A Csiki sör túl van hájpolva, nekem sem jön be. Erdélyben, a szopós bárányt vágják sokan, ami még nem legelt. Szerintem, ez nem olyan finom, túl natúr az íze. Ma éppen az 5éves birka combját sütöttem meg, az is puha ls nagyon finom lett. Lényeg, hogy sütő zacskóban érdemes sütni. :)
A lényeg az, hogy a birkának ALAPBÓL van íze:-)) Ezért a legfinomabb hús, tehát nem igényli a túlfűszerezést. Írtam, hogy a mostani vágásból, ami 4-5 éves , tehát igazi pörköltnek való volt, kivettem a hát és bélszínt, és megsütöttem, igaz, hogy időigényes, de finom omlósra sült. Sütni is a legalább a 10-12 hónapos, kb. 20-25 kilós, nagyobb bárányt ajánlanám, annak már karakteres íze van, viszont puha a húsa. Erdélyben divat a jóval fiatalabb bárány sütése-tehát jelenleg az elvakult fidesz nyaloncoknak ez szinte kötelező húsvétkor, elvakultan utánozván a zsebdiktátort - de van vele egy kisebb gond, csakúgy , mint a csíki sörrel, nem az igazi..:-))
És mindezt úgy mondom, hogy én is erdélyi gyökerekkel rendelkezem...
Köszi a választ! Végül is, a racka félét vettük/vágtuk, finom lett. :)
Az a helyzet, hogy mi csak a két végletet próbáltuk,a fiatal bárányt, vagy az idős birkát. Ha az utóbbi, akkor inkább minél vénebbet próbálok mindig venni, mert félek attól, hogy az 1-2 éves juhoknak nem sok ízük van, úgy mint a növendék marhának, vagy a süldő disznónak. Erről mi a véleményed, jogos a félelmem?
Ha sütni szeretnék, azt max milyen korú jószágot érdemes?
Pont tegnap főztem ontopic módon , bográcsban , fával birkapörköltet, de most nem készültek fotók.A birkát múlt héten vágtam, egy 70 kilós, 4 éves merinó X valamilyen francia fajta keresztezésű húsbirka volt.Pörköltnek inkább az idősebb állatok valók, de én már főztem fiatal egy bárányból is, nyilván a főzési idő itt sokkal rövidebb. Amúgy ebből a vágásból most kivettem a hosszú pecsenyéket és a bélszínt is.Múlt héten sütöttük meg sütőben , előtte egy napig pácolódott .Sütőben kb 4 -5 óra alatt szépen megpuhult és finom lett, elején alufólia alatt a végén légkeverős grill üzemmódban.Már vágtam rackát is, nem rossz, de túl van hájpolva, csakúgy, mint a mangalica ..Én mindenképp a modernebb, húsjellegű verziót választanám. Az nem baj ha van egy kis faggyú, sokkal ízletesebb a hús is, a faggyút pedig a nyúzás után , ha kidermed, könnyedén le tudod szedni. Erről a 70 kilósról is lejött vagy egy vödörnyi...
Hidegen vagy langyosan vékonyra (valóban vékonyra) szeletelni, hozzá valami mártás (fokhagymás vagy mustáros vagy tormás...) és jó minőségű friss kenyér.... egy jó fröccsel leöblíteni... ennél jobb uzsonnát el se tudok képzelni hirtelenjében. :)
Érdeklődnék, hogy mi a jó birkahús alapanyag szerintetek? Fiatalabb, vagy minél öregebb birka legyen?
Racka azt tudom, hogy jó, de mi a helyzet a többi fajtával, mint német fekete fejű vagy cigája?
Szeretjük a birkát, nem tervezem ecetelni, vagy forrázni a húsát, de fölös faggyú sem kéne rá, ezért nem tudjuk eldönteni, szerintetek melyik a jobb választás?
50 kilós, 5 éves racka-cigája keverék kos, vagy
70 kilós, 4 éves német fekete fejű féle-fajta kos
Árban mindkettő ugyanaz, ezért gazdaságosság és íz a kérdés.
Nem panaszkodom.... medium rare az amit szeretek.... csak picivel volt tovabb sutve... ellocsogtuk, na. De izletes volt. Volt szelet ami nekem pont jo lett...
Hetvegen sutottem ...ok, nem en hanem a fiam, de szivesen ram fogna, mert a sok beszelgetes kozben kicsit tulsutotte a steaket... de nem volt rossz. Sot... a maradek hidegen, vekonyra szeletelve kivalo csemege vacsorara...
...nagyon keveset... nem sokat foztem - foleg az elmult par napban, beteg voltam ... de a legjobb jele a gyogyulasnak, ha valamit sutok vagy fozok. Gyors kellett, igy aztan hamburger. A melyhutoben volt elore elkeszitett hamburger pogacsa (csak daralt marhahus, en porcioztam es formaztam), amit mikor kiengedett fuszereztem kivul so-bors-fokhagyma es hagyma porral. Mikor mar teljesen szoba homersekletu volt, sutottem es sajtot is tettem ra a vegen. A zsoml melle meg volt parolt fokhagymas brokkoli is, no meg az eleneghetetlen majonez es ketchup. Jo volt...
aug 25 én volt egy családi tp. , grillen rablóhús, csirke mellek, combok miazmás..majd keresek képeket..
Hanem, ma főztem egy szabolcsi töltött káposztát, forrázott káposztalevélbe ment a darálthús , rizs helyett bulgur / lehet kukoricadarával is /, kis tárkony, +zsíron dínsztelt hagyma a töltelékbe, a többi fűszer azonos a sima t.káposzta töltelékével.
Paradicsomlében főtt meg, került hozzá 2 köröm és egy kis füstölt kolbász is. Abbahagyhatatlanul finom.. Tp. alap lesz ez is...
Csöndesség van... senki semmit? Pedig most a legjobb, mikor elmúltak a kánikulák. Én gasztro-balesetből lábadozom (halsütés-forró olaj-mindkét láb másodfok).