Tavaly nyári zakuszka befőzés, tűzről pattant módon, saját termésű alapanyagokból. Több évnyi kihagyás után újra indítottam a kiskert történetet a hátsó udvarban, déli fekvésű, kb 10 % os lejtéssel. Egész nap körbesüti a nap, öntözhető fúrt kútból is, és beállítottam egy 1000 literes esőgyűjtő tartályt is. Brutál mennyiséget termett a mindösszesen kb. 150 négyzetméteren. 4x főztünk a képeken látható üstnyi zakuszkát, rengeteg savanyúság+ friss fogyasztás stb. Kicsit túlméreteztem, de ugyebár a van-tól nem kell megijedni_:-))
Mai tp. Füstölt sonkás, sima csülkös babgulyás, bográcsban, fával. A bab saját termés. Sima Lidl -is étkezési nagy szemű olasz babot vettem.Vetés előtt egy éjszakára beáztattam kamilla teába, ez volt a házi csávázas:-))).Brutál mennyiséget termett, kordonháló mellett. A nyers csülköt, mivel forrázott volt és nem perzselt, maradt rajta némi szőr, ezért kénytelen voltam után perzselni, lásd a képen.
Vagy 27 évvel ezelőtt volt egy buli a kollégákkal, családostól,ahogy kell.Ma csapatépítőnek hivnák de ez idegen kifejezés volt még akkor. A helyszínt én adtam, a Holt-Körös parton. Nem volt túlragozva az ebéd.Vagy 8 kiló forró zsírban, bográcsban sütött pulyka felsőcomb. Előző nap bepácolva a,jó sok fűszerrel, extra fokhagymásan. A mai napig emlegetjük ha találkozok a régi kollégákkal.
Zsírban, olajban ha jót akarsz magadnak egyszer lehet sütni. A sütőben sütött hús fűszeres zsirja kenyérre kenve, ecetes alma paprikával , vagy a hideg kacsa, liba zsír. Sajnos manapság a minőségi zsír és a zsírzsalonna is ökör árban van. Olajban legfeljebb krumplit, halat, lángost, bundáskenyeret szoktunk sütni. Természetesen csak egyszer.
Nyáron egy családi rendezvényen , nagyüzemben sütöttem vagy 7 egész csirkéből rántott csirkét tárcsán , zsírban, fával. Hatalmas sikere volt, kiléptünk a megszokott pörkölt-grill--tárcsán sült hús háromszögből. Húsokat előző este feldaraboltuk, bepácoltuk , igen érdemes a rántani való húsokat is jól fűszerezni, nem csak só használható, alsó comboknál csontig bevágva, felső combok kicsontozva. Panírozás természetesen csak közvetlenül a sütés előtt.
A legjobb a saját sütésű zsír. Érdekes, hogy amit mi sütöttünk disznóvágáskor az amikor kidermedt, mindig hófehér volt.
Ez mondjuk nem az volt, de friss sütött zsír, egy helyi kisebb húsboltban veszem. A multiknál kapható zsírra hiába írják rá, hogy sütött, nem az igazi. Lehet, hogy van azokban préselt zsír is.
Fontos még, hogy extra forró legyen a zsír.
Valamelyik régi szakácskönyvben olvastam, hogy az igazi rántott szelet , az olyan, hogy ha egy úri kisasszony véletlenül selyemszoknyában ráül, nem lesz zsíros a szoknyája.Na ehhez kell a nagy hőfok és természetesen az egyszer használt zsír.
Így fával, bográcsban még a méretesebb darab húsok is 2 perc alatt kisülnek, persze figyelni kell, nehogy megégjen a panír.
Sokkal hangulatosabb, mint a konyhában, nincs zsírszag a házban, ami valljuk be, hiába megy a konyhai szagelszívó csak marad szag.
Saját tapasztalaton alapuló technikai információk nagyobb tétel húsok,sütése, főzése előtt. Ha több kilónyi és darabból álló disznóhúsból főzök pl. töltött káposztát, akkor előtte minden húsból levágok egy kis darabot és csinálok egy próbasütést. Így lehet könnyen kiszűrni, hogy ne legyen benne kandisznóból származó hús, mert az az egészet tönkretenné.Pár éve jártunk így a Sparból vett disznócombbal..Azóta sem vettem ott húst. Ugyenez vonatkozik a zsírra is. Töltött káposztához érdemes otthoni darálót alkalmazni vagy a hentesnél úgy kérni, hogy nagy lyukú darálón daráljon, az előre ledarált levákuumozott szerintem túl apró.
Vettem egy új 30 literes vastagfalú rozsdamentes bográcsot, elégedett vagyok vele. Az üstház fölött lehet benne főzni, sütni. És nem kell hajlongani sem .