Keresés

Részletes keresés

Sgt. Elias Creative Commons License 2001.03.01 0 0 447
>JSII vel kapcsolatban nem 100-as hanem 122mm-es ágyúja volt.
>Ami elég brutálisnak tűnik,ezért cserébe elég kevés volt a lőszerjavadalmazása a lövedék nagy térfogata miatt.

Igen, egy 122mm L43 löveg volt beépítve. Az alacsony lőszerjavadalmazáson kívül az is probléma volt, hogy a szűkös hely miatt csak osztottan tudták tölteni, tehát a tűzgyorsaság is elég kicsi volt. Több helyen olvastam, hogy nem is volt valami pontos, inkább élőerő ellen (beásott gyalogság) volt hatásos, mint hk.-k ellen. Mindezzel együtt azt hiszem, igen hatékony eszköz lehetett.

Ha már a JS szériánál tartunk, eljutottak egészen a 7-es típusig, Kubinkában ott van az összes. Persze ezek már csak prototípusok voltak. A 7-es gyakorlatilag kilőhetetlen volt, állta mind a szovjet 130mm-est, mind a német 128-ast. És 130mm-es, meglehetősen hosszú csövű löveggel volt felszerelve. Mindez kb. 1950-ben.

A T-34-ről való eszmefuttatással egyetértek, valami ilyet akartam mondani. eMM szakszerűbben megfogalmazta.

Még egy dolog, a logisztikáról: Pont az volt a teljesítmény, hogy a hihetetlen veszteségek ellenére mindig tudtak "friss húst" szállítani a frontra, hogy a gőzhenger tovább menjen. Nem valami elegáns, de a szovjet körülémények között EZ volt az, ami működött.

Előzmény: eMM (436)
Maz Creative Commons License 2001.03.01 0 0 446
Srácok, azt ugye jól tudom, hogy a Scud-A rakéta '62-ben IS-2-es alvázra lett rápakolva.
Itt van róla kép
TOMcat Creative Commons License 2001.03.01 0 0 445
Először is örülök, hogy így felpörgött a topic!

Maz!
"párduc egy csúcsgép lett" Itt is voltak problémák! Az első ötöt Leningrád környékén vetették be ami nem volt túl sikeres.(elsűjedtek a mocsárban). Azt hiszem kettőt sikerült felrobbantani de így is zsákmányoltak az oroszok belőle tökéletes példányt. Ergo: késöbb fel voltak rá készülve!

eMM!
Bocs a pontatlanságokért! Mostmár oda fogok figyelni és puskázom az adatokat mert a fejem olyan lyukas mint egy T-34 es Tigrissel történt találkozás után. :))
"De nagy számban a T-34 került gyártásba,és ha tetszik ha nem, ez eldöntötte a dolgot."
Ez Igaz!!! De ettől még nem lesz a legjobb/legsikeresebb harckocsi, mint ahogy emlegetik. Mondok egy hülye példát: A földön a legfejlettebb élőlények a rovarok, mert a legnagyobb számban fordulnak elő és a bolygó minden pontján megtalálhatóak. Ez igaz??? Szerintem ugyanígy nem lehet a 34 esre sem azt mondani, hogy a leg... Abban meg szerintem egyetértünk mindenkivel, hogy ahhoz, hogy a 3. Birodalom elbukjon kevés lett volna a T-34 es. Kellett még ahoz sok más is. (pl: Bombázás, Land Lasie to England, Land Lasie to Russia, stb., stb.)

