Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.22 0 0 29825

A csütörtöki nyomozóklubot olvastam, nekem is tetszett! a másik kettőt meg fölvettem a listámra. Jövő héten irány a könyvtár, hátha megvan!

Egyébként érdekes, hogy egyre több az olyan krimi, vagy kalandregény, amiben idős emberek a főszereplők, lást pl. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, vagy a Bankrablás uzsonnára.

Magdolnna Creative Commons License 2023.03.22 0 0 29824

Igen, jó merítéseim voltak, meg vannak is :)

Előzmény: trombitafújó (29823)
trombitafújó Creative Commons License 2023.03.22 0 0 29823

Mindegyik érdekesnek tűnik.

Magdolnna Creative Commons License 2023.03.22 0 0 29822

Richard Osman: A csütörtöki nyomózóklub

Még jó, hogy nem tudtam, hogy kriminek lett beharangozva, meg az is jó, hogy nem a krimik közt volt a polcon, különben nem találunk egymásra. Nincs bajom a krimivel, de elég korlátozott a könyvre fordítható időm, így muszáj válogatni.

A lakóparki nyugdíjas otthon amúgy sem unalmas életét felveri néhány ügybuzgó, aktív nyugdíjas ténykedése, mondjuk úgy, nyomozása felderítetlen ügyek iránt, ami nálam mindvégig mellékszál maradt. Kedves, szórakoztató, érzékeny, humoros, önirónikus a korral és annak hátrányaival szemben, szeretnék így, cseppet sem tipikus módon megöregedni.

Magdolnna Creative Commons License 2023.03.22 0 0 29821

Jhumpa Lahiri: Amerre járok

Egy egyedülálló negyvenes nő életfejezeti, mozzanatai, visszaemlékezései.

Tulajdonképpen 1/1 mesélés, 0 cselekménnyel, ám színes, érzékeny, gazdag lelkivilággal, precíz megfigyelésekkel. Egy cseppet sem untam, minden része izgalmas leírás, és mintha azt éreztem volna, a mesélő egy embernek szeretett volna mindent elmondani magáról, ennek hiányában elmondta mindenkinek.

Magdolnna Creative Commons License 2023.03.22 0 0 29820

Benedek Szabolcs: A fiumei cápa

Az első világháború kitörését megelőzően (eszembe jut, hogy a komáromi erőd egyik központi termében  volt valamiféle iromány a falon, miszerint a (világ)háború idején mik történtek, amikor még nem lehetett tudni, hogy számozni is kell majd) a pesti kávéházakban kapva kapnak a feketét kortyolgató újságírók, szerkesztők a jobbnál jobb, példány számot növelő fülesekért, amikor is a könyv főhőse izibe vonatjegyet vált Fiumébe, hogy meggyőződjön, valóban történt e cápatámadás az adriai városban. Nehogy a konkurens lap tollából értesüljön ekkora hírről a nagyérdemű.

Megelevenedik a pesti és az adriai város békés, nyárutó élete, miközben érződik az első világháború előszele, kivándorlási hullám Amerikába, társadalmi feszültségek, nemzetiségi ellentétek és azok a személyes szálak, törekvések, nyomorok, menekülési lehetőségek, amitől emberarcú lesz a könyv.

Kicsit mindenből ad, utaztat, ám mindvégig realistán, mármint az emberi tragédiákat illetően, a természet ereje, mint tudjuk kiszámíthatatlan.

Benedek Szabolcsot majd keresem még.

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.20 -1 0 29819

Kodolányi János: Süllyedő világ című önéletrajzi regényét olvasom. Számomra hátborzongató! Ha valaki elmondhatja magáról, hogy mérgező szülők áldozata, akkor ő igen. Bár csak az apja volt lehetetlen fráter. Nem az a baj, hogy a szigorú nevelést preferálta, hanem az, hogy szigorú volt, de legalább igazságtalan! Cselédpletykák, no meg az árulkodó hugica ismertetése alapján ítélt. Ami a legjobban felháborított, hogy a fia nem nagyon tudott ugrani vagy futni, amit egy örökletes betegség okozott. Ahelyett, hogy orvoshoz vitte volna, ólommadárnak csúfolta. Amikor sor került a korrekciós műtétre, elképedt hangon kérdezte: No de fiam, miért nem szóltál?

