Keresés

Részletes keresés

sas Creative Commons License 1999.08.25 0 0 26
Kedves Zsiragy,
Szerintem kutyakérdésben nem lehet egyöntetu tanácsot adni. Mindenki másra esküszik. És az sem utolsó, hogy mit szóltok egymáshoz az ebbel. pl. az elso kutyámnál nem volt kérdés, hogy az enyém lesz. Gyakorlatilag egymásra találtunk. Nála hálásabb és imádnivalóbbat nem ismerek.
1. Ha nem akarod, hogy ellopják toled még a kutyát is, válassz keveréket (ha nem fontos a pedigré, hanem egy okos, hálás kutyus kell, aki jó házörzo). Az biztos, hogy a megmentett ebek nagyon tudják szeretni a gazdijukat (saját tapasztalat)

2. Az óriás snaci remek kutya. Magabiztos, gyerekszereto, remek örzo-védo kutya, és a szore sem okoz túl nagy gondot, és nem csorog a nyála. Keveset ugatott, csak ha szükségét látta. Mi sosem nyírattuk, kb 2 naponta átfésültük, ami 5 perc.

3. Fekete orosz terrier. Kb. úgy néz ki, mint egy snaci és egy bouvier keveréke. Nagyon maci, nagy darab, nyugodt, kiegyensúlyozott állat. A szore kicsit problémásabb, és szerintem igen drága jószág (4 éve kb. 25.000,-Ft volt egy kölyök)

4. Nem személyes tapasztalat, de nagyon sok jót hallottam a boxerrol is. Szorproblémamentes, imádja a gyerekeket, és nagyon jó házorzo. Viszont csorog a nyála-))

És abban igazuk van az alant szólóknak, hogy tök mindegy a kuty fajtája, ha nem szeretettel és türelemmel gondoskodnak róla, hanem csak kihasználják és uralkodnak felette. Egy pitbull is lehet tünemény, és egy vizsla is megvadulhat, ha durván bánnak vele.
A kutya a következetes, határozott és szereto gazdát kívánja.

Remélem egymásra találtok az igazival.

Ha jó házörzot akarsz, tarts libákat. Ha egyszer azok elkezdenek gágogni, mindenki felébred a környéken-)))

htibi Creative Commons License 1999.08.25 0 0 25
Szerintem nem feltetlenul a meret a lenyeg, hanem inkabb a mennyiseg. Pl. 2 kistestu, de harcias-hangos, temperamentumos kutyi (kvazi falkaban) jobban megijeszthet barkit. Masreszt talan tobb betorot is lekothetnek egyszerre.

Persze a neveles nagyon fontos. Egy jo tanacs: ne engedd, hogy barki simogathassa a kutyikat, csak a csaladod. Igy az idegeneket nem "uj jatszotarskent" fogadja majd.

Csülök, a felesegem csaladjanak egy (feher) pulija van. Csak akkor ugat, ha a sotetboru kisebbseghez tartozo emberek mennek az utcan, a kert elott. Erre nem tanitotta senki, de nagyon be tud indulni. Felnek is tole rendesen :)

SasMadár Creative Commons License 1999.08.25 0 0 24
Kedves Typo!

