Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az észak-keleti régió mintha kezdené elveszíteni korábbi helyzeti előnyét - de ami a hétvégét illeti, egyre enyhébbek az előrejelzések. Majd 03.15 körül lehet még egy lehűlés.
Nem vírusos a fa mert nekem is produkált ilyet már nem tudom milyen fajta volt látszólag minden rendben volt( nem volt legyengülve a fa) azon felül hogy mutatta a vírus tüneteket ,de a gyümölcs ehetetlen volt ilyen tapló ízű nem is tudom más szóval jellemezni borzasztó volt .
Tavaly termett kivételesen pár gyümölcsöt . (2017-es telepítés) Szép, nagy fa lett, az egyik legnagyobhb, csak a Rózsa kajszi érte utol.
A gyümölcs nem tetszett. Jó sokáig kő kemény volt, mikor kezdett puhulni, a magkörűl barnás, kásás, és az íze sem volt egy nagy szám. A "Még nem jó, még nem jó, már nem jó!" tipikus esete.
Az Orange red teljesen rendben van , tavaly bőven termett , de fogalmam sincs mi porozza be?! Nekem nincs hozzá porzóm semmi...
Semmi ilyen jellegű hatékony fagyvédelemben nem hiszek. Ha működne, akkor az elmúlt jópár évben futótűzként terjedt volna (annyi év volt már mostanában amikor a tavaszi fagy elvitte a kajszit).
Csak a moníliára koncentrálok idén, eddig megvolt a Cuproxat, most még csak néhány virág van, ha rendesen beindul, akkor meg lesz virágzáskori monília elleni szer.
Tavaly nálam a monília fejezte be, amit a fagy elkezdett.
Az ellen van többé-kevésbé hatékony védekezés, arra kell összpontosítani, a fagy ellen sajnos nem találtam semmit, ami működne.
Ligeti óriás jellemzés:többet ilyen fajtát nem ültetek tesztelés miatt ültettem az egyik 4 a másik 8 éves korában ment ki maga a fa növekedési erélye nagyon erős a gyümölcs mérete nagy ízre szerintem vannak jobbak a magyar fajták között is moníliára, gyümölcshús barnulásra, hullásra ,repedésre nem hajlamos természetesen gondos növényvédelem mellett.
Nálam csak az Orange red virágzik, a Céglédi óriás is kezd ,de azért nem nagy kár, nagyot csalódtam a gyümőlcsében. A többi, Gönczi magyar, Magyar kajszi még bimbós. (kelet mo.)
Én is Borsodi vagyok, de most sajna Pesten tartózkodom. Hétvégén viszont megyek haza akkor el tudnék menni érte ha neked is jó, ha nem marad a posta. Az oltóágat ha addig levennéd és és hűtőbe raknád azt megköszönném.
A Revitákat már megmetszettem, de a metszedék kb. 5 napja van levágva
és kint van a kertben (nem hűtőben, de a nappali időt leszámítva még elég hideg van kint).
A megmetszett fákhoz már nem akarnék inkább hozzányúlni, bár 2-3 db ceruzavastagságú
oltóvesszőt akár még levághatok, az nem sokat ront rajta.
Ha gondolod és kellene a Revitából oltóvessző, azt tudok küldeni.
Befóliázva rakd a hűtőbe.
Talajtodtól függően ha most nincs alanyod, most még ültethetsz vásárolt csemetét.
(Én, de ez nagyon szubjektív:)
Kötött agyagos talajra cseresznyeszilva alanyt javasolok.
Alföldi homokos vagy Balatoni vulkáni eredetű talajra a GF x (500 vagy 690?)
mandula a másik vmi mandula-őszibarack hibrid alanyt, esetleg szilvát.
Ha nincs semmi az Auchanban 2600 FT-ért vehetsz alanynak:
Mirabolán alanyon lévő kajszit. Arra is ráolthatod.
Kajszira lehet őszit, fordítva nem.
Vagy szilvát is vehetsz, legjobb szerintem szintén mirabolán alanyon.
Az én alanyaim a tópartról kiásott vad mirabolán alanyok voltak.
Elülteted, locsolod heti 2*, megvárod amíg megered az alany.
