Keresés

Részletes keresés

Grumi Maci Creative Commons License 2014.09.24 0 0 11346

Szeretnék segítséget kérni Tőled lúg beszerzés ügyben,  megírnád konkrétan hol szerzed be a lúgot, ugyanis ahol eddig vettem, már kétszer is túl gyenge lúgot adtak

így a főzés se sikerült. Majdnem a szomszéd faluban lakok. email-be is írhatod ha ide nem szeretnéd ki írni.

Előzmény: selgir (11343)
duygu Creative Commons License 2014.09.23 0 0 11345

Elkészült életem első szappanja, színezék és illatanyagmentes. Pénteken lesz 4 hetes, már alig várom, hogy kipróbálhassam. A vágás nem lett tökéletes, de majd csiszolok a technikán. Időközben felfedeztem egy kecsketej árusító helyet, lefagyasztottam későbbre. A kecsketejet meddig lehet fagyasztva tárolni?

Jani71 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 11344

Nini! Egy régi biciklista! ;-)

Üdv újra itt!

Tavaly ősszel főztem szappant a hsz-aid alapján.

Hááát, ez is olyan, hogy nem árt némi gyakorlat. De aztán már megyeget...

Elkövettem egy-két hibát, végül tök jó szappant kotyvasztottam (az igazi a 2× főzött).

Ha lesz egy kis időm, lehet, hogy teszek fel néhány képet az Indafotóra.

Az első adag alapanyag alig akart összejönni (kollégák, stb.), aztán fél évre rá, épp' a minap, amikor már nem tervezem a főzést, szól az egyik kollégám, hogy volna 27 liter használt étolaj... Megköszöntem, visszamondtam... :-) Még a tavaszi adagból is van egy csomó... Meg is főzném, de kinek adjam? Kinek kell 'fél köbméter' üstös szappan?

(Most mészkénlé kotyvasztás előtt állok.. :-) Pont ma jött meg a fokoló.)

Előzmény: selgir (11343)
selgir Creative Commons License 2014.09.23 0 0 11343

sziasztok

nem tűntem el, csak másfelé toltam a bicót :)

 

főzősöknek: ha törik a szappan, akkor vagy a lúg sok, vagy a víz kevés :D ha bugyogva-hangosan fő, akkor szintén. tapasztalat teszi a mestert :)

Jani71 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 11342

Nem lesz itt gond... ;-)

Gratulálok, csak így tovább! Sok sikert!

Előzmény: zsoka63 (11341)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 11341

a szinesnél kipróbáltam az ételfestéket a kurkuma mellett ,nem nyerte el a tetszésem!

a  másik kecsketejes-citromfű szappan

új formákat is beszereztem :-)

zsoka63 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 11340

mit ahogy ígértem ,tudósítok a tapasztalataimról,elkészült az első,és azóta már több szappan,anyu szeretett volna kecsketej szappant,de én fertőződtem meg köztetek:-),köszönöm az útmutatást,nagyon sok hasznos bejegyzéseket találtam a blogjaitokon!

ezek az elsők

a kisebb kecketejes(hideg eljárással)

a nagyobb diós-kakaóvajas (meleg eljárással)

körömvirágos,citromfüves

 

Előzmény: Jani71 (11311)
zsoka63 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 11339

Szia,én csak kezdő vagyok de annyit látni a szappan kalkulátor alapján,hogy nem jó a recept, ricinus olaj sok van benne,mindenhol azt olvastam hogy max 5% lehet használni

Előzmény: Füredi1 (11337)
Füredi1 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 11338

 

És a kép róla

Füredi1 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 11337

Ismeritek a mondást: Sokat akar a szarka de nem bírja a farka.

