Keresés

Részletes keresés

eMM Creative Commons License 2005.10.27 0 0 467
Horgászboltban állandóan kapni lehet!
Előzmény: ximot (465)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.27 0 0 466
"Tévedni emberi dolog!" -mondta a süni, és lemászott a gyökérkeféről. "De a perverzió is az!" -morfondírozott, és visszamászott rá! ;-)
Előzmény: ximot (463)
ximot Creative Commons License 2005.10.26 0 0 465
Nem, ez főtt tojás csak a sárgája ebben a karikában nem jelent meg. Ma éjjeli kotoncolás célja volt a virágcserép és virágföld különválasztása. Hát nem unatkozott, alapos munkát végzett. Kaja megint elfogyott. A napokban fogok kertészkedni, remélem találok neki gilisztákat is.
Előzmény: eMM (464)
eMM Creative Commons License 2005.10.26 0 0 464
Épp tükörtojást falatozik a kis ínyenc?
Előzmény: ximot (463)
ximot Creative Commons License 2005.10.25 0 0 463
Süne éjjelente garázdálkodik a garázsban, a műanyag sörtéjű söprű a kedvence,teljesen meg van vadulva érte (szőranya effektus?). Párom ma leleményesen vett egy gyökérkefét... Ritán találkozunk, mert az egész nappalt átalussza, csak onnan tudom, hogy bent van az odúban, hogy a kaja mindíg elfogy. A tojás különösen népszerű. Egyébként hihetetlenül mókás, ahogy jár-kel, a feneke magasabban van, mint a feje, és a lábai...hát azokon mindíg nevetnem kell. :)))
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.21 0 0 462
A diófa levelében található anyagok a fa alatti növényzetre hatnak károsan, a sünire nem. Pl. finom teát is lehet fözni belöle. ;-)
Előzmény: ximot (459)
zildi Creative Commons License 2005.10.21 0 0 461

szerintem azóta Majacka normális alakzatot öltött és mivel önkiszolgáló étteremben étkezik, bizonyára lefogyott picinykét.

Sünci gazdik voltak látogatóban a napokban az esti órákban. Nem reméltük, de láttunk két sünit mászkálni és enni. Ilyenkor októberben már bizonytalan mikor jönnek elő, mert közeleg a hideg és bevackolják magukat. Hogy Süncit vagy Majckát, vagy egy másik tüskést láttunk?! hát azt bizony nem tudom.

Margit elmesélése szerint, nagy volt nyáron a forgalom és volt szaporulat is.

Előzmény: benőbéka (449)
Thor Creative Commons License 2005.10.21 0 0 460
Arra vigyázz, hogy nincs bennük beépített fék, tehát sose néznek úgy ki, mint aki jóllakott, és nem hagyják abba, amíg kaját kapnak. Így aztán az apró sünöket akár napok alatt is simán halálra lehet etetni. benőbéka tud dozírozást, mert kikupálódott belőle, amikor az övé volt kicsi, gondolom, mindjárt segít neked.
Előzmény: ximot (459)
ximot Creative Commons License 2005.10.21 0 0 459
Bolfo-port nem lehet kapni sehol??? Mindenhol hegyekben áll a bolhairtó, de ilyen nincs. Egyébként szerintem nem bolhás, ma mikor kint volt, átnéztem a rongyokat az odúban és elég tisztának látszottak. Biztos nem örült, hogy fedúltam, de mikor visszament bele, egyből elkezdett rendezkedni. Legalább van elfoglaltsága. Az etetésről azért lenne néhány kérdésem: Mekkora mennyiség a normális egy 185 grammos sünnek? Nem akarom túletetni, de azt sem akarom, hogy éhezzen. Ha lenne egy irányadó adat grammban, akkor azt már alapul tudnám venni. Most mindent elpusztít, amit eléteszek. Száraz macskakajára gerjed, vígan ropogtatja. A főtt-sült krumpli is bejött neki, meg a ropogós szalonnabőrkét is tizedelte. A csigákat egyszerűen kikotorta és nem kellett eki, pedíg abban bíztam, hogy ez bejön, a ház falán százszámra tanyáznak, csak le kell őket szedni. Fogtam neki élő tücsköt is, amit azóta nem hallottam ciripelni :))). Ugye az avart nem rágja? Azért kérdezem, mert diófa alól való, ami elég illatos, de tudtommal tartalmaz káros anyagokat is. De talán az ösztönei megsúgják neki, hogy mi a jó. Teszek fel egy képet a territóriumáról, amit kinyitva 20 négyzetméternyire lehet növelni (mínusz a kocsi kerekei). Új vizestál és kajás is kell neki mert ezt feldönti. Ma láttam egy jót, de igen húzós ára volt, lehet, hogy a mostaniakba rakok 1-1 nagyobb követ és úgy jó lesz. Ma reggel megfigyeltem, ahogyan iszik és eszik. Nagyokat puffog közben, néha meg megrázza magát... Nagyon jó fej!
Thor Creative Commons License 2005.10.21 0 0 458