Ha megeredt a hűtőből kiszeded a küldött nyugalomban lévő nemes oltóágat,
és ékoltással beoltod a megeredt alanyba. Ennyi. Jól összeszorítod oltófóliával, én
az oltófóliára egy nagyon szoros vastag cérnával jól összeszorítom szorítókötésre.
Mert ha nincs megszorítva, és pld mozgatja a szél, sosem fog összeforrni, és vagy rögtön vagy idővel elhal a nemes.
Ha megeredt a nemes, eredés után 1,5-2 hónappal a szorító kötés szerű cérnát el lehet, sőt el is kell távolítani.
Eddigre össze kell forrjon.
1%-os peroxidos lágyvízzel megspriccolhatod az oltás helyét, hogy a fólia alá rakódott gombát ha van kiírtsa, és újrafóliázom még 1 hónapig oltószalaggal, de már szorítókötés nélkül.
Ennyi.
Ha sokára eredt meg az alany (mostani tavaszi ültetésnél ez előfordulhat)
akkor a hűtőben tárolt nemes oltóágat hetente egyszer ki kell venned a hűtőből, ki kell tekerned a fóliából, és 0,5-1%-os peroxidos lágyvízzel be kell spriccolnod.
A lágy víz újrahidratálja a fás szöveteket, és azonnal felszívódik a diffúziónyomás miatt.
A csapvízet sokkal nehezebben veszi fel a fás szövet.
A 0,5- 1% peroxid pedig nem árt a fának (az egyébként egy növényi jeladó molekula is),
de gomba és baktériumírtó hatású.
Tehát ha nedvesen visszafóliázod és be a hútőbe, akár hónapokig tárolhatod így a nemest
nedvesen, életképesen, és a nedvesség miatt nem fog bepenészedni meg berohadni (baktériumok) sem, mert a peroxid ezt megakadályozza.
Az oltás akkor szokott sikeres lenni, ha az alany már feléledt és hajt, a nemes amit bele szánsz pedig még nyugalomban "alvón" van. Ezért jó a nemest korán megszedni és hútőben tárolni.
Ezzel a módszerrel azt is meg tudod tenni, hogy későn hajtó alanyra oltasz korán
feléledő nemest. Ez pedig a virágzási idődet 1-2 héttel is késleltetheti,
ami pld. a (sárga)baracknál nem utolsó szempont.
Miskolcon vagyok, majd küldök e-mailt amiben megírom az elérhetőségemet, ha tényleg kell a Revita oltóvessző. (Most dolgozni fogok, csak kedd-szerda- csütörtökön érek rá majd ezzel foglalkozni.)
Fejből nem tudom, kint van a hétvégi házban/teleknen.
Ott a helyi háztartási boltban szoktam venni egy gombaölő permetszert,
meg beleöntök egy rovarölő port, ha van rajta levéltetű.
Levéltetű inkább csak az első 1-2-3 évben szokott lenni rajta, amig kicsik a fák.
4 évesnél idősebben már szerencsére valamiért nem szokott lenni.
Holnap megyek ki, megnézem az összetevőket és leírom.
De ezek ilyen "gagyi" szerek, amiket a háztartási boltban árulnak.
Az itteni profik lehet ki is fogják nevetni.
De ebben a Revitában az ajó, hogy neki ez is elég.
Sőt, az idősebb fákat már általában nem is kell permetezni.
Legfeljebb ha 2 hónapig esős az idő vagy ilyesmi.
Hobbikertészkedőknek jó, profi termelőknek nem való, nekik vannak jobb (de munka és költségigényesebb) fajták.
Mi már vagy 10-12 éve ültettük az első ilyen fát, és szinte minden évben jól terem
(tavaly volt először hogy nem volt rajta termés, mert ő is lefagyott).
Szóval azt gondolom amit leírok az tényleg így is van.
A többi fajta lehet hogy jobb, vagy finomabb ami volt nekem korábban
(pld. Red Haven, Champions) , de sajnos annyi permetszert, munkaórát már nem akarok,
és a többi hobbim/munkám miatt nem is tudok ráfordítani.
Azok kisüzemi fajták.
Ezt csak rendesen meg kell metszeni, koronaalakítás ugyan úgy, meg idősebb fáknál a korona fentartó metszés és kész.
Meg ha nagyon esős idő van évente egyszer 1 permet, de az is inkább csak a fiatal fáknak, az idősebbek birják, tafrinás levélfodrosodásnak ellenálló, az ellen nem kell permetezni.
