Keresés

Részletes keresés

casmari Creative Commons License 2005.10.08 0 0 363

Szia!

Itt lehet megtalàlni a versenyek programjait,hogy hol vannak és,hogy hol hova kell nevezni.

 

http://www.pointerclub.net/  

 

 itt a field trialrals  

vinni az egeret, majd a calendrier -ra klikkelni.Itt lefele görgetve,ott megtalàlod az idöpontokat.

ete = nyàri field trial

automne = öszi field trial.

Egy field trial nevezési dija =  38 euro.

Ugyan itt meglehet talàlni a resultats - nàl a Field Trials  eredményeket. (rà klikkelve)

 

Előzmény: HUGART (310)
casmari Creative Commons License 2005.10.08 0 0 362

Sajnos ez az Olaszoknàl van ,hogy ilyen kutyàkat vezetnek fel kiàllitàson.En magam is làttam sok ilyet Olaszban.Itt F-ban ilyeneket nemlehet làtni kàillitàson, ugyanis  nàllunk nagyok sokat, söt többet szàmit a munka, mint a kiàllitàs. Itt azok a kutyàk akik munkàra vannak ,csak akkor viszik kiàllitàsra,ha szükségük van a championatushoz lévö eredményre.Amugy nem.Tenyésztésben meg,csak azokkal lehet tenyészteni amelyiknek megvan a dyplàzia vizsgàlata, és A = mentes.Amugy màs dysplàzia  kategoriàban lévö pointerrel nem is lehet tenyészteni. Ugyanis a klub igy szabta ki a rendeletet.Ez épp azert van, mert sok szép kutya van,amik kiàllitàsra jàrnak csak , de sajnos a csipöjük nem jo.Igy hàt,ezekkel nemlehet tenyészteni.

Ugyhiszem minden orszàgnak megvan a sajàt elképzelése, és sajàt rendelete.Kinek mi tetszik,és mit akar csinàlni.Milyen egyedeket akar tovàbb tenyészteni.Itt nàllam az elsö a munka.

Előzmény: dreamypoi (361)
dreamypoi Creative Commons License 2005.10.08 0 0 361

Egyikőtök sem a tenyésztési részére gondol a két hasznosítási típusnak, hanem a kiképzésére. Én nem a kiképzésre gondoltam, mert az egyértelműen nehezebb a munkatípusnál. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a helyes út a tenyésztésben a jó kutya legyen szép is elv, mi ezt a vonalat követjük, persze mindenkinek szíve joga a saját útját járni.

Még csak annyit, hogy a munkakutyák, munka tenyészetekből, akiket láttunk pl. Barcelonában, Tullnban, stb. igencsak laposkúszásban, farokbehúzva, rettegve közlekedtek a kiállításon. Persze ez nyilván a bánásmód és tartás következménye is. A munkakutyák (itt gondolok pl. az olasz munkapointerekre) általában laposkúszásban esetleg a hátukon húzva vezethetők fel. A jó idegrendszer nem csak a munkában keresendő szerintem, hanem az élet minden területén.

Előzmény: casmari (359)
dreamypoi Creative Commons License 2005.10.08 0 0 360
Kedves Mókic! Ezt a mondatodat, Te sem gondolhatod komolyan: "A favorit kutyák már lassan mind veterán osztályosok, mégsincs új kutya a nyílt osztályban...", látszik, hogy ritkán vagy ott a kiállításokon. Vannak új kutyák, szépek, jók, még importok is. És sok fital kutya nyer, pl. Európa kiállítás tavaly, én kutyáim (3), Andi fiataljai (3), Juli fiataljai, Ammily, Monty, Adrienn fiatal kutyái, a közeljövőben is fog érkezni 2 import kutya az országba Angliából, stb. Azért Borsira vagy Ramsesre sem mondhatod, hogy öregek! Kérlek, Te is csak arról nyilatkozz a nyilvánosság előtt, amiről biztos tudással rendelkezel. Bocsáss meg, hogy helyesbítettem, de muszáj volt. Puszi: dreamypoi
Előzmény: mokic (357)
casmari Creative Commons License 2005.10.08 0 0 359

Szia!

