Keresés

Részletes keresés

rednalhgih Creative Commons License 2024.03.21 0 5 63354

hahahahhah...naivitásod megmosolyogtató topiktárs....

 

Ha úgy gondolod a segélyszervezeteken kívül bárki is keresztbe tesz egy szalmaszálat a környékért akkor nagyon benéztél több tényezőt.

A rendszerszintű műtétet "demokratikus keretek" között már nem lehet megvalósítani.Átléptük a holtpontot.Mindenki tudja hogy erővel lehet már fellépni ezek ellen mert olyan mélyen vannak és annyira lehúzzák egymást hogy majszolással semmire nem mennénk.

Ha úgy gondolod a mostani (száz évre eladósított) helyzetben bárki is pénzt fog áldozni egy borsodi "gázai övezetre" akkor újra tévedtél.Senki nem épít iskolát,senki nem nyit boltot,az önkormányzat nem nyit óvodát,rendelő szóba sem jöhet,kihelyezett okmányiroda másnapra szintén ki lenne rámolva....és még sorolhatnám.

Pakolhatsz te négy kamerát a ház négy sarkára ez a kristályfanokat megállítani nem fogja.

Ha úgy gondolod a vízmű vagy egyéb szolgáltató pont azt a völgyet fogja prioritásként helyrehozni akkor sokadszor tévedtél.Marad a babakék közkút,törüljék meg a szájukat.

Ha úgy gondolod a rendszeres segílyen és a választási krumplin kívül többet fog adni az állam mint entitás a "favellánknak" akkor tévúton jársz.

Ha úgy gondolod szép szóval és simogatással lehet a többségüket kezelni akkor ajánlom figyelmedbe a máltaiak 15-20 %-os hatékonyságát.Nagyjából ennyi ottani lakost tudnak megszólítani akik hajlandóak feladni a több évszázados életmódjukat és belátni hogy mocsokba-szarba nem éri meg létezni az űrkorszakba mert van ettől jobb is ha képesek felülemelkedni magukon.

Megjegyzem ha máltaiak nem lennének szó szerint egy kalóztanya lenne az egész kóceráj.

Ha úgy gondolod a közvélemény meg fog változni csak azért mert mínusz végtelenből indulnak már az anyaméhből akkor állíts meg néhány járókelőt bárhol a városban és azok meglásd borsodiasan kifejtik a véleményüket a több száz évnyi együttélés tapasztalataival felvértezve.

(csak óvatosan mert lehet jogvédőnek fognak hinni és rádzúdítják a kéretlen szavakat is) .)

 

Nem véletlenül írom azt hogy amit lehet oda kell vinni kreatív megoldásokkal (spéci buszokkal) mert a jövőben SEMMI nem fog épülni a völgybe (putrikat leszámítva)

Logisztikai akadálya nincs és nem is lesz.Ha képesek megoldani a "helybe jön a krumpli" kampányokat akkor völgybe is el tud jutni naponta egy dobozos mozgóbolt ,ezáltal koptatva a csuklós ingyenutazóit.

Csaxólok hogy a főteres posta bezárása bakfitty a javából mert így villamossal vagy kiliáni postára mennek vagy tokaj étteremhez.Ugyanis az állam arra nem gondolt hogy ezek ki-be járkáltak a főteres postán anélkül hogy villamosra szállnának ingyen.Az már csak hab a tortán hogy a főteres buszok népe is jól meg lett cumiztatva mert plusz utat kell bejárniuk egy-két éve.

Rendelő eszébe nem jut senkinek mert a gépfegyveres őrtorony is kevés a védelméhez.Drága cuccok vannak ám egy rendelőben,senki nem fog egy helyiséget telepakolni,pár napra rá eltűnik.

Amit lehet oda kell vinni,ez a város és az állam érdeke,a lakosságról nem beszélve.

Fix ingatlan felejtős,marad a mozgó megoldás,legyen az posta,orvos,élelmiszer,ügyintézés.Amennyiben ezek nem jönnek létre akkor hosszútávon számolni kell azzal hogy tömve a 16os és lehet utánuk takarítani.  

Lehet azzal számolni hogy tovább ordítanak a centrumnál és elijesztik a turitákat nem csak az életmódjukkal hanem a szeméthegyekkel is.

 

Mindent nem lehet mobilizálni értelemszerűen.Iskolába,közmunkára,munkahelyre,kórházba.... el kell jutniuk.Az önkormányzat biztosítja a jövőben is a "köldökzsinórt" város felé 16os leharcolt csuklósokkal.Kár azon agyalni hogy ez megszűnik.Nem fog,pénzelik tovább.

Kezd már mindenkinek a pucuja kilenni azzal hogy simogatják és sajnáltatják őket,közben hordják a segílyt haza és seftelnek mindennel.A gyökérokok feltárás rég megtörtént,15 éve térfelükön pattog a labda,nem akarnak integrálódni,kivéve azt a vékony réteget akiket segít a máltai.

Azt nem írom hogy szaddam husszein vagy kadhafi kaliberű mészáros álljon neki a problémának mert akkor a giliszták sem élik túl a földben.

Nincs rá szükség,elég egy kádár vagy rákosi szintű rendrakás.Demokrácia ezt nem tudja megoldani.