Illetve ha nagyon sokat köt, akkor a mogyorónyi méretnél a termések felét lecsípem, lecsavarom róla,
de ezt már a gyerekek is meg tudják csinálni.
Így szép nagy piaci méretűre nő, na jó kb. 65 g termés lehet, ami 6- max 8 cm átmérőt jelent.
Az ízze meg isteni.
Sokan írták hogy nem éri el az ízze a Red Havent meg a Championst,
lehet, de ha azt nem tudod termeszteni, mert arra nincs annyi erőforrásod/időd,
akkor ez egy reális alternatíva.
A ritkítás viszont befojásolja a termés ízzét is, mert ha kicsik maradnak a termések (ritkítás nélkül)
akkor valamiért az ízze sem lesz az igazi, nem tudom miért, de ezt már az elmúlt tizen évben megfigyeltem hogy így van.
"ha igaz amit mondanak hogy rekord termés lesz mindenből"
Nem tudom ki mondja, de bátor kijelentés úgy, hogy fogalmunk sincs a következő másfél hónap igencsak kritikus időjárásáról. Én egyelőre inkább annak szurkolok, hogy ne induljon még a virágzás (nálunk kissé hűvösebb van mint az országos átlag), az Aurora szerintem pár nap múlva kezd virágozni, a többiek meg pár nappal utána gondolom.
Mondjuk azt nézem, hogy az Aurorán van jópár rügy ami még eléggé alszik, miközben a nagy része már szép piros bimbó. Tavaly is az volt hogy gyakorlatilag minden lefagyott de az Aurorán (ami elvileg ugye nagyon korai virágzású) voltak kései virágok amiből lett pár szem. Ez máshol is jellemző, hogy az Auroán vannak ilyen későn kelő rügyek?
Szilva rengeteg van, és mind jól érzi magát. Ki sem lehetne pusztítani.
Legalább 10 szilvám van, vörös szilvától kezdve a lekvárnak való stb. át minden féle.
Egyedül a legnagyobb szemű (Besztercei?) nincs, illetve van, de azt majd kivágom.
Mert az t minden évben megcsípi a szilvamoly, és a nagy méretű termés féléretten lepereg.
Nem rovarölőzök, a fa megy majd ki.
És sajnos a mézédes sárga szilva sem nő jól, valamiért ezt a talajt nem viseli úgy mint a többi.
Ez a kedvencem, nagyon szeretem, de alig nő a sárgaszilva fa.
Ezt jövőre tervezek szintén oltani valamilyen jól alkalmazkodó szilva alanyra,
így remélem jobb lesz a fának is és a termés is bővebb lesz majd.
Ősziből sokfélém volt (Champions, Red Haven stb...) mára már csak 1 fajtám van,
a Revita. Mert ezt lehetett nálam a legkevesebb kezeléssel termeszteni.
Van olyan év amikor csak metszeni kell, permetezni nem.
Ha nagyon esős/levéltetves év van, akkor tavasszal kap egy kombi permetet és kész.
Nincs levélfodrosodás, míg ezen a klímán/talajon a Champions/Redhavent évi 10--12 permettel lehetett csak egészségesen és életben tartani, ezt meguntam.
Viszont a Revitának van egy hátránya: sokat köt, és bár a metsszés sokat segít,
de néha itt termésritkítást kell csinálni, különben nem lesz olyan szép nagy a termés, mint amikor
nagyon jó.
Ősziből mind a 6 amit oltottam Revita volt, de nem GF450, meg mandula, meg mandula/őszi hibrid alanyokra mint a bolti, hanem cseresznyeszilva alanyra, mert az itt jobban életben marad a hegyen.
Viszont sarjképző, azokat évente 2-3-szor is vissza kell vágni, mert ha a gyökérről kinő egy sarj,
és megerősödik, az idővel az oltott rész elhalásához vezethet sokszor.
Sajnos nincs tökéletes alany még ide, de majd...próbálkozunk ezzel-azzal.
Zardból pedig csak azért oltottam olyan sokat, mert kellene nekem 3-4 fa, és ha csak a 30%-a marad életben, ez akkor is meglesz.
No ha ne adj isten mind életben marad, akkor nem tudom mit kezdek majd velük...