Jahajj de aranyos a kis dög! :)))

A süni pont egy olyan állat, amin semmit nem kell stilizálni ahhoz, hogy tökéletes rajzfilmfigura legyen belőle. Najó, max. az alma kell a hátára :)

Előzmény: ximot (457)
ximot Creative Commons License 2005.10.21 0 0 457
Mai reggelünk. Megfogtam kesztyű nélkül, hát mégis veszek egyet, mert igen szúrós. Most kifejezetten szelíd volt. A hőmérséklet 14 fok volt egész éjjel.

ximot Creative Commons License 2005.10.21 0 0 456
Tudom, Bolfo. Az bizonyíték, nem ígéret.
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.20 0 0 455
Marketing.
Előzmény: ximot (454)
ximot Creative Commons License 2005.10.20 0 0 454
ximot Creative Commons License 2005.10.20 0 0 453
Mondjuk ha csak 1 hónapos körüli, akkor nem biztos, hogy bolhás. Olyan helyről való, ahol nem voltak háziállatok a közelben, esetleg csak vadállatok, de azok is csak elvétve. Ha elszaporodnak a bolhák, akkor őt Bolfo-porral fújom majd le, a környezetét (és az enyémet is) a sprayvel. Azért arra csak jó lesz ez a szer (ami a leírás szerint macskákra ártalmatlan)

Egyébként ilyen súllyal szinte biztos, hogy nem élte volna túl a telet, így azért örülök, hogy adhatunk neki egy esélyt...
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.20 0 0 452
Nem fogod a vakarózásból észrevenni, csak akkor ha a saját szemeddel látod. A mieinken volt néhány, de ez természetes.
Előzmény: ximot (450)
Thor Creative Commons License 2005.10.20 0 0 451
Én ezt a picit a 427-ben csak 5 percre tettem le a nappali közepére, és már szemmel láthatóan ugráltak a bolhák a padlólapon. Amúgy valóban, ha egy bármilyen sünt megfogsz, jóval nagyobb az esély bolhásra, mint bolhátlanra. Ők nem tudnak bolhászkodni a tüskéik között, csak tűrni.
Előzmény: ximot (450)
ximot Creative Commons License 2005.10.20 0 0 450
Megpróbálom majd ezt a Bolfo port, mivel a sprayzésnél nem sok került Sünére, csak a hátát fújtam le 1 nyomással. Hogyan tudok megbizonyosodni arról, hogy bolhás-e egyáltalán? Meg még nem fogtam, mert nem találtam olyan kesztyűt, amit biztonságosnak ítélnék. Majd holnap a xxxmaxxban. A ki-beállás megoldott, mivel mindentelpakoltam a földről, így a saját territóriumán kívül nem tud elbújni sehová. Reggel majd megnézem a kocsi alatt, visszateszem a "kerítés" mögé és úgy állok ki. Éjszakára nyitva hagyom a karámot, hadd kotoncoljon kedvére. Most, mikor benyitottam, éppen kint volt, de felkapcsoltam a lámpát, erre visszament az odúba. Tettem be neki egy puha pamutharisnyát, meg egy puha törölkozőt is. A hőmérséklet jelenleg 14 fok, ami éjjel valószínűleg le fog csökkenni 9-10 fok környékére, mivel a fűtés 22 órától reggel 6ig csak alapjáraton megy. Az odúban azonban kellemes meleg lehet, ezt abból gondolom, hogy mikor napközben a költözés és bolhászás idejére kihúztam a harisnyával, az nagyon jó meleg volt (azon feküdt). Egyébként le is szigeteltem az egész dobozt Austrothermmel, alul-felül-oldalt-mindenhol. Tettem rá egy rakat rongyot is, ahol meg a garázs falával érintkezik, oda 3 réteg Austrotherm tábla került. A kifutót is hasonló módon szigeteltem alulról, arra kartonlapot és egy deszkából készült kis dobogót tettem, azon van az avar, meg a két cserépalátét a vízzel és a kajával. Az egész kartonlapokkal van körbevéve, ami ugyan nem túl stabil, inkább a territórium határait hivatott jelölni. Végül is csak a kocsival kell megosztania azt a 20 négyzetmétert. Arra gondoltam, hogy hazazérkezés után rögtön be is állok majd, mert a motor melege legalább 1 órán át emeli a hőmérsékletet. Infralámpán még gondolkozom, esetle a kemény fagyok beálltával kerül bevetésre, szigorú felügyelet mellett, nehogy úgy járjunk,mint "Majac". Hogyan tudom hozzászoktatni őkelmét, hogy lámpafelkapcsolásra ne rohanjon vissza az odúba (azért látni is szeretném néha )...?
benőbéka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 449
Ez nem ér, mindig szegény Majackám testalkatán élcelődsz :)) Jó étvágya volt a szentemnek, hát tehetek én róla? :)
Azért azt megállapítottam, hogy egy bernáthegyit nem etetnék ezzel, rámenne minden vagyonom =:O

