Keresés

Részletes keresés

jucó1 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 98
Szerintem nézz be a gombászós topicba. Azok állandóan az erdőt - mezőt járják. Kérd meg őket, írják le, merre van jó csipkebogyó lelőhely.
Előzmény: malimba (93)
jucó1 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 97
Végül nem tettem rá én sem tartósítót. Gondoltam, ha kezd romlani, majd akkor teszek rá.
Köszi a pritaminpaprikás receptet. Én mindenféle piros paprikából csináltam, ami csak fellelhető volt a kertben.
Előzmény: kulináris kóstológia (96)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 96

Szia Jucó1 még1x!

 

Megerősítésül:

 

PRITAMIN KÉSZÍTÉSE A pritamin nyers paprikakrém, amit sóval tartósítunk. Így jobban megőrzi színét, vitamintartalmát, viszont csak kis mennyiségekben használható fel. Alapanyagként rendszerint paradicsompaprikát használunk (ezt önmagában is szokták pritaminnak nevezni), de elkészíthető másfajta pirosra érett, húsos zöldpaprikából is.
A hibátlan paprikákat gondosan megmossuk, s hagyjuk leszáradni, hogy felesleges víz ne kerüljön bele. A csumáját, magházát kivágjuk, az elszóródott magokat is kitakarítjuk, a húsát pedig (például húsdarálón) finomra daráljuk. 1 kg paprikapéphez 20 dkg sót keverünk. (Fontos a gondos keverés, a feloldódott sónak egyenletes kell eloszlania a pürében.) Kicsi, tiszta üvegekbe adagoljuk, s közben úgy nyomkodjuk, rázogatjuk, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok. Lezárjuk, s hűvös, sötét helyen tartjuk a felhasználásig.

Előzmény: jucó1 (92)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 95

Szia Jucó1!

 

Módjával. de látogatjuk.

Elég tartósítószer a só. Az étel ízesítésénél majd számolj a paprika sósságával.

Még tart tavalyi készletünk, fogyasztható!

 

Üdv.: kulináris 

Előzmény: jucó1 (92)
TTAMAS Creative Commons License 2005.10.26 0 0 94

Imádjuk a hecsedlit, de megvenni drága, inkább szórakozom vele. Köszi!

 

Hogyan készíted? Mert az én módszeremmel a szedés a könnyű és élvezetes része. :))

Előzmény: malimba (93)
malimba Creative Commons License 2005.10.26 0 0 93

Sziasztok!

Nagyon sok csipkebogyóra lenne szükségem! Tud valaki olyat aki esetleg pénzért gyűjt? Vagy ismer valaki jó lelőhelyet ahol sok van?

Imádjuk a hecsedlit, de megvenni drága, inkább szórakozom vele. Köszi!

jucó1 Creative Commons License 2005.10.14 0 0 92
Sziasztok! Ha még látogatjátok ezt a topikot, segítsetek!!
Kaptam 3kg pirospaprikát( erős-édes vegyes ). Ledaráltam, 20 % sóval összekevertem, kis üvegekbe bele.( utána órákig égett a kezem, mert azt nem mondták, hogy kesztyűt is kell húzni!!)
Kell-e a krémre rátennem valamilyen tartósítószert, vagy elég a só ?
Elisabeth5 Creative Commons License 2005.08.18 0 0 91

Köszi TTamás !

Elisabeth

Előzmény: TTAMAS (90)
TTAMAS Creative Commons License 2005.08.18 0 0 90
Kb. 35
Előzmény: Elisabeth5 (88)
TTAMAS Creative Commons License 2005.08.18 0 0 89

"emberbarát" édesitőszerre gondoltam.

 

 

Az a cukor. Évmilliók óta fontos táplálék.

Előzmény: Tereza (83)
Elisabeth5 Creative Commons License 2005.08.17 0 0 88

Sziasztok!

Nagyon örülnék, ha tudna valaki segíteni lecsó télire való befőzésével kapcsolatban.

Adódott paprika és paradicsom olcsón, és hát pont mikor nem gyüjtöttem az üvegeket?!!!   Szerintetek 20 kg paprika-20 kg paradicsomból főzött lecsóhoz kb. hány db üveg (7dl-es) szükséges?  