 

Nézd nekem 20 éves tapasztalat utàn az a véleményem,hogy a ringben valo kutyàknak ,hidd el nekem sokkal könnyebb a helyzetük,mint a munkakutyàknak.Ez bàrmelyik fajtàra vonatkozik. Ugyanis ha treningezi öket az ember hamarabb megtanuljàk a ringben valo feltételeket, és viselkedéseket,és nem azt amit  egy munka kutyànak kell tudnia.A kiàllitàsokon, ott àltalàban tudjuk,hogy mit csinàl vagy milyen eredményt ér el a kutyànk.Ugyanis sajnos sok olyan biro van ,aki màr ismeri kivülröl a kiàllitàsi kutyàkat,meg a felvezetöket,és néha sajnos emiatt is vannak problémàk,mert a kutya, nem ugy lett biràlva ahogy kell, mert azt nézték aki felvezette,és ennek eredményében lett biràlva..(jo irànyban)Szerintem ez minden  orszàgban igy van. Aki sokat jàr kiàllitàsra tudja nagyon jol. Viszont kint a területen a field triàlokon , nemvagyunk benne bisztosak,hogy lesznek biràlva a kutyàink. Ugyanis ott bàrmi történhet.Lehet,hogy kikerüli a vadat,fel felreppenti, vagy elfut utàna,stb.... Vagy az is lehet , hogy egy màsik kutya jobban tetszik a bironak munkàban , és az kapja a jobb eredményt. Tehàt mind a kettönek meg van a rizikoja.De hidd el nekem egy munka kutya erösebb karakterü, és stabilabb mint egy kiàllitàsi példàny. Ugyanis lehet ,hogy a kiàllitàsi példàny szép , van, 100 CACIB -ja stb , de munkàra sajnos nemlehet bevetni,mert arra nem stabil.(nagyon sok ilyen van) Mig egy munka kutyàt, nyugodttan fellehet vezetni kiàllitàsokon is mert , az idegrenszere stabil. En igy gondolom ezeket a versenyeket. Nem akarok senkit megsérteni, mert mindenkinek megvan a sajàt véleménye.Az  én véleményem  ez.

