Keresés

Részletes keresés

mézontófű Creative Commons License 2003.10.30 0 0 231
Lehet, hogy az aggkori szenilitás kezdetleges jeleit mutatom, de megkérdem: mire való a jelző növény.

Elképzelésem természetesen van: sorjelző.

Jól gondolom-e? És mi a helyes technológia az alkalmazásánál?

Sok kis könyvemben nem találok kezdőnek való leírást.

Ne nevess ki!

Köszönöm

Mézontófű(Facélia)
:-)))

Előzmény: Frint (230)
Frint Creative Commons License 2003.10.29 0 0 230
Szia Facélia, kertészkedjél bátran, neked legalább van időd rá, én mostanság vészes időhiányban szenvedek... :)
A tetves leveleket tényleg ne, tűzre vele! Aztán a hamut már lehet...A mustár is lazít, bár a spenót jobb munkát végez, és hasznosabb is (imádom). Mustárt én jelzőnövénynek szoktam tavasszal. Jön az eső, mondta Szilárd, nem tudom, hogy fogok ásni, most nálunk(feketeföld)ragad minden. Frintapóka
Előzmény: mézontófű (229)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.29 0 0 229
Az ilyen semmirekellő nyögdíjas kertészkedik biza'!:-)))

A leveleket is gondolod? Az én őszibarackfáim az ősszel teljesen betetvesedtek, azt nem merem elásni.

Komposzt kihordása következik, s ha jó az idő vetek mustármagot, azt írja a hogyishívják, hogy nagyon jól lazítja a talajt, s talán lesz ideje kicsírázni.

Mi a véleményed?

Mézontófű

Előzmény: Frint (228)
Frint Creative Commons License 2003.10.29 0 0 228
Sziasztok! Kiskertészek,itt az idő előszedni az ásókat, és ha nem esik, csak ragad, és akut derékfájás sincs lehet felásni a kertet. Hiányzó makro/mikro elemeket most is lehet pótolni, jómagam 10 kg szuperfoszfátot fogok 3 kg vasgáliccal keverni és 300m2-re kiszórni & beásni.Ezen felül 3 talicska fafűrészpor is beásásra vár, ez remekül lazítja a talajt. Zöldtrágya is mehet, kivéve a diólevél.
Amúgy kertészkedik ebben a cikornyás időben valaki? Frint
Veronix Creative Commons License 2003.09.17 0 0 227
Szija Apó: )

Meg nem tudnám mondani, hogy odahordott-e a talaj... az biztos, hogy rét van már ott egy jó ideje.
Nahh én úgy képzeltem, hogy: idén, mivel januárban vettük a telket még semmit sem csináltunk rajta, de még bekerítve senincs, úgyhogy az o"szi ásás most kizárt. Vagyis inkább fölösleges.
Jövo" tavasszal azzal indítunk, hogy bekerítünk és akkor ásatnánk fel az egyik felét, a többin meg lehet építkezni. Augusztus végére meglesz szerkezetkészre a kégli és így szeptemberben a másik felét lehetne felásni és belepíteni a fákat oda is meg a másik végébe is mert én is az o"szi faültetésre tettem a voksot.
Na de ha tavasszal fa nem lesz ültetve, akkor mi légyen igen? A zöldségekkel várnék majd ha kiköltöztünk, de málna vagy eper vagy valami gyümölcs mehet.

Vagy hagyjuk az egészet és jövo" o"sszel kezdjünk?