Köszi!

    Elisabeth

Lovászi Creative Commons License 2005.08.08 0 0 87
Én csináltam a nagyimnak por Canderellel, nem volt rossz, de nem az igazi...
Előzmény: Tereza (83)
kata 25 Creative Commons License 2005.08.08 0 0 86
Szia!

Csöves állapotában fagyasztani.
Előzmény: Törölt nick (84)
modato Creative Commons License 2005.07.28 0 0 85

 

 

 Sziasztok !

 

 Nincs valakinek receptje öszibarack szörpre illetve bármi más receptje a lekváron és a befőtten kivűl ( az utóbbiakból már van elég ).

 

 

 S.O.S

 

  Előre is köszi: Modato

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.21 0 0 84
Sziasztok!
Csemege kukorica télire való tartósításáról tud valaki valamit?
Köszi!
Tereza Creative Commons License 2005.06.04 0 0 83
És főleg valami "emberbarát" édesitőszerre gondoltam.
Tereza Creative Commons License 2005.06.04 0 0 82
Epedzemet szeretnék csinálni 5keres zseléfixxel (3:1). Az a kérdésem, hogy cukor helyett mit használhatok édesítőként? Próbálta már valaki ilyen módon és melyik szer vált be?
kiwancsi Creative Commons License 2004.10.04 0 0 81

 

 

Sziasztok!

 

Tudja-e valaki, hogy az éretlen fügéből lehet-e savanyúságot csinálni(vagy bármi mást)

 

köszönöm

kiwancsi

Tereza Creative Commons License 2004.07.03 0 0 80

 Köszönöm, hogy Te is megerősitettél abban, hogy az új befőzési módszereknél nem szükséges a dunsztolás.

Különben az tegnap nálam is kiderült. Ahogy megszüntettem a dunsztolás, nemsokára megszilárdult a dzsemem.(Vagyis amikor kihűlt.)  Éjfélkor már tartottam minőségi próbát, azaz szépen megettem (csak úgy magában, kenyér nélkül) majdnem egy egész kisüvegnyi dzsemet. Izlett.

Felesleges volt a félelmem, úgy néz ki, hogy sikerült.

Üdv. Tereza

 

Előzmény: chupi (79)
chupi Creative Commons License 2004.07.03 0 0 79

Én a szimpla Dr. Oetker Zseléfixet használom, ami végül is ugyanaz mint a befőzőcukor, csak a cukorról nekem kell gondoskodnom. Számomra bevált! Nem kell dunsztolni se szárazon se nedvesen, miután az üvegek 5 percig álltak a tetejükön, mehetnek a kamra polcára. Mire kihűl meg is szilárdul.

 

Üdv.

Tereza Creative Commons License 2004.07.02 0 0 78

Sziasztok!

Ma eperdzemet főztem.

l,70 kg eperhez (tiszta súly) egy db 500g-os 3:1 tip. befőzőcukrot tettem. A használati utasitás szerint a folyamatos forrás után 1 percig kellett főzni (jó, volt ez 2 perc is).

Elég hignak tünt, de beraktuk az üvegekbe és fejtetőre forditottuk.

Utána jött a nagy kérdés : A PEKTINT TARTALMAZÓ BEFŐZŐ CUKOR HASZNÁLATAVAL KÉSZITETT DZEMES ÜVEGEKET  KEL-E BERAKNI SZÁRAZ DUNSZTBA (vagyis melegen tartani a pléd alatt kihúlésig) VAGY NEM, mert esetleg a meleg gátolhatja a süritést. 

Én pléd alá raktam. Úgy 2 óra múlva megnéztem, és bizony a dzemem nem szilárdult, igy egy üveget kivettem és ahogy az hűlt, mintha szilárdult volna egy kicsit. Egy kicsit később kiraktam az összeset. JÓL TETTEM?

Azért gondolkozom, mert nem lehet véletlen, hogy olyan rővid az előirt főzési idő, és lehet, hogy nem kivánastos a hagyományos folytatás.