Előzmény: dreamypoi (326)
mokic Creative Commons License 2005.10.07 0 0 358
Most olvastam a netboard pointeres fórumán, hogy van egy öreg fekete-fehér pointer kan Szentendrén a menhelyen.
mokic Creative Commons License 2005.10.07 0 0 357
...és még egy gondolat: sokaktól lehet hallani, hogy: mert mindig az xy tenyésztô kutyája nyer..., mindig ugyanazok a kutyák érnek el eredményeket... Persze, mert mindig ugyanazok az emberek viszik kiállításra a kutyáikat, évek óta! Hol vannak a fiatalok? A favorit kutyák már lassan mind veterán osztályosok, mégsincs új kutya a nyílt osztályban... legalábbis én nem nagyon láttam, tisztelet a kivételnek... Pedig minden versenyt úgy szép megnyerni, ha nem egy induló van, hanem minél több... szerintem...
mokic Creative Commons License 2005.10.07 0 0 356
Én nem a tenyésztôket okolnám, hogy kevés a FT-os pointer. Évek óta ezen fáradoznak-Lelkiismeretesen!- hogy egyre jobb képesség? almok szülessenek. Bárcsak minden fajtánál és minden tenyésztônél ilyen lenne a perspektíva, mint itt. Én is két igen-igen jó képesség? kutya gazdája voltam, vagyok és az, hogy nem lettek field triálos kutyák egyedül az én hibám, mivel részint tapasztalatlanságból, részint idô hiányába nem gyakoroltam és nem FT-oztam velük. Attól a képességeik megvoltak hozzá. Amiért nem aknáztam ki, nem okolhatom a tenyésztôt, mert nem az ô hibája. Nyilván mindig ugyanaz a pár ember hordja a kutyáját versenyekre, ôk szerepelnek. Az rajtunk múlik, hogy bôvüljön a kör. Ôk mindent megtesznek, mi pedig vagy élünk vele, vagy (többségében) nem. Amúgy a kiállításokon sem hemzsegnek a pointerek... általában... Pedig ha a szépség lenne a fô irány, és mindenki a kiállítási eredményekre hajtana, akkor nem egy-két kutya szaladgálna a ringben... Rajtunk múlik, hogy hova és hányszor visszük a kutyáinkat, nem a tenyésztôn...
dreamypoi Creative Commons License 2005.10.07 0 0 355
Úgy érzem kedves birdhunter hogy személyedben, már megint egy igazi cinikus, rosszindulatú szarkavaróra bukkant a pointeres csapat. Hozzászólásaidból arra következtetek, hogy kár minden szóért, hogy felvilágosítsunk mert kb. olyan próbálkozás, mint a levelibékának atomfizikát tanítani. Elvakultságod és szakmaiatlanságod, valamint az, hogy legalább 5 évvel vagy lemaradva a jelenlegi helyzettől (ld. szetterek munkavizsgájának eltörlése) nem hiszem hogy szívesen látott emberré tesznek sem pointeres körökben, sem ezen a topic-on. Ha azért jöttél, hogy piszkálódj, javaslom keresd fel a magyar vizslásokat, ott majd elemedben érzed magad. (Bár már így is az a sejtésem, hogy közülük való vagy.) Ez egy összetartó, békés, baráti társaság, semmi szükség egy békétlenkedőre, sem virtuálisan, sem a valóságban. Pá-pá
Előzmény: birdhunter (343)
Julcsika11 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 354

Ezt neked kell tudnod. A magyar kenneleket csak fikázod, mert mi dual purpose kutyákat tenyésztünk. Találj te olyat ami neked tetszik! Ha még ki is néz valahogy, sőt szép anyja, apja is minden rendben.

Azt hiszem eléggé képben vagyunk Európa, sőt a világ pointerállományával, de nagyon nehéz megfelelő fedezőkant találni. Talán te is segíthetnél, ha tényleg érdekel ez a dolog.

Amúgy te milyen fajtával versenyzel?