Laci bácsi!
Köszi a fordítást! Kaptok ujjabb verziót ha fölkészülök belőlle (nehogy eMM belém tudjon kötni :) ).
JS-2 nagyon kemény volt. Tiger II (vagy inkább Ausf. B) Páncélzata volt sokkal jobb de ez a gyenge 68 tonnájával eggyütt járt. Tűzerőben is jobb volt A 88as KwK 43asával és gondolom a 3.78m es csövön meg is lehetett vezetni, és fel is lehetett gyorsítani a lövedéket. Ez mind szép de a 12 hengeres 700 lovas Maybach motor igen gyengének bizonyult. A másik dolog meg az, hogy a nagy talajnyomás miatt néha oda sem ért a hadszintérre (lásd Magyarország Sárrét). Maz irta
"....A legnagyobb veszteségei önmegsemmisités miatt következtek be." Ez igaz mert parancsba volt adva, ha egy Tiger például megáll (nem kilövik) akkor egy másik nem mentheti. (még a motor el is bírta volna de a sebváltók szétreccsentek és akkor ugye kettő a veszteség) Bergertiger meg ugye jó sok volt igy hát BUMM!
Vazzeg most már dolgozni is kellene!

TOMcat

Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 444
A 6. részben a "személyes barátsága" természetesen "személyes bátorsága".
Előzmény: Laci bacsi (442)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 443
Azt hiszem, kissé revideálnom kell véleményemet a Tiger I - JS-2 párharcról.
A Harckocsik típuskönyv szerint a JS-2 vagy 10 tonnával könnyebb volt a Tigrisnél, diesel-motoros, és nagyobb a hatótávja is. Páncélzata 90-160 mm.

Találtam egy összehasonlítást is a papírjaim között az illetö tankok páncélatütéseiröl:

A Tiger I a JS-2 páncélját a következö távolságokból lötte át 88-asával:
elölröl:
tornyot 100m, testet 100m
oldalról:
tornyot 1000m, testet 1500m
hátulról:
tornyot 100m, testet 300m

A JS-2 a Tiger I páncélját a következö távolságokból lötte át 122-esével:
elölröl:
tornyot 1500m, testet 500m
oldalról:
tornyot 2900m, testet 3500m
hátulról:
tornyot 2900m, testet 2700m

Az adatokat '97-ben nyomtattam vmi webhelyrol. Nem tudom, megfelelnek -e a valóságnak. Számomra kissé furcsák ezek az értékek. A Tiger II nyírta a JS-2-ket, az biztos. Ilyen nagy különbség lenne a Tiger I és II között? Nem hinném.

Előzmény: TOMcat (431)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 442
Ez a www.achtungpanzer.com Wittmannról szóló része végének fordítása, 6. rész:

Wittmannt elismerték bajtársai, és igen nagyra becsülték felettesei. Michael Wittmann az igazi höst testesítette meg, aki a keseru végig kitartott a hazája mellett. Wittmann személyes barátsága megkérdojelezhetetlen, és a katonai almanachokban méltó hely illeti meg." (vége)

Sajnos csak ilyen apró darabokban tudtam elküldeni a fordítást, de azt hiszem ebben a formában még használható.

Előzmény: Laci bacsi (441)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 441
Ez a www.achtungpanzer.com Wittmannról szóló része végének fordítása, 5. rész:

1983 márciusában egy útépítés során rátaláltak földi maradványaikra. A testeket Wittman fogászati lapja, és a vezetö, Heinrich Reimers dögcédulája alapján azonosították. Ezt követöen Wittmannt és társait a normandiai De La Camre német katonai temetöben helyezték örök nyugalomra, katonai tiszteletadással. A temetö Isigny-sur-Mer és Bayeux között található a 13-as út (RN 13) mentén. Wittmann a 47 négyzet 3. sorában, a 120. sírban nyugszik.
…
Wittmann pályafutását az 1. SS „Leibstandarte Adolf Hitler” Páncéloshadosztály 101. SS Nehéz páncéloszászlóalja 2. százada parancsnokaként fejezte be. Michael Wittmann hauptsturmführer a legsikeresebb második világháborús harckocsizó ász. Barátai szerint Wittmann csendes, nyugodt ember volt, még ütközetben is, és volt egy hatodik érzéke, amely segítségével a megfelelö helyen és módon csapott rá az ellenségre. Wittmann legénysége kiválóan volt képezve, és remekül együtt tudott muködni vele.

