Keresés

Részletes keresés

kígyószisz Creative Commons License 2003.07.08 0 0 51
Köszi a válaszokat. Azt hiszem, kiirtom szegény luculluskámat, pedig ez a kedvencem (lett volna). Viszont ha paradicsomvész, miért nem kapta meg a másik, a szendvicsparadicsom is? Ha permeteznék, a mellette levő, már termőre fordult szendvicspari nem sínyli meg (rólunk nem is beszélve)? KTa, nem olyanok a tünetek: csak a bogyón vannak barna foltok, de azon is csak akkor, ha megnő (a kis lucullus-bogyók még nem foltosak). Viszont a növény maga olyan, mintha elfonnyadni készülne, a levelei lefelé csüngenek és teljesen szomorú látvány az egész. Amellett nem is fejlődik: ezek a bogyók már bizonyos ideje növekednek, amíg meg nem barnulnak (amikor a végük elkezdett barnulni, rögvest eltávolítottam őket).
Előzmény: KTa (50)
KTa Creative Commons License 2003.07.07 0 0 50
Azért ha barna a folt, az még nem biztos, hogy paradicsomvész :)
Kígyószisz! Bár nem vagyok szagértője a dolognak, írd le pontosabban a jelenséget! Milyenek a levelek, hol vannak a foltok, milyen a szélük stb.? A szomszédomnak van egy nagyon jó könyve ábrákkal, abból tanulmányozgatom a paradicsom betegségeit. Sajna nálunk sem éppen makkegészségesek. Mint már írtam itt, alternáriás foltosságot kaptak. A levelek néhol foltokban redőzöttek, a bogyókon pedig - jellemzően a bibepont körül - barna foltok vannak, amelyek később feketék, besüppednek. Valószínűleg már kicsit későn de lepermeteztem az egészet.
Előzmény: kígyószisz (48)
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.07 0 0 49
A barna foltok alighanem a paradicsomvész jelei, rögtön a topic elején olvashatsz róla.Nekem is volt már párszor ilyen esetem, ha már rajta voltak a foltok, a permetezés sem segített.Én az egész növényt megsemmisítettem,és permeteztem, hogy a többi pari megmaradjon.Jelenleg (lekopogom)nincs ilyen gondom,Frint tanácsára idelyében permeteztem és azóta 7-10 naponta ismétlem.Majd ha érik, akkor hagyom abba.
Előzmény: kígyószisz (48)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.07 0 0 48
Sziasztok! Abszolút kezdő "paradicsomos" vagyok, összesen 3 palántát vettem. Abból kettő elburjánzott, bozótvágó kés kellene ahhoz, hogy megnézzem, mennyi bogyó érik be éppen (rengeteg). Ezek kisebb, ún. szendvicsparadicsomok, máris ehetők, szerintem mindenkit el fogok árasztani a terméssel. Botor fejjel (késő bánat, de majd jövőre) csak egy db. más fajtát vettem: lucullust, amin megjelentek a bogyók (olyan arik voltak), aztán valami miatt itt-ott megbarnultak és a növény maga is mintha halódna. Jaj nekem, mit tehetek? Ez a kedvenc paradicsomom.
KTa Creative Commons License 2003.07.05 0 0 47
A főhajtás lezártsága szerint a fajtákat két fő típusba sorolhatjuk. Folytonos növekedésű fajta esetén a főhajtás növekedése korlátlan, két virágfürt között rendesen 3 levél képződik. Determinált fajta estén a főhajtás csúcsán egy virágzat képződik, lezárva ezzel a főszár növekedését. A tipikus determinált fajták esetében a főhajtást a 2.-5. virágfürt zárja le és két fürt között egy levél képződik. A gyakorlatban féldetermináltnak nevezett fajták esetében a főhajtást a 7-9. virágfürt zárja le és két fürt között 2-3 levél képződik.
Előzmény: Levendula (46)
Levendula Creative Commons License 2003.07.04 0 0 46
VALAKI MONDJA EKL MI AZ A DETERMINÁLT FAJTA!
Még semmit nem tudok! LEV
Előzmény: KTa (45)
KTa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 45
Én még a determinált fajtákról is leszedem, mert egyébként túlságosan bokrosodik.
Előzmény: rferi (41)
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 44
Ha ezt a feleségemnek elmondom,leszedeti velem az összes porzóvirágot. Imádja az uborkát, pláne ha alig van magja.