Rájöttem, miért olyan nőgyűlölő Kodolányi, alighanem apai örökség, ő mélyen lenézzte mindkét feleségét. Az elsőtől elvált, még arra sem méltatta, hogy a gyerekeivel találkozzon, vagy a leveleit átadja. Amikor megtette, már késő volt, a gyerekek már egy betolakodó érdektelen írásának tartották. A második felesége szerette a neveltjeit, és sok mindnet elért az apjuknál, még a pofonszünetet is. Viszont annyira nem illettek össze, hogy az életük folyamatos veszekedéssel telt.  Igaz, voltak viharszünetek is, a nevelőanyjuk például kisírt egy kecskefogatot, ami a falu legirigyeltebbje tette a testvéreket. Az is igaz, hogy a fiú szabadon barangolhatott erdőn-mezőn, szoros barátságot kötött az egyik szomszédja fiával, dolgozott a ház körül, kaszálás, a lovak gondozása, mindezt megtanulta.

Aztán viszont jött a bentlakásos iskola, az sem volt valami nagy élmény. Buta és fegyelmező tanárok, piszkos szállásadónő, kemény fegyelem, Igaz, a diákokat sem kellett félteni a gyengébb tanárokkal csúnyán kiszúrtak. Az iskolai zaklatás sem újdonság, igaz, erről már pl. Szabó Magdától is értesültem.

Szóval érdekes olvasmány, de nem éppen szívderítő. Most az első világháború kitörésénél tartok, sok jóra ezután sem számíthatok. Érdeklődve olvasom, de nem túl hosszan, mert nem éppen szívderítő. Igaz, a történelem sem az.

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.20 0 0 29818

A Cigánybárót ismerem, nagyon is szeretem Jókait, de nem ez a legjobb tőle! az Időfutár első kötetét még én sem olvastam, de igyekszem majd pótolni.

Előzmény: trombitafújó (29817)
trombitafújó Creative Commons License 2023.03.19 0 0 29817

Az Időfutár első kötetét olvasom, a többit már rég átfutottam, de ez mindig ki volt kölcsönözve.

A könyvtárosnő szerint azért, mert kötelező olvasmány, rákerestem, valóban ajánlott.

 

Hangos könyként Jókai :Cigánybáró regényét találtam.

 

Rendkivül különbőzőek. Mig az első szinte csupa párbeszéd, kapkodás ide-oda, Jókai hosszas  leirások mestere a bánság mocsaras vidékéről.

 

Egyik sem az a hú , de izgalmas, képtelen vagyok letenni-abbahagyni.

 

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.14 0 0 29816

A legújabb olvasmányom: Jasper Fforde:  A Jane Eyre ügyirat. Pont a magamfajta könyvmolynak való! Egyfajta alternatív történelem, abban a közegben az irodalom az abszolút érték, heves viták dúlnak pl. Dickens körül. Az eredeti kéziratok már-már vallásos tiszteletben részesülnek. Mi több, néhány esetben be lehet lépni a könyv világába, detektív hősnőnk pl. Thornfieldbe látogat, a Jane Eyre történetbe, ahol Mr. Rochester, aki némi üzleti érzékkel is rendelkezik, időnként turistákat is fogad. Hálából megváltozik a történet, Edward elnyeri Jane kezét, igaz, elég keserves lett a boldog vég, de ezt ismerjük.

Viszont ami engem illet, akkor nem oda látogatok, hanem megnézem Mr. Darcy Pemberley-béli birtokát, mert szeretem az angolkerteket. Természetesen egy alacsony kocsin, amit két póni húz!

 

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.14 0 0 29815

Ha valamire nagyon oda kell figyelni, vagy folyamatos jelenlétet igényel, akkor én sem, De amíg a főzelék, vagy jobb esetben a pörkölt elkészül, addig nyugodtan olvasok. A hosszas gyakorlat miatt ötpercenként ránézek. Eddig csak egyszer-kétszer fordult elő, hogy valamit odaégettem,

Előzmény: trombitafújó (29814)
trombitafújó Creative Commons License 2023.03.11 0 0 29814

Sokan elalvás előtt hallgatják amit szeretnek.

Én ébredés után, kora reggel, amikor még nincs kedvem kibújni az ágyból.

Pl ma is megjött ahidegfront borús szeles a reggel.

 

Főzés közben nem merném.

