Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1264
Ez neked valamiért nagyon betett .... :DD
Előzmény: lakos (1263)
lakos Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1263
Én egy Magyar Labdarúgó Szövetség felíratú nagy fehér buszt láttam (lehet, hogy ugyanez, az angol feliratot nem vettem észre) kedd délután, két motoros rendőr szirénázva vezette fel, és a szembesávba, piroson mindenen át száguldottak kifelé a Váci úton.
Biztos valami nagyon fontos edzére vagy meccsre kellett sietni...
Kik ezek, hogy rendőri felvezetés jár nekik és száguldhatnak át a városon, mindenkit félreszorítva???
Előzmény: haliho (1262)
haliho Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1262

 

 

Sziasztok!

 

Lazán ontopik élmény hétfõ estérõl. Megyek (álldogálok) a sorban hazafele a Hûvösvölgyi úton. egyszercsak a kilométeres kocsisort elkezdi végigelõzni egy busz! Rendes, nagy 40-50 személyes busz, megy rendületlenül a szembesávban 50-60-al, néha a Hûvösvölgy felõl érkezõkkel összeakadnak, kibogozzák a helyzetet, pödór tovább, a gyalogátkelõhelyeknél a középen kialakított járdaszigetet balról megkerüli... 

 

Amikor elment mellettem, látom az ám az oldalán, hogy milyen baromi fontos cég busza: Hungarian Football Federation..... A jó nénikétek! Ha még lefele mentünk volna, akkor érteném, hogy a színvonalat akarja utolérni, azért rohan, de fölfele hova siet!?! A fiam szerint valami elegáns helyen szokták mostanában tartani a sajtótájékoztatót a Hûvösvölgyben, vagy a Petneházy rétnél vagy mittudomén, biztos a legutóbbi dicsõség elmagyarázására rohantak...

 

 

haliho

 

Herr X Creative Commons License 2005.10.07 0 0 1260

Azért ne essünk a ló túloldalára.

 

Közlekedési balesetet lehet "érdi bmw-s" módra is elkövetni, meg lehet úgy is, hogy rosszkor rossz helyen.

Előzmény: Törölt nick (1258)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1259
...na neeeee :-(((
Előzmény: Törölt nick (1258)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1257

OFF

...mostanában nyitottam egy témát ilyesmihez: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9129908

Előzmény: player one (1256)
player one Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1256

Kezdő megjegyzésed bennem is felmerült. És ez némiképp off-topic is. 

 

Kérdés, hogy mi lesz a magyarral, ha lelép? Lesz-e ugyanolyan fajzat, mint akiket a Csurka bácsiék lekozmopolitáznak? Megjegyzem Leslie L. Tomcat ezzel kapcsolatban jól nyomja: ha valakinek nincs háttere, nincs jelleme sem. Amolyan "Matulás geci".

 

Félreértések elkerülése végett: VIP lista van Szentendre zónájában is, ezt egy SZDSZ-es mondta nekem, autópálya viszont nincs. Ha bazi autóval vagy, elengednek, ha kis fossal, akkor rádlépnek. De ezen nem kellene csodálkozni, ha ismerjük a képletet: a magyar ötszáz éven át a magáét lopta vissza, vagy abból gazdálkodott, amit a másik elől elevett, esetleg a fenti getráktól letagadott. Így aztán nem csoda, hogy a szomszéd tehenének megdöglését kívánta. Így aztán jobbik többség sincs, csak egyfajta társadalmi környezet. A szabolcsi minimálbért nyolc óráért talán a fenti getrák találták ki? Minden munkaadó elnyomó lenne? Dehogy: ez az értékszemléletünk. Ezek vagyunk mi, énekeld meg Geszti, Magyarország, te szemforgató ... (viva la Tyereskova, this time)

 

Ha belegondolsz, egy Hummer sem megy túl gyorsan, mégis pillanatok alatt tud még durvább balesetet csinálni, mint az a sunyi Tobin.

 

Észre kellene venni, hogy nem egyedül vagyunk. Mindenkinek. Ez az a hely, itt és most, ami nem a szolidaritást, egyenlőséget, teret sugallja. Miért van az, hogy Chilében, ha mész az utcán, a hatalmas, hullámzó tömegben egyáltalán nem löknek föl, mint féltöltésnél a Nyugatinál? Miért?

 

Ezt mi csináljuk. Magyarok. Mindenki. Nem küldjük el Recskre a korrupt nyavalyásokat a parlamentből, mi választjuk őket, mentelmi jogra, VIP listára. Nem mondjuk meg a képviselőinknek, hogy idefigyelj, ha nem képviselsz minket, megfingatunk, kerül amibe kerül, egy román késsel egy ötszázasért, mert tudjuk, másból sem értesz, mint a valagad karcolásából.