Megnéztem. Gyönyörű. i

Csülök Creative Commons License 1999.08.25 0 0 23
Szamuráj,
akkor te el tudod mondani nekem, mit tehet egy kutya a ház védelmében és mit nem? Hogyan bírálják el az ilyesmit?
Typographic Creative Commons License 1999.08.25 0 0 22
Nekem bullmasztifom van bérházban. Az apja a barátomnál kertes házban. Ég és
föld a két kuty, nevelés kérdése. A kertben nem kapar viszont elég ha csak rád
néz, már be sem mész a kertbe. Az enyém mindenkivel barátkozik aki bejön velem a
lakásba, de a sosem látott idegent megállítja. A gyerekeket kimondottan csalogatja
magához - ha velem van -, hogy foglalkozzanak vele is.
www.nexus.hu/fabiank/kutya.jpg
Typo
Csülök Creative Commons License 1999.08.25 0 0 21
Többen ajánlották itt a pulit. A puli az egyik kedvenc "típusom", de azt azért ne mondja nekem senki, hogy olyan pulija van, aki nem kiabál éjjel-nappal.
Más.
Család, gyerek mellé csak olyan kutyát szabad vinni, aki kölyökkorától (max. 4-5 hónapos korától), együtt él a családdal. Ezért aztán ajánlott a fajtiszta kutya, mert szinte minden kutyakölyök borzasztó aranyos, de a pedigrésről biztosan tudod, hogy fog kinézni és mekkora lesz, mikor felnő!
Egyébként a rottweilert is ajánlom, (rossz híre elllenére), mert igen értelmes fajta és csak az idióta gazdák mellett lesznek vadak, a betörők viszont félnek tőlük.
Szamuráj Creative Commons License 1999.08.25 0 0 20
Mint régi kutyatartó, én is ajánlok. Ha egy - vagy két kutya által biztosított biztonság kell kertes házban, nagy területen, kevés szőrrel, földkaparások nélkül, gyerekszeretettel, vegyél dobermant. Megfelelő neveltetéssel, szeretettel, minimális ápolással egy csodálatos küllemű, családjáért halni kész kutyát kapsz. Igaz, rossz a híre, a sajtója, hisz a 70-80-as években a doberman volt a megtestesült gonosz, mint ma a pitbull. Ma is a filmekben a rossz fijúk, rossz kutyái a dobermanok.
Ha csak jelezni kell az idegent, akkor jók a kistestűek, remek a puli, de ha védeni is kell önállóan, akkor már jobb a nagyobb.
Nekem volt, hogy 3 kutya őrizte a házat. Nem is jött be idegen, csak ha mi engedtük be. Ma egy kutyám van. De már fogott tolvajt. Sajnos problémáim is lettek belőle. Rá kellett jönnöm, hogy saját telkemen, kertemen belül is védik a törvények a betörőket, rablókat. :(((((

Persze a kiskutyust jó helyről, jó szülőktől, alapos felkészültséggel kell vásárolni.

SasMadár Creative Commons License 1999.08.25 0 0 19
Ragaszkodsz a pedigrés kutyához? Ha nem, akkor javaslom a különböző állatvédőknél való szétnézést. A tyutya hálás lesz, megvéd, és alkalmazkodik.

Nekünk hatalmas német juhászunk van, de iszonyú féltékeny és szereteigényes. Sokat kell sétáltatni, tavasszal vedlik rendesen. Nálunk a kertet békén hagyja, de megegyeztünk, hogy a fenyő alatt áshat 1 gödröt.

Nem tudom, hogy 2 másik kutyához vinnék-e német juhászt.

Üdv.
Sasi

sasanz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 18
Ha a kuvasz, leonbergi nagyság megfelel, akkor inkább vegyél bullmasztiffot. Nem ugat, viszont a behatolót leteríti a földre és a mellkasára állva nézi, roszabb esetben ráfog a nyakára. Ilyenkor senki nem mocorog!!:)
De, ha kisebb testűt szeretnél, szerezz be egy airedale terriert vagy egy boxert. Ezek tényleg ideálisak!
(azért a világ legjobb kutyája az ír farkas. Ha egyszer kertem lesz...)
zsiragy Creative Commons License 1999.08.25 0 0 17
Nekem az a gondom a kistestű kutyákkal, hogy a t. tolvaj urak azt is lopnak. Ha tehát a kutyus nem elég nagy ahhoz, hogy önmagában is elrettentő legyen, akkor - ha éppen nincs otthon senki - őt magát is bevágják a zsákba. :-((
sss Creative Commons License 1999.08.25 0 0 16
Nekem vagy 25 éve lengyel hegyipásztoraim vannak egymás után, ami kicsit medvésebb karosszériában egy kuvasszal könnyen összetéveszthető eb. Egyénisége viszont sokkal kiegyensúlyozottabb. Ezt csak megtalálni nehéz, mert ritka. Viszont a kuvasz- komondor társaságot erősen szokása magázni a kedves rablovicsnak ( vagy mérgezni ). A kuty természete erősen függ a családon belüli szocializációtól is. Igy családdal szelíd, rablovicsra harapós.
sss
Oriza Triznya Creative Commons License 1999.08.25 0 0 15
Dear All!

