VilágevőEgy újabb érv az Aldi mellett? 1,8 milliárd forint értékű drogszállítmányt küldtek véletlenül a pancser csempészek banánosdobozokba rejtve a berlini Aldinak.
Az a helyzet, h haláleset baxta el a karácsonyunkat, a helyzetet bonyolítandó többnyire 9kor derül ki, h 10kor kinek hol kéne lenni (ma hajnalban telefon, h apám menjen sünökkel tárgyalni, mert lába kélt pár cuccnak), és h abszolút boldog legyek, apámnak nem lehet olyant adni, ami nem hús, öregapám meg tésztát enne tésztával. Na, így főzzél... (BTW nagypapám, 80 évesen közölte, h akkor ő most szeretne megtanulni főzni. Hát nem nekem van a legkirályabb nagypapám?!)
mindenkinek összeállt már a komplett karácsonyi menü?
nálunk az biztos egyelőre, hogy Szenteste a húgomnál leszünk, ahol lesz halászlé (mivel nem mindenki szereti, így barátok ajánlására és kóstolás után megrendeltem a Vakvarjúban 4 adagot, az bőven elég hat embernek is, brutál menniség, bőséges belsőségekkel)
húgom évek óta csinál valami elképesztően finom borlevest is, ami nálunk inkább aperitif, mint leves
lesz egybensült karaj hidegen, franciasaláta, bécsi (!) krumplisaláta
ennyi fix
első napra a pulyka ma fog kiderülni, ha kapnak szépet, elfogadható áron, akkor belevágunk:-)
Karácsonyra én a szokásos citromos linzert fogom sütni, azért (is) szeretem annyira, mert nagyon jó az illata, az egész konyhának enyhén citromos illata lesz (keveredve a fenyőillattal), és elnyomja a többi szagot (hússütés, stb.) Aztán a tavaly tesztelt tojáslikőrös csillagocskákból is készítek egy adaggal (a Servusból néztem ki), nagy sikere volt tavaly is. Ja, és tiramisu. Étcsokis, amarettólikőrös.
Oda inkább nyáron szeretünk menni, kertbe kiülős helyre.
Valamikor dec. közepén talán megyek (munka), és ha lesz időnk, beülnénk valahová este. Ezért gondoltam a belvárosra, hogy shoppingolás és Christkindlmarktozás közé beférjen. :)
Huhh. A Gutenbergben enni nem nagyon szoktunk, csak levest inkább. Aztán régen klasszikus hely volt a Rathaus környékén az Einstein, de az sem az igazi Alt-Wiener Küche és hangulat. Weimar? Mondjuk eléggé kiesik, semmihez nincs közel, csak a Volksoperhez.
Meg kell várni, míg elindulnak hazafelé a buszok, úgy már egész szellős. :D Mi csak a hangulat miatt szoktunk kimenni, meg nehogy már idén ne menjünk... Amúgy forralt borozni színház után szoktunk menni, egy kis vendéglőbe. Gutenberg.
Más
Nekem elég rossz érzéseim vannak ezzel a fordítással kapcsolatban. Miért is ad fel csupa nyelvvizsga alól felmentettnek a prof német nyelvű beadandót?! Aminek ráadásul sok köze nincs a szkirányhoz. Márpedig ezzel most annyit szenvedtem, hogy nagyon nincs kedvem hagyni, h lenyúlják. (Új kedvenc kifejezésem "aufgrund dieser Richtlinie erlassenen einzelstaatlichen Vorschriften".
Idén, vagy általánosságban? Idén még sehol nem voltam, nálam a Christkindlmarkt-ozáshoz többen kell lenni, meg jó, ha nem nov. elején megyünk. Meg amíg be nem fejeztem ezt a fordítás, sehová se megyek, és kész. (Már csak egy kevés van.)
A Thaliaban (a DZ-ban) Servus Marktplatz! Csak pár dolog (mondjuk, verseskötet még mindig nem kapható abban a könyvesboltban, de rá se retyetye...), de pl a vajformázó ott volt! Megvislatni nem tudtam, mert be van csomagolva, de áhhh... Van még tömör vas serpenyő (mindössze 55 EUR), konyharuha (2 db csupán 13,90ért), éger(?) fakanál, illatosítók, méhviasz lapok gyertyakészítéshez...
Semmit nem vettem, mert karácsonyi ajándékokat vadásztam, 3 albumot vettem, otthagytam egy kisebb vagyont, pedig mindegyik occó volt.
Én is vajat használok, de van néhány olyan (pl. indiai) kaja, ahol magas hőmérsékleten hamar megég. Ilyenkor jó lenne a tisztított vaj, de arra lusta vagyok, hogy magam "megfőzőcskézzem" előre. Azt látom, hogy Ausztriában nem sokkal drágább a Butterschmalz, mint a normál vaj. Lehet, legközelebb veszek egy tégelynyit.
Nem szoktam. Vajat használok meg disznózsírt (ha lehet, házit v mangalicát /házi mangalicát/), étolajat nagyon ritkán (kb csak tészták főzővizébe vagy ha zizi vegánokat várok vacsoravendégnek), tökmag olajat a sütőtök-kérmleveshez. Ha nagyon sok a házitej, akkor szoktam házilag vajat köpülni (robotgéppel, na).
Hm, kisvárosban a 3,5%-es UHT és a 2,8%-os normál közül választhatsz. UHT-t meg a kutyának se szívesen adok (imádja a tejet és minden formáját: savó, joghurt, kefír, tejszín). Itt meg NÖM Vollmilch.