Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Szilva fán kb. vállmagasságban (már szétágazás felett) új vesszőkön vettem észre, hogy némelyik erős nagy tüskéket hoz. Eddig úgy tudtam, hogy ez vadhajtés az alanyról, de azok a tőről hajtanak, ezek meg jócskán a nemesrészről. Ez akkor mi? Itt is lehet vadhajtás? levágjam őket?
Gyümölcsfáim hangyamentesítésére használom a ragacsos szalagot évek óta.
De ahogy öregszenek a fák, egyre repedezettebb, egyenetlenebb lesz a kérgük, egyre nehezebb a szalagot olyan szorosan ráilleszteni a törzsre, hogy ne találjanak a hangyák egy-egy rejtett átjárót, ahol libasorban átjuthatnak.
Próbáltam trükközni, a kéreg felső rétegét megfaragni, kisimítani, de tartok tőle, hogy ezzel árthatok a fának.
Legutóbb azt csináltam, hogy a felfedezett hangyaátjárót egérragasztóval zártam le.
Van valakinek jól bevált módszere erre a problémára?
Esetleg kikenni a kérget valami egyszerű kitöltő anyaggal, hogy a szalag szépen rásimuljon? Ha igen, mivel?
Jojo szilvám van, a törzsön a kéreg rendszeresen felrepedezik hosszában, lehet, hogy a magas talajvíz miatt intenzíven hízik a törzs, ezeken a helyeken főleg nehéz résmentesen felrakni a szalagot.
Volt Stanley szilvám de sajnos vírusos lett. Magbaváló nagyméretű és ízletes szilva. Helyette Hagantát ültettem meg Jojot A Haganta nagyon ízletes szerintem finomabb mint a Stanley. A Jojó vírusnak ellenálló fajta de más gombabetegségekre érzékeny íze is jó nagyméretű.. Én Hagantát ültetnék .
Egy fa kell. Csak azért, hogy legyen szilva is a kertben. Friss fogyasztás, esetleg befőtt, lekvár. Elterjedtebb fajta kellene, amit tartanak az árudák, és önporzó legyen.
Az a kérdés, milyen célra akarod ültetni. Friss fogyasztás, lekvár, aszalás, pálinka, ivólé? Nekem a Topend Plusz, és Kulinária fajtákról van pozitív tapasztalatom. Korábban a Csacsanszkák jók voltak, de kiöregedtek, kipusztultak nálam. Sok jó tulajdonságokkal rendelkező fajta van, amiről ebben a topikban is olvashatsz a korábbi bejegyzésekből.
Nekem kb.20 évvel ezelőtt volt ilyen fám. A csemete vételekor a Debreceni muskotályossal párban ajánlották a beporzás miatt. Valószínű a Debreceni muskotály igényelte a porzót. Emlékeim szerint, moníliára érzékeny volt, és részben magvaváló a gyümölcse. Véleményem szerint, jelenleg már sok nála jobb tulajdonságokkal rendelkező fajta van.
Enyén hamar kékül, de akkor még nem szoktam enni, ilyankor savanykás, lédús. Akkor szeretem, amikor már aszalódik (auguszus). Mag mellett akkor is savanykás (és nem magvaváló), ízvilág inkább japánszilva, mint szilva. Pálinkát főztem belőle, többet nem fogok. Nem tudtam lerázni. Szedni pedig macera és nem szapora mérete miatt. Magoztam cefrézéskor, illatta nagyon jó. ízre nekem inkább hajaz fosókára (de jobb), mint szilvára. Én átoltom, mert lejtő miatt nem tudok nagy létrát oda rakni. Anélkül meg piszok lassú leszednem.
Tudna nekem valaki küldeni 2-3 db közepes vagy nagyobb méretű Penyigei/Nemtudom szilva csemetét?
Faiskoláknál nem jártam sikerrel. Sok helyen elfogyott már, egy magánszemélynél, aki hirdette, ott min. 10 db-ot kellett volna venni. Se pénzem nincs rá, se helyem hozzá.
Nekem elég lenne 2-3 db, természetesen előreutalással kifizetem! Nem kell, hogy oltott legyen, sima is jó gondolom, habár nem értek hozzá.
Szia, nekem vany olyan fám, amit kökényszilva oltóvesszőként kaptam.
Nagyon erőteljes, egészséges fa ( fosóka alanyon ). Agyagos talajon van. Sosem permeteztem és sosem látszott rajta betegség. Annyi a bajom vele, hogy lejtőn van, létrázni itt nem tudok. Apró termés viszont nem jön le magától.
Ez így van ahogy mondod: soha nem permeteztem, és eddíg tele volt mindíg szilvával. Mivel szilva lekvárt nem nagyon szeretik a családban, de aszalványt, ecetes szilvát, no meg a pálinkát annál jobban. Tudod nálam a szilva az "magva váló". Ahány ház, annyi...... Eddíg minden évben (leszámítva az utólsó 2 év mindig fagykár volt) a besztercei volt amit felhasználtunk. Ez lassan öreg fa lesz kb. 20 éves. Ha sikerülnek az oltások a penyigein, akkor jövőre ez lesz a soros. Különben a beszterceit sem permeteztem soha (csak lemosók) Nem volt különösebb gondom vele.
Kb, 6-7 éve mivel volt üres helyem a kertben, hagytam magam rábeszélni és vettem 2 db. penyigei szilvát. Bár csak ne vettem volna! Nem magva váló. Terem mint a bolond. Csak gyümölcs levesnek használtuk. Nem baj. Most akarom átoltani őket Top end plus, jolefa, haganta fajtákra.
Az egyiken csak egy fajta lesz, a másikon 2 fajta.