(nem is akarják de ez más téma)

Rokonságból idősebbek meséltek szépeket a diktatúra idejéből.Bement a belügy,egészségügyi galerivel és végigfertőtlenítették a telepet.Bekussolt mindegyik mert ott volt a szolgálati fegyver és ha ugrált akkor keményebb tárgyakkal észhez térítették.Rájött hogy nem is olyan jó dolog tetvesen iskolába járatni a gyereket.Ha szükség volt rá kopaszra lenyírták,sőt iskolába is végigbolhászták a létszámot.Néhány verést leszámítva nem történt semmi különös.Mindenki tudta hogy az ő érdekükben történik mindez.

 

Előzmény: Racilaci (63342)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 0 3 63353

Nagyon jó dolgokat írsz. Ezeket kb. így tanítani is lehet (vagy lehet, kb. így is tanítják ezt a születés kori "elveszést").

 

 

Ami viszont nem így van:

 

(és a cigányokra valamiért kifejezetten jellemző, hogy csak ordítva tudnak kommunikálni egymással)

 

Nem cigányspecifikus, hanem ez is szociokulturális helyzetből fakad: az egyszerűbb ember hangosabb, mint a tanultabb. Ezen még sosem gondolkodtam, hogy miért - fél talán a csendtől?, vagy sokkal nagyobb rendszerességgel van nagyobb társaságban? (ugye, ott te is hangosabb vagy, mint egy kétfős találkozón). A fene se tudja. De az az életkép, amit leírsz, az kódolja, hogy ott mindenki rohadt hangos, máshogy nem tud érvényesülni. (Az is lehet, hogy mivel mindenki gyökkettő IQ-val rendelkezik, s senkinek nincs pénze, vagy az erejével, vagy a hangjával tud feljebb kapaszkodni a belső hierarchiában.)

 

 

Urak, köszönöm a mai beszélgetést-:)

Előzmény: jinjang (63352)
jinjang Creative Commons License 2024.03.20 0 5 63352

Az első életév (és a terhesség, plusz a születés körülményei) a legmeghatározóbbak egy gyermek fejlődése szempontjából. Pl. a mászás egy gyerek harmonikus fejlődéséhez elengedhetetlen. Ahol a gyereket az anyja nem meri letenni a földre, mert pl. az hideg, koszos, döngölt föld padló, és állandóan az ágyon van, az a kicsi már ekkor elmarad a fejlődésben (agyilag is, nem csak motorikusan) a normál gyerekektől. Ahol folyamatosan minimum emelt hangon folyik a társalgás, de a kiabálás is mindennapos (és a cigányokra valamiért kifejezetten jellemző, hogy csak ordítva tudnak kommunikálni egymással), ott folyamatos stressz éri a csecsemőt, ami megint csak visszaveti a fejlődésben (és persze belőle is kiabálós gyerek, majd felnőtt lesz).

De jellemzően ez a visszamaradt fejlődés már az anyaméhben kezdődik, aztán a kis súllyal, gyakran koraszülöttkönt világrajövetellel folytatódik, és minden nappal csak nő a szakadék a normál helyzetű családba született gyermekekhez képest. Ezért a hátrányos helyzetű családokba születő csecsemők alapból nyűgösebbek, sírósabbak, ordítósabbak, hisztisebbek. Szóval szerintem eleve nem születnek cukinak.

Tényleg reménytelen egy helyzet, amibe világra jönnek, ezért nem volna szabad megszületniük sem - ehhez viszont a szülőkkel kellene először elkezdeni foglalkozni: ingyenessé tenni a fogamzásgátlást + komoly felvilágosítási kampányt folytatni, és legfőképpen azt megértetni velük, hogy egy gyerek nem fogja megoldani a problémáikat, csak súlyosbítani fogja azokat. Előbb a saját életüket kellene rendbetenni, és csak utána vállalni gyereket, abból is kevesebbet. És ehhez a rendbetételhez kellene segítséget nyújtani, méghozzá nem központilag kitalált, hanem személyre szabott segítséget és személyre szabott ösztönzőkkel biztosítani, hogy akarjon is változtatni az életén ez a réteg.

Na de ez a téma itt nagyon off, bocs érte, és térjünk vissza a közlekedéshez:

Minap kinéztem egy villamost, amivel bőven elérek egy 14-es buszt, amivel bőven odaérek délre a Szt. Ferencbe kezelésre. De ha nem érem el a 14-est, akkor is jön majd egy 35-ös (hiszen az gyakran jár), azzal meg elérek egy 20A-t a Népkertnél.

Gondoltam én.

A villamos több, mint 5 percet késett, a 14-est lekéstem, 35-öst meg egyáltalán nem jelölt a tábla, hogy jönne. Legközelebbre egy 11.59-es 28-as, meg egy 12.01-es 34-est írt ki. Ott álltam a Villanynál 15 perccel dél előtt, ahonnan kb. 5 perc alatt eljuthattam volna az SZTK-ig, de nem volt semmi, ami elvigyen odáig, vagy legalább az út feléig. Ha fiatal vagyok, nekiindultam volna gyalog vagy futva, de így, a rossz lábammal nem tudtam volna elgyalogolni odáig. Taxis ilyen rövid útra el se vállal, hogy elvigyen (és egyébként sincs pénzem rá), szóval elkéstem a kezelésről.

 

Ezzel azt akarom mondani, hogy a rendszeresen kimaradó 35-ös nem csak az avasiaknak fáj, hanem kb. mindenkinek. Egy 6-os leginkább csak a perecesieknek, azoknak viszont nagyon. De a belvárosi buszok megbízhatatlansága sokkal több embert érint.

