Keresés

Részletes keresés

WatchFun Creative Commons License 2017.01.15 0 0 3026

Bocs, hogy félrevittelek, Canon rendszerem van. A Nikon UV-ra épített lencséjét csak azért említettem, mert Canonnál nem tudok ilyen specifikus darabról.

Igazából ha 10%-a az UV-nek eljut az érzékelőig, az nekem már elég, amit én UV-val fotózok az már nem mozog :) Tehát, lehet állvány, további szűrők is akár. A tervem az volt, hogy az UG-5 szűrő elé még betekerek egy 950-es IR szűrőt és ami marad, marad. De a projekt pillanatnyilag áll, most egy makró-repró asztalt építek, ez el is viszi a fotózásra fordítható havi keretet úgy márciusig :) Igazából nagy visszahúzó erő, hogy beállítottam az infrára átalakított gépet, összesen szűrőkkel-átalakítással belekerült úgy 100k Forintba és eddig egyetlenegyszer használtam - mondjuk akkor mással nem lehetett volna kifotózni amit azzal kifotóztam - de akkor is, pillanatnyilag van 3 db képem, 33.000/db :)

Az általam linkelt kép ami 95% VIS és 5% UV, nekem akár már használható is, például nekem azt kell megmutatni, hogy az egyik deszka utólag lett festve/javítva, tehát amire én használom, ott ez a kép már bizonyító erővel bír. Ezért is írtam, hogy nem dolgozom ki az infraképeket sem, amit meg kell mutatni az látszik úgy is, ahogy kiesik a gépből. Ha teljesen korrekt akarok lenni, akkor ugyanabból a pozícióból megfotózom egy UV-IR cut szűrővel és infrával is, de azt is csak azért, hogy látszódjon, milyen(nek látjuk) a valóságban és milyen más, a szem számára láthatatlan tartományban.

 

Te használsz UG-5 szűrőt? Mert azért kipróbálnám, hogy mit lát vele a gépem. Mint írtam, a Canon közlése szerint, 300nm alatt eleve nem nagyon érzékel a CMOS-uk, tehát túl speciális fotók kilőve.

 

Ami valóban kellene nekem, az ez és hozzá egy f.gép, amivel rögzíteni tudom a látottakat. Csak hát, azok a fránya anyagiak. Gondolkoztam azon is, hogy egy autóba való H7 xenonégőt beleteszek egy kimustrált diavetítőbe és a dia helyére teszem be a szűrőket, aztán utánaolvastam és az autóba való xenonokon kivétel nélkül erősen szűrik az UV-t, nyilván, hogy az autólámpa burája ne károsodjon, úgyhogy projekt kilőve, hacsak nem találok egy szponzort.

Előzmény: .timber>>code (3025)
.timber>>code Creative Commons License 2017.01.14 0 0 3025

Az a foto kb 5% UV es 95% VIS. Igazabol az UG5-el keszult kepek is jobban IR mint UV. Azt onmagaban arra szoktak hasznalni, hogy olyan IR fotokat csinaljanak amin az egbolt kek (pl mellekelt kep... azon nincs semmilyen chanel swap - Hoya U360 filterrel keszult). A gond az, hogy a sima uveg nem eleg UV fotozashoz mert a sima uveg is bele szokott vagni az UVba, nekem Spectrosil 2000 Silica gellap van a gepben ami szinte a legjobb UVra.

 

UG5 melle meg kelleni fog egy IR-Block filter is (pl Schott BG-40) pont emiatt, viszont igy mar a ket filter eleg sokat levesz az UV-bol. Ha erre rajon meg a hotfilter helyen levo uveg + az optika akkor kb ott vagy, hogy az UV 15-25%-a jutott el a szenzorig. Ezert is eleg nehez az UV fotozas. Raadasul nem mindegy milyen hullamhosszban gondolkozol... 360 az egy kozeli UV es viszonylag konnyen elerheto kvarc optikak nelkul is (pl az altalad is emlitett UV-Nikkor 105). 