Előzmény: birdhunter (350)
mokic Creative Commons License 2005.10.07 0 0 353
Sziasztok Hát igen, biztos van olyan kutya, akit kemény kézzel kell fogni- nem vitatom egy percig se. Lehet, hogy nekem szerencsém volt, mert én ezt nem tapasztaltam az én pointereimnél. Szerencsére soha nem kellett testi fenyítést alkalmaznom náluk, bár mi nem FT-oztunk, hanem agilityztünk, de egy hangosabb szóból már tudták, hogy mit szabad és mit nem- szerencse... Amúgy egyszer volt kint terepen Spice nev? kutyim Benával- mert mi közel lakunk egymáshoz (3km). A mezôn egy nyuszi felugrott, majd az én "képzetlen" kutyám elsô szóra visszajött, Bena pedig elfutott a nyuszó után. Spice nagyon jó FT-s lett volna, úgy volt, hogy majd együtt gyakorolhat Benával, de a sors közbe szólt. Viszont amikor a párom mesélte, hogy a fülénél fogva lett felemelve a szegény, hogy tudja hol a helye azért elgondolkodtam, hogy több féle módon lehet nevelni egy kutyát és én erre nem lennék alkalmas. Bár lehet, hogy ez a módja a kiképzésnek, nem vitatkozom, a vadászok ezt jobban tudják... én nem tudnám megtenni... Amikor Sáregresrôl elhoztam Mókicot, utána sok pointeressel beszéltem, akik azt javasolták, hogy ne verjem a kutyát, mert annyira érzékeny a lelke ennek a fajtának, hogy lehet mindig félni fog tôlem. Hittem ezt és ehhez tartottam magam, hozzáteszem: nem bántam meg. Intelligens fajta, szóból is megért mindent. Most a kicsikkel szeretnék én is FT-ozni, sajnos Mókiccal már nem lehet, mert mióta kilôtték melôle Spice-t, fél a lövéstôl. Bár a vadászok azt mondták ez kinevelhetô belôle, nem tudom hogyan. Ha van valakinek ötlete, szívesen fogadom :-)))
birdhunter Creative Commons License 2005.10.07 0 0 352
Asszem már láttam szettert futni. Az angolok tök érdekesek, azok tényleg nem állják, hanem ülik a vadat.
Előzmény: HUGART (351)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 351
Hát eléggé lemaradtál, azt hiszem, hogy már van vagy 5 éve. Nem biztos, hogy ez a fajták érdeke, de ez van ezt kell szeretni. Ennek ellenére nemrég beszélgettem egy angol szetter tenyésztővel, aki elkötelezett showkutyás és ő mesélte, hogy két külföldre eladott kutyijuk is kitűnő minősítést ért el field trialon. Szóval azért ezek a kutyák sem reménytelenek. Nagyobb probléma, hogy a munkabírók közül is kevesen értenek az angol vizslákhoz. A pointereseknek szerencséjük van ott több az olyan ember, aki látott poit futni szetterbe már cinkesebb a dolog - nincs szetteres munkabíró (illetve hát max én lehetnék, de én inkább versenyzek). Tudod birdhunter az angolvizslák sem egyformák, mindegyik más stílusban, tempóban fut és az állásuk is más.
Előzmény: birdhunter (348)
birdhunter Creative Commons License 2005.10.07 0 0 350
Mely tenyészeteket érdemes megkeresnem?
Előzmény: Julcsika11 (349)
Julcsika11 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 349

Valóban a magyar munkachampion és mindenes versenyeken valaha résztvett poik már nyugdíjasok. De egyszerűen, mint már mondtam, nem mindenkinek van lehetősége a versenyzésre.

Itt a remek alkalom, ha ennyire érdekel a téma, van rá időd és helyed, szerezz egy jo pointert, vedd elő minden szakmai és anyagi tudásodat, versenyeztesd, csinálj neki egy tenyésszemlét (kiállítási eredmények nem is kellenek), egy HD szűrést. Hidd el, ha a kutya korrekt és pointeres küllemű, a magyar tenyésztők -köztük én is- 10 körömmel fognak kapni utána.

Előzmény: birdhunter (333)
birdhunter Creative Commons License 2005.10.07 0 0 348
A szetternek nem kell munkavizsga a championátushoz? De hát elvileg vadászkutya, vagy nem? Ez nagyon gáz. Ez mióta van? Nagyon le vagyok maradva....
Előzmény: HUGART (347)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 347
Hidd el én sem értettem teljesen egyet, illetve én másként csináltam volna. Ha már eltörölték, legalább a tenyésztési szabályzatba elő kellett volna írna min. a képességvizsgát. Én nem vagyok tenyésztő és nem szólok bele ebbe a dologba.
Előzmény: Julcsika11 (345)
Julcsika11 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 346

Én csak a tényekről beszélek. Egy kívülálló csak a versenyen nyújtott teljesítmény, alapján ítélhet, akárcsak a bírók.

Persze, nem csak vadász lehet rossz gazda, természetesen minden vevőt alaposan bevizsgálok. De az mindenképp jellemző, hogy az én elveim általában ellentétben állnak a vadászok elveivel.

Előzmény: HUGART (342)
Julcsika11 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 345

Hát igen, kiállításon is tapasztalatot kell sajnos szerezni ahhoz, hogy az ember tudja melyik bírónak a véleményére adhat. (Ez szomorú.)

Azt hiszem ez az öreg bölcs nem a pointerekre gondolt, mert a mi esetünkban hál' Istennek nem csak a gazdi pénztárcáján múlik.

Ne felejtsük el, hogy a Magyar Pointer Club álhatatosságának köszönhetően pointernél még mindig szükséges a szépségchampionátus megszerzéséhez a munkavizsga megléte.