Előzmény: Csimpolya (29813)
Csimpolya Creative Commons License 2023.03.10 0 0 29813

Lehet, hogy megpróbálom. Általában az a bajom vele, hogy ha egy percre nem figyelek oda, kieshet valami fontos mondat. Házimunka közben szívesen tenném, de ha elmélyülten töprengek azon, melyik blúzomat vasaljam először, akkor könnyen lehet, hogy elkerüli a figyelmemet valami. 

trombitafújó Creative Commons License 2023.03.09 0 0 29812

A jutubon található:)

Előzmény: trombitafújó (29811)
trombitafújó Creative Commons License 2023.03.09 0 0 29811

Én a Szelistyei assznyok Mikszáth regényt hallgatom Sinkovits felolvasásában.

Élmény , ajánlom mindenkinek

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.09 0 0 29810

Nem, én maszek passzióból olvasok, és ilyen szempontból nem valami szörnyűség, ha abbahagyom azt, ami nem tetszik- A You Tube-ot általában zenehallgatásra használom, bár elég ritkán, mert nem vagyok túlzottan muzikális.

Előzmény: manófrici (29809)
manófrici Creative Commons License 2023.03.08 0 0 29809

Kicsit You Tube-ozz!  Ha az olvasás nem munkaköri feladatod, megteheted, vagy miért ne tennéd.??  Pl. Doktor Zsivago!

Előzmény: Csimpolya (29808)
Csimpolya Creative Commons License 2023.03.05 0 0 29808

Sajnos vagy sem, de azon kaptam magma, hogy az utóbbi időben abbahagyom az olyan könyveket, amik nem tetszenek. Annyi, de annyi olyan van, ami érdekel, miért vesztegessem az időmet arra, ami9vel sehogy nem tudok kibékülni?

Nem hittem volna, de egy Backmant (Győztesek) is félbehagytam, sehogy sem tudtam összebékülni vele. Bezzeg a többi könyvei. Nem, vagy nem csak ennek a két előzményére gondolok, hanem az Ovére, vagy a Brit-Marie-re, nem is beszélve a Hétköznapi szorongásainkról. A Győztesekkel szenvedtem egy sort, és feladtam, bár némi bűntudattal.

A másik pedig az Azok a halványkék szemek volt, ezt is csak 200 oldalig bírtam. Remek alapötlet, hogy Poe-t szerepelteti benne, de túl hosszú, régieskedő mondatok, a költő stílusát igyekszik követni, néha még sikerül is, de engem már az sem érdekelt, ki volt a gyilkos. Bánom is én! Ja igen,és néhány fordítási baki, például valaki úgy lesz öngyilkos 1831-ben, hogy egy bérautó elé veti magát.

Alighanem kezdek válogatós lenni.

Csimpolya Creative Commons License 2023.03.05 0 0 29807

Hú, az nagoyn kemény olvasmány, de ez nem túl meglepő.

Előzmény: Rokakoma (29806)
Rokakoma Creative Commons License 2023.03.05 0 0 29806

Alekszandr Szolzsenyicin -  A Gulag szigetcsoport III - Befejező kötet

Előzmény: Rokakoma (29794)
wizardry8 Creative Commons License 2023.03.04 0 0 29805

Friedrich Nietzsche - Birth of Tragedy

De miért kell 50 oldalas bevezető, előszó, fordító megjegyzése a mű elé? Megpróbálják előre szájba rágni hogy mit fogok olvasni?

Ráadásul maga az öreg Nietzsche is írt egy utószót - amit előre tettek. Lényege: mekkora baromságot írt fiatalkorában. 

Na de vajon a fiatal Nietzsche mit gondol az idősebb műveiről? Lehet ugyanazt.

Az ember bölcsebb vagy hülyébb lesz öregkorában? 

trombitafújó Creative Commons License 2023.02.09 0 0 29804

Remélem hogy nem , mert 4 lány hal meg benne .

Az első gyilkosság után 7 évvel követi el a másodikat aztán még 2 őt pár hónap alatt.

de nem találom mivel magyarázzák a hosszú szünetet.

Előzmény: Csimpolya (29803)
Csimpolya Creative Commons License 2023.02.09 0 0 29803

Nagyon régen olvastam, de úgy emlékszem, megtörtént eset alapján íródott.

Előzmény: trombitafújó (29802)
trombitafújó Creative Commons License 2023.02.09 0 0 29802

Újraolvasom Berkesi: ha igazságra esküdtél c krimijét, és még mindig nem tudom, miért is tartott a gyilkos 7 év szünetet. 

