Keresés

Részletes keresés

perika53 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18920

 http://sajtkeszitoknek.hu

Erre gondoltál? Én megnézegettem, de mivel sem ár, sem rendelési lehetőség nem volt feltüntetve, csak elmentettem jobb időkre. Tudom, hogy Te nagyon meg vagy elégedve velük, de konkrétan mennyivel tudnak többet, mint a Hansenes kultúrák?

Előzmény: elefada (18914)
booerang Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18919

Ma reggel olvastam a Feritől egy elmélkedést a facebookon,gondolom te is ott ültél annál az asztalnál,meg még pár embert sejtek,aki jelen volt.Kíváncsi leszek a fejleményekre!

Megint egy helyszín,ami túlságosan messze van.

booerang Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18918

Én megnéztem,találtam érdekes dolgokat,köszönöm.

Jelenleg el vagyok látva kultúrával és oltóval,talán,majd ha kifogy.

Betelt már a létszám a keménysajtosra?

Biztos lenne mit tanulni!

Sajnos a távolság miatt nehéz megoldani az egész napos távollétet az állatoktól.

Előzmény: elefada (18915)
elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18917

Nyugodtan érlelheted, csak a kiszáradást elözd meg.

Lehetőség:

1.,cserép alatt fa deszkán érleld, a cserepet naponta vizezd

vagy

2.,pár nap után vákumozd le,2-3 hétig tartsd ezen a fokon, majd hidegérlelésre tedd a hűtöbe.

 

Előzmény: Phnx (18912)
elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18916

Ha odaér az edény falához,fals értéket mutathat.

Előzmény: Redlidike (18913)
elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18915

 

Erre még lehet jelentkezni, a keményröl és a pekarinóról lecsúsztatok.

 

 

Félkemény sajt gyártása tehén- és kecsketejből

Időpont: 2018. március 8.

Jelentkezési határidő: 2018. január 10.

 

és

 

Lágy sajtok gyártása

Időpont: 2018. március 27.

Jelentkezési határidő: 2018. január 26

elefada Creative Commons License 2017.10.26 0 0 18914

Kicsit le vagyok lombozva :-(

Senki, semmit az új segítségröl?

Talán rá se kattintottatok? 

 

 

Redlidike Creative Commons License 2017.10.25 0 0 18913

Nekem is gáztűzhelyem van. Na akkor megtanulmányozom én is :) Köszi!

Előzmény: perika53 (18910)
Phnx Creative Commons License 2017.10.24 0 0 18912

Sziasztok! Szeretnék érlelni trappista jellegű sajtot, ami teljes elkészülés után sós lében lett áztatva. Sajnos csak meleg (20-25 fokos), de jól szellőző helyen tudnám érlelni. Lehet/szabad ilyen melegben, vagy felejtsem el, megromlana a sajt? Köszönöm! 

doboztam Creative Commons License 2017.10.22 0 0 18911

off

Néhány adag kefirgomba Budapesten ingyen átadó.

Az e-mail-címem publikus.

on

perika53 Creative Commons License 2017.10.20 0 0 18910

Harmadszorra csak sikerül a válaszom! Ha nem éri közvetlenül hő, az Ikeás is pontos. Egy tál vízben 60 foktól 30-ig teszteltem, ahányszor ránéztem, mindig egyezett a másik hőmérőmmel. Amikor a gázon melegítem a tejet, és a vezetékét is éri a hő, akkor csal. (az enyém)

Előzmény: Redlidike (18909)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18909

Na én is rámértem az én hőmérőmre, 3 fokkal többet mér :( Sírok.... úgy imádtam ,hogy nem kell őrizni. Most azt sem tudom, hogy hol és mit keressek ami jó lenne :(

Előzmény: perika53 (18900)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18908

Hoopááá, pluszba vagy mínuszba?

Előzmény: perika53 (18900)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18907

Köszi, majd idővel rendelek formákat. Csinálni nem hiszem hogy érdemes......

Egyenlőre most maradok annál ami itthon fellelhető, tejfölös dobozok pl.....

Előzmény: portos150 (18895)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18906

Igen, elkezdtem kijegyzetelni.....