Ha valaki kicsit ismeri klubunk történetét, nem mondhatja, hogy a magyar pointereseknek nem fontos a munka.

Ha akartuk volna -a szetteresek oldalán- mi is szépen eltörölhettük volna a munkavizsgát.

A vezetőség azonban egyhangúlag elvetette ezt.

Előzmény: HUGART (340)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 344
Nem biztos, hogy a vadász rossz ember. Kerülhet kutya rossz körülmények közé nem vadásznál is. Sajnos ez benne van a pakliban. Én speciel többek között ezért sem tenyésztek, nagyon utálnám magam, ha valamelyik gyerekem rossz körülmények közé kerülne akaratom ellenére, ne adj isten kínoznák, láncravernék stb.
Előzmény: Julcsika11 (337)
birdhunter Creative Commons License 2005.10.07 0 0 343
Édesapád tanítása jobban megragadt rajta. Sok sikert az utódhoz. 
Előzmény: HUGART (338)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 342
Kettőn áll a vásár, de néha egy harmadik és többedik tényező is közbeszól. A verseny más, mint a gyakorlás. Ott a vezető is izgatottabb, ezt megérzi a kutya, ott bírók vannak, másik kutya, vezető, más a terület stb. Sok tényező együttesen befolyásol, nagy szerepe van a szerencsének is.
Előzmény: Julcsika11 (339)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 341
Egyetértek, pl az egyetlen alomból ami Hugó után született egy kis kant vadászember vitt el, pontosabban annak a gyermeke ajándékként. Mondanom se kell a tranzakciót fenntartással fogadtuk, mert elveim szerint ajándékba nem adunk el kutyát, illetve vadászt inkább meg kell ismerni előtte. Végül mégis belementünk, mert az előző kutya is egy gordon volt. A vadász napokig az ölében hurcolta a kiskutyát annyira boldog volt. Azóta is rendszeresen küldenek képet és beszámolót a kutyáról, sőt a feleség kikereste, hogy mikor van a névnapja a kutyinak és azt is megünneplik. Szóval nem mondhatom, hogy hatalmas tapasztalattal bírok ebbe a kérdésben, de az az egy kellemes volt. Mondjuk alaposan körbejártam a dolgot:-)))
Előzmény: Julcsika11 (339)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 340

Jaj majd elfelejtettem, hogy én itt a kiképzésről beszéltem és nem arról, hogy a kutya, hogy néz ki. Egy szörnyűséggel tényleg nagyon nehéz a kiállításon eredményt elérni, de ahogy egy öreg bölcs mondta: Egy átlagos küllemű kutyával kiállításon szépségchampionátust elérni csak attól függ, hogy a gazdinak, milyen nagy a pénztárcája és, hogy mennyi kiállításra cipeli el a kutyáját. Hangsúlyozom ezt én is hallottam valakitől, bár tényleg van benne némi igazság.

 

Az is tény, hogy a hazai állományban több munkachampion is van (elsősorban a Sáregresi kennelben), és azok a kutyák rendelkeznek küllemi championátusokkal is! Azt azonban tényleg el kell fogadni, hogy kevés van belőlük!

Előzmény: HUGART (335)
Julcsika11 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 339

Bocs, a vadászokat nem akartam mind egy kalap alá venni, tisztelet a kivételnek, de a többségével rossz tapasztalatunk van.

Amúgy Royale-t gyakorlások alkalmával nem volt alkalmam megfigyelni, de versenyeken -fantasztikus futása ellenére- mindig kiesett, mert egyszer sem állt vadat. Azt nem tudhatom, hogy ez az "apró baki" a kutya vagy a tréner hibája. (?)

Előzmény: HUGART (336)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 338

Kedves birdhunter!

 

Tényleg nagyon sok jó hely van, csak az a kár, hogy inkább a külföldi vadászoknak és nem az olyan hülye kutyásoknak, mint mi vagyunk, akik megpróbáljuk megadni a kutyáinknak azt a lehetőséget, hogy annak éljenek, amire kitenyésztették őket.

