Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11110

ez kemeny! eletemben nem foztem ennyit. gratula! johetnek meg a kepek!

Előzmény: zsandár (11109)
zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11109

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11108

Nem kell mindig húst zabálni !

Tavaly nyári zakuszka befőzés, tűzről pattant módon, saját termésű alapanyagokból. Több évnyi kihagyás után újra indítottam a kiskert történetet a hátsó udvarban, déli fekvésű, kb 10 % os lejtéssel. Egész nap körbesüti a nap, öntözhető fúrt kútból is,  és beállítottam egy 1000 literes esőgyűjtő tartályt is. Brutál mennyiséget termett a mindösszesen kb. 150 négyzetméteren. 4x főztünk  a képeken látható  üstnyi zakuszkát, rengeteg savanyúság+ friss fogyasztás stb. Kicsit túlméreteztem, de ugyebár a van-tól nem kell megijedni_:-))

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11107

Nyár,  hamburger sütés 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.07 0 0 11106

Birkafőzéshez pár elmaradt kép.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11105

Ez a 'babtermesztés' konyhatrükknek se rossz!

Előzmény: zsandár (11104)
zsandár Creative Commons License 2024.01.04 0 1 11104

Mai tp. Füstölt sonkás, sima csülkös babgulyás, bográcsban, fával. A bab saját termés. Sima Lidl -is étkezési nagy szemű olasz babot vettem.Vetés előtt egy éjszakára beáztattam kamilla teába, ez volt a házi csávázas:-))).Brutál mennyiséget termett, kordonháló mellett. A nyers csülköt, mivel forrázott volt és nem perzselt, maradt rajta némi szőr, ezért kénytelen voltam után perzselni, lásd a képen. 

 

 

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11103

Éppen az a lényege,hogy bő és FORRÓ zsírban süljön,  azonnal kap egy kérget, és nem tudja megszívni magát zsírral.

Előzmény: nagypapi51 (11101)
homerx Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11102

szerintem is.

Előzmény: nagypapi51 (11101)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 11101

Már leszoktam a bő zsiradékban sütött krumpliról, tepsiben készítem, 1 ek olaj kell.

(Rósejbnit persze bő zsírban kell sütni, ezt azért 2-3x fel lehet használni - sztem)

Előzmény: zsandár (11099)
zsandár Creative Commons License 2024.01.02 0 0 11100

Vagy 27 évvel ezelőtt volt egy  buli a kollégákkal, családostól,ahogy kell.Ma csapatépítőnek hivnák de ez idegen kifejezés volt még akkor. A helyszínt én adtam, a Holt-Körös parton. Nem volt túlragozva az ebéd.Vagy 8 kiló forró zsírban, bográcsban  sütött pulyka felsőcomb. Előző nap bepácolva a,jó sok fűszerrel, extra fokhagymásan. A mai napig emlegetjük ha találkozok a régi kollégákkal.

zsandár Creative Commons License 2024.01.02 0 0 11099

Zsírban, olajban ha jót akarsz magadnak egyszer lehet sütni. A sütőben sütött hús fűszeres zsirja kenyérre kenve, ecetes alma paprikával , vagy a hideg kacsa, liba zsír. Sajnos manapság a minőségi zsír és a zsírzsalonna is ökör árban van. Olajban legfeljebb krumplit, halat, lángost, bundáskenyeret szoktunk sütni. Természetesen csak egyszer.

Előzmény: nagypapi51 (11098)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 11098

Azért a habzásnak vannak fokozatai.

Nyilván a velőt én is (jeges) vízben hártyázom, sőt utána meg is abálom panírozás előtt,

de nem habzik jobban, mint egy leszárított karajszelet.

Nekem is habzott már zsírom, krumplisütéskor, amikor vissza kellett fújni a habot, hogy ne bukjon ki az edényből :)

 

Előzmény: Boarhunter (11097)
Boarhunter Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11097

Csinálj ràntott velőt...az első sütésnél is habzani fog.

Pláne ha vízsugár alatt hártyázod a velőt mint én szoktam, onnantól az vizes marad és az utolsókat már vaktában sütöd, úgy habzik.

Előzmény: nagypapi51 (11096)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11096

A már többször használt zsír habzik, sózással lehet csökkenteni, de nem lesz olyan, mint a friss.

Előzmény: H_G (11093)
zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11095

Nyáron egy családi rendezvényen , nagyüzemben sütöttem vagy 7 egész csirkéből rántott csirkét tárcsán , zsírban, fával. Hatalmas sikere volt, kiléptünk a megszokott  pörkölt-grill--tárcsán sült hús háromszögből. Húsokat előző este feldaraboltuk, bepácoltuk , igen érdemes a rántani való húsokat is jól fűszerezni, nem csak só  használható,  alsó comboknál csontig bevágva, felső combok kicsontozva. Panírozás természetesen csak közvetlenül a sütés előtt.

