Keresés

Részletes keresés

kplaszlo Creative Commons License 2007.06.25 0 0 20

A GKM honlapján találsz publikus infót az éppen futó pályázatokról. Bogarászd át aztán beszélj a polgármesteretekkel.

 

Pályázatíró embereket alighanem a Tempus Közalapítványon keresztül lehet a leggyorsabban keríteni: Tempus honlapja

 

A külterületi vezetékes lefedés nem reménytelen vállalkozás ott, ahol van 0.4 kV az adott területen (pl. telkes körzetekben túlnyomórészt van).  A BPL/PLC technika erről szól (Broadband over Power Line, Power Line Communications).

 

Ez a cég elég profi olyan rendszerek kiépítésében, amikkel az erősáramú infrastruktúrát hasznosítják szélessávú hozzáférési célra:

 

Hungarocom

 

Ha jól tudom EU forrásokat elnyert pályázatokban is résztvettek, sikerrel.

 

Nem rossz gondolat a vezetéknélküli megvalósítás sem, de ami WiFi alapon olcsón megvalósítható, azzal külterületeken nem sokra mész, mert a WiFi-nek kicsi a cellamérete, a  közeletekben lévő kistelepülésről már valószínűleg nem lehet biztosítani a lefedést. A profi mikrohullámú pont-multipont vezetéknélküli elérés pedig meglehetősen drága dolog, nem túl reális arra a szitura, amit vázolsz.

 

V-SAT alapú elérés az egyetlen igazán reális megoldás arra a helyzetre, amiben arra felétek néhányan vagytok.

 

Pl. a Hungaro-Digitel céget merném javasolni:

 

HDT honlap

 

Olyan megoldást kell kérni tőlük, ami egy V-SAT végpont kapacitását megosztja WiFi-vel néhány közeli végpont között (a telkes körzeten belül). Az önálló V-SAT elérés, amikor egy végpontra egy előfizető jut költségben elég húzós.

 

Kezdd el körüljárni a dolgot. Én ugyan inkább csak elvekkel és koncepciókkal nomeg az alap-infrastruktúrával szoktam foglalkozni, amikor a szélessávról van szó, de ha elakadsz a gyakorlati dolgokkal, akkor az iparágban dolgozó Jóbarátokat megkérhetem, hogy segítsenek.

 

A profilomban megtalálod az e-Mail címemet. Oda írj majd alkalmasint.

 

Előzmény: OldBluesMan (19)
OldBluesMan Creative Commons License 2007.06.25 0 0 19
Marcalitól délre, tíz km, bizony, kis település és külterület. Ezért írtam a vezetékes hálózatról, egy fogyasztó kedvéért nem lesz itt soha vezetékes hálózat. Ezt tudomásul is veszem, nincsennek túl nagy igényeim a sebességet illetően. Ha a nappalit el lehet érni, különféle egyedi reszelgetéssel, ahogy írod, azzal jó darabig elégedett leszek.
Van a faluban, aki szintén rá van kattanva a szélessávra, és már régóta keresi a megoldásokat, de sehonnan konkrét bíztatást sem kapott. Ez az Uniós pályázatos dolog, bíztosan jó lenne, ha súgnál valami címet hol lehet utánna nézni, és esetleg vezeték nélküli kivitelezőket, ha ajánlani tudnál, akik ezen a környéken számításba jöhetnének...
Előzmény: kplaszlo (18)
kplaszlo Creative Commons License 2007.06.24 0 0 18

OldBluesMan> soha nem lesz vezetékes kiépítettség és a vezeték nélküli szolgáltatók is messze kerülték eddig ezt a helyet.

 

A vezetékes szélessáv biztosan odaér, kérdés hány év múlva, a vezetéknélküli fix végponti viszont nem túl izgalmas a kistelepülések belterületén, annál inkább a külterületeken, a mobil szélessávot pedig azért az EDGE-ben is meg lehet úgy reszelgetni különféle trükkökkel, hogy nagyjából a sima GSM/GPRS stabilitását nyújtsa, de nagyobb átlagsebességen. A sima GPRS a vezetékes dial-up (modemes) elérés sebességét sem tudja. Nem jó a vezetékes szélessáv helyettesítésére.

 

Felteszem, hogy ha a Pannon most valóban hasonló teljesítményproblémákba szaladt bele néhány kistelepülésen az EDGE-dzsel, mint 2002-ben a Voda országosan a GPRS-szel, akkor ki fogják találni a megoldást a problémára. Megvannak a kipróbált "szakácskönyvi receptek" a szűkös agregát sávszélességek kezelésére. A Voda is elég rendesen megküzdött végül a problémával, már amennyire a sima GPRS-en meg lehetett vele küzdeni.