Megrendeltem az oltót is meg az ikeás hőmérőt is. Szívesen elmegyek hozzád, de erre sajnos a sok munka miatt nem tudom mikor lesz időm. Általában csak este végzek. Addig esetleg majd privátban egyeztetünk és ha lehet telefonos segítséget kérek majd.

Előzmény: elefada (18893)
booerang Creative Commons License 2017.10.18 0 0 18905

Mikor itt ajánlották az Ikeás hőmérőt,mi is hozattunk egy rokonnal,aki épp jött hozzánk,kb.egy hónap után elromlott.Mivel visszavinni nem érte volna meg a távolság miatt,hagytuk.Találtam a Lidlben egy húsokhoz grillezéshez használhatót,ami hasonló,igaz 4500-ért,de az még mindig jó,nekünk bevált.

Előzmény: perika53 (18900)
elefada Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18904

Igen, mosni ha penészes, kenni ,ha száraz a cserép alatt is. A páratartalmat a cserép napi bevizezésével tudod biztosítani.

Nagy szarvashibát vétettem a félkemény sajt érlelésénél, megosztom, nehogy kövessetek.

2-3 hétig érleltem a sajtot, majd vakszoltam, vagy vákuumoztam  hogy megvédjem a kánikulában a kiszáradástól. Hát ezek a sajtok nem 100-asak.:-(

Amelyik sajtot pár nap után,még a kéregképződés előtt vákuumoztam, vagy vakszoltam, tökéletesek lettek.

Barbi, a hűtőbe csak a kánikula miatt tettem, most simán kint hagyhatod a vákuumosat a polcon.

Előzmény: Redlidike (18899)
elefada Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18903

Hőméröt kicserélik, ha rossz, STI-nél kalkuláld be a hömérséklet csökkenést, most lassabban dolgozik.

Kultúrázz 40 fokon.

Előzmény: perika53 (18900)
elefada Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18902

Heuréka! :-))

  http://sajtkeszitoknek.hu

 Boldogan ajánlom, már nagyon vártuk!

Pap Pali Creative Commons License 2017.10.17 0 0 18901

Honnan van?

Előzmény: perika53 (18900)
perika53 Creative Commons License 2017.10.16 0 0 18900

Van még valaki, aki STI-t használ? Kb 1 hónapja bontottam meg az új kultúrát, és azóta nem tudom kinyújtani a parenyicát. Én vagyok a béna, vagy lehet hiba a kultúrában? Eddig gyönyörűen ment az idén. (Én nem tértem át az új kultúrákra, így csak olvasgatlak benneteket...)

Az Ikeás hőmérőhöz: másodszor is vettem, ez meg nem pontos, 2-3 fokot is csal már 40 körül. Amíg el nem törik, marad a régi ezeréves üveg.

Redlidike Creative Commons License 2017.10.13 0 0 18899

Én is azt tervezem, hogy majd egy kiszuperált hűtőt Zolival átalakíttatok, keresek majd bele termosztátot addig. Csak nagyon sokan borhűtőt vásárolnak és ezért kérdeztem, hogy mit tud többet. Azt már látom, hogy van olyan amiben a páratartalmat is lehet állítani de azok jóval drágábbak. Na de ez nálam majd csak jövőre lesz érdekes amikor újra lesz tej, idén már egyre kevesebb így nem akarok már beleinvesztálni.

 

Addig veszek egy cserepet és azt próbálom ki :) A cserép alatt érlelt sajtot forgatáson kívül kell pl. sólével kenegetni?

 

Azért vágom meg egy hónaposan mert nem akarom, hogy nagyon vastag kérge legyen, majd jövőre ha már tudok neki párásabb érlelést biztosítani akkor majd csinálok hosszabb érlelésűeket. Most kipróbálok pár kultúrát és kóstolgatjuk, hogy milyenek lettek :)

 

Az a frissen vákuumozottat azt úgy kell érteni, hogy amikor sajtbevonóznám, akkor ahelyett vákuumozom és berakom a hűtőbe pár hétre? Na erre is kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ízre, ki is próbálom.

 

 

Előzmény: elefada (18898)
elefada Creative Commons License 2017.10.13 0 0 18898

Egyszerű, magasabban tudod tartani a párát.

Neked a legegyszerűbb, csak Zolinak kell egy kicsit udvarolni, tuti megcsinálja a hűtőt, nem kell ahhoz borhűtőt venni, jó egy kimustrált hűtő is :-)

A kutingolt nálam is egy kicsit vízhiányosak.

