Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szilva rengeteg van, és mind jól érzi magát. Ki sem lehetne pusztítani.
Legalább 10 szilvám van, vörös szilvától kezdve a lekvárnak való stb. át minden féle.
Egyedül a legnagyobb szemű (Besztercei?) nincs, illetve van, de azt majd kivágom.
Mert az t minden évben megcsípi a szilvamoly, és a nagy méretű termés féléretten lepereg.
Nem rovarölőzök, a fa megy majd ki.
És sajnos a mézédes sárga szilva sem nő jól, valamiért ezt a talajt nem viseli úgy mint a többi.
Ez a kedvencem, nagyon szeretem, de alig nő a sárgaszilva fa.
Ezt jövőre tervezek szintén oltani valamilyen jól alkalmazkodó szilva alanyra,
így remélem jobb lesz a fának is és a termés is bővebb lesz majd.
Ősziből sokfélém volt (Champions, Red Haven stb...) mára már csak 1 fajtám van,
a Revita. Mert ezt lehetett nálam a legkevesebb kezeléssel termeszteni.
Van olyan év amikor csak metszeni kell, permetezni nem.
Ha nagyon esős/levéltetves év van, akkor tavasszal kap egy kombi permetet és kész.
Nincs levélfodrosodás, míg ezen a klímán/talajon a Champions/Redhavent évi 10--12 permettel lehetett csak egészségesen és életben tartani, ezt meguntam.
Viszont a Revitának van egy hátránya: sokat köt, és bár a metsszés sokat segít,
de néha itt termésritkítást kell csinálni, különben nem lesz olyan szép nagy a termés, mint amikor
nagyon jó.
Ősziből mind a 6 amit oltottam Revita volt, de nem GF450, meg mandula, meg mandula/őszi hibrid alanyokra mint a bolti, hanem cseresznyeszilva alanyra, mert az itt jobban életben marad a hegyen.
Viszont sarjképző, azokat évente 2-3-szor is vissza kell vágni, mert ha a gyökérről kinő egy sarj,
és megerősödik, az idővel az oltott rész elhalásához vezethet sokszor.
Sajnos nincs tökéletes alany még ide, de majd...próbálkozunk ezzel-azzal.
Zardból pedig csak azért oltottam olyan sokat, mert kellene nekem 3-4 fa, és ha csak a 30%-a marad életben, ez akkor is meglesz.
No ha ne adj isten mind életben marad, akkor nem tudom mit kezdek majd velük...
Mondhatnám úgy is veszet fejsze nyele .Talán elgondolkodtató hogy locsoljuk a drága túlmisztifikált szerekkel a fáinkat bele magyarázva ez majd megvédi hát nem miért is mert egy alkalommal nem elég meg a 40 napos védekezési idő marha sok arról nem is beszélve kiegészítő terméket is ajánlanak a gyártók nem kis dózissal magyarul már ellőjük a puskaport az elején mert hatalmas pénzt emészt fel a védekezés feleslegesen és hol van még az év hátralevő részében a további védekezés.
Szerintem te tökéletesen átlátod a helyzetet ,de ide sorolnám a hő közléses védekezést is mert 1-2 fánál talán még ér is valamit ha folyamatosan megy a meleg de azt el nem tudom képzelni hogy megyek a traktorral és húzok egy tűz szekeret majd egy fél kilométer után megfordulva ér az a meleg valamit az x- ik sorban.
Az összes létező "fagyvédő" szert kipróbáltam az elmúlt években (több száz fán, kontroll csoporttal). Lófaszt se ér egyik se. A virág (és a kéreg) eleve nem arra van kitalálva, hogy tápanyagot vegyen fel, már itt megbukik a mutatvány.