Előzmény: Racilaci (63349)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63351

Szia!

 Azok az első beköltözök Debrecen, Saujhely ,Kassa!! környékéről jöttek. Majd románok is ...

 

Ehhez ügyvédek, ingatlanosok is asszisztáltak.Felvásároltak telkeket.

 

A másik --inkább Dél Afrika --minden fehér dög...... meg .A kedvenc jelszavuk.

De a CÖF sem hagyható ki ebből! szeretnének rezervátumot csinálni ide.

 

Tehát egészen fentről indul ez.

 

Előzmény: Racilaci (63348)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63350

Nem Dél-Afrika ez, hanem inkább a brazil "modell". A favellákban is először valami hittérítő pap jelent meg, aztán kiépült valami minimális közszolgáltatás, hogy ne kelljen a "városiaknak" naponta látniuk őket, csak hát azért mégsem lehet őket bezárni (pedig ott már falak is vannak a nyomortelepek körül), s amikor meg kijönnek, akkor ijesztőbbek, mint valaha - akkor már felfegyverkezve, meg csapatostul jönnek ki.

 

Ez a probléma a szegregációval: minél jobbak szigeteled a rétegeket, társadalmi csoportokat, annál durvább lesz, amikor mégis találkoznak valahol egymással.

Előzmény: rednalhgih (63345)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63349

(Hidd el, egy átlag lyukói gyerek már 3 évesen se aranyos. Esélye sincs azzá válni.)

 

 

És akkor most tkp. közös erővel találtunk egy remek indikátort annak kifejezésére, hogy mekkora szarban van egy szegregátum: ahol 1,5 évesen aranyos utoljára a csöppség, az a full reménytelen, full gettó. Ahol 2 évesen, az egy fokkal jobb állapotban van...

Előzmény: jinjang (63347)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 0 3 63348

Nem tudom, mennyire tartja még magát, de el tudom képzelni, hogy a következő ilyen áldozati terület Pingyom lesz. Na az még szebb baleset lesz, mint a Vasgyár-Újgyőri-Lyukó "tengely". (Az vetekedni fog azzal, mint amikor a Kassa-Eperjes szakaszon az autópályán (!!!) csalinkáznak át ugyanilyen elemek, mert jó érzékkel szétszakítottak a sztrádával egy ilyen lepattant hétvégi telkes övezetből lett szegregátumot.) 

Előzmény: jinjang (63347)
jinjang Creative Commons License 2024.03.20 0 3 63347

A lyukóiak, vagyis azok a cigány családok, akik először kezdtek odaköltözni, zömében nem miskolciak voltak. Egy részük a környező falvakból jött, egy részük pedig szintén, csak először az Avasra költöztek be a Fészekrakó program idején, és aztán onnan szorították ki őket Lyukóba. Kisebb részük az, aki a miskolci és a számozott utcákban lakott, de kitették onnan őket. De azok egy része se ment ki Lyukóba: vagy elköltözött Miskolcról (támogatta a város), vagy a ment máshova a városon belül, de Lyukóba nem akartak, mert tudták, hogy ott milyen népek vannak.

A város ott követte el a hibát, hogy amikor az első fecskék megjelentek, akkor nem szerzett a föld alól is pénzt, nem vásárolta fel az ott lévő telkeket, és nem dózerolta le őket azzal, hogy ide ... tudomisén, faiskolaát, vagy gombafarmot fog létrehozni, vagy akármit. Megjegyzem, a tapolcai víkendtelkes övezet is csak azért úszta meg ezt a sorsot, mert oda elkezdtek kiköltözni és építkezni vagyonosabb társadalmi rétegek.

Amikor egy régió elszegényedik, a nagyvárosi külterületi ingatlanok vonzani kezdik a lecsúszott társadalmi réteget (meg a kihalóban lévő falvak is) - és önmagában az, hogy nem az utcára kerülnek, ahol szem előtt lennének és rögtön beavatkozást indukálnának, hanem elrejtőzhetnek a figyelem elől a külterületeken, erősítő hatással van az elszegényedésre.

 

(Hidd el, egy átlag lyukói gyerek már 3 évesen se aranyos. Esélye sincs azzá válni.)

Előzmény: Racilaci (63343)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63346

Szia!

 Igen ki lett és pozitiv volt!

 

"Ki lett ez komolyan valaha is próbálva, vagy olyan jó MVK-s - miskolci módra kiengedték a 16-ost egy szem sofőrrel, s titokban megsúgták neki, hogy őt úgysem ellenőrizgetik, hogy elsőajtózik-e?  "

 Kriza előtt a Káli korszakban , volt egy rendőr konténer, a VASAS előtt.

 

Akkor huzódtak fel a Szikra mozi Bulgárföld részre....

A mostani Veres huszárok meg=0  !

Előzmény: Racilaci (63343)
rednalhgih Creative Commons License 2024.03.20 0 1 63345

Ugyanezt a feladatot látja el a "terézanyuszekta" számozott utcákon.Már nem is emlékszem mikor láttam legelőször őket olyan rég itt vannak.Ennek ellenére részeredményeket értek el a helyszínen.Ha valaki a kristályt választja a valóság helyett akkor mindegy hányan próbálnak a lelkére beszélni.