Csimpolya Creative Commons License 2023.02.06 0 0 29801

Csányi Vilmos: Sétálgatok a kertemben. Az eddigiek után kész felüdülés! Egy csomó szép növény, az őket szeretettel gondozó kertész, olyan fényképekkel, hogy az időre való tekintet nélkül kapát és gerbléyét ragadjak, és elültessek egy csomó, érdekesnél-érdekesebb növényt. De ettől el kell tekintenem ,de azért nagy szeretettel és érdeklődéssel olvaosm és nézem ezt a könyvet.

Csimpolya Creative Commons License 2023.02.02 0 0 29800

Az első érdekelne, de most egy kis szünetet tartok az ilyen témákkal. A harmadik fogyaszthatónak tűnik, mi több, érdekel is. 

Előzmény: ohlulu2 (29799)
ohlulu2 Creative Commons License 2023.02.02 0 0 29799

Rayfield: Sztálin és hóhériai

 

Nagyszerű, részleteiben is élvezetes olvasmány.

egy-két ponton mást állít, mint az a történelmi köztudatban szerepel: a szerző szerint Kirovot nem a gpu ölette meg, mivel azt sem tekinti bizonyítottnak, hogy az előző pártkongresszus szavazati eredményeit kaganovicsék nagyban meghamisították -- sztálin tehát nem tekintette vetélytársnak kirovot.

 

Pavlik morozovot viszont nem a falusiak ölték meg bosszúból, hanem a gpu, mégpedig a legfelsőbb szinten kifőzött terv részeként...

 

a "rendszer" működése mellett a főbb "hóhérok" és a főbb áldozatok -- időnként ugyanazok! -- jellemét (és alakulásukat) is remekül ábrázolja: dzerzsinszkij, menzsinszkij, jagoda, jezsov, abakumov, berija... molotov, buharin, vorosilov ... gorkij stb... és persze maga sztálin: micsoda portrék!

 

 

Lodge: Changing places

Konok péter javasolta ezt a könnyed, szellemes írást, a Campus Trilogy első részét -- élvezetes. Nem tudok magyar fordításról, a kiadók bizonyára nem konok péter ízlésére hagyatkoznak... s meg sem merem tippelni, kikre...

 

Franzen: A világ végének vége

esszék változatos témákról (természetvédelem, klímaváltozás, rendszerkritika, irodalomtörténet...) 

azzal éppenséggel nagyon nem értek egyet, hogy edit wharton jó író lett volna...

 

Csimpolya Creative Commons License 2023.02.01 0 0 29798

Heather Morris: A három nővér. Megrendítő olvasmány, de sajnos, erre számítottam. Három lánytestvér, akik megfogadták, hogy sosem hagyják le egymást, és ezt a fogadalmat be is tartották, még Auswitzben is. Igaz, a legnagyobb egy év múlva csatlakozott hozzájuk, de ami megmentette őket, az összetartásuk volt, no meg az, hogy egy minimális emberség, vagy ha az nem is, a lustaság és a nemtörődömség megvolt ott is. Hátborzongató történet, de érdekes volt, hogy a szerző hivatkozik előző könyveire, a Cilka utazására, no meg az Auschwitzi tetoválóra, illetve ezek főhőseire. Az előbbit olvastam, az utóbbit tervezem.

Végiggondolva,  Albert Maltz: Egy január története jutott eszembe, ott két francia barátnő összefogása mentette meg őket, bár ez nem túl szembetűnő hasonlóság. Előtte meg Cserhalmi Dániel: Csengőfrász című könyve volt soron, ez meg az ÁVÓ működéséről szólt, egy képzelt merényletkísérlet során. Ez sem volt szívderítő olvasmány, ezt sem sikerült egyhuzamban olvasni, de a vége azért tartogatott némi meglepetést, Viszont  ellensúlyozásul kénytelen voltam valami könnyebbet olvasni, például Bacher Ivántól az Utóízt, vagy az egyik Agatha Raisin történetet.

trombitafújó Creative Commons License 2023.02.01 0 0 29797

Robin COOK Sarlatánok c regényét hallgatom.

A megszokott stilus , a megszokott izgalom.

Törölt nick Creative Commons License 2023.01.31 0 0 29796

Ráakadtam a polcon (örökség),    Aszlányi Károly: Kalandos vakáció .

Felüdülés volt, minden korosztálynak csak ajánlani tudom, kellemes kikapcsolódás.

A könyv rövid, benne a folytatása is, valamint le is tölthető.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!