 

Ma tettem egy sikertelen kísérletet a meleg eljárás kapcsán. A végeredmény a képen. A szín nagyon szép (nekem) az állag pocsék. A legfontosabb kérdésem az, hogy lehet-e kezdeni vele valamit. Újrahasznosítani? Még csak két órája készült el de már most látom, hogy nem lehet kivenni a formából. Inkább majd csak kikanalazni. :(

250g szűz kukorica olaj, 250g oliva olaj, 150g ricinus olaj, 150g szőlőmag olaj, 102g NaOh, 304g víz. Ezek voltak az összetevők. Dupla falú lábosban a tűzön csináltam. Vízköpeny a massza körül. 80 fok körül szétvált az anyag. Olyan lett mint amikor a fehérje kicsapódik. Ezártam a tűzhelyet, hűtöttem, turmixoltam. Majd összeállt ismét, de a nehezen keverhető darabos folyamat kimaradt. 50 fok körül hozzátettem a sütőtök pürét 3ek, rizslisz, illót.

Mi volt a hiba és tudok-e kezdeni vele valamit?

Füredi1 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 11336

Köszönöm judwil!

 

Közben már én is találtam választ a kérdésemre az interneten olvasgatás közben. Az okozta nálam a zavart, hogy azt gondoltam helytelenül, hogy a lúg a szappanosodási folyamat során 100%ban maradék nélkül átalakítja az olajat szappanná. (vivételt képezett volna a SF) De már tudom nem így van. Köszönöm a fáradozásodat!

Előzmény: judwil (11335)
judwil Creative Commons License 2014.09.17 0 0 11335

Kedves Füredi1!

 

Szerettem volna, ha a feltett kérdésre a szerző vagyis Omar Anyu válaszol ... de még nem kaptam visszajelzést a levelemre. Addig is röviden megpróbálkoznék egy válasszal.;)

 

Mivel az olajokból a szappanosodásban a zsírsavak játszanak szerepet, ezért nem az elszappanosodás elősegítése a feladata a telítetteknek, hanem maga a szappanképződés, ahogy a telítetleneknek is. Érdemes megfigyelni a Soapcalcban, hogy mely zsírsavakból mennyi kerül a szappanba az olajok által. Így mindjárt kiderül az is, hogy nem egyfajta zsírsav marad a finisben a %-os arányból kiindulva. Az extrát azok az el nem szappanosodó összetevők jelentik melyek érintetlenül maradnak a szappanban és amik minden olajban mások, nagyon mások. Másrészt azért ésszerű többféle olajat keverni, mert így érhető el a zsírsavak változatos aránya a különböző szappanokban ami nem csak az SF tartalmát befolyásolja, de az egyes szappansók arányát is. Más zsírsavakból más szappan lesz és ezek befolyásolják a szappan legfontosabb tulajdonságait, a habzást, keménységet, tisztító hatást. Azért készítünk többféle szappant mert mindenkinek más bőre van, különbözőkeménységű vizet használ stb. amit érdemes figyelembe venni.;)

Előzmény: Füredi1 (11333)
kivi70 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 11334

A fenyőgyantás szappanról hol lehet olvasni, tanulni, recepteket találni? Ismeri valaki?

Füredi1 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 11333

Kedves judwil!

 

Elolvastam kétszer is a tanulságos írást mely újabb kérdőjeleket vetett fel bennem. Megpróbálom összefoglalni az olvasottakat. Csak a hideg eljárásról beszélek mert a szappankészítők leginkább ezt az eljárást alkalmazzák.

Amennyiben egy szappan elkészítése során többféle olajjal dolgozunk és azt a SF szabályainak megfelelően mérjük ki akkor mindig az az olaj marad bent a szappanban SF-ként amelyben több a telítetlen zsírsav.

Ha jól értelmeztem az írást ez a lényeg. Illetve, hogy teljesen mindegy milyen fázisban adjuk hozzá egyik vagy másik összetevőt. Az ökölszabáj a fenti.

OK.