Előzmény: rferi (43)
rferi Creative Commons License 2003.07.04 0 0 43
A parin elvileg nincs meddő virág.Az ubin sincs, csak az váltivarú és egylaki, ami azt jelenti, hogy van termő virág és porzós virág egy növényen.A porzós, ha úgy tetszik "meddő".Ha lecsíped, kiseb az esély a beporzásra, nem lesz magja a termésnek, jobb enni.
Előzmény: pizza 3 (42)
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 42
Valamit nekem is kezdenem kell vele, mert már nagyon szépen meg vannak bokrosodva,viszont ahhoz képest pari nem olyan sok van rajta.Megpróbálom a Te szisztémádat,logikusnak tűnik.Nem tudom,hogy a paradicsomon szoktak-e lenni meddő virágok, anyám az uborkáról mindig lecsipkedte.
Előzmény: rferi (41)
rferi Creative Commons License 2003.07.04 0 0 41
Pl. a fa fajtánál az elsőt meghagyom, hogy két szálon fusson tovább, aztán fentebb már kiveszem.
Ha meghagytam, olyan lett, mint a dzsungel, és nem lett több pari.
Előzmény: pizza 3 (40)
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 40
Ezt én is tudom,viszont azt nem, hogy paradicsomnál van-e különösebb jelentősége.A szőlő esetében a régi szakirodalmak szerint le kell hónaljazni, aztán később rájöttek a szakemberek, hogy nem szabad mindet leszedni.Egy keveset hagyni kell rajta, főleg a termés környezetében, mert szerepe van a termés fejlődésében.
te szoktad a paradicsomot hónaljazni?
Előzmény: rferi (37)
KTa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 39
Szerencsére itt Érden jócskán esett, bár épp előtte permeteztem a paradicsomot. Megjelent az alternáriás foltosság rajta :((
Előzmény: Levendula (38)
Levendula Creative Commons License 2003.07.03 0 0 38
Tudtok jó szakirodalmat paradicsomhoz? Beleásom magam egy csöppet. Nálatok mennyi eső volt? BP-n reggel óta gyakorlatilag esik. Volt egy 3 perces kutyasétáltatásom ami ritka azért egy vizslánál:)
rferi Creative Commons License 2003.07.03 0 0 37
A felesleges hónaljhajtásokat szedik le.Ezt van ahol így hívják.
Előzmény: pizza 3 (36)
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.03 0 0 36
Hallot már Valaki arról, hogy kocsolják a paradicsomot?
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 35
A múlt héten szabadságon voltam, én is végigkapáltam a kertet, paradicsomot karóztem,kötöztem. Le is pukkant a derekam a hétvégére.Azért megérte, mert jól esik végignézni a kerten.A paradicsomot holnap este fogom másodszor permetezni Micallal, aztán majd az éréstől függ a további.
Előzmény: Frint (31)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.30 0 0 34
Hát ez gyönyörű lett! (hiába no, a fontos mondanivalót ki kell emelni!)
Előzmény: CORTEN (33)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.30 0 0 33
KTa Creative Commons License 2003.06.30 0 0 32
Én is csak locsolgatok, a paradicsom meg csak les. Lassan talán pirosodik majd. Vettem korall fajtát, állítólag az nagyon finom. De arra még egy évet várni kell. Somogyban pedig szereztem egy régi magyar paprika fajtát, "bocskor"-nak hívják azon a vidéken. Az ugyan nem paradicsom, de végül is rokonok.
Előzmény: Frint (31)
Frint Creative Commons License 2003.06.29 0 0 31
Sziasztok, de nagy a csend...csak az én derekem sajog, túl vagyok a NAGY NYÁRI PARADICSOMKARÓZÁSON. A végeredmény látványa eléggé eklektikus, de nagy haszonnal bír. Locsoltam is, mert ha jön egy eső(nem bízom benne, csak úgy elméletileg eljátszom a gondolattal), szóval, hogy ne repedjenek fel a bogyók. A törpe szendvicsparadicsomjaim egész egyszerűen gyönyörűek! Roskadozik a cseresznyényi bogyóktól...remélem lassan bepirosodik.
KTa Creative Commons License 2003.06.23 0 0 30
Nagyon jó kis oldal, hanem az árak egy kicsit borsosak. A képek viszont nagyszerűek.