Előzmény: Frint (226)
Frint Creative Commons License 2003.09.17 0 0 226
Szia Nix, 1 kicsit elhanyagolódott a topic, de az eső is hanyagolt bennünket, így halott talajrétegen mászkáltunk egész nyáron. A mostani eső életet lehellt belé, úgyhogy indulhatnak a munkák :)
Szóval. 1. Nem tartanálak Lmebajosnak, ha mintát küldenél, legfeljebb a nejem engem...bár lehet, hogy most is az ilyen embereknek kijáró csendes távolságtartással és elnézéssel tisztel meg. A kerted földrajzi helyzete alapján a hozzátok legközelebb eső gazdajegyző segít elsősorban, de persze nem kizárt, hogy a kertedben úgynevezett feltöltött (oda hordott,odakerült)talaj van./akárcsak nálam/.
Ahol nem lesz építkezés, ott mindenképpen őszi ásást javallok, ha tudsz szerezni szervestrágyát, koposztot akkor érdemes azt beleforgatni, de szuperfoszfát is mehet(5kg/100m2)illetve meszezéssel lehetne csökkenteni a savasságon.
Fát most ezekben a napokban kifejezetten érdemes ültetni, én az őszi telepítés híve vagyok. A kert egy részét ki lehet nevezni gyümölcsösnek, idővel ez takarja a szomszédot, fogja a szelet, árnyékot is ad. Rövidesen küldök segítséget postán! Frintapó
Előzmény: Veronix (225)
Veronix Creative Commons License 2003.09.15 0 0 225
Nahh régen volt ideirva, inkább ide jövök a talajos kérdéseimmel: ))

Szóval fogalmam sincs milyen a földünk, Frint én nem bánom ha elmebajosnak tartanak, küldök Neked belőle: ))))) Homokos, meszes vagy agyagos, passz.
Tegyük fel hogy ezek itten. Mit kell csinálnom jövő tavasszal meg ősszel? Mert azért nem szeretném, ha a házépités kiterjedne az egész telekre, igy az egyik végét tavasszal felásatnám és ültetgetnék.
A másik felét meg ősszel ásatnám fel és amit lehet oda is betelepitenék. Eccerre amúgy is sok lenne.
Amúgy mikor érdemesebb pl fákat ültetni?

Sok kérdésem van és abszolút dilettáns vagyok: )

Tozatu Creative Commons License 2003.08.01 0 0 224
Tavasszal mikor kerestük,30-40ezer körül voltak a kiskertbevalók.Szolnokon láttam a múltkor.:)
Előzmény: taramiram (223)
taramiram Creative Commons License 2003.07.31 0 0 223
Nem járok arra, Mezőtúrtól messze van Kőszeg, de viheted, ha megéri. Nagy hátizsákkal gyere.
Előzmény: magyarliba (222)
magyarliba Creative Commons License 2003.07.29 0 0 222
A tekerést illetően önállóan kell megoldanom a problémát, az ERŐ ilyenkor csak elismer..:)
Ha erre jársz, legközelebb csomagold össze a tüzifát, mi azzal közpntifűtünk, cserépkályha a kazánunk...:)
Előzmény: taramiram (221)
taramiram Creative Commons License 2003.07.29 0 0 221
Megnéztük itt Pesten pár helyen a komposztaprítót. Nagyon durva árak vannak, vagy nincs. Mezőtúron a gazdaboltban nem tartanak. Hol keressem? Vagy várjak az őszi kiállításig? 50-60 ezret nem tudok adni érte. 20 körül kéne.
Magyarliba, az ERŐ nem vállal tekerést, motoros kellene.
Leifjítottuk a csavartfűzeket, kivágtuk a farontótól kipusztult nyírfát. A tűztöviseket felszámoltam. Akkora tüzet raktunk, hogy az ég is csillagosabb lett. Jó lenne ezt a sok jó tüzifát valakinek odaadni máskor. Nagyon sajnáltam, de annyi bográcsot nem főzünk, hogy tároljak ennyi fát.
Előzmény: Frint (219)
magyarliba Creative Commons License 2003.07.28 0 0 220
Nekem egy teljesen hagyományos szecskavágóm van, előnye, hogy (ha szerencséd van) ingyen megszabadul tőle valami idősebb gazda, nem fogyaszt áramot. Hátránya, hogy ez sem veszélytelen és a gyengébbek/lustábbak nehezebben bírják tekerni. Nem kell belenyúlni és jó egy kis edzés...
Ha árnyékban tartod a komposztot és folyamatosan takarod, lehet, hogy megúszod a locsolást. Az ERŐ nálunk egyutas raklapból szerkesztett egy tárolót, aminek a mérete 160x160x160 cm. Nincs kivehető része, remekül lehet kapirgálni az alsó rések között kikerülő anyagot. Nekem is fájt a szívem egy "rendesre", de még ezért is roppant hálás vagyok...:)
Előzmény: taramiram (218)
Frint Creative Commons License 2003.07.28 0 0 219
Szia, szerintem nincs ideális méret, bár a 200 literes térfogat jól kezelhető. átrakható. A kivehető oldalfalat legegyszerűbb becsúsztatható lapokkal megoldani, akár egy fiók több rekeszre osztását. Locsolni most biztosan kell, de a túllocsolás rothadást indít el, és nem korhadást, nagy különbség. A komposztaprítónál a biztonság a legfőbb szempont, mert az emberi "alkatrészek" leszecskázása felettébb kellemetlen tud lenni. Motorteljesítmény 800watt körül legyen. Legutóbb 28 ezerért láttam egy kiállításon ilyet,ez egy átlagos gép volt, cseles biztonsági megoldással, védőszemüveggel.
Előzmény: taramiram (218)
taramiram Creative Commons License 2003.07.28 0 0 218
Sziasztok!
Eddig gödörben komposztáltam, de az idén az átrakást szinte lehetetlenné tette, hogy belenőttek a fák gyökerei. El is határoztuk, hogy csinálunk "rendes" tárolót. Mekkora az ideális méret? És kettő legalább kell, ugye? A kivehető oldalt hogyan csináljátok?
Úgy emlékszem a nyárfalevél sem jó a komposztba, növekedésgátló, mint a dió és a gesztenye.
Szeretnék még komposztaprítót is venni. Van ennek valami különleges tulajdonsága, amire figyelni kell, vagy mindegy milyen?
És locsoljátok-e a komposztot?
A nadálylé alját a kedvenc fáim alá szoktam önteni, jól beöntözöm. Szagos.
magyarliba Creative Commons License 2003.07.16 0 0 217
Nekem is előbb volt rekeszem, több is, mint elértem volna, hogy az ERŐ, az az egyetlenegy dolgozzon a kerti munkák ezen részén... Ha valaki tanácsot szeretne kapni, nyithatunk új topicot erről, és hasonló témákról...:))
Előzmény: outdownS (214)
outdownS Creative Commons License 2003.07.16 0 0 216
Hűha, akkor te eddig nem is komposztot, hanem lombföldet készítettél. Az nagyon finom, de tényleg iszonyú sok helyet foglal új korában. (Diót ne tedd bele!)