A kérdés ami felvetődött bennem, hogy az elszappanosodás folyamatában - ami magas hővel is jár- a telített zsírsavakban gazdagabb olaj összetevői mennyire maradnak bent a végtermékben. Azaz a kész szappanban csak a SF-ként működő olaj értékes anyagai maradnak meg? A szappanosodási folyamat során azon olaj melyben több a telített zsírsav annak a funkciója csak a kémiai reakció elősegítése? Kérdezem ezt azért mert sokan készítenek 3-5 fajta olajból szappant. Ha igaz az, hogy a lúg képes szelektálni az olajokat, hogy melyikkel lépjen legkevésbbé reakcióba- ami a SF-et fogja képezni- akkor nincsen értelme kettőnél több olajat alkalmazni. Hiszen a SF-et úgy is egy olaj fogja képezni az összes többi pedig elszappanosodik, "értéktelenné válik".

 

Remélem érthető voltam. :)

Előzmény: judwil (11332)
judwil Creative Commons License 2014.09.16 0 0 11332

Kedves Füredi1!

 

Az elvi kérdésedre belinkelném egy kedves szappanos barátnőm nagyszerű írását.;)

 

http://www.soaps-and-co.com/csuszos-terep/398-superfat

 

A technikai kérdésedre pedig következő a válaszom ...

Ha a masszád már formában van és kezd kötni egy kiskanállal szépen oldalról befelé felhúzhatod - ezzel egy nagyon szép habos hatást alakíthatsz ki. De rengeteg módja van a felületi dekorációnak, a youtube -on  biztos találsz videót is a témával kapcsolatban.:)

Előzmény: Füredi1 (11331)
Füredi1 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 11331

Kedves Szappanosok!

 

Elkapott minket is a gépszíj. Legyártottuk első szappanjainkat. Azt gondolom nem is sikerültek rosszul persze a próba még több hetet várat magára. Minnél többet olvasgatok és nézegetek képeket a neten annál inkább magával ragad e tevékenység és a tökéletesség utáni vágy.

Nem tudom mit fog hozni a jövő, milyen irányba fogok elindulni, de pillanatnyilag úgy érzem, hogy az egyszínű, megjelenésében is a naturalizmust sugárzó szappanok állnak leginkább a szívemhez közel. Ahhoz, hogy az általam megálmodott szappant le tudjam gyártani lenne két kérdésem kezdőként. Egy technika és egy elvi.

 

Elvi kérdés: Nem értek valamit. Úgye úgy készítjük a szappant, hogy a felhasználni kívánt olajakat összeöntjük, felmelegítjük majd a lúggal összeöntjük. Van a SF. Sokszor olvasom, hogy SF-nek ilyen-olyan olajat használtam. A lúg honnan tudja, hogy melyik olajat szeretnék meghagyni SF-nek mikor össze vannak öntve? Vagy ez úgy működik, hogy tudjuk hány gramm lúg hány gramm zsíradékot tud elszappanosítani. Ennek megfelelően keverjük be a masszát a SF-nek szánt olaj nélkül. Mikor már nem képes a lúg dolgozni akkor tesszük hozzá a kb 5%-nak megfelelő SF olajat? S ekkor az "érintetlenűl" marad a masszában?

 

Technikai kérdés: Azt szeretném megtudni hogyan tudom megvalósítani azt, hogy a téglatest öntőforma tetején a szappan nagyon rusztikus (egyenletlen) maradjon? Nem szeretném elsimítani, inkább a cél az lenne minél egyenetlenebb maradjon. Szeletelés után nekem úgy tetszene jobban.

 

Andrea555 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 11330

Szuper jó lett! Részemről köszönet érte.

Előzmény: judwil (11329)
judwil Creative Commons License 2014.09.14 0 0 11329

Hónapokig dolgoztam ezen a bejegyzésen, remélem hasznos segítség lesz.;)

 

http://judwilsoap.blogspot.hu/2014/09/illoolajok-szappanokban-es-az.html

nagyixxl2 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 11328

Igen az ára ennyi!

 

Ami a lényeg.

 

Egy csokoládé üzemből van, és olyan csokikat tartalmaz, ami esetleg leesett a földre, nem jó a receptúra...

De, étkezésre - pont az előbbi okok miatt- NEM alkalmas! 