Előzmény: Laci bacsi (440)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 440
Ez a www.achtungpanzer.com Wittmannról szóló része végének fordítása, 4. rész:

Az elso Tigris kilövését követöen a második küzet nyitott rájuk, de azt is eltalálták, amely hangos robbanással meg is semmisült. A harmadikat is elintézték két találattal. Wittmann tankja a második Tigris volt, melyet 12:47-kor egy Sherman VC Firefly 17 fontos ágyúja robbantott fel; a Firefly lövege képes volt 800 méterröl átlöni a Tigris páncélját. A robbanás leszakította a Tigris tornyát, amely fejjel lefelé a test mellé zuhant. Wittmann valószínuleg nem számított Firefly-okra a körzetben, és biztonságban érezte magát, különben máshogy közelített volna. Miután Wittmann nem tért vissza a csatából, a zászlóalja és a 12. SS „Hitlerjugend” Páncéloshadosztály indult a keresésére a 8-áról a 9-ére virradó éjjel.
Michael Wittmann és személyzete 1944. augusztus 8-án esett el Gaumesnil-nál, Cintheaux mellett; holttestüket egy jeltelen sírba helyezték.

Előzmény: Laci bacsi (439)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 439
Ez a www.achtungpanzer.com Wittmannról szóló része végének fordítása, 3. rész:

Vanin megállapítása szerint a találatot a levegöböl okozták. A rakéta eltalálta a Tigris motorfedelét, áthatolt rajta, és a motortérben robbant fel, melynek következtében felrobbantak a motortér környékén tárolt löszerek. A második robbanás megölte a személyzetet, és ledobta a tornyot a teströl. Vanin szerint Wittmann tankját egy brit Hawker Typhoon Mk1b rakétája pusztította el. A Typhoon-ok komoly veszélyt jelentettek a német harckocsik számára Normandiában. Csak 1944. augusztus 8-án 135 tankot löttek ki, közte Wittmann 007-esét.
Végül egy újabb teória szerint Wittman tankját a Northamptonshire Yeomanry A-századának tankjai intézték el. A brit Firefly-ok több Tigrist vettek észre, és 800 méter távolságból tüzet nyitottak rájuk. Az A-század hadinaplója szerint három Tigris közelített a század felé, oket 12:40-kor, 12:47-kor, illetve 12:52-kor lötték ki, veszteség nélkül.

Előzmény: Laci bacsi (438)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 438
Ez a www.achtungpanzer.com Wittmannról szóló része végének fordítása, 2. rész:

Egy egykori 101. SS Nehéz páncélos-tag, F. R. memoárjában írta, hogy a hivatalos verzió szerint légibomba pusztította el a Tigrist. Mind a kettö közölt képet Wittmann tankjáról, torony nélkül, a löveggel a harckocsitesten, de ez valójában Alfred Günther untersturmführer Evrecy közelében légibomba által elpusztított Tigrisét ábrázolta. Emellett mindkét forrás olyan egységeket nevezett meg a 007-es elpusztítójaként, melyek abban az idöben nem is voltak az ütközet helyszínén.
1945-ben Mr. Serge Vanin rálelt a 007-es maradványaira. Vanin érdeklödését felkeltette a roncs, mivel annak tornya a testtöl távolabb helyezkedett el. Ö megvizsgálta a roncsot, és megállapította, hogy azt az ütközet idején nem találta el lövedék. A törzs egyetlen sérülése egy nagy lyuk volt hátul, a motorfedélnél.

Előzmény: Laci bacsi (437)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 437
Ez a www.achtungpanzer.com Wittmannról szóló része végének fordítása, 1. rész:

"...
1944. augusztus 8-án volt Wittmann utolsó csatája. Ezen a napon új ütközet alakult ki Cintheaux környékén. Höflinger hauptscharführer szerint, akinek 213-as számú tankja Wittmanné mögött jobbra helyezkedett el, a Caen-Cintheaux-i úton, Gaumesnil-nél déli 12 óra 55-kor Wittman harckocsiját kilötték; a teljes személyzet elesett. Wittmannt és társait jeltelen sírba temették el amellett a roncs mellett, amely egykor Tigrise volt.
Egészen 1983-ig még a 101. SS Nehéz páncéloszászlóalj tagjai számára is rejtély maradt Wittman Tigrise pusztulásának módja. Sok forrás szerint Firefly-ok akciója során pusztult el; sokféle egységnek tulajdonítják a 007-es Tigris kilövését, így az 1. Lengyel Páncéloshadosztálynak, a 4. Kanadai Páncéloshadosztálynak, vagy a 33. Brit Páncélosdandárnak is.