A füvet én is megszórtam egyszer-kétszer komposzttal, ha volt elég, lett belőle - hmm minek is nevezzem - hímes pázsit? (-:) De senkinek sincs lelkiereje felásni és újra kezdeni. Nyírni kell, amikor lapos, akkor egész jól néz ki.

Emilcím jó, csak ritkán nézek bele, most belenéztem és igyekeztem válaszolni, csak az aláírás lemaradt.

Előzmény: rferi (215)
rferi Creative Commons License 2003.07.16 0 0 215
"Mit is raknál a komposztra, ha nem lennének gyomnövényeid? "

Elmeséljem?
Tavalyig ezzel nem volt semmi probléma, mert a házunk előtt állt 3db 40 méteres nyárfa.A kertben egy 10 méter magas, 12 méter koronaátmérőjű körte és egy 10 méteres cserkó van.A meggyeket, két diót, szilvát már nem is mesélem, mert az előbbiek mellett smafu.
Szóval minden évben, novemberre volt olyan 12-15 m3 falevelem.Folytassam?
Komposzthiány nem volt, azért is csináltam egy forgó rostát.Mással ezt nem lehetett bírni.Két év volt mire lekomposztálódott, tehát két évnyi falevelet kellett tárolni, rostálni, stb...Persze tavaszra harmadára összeesett, de akkor is.
Tavaly az önkormányzat kivágatta a nyárakat, tehát konszolidálódott a helyzet, de néha a kuka nincs mással tele, mint gazzal, amit nem merek komposztba rakni.Egyszer megszórtam a füvet érett komposzttal ,utána lehetett kezdeni előlről a füvesítést.
-
Más.OutdonwS, az itteni emilcímed jó?
írtam rá levelet, megkaptad?