Az hasznos dolog hogy máltaisok magukra vállalták azokat a feladatokat amit egyébként az államnak vagy önkormányzatnak kellene elvégeznie.Nélkülük még több tróger söpredék lenne.Lényegében egy saját szabályokkal rendelkező kalóztanya az egész ahova a hatalom nem lép be csak amikor kénytelen.No-go zóna a város szélén.Nappal nincs is probléma de sötétedés után érhetnek meglepetések.

 

Mindegy ki kerül hatalomra juniustól ,folytatni fogja a 16os járat finanszírozását.Kényszerpályára küldték magukat a folyamatos szőnyeg alá sepréssel.Imádkoznak hogy magköpködésen kívül egyéb ne történjen.Abban is reménykednek hogy a kristálytól hullik a férgese és lassan de biztosan elpusztítják magukat energiaital vedeléssel,drogozással.Hiú remény szerintem mert csak részben oldja meg a létszámproblémát.

Sokan nem érthetik (megyénkívüli olvasók) mirefel ez a tömeg szinte mindegyik induláson.Ehhez tudni kell hogy lyukóba SEMMI nincs csak telkek és hétvégi házak.Az régen egy pihenőövezetként funkcionált valamint a bánya bezárásig melósjáratként 16os.A város egyik legolcsóbb része volt mindig is de még elég közel a kelet-nyugat tengelyhez hogy akár lakni is lehet.Telítődött 20 év alatt a perifériára szorult figurákkal.Mindenkinek mindenért be kell menni a városba mert nincsenek szolgáltatások.Ez okozza a legtöbb problémát hogy ha már főtérig eljutnak akkor tovább is mennek villamossal.Egyik fejesnek sem jutott eszébe hogy legalább pár dolgot mobilissá téve le lehetne faragni a beutazásokat.A fejlődésre hajlamos rétegnek is könyebb lenne mint együtt utazni a félmajmokkal.

 

Egyfajta dél-afrikai apartheid rendszer kezd kialakulni.Elvannak egymás mellett a fehérek és a feketék,két külön kaszt,nem érintkeznek csak ha feltétlenül muszály.Az sem megoldás hogy szétszórják a kölyköket több iskolába mert frusztráltak lesznek mikor rájönnek milyen sötétek a többi diákhoz képest.Agressziót szül ez is mivel reménytelen behozniuk a lemaradást,jobb híján bűnözői pályára lépnek.Dílerkedés,futtatás,betörés,orgazdaság,fémlopás...egyebek.

Arra leszek kíváncsi mikor jön el az a pont amikor lépni kell a politikának mert tarthatatlan a helyzet.Szerintem hamarosan megtudjuk....

Előzmény: mayjr (63339)
jinjang Creative Commons License 2024.03.20 -2 0 63344

Mivel évekig jártam a 29-essel, amikor még a 16-os nem ment fel a Vasgyárig, volt szerencsém látni, milyen gyerekek (és szülők) járnak Lyukóból oda. Meg láttam azt is, hogy az avasi iskolákba milyenek járnak. Két különböző kategória.

 

Amióta a régi 40-es sulit (Győri kapu) átalakították középiskolává, azóta látom, hogy az odajáró gyerekek között lassan már több a sötét bőrű, mint a fehér. De a város közepén lévő Technika Házában is van egy tanintézmény, ahova elég sok kisebbségi származású jár.

Amióta kevés a munkaerő, már senki nem mondhatja, hogy azért nincs munkám, mert nem vesznek fel sehova, mert cigány vagyok. Felveszik. Egyre több olyan kisebbségi család költözik be konszolidált bérházi környezetbe, ahol a felnőttek dolgoznak, a gyerekek szakmát tanulnak, lassacskán asszimilálódnak.

 

Lyukó viszont egy külön történet, oda tényleg a legproblémásabb réteg szorult - és aki nem az, azt a segélyszervezetek próbálják is kimenekíteni onnan. Az önkormányzat meg legalább annyit próbált elérni (még Kriza idejében olvastam), hogy rendszeresen igazoltattak a környéken, és legalább a külföldről ideköltözőktől próbáltak megszabadulni.

Viszont aki oda születik, annak a gyereknek kb. esélye sincs - és most már egy generáció nőtt fel az odaszületettekből. A gettókkal az a probléma, hogy pont azért kezelhetetlenek az ott élők, mert egymást húzzák le. Ha szétdobnák családonként őket az országban, akkor 1-1 balhés családot tudna a társadalom kezelni, a gyerekeket ki lehetne emelni, vagy támogatni, hogy ne folytassák a szülők példáját. De így, blokkban élve nincs mit csinálni velük. És még ha sikerülne is felszámolni a telepet, a területet tényleg dózerolni kellene, mert a környező falvakból jönne az utánpótlás. (Így is jön, csak nem feltétlenül Lyukóba, hanem a Vasgyárba, a Magashegyre, Ruzsinra, az Avasra.)

 

Tömegközlekedési szempontból viszont ezek a hegybe nyúló külterületek borzasztóak - és akkor Perecest, vagy Komlóstető szélső területeit, sőt Bábonyibércet is értem ezalatt. Városfejlesztési szempontból azokat a területeket fel kellene számolni és az odavaló közlekedést is, mert nagyon gazdaságtalan az ellátásuk. Közben meg a városon belül rengeteg a befektetési szempontból vett lakás, ami vagy teljesen, vagy időszakosan, de üresen és kihasználatlanul áll.