Par optika amit probalj meg beszerezni:
Meritar! Teljes neven: E. Ludwig Meritar 50mm f2.9. Ez egy regi nemet optika, sajnos igen gyenge build quality az M42-es verzio, viszont az egyik legjobb valasztas UV-ra. Szerencsere az UV minoseget megtartja az Exacta verzio de az egy massziv obi es Sony-ra konnyu is felrakni. Meritar masik nagy elonye, hogy fillerekert megkapod. Elso beszerzesed ez legyen :D A gond, hogy ezzel nem lesz vegtelened (mert Nikonra csak lencses adaptered lehet, viszont azt a lencset szedd ki ha UVzol).
Nikon E-Series 50mm f1.8 - Ez egy nativ Nikon obi szoval lesz vegtelened, de az UV ateresztese gyenge, csak a nagyon kozeli UV-t ereszti at... de hasznalhato.
EL-Nikkor 80mm - ez egy nagyitogep obi, szoval ezt egyreszt valahogy majd a Nikonra kell raknod egy helicoid adapterrel, masreszt igen idiota filtermenete van 34,5mm, sok szerencset step up ring vasarlashoz :D Viszont ez egy durvan jo optika UV-ra mert nagyon jo az UV atereszto kepessege.
Tokina 28mm f2.8 - ez az egyik legjobb UV kepessegekkel biro nagylato. Es van Nikon mountban is. De ne szamits csodakra, a Meritar mogott ez elbujhat UV teljesitmeny teren.
Van egy 50mm-es f3.5 nagyitogep lencse ami szinten kimondottan jo UV-ra de te azt csak makrozni fogod tudni hasznalni. Ez megtalalhato (fillerekert neha) tobb neven is: Phago, Jessops, JML, Dixon, D.O. Industries... De altalaban a 50mm f3.5-os nagyitogep lencse az ennek egy valtozata...
Nagyitogep lencsek kozul van sok ami UV-ra jo, de Nikonnal csak makrozni fogsz tudni veluk...

Na majd ird meg mire jutottal ;)

Előzmény: WatchFun (3023)
Arcturus Mengsk Creative Commons License 2017.01.14 0 0 3024

Eladó egy Hoya R72 55mm infraszűrő hibátlan állapotban 10.000 Ft + postáért.

 

Emailem publikus.

WatchFun Creative Commons License 2017.01.13 0 0 3023

A gépből el lett távolítva a hotmirror, helyette egy sima üveg lett beépítve ami mindent átereszt. Alapvetően infrára lett építve, ott dolgozik is szépen (590-750nm közötti variálható szűrővel, illetve 850nm fix szűrővel használom).

Igazából ha volna kölcsönbe egy UG-5 szűrő vagy valami hasonló, el tudnám dönteni, hogy egyáltalán az objektív átenged-e valamennyi UV-t vagy sem (internetes források szerint egyébként a jobban átengedők közé tartozik. Tudok a Nikon UV-ra tervezett obijáról, az ára miatt természetesen kiesik, ez egy low-cost projekt). UV-t említve itt az UVA és UVB tartományra gondolok, az UVC-t pont a veszélyek miatt nem tervezem használni.

Ami szerinted "rohadtul nem UV" az valójában tényleg UV+VIS, csak nem tudom melyikből mennyi. A cső amit használtam az UV tartományon kívül valahol 460nm körül ad egy tüskét, meg kínai cső lévén nyilván szivárog belőle minden egyéb hullámhossz is. Ami feltűnt, hogy a virág háterében a különböző színű faanyagok a látható fényben szabad szemmel tökegyforma színűek, gondolom az eltérő felületkezelés UV tartományban megmutatkozott.

Megjegyzem, hogy az UV tartomány kevésbé szükséges nekem mint az IR, csak ha már ki lett pakolva a gép, találnék feladatot az UV-tartományban is. Az UV fotózásnak egyébként önmagában gátat szab a Canon CMOS érzékelési tartománya, ahogy néztem 300nm alatt gyakorlatilag értékelhetetlen az érzékenysége.

A profilt köszönöm, ha segítesz de alapvetően az IR képeket sem dolgozom ki - ami miatt én ilyen képeket készítek, az kidolgozás nélkül is látszik illetve kell hogy látsszon infrában. 

Előzmény: .timber>>code (3021)
1_Token Creative Commons License 2017.01.13 0 0 3022

Érdeklődöm, van-e valakinek egy eladó, használt r72-es, M49 méretű szűrője?
iszedo kukac gmail dot com

.timber>>code Creative Commons License 2017.01.11 0 0 3021

Amugy kepeket mivel dolgozod ki? UV-ra ajanlom a PhotoNinja nevu progit, de minimum egy kamera profil letrehozasat LR-ban... Ha utobbihoz kell segitseg akkor szolj, segitek szivesen.