A szemüveg a fehér kottalap miatt kell a napon. Az az igazság, hogy nem az én szépségem vonzza a közönséget:)

Előzmény: CORTEN (29)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.23 0 0 29
http://hirts.com/cgi-local/catalog.cgi?cat=3,
Szóval itt....
Előzmény: CORTEN (28)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.23 0 0 28
Kép az itt is van bőven, és nem csak paradicsom, hanem fűszer, paprika, bab, stb is.
Némi leírással körítve, csak lehetnének a képek nagyobbak is.
A vírussal meg sokat tenn inem lehet, amikor lassul a növekedés egyre feltűnőbbé válik, viszont a gombabetegségek ellen akkor is kell védekezni, hogy legalább az egyik kórság ne gyöngítse. Végül is annyira nem harapódzott még sohasem el , hogy ne tudtam volna elég paradicsomot szüretelni.
Ezért is ültettem több fajtát, hogy kisasoljam melyik ellenállób a többinél.

off
Nagyon korhű a fekete napszemüveged :)
offoff

Előzmény: KTa (26)
KTa Creative Commons License 2003.06.23 0 0 27
Nekem ez az egy magyar linkem van:

http://spike.fa.gau.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/index.htm

KTa Creative Commons License 2003.06.23 0 0 26
Nálunk ezek szerint működik ez a vírus. Fogalmam sincs, hogyan lehetne megszabadulni tőle. A területet nem nagyon tudom cserélgeti, mert összességében is kicsi. A mobil fajtából én is vettem, de már nem volt neki hely. A fényképek érdekelnek.
A vásárolt vetőmagok nekem is bejöttek idáig, Egyetlen kicsi gondom velük, hogy óriási különbségek vannak az egyedek között. A jubileumból pl. az egyik nagyobb 1 m-nél, a legkisebb 40 cm.

CORTEN ! Kösz a linkeket. Lehet, hogy érdemes volna csinálni egy magyar paradicsomos oldalt. Én benne volnék.

Előzmény: Frint (25)
Frint Creative Commons License 2003.06.23 0 0 25
Néha a profi vetőmagok is megtéfálják az embert és a kommersz is lehet ragyogó. Remélem nem reklám, de a Kertimag, az S&G, a ZKI és a Garafarm magjaival eddig jó tapasztalataim voltak. Nártium-hidroxid 3%-os vizes oldatával paprikamagot szoktak csávázni vírus magról történő terjedésének meggátlására. (Ettől még később kaphat vírusfertőzést, főleg levéltetvek tevékeny közreműködésével.)A csávázás alapvetően gombabetegségek ellen véd, ill. bizonyos vetőmagokat állati kártevők ellen is szoktak csávázni, kemény rovarölőszerekkel. A csávázás nem nagy kunszt, én rendszeresen csávázom a saját termelésű pari magjaimat, egy kis tüllzacskóba teszem, és tömény Ortocid oldatban áztatom 10 percig. Aztán szárítás és kész. Nyilván ilyenkor nem tanácsos nedves papírban előcsíráztatni, félő, hogy a vegyszer lemosódik róla. A pari vírusfertőzése nálam 9 éve nem jelentkezett, lehet, hogy mázlim volt...a paradicsomtermesztésnél a fitoftóra az egyedüli komoly veszély, meg a palántadőlés.
Előzmény: CORTEN (21)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.23 0 0 24
http://www.tomatogrowers.com/
http://www.redwoodbarn.com/
http://www.heirloomtomatoes.bizland.com/
http://www.tanagersongfarm.com/heirloom_seeds/tomato-pics.html
http://www.heirloomnursery.com/
http://www.uwgb.edu/nekolaj/heirloom/
http://mitglied.lycos.de/rkraft

http://www.tanagersongfarm.com/heirloom_seeds/tomato-pics.html
ezen elég jól leírás van az egyes fajtákról, de a fontosabb adatok (íz,szín, tenyészidő) majd' mindenhol megtalálod. Magyar lapot sajnos hirtelenjében nem tudok mondani.

Az utolsón sok más egyéb zöldség is van.
De pl. a google-ba beírod a nevet, pl Tomatillo Toma Verde aztán kiszelektálod ami kell. (A képeknél is találahatsz)

Előzmény: KTa (22)
Frint Creative Commons License 2003.06.22 0 0 23
Él a topic, ez nagyon jó :) Szóval hol is kezdjem? A GálaF1 és a Jubileum nálam évek óta állandó vendégek, akárcsak a Manó, a már említett óriás (mifelénk szívparadicsomnak nevezik), a Korall, a LugasF1, a Zömök, egy megjegyezhetetlen nevű koktélpari,talán Red Robin?, néhány Holland fajta( Chief,Heinz), Mobil, K-549,...ezenkívül kézről-kézre jár felénk egy kitűnő sárga bogyójú is, ebből is vetek minden évben. Ha sikerül kitanulnom a technikát, bemásolok néhány fotót a kertemről, addig csak magán mailbe tudom küldeni - feltéve, ha érdekesnek vélitek.
KTa Creative Commons License 2003.06.22 0 0 22
Valóban, most, hogy nézem főképp NaOH szerepel a zacskókon, a HCL csak 2 zacskón van feltüntetve (pl.jubileum paradicsom). Úgy látszik azért azzal is csáváznak. A nátronlúgos csávázásról ír az egyik könyvem is viszonylag részletesen. Csak hát azt én szerezni nem tudok.
Paradicsom fajtákról hol lehet a neten tájékozódni. Sok mindent találtam már, de fajtaleírásokat nem
Előzmény: CORTEN (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!