TUD NEKEM MOST VALAKI TANÁCSOT ADNI?

 

 

nettomazsola Creative Commons License 2003.10.17 0 0 77
én mindent ezzel teszek el és van olyan lekvarom ami 3 éves és semmi baja. semmi mas tartositot nem teszek hozza.
cukor = sacc és megkostolom.
eperlekvar mindig folyt.
az idén osszenyomtam - lecukroztam és gézen atszurtem.
igy lett sok szorp és kevés de nagyon jo lekvar.
nagyon finom az eper - afonya egyutt és akkor az afonyatol besűrűsodik.
Előzmény: Csilla (39)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2003.09.25 0 0 76
Nyár elején csináltam meggyből és ribizliből lekvárt, befőzőcukorral. A barátnőmnél kóstoltam ilyet, náluk a lekvárnak (vagy ezt dzsemnek hívják inkább?) enyhén zselés állaga volt. Azt mondták, nincs semmi trükkje, egyszerűen sima cukor helyett befőzőcukorral kell készíteni, ami zselésítő anyagot tartalmaz. Az én lekvárom viszont egyáltalán nem lett zselés, viszont nagyon híg. Az valószínű, hogy álltában be fog sűrűsödni, mint minden lekvár, de miért nem zselés? Ez is idővel alakul ki? Vagy: hosszabb ideig kellett volna főzni? Vagy: más arányban kellett volna összekeverni? Vagy: hozzá kellett volna adni még valamit?
TTAMAS Creative Commons License 2002.09.27 0 0 75
A hagyományos szita fakeretre kifeszített lófarokszőrből készült.
Vékony, mégis erős szálak, amelyből a savas élelmiszerekbe sem oldódik be semmi.
Előzmény: Szürke Csacsi (74)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 74
Szőrszita??? ammeg mi?

A hideg pedig megjött, úgyhogy lehet menni szüretelni :) Bár valószínű, csak jövő hétvégén lesz rá alkalmam. Itt a pesti betonon valahogy nem terem meg a bogyó :(

Előzmény: szydi (72)
TTAMAS Creative Commons License 2002.09.25 0 0 73
Ha nem tetszik a fagyasztott eper állaga, akkor próbáld ki ezt:
Egy marék fagyasztott eper, három-négy kk. cukor, mikor félig kiolvadt, villával összetöröd és elkevered natúr joghurttal. Isteni. Akkor rájösz, hogy a legmárkásabb gyümölcsjoghurt is csak névrokonságban van vele.
Előzmény: Sehonnai Bitang Ember (28)
szydi Creative Commons License 2002.09.24 0 0 72
Bocs, de nem voltam a közelben.
Szűrésre a szakirodalom szőrszitát javall, én fém tésztaszűrőt használtam. Ha gézzel kibélelsz egy szűrőt az tökéletes lesz akkor is, ha nem magozod ki.
A csipkebogyónak szeptember táján legmagasabb a C vitamin tartalma, viszont a dércsípte (az első fagyok után) édesebb, s már önmagában is lekvárszerű. Ilyenkor már nem lehet kimagozni.
Üdv: szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (71)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2002.09.21 0 0 71
No még két kérdés.
o Min szűröd át ezt a szúrós masszát? (kezd tőle elmenni a bátorságom :)) Én korábban ribizlit néhány réteg gézen szűrtem át.
o Mikor kell a bogyókat leszedni? Korábban dércsípte bogyókról volt szó, ami azt jelenti, hogy ősszel valamikor később, mikor már hidegebbre fordul az idő...
Előzmény: szydi (70)
szydi Creative Commons License 2002.09.20 0 0 70
A magok apró szőrök között vannak a gyümölcs belsejében. Ha a szőrök a torkodhoz jutnak, ott szúrós, kaparó érzést okoznak.
Ha átpasszírozod, a magok, a héja és a szőröcskék nagy része fennakad.
Víz és cukor a recipe szerént.
szydi
Előzmény: Szürke Csacsi (68)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 69
A mai befőzési program:
- piros-áfonya dzsem főzése
- enyhén csípős almapaprika savanyítása.
Remélem estig végzek mindnennel! :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!