Már csak azért sem jó, hogy ennyi peremkerület van a városban, mert azokat mindig fenyegeti a lezüllés, szlömösödés.

 

De ezt a problémát nem közlekedési szempontból kell megközelíteni vagy lehet megoldani. A megoldáshoz kellene a megfelelő jogszabályi környezet, kormányzati beavatkozás és persze rengeteg pénz.

Előzmény: Racilaci (63333)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 -2 0 63343

Ha óránként két csuklós járat közlekedne ki ingyenesen az 5-ös vonalán, akkor se lenne rajta utas. 

 

Nem is értem az egészet. Most belekapaszkodsz abba, hogy a lyukói lakcímek és telekviszonyok finoman szólva sem rendezettek. De ez annak a városnak a bűnös és szándékos mulasztása, amelyikből kitúrták őket tudván tudva, hogy nincs hová menniük ezeknek a nyomorultaknak; s amely város tábláján túl esik ez a terület. De attól, hogy a Földhivatal, meg az Okmányiroda szart az egészbe, mert így volt a legegyszerűbb, attól még ott tömegek élnek, s a korábban említett, internetes portálon bemutatott beltéri fotón nem az látszott, hogy kizárólag drogos csövesek használnák a járatot. Szóval van egy elemi igény a buszjáratra (annál gyakrabban lép le valaki hazulról, minél rosszabbul érzi otthon magát - mert fűtetlen kalyiba az egész, mert verekednek a szomszédban/utcában stb.), ami igény Lillán meg nincs.

 

Persze, ha nem járna a 16-os, akkor kevesebben utaznának. De ez azon kívül mire lenne megoldás, hogy nem lenne összeokádva a busz? 

 

És a busz (Újgyőri főtér, megállók stb.) összeokádását nem lehetne-e megakadályozni más eszközökkel? Pl. úgy, ahogy írtam: valóban komolyan vett rendőri fellépéssel, razziákkal stb.? 

 

Ki lett ez komolyan valaha is próbálva, vagy olyan jó MVK-s - miskolci módra kiengedték a 16-ost egy szem sofőrrel, s titokban megsúgták neki, hogy őt úgysem ellenőrizgetik, hogy elsőajtózik-e?  

Előzmény: Farmerlegend (63340)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 -3 0 63342

Kb. mindennel egyetértek veled - noha láthatóan máshonnan közelítesz ehhez az egészhez. 

 

Egyetlen kivétellel:

Amiről viszont te beszélsz,az már a tudatos nyomorba való "szaporodás" Amit egy egészséges országban min. börtönnel büntetnek.

 

Sehol nem büntetik a szülést szegénységi alapon - ilyen nincsen. Hogyan is lehetne kivitelezni? Aki szül, azt küldjük börtönbe? Vagy aki nemzi a gyereket? És milyen összeghatárnál? Vagy hogy?

 

 

Illetve még egy elem:

 

De.....baszki anyámék se voltak kis királyok, de tisztességben felneveltek kettő gyermeket.

 

Valóban, nem voltak kiskirályok, de vlsz. egy, két, esetleg három szinttel mégis magasabbról indultak eleve - ezért szültek csak két gyereket, ezért tudták felnevelni tisztességesen stb. Örülj neki. Biztos volt olyan alacsonyabbról induló osztálytársad az iskolában, akiről kb. 6 évesen lehetett látni, hogy el fog zülleni és bingó. Pedig 6 évesen még tökjó fej volt, értelmes, okos, rendes. Csak épp a körülmények. (Jó, erre nyilván saját példán nehéz visszaemlékezni, de ha már vannak ilyen korú gyerekeid, akkor végig lehet követni: én is a saját fiaim osztálytársain tudtam 100%-os pontossággal bejósolni, hogy ki nem jut az általánosból tovább, csak szakmunkásképzőbe, meg kinek az apja börtöntöltelék, s hiába volt rendes gyerek a kissrác, a végén mégis csak úgy végezte, hogy most már kicsit félek tőle, ha este látom az utcán, pedig még csak 16 éves.) De az a most már 16 éves drogos / bűnöző / söpredék csávó is volt egyszer cuki gyerek (lehet, hogy legutóbb 3 évesen) - kevéssé ő tehet róla, hogy elindult a lejtőn...

 

 

Abban tökéletesen egyetértünk, hogy ezt megfordítani iszonyú nehéz. A máltaiak és egyéb segélyszervezetek is csak széllel szemben pisálnak, rendszerszerűen kellene ezt tökre másként csinálni - de ehhez mondjuk a közvéleménynek is meg kellene változnia. Ezért is vállalkoztam arra, hogy ma este beleállok néhány hsz. erejéig ebbe a vitába - merthogy pl. a buszszolgáltatás megszüntetése, meg valami látszatintézkedés (mozgóbolt kiküldése hetente 5-ször, ilyesmi) nem jó irány. 

 

Ami nem jelenti azt, hogy szívesen töltenék egyetlen percet is a jelenlegi 16-oson.

 

 

 

Előzmény: mayjr (63339)
mayjr Creative Commons License 2024.03.20 -1 2 63341

Pontosan azért van "sűrű" csuklós kiszolgálás mert egy nem hivatalos Szirmabesenyő, miközben hivatalosan elvileg egy kertes hétvégi wííkend place óránként pár nyugdíjassal akik a hétvégi házukhoz mennek.

 

Ha elkezdünk társadalmi réteg alapján városi közlekedést szervezni hát abból sok jó nem sülne ki.

