"Jelenleg az emberiség által fogyasztott élelem több mint 80%-át 15 növényfaj adja"
és:
"az összes művelt terület felén mindössze négy fajt termesztünk
(búza, a kukorica, a rizs és a szója)."
"A faj és fajtadiverzitás csökkenése nemcsak a növény- és gyümölcstermesztésben, de az állattenyésztésben is egyre gyorsul, ezért a génbankok és a tájfajták szerepe felértékelődik."
>> ezért is van jelentősége a régi fajok / fajták megőrzésének...
és nem monokultúrás termesztésének...
csakhogy ez nem szupermarket kompatibilis filozófia...
ja, sajnos sajat foldem nincs, hacsak nem a kozos hasznalatu terulet a tarsashaz kornyeken, de gerillakertesz modon tudnam _osztani az eszt_ :) sokfele jarok a kornyeken.
Valószínű az is kökényszilva, természetes hibridként is létrejön ugyanis. Egy madár elpottyantott egy kökény-szilva beprozott termés magot és az kikelt. A természetben működik a dolog.
megneztem az eloadast. az elejen elhangzik, hogy tobbek kozott a haziberkenye nem hajlando onmaga altal szaporodni. ezt akkor jol ertettem, hogy kell lennie ott legalabb egy masik fanak?
van itt a kornyekunkon egy elhagyott telek. a kozepso reszen egy hatalmas berkenye no, felul az erdo szelen, ahova igazabol gombaszni jarok at a telken pedig egy fugebokor. ez utobbi szegeny mostanaban elegge megviselt, remelem tuleli. onnan szokan idonkent a gombak mell kis kostolot hazavinni.
Ez ugye egy 2017-es lista. A Zempléni kökény nem valódi kökény, hanem kökényszilva hibrid (a Nemzeti Fajtajefgyzékben is eszerint szerepel latin névvel). A dérnek sem kell megcsípnie. Volt szerencsém látni és kóstolni Újfehértón, ahol még várakoznak fajtajelöltek.
Én habarcskeverővel turmixolom magos gyümölcsöket alaposan és M10 -es rekeszen spaklival átdolgozom. Kell olyan M10-es rekesz, aminek elég keskenyek a nyílásai.
Gyerekkorom óta szeretem a naspolyát, így négy éve sikerült megvalósítani, hogy hozzá is jussak.
(Amúgy most állítólag a picon lehetett kapni, 1300-ért kilóját - Budapest).
Idén termett harmadszor a fa, szentesi.
Tényleg praktikus egy növény, kevés baja van (néha kis rovarrágás fordult elő eddig), szép a fa formája, szépek a virágai, nem túl nagy... (nem véletlenül tartják brit nyelvterületen díszfaként is). És jó a termése.
Ami nekem a "szakirodalommal" szembeni tapasztalatom: nem csak az ágvégeken terem, lehet nyugodtan metszeni (van jó pár olyan oldalsó hajtórügye is, ami pár levél után "virágba megy át").
A másik: ha kap vizet nyáron is, esetleg kis tápanyagot, ősszel méretesebbet terem (milyen meglepő). (Ennyit arról, hogy nem kell öntözni. Végülis nem KELL... :) ).
Idén viszont kukacos volt a fele, ennyit arról, hogy semmi nem eszi...
És végül, mivel nem egyszerre érik, én idén fent hagytam a fán, ami még nem érett, csak annyit szedtem, ami elfogyott. Harmadik tévhit: csípje meg a fagy... Hát egyrészt már a fagy előtt is érett, novemberben voltak már puhák. Másrészt utána is volt még, ami kemény volt. De szépen beérett a fán (ennyit arról, hogy "rohasztani" kell - ez szabályos érés volt, mint egy körténél).
(Topikba vágóan akad még egy Jolico som meg egy aronia a kertben. Meg dézsás füge, ami itt off :) ).
Ja, igen, ha van tippetek, hogyan lehet a somból egyenkénti magozás nélkül lekvárt készíteni...?