Szeretnék segítséget kérni Tőled lúg beszerzés ügyben, megírnád konkrétan hol szerzed be a lúgot, ugyanis ahol eddig vettem, már kétszer is túl gyenge lúgot adtak
így a főzés se sikerült. Majdnem a szomszéd faluban lakok. email-be is írhatod ha ide nem szeretnéd ki írni.
Elkészült életem első szappanja, színezék és illatanyagmentes. Pénteken lesz 4 hetes, már alig várom, hogy kipróbálhassam. A vágás nem lett tökéletes, de majd csiszolok a technikán. Időközben felfedeztem egy kecsketej árusító helyet, lefagyasztottam későbbre. A kecsketejet meddig lehet fagyasztva tárolni?
Hááát, ez is olyan, hogy nem árt némi gyakorlat. De aztán már megyeget...
Elkövettem egy-két hibát, végül tök jó szappant kotyvasztottam (az igazi a 2× főzött).
Ha lesz egy kis időm, lehet, hogy teszek fel néhány képet az Indafotóra.
Az első adag alapanyag alig akart összejönni (kollégák, stb.), aztán fél évre rá, épp' a minap, amikor már nem tervezem a főzést, szól az egyik kollégám, hogy volna 27 liter használt étolaj... Megköszöntem, visszamondtam... :-) Még a tavaszi adagból is van egy csomó... Meg is főzném, de kinek adjam? Kinek kell 'fél köbméter' üstös szappan?
(Most mészkénlé kotyvasztás előtt állok.. :-) Pont ma jött meg a fokoló.)
mit ahogy ígértem ,tudósítok a tapasztalataimról,elkészült az első,és azóta már több szappan,anyu szeretett volna kecsketej szappant,de én fertőződtem meg köztetek:-),köszönöm az útmutatást,nagyon sok hasznos bejegyzéseket találtam a blogjaitokon!
Szia,én csak kezdő vagyok de annyit látni a szappan kalkulátor alapján,hogy nem jó a recept, ricinus olaj sok van benne,mindenhol azt olvastam hogy max 5% lehet használni
Ismeritek a mondást: Sokat akar a szarka de nem bírja a farka.
Ma tettem egy sikertelen kísérletet a meleg eljárás kapcsán. A végeredmény a képen. A szín nagyon szép (nekem) az állag pocsék. A legfontosabb kérdésem az, hogy lehet-e kezdeni vele valamit. Újrahasznosítani? Még csak két órája készült el de már most látom, hogy nem lehet kivenni a formából. Inkább majd csak kikanalazni. :(
250g szűz kukorica olaj, 250g oliva olaj, 150g ricinus olaj, 150g szőlőmag olaj, 102g NaOh, 304g víz. Ezek voltak az összetevők. Dupla falú lábosban a tűzön csináltam. Vízköpeny a massza körül. 80 fok körül szétvált az anyag. Olyan lett mint amikor a fehérje kicsapódik. Ezártam a tűzhelyet, hűtöttem, turmixoltam. Majd összeállt ismét, de a nehezen keverhető darabos folyamat kimaradt. 50 fok körül hozzátettem a sütőtök pürét 3ek, rizslisz, illót.
Közben már én is találtam választ a kérdésemre az interneten olvasgatás közben. Az okozta nálam a zavart, hogy azt gondoltam helytelenül, hogy a lúg a szappanosodási folyamat során 100%ban maradék nélkül átalakítja az olajat szappanná. (vivételt képezett volna a SF) De már tudom nem így van. Köszönöm a fáradozásodat!
Szerettem volna, ha a feltett kérdésre a szerző vagyis Omar Anyu válaszol ... de még nem kaptam visszajelzést a levelemre. Addig is röviden megpróbálkoznék egy válasszal.;)
Mivel az olajokból a szappanosodásban a zsírsavak játszanak szerepet, ezért nem az elszappanosodás elősegítése a feladata a telítetteknek, hanem maga a szappanképződés, ahogy a telítetleneknek is. Érdemes megfigyelni a Soapcalcban, hogy mely zsírsavakból mennyi kerül a szappanba az olajok által. Így mindjárt kiderül az is, hogy nem egyfajta zsírsav marad a finisben a %-os arányból kiindulva. Az extrát azok az el nem szappanosodó összetevők jelentik melyek érintetlenül maradnak a szappanban és amik minden olajban mások, nagyon mások. Másrészt azért ésszerű többféle olajat keverni, mert így érhető el a zsírsavak változatos aránya a különböző szappanokban ami nem csak az SF tartalmát befolyásolja, de az egyes szappansók arányát is. Más zsírsavakból más szappan lesz és ezek befolyásolják a szappan legfontosabb tulajdonságait, a habzást, keménységet, tisztító hatást. Azért készítünk többféle szappant mert mindenkinek más bőre van, különbözőkeménységű vizet használ stb. amit érdemes figyelembe venni.;)
Elolvastam kétszer is a tanulságos írást mely újabb kérdőjeleket vetett fel bennem. Megpróbálom összefoglalni az olvasottakat. Csak a hideg eljárásról beszélek mert a szappankészítők leginkább ezt az eljárást alkalmazzák.