Előzmény: outdownS (213)
outdownS Creative Commons License 2003.07.16 0 0 214
Én maradék festékesvödröket hurcolászok a gyűjtögetéshez. Ilyen rekeszt végső esetben kereshetek... De olyan férjet, aki rostál nekem, már késő lenne. (-:)
Előzmény: magyarliba (211)
outdownS Creative Commons License 2003.07.16 0 0 213
A feketenadálytő minden tápanyagot tartalmaz, mint a csalán (káliumtól a vason keresztül többféle nyomelemig), de nem szúr. Majd lefényképezem az állományomat mielőtt újra visszavágnám.

A levágott szárakat, leveleket enyhe aprítás után egy vödörbe gyömöszölöm, feltöltöm vízzel, és ha jó büdös lett (ilyen meleg időben hamar megy), felhígítom és a tápanyagigényes növényeket belocsolom vele. Paradicsomok, rózsák, tök, leanderek és agapantuszok szoktak kapni belőle. A maradék meg a komposztra.

Ami a gyomnövényeket illeti, igyekszem még a magok megjelenése előtt nyakoncsípni őket, de ez nem mindig sikerül. A tyúkhúr például nagyon ki tud fogni az emberen, nyáron meg néhány undokféle (nem tudom a nevüket). Én bizony belerakomm őket. Életképesek maradnak, kikelnek, de megőrülni nem kell tőlük, hanem a következő szezonban igyekezni kell még a magok megjelenése előtt... stb. Mit is raknál a komposztra, ha nem lennének gyomnövényeid? (-:) A fű önmagában tömör, büdös masszává áll össze, keverni kell mással. Az a föld is szükséges a komposztáláshoz, amit a gazok gyökerével hordasz oda.

Amit nem teszek bele az olyan növény, aminek a gyökere életképes: szulák- és tarackfélék, kiselejtezett irisz, páfrány.

Előzmény: rferi (210)
outdownS Creative Commons License 2003.07.16 0 0 212
Olvastam, és emlékszem az ábrára is. Csakhogy ahhoz be kellene szerezni spéci trágyagilisztát is (a latin nevét - meg a közönséges kertiét már leírtuk valahol korábban). Én egyszer megpróbáltam egy helyen, ahol ki volt írva, hogy gilisztahumusz kapható, hátha adnak. De azt mondták, hogy felhagytak az egésszel, mert a giliszták szétmásztak. (-:)

A közönségesből van nekem elég a kertben ahhoz, hogy jó legyen a talaj, és ha gyomláláskor a kezem ügyébe akad egy, az is komposztra kerül, de olyan mennyiséget azért nem szedegetek össze, hogy ilyen gilisztahumusz-készítőt érdemes legyen csinálnunk.

Előzmény: pireisz (209)
magyarliba Creative Commons License 2003.07.16 0 0 211
Nekem van egy jó kis multifunkcis, rácsos műanyagrekeszem... Ha éppen nem rostálom vele a komposztot, akkor abba gyűjtöm a jártamban-keltemben keletkezett kerti szemetet, illetve becserepezett növényeket hurcolászok ide-oda benne, stb... Több éve működik, nem drága, könnyű, főleg ha a férjet rá lehet venni a rostálásra...:)
Előzmény: outdownS (205)
rferi Creative Commons License 2003.07.16 0 0 210
Ezt a feketenadálytövet kifejtenéd?
Meg mesélhetnétek nekem a gyomnövények komposztálásáról!Ki teszi bele, ki nem, és miért.
Azt vettem ui. észre, hogy a magok életképesek maradnak, legalább is elég része ahhoz, hogy megőrüljek tőle.Elég sok gyomlálási eredményt dobok ezért ki.Ha biztosan le lehetne komposztálni, mag nélkül, jó lenne....
Előzmény: outdownS (208)
pireisz Creative Commons License 2003.07.16 0 0 209
Sziasztok!
Olvasta valamelyiktek az Élet kertje című könyvet? Abban van egy komposztkészítő. Egy lábakon álló, drótaljú láda, amibe bele van téve egy csuszka. Az első berakásnál áztatott újságpapírt tesz bele és a komposztnakvalót folyamatosan rakja a tetejére, letakarja egy rossz szőnyeggel. A láb azért kell, hogy a talicskát alája lehet tolni. A csuszka pedig azért, hogy mozgatással a kész komposzt a talicskába csuroghasson.
A fuldai apátság könyvében pedig vannak különböző komposztoltó dolgok. Például a nadálytő is, de a cickafark is szerepel.
Nekem nagyon tetszik ez az ötlet, de még mindig nem csináltam meg.
outdownS Creative Commons License 2003.07.15 0 0 208
Értettem, Vasudvard! (-:) Majd hétvégén elcibálom a zembört.