Előzmény: gyere a papához (434)
eMM Creative Commons License 2001.02.28 0 0 436
>Még valami:Egy magyar osztag Tas és Turánjait is lecserélték Tigrisekre 1944-ben és négy nap alatt 100-nál is több(!!!!) szovjet harckocsi maradt a kárpátokban ráadásul még a front is visszatáncolt pár kilómétert...<
A Tas Harckocsi nem jutot tovább a prototípusánál sajnos, így aligha cserélhették le Tigrisekre.(Ha lett volna Tas nem is kelett volna a Tigris azt hiszem)

JSII vel kapcsolatban nem 100-as hanem 122mm-es ágyúja volt.
Ami elég brutálisnak tűnik,ezért cserébe elég kevés volt a lőszerjavadalmazása a lövedék nagy térfogata miatt.

T-34
Amikor megjelent, a mémetek a 88 milliméteres légvédelmi(!) ágyún kívül az égeggyadta világon semmivel seMM tudták kilőni.
Szerencséjükre akkor még nem nagy számban jött ki a típus.
"Szinte" semmi újdonságot nem tartalmazott a Crhistie futóművön, a döntött páncélzaton,és a díeselmotoron kívül.
Akkoriban a németek eggyikkel sem rendelkeztek hátrányukat részben csak 2 évvel később, a Párduccal tudták részben behozni.
De nagy számban a T-34 került gyártásba,és ha tetszik ha nem, ez eldöntötte a dolgot.
Bizony ez avatja T-34 -et a második világháború legsikeresebb közepes(!) harckocsijává,legalább olyan háborúnyerő fegyver volt,mint mondjuk az amiknak a Mustang vadászgép.

Előzmény: TOMcat (423)
Maz Creative Commons License 2001.02.28 0 0 435
Sziasztok!

T-34-ről:
Ha jól tudom a németek a párducot először a T-34 teljes koppintásaként akarták gyártani, de a fejlett német technológia a fejletlen oroszok olyan marhaságaival, mint aluminium dizelmotor, stb nem tudott megbirkózni( na jó, volt ott alapanyagprobléma is, csak olyan jól hangzik, és szeretem megvédeni a ruszkikat)

Viszont az elkészült párduc egy csúcsgép lett, mig a tigris terepen nem vált be a nagy tömeg, gyenge motor, nagy fajlagos talajnyomás miatt. A legnagyobb veszteségei önmegsemmisités miatt következtek be.

gyere a papához Creative Commons License 2001.02.28 0 0 434
Laci bá'!
Mentsd el sima txt-be oszt nyomasd fel ide is izibe. Azt hiszed, mást már nem is érdekel?
Előzmény: Laci bacsi (433)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 433
TOMcat!

Lefordítottam az achtungpanzer.com-ról a Wittmann haláláról szóló részt. Másfél oldal Word-dokumentum. Hova küldjem el neked?

L.

P.S.: sajnos nincs Tigris-makettem. Nincs türelmem és kézügyességem összeállítani, kifesteni meg pláne. Én csak gyönyörködöm a makettekben.

Előzmény: TOMcat (431)
savaz Creative Commons License 2001.02.28 0 0 432
Azt hiszem én olvastam valahol egy saját beszámolót Wittman-tól.
A lentebb említett esetben(Villers Bockage?)Előbb lesből jól felmérte az esetet. Gondosan becélozta az egyetlen járművet, ami árthatott volna a cicájának (ez azt hiszem egy firefly páncélvadász volt). Azt kilőtte, majd szépen lassan végighajtott az ellenséges oszlop mellett és oldalra fordulva sorban kilőtte valamennyit. Amúgy a brittek pihenőben voltak, tehát nem is mindegyikben ült benne a személyzet (van ám a cicán 2 géppuska is:-).