  

 

Előzmény: H_G (11093)
zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11094

A legjobb a saját sütésű  zsír. Érdekes, hogy amit mi sütöttünk disznóvágáskor az amikor kidermedt, mindig hófehér volt. 

Ez mondjuk nem az volt, de friss sütött zsír, egy helyi kisebb húsboltban veszem. A multiknál kapható zsírra hiába írják rá, hogy sütött, nem az igazi. Lehet, hogy van azokban préselt zsír is.

Fontos még, hogy extra forró legyen a zsír.

 

Valamelyik régi szakácskönyvben olvastam, hogy az igazi rántott szelet , az olyan, hogy ha egy úri kisasszony véletlenül selyemszoknyában ráül, nem lesz zsíros a szoknyája.Na ehhez kell a nagy hőfok és természetesen az egyszer használt zsír.

 

Így fával, bográcsban még a méretesebb darab húsok is 2 perc alatt kisülnek, persze figyelni kell, nehogy megégjen a panír.

Sokkal hangulatosabb, mint a konyhában, nincs zsírszag a házban, ami valljuk be, hiába megy a konyhai szagelszívó csak marad szag.

 

Előzmény: H_G (11093)
H_G Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11093

Ez aztán szép adag!

 

Arra is van trükköd, hogy a zsír ne habosodjon? Mert nálam olykor annyira habos, hogy látni se lehet tőle a rántódó húst.

 

Előzmény: zsandár (11088)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11092

Még a közönséges fasírthoz is érdemes elővenni a húsdarálót.

Előzmény: zsandár (11090)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11091

Töltött káposztához érdemes otthoni darálót alkalmazni

 

Úgyis mindig darálok bele egy darab füstölt húst és szalonnát.

Előzmény: zsandár (11090)
zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11090

Saját tapasztalaton alapuló technikai információk nagyobb tétel húsok,sütése, főzése előtt. Ha több kilónyi és darabból álló disznóhúsból főzök pl. töltött káposztát, akkor előtte minden húsból levágok egy kis darabot és csinálok egy próbasütést. Így lehet könnyen kiszűrni, hogy ne legyen benne kandisznóból származó hús, mert az az egészet tönkretenné.Pár éve jártunk így a Sparból vett disznócombbal..Azóta sem vettem ott húst. Ugyenez vonatkozik a zsírra is. Töltött káposztához érdemes otthoni darálót alkalmazni  vagy a hentesnél  úgy kérni, hogy nagy  lyukú darálón daráljon, az előre  ledarált  levákuumozott szerintem túl apró.

zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11089

Újévi rántott karaj-természetesen disznózsíron sütve- fekete lencsefőzelékkel, krumlipürével. BUÉK mindenkinek !!

 

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 1 11088

2023.12.24. Karácsonyi töltött káposzta.

zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 1 11087

2023.12.23. Halsütés tárcsán.Ponty, hekk, sültkrumpli. És a tárcsa  is pont illeszkedik az üstházhoz.

zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 0 11086

Vettem egy új 30 literes vastagfalú rozsdamentes bográcsot, elégedett vagyok vele. Az üstház fölött lehet benne főzni, sütni. És nem kell hajlongani sem .

 

zsandár Creative Commons License 2024.01.01 0 2 11085

Íme pár kép remélem, mostmár átmegy.

 

Boarhunter Creative Commons License 2023.12.31 0 1 11080

A céges gépemen jött elő először ez a jelenség. Értelemszerűen semmiféle közösségi médiás dolog nincs rajta.

Amúgy nincs facebookom és mindenhová külön regelek be.

Ez pedig "és egyben a tökéletes megoldás" számomra igencsak észosztásnak tűnik.

BÚÉK!

Előzmény: Popenka (11078)
Popenka Creative Commons License 2023.12.31 -2 0 11079

Kedves Boar!

Én kérdezni szoktam, ha valamit nem tudok. És elfogadom a választ. Sokszor tőled is.

Viszont megírom a választ, ha tudom.

 

Aki mást állít, az hazudik.

Előzmény: Boarhunter (11071)
Popenka Creative Commons License 2023.12.31 -2 0 11078

nekem nagyon mindegy, kinél hogyan nem működik.... ki hogyan szvatja magát...

jeleztem, hogy nálam igen és hogy miért

 

észt nem osztok, ez téves

Előzmény: Boarhunter (11071)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.31 0 0 11077

ezek az offok beleférnek sztem, lévén egymás közt vagyunk

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!