Komposztnak van 3 fából készül rekeszünk, kb. egy köbméteresek. Az egyik alján van egy kis tavalyi maradék, a következő érik, ez a késő őszi-koratavaszi kerttakarítások kombinált és átforgatott gyűjteménye, már a felére összeroskadt, a harmadikba most gyűjtöm a dolgokat. Hát általában ennyi.

Ősszel szét fogom teregetni azt a kis maradékot, meg amit a középsőből érettnek találok. Innen rostálok majd az ültetésekhez, a darabos részeit meg belekeverem az új gyűjtésbe. Ezt át is kell forgatni még ősz elején.

Megjegyzem még, hogy a feketenadálytőből készült trágyalevek alja és sűrűje mindig a komposztra kerül, ezért elég gyorsan érnek. Ha nem is hetek, de pár meleg nyári hónap alatt. Már a legújabb gyűjtés közepe is elég előrehaladott állapotban van, ahogy belekotorásztam.

Előzmény: rferi (206)
Frint Creative Commons License 2003.07.15 0 0 207
Szia, lelki rokonok vagyunk, neken is ugyanilyen "célszerszámom" van, ne tudd meg mit kaptam a nejemtől érte amikor előszöl meglátta, hogy mire is használom...én a fóliasátor alatti magvetést takarom be a rostált földdel. Tökéletesen megfelel a célnak.
Ha nem gáz, MÉH telepeken is körül lehet nézni, én egy másik rostámat egy szeméttelep mellett guberáltam, garantáltan ÁFA mentesen :).
Előzmény: outdownS (205)
rferi Creative Commons License 2003.07.15 0 0 206
Persze, mert rostaanyagot vasudvarban kapsz.
Neked nincs is messze, Nagyiccén, az állomással szemben a Füredi féle barkácsos, a "Házak áruháza" kék-sárga épülete mellett.Méterre adják, többféle lukméret van.Ha ott nem lenne az igényednek megfelelő, akkor a Bajcsin, közel a Skála metrohoz van a Műárt bolt.Ott aztán kedvedre válogathatsz, még bronzból is van, csak tudd kifizetni.
Mennyi komposzt jön össze általában neked?
Előzmény: outdownS (205)
outdownS Creative Commons License 2003.07.15 0 0 205
Igen, ilyen célra, és ilyesmit. A kőmíveseknek szokott lenni hasonló, egyszer volt is nálam kölcsön. Csakhogy annak a fémhálója nem kerítés, hanem valami erősebb és sűrűbb anyag, és olyant sohasem láttam, mikor ilyen barkácsféle áruházakban nézelődtünk.

Lehet, hogy kinevettek, de ősszel, mikor a tulipánhagymáimat kosarazom be, egy kimustrált krumplisütő drótkosarat használok rostának. Működik, de igencsak szaporátlan.

Előzmény: Frint (204)
Frint Creative Commons License 2003.07.15 0 0 204
Szia, pontosan milyen rostára gondolsz? A kész komposztot szeretnéd felhasználás előtt átrostálni, meglevegőztetni? (Egy fából készült ládakeret aljára apróra szövött drótkerítést kell felszögezni, akár elcsúsztatva duplán, az elvben megtszi.) Frint
Előzmény: outdownS (201)
outdownS Creative Commons License 2003.07.15 0 0 203
Akár őszig is várok (-:), akkor kell majd az ültetésekhez a finom komposzt, addig csak had érjen.
Előzmény: rferi (202)
rferi Creative Commons License 2003.07.15 0 0 202
A jövő heti programom lesz betenni a forgó rostám elk. leírását képekkel a barkácsolósba...
Ha addig tudsz várni...

Egyébként nem tudom elolvastátok-e a működési leírást, de csak naponta egyszer szabad egyet-kettőt forgatni ezen a bigyón...
Kétkedem én is, de már annyiszor estem pofára, hogy azért mondom:ki kéne próbálni, és ki is fogom, csak még szervezni kell

Előzmény: outdownS (201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!