Ezért nem is foglalkoznak ezzel.

Előzmény: Farmerlegend (63340)
Farmerlegend Creative Commons License 2024.03.20 -5 0 63340

Szerencsére erről sincs szó. Arról van szó, kimegy a Miskolc táblán túl. Van egy Lyukó meg egy Lilla. Az hogy az egyik egy putri a másik meg egy turisztikai célpont az egy tény. 

Attól még egyik helyen sem laknak hivatalosan hu de sokan. Ennek ellenére a putriba mégis jóval sűrűbb csuklós buszos kiszolgálás van mint a másik helyen. Reflektálva arra a felvetésre mi lenne ha szó érné a ház elejét... 

Előzmény: mayjr (63337)
mayjr Creative Commons License 2024.03.20 0 3 63339

Én nem írtam h meg kell szüntetni a járatot. Mert a megszüntetése súlyos eseményeket indítana el,amit egy józan-eszű polgármester sem vállalna be.

 

Az viszont tudva levő h nagyon nagyon sok hatóság és persze 2 városvezetés mulasztása az ami miatt ide jutott a terület.

Indult a román doktorral, ők még csak pár száz hontalant,szerencsétlent,és lumpent hajtottak el.

 

Jött a góré váltás,ahol meg nem foglalkoztak azzal.. mert nem gondoltak bele h a számozott utcák kiseprése olyan örökséget és bélyeget tesz majd rájuk amire tuti nem gondoltak.

Ez pedig már egy bélyeg.

 

Lyukóvölgyben ma már többségben vannak azok a figurák akik a saját hibájukból sodródtak a társadalom legszélére.

 

Bűnözők,gyilkosok 12-14 évesen rendőrségi ügyektől hemzsegő emberek gyűjtőhelye.Dílerek,kurvák,HIV fertőzött homoszexuálisok,pedofilok és valahol nagyon a végén néhány "átlagos" lyukói.

 

Támogatják őket nagyon sokan, hisz a területen egymás értik a segélyszervezetek de hát könyörgöm apáról fiúra és anyáról leányra szállnak ott a rossz körülmények.

 

Néha még talán sajnálom is őket.Némelyiket.

 

De.....baszki anyámék se voltak kis királyok, de tisztességben felneveltek kettő gyermeket.

 

Amiről viszont te beszélsz,az már a tudatos nyomorba való "szaporodás" Amit egy egészséges országban min. börtönnel büntetnek.

 

A problémahalmazt pedig azért tologatják, mert az ott lakók nagy-részét már nem tudod visszailleszteni a társadalmi alap dolgokba.

Van akit lehet, őket segítik a segélyszervezetek és legalább akarnak valamit,mennek, keresik a kis pénzüket és hangtalanul tűrik a szomszédok áldásos esti őrjöngését.

De sosem lesznek olyan színvonalon h eljöjjenek onnan, így inkább meghúzzák magukat és próbálnak a lehető legkevesebbet érintkezni a kinti többséggel.

Van ilyen lyukói is.

 

 

Régen megoldás volt h legalább a gyereket kiemelték az intézetbe.

 

De most már azt is minek? H kurvuljon,vagy éppen egy vén tróger nyalogassa pöcsét vagy a sunáját..mert kb, ez a gyerekvárosi valóság.

 

Csöbörből vödörbe. Csak sajnos itt nem a zsolcai M"adamka vödréről van szó.

 

Már az is óriási dolog lenne ha egyáltalán meg lehetne becsülni az ott lévő, társadalom legszélén élők számát. Biztos adat ugyanis nincs.

Aztán pedig megakadályozni h oda bármilyen formában is életvitelszerűen "ki"lehessen költözni.

 

Most simán jön egy HHH család az ország egyik részéről,bejelentkezik oda és tengődik tovább.

Ez nem norma.

 

Ezért lett legalább 3-4 ezer ember ott...és söpörtek oda max. pár százat lassan 10 éve amikor megindult a számozott utcák felszámolása.

Szaporodtak ez kétségtelen, de azért nem ennyire.

 

Baszki 3-4 ezer ember már egy tisztességes község méret. De mint ahogy írtam, szerintem ott már túllépték a város jelzőt is.

Ebben pedig nagyon nagyon sok illetékesnek van mély sara.

 

A választások pedig ismét habzsi dőzsit visznek majd erre a környékre,lehet készülni a jún 9 hétvégére...

Előzmény: Racilaci (63324)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63338

Szia!

 

 Már II József is igy vélekedett;

 

"Értem én, hogy neked az lenne az első, hogy te ne lásd őket. De más fogja látni akkor is. Magyarán ez nem megoldás."

 

Azóta léptünk előrébb?

 

Mit tudsz a görögök betelepitéséről?(már akkor is a menekültek szétosztása volt az uniós irány --igaz másik unió )

Nagyjából 10-15 év rendőri vegzálás után láttuk azt,hogy beilleszkedtek.

 

 

Előzmény: Racilaci (63336)
mayjr Creative Commons License 2024.03.20 -1 2 63337

Szép példája vagy annak, h a társadalomban betöltött szerep alapján rangsorolod azokat a városrészeket amelyek lehet h nem lyukó kategória, viszont közös bennünk h ugyanúgy " ki megy oda" a városi busz és elhagyja Miskolcot majd visszatér.