Előzmény: Törölt nick (1255)
ZöPö Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1254
Kattanj az "előzmény"-hez! :-)
Előzmény: ZöPö (1204)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1253
Azt hittem, kicsit több. De akkor még nagyon kicsi ehhez.
Előzmény: ZöPö (1252)
ZöPö Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1252
Barna alig múlt három éves...
Előzmény: nemisbéka (1250)
player one Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1251

Szerintem civilizációs alapelv, hogy a szankcionálást a közösséget reprezentáló, "hivatalos" csoportnak kell(ene) végezni. A bíróság jogosítványát a magaméval szemben tehát elméletileg elfogadom.

 

Az alapvető probléma, hogy Magyarországon a büntetés nem logikus következménye az elkövetésnek. Mindnyájan tudnánk mondani botrányos példákat, hogy egy adott kapcsolati szint felett gyakorlatilag mindent szabad. Ugyanakkor egy bizonyos szint alatt meg már az is baj, ha nincs rajtad sapka (pláne, ha növelni kell a felderítési statisztikákat, és ott voltál, ahol a kabátot ellopták).

 

Amit tehát alapvetően fontos lenne gatyába kellene rázni a jogrendszert, és a kikényszerítési mechanizmust. Erre eddig egyik kormány sem volt képes. Sem a népnemzeti MDF-nek, sem a kétharmados szociál-liberális (agyrém maga a kifejezés is) társulatnak, sem a híres jogászhátterű Fidesznek (aki a túloldal "vállalkozói" szerint zsebében tudja az ügyészséget), sem a posztkiszista-populáris uniónak. A jelek szerint mind a zsebének a megtömésével volt elfoglalva, és az ehhez szükséges imázs kialakításával. Kérdés, hogy a tisztelt elvtársak/urak mikor jutnak el odáig, hogy a személy és vagyon védelmét mindenki számára egyenlő, következetes és végrehajtható szankcionálási rendszerrel biztosítsák. Belátható időn belül...

Előzmény: Törölt nick (1249)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1250
Egy kicsit más, személyes vizekre eveznék, ha nem haragszol. Barnus tudja, mi történt Marcival és Petrával? Vagy még túl kicsi hozzá?
Előzmény: MGPB (1246)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1248
"Csak - sajnos - az emberek jó része jócskán kiábrándult a törvényekből." - igen, ez így van, pl. én is, DE nem azt gondolom, hogy nekem kell bírónak lenni, legfelejebb esküdtnek... NEM az önbírásokdás a megoldás, akármennyire igazad van: az ilyen típusú erőszak MINDIG nagyobb erőszakot szül, s általában a védtelenebbekkel szemben. ... amúgy az is tény, hogy mindenkinél van erősebb...
Előzmény: Törölt nick (1243)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1247

OFF

 

"Ezt nem értem!" - igen, ezt látom

 

"Ez az utolsó érved, hogy elzavarj?" - én nem akarlak elzavrani, csak szvsz annyira másképp írtál, hgoy az inkább azokba a témákba való, amiket linkelem. Mi a gondod ezzel?

 

Miért vagy ingerült? A radikális mozgalomról pontosan szó van abban a témában, amit megadtam... olvass bele...

Előzmény: Törölt nick (1240)
MGPB Creative Commons License 2005.10.04 0 0 1246

A bosszúról szóló vita egyébként korántsem olyan elméleti, mint ahogy tűnik. Még Európán belül is vannak olyan helyek, ahol a szokás alapján kötelező a vérbosszú, meg a viszontvérbosszú, stb. Hiányos ismereteim szerint általában több emberöltőn át tartó pingpongozást hoz az első bosszú, és az össztársadalmi szar mennyisége nő.

 

De hogy a saját tapasztalatomat is leírjam, (ami nem szükségszerűen egyezik másokéval vagy az ezt elolvasóéval, amikor majd hasonló helyzetbe kerül), az ír sofőrrel hónapokig nem foglalkoztam, mert Marci és Petra elvesztése mellett nem jutott hely neki a gondolataimban. Mire pedig elkezdtem volna vele és a bosszú témájával foglalkozni, rájöttem, hogy ezzel a balesettel milyen feladatot kaptam - és az nem a gyilkolászás volt/lett. (Remélem, ez nem hangzik nagyon elvontan.) Nem hiszem, hogy jobban érezném magam a sírja mellett állva, de azt sem, hogy csökkenne tőle az átlagos baromsági szint az utakon.