Amúgy azóta lefogyott ám! Zildi tudósított még valamikor nyár elején, hogy találkozott vele, és jóval sportosabb testalkatot öltött - hiába, a diéta :)
Előzmény: Thor (447)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.20 0 0 448
Tehéntejet ne adj a süninek! Többet árthat, mint használ. Szerezz kecsketejet, le tudod fagyasztani jégkockataróban, és egyesével felolvaszthatod. Szerintem fölösleges infrázni, még meg is fázhat. Ha van valami fűtés a lakóhelyén, akkor az elég lesz. A bolha pedig nem zavarja őket, a természetben is együtt élnek. Max. titeket csípnek majd meg. ;-)
Előzmény: ximot (436)
Thor Creative Commons License 2005.10.20 0 0 447

szép, egészséges sünné fejlődött, úgyhogy szerintem érdemes lenne az általam írtakat különös figyelemmel elolvasni

Szerintem is, meg a képeket is megnézni :) ez ugyanis igazán szolid megfogalmazás ez egy óriási, kövér, hurkáshasú sünre, akit Royal Caninon tápláltak bodybuilderré :)))

Előzmény: benőbéka (441)
Thor Creative Commons License 2005.10.20 0 0 446

Asszem már állati unalmas lehetek a Bolfo-porral, de elmondom mégegyszer: Bolfo-por :)

Ez az egyetlen szer, amit egészen kicsi állatokra elég biztonságosnak tart az állatorvosunk, akiben megbízom. Állatorvosnál, állatpatikában és néha hipermarketekben is lehet kapni. Be kell szórni vele a kis állatot. Nem felszívódó, hanem helyileg hat, ezért a) nem mérgezi meg azt, akire szórod, b) előfordulhat, hogy egyszer nem elég szórni, hanem két hét múlva meg kell ismételni, hogy az azóta kikelt bolhák is kapjanak belőle (csak a kifejlett bolhára hat, a petékre nem).

Előzmény: ximot (440)
partics Creative Commons License 2005.10.20 0 0 445
Vigyázz a kocsival, amikor ki/beállsz a garázsba, nehogy rámenj, ill. nehogy ki tudjon menni a süni. Reggel induláskor is ellenőrizni kell, hogy bent van-e a helyén. A lezárt garázsból nem tud kiszabadulni? Egészen lehetetlen helyeken is át tudnak jutni. Nálunk MINDENT megpróbált megrágni, a fűtéscsövet, a falat, mindent ahol valami kis lyuk volt, és feltételezte, hogy ott ki tudna szabadulni. Pedig amúgy nagyon jó helye volt.
Tegyél a házába valami rongyot, nagyon szeretnek alábújni.
Előzmény: ximot (438)
benőbéka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 444
Nagyon szívesen :)
Közben megtaláltam a Zöldmagazin sünös tanácsait: http://www.zoldmagazin.com/belso/sunok.html

Ő lenne Süne? Nagyon aranyos :) Hasonlít Majachoz :) Itt van róla egy kép, ami tavaly október 1-én készült róla, vagyis 1 hónapos korában:

Előzmény: ximot (443)
ximot Creative Commons License 2005.10.20 0 0 443
Köszi a tanácsokat, megfogadom őket.
Előzmény: benőbéka (441)
benőbéka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 442
Ja, még egy - az általam eddig meglátogatott állatkereskedések nagy részében nem szakember, hanem alkalmazott dolgozik, aki csak minimális szinten "ért" ahhoz, amit csinál...
Előzmény: ximot (440)
benőbéka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 441