Legjobban tetszik a frissen vákumozott. Nincs kérge, és nagyon fincsi, puha.

Az egy hónap, még korai, várd meg a 3-at

 

Előzmény: Redlidike (18896)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.12 0 0 18897

Itt vannak a képek, nem olyan jók de hátha látszódik valami :)

 

Előzmény: Redlidike (18896)
Redlidike Creative Commons License 2017.10.12 0 0 18896

Elefada, amikor a cserép alatt érlelted a sajtot a forgatáson kívül kellett valami mást is csinálni vele? Értem azt, hogy sós vízzel áttörölgetni pl. Én is veszek egy ilyen cserepet és kipróbálom :)

Amit a sajtbevonóban érleltem tegnap este megvágtam az elsőt, pár nappal múlt 1 hónapos. A kérge nem nevezhető vékonynak szerintem (gondolom a nem megfelelő páratartalom miatt jobban száradt), de a belseje jó puhaságú és lettek benne nagyon apró, pici lyukak is. Finom lett, este be is nyomtunk belőle egy nagy darabot vacsihoz :)

Majd képeket este tudok otthonról feltölteni. Mivel este fotóztam így nem nagyon sikerültek a képek mert a vaku nagyon bevilágította de hátha látsz majd belőle valamit.

 

Illetve ha valaki tudja akkor mesélje már el nekem, hogy miért jó egy borhűtőben érlelni a sajtokat ha nincs megfelelő érlelő helységem. Köszönöm!

Előzmény: elefada (18715)
portos150 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 18895

Így van, csak élelmiszeripari műanyagot használj. Gomolyához jó a pelenka is, (csak akkor azt lógatni kell, ) vagy egy gyümölcsmosó szűrő, annak csak az oldalát kell még kifúrkálni. Ráteszed egy olyan edényre, aminek fent akad a peremén és akkor csöpöghet a savó az edénybe.

Előzmény: traktoros82 (18891)
elefada Creative Commons License 2017.10.05 0 0 18894

Ha jó az oltó, akkor bármilyen sajthoz jó!

Csak látod, decemberben lejár!

Előzmény: traktoros82 (18892)
elefada Creative Commons License 2017.10.05 0 0 18893

Sajtosferi 3 részes videojánál jobban senki nem tudja neked elmondani amit a gomolyáról tudni kell, a gyakorlati kivitelezésben meg segítek, ha eljösz hozzám. 

Előzmény: traktoros82 (18889)
traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18892

Akkor nekem gomolyához ez az oltó jó?

https://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/oktoberi-akcio-termeszetes-tejolto-koncentratum-erossege-225-imcu

 

Nagy kiszerelést nem érdemes venni mert decemberi lejáratos. Talán még az 50ml is elég mert 1,5-2 ml-t ír 10liter tejhez. 

Ha azt nézem hogy 10literből van kb. 1kg sajt akkor ez jó pár kg-hoz elég. :)

traktoros82 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 18891

Elsőre azt hiszem ilyen lesz, később majd jöhetnek a komolyabb dolgok. Ezeknek a dolgoknak ugye az a rákfenéje hogy ha nem mér pontosan, van benne pár fok ide-oda akkor az nem biztos, hogy jó. Ilyesmit még nem használtam, csak sima szobahőmérővel van némi tapasztalat. Ott találkoztam már olyannal hogy ugyanabban a helyiségben 3 mérő 1más mellett 3 különböző értéket mutatott. :)

 

Köszi, ilyesmikre gondoltam. :)

Lestrapáltabb ételesdobozok és nagyobbacska tejfölös dobozok akadnak itthon. Aljára, oldalára mindenhova érdemes lukakat furkálni? Mondjuk 3-4mm-es fúró gondolom elég......

Találtam a neten olyat is, hogy 100-200 pvc csőből (csatorna cső) csinált valaki formát. Azt azért kicsit merésznek tartom mert ugyan műanyag, de kérdés nem-e oldódik belőle valami?! A műanyagok azért nagyon különbözőek. (Ezért kérdeztem a receptet is. Abból is van annyi féle és messze nem biztos, hogy mindegyik jó.)

Előzmény: Redlidike (18888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!