 

Na pontosan ezért nem nyúl egyik slepp sem a lyukói dolgokhoz,ugyanis ez beindítana olyan vitákat amelyek évtizedes megszokott járatok esetében vetnének fel kritikákat.

 

Ha lyukó ügye egyszerű lenne, akkor már megoldották volna. De a fenti példa is mutatja h ez a város legkényesebb ügye, amit mindenki csak távolról kerülget,mert megkockáztatom az ebből fakadó botrány komplett városházi kollektívát vinne a süllyesztőbe és országos hírű botrányt csinálna.

 

Kell ez Miskolcnak? Nem igazán. Bőven elég ha a büdös levegő miatt ismerik a várost, no meg a középkori betonszarkofág miatt.

 

Én értem h mi a véleményed a lyukói világról, nekem is megvan.. de ez ma már olyan megoldást kívánna amit egy országgyűlési képvis. és egy polgármester sem vállalna be, még 99%-os tetszési indexnél sem.

Előzmény: Farmerlegend (63325)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63336

Igen, egy-egy településről ki lehet utálni egy népcsoportot. És mi a következő lépés?

 

A Lyukó-probléma nem épp azért lett ekkora hihetetlen nagy probléma, mert oda lettek kiutálva a számozott utcaiak, meg az avasiak egy jelentős része?

 

 

Értem én, hogy neked az lenne az első, hogy te ne lásd őket. De más fogja látni akkor is. Magyarán ez nem megoldás.

Előzmény: Atis57 (63335)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 3 63335

Szia!

 Hát nem osztom a véleményedet ..... vannak városok ahonnan kiutálták őket , azóta sokkal élhetőbb.

 

 

Azt az utólsó mondatot kivéve.

Előzmény: Racilaci (63333)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 3 63334

Szia!

 

 

A képek Nagyváradiak --de amugy lényegtelen.

 

Ezek Spanyolországig bezárólag mindenütt ilyenek.-még ilyenebbek?

 

Nekem a Lillafüredi ,meg a Tapolcai  megjelenésük zavaró.

A városvezetés mindig a "minőségi turistáról" álmodik , s erre odaviszik ezeket is.

 

Nehogy hiány legyen a miskolci nevezetességekből ?

Előzmény: rednalhgih (63332)
Racilaci Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63333

Szerintem többet jártam ilyen helyen, mint te. De ez egyébként lényegtelen.

 

Attól, hogy valaki lesüllyed erre a szintre,

 

a., nem magától értetődő, hogy így is akar élni (csak épp nem tud máshogy, már lehúzta a mocsár)

b., nem magától értetődő, hogy boldog is tőle (csak épp nincs más választás, hisz ott a jelenlegi mocsár)

c., nem magától értetődő, hogy mindenki más társa is lesüllyedt arra a szintre.

 

 

És pláne nem magától értetődő, hogyha még direkt rontunk is a helyzetén, akkor az bárkinek is jobb lesz (akár csak neked is). Sőt. Biztosan csak rosszabb lesz mindenkinek.

 

 

Az ingyenkaját ha esetleg kipróbálnád mondjuk egy hónapig, de úgy, hogy annyi, nincs más normális kaja (csak egy-két zacskó chips pluszban és ennyi), meg hozzá a fűtetlen kalyibát, a 2 m2/fő "lakrészt", ami jut nekik, meg mondjuk a nettó közveszélyt, amiben élnek, s amihez izmozva-emberkedve hozzászoknak (mert mi mást is tehetnének), akkor talán egy kicsit módosulna a fene nagy pontos világlátásod, s enyhülne a lelked is.

 

 

(Anyám pont egy full igénytelen, totál lecsúszott famíliával lakik átellenben egy egyébként nagyjából még elfogadható környéken, szóval éppen eleget idegeskedem és dühöngök miattuk - ettől függetlenül, vagy épp ezért vallom, hogy a körülményeik további lerontása nem fog senkinek segíteni.)

 

 

 

De persze ezeket a szempontokat nem kell mérlegelni. Tolhatjuk fullba, hogy zárjuk rájuk az ólajtót. Csak akkor mi lesz a következő lépés: gyújtsuk is rájuk?

 

 

 

Előzmény: gábris (63327)
rednalhgih Creative Commons License 2024.03.20 0 1 63332

A cifrapalota szerintem bánffyhunyad romániában.Meglepő de a lakói fel sem szállnának 16os buszra mert 5 kiló arany lóg a nyakukba.

A lakótelep kassai lunik lehet.

Előzmény: Atis57 (63329)
rednalhgih Creative Commons License 2024.03.20 0 1 63331

Ha akartak volna 20 év alatt tettek volna ellene.De nem akart senki hozzányúlni.Egy olcsón megvehető,ostoba szavazóbázis primitív ösztönökkel és igénytelenséggel.Sajnos egy kalap alá veszik azokat is akik bőrszínre ugyan hasonlók de iskolába járatják a gyereket és bejelentett munkahelyen keresnek minimálbér közeli összeget.Ők is ezzel utaznak és a látottak azt mutatják hogy kevesebben vannak mint a szemetelő,ordibáló,rohangáló,köpködő,rongáló,írástudatlan csürhe.

Sokszor felmerül hogy miért nem képesek több száz éve legalább szemétmentesen létezni.De tudnának,vannak olyanok akik kiemelkedtek ebből a fertőből.Azok le is nézik a gettósztárokat.A politika nagyban hozzájárult hogy ennyien koncentrálódjanak a völgybe.Senkinek nem kellenek csak választások napján.Utána és előtte megtűrt réteg.Ha magukon nem segítenek akkor örökre ott fognak rohadni.A máltai ehhez kevés,lelki támaszt nyújthatnak maximum és programokat szervezhetnek.