Nekem kettő pulim van,és azt hiszem nem is lesz már más márkájú kutyám ebben az életben.Hirtelen nem tudnék olyan dolgot mondani,amire a puli ne lenne alkalmas(talán a vadászatot kivéve),és mindent örömmel(!) csinál,a gyerekeket imádja(a fiú pulim 9 éves,igazi komoly férfi,de az összes kigyemek rokonom rajta ugrál,ő meg ül és üvölt róla hogy presztízs veszteségként értékeli a dolgot,de egy büdös szó nélkül tűri hogy bohócot csináljanak a taknyosok belőle.),hihetetlenül intelligens,mindemellett igénytelen,szinte semmilyen ápolást nem igényel.
Szerintem kertes házba egyszerűen ideális.

V.Csikasz!

dcsh Creative Commons License 1999.08.24 0 0 14
Nekünk most van egy vadi új fehér pulink. Mi gondolkodtunk még a howavarton is, de engem a nagysága elriasztott. Amúgy az összes szempontból megfelel a kívánalmaknak (nagy, okos, gyerekszerető). A pulit nem bántam meg, imádja a gyerekeket. nem túrja akertemet, egyelőre mindenkit beenged, de jól jelez. Még csak fél éves, de a fogai szépek, és van egy olyan érzésem, hogy néhány lábszáron ki fogja próbálni őket.
zsiragy Creative Commons License 1999.08.24 0 0 13
Az apsok tényleg vegyes neműek.
Csakhogy az első tüzelés után valami szert adattunk a kis szukának fogamzásgátlás végett.

Azóta nem tüzel, pedig már négy éves...