 

Előzmény: WatchFun (3017)
.timber>>code Creative Commons License 2017.01.11 0 0 3020

Oke... amit keversz az az UV tartomanyban keszult foto es az UV illuminalt (lathato tartomanyban) keszult foto. 

UV fenyforassal meg nagyon ovatosan... komoly bor- es szemseruleseket okozhat. Vedofelszereles nelkul nagyon nem ajanlom.

Előzmény: WatchFun (3017)
.timber>>code Creative Commons License 2017.01.11 0 0 3019

Ne haragudj de ez rohadtul nem UV. 

Es a gepek hotfiltere durvan szuri az UV-t, pont az infrat szuri kevesbe. Szoval atalakitatlan geppel probalkozni nem erdemes. Sot meg az atalakitasnal sem mindegy mit raksz a hotfilter helyere es az objektivek kozul is igen szukos a valasztek ami UV-ra alkalmas. Ha erdekel az UV fotozas akkor tudok segiteni par tippel, de hidd el, nem fogod meguszni olcson.

Előzmény: WatchFun (3018)
WatchFun Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3018

Na a képek még egyszer: látható (VIS)

 

illetve UV:

 

Előzmény: WatchFun (3017)
WatchFun Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3017

Hát, először akkor le kellene tesztelni, egy UV fényforrás segítségével. Nekem ilyen az eredmény: 

 

 

illetve

 

 

A második képnél semmilyen szűrő nem volt fent, lesötétített szobában egy 12V 40W 375nm BLB CFL cső volt a fényforrás. Kicsit életlen lett, 40D-vel készült és az AF látható fényhez van igazítva, így UV vagy IR tartományban LV + MF van ami vagy sikerül vagy nem :)

Ha nincs szűrve (nagyon) az UV - mert az optikák bevonata is beleszólhat - akkor nappali, látható fényben valami, a 2. képhez hasonlót fogsz kapni a szűrővel.

 

Bocsánatot kérek a fórumozóktól, hogy ilyen tudálékos vagyok, csak sem azt nem szeretném hogy berendelem a szűrőt és a nyakamon marad, sem azt, hogy átveszi a leendő új tulaj és csalódik, mert nem tudja használni a gépe egyéb tulajdonságai miatt.

Előzmény: _attis (3016)
_attis Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3016

D7100-asom meg Fuji S5PRO-m van. Egyik sem átalakított.

Előzmény: WatchFun (3015)
WatchFun Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3015

A gyári szűrőt megnéztem az ebayen, hát a vételár + postaköltségre rátesznek valami importvámot is, persze ez csak a fizetési oldalon derül ki, úgy már nem akkora buli.

Ami még megfogott, az ez, nem is a szűrők tartománya, hanem inkább a rendszer maga. Nem hiszem, hogy vagyon lenne a keretet kimaratni egy 1.5mm-es műanyag lemezből és máris méret-és objektívfüggetlen lenne a rendszer. További előny, hogy pl. az UV-IR cut filter 60 foknál nagyobb látószögű obival nem használható, mert színez a széle (a fénysugarak beesési szöge túlzottan eltér a merőlegestől), hát itt majdnem oda kerül ahol a gyári hotmirror volt. Nem mellékesen kisebb átmérőjű szűrő is elegendő.

 

A Te géped átalakított? Ha nem, először teszteld egy sötét szobában UV fényforrás mellett, mert különböző gyártmányok különböző hotmirrort használnak, ha a beépített rendszer eleve szűri az UV-t, az UV pass filter feltekerése egyenlő lesz az objektívsapka feltekerésével :)

Előzmény: _attis (3014)
_attis Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3014

Nekem szinte minden obim 77mm-es szűrőmenetű. Ezért ha abból rendelnél, akkor 2 db-ot nekem is hozathatsz. De megkérdezem egy barátomat, hátha neki is kell.

Előzmény: WatchFun (3013)
WatchFun Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3013

Hát, a projekt gondokkal küzd :) a szállítási költséget megfeleztem volna egy másvalakinek szóló 5db-os rendeléssel, de az úgy tűnik teljesen kútba esett. Így viszont, 6e Ft-ra jönne ki az UG-3 sok macerával, ugye nekem lenne 3db amiből 2db felesleges -  akkor inkább berendelek egy eredetit 18e-ért szállítással az USA-ból.