 

A "bársonyos fotel" jelzőt gondolom nem nekem címezted :)

Szép is lenne,mert bármikor tudok mesélni a főtér élményeiről és a fedélzetek mindennapjairól.

Azt érdemes megjegyezni hogy a kikupálódott cickányok inkább távoltartják magukat ezektől,korántsem egységes a "tesvíriség" annak ellenére hogy ezt mutatják kifelé.Rajoskodásban veretlenek de amint éket ver közéjük az anyagi különbség máris megmutatkozik a fejlődésre hajlamos selyemcickány és az ösztönlény közötti szakadék.

Szerencsére ez a színesek legalsó rétege,így is túl sok van belőlük.Mi már csak egy-két évtizedes folyamat végkifejletét látjuk,és szörnyűlködünk azon hogy milyen mocsokban élnek.

 

Még egyszer írom: a politikát nem fogja meghatni a napi többszöri koszos csuklós.Tudják.Látják.

Ez nekik nem társadalmi hanem higiéniai probléma.

Vödörkati alsózsócán megoldotta két vödör krumplival,a falu vége azóta is olyan mint 20 éve.

Verhetjük itt magunkat a képviselők csak felhasználják őket aztán eldobják mindet.

Narancsoktól se remélj megoldást mert egyik sem érdekelt abban hogy a droidok gondolkodjanak és kérdéseket tegyenek fel.Még mit nem,kitalálják hogy sima út kell nekik meg hétvégére negyedóránként csuklós.Iskola,bolt,rendelő,szupermarket,pláza...elkapatnák őket.A demokráciásdi erről szól,hülyére vesznek téged is meg őket is.

Politikának ez nem is jön rosszul mert addig sem kell kínos kérdésekre válaszolni amíg kommentelnek a maghéj miatt.

 

Előzmény: Farmerlegend (63322)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63330

Szia!

 pedig de---A MESZEGYI  ezeket viszi Lillára is a Zöld Fa val szemben !!!

Előzmény: Farmerlegend (63325)
Atis57 Creative Commons License 2024.03.20 0 2 63329

Szia!

 

 Ezek igényességéről szép ukrán/román/balkáni képek láthatóak;

 

(Sajna a 16-s busz kiment a képből )

 

Mindig ezzel jönnek van belőle talán 20is egész európában?

 de többi ilyen.....

 

 

 

Előzmény: gábris (63327)
Farmerlegend Creative Commons License 2024.03.20 -4 1 63328

Azok is kimehetnének akik tolják a minuszt a valóság ismerete nélkül. De hát ők abba se gondolnak bele ha egyszer lesz gyerekük, családjuk akkor ebben fognak felnőni... Már ha addig nem húznak el a Dunántúlra vagy külföldre, mert ez itt csak egyre vállalhatatlanabb és veszélyesebb lesz. Már most is az... :/

Előzmény: gábris (63327)
gábris Creative Commons License 2024.03.20 0 7 63327

Az a baj, hogy te is csak a hírekből tájékozódsz. Ki kellene menni és személyesen tapasztalatokat gyűjteni.


Szenvednek a sorstól?
Azok a gyerekek akik kvázi ingyen kapnak ételt az iskolában és még azt se becsülik meg, mert szétdobálják.
Inkább veszik (segélyből) a drága chipset meg kólát. Mindenhol ezt hagyják maguk mögött.

 

Volt egy találó komment ahhoz a beltéri 16-os videóhoz: ezek nem mélyszegénységben élnek, hanem mélyigénytelenségben.

Előzmény: Racilaci (63324)
Farmerlegend Creative Commons License 2024.03.20 -4 1 63326

Szenvednek? Fel kell szállni arra a buszra és menni 1 kört. Azok a gyerekek rongálják izomból a buszokat és ők górják szét a szemetet csak igazán. A szülők meg dísznek, sőt még buzdítják is rá őket. Ugyanúgy mocskolnak. A gyerek minden következmény nélkül nő fel, nincs nevelés, de ezt tudjuk.

 

Akkor mennek Suzukival, gyalog, tehénháton, amivel akarnak. Máris nem a buszokat meg a sofőrök idegeit teszik tönkre.

 

A szegénység, a nyomor nem ok arra, hogy úgy éljek mint egy putris és szétszemeteljem a végállomást, a buszokat... Viselkedni tudni kéne, csak hát...

Előzmény: Racilaci (63324)
Farmerlegend Creative Commons License 2024.03.20 -4 1 63325

Lillát, Hámort, Vargahegyet stb ne hasonlítsuk már Lyukóhoz. Semmi közük hozzá. Ráadásul ezeken a helyeken összességében (főként Lillarüreden mint fő turisztikai attrakció) kevesebb busz jár mint a putriba.

Magyarán egy turistákat csalogató zöld területtel ölelt Palotaszállóhoz kevesebb busz megy a busás pénzt fizető utasokért mint a putriba ahol ingyen buszocskáznak unalmukban. Komoly teljesítmény, de igaz. S ami szörnyű, még hétvégén, főként ünnepnap!!! sem sűrűbb Lillára a buszközlekedés mint munkanap...

Előzmény: mayjr (63323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!