MGPB Creative Commons License 2005.10.04 0 0 1245

A téma jellege miatt az érzelemmel túlfűtött vélemények teljesen érthetőek. Olyan is van, hogy valakit sikerül megbántani lendületből. Nem a világ vége.

 

Itt egy 2005-ös magyar megoldás: keresni kell 1 milliárdot, majd megvenni a képviselőket fejenként 2m583e forintért, hogy szavazzák meg (egységesen) pl. azt a törvényt, hogy a balesetet okozókat kötelező leültetni. Vagy valami mást, amit az ember megoldásnak tart.

Előzmény: Törölt nick (1241)
player one Creative Commons License 2005.10.04 0 0 1244

A törvény értelmezésem szerint

  • úgy a szándékos bűncselekményt,
  • mint a közveszélyes felelőtlenséget

valamiféle megtorlással szankcionálja, ha az

 

  • zárt összefüggésláncban,
  • bizonyíthatóan kárt okoz.

Bizonyos esetekben már ezekre való előkészület is szankciót eredményez (lásd terrorcselekmények stb.)

 

Ez így van jól. Legyen központilag szabályozva, elnyomva a gonoszság és a hülyeség. De ez nem mindig működik. Újabban egyre többet emlegetik a kártalanítás fogalmát, amit egy-egy személy, bűncselekmény szenvedő alanya kaphat, ha nem derítik fel a tettest és nem verik le rajta a port. Emlékezzünk rá, egy emberélet ma Magyarországon 2-5 millió forintot ér. Mármint a bíróságnak. És ez sem mindig működik.

 

Személyes hitvallásom és etikai normáim szerint, ha valaki a hatalmas egójával kirívóan felelőtlenül semmibe veszi, vagy durván megsérti mások alkotmányos, személyiségi vagy vagyoni jogait, az maga sem érdemli meg ezeket. A mikéntről és a hogyanról vitatkozhatunk. Nagyon nehéz azt megítélni, az illető eljuthat-e addig, hogy valaha megértse, mit jelent a felelősség, vagy társadalom, esetleg civilizáció.Még a jogot is fenntartom, hogy hagyjak olykor brutális szívességet viszonzatlanul - de nem szokásom.

 

Figyelembe veszem, hogy primitív embereknél az azonnali, nyilvános fizikai retorzió némi elrettentő erővel bír, az évek múltán bekövetkező akár életfogytos bünti gyakorlatilag semmivel. Ennek megfelelően adminisztrálom a dolgaimat.

Előzmény: Törölt nick (1227)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.04 0 0 1243

"Egyszerûen nem vagy felhatalmazva arra, hogy egyszemélyben eldöntsd, hogy mi az igazság, megállapítsd a büntetést (pl verés), és végre is hajtsd!"

 

Valóban nem. A törvények szerint ...

Csak - sajnos - az emberek jó része jócskán kiábrándult a törvényekből.

 

S az adott esetben az igazság, az erkölcs s a józan ész alapján bőven megvan minden oka amit tett.

Nem tudom elítélni érte. (sőt magamban bizony meg is tapsolom.)

 

Lásd még : Bosszúvágy c. film(ek). Esetleg kissé más aspektusból az Összeomlás is több, mint elgondolkodtató.

Előzmény: haliho (1234)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.04 0 0 1242

Én egyetértek veled, sőt azt mondom több ilyen kellene aki kioszt pár emberes taslit az ilyen "feketeskodásoknak", ha már édesatyjuk nem tette meg idejében.

Ettől nemhogy nem lesz "lakhatatlan, élhetetlen a társadalom", de még jobbá is válhat.

Előzmény: Törölt nick (1240)
Herr X Creative Commons License 2005.10.04 0 0 1239

igen, csak épp miért mindig a szenvedő félnek legyen felelősség érzete!?

 

pont ezt fejtegetjük itt páran, aztán jönnek megint a "bűnözőnek is joga van és különben sem úgy gondolta, ezért még sajnáljuk is szegényt" szövegek. Aki meg törvényes eszközzel tehetne ezek ellen, annak kényelmesebb nem látni.

 

És a szenvedő felekben legyen még felelősség érzet?!