Ha a maradék 2db-ra lesz jelentkező és megfelel neki (meg Neked) a 6e/db ár, akkor belevágok, de erre jelenleg kicsi az esély. Ha összejön az 5db-ra (vagy annál többre) egy kis társaság, értesítek mindenkit, jelenleg ketten vagyunk :)

A 77mm megoldható, nekem igazából mindegy, hogy mekkora gyűrűbe ragasztom, lehet az akár xmm-77mm is, akkor rendelünk 77-est. Annyi a megkötés, hogy 5db egyforma kell, ez a legkisebb mennyiség amibe belevágnak.

Előzmény: _attis (3012)
_attis Creative Commons License 2016.11.07 0 0 3012

Nem tudom, mi van a projekttel, de ha még aktuális, akkor beszállnék 2 darabbal.

Bár nekem a 77mm lenne előnyösebb.

Előzmény: WatchFun (3010)
Jahno Creative Commons License 2016.11.06 0 0 3011

De kár, hogy már egyik link sem megy. Próbáltam volna előbb olvasni, aztán kérdezni :-)

Előzmény: D_Bob (2983)
WatchFun Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3010

Üdv topiktársak,

 

Ugyan a spektrum másik vége, de berendelnék az UG-5 UV bandpass szűrőből, az alibabáról. Leleveleztem az eladóval, a ZWB-3 tipusú üvegből 67mm átmérőt gyárt, de csak minimum 5db-ot. Akit esetleg érdekelne, jelezzen a p126funkukacfreemailponthu cimen, 3db még szabad. Az átmérő nyersen, natúrban értendő, tehát ekkora üvegkorongok érkeznek, fémkeret nélkül! Ez pont belecsusszan a 67mm-es szűrőmenetbe, tehát vagy szét kell berhelni egy 67mm-es filléres szűrőt, vagy egy xmm-67mm step-up ringbe lehet beleragasztani (nekem ez a tervem). Az ára szállitással együtt 4000 Ft/db lenne, ami az eredeti UG-5 30e Ft feletti árához képest elég baráti. Fizetni csak akkor kell, amikor a kezedbe veszed a cuccot, én előre kifizetem, lebonyolitom az egészet, csak nem kell nekem mind az 5, kevesebbet viszont nem gyártanak.

Ha hinni lehet a gyártónak, valami ilyesmi jönne:

Infrára gyak. egy 720nm körüli szűrő, viszont UV-A tartományban beenged szépen. Aki az Uv fotózást ki akarja próbálni, az most 4000 Ft-ból megteheti... Át nem alakitott gépeken az infrát szűri a beépitett hotmirror, az UV-t viszont nem, tehát lesz egy csak UVben fotózó géped ezzel a cuccal.

WatchFun Creative Commons License 2016.10.07 0 0 3009

Nem fogod tudni megúszni az átalakitást, a beépitett szűrő túlságosan hatékony. Két dolgot tudsz tenni: átalakittatod a vázat úgy, hogy kiműtik belőle az IR blokkoló szűrőt, és beraknak helyette egy mindent-áteresztőt vagy eg csak uv-blokkolót,  ekkor egy objektivre felcsavart IR cut szűrővel a látható fény tartományában normál gépként tudod továbbra is használni a gépedet, mig felcsavarva egy IR szűrőt, infrában. Vagy a másik lehetőség:, a kiműtött IR blokkoló helyére beépittetsz egy infravörös szűrőt, onnantól a géppel csak infrában tudsz fotózni. Átalakitás nélkül csak irreálisan hosszú záridőket kapsz infravörös szűrővel, ha egy kis szél megfújja a lombot, már be is mozdult.

Előzmény: Lava04 (3008)
Lava04 Creative Commons License 2016.10.06 0 0 3008

Sziasztok, Canon Eos 1100D-vel szeretnék infrafotózni, valakinek van tapasztalata? Milyen irányba kell mennem, szűrő vagy modosítás? köszi.

WatchFun Creative Commons License 2016.09.21 0 0 3007

Üdv! Keresnék valakit, aki rendelkezik Hoya R72 szűrővel, 58, 67, 77 vagy 82mm méretben és szept. 23. pénteken délután Budapesten (leginkább a XIV.-XV. kerületben) egy próba erejéig megengedi, hogy a gépemre feltekerjem...