PUMUKLI Creative Commons License 1999.08.24 0 0 12
Természetesen szŐrét...
PUMUKLI Creative Commons License 1999.08.24 0 0 11
Szerintem téves az a megközelítés,hogy az emberek a nagytestű kutyáktól jobban tartanak.Egy kiskutya is lehet vérmes és alattomos.A briárdot én is ajánlanám,bár személyes tapasztalataim nincsnek,de kutyavásárlás előtt én is gondolkodtam rajta,nagyon kedves,csak a szőrápolás riasztott el egy kicsit.S mivel nálunk is hasonló célok voltak(házőrzés,ne rombolja szét a kertet,békés legyen a majdani gyerekekkel,és a szőrápolás sem utolsó szempont).Így a puli mellett döntöttünk,ami ugye mégiscsak egy magyar fajta,és tényleg hihetetlenül jó jelzőkutya(bár a villanyszámlást imádja és egyetlen hang nélkül,farkcsóválva engedi be..),a kertet nem bántja,okos,szereti a macskánkat(gyerek most van útban :-) ),a szürét pedig tényleg egyszerű ápolni,mert szinte nem is kell.
Hát ennyit a puliról,de persze mindenki a saját kutyáját favorizálja...
Sziasztok PUMUKLI
Dun Ringill Creative Commons License 1999.08.24 0 0 10
Olyan kutyát aligha fogsz találni, amelyik megvédi a házat, keveset kell gondozni, nem túrja a kertet, nem eszik, kis helyen elfér és még a légutakat is tisztítja...
Viccen kívül, nehéz ügy. A leonbergi, kuvasz, etc. az említett méretkorlátozás miatt eleve kiesik. (A kuvaszról még annyit, hogy pár hete egy ismerősöm kutyája, aki egy-kétszer látott eddig összesen, egész éjjel nem hagyott békén és a hasát vakartatta. De nem állítom, hogy ez a jellemző.) A német juhász tökéletes lenne, csak éppen túl intelligens ahhoz, hogy ki legyen zárva a házból, meglehetősen igényli a család társaságát. Most ugyan rottweilerem van (meg egy totális korcs), de 11 évig együtt laktam egy német juhásszal. Már csak azért sem könnyű tanácsot adni, mert biztosan nem szerzel olyan kutyát, ami Neked nem tetszik... Ha úgyis tetszik a snaci, hajrá, de sokat kell vele ám mozogni (magától nem fog a kertben futkározni...)
Anderke Creative Commons License 1999.08.24 0 0 9
Én nagyon tudom ajánlani a németjuhászt. Rendkivül intelligens, gyorsan tanul és nagyon családszerető. A mienk még a kertet is tiszteletben tartja, minden nevelés kérdése. Nem lehet megmondani a kertről, hogy egy nagy testű kutya lakik benne (cserébe minden nap el kell vinni sétálni).
Ismerősünknek van Leonbergije, gyönyörű, de igen jámbor állat és nagyon sokat eszik.
lujza Creative Commons License 1999.08.24 0 0 8
Ha mar van ket kutyad, akkor a nemekre se art odafigyelni. :-) Gondolom az apsok vegyes nemuek, ugyhogy nagytestu fiut en nem vennek mellejuk. :-)
borka Creative Commons License 1999.08.24 0 0 7
nekem két kutyám van, az egyik németjuhász. A kertnek valóban nem tesz jót, de leválasztottunk számára egy elég nagy területet, éppen a bejárati kapunál - a betörők ellen. Hihetetlenül okos, és a legjobb házőrző. Imádja a gyerekeket, és teljes biztonságban van a család és a ház mellette....én komolyan szívből ajánlom...
zsiragy Creative Commons License 1999.08.24 0 0 6
Köszönöm a válaszokat!
Azt elfelejtettem írni, hogy már van 2 db lhasa apso is otthon. Jelzőkutyának jók.
A házőrzőt elsősorban arra szánnám, hogy a kerti tolvajok ellen védjen (eddig kb. 50 ezer Ft értékű virágot, cserjét egyéb növényt loptak ki a kertből). Most leginkább a schnauzer híve vagyok, de a leonbergi sem hangzik rosszul.
Csülök Creative Commons License 1999.08.24 0 0 5
Egy jólnevelt kuvasztól a család egyetlen tagjának sem kell félnie, a gyerekek a fején ugrálhatnak.
Zseniális kutya még a Leonbergi (elég drága) akkora mint egy ház, de nagyon családszerető.
A rablókat és más kedves hívatlanokat pedig egyik sem szereti.
Sir Balambér Creative Commons License 1999.08.24 0 0 4
Vegyél két Baset Houndot. Az ugyan semmi ilyesmire nem jó, de remekül fogtok szórakozni.
Vaúúúúú
lujza Creative Commons License 1999.08.24 0 0 3
A nemet juhasz nem tesz a kertnek tul jot.
lujza Creative Commons License 1999.08.24 0 0 2
A kuvaszrol lebeszellek, egygazdas. Lattam mar olyan kuvaszt, akitol az egesz csalad felt, ferjuram kivetelevel.
A schnauzert, briard-t nem ismerem, Barmilyen kozepes meretu kutya jo lenne, keverek is. Nekem van fajkutyam is, meg keverek is, a fajkutya a nyomaba sem er a kevereknek, hazorzes szempontjabol meg kulonosen nem. (Keverekeknel nem art ismerni a szuloket, nehogy valami hulye fajkutya kevereke legyen :) A legjobb egy kistermetu kutya pl tacsko ebresztokutyanak, meg egy nagyobb, aki a tekintelyt kepezi. De csak a besurrano, alkalmi tolvajok ellen vednek a kutyak.
GoldenEye Creative Commons License 1999.08.24 0 0 1
Az a baj, hogy én Bp belvárosában élek, soha nem volt még kertesházam, így nem is loptak.
Szerintem inkább valami kétféle neme kutyafajta keverékéből válassz egyet, a keverékek sokkal jobb fejek.
Szerintem kuvaszt ne vegyél, mert azok nem túl okosak. Németjuhász az nekem jónak tűnik de csak tapasztalat alapján, melyik vicsorgó kutyától ijedek meg a kerítésen belül. Alapvetően mindegyiktől, csak nagytestű legyen.
GoldenEye Creative Commons License 1999.08.24 0 0 0
Ugyan 2 kutyával élek együtt, de 0 szakértő vagyok
zsiragy Creative Commons License 1999.08.24 0 0 topiknyitó
Milyen kutyát vegyek.
Kertes házba szeretnék házőrzőt venni, mert igen intenzíven lopnak.

Szempontok: A kutya :

- legyen elég nagy ahhoz, hogy házőrző lehessen
- legyen gyermekszerető (kis gyerekem van és még lesz újabb is)
- ne kaparja szét a kertemet
- ne igényeljen túl osk szőrápolást
- ne legyen nagyon nagy testű

Eddig gondoltam Briard-ra, óriás schnauzerre, esetleg kuvaszra.
Tud valaki tanácsolni valamit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!