 

 

Előzmény: Törölt nick (1238)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1238

OFF

:-((( Zorro, Superman a mese világa, s nem a felelősségérzeté :-(((

Előzmény: Herr X (1235)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1237

OFF

 

...ezt talán nem itt, hanem vagy Fékezzük meg az ámokfutó autósokat!! vagy a Sebességírót a GYORSHAJTÓKNAK!!! topicban kellene megvitatni, itt reagálok Neked

Előzmény: Törölt nick (1228)
haliho Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1236

Szia!

 

Persze az önbíráskodás nem megoldás, ez tény.

 

Egyetértünk.

 

haliho

Előzmény: Herr X (1235)
Herr X Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1235

Azt azért áruld el, hogy mivel lehet kényszeríteni a végrehajtó szerveket arra, hogy ellássák azt a feladatot, amivel megbízták őket, amire felesküdtek?

 

Hiszen a belgáknál is évekbe került...Én nem 4 évente akarok rendet, hanem mindig.

 

Az meg egy érdekes szemlélet, hogy a másik törvénytelen eszközökkel él, én meg legyek törvényes.

 

Persze az önbíráskodás nem megoldás, ez tény. Viszont a Zorro mégis pozitív hős, meg a superman is és még sorolhatnám. Ők sem törvényes eszközökkel éltek, viszont pozitív ügyért harcoltak.

 

Tudom, utópia, de ne azé legyen az igazság, akinek több pénze van jobb ügyvédre...

Előzmény: haliho (1234)
haliho Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1234

 

 

Sziasztok!

 

Utoljára szólok hozzá most ehhez a jelen topikban talán OFF-nak isminõsíthatõ témához.

 

Azzal még egyet is értek, hogy a törvényhozó és végrehajtó szervek nagymértékben hozzájárulnak az emberek bosszúvágyához és önbíráskodás iránti vágyához/igényéhez.

 

Ugyanakkor fenntartom, hogy nem ez a megoldás, az erõszak (az ököljog) erõszakot fog szülni, és ha nem vetünk gáta neki, akkor nagyobb bajt fog okozni, mint aminek a megszüntetését ígéri.

 

Igaz ez akkor is Wallace, ha a konkrét ügyben igazad van, és a pasi tényleg túl gyorsan megy az óvoda utcájában (akkor is igaz, ha a konkrét esetben nincs igazad). Egyszerûen nem vagy felhatalmazva arra, hogy egyszemélyben eldöntsd, hogy mi az igazság, megállapítsd a büntetést (pl verés), és végre is hajtsd! Ha ez elterjed és normává válik, akkor lakhatatlan, élhetetlen lesz a társadalom. Ellentétben azzal, amit valaki itt állított, szvsz most még nem tartunk Magyarországon az állati hordák szintjén. De - többek közt, ha az önbíráskodás normává válik - eljuthatunk ide, én nem szeretném. Nem ismerlek Wallace, de hidd el nálad is vannak erõsebbek. Ha nem egy, akkor kettõ vagy három. Ha nem puszta kézzel, akkor pisztollyal... Hol a határ? Neked nem tetszik, ahogy a másik szágudlozik. Neki nem tetszik, ahogy a kutyáddal beszélsz, ahogy van rajtad sapka vagy nincs...

 

Nem azt akarom mondani, hogy ne tegyünk semmit, várjuk meg azt, amíg a pofa elüt egy óvodást. (Vagy bárkit, miden élet egyformán értékes.) Ugyanakkor a jog által megszabot kereteken belül maradjunk. Lehet a pofával beszélni (kultúráltan is nemcsak örjöngve, dühösen, bosszúszomjasan), lehet feljelentést tenni, nyomás alá helyezni az önkormányzatot, a rendõrséget stb stb.

 

Brüisszelben töltöttem egy idõt, ott az eygik lakópark övezetben mesélte a kollega a  következõit:

Az utcájukban (családi és sorházak, sok gyerek) folyt a száguldózás. Beadványokjöttek, mentek az önkormányzathoz, majd amikor a választa'sok közeledtek, akkor megint írtak: a következõ választási gyûlésen ott leszünk, és elmondjuk, hogy az önkormányzatnak nem fontosak a gyerekeink... Egy héten belül kész volt a fekvõ rendõr. Arról nem emlékeztek meg, hoyg bárki is verekedni, lincselni akart volna.

 

Nem azért írom ezt, mert ez mindenre megoldás. Csak azért, hogy mutassakpéldát arra, amikor valakik a törvényes úton elértek szívós munk;aval eeredményt. Lehet, hogy az indulataikat nem tudták ezzel levezetni, de a célt elérték.

 

Részemrõl befejeztem a témát.