A harckocsi harcászatnak az a lényege, hogy igyekezzünk olyan helyzetbe manőverezni magunkat, hogy hatásos tüzet vezethessünk az ellen gyenge pontjai ellen (seggbe tudjuk lőni), de minket ne lőjenek idő előtt ki. Ki kell próbálni a Panzer Elite-t, abban ez nagyon jól sikerült.

Wittman tankját valahol Caen környékén találták meg kilőve (007-volt a száma). Valamelyik német tábornok azt írta, hogy repülőgépről kilőtt rakéta robbantotta le a tornyát.

Előzmény: TOMcat (431)
TOMcat Creative Commons License 2001.02.28 0 0 431
Laci Bácsi!

Először is: Nagyon Örülök neked!

At Auchtung Panzer (Guderian) Nekem is a kedvencben van!!!

Nekem nem igazán eggyértelmű itt már a Tiger előnye, mert információim alapján a JS-II igencsak kemény fiú volt. Szemből mindenképpen. És azért az a 100-as ágyú (elnézést harckocsiágyú) is elég meggyőző lehetett abban az időben. Ez már a Tigrisnek is kemény falat.

A távolság dolog: A németeknek a második legnagyobb (szerintem) újjítása volt az optikai irányzék (célzó) amit beépítettek a Tigrisbe. Mielött még az ellenség bemérte volna a Tigert az már a 88-as ágyúval célba is vette - itt pedig már nincs irgalom. "halálos veszélyben forgott" Ezt ugy is lehetett volna fogalmazni, hogy (ha nem IS-1 vagy 2 volt) akkor halott volt.
Ezen a képen:


Jól lehet látni a cső mellett az optikai cálzó "lyukát".
Például Wittman is magaslatról egy fa alól 11 öngyújtót és 2 benzineskocsit szedett szét anélkül, hogy akár találatot is kapott volna.
Apropo: Auchtung Panzer lapon Wittmanról is ír egy csomó dolgot, de sajna angol tudásom igencsak hagy kivánnivalót maga után.... Pedig jó lenne tudni mit írnak a haláláról...
Most ennyi!

TOMcat

U.i.:Maketted van???

Előzmény: Laci bacsi (430)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 430
Üdvözletem TOMcat!

Az Achtung Panzer (www.achtungpanzer.com) weboldal a következot írta:
A Panther fölényben van a 34-essel, és a JS-II-vel szemben a szemböl való támadás esetén. Oldalról, és hátulról nagyjából egálban van a 34-essel, és hátrányban a JS-II-vel szemben.
Szintén ott olvasható, hogy az egyik Tigris-ász vagy 11 JS-II-t lött szét.
A Tigris I-rol nem találtam semmi eget rengetöt, de azt tudom, hogy nem csak az erös páncélja biztosított neki védelmet, hanem az a tény is, hogy messzebbröl tudta kilöni ellenfeleit, mint ök a Tigrist. Tehát, ha az ellenséges tank olyan távolságra közelítette meg a Tigrist, hogy esélye legyen azt megsemmisíteni, akkor ö maga már rég halálos veszélyben forgott.
A Tigris I KwK 36-osával, 40. mintájú gránáttal 1500 méterrol átütött 123 mm-nyi 30 fokos dolésszögu páncélt. Ha jól tudom, a JS-II-nek 120 mm-es páncélja volt.
Azt nem tudom, a JS-II lövege milyen páncélátütési paraméterekkel rendelkezett, így nem nagyon tudok jósolni, de én német gyözelmet várnék el a Tigris I és a JS-II összecsapásából.

L.

Előzmény: TOMcat (429)
TOMcat Creative Commons License 2001.02.28 0 0 429
Aggyisten Laci bácsi! :))

Először is az én kedvencem is a Tigris I. Van otthon három is... (Sajnos csak makett..)