Szerintem az 1 hét hátrány az semmi túlélés szempontjából természetesen lehet bele kapaszkodni meg elméleteket gyártani ,de maradjunk a száraz tények mellett akár hogy is nézzük a fagymentes időszak végéig van még kb 40 nap ne feledjük volt rá példa április 12-én -7 fok volt .Számomra is meglepő ez a korai ébredés nem is emlékszem ilyenre de pattan a körte a szilva stb ez az év tartogat meglepetéseket és most kell nagyon odafigyelni mert ha igaz amit mondanak hogy rekord termés lesz mindenből akkor azt mindenképpen meg kellene menteni gondolok itt a feldolgozás minden formájára befőtt,dzsem,lekvár, aszalvány pálinka stb pláne úgy hogy sok helyen volt mondjuk 5 év kihagyás fontos szerepe lesz az exportnak is mert a jó minőségű kajszi eladható és nem lesz hazai piacon túlkínálat .Mindig csodálkozok mikor hírekben közlik pl spanyol országban milyen ítélet idő van meg mondjuk olasz országban égszakadás földindulás meg stb és náluk mindiig jut exportra is ami felettébb érdekes mert elég nagy a belföldi kereslet is . Az meg megint érdekes hogy kalifornia minden éven 3-4 szer leég gondolom a tűz az ültetvényeket kikerüli.
Hát nálam virágzik az Auróra...már csak porzó kéne mellé. Egy másik kajsziról lemetszett ágakat virágoztatok ki vázában, aztán odarakom az Auróra alá...sufnituning
Még most is kb. egy hét hátrányban vagy hozzánk képest. De ez elég nagy előny a túlélés szempontjából. Nálam a magyar kajszik és a kioto zárt még, a többi ( goldrich, orangered,big rend, bergarouge, priboto) virágzik rendesen.
Első kép amit nem tudom milyen fajta a második tsunami a harmadik orangered a negyedik olyan mint a többi fajta talán goldrich lényegtelen de az utolsó kép az farbaly talán a farali egy kicsit zártabb de nem nagyon érzékelhetően ezért mondom a ķét fajta a tsunami és a másik kivételével egy forma a virágzás nincs különbség a fajtáim között.
Én nagyon szurkolok, mert az elmúlt 3 évben itt nem termett kajszi, jó lenne ha most végre lenne. De sok esélyt nem látok rá (max 30%), remélem nem lesz igazam.
A sárgabarack és a szibériai szilva fajok közötti hibridje. Nagyon értékes gyümölcsminősége, jó alkalmazkodóképessége, a fa és a virágzás szibériai szilva szintjén magas fagyállósága, nagyon jó ellenállóképessége a gombabetegségekkel szemben és kiváló íztulajdonságai.
Származás: az NII Öntözési Kutatóintézet (Melitopol, Ukrajna) nemesítői által végzett szelekció eredménye.
Életerő: mérsékelt, a fa igénytelen a termesztési körülményekhez, nem igényel különleges gondozást.
Virágzás: késői, a fajta részben öntermékeny, így beporzó jelenléte nélkül is termést hoz. Ha van beporzó a közelben, a termés nagyobb és stabilabb lesz. Megfelelő beporzó a sárgabarack, a szibériai szilva vagy a szilva. A virágbimbók fagyállóak, ami hozzájárul a rendszeres termékenységhez. A virágzó virágok ellenállnak az enyhe fagynak.
Gyümölcsök: nagyok, súlyuk 70 g, ovális alakúak. Héja kemény, színe sötét bordó, enyhén szőrös. A mag nagy. A gyümölcsök ellenállnak a repedéseknek és jól szállíthatóak. Alkalmas friss fogyasztásra, valamint gyümölcslevek, kompótok és lekvárok készítésére, ahol a gyümölcsök megőrzik szép színüket és textúrájukat.
Tegnap sikerült megejtenem a lemosást .Nagyjából egyűt mozog az állomány virágzás tekintetében bár van egy fajta amit nem tudok be azonosítani az már nyíló félben van (és nem beteg) mondjuk legyen 20% -a az össz virág tekintetében nem is ez az érdekes hanem tavaly kifejezetten finomnak találtam és felkerült a tovább szaporítási listámra ja és a tavaly meg az előtti években se fagyott le és talán ez éven se fagy le .A kajszi legyen kajszi nem hiszem hogy az ilyen szilva hibrid többet hozzá tenne az eredeti kajszi bel tartalmi v a megszokott kajszi minőséghez a fagytűrő képessége is igencsak ? -es miért is mert az utóbbi évek megmutatták képes még a szilva is elfagyni.