 

Üdv:

 

haliho

 

PS: Jómagam minden - törvényes - akcióban benne vagyok, amely a rendõrséget (hatékonyabb) munka irányába kényszeríti.

mcwatt Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1233

Pont ezek miatt alakul ki a bosszúvágy a törvénytisztelő emberekben, mert a törvényt semmibe vevők nekik kárt okoznak, akinek pedig a törvény betartatása lenne a feladata, leszarják.

Ezek - sajnos, nagyon komoly igazságok.
Előzmény: Herr X (1232)
Herr X Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1232

Sajnos azt kell mondjam, hogy én is egyre kevésbé hiszek a végrehajtó szervek munkájában.

 

Ha valaki kárt okoz a másiknak (vagyon, élet, bármi), akkor hiába van igazad, hiába mondják, hogy a másik vétkes, szabálytalan, ha a másik röhög a pofádba, kihívod a rendőrt, az meg csak annyit mond, hogy polg. peres eljárást indítsd meg.

 

Ugyanez, amit én is tapasztaltam és ma már a hírek is mondta, a parlagfű elleni kemény fellépés. Minden médián fenyegetőzik a hatalom megtestesítője, hogy most aztán 20mhuf bírság is ki lesz szabva, aztán amikor az önkorminak írok egy levelet, hogy a környéken van pár telek, ahol ember magasságú gazok voltak. A válasz e-mailben nem megköszönték és elrendelik a kényszerkaszálást, hanem írjam meg konkrétan, magyarul jelentsem fel, töltsem én az időm azzal, ami a végrehajtó hatalom feladata lenne.

 

Az meg a non-plusz ultra volt, hogy az önkormi kijelölt még korábban egy területet a játszótérnek, amit lakók fognak megcsinálni, mert nincs pénz....A szombat délelőtt nagy része kaszálással, gaz húzkodással telt. Parlagfű hegyek.

És ez az önkormányzat saját területe!!!!

 

 

Szóval amíg a végrehajtó hatalom korrupt, gyenge, nem akar konfrontálódni a közelgő választások miatt, addig nem is lesz rend. Amíg ha valaki betonvasat ver le az aszfalt tövébe az előkertje védelmében úgy, hogy csak 10cm áll ki a földből, ami kiszabja a gumidat és a leverő csak röhög a pofádba, hogy te vagy a hülye, miért nem láttad, a rendőr is csak annyit tesz, hogy polg. peres eljárást kell indítanod és cseszik felszólítani a barmot a jogellenes állapot megszűntetésére, addig mit várjunk?!

 

Pont ezek miatt alakul ki a bosszúvágy a törvénytisztelő emberekben, mert a törvényt semmibe vevők nekik kárt okoznak, akinek pedig a törvény betartatása lenne a feladata, leszarják.

 

Előzmény: Törölt nick (1228)
ZöPö Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1231
A (1218)-ban: "Szerintem ezzel a szentszöveggel fárassz mást, bocsi." De hagyjuk ezt, nem méltó a témához.
Előzmény: Törölt nick (1230)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.02 0 0 1227

"A bosszú nem old meg semmit, az erőszak, erőszakot szül." - igen, s ehhez még egy NAGYON nem elhanyagolható momentum járul: általában nem a szelídebb, normális életet élő emberek azok, akik az eősebbek. Ők járnak pórul, s a durvák a bajok forrásai. Ha egy durva embert, annak közösségét bosszú jelleggel valami elér, nem értik meg annak (esetleges) "jogosságát", hanem vagy "első csapás"ként élik vagy, vagy előjön (ismét) az állat (ok: durvaság) belőlük, s sokkal erősebben ütnek vissza. Az ominózus érdi esetben pl. menntek volna az ombudsmanhoz (milyen "jó" kis magyar szó), politikához, jogvédőkhöz, hogy üldözik, gyilkolják a cigányokat... holott csak egy pitiáner kis száguldozót fenyítettek volna meg...

 

Ezért kell(ene) a megelőzés, a rendvédelmi szervek normális (ám sajnos nem így működnek) reagálása a szinte folyamatosan szabálytalankodókkal, másokat veszélyeztetőkkel szemben. Előhoztam megteszem ismét, de csak idézem:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=33810091&t=9096419

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=36363201&t=9109794

 

A "jogvédők" rögtön jönnek a szabadságjogokkal, semmibe véve azok szabadság, élethez fűződő jogait, akiket eltiportak a "szabadok" :-(

Előzmény: haliho (1225)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.02 0 0 1226
Vajon van-e elévülési ideje? Megúszhatja-e? Ki lehet-e ezt védeni?
Előzmény: ZöPö (1223)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!