 

Érdekes lenne tudni, hol laksz! Amiket eddig írtál, abból az derül ki, hogy alighanem jogosult lesz a település EU forrásbevonással történő szélessávú fejlesztésre. Ha igen, akkor a polgármestert rá kell dumálni, hogy kerítsen olyan szolgáltatót, aki hajlandó lesz a település szélessávú ellátására pályázni. Érdemes a környékbeli településekkel összefogva belevágni a dologba.

 

A 20 kilométerrel kapcsolatban olyanokat kellene kérdezned, akik bitszinten ismerik a 3G rendszereket. Külső irányított (nyereséges) antennákkal és kedvező domborzati viszonyok melett általában elég szép távolságokat lehet a mikrohullámú frekvenciasávokban áthidalni, a 3G azonban egy elég bonyolult felépítésű cellás struktúrájú rendszer, amiben amennyire tudom aligha lehet a cellastruktúrából kilógó kliens (készülék) oldali durva maszek buherákkal jó eredményt elérni.

 

Előzmény: OldBluesMan (17)
OldBluesMan Creative Commons License 2007.06.24 0 0 17
Jól látod a dolgot, én is azért csaptam le azonnal a Pannon akciójára, mert ahol én használom soha nem lesz vezetékes kiépítettség és a vezeték nélküli szolgáltatók is messze kerülték eddig ezt a helyet. Nagyon is meg lennék elégedve ebben a helyzetben, ha úgy működne, mint hétköznap nappal, esetleg kicsit lassulhatna is estére, nem zavarna.
Ügyfélszolgálattal fel vettem a kapcsolatot, 10 munkanapon belülre igértek egy tecnikusi megkeresést. Annyit mondtak, hogy nem érkezett ilkyen panasz még erről a vidékről...persze, ha igen, miért mondta volna el nekem.
Azért is kezdeményeztem ezt a topikot, hogy megtudjam, másnál mi a helyzet, más helyről használóknál hogy megy.
A 3G-t igérik a balaton környékére. én innen légvonalban 20km-re vagyok, kiváncsi vagyok elér e ez idáig...
Előzmény: kplaszlo (16)
kplaszlo Creative Commons License 2007.06.24 0 0 16

Az EDGE cellában jóval nagyobb "hulladék sávszélesség" van, mint egy sima GSM cellában.

 

A problémádra a magyarázat az lehet, hogy a Pannon akciós mobil szélessávja elsősorban azokon az EDGE-dzsel lefedett kistelepüléseken lett igazán népszerű, ahol semmilyen vezetékes vagy fix végponti vezetéknélküli (WiFi alapú) nincs, még a legfapadosabb minőségű  barkácsműhely szintű sem. Ezeken a helyeken kvázi ADSL pótló célra használják a mobil szélessáv EDGE szintjét (a 3G sokára fog ezekre a kistelepülésekre eljutni).

 

Ami korábban a Vodával történt a sima GSM/GPRS alapú eléréssel országosan (és ezért később elég nagy balhé is lett a dologból), nagyjából hasonló lehet a helyzet az előbb említett kistelepüléseken a Pannon rendszerével, ha az általad tapasztalt probléma tömeges. Ha ez így van (ha a probléma tömeges), akkor ez azért van, mert túlterhelődnek a celláik, hiszen ezeken a kistelepüléseken egyidejűleg túl sokan csatlakoznak egyidejűleg az EDGE celláikon keresztül az Internethez, és ez a hálózat eges részeinek túlterhelődéséhez vezet. Feltehető, hogy ezeken a kistelepüléseken az akciós ajánlatokon fölbuzdulva sokan, a vártnál többen fizethettek elő a Pannon mobil szélessávra.

 

Országos balhé nyilván nem lesz a dologból, főképp azért nem, mert a Pannon a Vodától eltérően aligha kényszerül rá a szolgáltatási feltételek egyoldalú módosítására, hiszen a lakosságnak csupán viszonylag szűk, 10% alatti részét érinti a dolog párszáz kistelepülésen.

 

Mindkét érték (a lakosság százaléka  és az érintett kistelepülések száma) folyamatosan csökken.

 

Próbálj a Pannonnál hozzáértő szakikkal beszélni a problémádról. Lehet, hogy egyedi jellegű az oka.

 

Előzmény: OldBluesMan (15)
OldBluesMan Creative Commons License 2007.06.24 0 0 15
Ez rendben is van, köszi, hogy ezt elmagyaráztad, a prolémám, "időnként rövidebb időre akár a nulla közelébe is lecsökkenhet " helyett, nekem ebben az időben időnként és rövidebb időre működik csak, a többi időben egyáltalán.
Korábban sima GPRS modemmel (Nokia 6310) használtam, vodafone előfizetéssel, és az ugyan lassú volt és drága, de legalább használható ebben az időben is. Gondolom, abban a renszerben ugyanúgy "hulladék sávszélességet" használtam.
Előzmény: kplaszlo (14)
kplaszlo Creative Commons License 2007.06.23 0 0 14

OldBluesMan> tegnap este annyira használhatatlan volt, hogy még ezt a beírást sem tudtam elküldeni...és reggel ugyanolyan térerő mellet megy tökéletesen.