Most erre a gondolatmenetre ráépíthetném azt, hogy mutass már az elmúlt 15 évben olyat hogy februárban teljes virágzásban voltak a kajszi fák, napokon keresztül 20 fok körüli hőmérséklet volt, van. Ha ezt valaki január elején kérdezi tőled, lehet kineveted. Erre most. Én azt mondom, hogy nagy az esélye annak, hogy ne legyen komoly fagy. De majd kiderül persze.
Így jártam. Már tavaly is próbáltam szerezni , de a klán társ idénre ígérte, írtam is rá de nem jelentkezik.Ezek szerint idén sem lesz Zard-om :). Megkérdezhetem , hogy észek- keleten merre laksz ? Te is fagyzugos területen ? / a zardból gondolom / Milyen őszibarackok és szilvák váltak be nálad ?
Szerintem ezt senki nem gondolja komolyan, inkább reménykednek az emberek. Kapásból jövő szerda-csütörtök körültől jó néhány napon keresztül fagy körüli hőmérsékleteket jeleznek előre (felénk 0, 1 fok körül, de van ahol -1, -2). Ha ezt meg is ússzuk, lesz még egy pár ilyen hullám április 5-10 körülig.
Tényleg komolyan azt gondoljátok hogy márciusban nem lesz már fagy? Nagyon optimisták vagytok. Csak példaként Szegeden az elmúlt 15 évben egyszer sem volt olyan hogy ne lett volna -2 fok alatti hőmérséklet márciusban. Debrecenben kétszer (de cserébe pl. az egyik alkalommal 2017-ben április 24-én volt -1,5 fok). Persze amíg élünk remélünk, de sokat nem tennék az idei kajszitermésre. Ne legyen igaza a statisztikának!
Van, de már csak ősszel tudok leghamarabb küldeni, de majd szívesen megteszem.
Mert 1 tavaly ültetett oltott fám volt, 2 vesszővel.
Pár napja visszametszettem (koronaalakító metszés), és az összes levágott részt
átoltottam most nagyrészt cseresznyeszilvára, párat vadkajszira és egyet sima szilvára.
Összesen 11 db Zard fát oltottam be nemessel, remélem nagy része életben marad.
Viszont így az összes "oltóágnak valót" felhasználtam.
Ősszel (vagy jövő tavasszal) viszont ha még fenntartod az érdeklődésed, szivesen küldök,
szerintem bőven lesz miből..
:-)
De emellett oltottam Magyar kajszit, Bergeront is, sőt oltottam még 6 db őszibarackot is, és ültettem még vagy 20 db berkenyét meg egyebeket, meg kb. 7-8 csemetét még.
Szóval az elmúlt 5-6 napban jól kikertészkedtem magam.
És visszametszettem a nagyobb őszibarack fákat is, sajnos a többi fával még nem végeztem..
Néztem az előrejelzéseket 1-2 hétre és semmi komolyat nem mutat. Nyilván tudom hogy még lehet bármi, de az utóbbi években jellemzően virágzáskor voltak nagyon csúnya mínuszok. Most szerintem a virágzás lemegy úgy sok helyen hogy nem kell füstölni, permetezni, égetni, stb. A gond majd akkor lesz, ha a kis gyümölcsök már ott lesznek és jön egy fagy. Az végzetes lehet.
Egyelőre azonban az előjelek jók. Ha ez így marad, komoly fejtörést fog okozni a gyümölcsritkítás.
Helló. Ebből a zard ból nincs 1-2 oltóvessződ pluszban. Már pár éve körözöm de még nem sikerült szereznem. Én is észak-keleten lakom és hátha néha sikerülne kajszit ennem.