Szia :)
Sajnos nincs túl sok időm, úgyhogy csak azt tudom javasolni, hogy olvass el mindent, amit itt a fórumon írtunk a sünök tartásáról. A zöldmagazinon (www.zoldmagazin.com) is van egy jó leírás a sünök tartásáról, etetéséről.
Tavaly szeptemberben került hozzám egy 10 napos süni, akit tavasszal elengedtünk - szép, egészséges sünné fejlődött, úgyhogy szerintem érdemes lenne az általam írtakat különös figyelemmel elolvasni. Nem nagyképűsködni akarok ám :))) , de felesleges a saját, de legfőképpen az állat kárára megtanulni valamit, amikor már van, aki megtapasztalta ugyanazt a helyzetet, és tud tanácsot adni.
Pár doldog, ami eszembe jutot, és fontos lehet:
- a sünök nem feltétlenül bolhásak, Majac bundájában 1 egész darab volt;
- egészen fiatal állatra nem lehet akármit ráfújni (ld. Thor beírását);
- Majac teljesen odavolt a száraz ropogós macskakajáért;
- az infrázással nagyon óvatosan!!! Szükség van rá, nehogy megfázzon a picur, de én ezzel okoztam komoly bajt a süninek - szabályosan hámlott a hasa, kirepedt a bőre (kiszáradt), vérzett, és hetekig fertőtlenítőszeres löttyel pacsmagoltam naponta xszer, mire megjavult...;
- a te Sünéd kb. egy hónapos lehet - Majac valszeg szept. 03-án született, és október elején voltam vele a fentiek miatt állatorvosnál, akkor volt 20 dekás;
- ilyen pici korában ő cumizott még, kismacskáknak való tejpótlószert kapott szemcseppentőből, később adagoltam neki mindenféle egyebeket, joghurtot, puha gyümölcsöket, konzerv és száraz macskakaját, lisztkukacot, bár ezt utálta :), tojást, másra nem emlékszem :);
- lakásban tartottuk, nem volt vele több gond, mint egy tengerimalaccal :) nem volt büdös, vagy agresszív, csak 6 hónapos korában kezdett elege lenni  a bezártságból;
- egy darabig vizet sem volt hajlandó inni, elég volt neki a "macskatej";

- tehéntejet ne adj neki, a sünök nem tudják megemészteni  a benne lévő laktózt, és hasmenést okozhat - kecsketejet ajánlottak itt is többen.


Na, hirtelen ennyi, időnként benézek majd, hátha lesznek képek is Sünéről. És ha tudok, szívesen segítek :)

 

Az állatfelszerelés boltot felétek nem ismerem, de (tisztelet a kevés kivételnek) megvan a véleményem róluk. Talán elég annyi, hogy mifelénk az állatorvos sem tudott hozzászólni a sünneveléssel kapcsolatos kérdéseimhez, mindent innen a netről szedtem le... Az itteni állatkereskedésben bármit eladnak, úgy tesznek, mintha értenének hozzá, hülyébbnél hülyébb tanácsokat adnak még a közönséges háziállatokkal (tengerimalac, hal, teknős) kapcsolatban is, hát még mit szóltak a sünhöz... Mióta kiműveltem magam az engem érdeklő állatokkal kapcsolatban (igazi szekértők könyveiből, tanácsaival), nem kérdezek tőlük semmit, sőt, nem is vásárolok ott. Kereskedők, igen minimális tudással az állatokról, akikkel foglalkoznak...

Előzmény: ximot (440)
ximot Creative Commons License 2005.10.20 0 0 440
Gondolod, hogy akkor az állatfelszerelés-boltban (ahol elvileg szakember dolgozik) a sok közül ezt ajánlották volna? Mondtam, hogy sünre lesz, erre ezt adták, nem a drágább fajtát.
Előzmény: Thor (439)
Thor Creative Commons License 2005.10.20 0 0 439
A matskák topicban valakinek pont ettől a szertől múlt ki a 7hetes kismacskája.
Előzmény: ximot (438)
ximot Creative Commons License 2005.10.20 0 0 438
Vettem bolhasprayt, insicticide2000 a neve, melegvérű állatokra lehet fújni, mert azokra veszélytelen. Kihúztam Sünét az odúból a rongynál fogva, ami láthatóan nem tetszett neki, de nem puffogott, csak meg volt szeppenve. Befújtam, majd visszament. Egyúttal átköltöztettem a másik garázsba, ami radiátorral fűtött, de teszek fölé egy infralámpát is, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet. Itt talán jobb helye lesz, remélem nem fogja zavarni, hogy naponta kétszer ki-be kell állnom a kocsival... Szerintetek, ha esténként nem jön ki a helyéről, felébresszem?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!