Keresés

Részletes keresés

Áncsi ,igen én vagyok!!!! Creative Commons License 2017.11.06 0 0 18938

Kedves Elefada! Ezekről a továbbképzésekről hol lehet többet megtudni? Ilyet, hogy elméleti, vagy gyakorlati, hol lesz, mennyibe kerül. Hol lehet jelentkezni? Köszönöm szépen előre is.

Előzmény: elefada (18915)
portos150 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18937

Köszi, egy próbát megér. (még mindig olcsóbb lesz, mint egy 40- 50 literes vastagaljú fazék ami kb. 35-40 ezer forint)

:-)

Előzmény: elefada (18935)
portos150 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18936

Akkor lehet, hogy én is kipróbálom kétszer.

:-)

Előzmény: kljr (18934)
elefada Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18935

Elvileg kivitelezhető, hiszen a morbiert is így készítették eleinte a pásztorok a hegyekben, söt ott még idöeltolodás is volt,hiszen a reggeli alvadékra tették az estit. 

Előzmény: portos150 (18933)
kljr Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18934

Kétszer csináltam. Először és utoljára. Vettem nagyobb edényt. :)

Előzmény: portos150 (18933)
portos150 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18933

Ha már itt tartunk lenne egy kérdésem.

 

Van itt valaki aki kevert össze két edényben savanyított és alvasztott töretet?

 

Ugyanis a formám elég nagy lenne egy kb. 4-5 kilós sajthoz is, viszont az edényeim nem. Vagyis két különböző edényben kellene kisavanyítanom és altatnom, majd kimelegítenem a töretet és csak a savó leszedése után tudnám összekeverni egy edénybe.

Még eddig nem mertem kipróbálni.

portos150 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18932

Sajnos a hosszabb távú érlelés legnagyobb feladata a kiszáradás elleni harc. Láthatod, hogy itt is mindenfélével próbálkoznak, a vizes cserép alatt tartástól kezdve, különböző sufnituning módszerekkel. A hűtő ugyanúgy szárít (ha nem jobban) mint ha simán kint hagynád.

 

Nem véletlen, hogy a hosszabb érlelésű sajtokat nagyobbra gyártják ...... pl. az ementálit.

 

Én a trappista vagy ementáli jellegűt két három nap után (ahogy leszárad a külseje) bevonom sajtbevonóval. Nem kell harcolnom a penésszel és valamennyit segít a kiszáradás ellen is. Egy hét -tíz nap után teszem egy kiszuperált hűtőbe, ahol kb. 12 fokon próbálok minél magasabb páratartalmat létrehozni. Vizes pelenka lóg az egyik polcról, plusz dobozokban is van víz, kb.75-90 százalékos páratartalmat sikerül létrehoznom, de így is max. két-három hónap amíg érdemes érlelni és nem szárad ki túlságosan. Sajnos két és fél kilósnál nagyobb sajtot nem tudok készíteni .... az edények nagysága korlátozott.

 

Igazság szerint nem is kűzdök ez ellen a kialakult rendszer ellen. A trappista jellegű három hét után már bőven veri a boltit, ( nyaranta van pár holland vásárlóm és igencsak vitték ezt a fajtát) az ementáli jellegűt is max két hónapig érlelem és igencsak finom lesz. Tejszezonban nem is tudom tovább tárolni/érlelni egyszerűen nincs helyem.

 

Sokat nem tudtam segíteni, de megpróbáltam. :-)

 

Előzmény: Phnx (18931)
Phnx Creative Commons License 2017.10.30 0 0 18931

Köszönöm! 

 

Portos150: én igazából olyan 3 hónapos érlelésre gondoltam. Az sok lenne neki? Ezelőtt hűtőben hagytam egy másikat 3 hónapra, nagyon tuti lett, csak éppen az utcán az aszfalt puhább volt, mint az a sajt :D

Előzmény: elefada (18917)
booerang Creative Commons License 2017.10.29 0 0 18930

Somogy megye déli részén,a horvát határ mellett.

Előzmény: elefada (18929)
elefada Creative Commons License 2017.10.29 0 0 18929

Merre laksz?

Előzmény: booerang (18928)
booerang Creative Commons License 2017.10.29 0 0 18928

Nekem 450 km lenne csak az odaút :-(

Előzmény: elefada (18923)
kerecsen35 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 18927

Egy ideig 404 error volt, de már bejött azóta, köszönöm.

 

Előzmény: elefada (18926)
elefada Creative Commons License 2017.10.28 0 0 18926

Kattints a linkre, amit adtam. Működik!

Előzmény: kerecsen35 (18925)
kerecsen35 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 18925

Sziasztok!

Rég nem látogattam a honlapot, mert nem volt sajnos időm. Nem tudom sajnos megnyitni a sajtkészítő.hu-t. Először bejött a főoldal, és nem nyíltak le a menük, most meg nem elérhető a honlap. Majd próbálkozgatok. Engem is érdekel  a rendezvény, szívesen tanulnék, de sajnos a vendéglátás mellett nem tudok elszakadni.