Igazad van a 34-es jó közepes harckocsi! DE a leg jelzőt csak abban lehet rámondani amit már leírtam. Kicsit túldicsőítették.
". Az oroszok, mint tudjuk, az emberélettel sem törödtek, akkor miért törödtek volna azzal hogy kilövik a tankjaikat. Van másik!"
Hááát.... ez szerintem nem a tankot dicséri. De mint irtad "a céljának megfelelt" Ebben is igazad van. (a ciklon B is megfelelt a célnak.....)

Abban is igazad van, hogy nem egy a súlycsoport, de ha összehasonlítod a Pz IV/H-val vagy a Panter-el akkor sem lesz egyensúlyban a mérleg. Akkor még arról nem is beszélve, hogy a 1354 sem egy súlycsoport a több mint 43000(!!!!!!)-el(ha jól emlékszem).
Ha már az ilyen összehasonlításnál tartunk milyen oddsot adnál egy Tiger I vs. JS-II ütközetre. Ez már egy súlycsoport.

TOMcat

Előzmény: Laci bacsi (428)
Laci bacsi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 428
Nos, nem vagyok egy tank-guru, és az én kedvencem a Tigris I (amelyböl egész pontosan 1354-et gyártottak) de ebben az esetben Sgt. Eliassal értek egyet. A 34-es szerintem jó volt, a céljának megfelelt. Igénytelen volt, és rengeteget készítettek belole. Ha pusztult is, ahogy írod, azért csak érvényesülhetett a sok lúd disznót gyöz elve. Az oroszok, mint tudjuk, az emberélettel sem törödtek, akkor miért törödtek volna azzal hogy kilövik a tankjaikat. Van másik!
Azonban van egy kis probléma. A 34-es közepes harckocsi volt, a Tigris nehézharckocsi. Nem voltak egy súlycsoportban. Kis túlzással: Kokó sem tudná megverni Tysont.
Ködös emlékeim szerint a 34-es a közepes tankok között elég jónak számított a Diesel-motorjával, a döntött páncéljával és a 85 mm-es (na jó, kezdetben 76 mm-es) lövegével.
Előzmény: TOMcat (423)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.27 0 0 427
Végre feléledt a topic, legalább vitatkozunk. ;-)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.27 0 0 426
Mint mondtam, tisztában vagyok vele, hogy technikailag nem a csúcs, sőt... Ugyanakkor egy harci eszközhöz hozzátartozik a gyárthatóság és az adott ország igényeinek való megfelelés is. Szerintem az oroszoknak pont ilyen eszköz kellett, tehát a céljának tökéletesen megfelelt.
Előzmény: andorka (425)
andorka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 425
Sgt.Elias!
Bocs hogy a lelki világodba tapostam itt újoncként, de szerintem nincs igazad. A T34 lehet hogy jó jármű, de nem hinném hogy a Leg jelzőt pozitív értelemben kiérdemelné...Lehet hogy ballisztikailag "eltalált:)" konstrukció volt, de semmi olyan újítást nem tartalmazott, ami miatt is a legjobb jelzőt kiérdemelné.

Az hogy nyugati szakértők ezt nevetik a legjobbnak, annak egy oka van:valóban jobb volt a Shermannál (a vesztes fél járművei pedig egyértelműen nem lehetnek jobbak a győztes technikánál)

cinoberci3 Creative Commons License 2001.02.27 0 0 424
Sziasztok!
Silkások vannak itt a topicban?
(ZszU-23-4)
cinoberci3
TOMcat Creative Commons License 2001.02.27 0 0 423
Sza Sgt. Elias!

"...szovjetek tömegesen tudtak gyártani egy elég jó harckocsit (T-34), valójában jobbát tette a 34-est, mint a német tankokat..." Hát én ezzel kurvára nem értek eggyet!!!!
A ruszkik (és szövetségeseik - akik nyomták nekik a felszerelést) 1943-ban HAVI 3000 darabot gyártottak a T-34 esből. Ezzel szemben a Tigris I (Pzkv VI) ből ÖSSZESEN 2400 és egynehány darabot gyártottak!!!! A T-34 es egyetlen rekordot tart: Ebből pusztult el a legtöbb a háborúban (és nem is kevéssel nyert...).
A 34-es a PzIV-esekkel vehette fel a versenyt esetleg, de ott is csak a korai verziókkal.