 

Az aktuális sávszélesség, amihez egy GSM/EDGE cellában hozzájutsz nem a térerősségtől függ, hanem a cella aktuális forgalmi terhelésétől. A GSM rendszerre jellemző, hogy adatátviteli célokra (pl. Internet elérésre) a beszédkapacitás mellett fönnmaradó un. "hulladék sávszélességet" hasznosítja. Délután-este a magasabb prioritással kezelt beszédforgalom elég jelentős, ilyenkor a "hulladék sávszélesség" időnként rövidebb időre akár a nulla közelébe is lecsökkenhet, ez okozza a jelenséget, amiről írsz és az, hogy a lecsökkent hulladék sávszélességért csúcsidőben eleve több Internet haszáló "küzd". Emiatt az időszakosan jelentkező kettős terhelés miatt, valamint a GSM/EDGE-re jellemző közepes agregát sávszélesség miatt igen erősen fluktuál az Internet elérés effektív sávszélessége.

 

A 3G hálózatrészekkel lefedett területeken jóval nagyobb a cellák agregát sávszélessége, a beszédforgalom hatása pedig eleve elhanyagolható.

 

Előzmény: OldBluesMan (8)
OldBluesMan Creative Commons License 2007.06.22 0 0 13
A 200k körüli nekem is megfelelne, ha képes lenne mindíg produkálni.
Kérdezem, hogy mely részeket jelent ez az országnak, ahol jártál már, és hogy este, csúcsidőben használtál e MSN, Skype, Chat programokat és ezek mentek-e rendesen ebben az időben
Kösz
Előzmény: Lacc001 (12)
Lacc001 Creative Commons License 2007.06.21 0 0 12
Ez sajnos így igaz, nekem még sehol nem sikerült Pannon-al 1.3 Mbps fölé menni. (Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy valakinek sikerült e már 2-3 Mbps?)

Ettől eltekintve elégedett vagyok, árban szerintem így sem rossz és 200k körüli sebességet eddig gyakorlatilag mindenhol el tudtam érni az országban amerre jártam, ami nekem már a használható kategóriába tartozik.
Előzmény: Fido Dido (5)
napalm. Creative Commons License 2007.06.20 0 0 11

gyakori használatnál (mármint programok le- és feltöltése, ftp-zés (nem kimondottan warez) elhiszem hogy jó a villámgyors net. és oda kell is.

de te szélsőséges lehetsz;)  mármint nethasználó.

Előzmény: Fido Dido (10)
Fido Dido Creative Commons License 2007.06.20 0 0 10

Én szeretem, ha villámgyors a net. Pl. ha a winfos frissít, vagy programot töltök le/fel, és miközben keresek valamit a neten, és nem érezhető. Persze nem kapnék infarktust, ha nem 7.2-vel menne. :)

A százalékos lefedettség pedig eléggé fizetőképes kereslet függő.

Előzmény: napalm. (6)
Fido Dido Creative Commons License 2007.06.20 0 0 9
Nekem időponttól függetlenül megy a HSDPA 3.6-tal. Bp és Vecsés van tesztelve. :)
Előzmény: OldBluesMan (8)
OldBluesMan Creative Commons License 2007.06.20 0 0 8
7,2? 1,8? ezek olyan számok, amik álmomban sem jönnek elő (még) :)
egy hónapja 33 kbps nem tévedés! volt az elérhető legnagyobb sebesség, és ugye 200 MB egy hónapban. Banki átutalás olyan lassan ment, hogy mire az oldalt letöltötte, nagyon gyakran túlléptem a rendelkezésre álló időt, s kezdhettem az egészet előlről.

Szval, nekem megváltás volt ez a lehetőség, el is fogadtam azonnal a Pannon kínálta megoldást. És csak ámultam, mikor 220 k-val jött le folyamatosan a MediaPlayer11.

Bizony, az országban élünk páran, akik nem nagyvárosból akarunk szörfözni. Akik hasonló helyen élnek, mint én ajánlani tudom. Az lenne jó, ha a helyszinen ki lehetne próbálni náhány napra a vásárlás előtt, Ehhez lehetne a szolgáltatóknál biztosítani ilyen lehetőséget, de sztem egyiknél sincs. Marad az ismerősöktől kölcsönkérés, már ha van. Ez a 2 év hűség, azért nem kis idő.....mielőtt aláírod, nézzd meg a másik szolgáltatóét is. Ezek az elméleti számok meg lefedettség annyiban izgalmas csak a magamfajta felhasználónak, hogy az adott helyen melyik a jobb, esetleg a közeljövő fejlesztési tervében én hol állok.