Most a szezon végeztével több időm lesz sajtozni, majd gyakrabban látogatok ide, aktívabb leszek és teszek fel majd képeket, ha lesz miről. Örülök, hogy még mindig van ez a fórum, én itt szereztem azt a kis tudásom ami van, és remélem ez gyarapodni fog. Szép napot nektek. :)

elefada Creative Commons License 2017.10.27 0 0 18924

Igen, a keménysajtos már betelt, a többire is már csak egy pár jelentkező hiányzik.

Előzmény: booerang (18918)
elefada Creative Commons License 2017.10.27 0 0 18923

Messze...persze, nekem is 500km felül az oda-vissza .

Előzmény: booerang (18919)
elefada Creative Commons License 2017.10.27 0 0 18922

A szakmai rendezvényekre és a tudástár szakmai anyagára gondoltam, hogy az nagy segítség.

Nekem az!

Előzmény: perika53 (18920)
portos150 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 18921

Egy kisavanyodott sajt már nem tud megromlani. Nyugodtan érlelheted akár két három hétig is ilyen hőmérsékleten, ha meg tudod óvni a kiszáradástól.

Előzmény: Phnx (18912)
perika53 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18920

 http://sajtkeszitoknek.hu

Erre gondoltál? Én megnézegettem, de mivel sem ár, sem rendelési lehetőség nem volt feltüntetve, csak elmentettem jobb időkre. Tudom, hogy Te nagyon meg vagy elégedve velük, de konkrétan mennyivel tudnak többet, mint a Hansenes kultúrák?

Előzmény: elefada (18914)
booerang Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18919

Ma reggel olvastam a Feritől egy elmélkedést a facebookon,gondolom te is ott ültél annál az asztalnál,meg még pár embert sejtek,aki jelen volt.Kíváncsi leszek a fejleményekre!

Megint egy helyszín,ami túlságosan messze van.

booerang Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18918

Én megnéztem,találtam érdekes dolgokat,köszönöm.

Jelenleg el vagyok látva kultúrával és oltóval,talán,majd ha kifogy.

Betelt már a létszám a keménysajtosra?

Biztos lenne mit tanulni!

Sajnos a távolság miatt nehéz megoldani az egész napos távollétet az állatoktól.

Előzmény: elefada (18915)
elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18917

Nyugodtan érlelheted, csak a kiszáradást elözd meg.

Lehetőség:

1.,cserép alatt fa deszkán érleld, a cserepet naponta vizezd

vagy

2.,pár nap után vákumozd le,2-3 hétig tartsd ezen a fokon, majd hidegérlelésre tedd a hűtöbe.

 

Előzmény: Phnx (18912)
elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18916

Ha odaér az edény falához,fals értéket mutathat.

Előzmény: Redlidike (18913)
elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18915

 

Erre még lehet jelentkezni, a keményröl és a pekarinóról lecsúsztatok.

 

 

Félkemény sajt gyártása tehén- és kecsketejből

Időpont: 2018. március 8.

Jelentkezési határidő: 2018. január 10.

 

és

 

Lágy sajtok gyártása

Időpont: 2018. március 27.

Jelentkezési határidő: 2018. január 26

elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18914

Kicsit le vagyok lombozva :-(

Senki, semmit az új segítségröl?

Talán rá se kattintottatok? 

 

 

Redlidike Creative Commons License 2017.10.25 0 0 18913

Nekem is gáztűzhelyem van. Na akkor megtanulmányozom én is :) Köszi!

Előzmény: perika53 (18910)
Phnx Creative Commons License 2017.10.24 0 0 18912

Sziasztok! Szeretnék érlelni trappista jellegű sajtot, ami teljes elkészülés után sós lében lett áztatva. Sajnos csak meleg (20-25 fokos), de jól szellőző helyen tudnám érlelni. Lehet/szabad ilyen melegben, vagy felejtsem el, megromlana a sajt? Köszönöm! 

doboztam Creative Commons License 2017.10.22 0 0 18911

off

Néhány adag kefirgomba Budapesten ingyen átadó.

Az e-mail-címem publikus.

on

perika53 Creative Commons License 2017.10.20 0 0 18910

Harmadszorra csak sikerül a válaszom! Ha nem éri közvetlenül hő, az Ikeás is pontos. Egy tál vízben 60 foktól 30-ig teszteltem, ahányszor ránéztem, mindig egyezett a másik hőmérőmmel. Amikor a gázon melegítem a tejet, és a vezetékét is éri a hő, akkor csal. (az enyém)

Előzmény: Redlidike (18909)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18909

Na én is rámértem az én hőmérőmre, 3 fokkal többet mér :( Sírok.... úgy imádtam ,hogy nem kell őrizni. Most azt sem tudom, hogy hol és mit keressek ami jó lenne :(

Előzmény: perika53 (18900)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!