 

Ha akad ilyen topiktárs, dobjon egy mailt legyen szíves a p126fun%freemail.hu címre, (ahol a %=@) egy elérhetőséggel és megbeszéljük a részleteket. Előre is köszönöm a segítséget!  WF

SzekelyG Creative Commons License 2016.09.17 0 0 3006

Üdv!

A kis Amazon hölgyem oldaláról megérkeztek az infra szűrők még nyáron, ha valaki kedvét lelné benne, egy próbát megér :)

Kép még nincs, a projekt csak most indul...

 

Előzmény: SzekelyG (3002)
empétr Creative Commons License 2016.08.06 0 0 3005

Sziasztok, régebben egy kis átalakított Canonnal infráztam, aztán most megérkezett a 30D-m mutatóba pár elkövetésem:
http://www.viewbug.com/photo/67056512

http://www.viewbug.com/photo/67701032

http://www.viewbug.com/photo/66793071

http://www.viewbug.com/photo/58081753

Fehérpárduc Creative Commons License 2016.05.05 0 1 3004

Nekem Hoya R72-es van, ma kipróbáltam a - szintén gyári, nem módosított - Sony SLT gépemmel is gond nélkül működik. Hétvégén el is viszem magammal, jó móka! :)

Előzmény: KozO (3003)
KozO Creative Commons License 2016.05.03 0 1 3003

bandita39  b.racso Zorko II

 

A képek nem sajátjaim, egy ismerősök készítette őket. Tudom, hogy semmi buherálás nincs a vázzal az obi meg olyan amilyen, annak nincs köze hozzá. A "csodaeszköz" a  Hoya 720-as szűrő. Ez a kép egy Pentax K-r (10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Fisheye) készült, ez pedig ugyanazon vázon 18-55mm F3.5-5.6 kitobival. Korábban Pantax-DA vázzal ugyanez, ezek nem voltak módosítva.

 

SzekelyG Creative Commons License 2016.04.24 0 0 3002

Sziasztok!

 

Nikon AF 14mm 2.8D szűrőhöz szeretnék infra szűrőt használni.

Ezen az oldalon azt írják, Fuji TAC zselatin szűrővel olcsón megoldható:

http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?t=761942

 

Úgy láttam ez Japánból szerezhető csak be, ez lenne az? Ez a japán Amazon oldala:

http://www.amazon.co.jp/FUJIFILM-%E5%85%89%E5%90%B8%E5%8F%8E%E3%83%BB%E8%B5%A4%E5%A4%96%E7%B7%9A%E9%80%8F%E9%81%8E%E3%83%95%E3%82%A3%E3%83%AB%E3%82%BF%E3%83%BC-IR-78-10X/dp/B003OUVEGC

 

De ha valakinek van ötlete, hogy az Infra mellett a C-pol és ND zselatin szűrőket hol érdemes beszerezni a Nikon 14mm-hez, azt is nagyon megköszönném!!

 

 

denito Creative Commons License 2016.02.23 0 0 3001

Sziasztok!

 

Elado egy gyonyoru allapotu, nagyon keves expos, infrasitott Canon 20D (SN:183100908*), 2 akkuval, toltovel, fix 45.000 forintert.

 

valamint:

 

Phottix Aster radios vakukioldo (ado es vevo): 7.000-

Phottix Cleon vezetek nelkuli tavkioldo (ado es vevo) : 3.500-

 

Erdeklodni a 06-hetven-299-37-kilencvenen, vagy a denitos77kukachotmailpontcom-on lehet. Megtekintesukre, kiprobalasukra pedig Egerben, illetve Budapesten van lehetoseg.

kjanesz22 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 3000

Üdv ! Írnátok cégeket ahol foglalkoznak IR átalakítással ? LifePixel-t ismerem, esetleg vhol közelebb(vagy az a legjobb?)!

 

Köszönöm!

.timber>>code Creative Commons License 2015.12.04 0 0 2999
kjanesz22 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 2998
sanskrit Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2997

Udvozlet!

Koszonom az erdeklodest de el kell utaznom igy targytalan a hirdetes!

Sony NEX-3 infrared 720 vaz (sn. 2827146) 70e HUF
(ir -re atalakitott vaz, a szenzor elott 720 filter, eeassa-nal vasarolt)


Attila

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!