 

Újra olvasztva, egy többe öntve gondoltam elküldeni. Bónusz 20 dkg!

Előzmény: boldizsara (11324)
judwil Creative Commons License 2014.09.13 0 0 11327

Ezt neked kell eldöntened, mivel TE látod.;) Ha nincs avas szaga és nem zavaros akkor minden rendben van vele.:)

 

Előzmény: leander64 (11326)
leander64 Creative Commons License 2014.09.13 0 0 11326

Sziasztok! Macerátumos kérdésem lenne nekem is: egy éves diólevél-olívaolaj macerátum hűtőben tárolva vajon jó még?

jakitomi Creative Commons License 2014.09.12 0 0 11325

Azért, mert a napos 4-6 hét és a leszűrés után nem tudtam mindjárt felhasználni.

Azért tettem hűtőbe, hogy több időm maradjon.

Előzmény: duygu (11321)
boldizsara Creative Commons License 2014.09.11 0 0 11324

Biztos jól írtad az árat?

 

Előzmény: nagyixxl2 (11323)
nagyixxl2 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 11323

Üdv Szappankészítők!

 

Sikerült egy kis valódi csokoládéra szert tenni olcsón. 

 

Akit esetleg érdekel, 300-Ft/kg áron + posta tudok küldeni!

 

Üdv: Imre

judwil Creative Commons License 2014.09.09 0 0 11322

Nagyon jól csináltad, a macerátumot nem hűtőben kell tárolni. Nyugodtan tedd ki napos helyre.;) Ha a növények levelét teljesen befedi az olaj, nagyon sokáig eláll.:) 

Előzmény: duygu (11321)
duygu Creative Commons License 2014.09.08 0 0 11321

Miért tárolod a macerátumokat hűtőben? Még nyár közepén szedtem diófaleveleket, azokból próbálok macerátumot készíteni, de fogalmam sincs, hogyan kellene. Már vagy egy hónapja olivaolajban áznak a kissé szárított diólevelek. De én nem tárolom hűtőben. kellene? Egyáltalán, meddig lehet így tárolni?

Előzmény: jakitomi (11320)
jakitomi Creative Commons License 2014.09.07 0 0 11320

Sziasztok,
Hűtős macerátumos kérdés megoldódott! ...elolvastam az olaj címkéjét:
"+7°C alatti tárolás esetén az olaj zavarossá válhat, szemcsék képződhetnek. Ez teljesen természetes folyamat, mely a termék miőségét nem befolyásolja. Az olívaolaj szobahőmérsékleten újra kitisztul."

...és így is lett! A kiválások teljesen feloldódtak szobahőmérsékleten, a macerátumaimnak semmi bajuk. Felesleges aggódás volt a rengeteg munkám kárba menetele kapcsán. Tanulságos volt.

 

Előzmény: jakitomi (11318)
judwil Creative Commons License 2014.09.06 0 0 11319

http://judwilsoap.blogspot.de/2014/09/szappantaboros-elmenyek-borkorcsolya.html

 

Egy kis beszámoló az elmúlt időszak eseményéről.;)

jakitomi Creative Commons License 2014.09.06 0 0 11318

Sziasztok!
Tapasztalt macerátumot hűtőben tárolóktól kérdezném: 2 hét után a képen látható módon néz ki mind a 4 üveg szűrt macerátumom (körömvirág, rozmaring, citromfű, menta).
Ez normális, így kell kinéznie? Esetleg ez penész?

Válaszokat előre is köszönöm!

jakitomi Creative Commons License 2014.09.06 0 0 11317

Kipróbáltam a szappant. Semmi baja! :-)
Amit tanultam belőle, hogy ha már kemény szappant teszek betétnek egy másikba, akkor figyelni fogok rá, hogy egyforma kemyénséget monsjon rá a soapcal számoló, mert a fehér betét keményebb és így kicsit másképp fogy a barna és a fehér rész.

Előzmény: baranyikrisz (11289)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!