Még egy adalék: Megkérdezték egy szovjet marsaltól, hogy miért nem voltak harckocsiászok a szovjet hadseregben. Válasz: Mert általában a szovjet harckocsizók az első ütközetet nem élték túl, ha mégis akkor a másodikat már biztos nem!
Sztalin leszarta, hogy mennyi katonája hal meg az ócskavasokban neki csak az volt a lényeg, hogy ő érjen Berlinbe legelőször! (Nem is csoda, hogy a szovjet hadsereg több mint fele megsemmisült 1945. május 9-re. Ennyit a logisztikáról...)

"Arról nem is beszélve, hogy az átlagos szovjet katona nem is biztos, hogy boldogult volna egy német finomságú és komplikáltságú eszközzel."
A harckocsikat nem is átlagos katonák vezetik. Pl Guderian is kiadatott egy könyvet a Tigrisekhez amiben (verses formában) a kezelésről írt! A fritzek sem úgy születtek, hogy botkormány volt a kezükben és szalagféken a lábuk!! :))) Még valami:Egy magyar osztag Tas és Turánjait is lecserélték Tigrisekre 1944-ben és négy nap alatt 100-nál is több(!!!!) szovjet harckocsi maradt a kárpátokban ráadásul még a front is visszatáncolt pár kilómétert...

Fú... Kicsit hosszú lettem.

Tomcat

Előzmény: Sgt. Elias (422)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.26 0 0 422
Hali andorka,

szerintem nem olyan nagy baj, hogy csak virtuális tankosok vagyunk. Nekem valahogy nem sok kedvem lenne élőben űzni ezt a sportot. Akkor már inkább a gyalogság az ATGM-ekkel...

Ami a német ipart illeti, én is így vélekedtem, de aztán rájöttem, hogy bár technikaliag tényleg fölötte voltak szinte mindennek, ami a korban létezett, de ez csak egy szempont a haditechnikában. Az, hogy pl. a szovjetek tömegesen tudtak gyártani egy elég jó harckocsit (T-34), valójában jobbát tette a 34-est, mint a német tankokat, függetlenül attól, hogy nem volt annyira fejlett.
Arról nem is beszélve, hogy az átlagos szovjet katona nem is biztos, hogy boldogult volna egy német finomságú és komplikáltságú eszközzel.

Végezetül egy mondat Tom Clancytől, a Vörös Viharból: "Csak az amatőrök beszélnek taktikáról, a profik a logisztikával foglalkoznak." Ez egy modern tömegháborúban igaz. (A jövő információs háborúiban már nem mindig lesz az, de ez egy másik téma.)

Előzmény: andorka (421)
andorka Creative Commons License 2001.02.26 0 0 421
Hali mindenkinek!

Úgy látom ez egy értelmes topic lenne, ha nem húzott volna el a számítástechnika felé...
Sok a virtuális tankos, sajnos.
Én a valódi járművek híve vagyok inkább a régebbi típusokat szeretem/ismerem.Szerintem a német hadigépezet termékei messze jobbak voltak a többieknél, csak sajna kevesebbet tudtak gyártani belőlük.

Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.25 0 0 420
Steel Panthers WW2 v4-gyel játszik valaki? Szerintem magyon jó, megint megoldottak egy csomó dolgot, amit már eddig is ígértek.
YERICO Creative Commons License 2001.02.22 0 0 419
Wow, mostvettem meg a Tescoban a Panzer General 2-t 1500 Ft. Most tesztelem, még mindig a régi.
Előzmény: tier (418)
tier Creative Commons License 2001.02.13 0 0 418
Dehogy halt meg. Ugy latszik, mindenki bevonult, vagy mi a szosz ...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!