Gyakorlati tapasztalat: tegnap este annyira használhatatlan volt, hogy még ezt a beírást sem tudtam elküldeni...és reggel ugyanolyan térerő mellet megy tökéletesen.
Érdkelne, más felhasználóknál is meghal este?
Előzmény: napalm. (6)
itakdalse Creative Commons License 2007.06.20 0 0 7
van már cardbusos hozzáférés?
napalm. Creative Commons License 2007.06.20 0 0 6

no de mennyi helyen elérhető?

pár nagyváros?  a kisebb települések felejtősek...

most őszintén, böngészésre nem elég az 1.8?

hova kell neked 7.2?  ki használja ki a 7.2-t? illetve a netezők hány százaléka fogja kihasználni (jelenleg)? aztán persze biztos fordul a kocka és szükség lesz a sebességre de egyenlőre inkább a százalékos lefedettségre kellene koncentrálni.

Előzmény: Fido Dido (5)
Fido Dido Creative Commons License 2007.06.20 0 0 5

Azt azért kalkuláld bele, hogy a T-Mobile azt jelöli, ahol garantáltan tudja a 3.6-os HSDPA-t. A Pannon 1.8-3.6, és ennek egy része UMTS.

Azt is érdemes megnézni, hogy a T-mobile most fog váltani 7.2-re.  

Előzmény: napalm. (4)
napalm. Creative Commons License 2007.06.19 0 0 4

igen, láttam, de az csak egy kimondott szolgáltatórol szól.

 

itt mindháromról lehet diskurzust folytatni.;)

 

majd ahogy egyre többen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, egyre több tapasztalat lesz, úgy lesz létjogosultsága ennek a topiknak.

 

2007.06.19

ahogy nézegettem a pannonak a legnagyobb a lefedettsége országosan:

pannon : http://www.pgsm.hu/egyeni/ugyfelszolgalat/lefedettseg/

árak : 3450 HUF/ 3 gb,  6450 HUF/ 10 gb  (az árak 2007.09.30-ig érvényesek, azután a duplájára emelkedik)

a mindig aktuális árak : http://www.pannon.hu/egyeni/tarifak/mobil_internet/

 

t-mobile : http://www.3g.hu/elerhetoseg/magyarorszag/3g/index.uhtml

árak : net 50 (mb) :1890 HUF;  net 2 gb : 5790 HUF;  net 5 gb : 9590 HUF;  net 15 gb : 14990 HUF

a mindig aktuális árak : http://t-mobile.hu/egyeni/tarifak/havidijas/dijszab.pdf

 

vodafone : http://mapinfo.vodafone.hu/mapxtreme/Content.aspx

árak : 5000 HUF / 5 gb (extrém használat esetén pl.: torrent, dc, p2p, amúgy korlátlan hozzáférés webezésre, e-mail-ezésre)

a mindig aktuális árak : http://www.vodafone.hu/keszulekek_tarifak/elofizeteses_tarifak_7.html

Előzmény: kplaszlo (2)
OldBluesMan Creative Commons License 2007.06.19 0 0 3
Sziasztok!

Engem a szélessávú mobil netezők tapasztalata érdekelne. Elsőnek bemásolnám a másik topikba írt hozzászólásomat


"Sok év Vodafone Net használat után közel egy hónapja tértem át a Pannon szélessávúra. Az árral és a sebességgel is meg vagyok elégedve, korábban megszokottakhoz képest szenzációs. És végre megmozdult azóta az állóvíz és egyre jobb kínálat van ezen a téren, (a vodánál is elindult).
Ami nem tetszik, hogy egyértelműen érezhető a lassulás abban az időszakban, mikor sok a netező. Vannak esték, amikor a kapcsolattartó programokat (chat, msn, skype) lehetetlen használnom. Arra lennék kiváncsi, mi a tapasztalata más helyről használóknak. Esetleg valami beállítással lehet-e stabilabbá tenni. Én Marcali-tól délre kb 10 km-re használom."
kplaszlo Creative Commons License 2007.06.19 0 0 2
Előzmény: napalm. (-)
Dundy Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1
Ez engem is érdekelne, főleg, hogy mindhárom mobilszolgáltató csökkentette a mobil internet árait.

Van erről valahol máshol a fórumon szó?
napalm. Creative Commons License 2007.06.19 0 0 topiknyitó

akkor kérem tessék, lehet a tapasztalatokat megosztani.

nekem egyenlőre még mindig dsl-em van.

de ki tudja mit hoz a jövő...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!