Amennyiben egy szappan elkészítése során többféle olajjal dolgozunk és azt a SF szabályainak megfelelően mérjük ki akkor mindig az az olaj marad bent a szappanban SF-ként amelyben több a telítetlen zsírsav.
Ha jól értelmeztem az írást ez a lényeg. Illetve, hogy teljesen mindegy milyen fázisban adjuk hozzá egyik vagy másik összetevőt. Az ökölszabáj a fenti.
OK.
A kérdés ami felvetődött bennem, hogy az elszappanosodás folyamatában - ami magas hővel is jár- a telített zsírsavakban gazdagabb olaj összetevői mennyire maradnak bent a végtermékben. Azaz a kész szappanban csak a SF-ként működő olaj értékes anyagai maradnak meg? A szappanosodási folyamat során azon olaj melyben több a telített zsírsav annak a funkciója csak a kémiai reakció elősegítése? Kérdezem ezt azért mert sokan készítenek 3-5 fajta olajból szappant. Ha igaz az, hogy a lúg képes szelektálni az olajokat, hogy melyikkel lépjen legkevésbbé reakcióba- ami a SF-et fogja képezni- akkor nincsen értelme kettőnél több olajat alkalmazni. Hiszen a SF-et úgy is egy olaj fogja képezni az összes többi pedig elszappanosodik, "értéktelenné válik".
A technikai kérdésedre pedig következő a válaszom ...
Ha a masszád már formában van és kezd kötni egy kiskanállal szépen oldalról befelé felhúzhatod - ezzel egy nagyon szép habos hatást alakíthatsz ki. De rengeteg módja van a felületi dekorációnak, a youtube -on biztos találsz videót is a témával kapcsolatban.:)
Elkapott minket is a gépszíj. Legyártottuk első szappanjainkat. Azt gondolom nem is sikerültek rosszul persze a próba még több hetet várat magára. Minnél többet olvasgatok és nézegetek képeket a neten annál inkább magával ragad e tevékenység és a tökéletesség utáni vágy.
Nem tudom mit fog hozni a jövő, milyen irányba fogok elindulni, de pillanatnyilag úgy érzem, hogy az egyszínű, megjelenésében is a naturalizmust sugárzó szappanok állnak leginkább a szívemhez közel. Ahhoz, hogy az általam megálmodott szappant le tudjam gyártani lenne két kérdésem kezdőként. Egy technika és egy elvi.
Elvi kérdés: Nem értek valamit. Úgye úgy készítjük a szappant, hogy a felhasználni kívánt olajakat összeöntjük, felmelegítjük majd a lúggal összeöntjük. Van a SF. Sokszor olvasom, hogy SF-nek ilyen-olyan olajat használtam. A lúg honnan tudja, hogy melyik olajat szeretnék meghagyni SF-nek mikor össze vannak öntve? Vagy ez úgy működik, hogy tudjuk hány gramm lúg hány gramm zsíradékot tud elszappanosítani. Ennek megfelelően keverjük be a masszát a SF-nek szánt olaj nélkül. Mikor már nem képes a lúg dolgozni akkor tesszük hozzá a kb 5%-nak megfelelő SF olajat? S ekkor az "érintetlenűl" marad a masszában?
Technikai kérdés: Azt szeretném megtudni hogyan tudom megvalósítani azt, hogy a téglatest öntőforma tetején a szappan nagyon rusztikus (egyenletlen) maradjon? Nem szeretném elsimítani, inkább a cél az lenne minél egyenetlenebb maradjon. Szeletelés után nekem úgy tetszene jobban.
Nagyon jól csináltad, a macerátumot nem hűtőben kell tárolni. Nyugodtan tedd ki napos helyre.;) Ha a növények levelét teljesen befedi az olaj, nagyon sokáig eláll.:)
Miért tárolod a macerátumokat hűtőben? Még nyár közepén szedtem diófaleveleket, azokból próbálok macerátumot készíteni, de fogalmam sincs, hogyan kellene. Már vagy egy hónapja olivaolajban áznak a kissé szárított diólevelek. De én nem tárolom hűtőben. kellene? Egyáltalán, meddig lehet így tárolni?
Sziasztok, Hűtős macerátumos kérdés megoldódott! ...elolvastam az olaj címkéjét: "+7°C alatti tárolás esetén az olaj zavarossá válhat, szemcsék képződhetnek. Ez teljesen természetes folyamat, mely a termék miőségét nem befolyásolja. Az olívaolaj szobahőmérsékleten újra kitisztul."
...és így is lett! A kiválások teljesen feloldódtak szobahőmérsékleten, a macerátumaimnak semmi bajuk. Felesleges aggódás volt a rengeteg munkám kárba menetele kapcsán. Tanulságos volt.
Sziasztok! Tapasztalt macerátumot hűtőben tárolóktól kérdezném: 2 hét után a képen látható módon néz ki mind a 4 üveg szűrt macerátumom (körömvirág, rozmaring, citromfű, menta). Ez normális, így kell kinéznie? Esetleg ez penész?
Kipróbáltam a szappant. Semmi baja! :-) Amit tanultam belőle, hogy ha már kemény szappant teszek betétnek egy másikba, akkor figyelni fogok rá, hogy egyforma kemyénséget monsjon rá a soapcal számoló, mert a fehér betét keményebb és így kicsit másképp fogy a barna és a fehér rész.