet a katasztrófa miatt indított összes kártérítési perben, amelyekben mintegy nyolcvan károsult közel egymilliárd forintot követel az ajkai cégtől.

 

http://nol.hu/belfold/elmeszeltek_a_mal_zrt_-t

Ma más a kása Creative Commons License 2012.10.18 0 0 15811

Mal-vezérigazgató: tervezői, hatósági hiba és vis maior okozta a katasztrófát

 

Tiszta ügy: Még véletlenül sem ő és az üzemeltetők...:-(

Előzmény: T.Tanácsos (15810)
T.Tanácsos Creative Commons License 2012.10.16 0 0 15810
T.Tanácsos Creative Commons License 2012.10.06 0 0 15809

Lekötve áll a vörösiszap katasztrófa után két évvel több mint egy milliárd forint a kármentő alap számláján - tudta meg lapunk a pénzt kezelőktől. HVG

ivódzsima Creative Commons License 2012.10.05 0 0 15808

..az állami tisztségviselők a mikrofon előtt mégsem merték kommentálni...a legbátrabb kijelentés az volt, hogy:   ...érdekes megközelítés..

Előzmény: Törölt nick (15803)
T.Tanácsos Creative Commons License 2012.10.05 0 0 15807
Előzmény: T.Tanácsos (15806)
T.Tanácsos Creative Commons License 2012.10.05 0 0 15806

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!