 

Egyébként igenis volt kemény kéz, csak abban az időben a szüleimmel laktam és igen nehéz következetesnek lenni egy olyan családba, ahol a papám pl annak örült, ha Hugó jól megkergette a réten a madarakat és a nyuszikat, mondván legalább jól elfárad. És már bocsi, de ahhoz képest, hogy én őt hobbi célra vettem elég sokat kihoztam belőle InterChampion és ResCACIT (külföldi versenyen), bár itthon munkában nem volt olyan eredményes, de többször év munkakutyája is lett persze szettereknél). Most a fia van befogva és szerintem már sokkal rutinosabban nyúlunk hozzá, azért írom többesszámban, mert most nem én, hanem a párom vezeti, mert most más projektek futnak a családban.

Előzmény: birdhunter (321)
Julcsika11 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 337

Ja, és amíg Mo.-on nem alapvető erkölcsi norma az állatokkal való tisztességes bánásmód, addig nem is szándékozom vadásznak kölyköt eladni.

Igen a FT egy jó rosta, de ez egy hosszú folyamat. Vannak olyan rossz felépítésű kutyák, amik még jól futnak a mezőn, de ha ezekkel a kutyákkal tenyésztünk, előbb utóbb eljutunk az alkalmatlanig.

Tartom az álláspontom hogy egy pointer legyen jó és szép is. A küllem vizsgálatához pedig szükséges a kiállítások látogatása. A küllemi vizsgálatot nem csak a hülye és lusta kutyások találták ki, így megy ez az haszonállatok tenyésztésében is.

HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 336
Gratulálok hozzá! Tényleg egy fantasztikus kutya! Sokszor futott az öreg kutyámmal együtt gyakorlásnál. Őszintén mondva pazar futokája és nagyon jó állókája van!
Előzmény: casmari (322)
HUGART Creative Commons License 2005.10.07 0 0 335

Bocs én, ha jól emlékszem nem azt írtam, hogy könnyebb, mert igencsak nehéz megtanítani, hogy egy kutya szépen álljon, vagy normálisan fusson a ringben. Szerintem ezt viszont egy egyszerű alapképzéssel meg lehet valósítani. Ennek ellenére továbbra is az a véleményem, hogy a munkára való képzés sokkal nehezebb, hiszen ott nem elég a napi 10-20 perces gyakorlás. Ott bizony ki kell menni a területre, vad kell, fegyver kell, víz, de szerintem ezt neked nem kell elmesélnem, hiszen te is tudod. Itt nem elég, hogy külsőre szép a kutya, itt a belső öröklött tulajdonságoknak is fontos szerepe van. Bár én nem vagyok agrármérnök, és így kevesebb kompetenciám van ebben a kérdésben nyilatkozni, mint egy szakembernek.

 

Sajnos tudomásul kell venni, hogy sok tenyésztő leteszi a nagyesküt a munka vagy a kiállítás oldalára. Ezt szerintem mindenkinek szíve-joga eldönteni, bár személyszerint én nem értek vele egyet, bár hangsúlyozom én nem vagyok tenyésztő. Nekem sokkal jobban tetszenek azok a kutyák, akik egyaránt kitűnő küllem és munkaeredményekkel rendelkeznek. Szerencsére a hazai pointer tenyésztők igyekeznek mindkettőre kellő hangsúlyt fektetni - ami kifejezetten üdvözítő. Szettereknél más a helyzet, de erről egy másik topik szól :-)))

 

 

Előzmény: dreamypoi (326)
birdhunter Creative Commons License 2005.10.07 0 0 334

Ezért jó a fiel-trial. Ott kedvükre kereshetnek és élvezhetik a mezőt. A társas vadászatot igazábol a kontinentálisak sem élvezik. Egy jó német vagy magyar vizsla is csak szenved a téblábolásban.

Előzmény: Julcsika11 (332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!