Keresés

Részletes keresés

prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 31
De hogyha vannak egyszeru, nem megerolteto modszereitek, ne tartsatok magatokban.
prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 30
Vegulis azt szurtem le, hogy a redundans, egyszeru gondolatmenetu szovegeket lehet gyorsolvasni (ilyen a legtobb regeny), a tobbit nehezebben. Nem is tudom, nem hiszem, hogy forszirozni fogom magamat a gyorlolvasas elsajatitasara. Ha jol belegondolok, eddig soha nem ereztem hianyat.
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 29
Prewitt: amit fölvetettél, már volt rá példa. Természetesen ilyenkor visszamegyek a problémás részre. Viszont vannak olvasmányok, amelyekhez már eleve nem gyorsolvasással fogok hozzá.
Előzmény: prewitt (26)
Angi Creative Commons License 1999.12.16 0 0 28
Igen. Engem is ő tanított. Mi voltunk az utolsó csoportja.

Angi

Előzmény: Bianco (17)
Bianco Creative Commons License 1999.12.16 0 0 27
Sajnos a gyorstanulásról keveset tudok írni. Nem nagyon kötődik a gyorsolvasáshoz.
Először a tartalomjegyzéket kell nézegetni, utána egyszer átfutni, aztán részenként, értékelni stb. Nem volt igazán semmi nóvum benne, csak azért írtam le, hogy lásd: a tanfolyam célja mi volt.

A gyakorlatok:
Általában arra szolgáltak, hogy a szemeddel befogható távolságot növeld. Volt egy csomó segédlet. Pl. egy lapon vastag fekete vonalak, végükön egy-egy számmal vagy betűvel. Középre kellett fixálni, és felfogni a számokat. A vonalak hosszát növeltük.
Aztán: Egy lap szabályosan teleírva számokkal. Erre rátettünk egy másikat, amin ki volt vágva egy csík. Az előtűnő számokat kellett fókuszálva felfogni. A csík hosszát növeltük stb.

Előzmény: prewitt (26)
prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 26
En muszakis vagyok (BME), es sajnos elegge elszoktam az irodalom (akar ponyva is) olvasastol. A szakmai jellegu konyveket (magyarazatok, tetel+bizonyitas szerkezetu konyvek, muszaki leirasok) gondolom akkor teljesen remenytelen gyorsolvasassal elsajatitani (itt a sebessegfokozashoz csak a tobblet IQ johet szoba).

Es itt erdekelne akkor a gyorstanulas, amirol Bianco irt. A gyorstanulas nalad gyorsfelfogast jelent, vagy pedig gyorsmemorizalast?

A gyorsolvasashoz visszaterve, valamilyen szinten akkor en is uzom. Pl. ujsagolvasasnal minimum a 2 fokuszpontos technikat (neha 1) szoktam hasznalni, es azt is erzem, hogy gyorsabban olvasok a beszedsebessegnel. Neha ennel jobban be szoktam gyorsitani, a sorokbol csak egy pillantasnyi mintat veszek, ez olyankor fordul elo, ha valamilyen modon erzekelem (szovegkornyezetbol), hogy a megertest nem befolyasolo felesleges informaciorol van szo. Bar gondolom az elhanyagolas azert mar nem nevezheto gyorsolvasasnak. De azt biztosan tudom, hogy az idobeli sorrendet nem rugom fel.

Benedek Szabolcs: Mondjuk ha gyorsolvasol, akkor gondolom valamilyen modon felmered a szovegkornyezetbol, hogy az adott szovegblokkot beszkennelve fogod elolvasni. Nem szokott elofordulni, hogy rosszul mered fel a helyzetet, es kesobb rajossz, hogy valamit megse ertettel meg, vagy netalan kihagytal egy lenyeges (akar 1-2 szavas) momentumot, es igy vissza kell terned az elozoekben elolvasottakhoz ???
Engem neha az ilyen jobban lelassit, mintha precizen a 2-3 fokuszpontos technikat hasznalnam.

Bianco Creative Commons License 1999.12.16 0 0 25
Értelmetlen a gyorsolvasást másra használni, mint az információ minél gyorsabb bevitelére. A tanfolyam része volt a gyorstanulás is.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 24
Bár még ilyen mélyrehatóan nem gondoltam át, azt hiszem, tulajdonképpen - legalábbis nálam - úgy működik a dolog, ahogy leírtad. A pontos utat viszont nem tudnám leírni, amelyet a szemem (illetve a tekintetem) megtesz a szövegen, azt követni se tudnám, talán valamilyen műszerrel lehetne fölmérni. S persze aztán a szöveget is a "megnézett" elemekből valamiként összerakom.
Természetesen, ahogy írod is, így nem lehet logikai fejtegetést olvasni, mint ahogy nem lehet verset, idegen nyelvű szöveget, igazán mély szépirodalmi szövegeket olvasni sem. Az csak a soronkénti, lassabb olvasással megy. Legalábbis nálam. Hogy a "profi", tanult gyorsolvasóknál miképp működik, azt nem tudom.
Előzmény: prewitt (22)
Bianco Creative Commons License 1999.12.16 0 0 23
Elmondom, én hogy csinálom. A gyorsoplvasás tanfolyam alapján, tehát elvileg szabályosan.
Egy A/4-es szövegnél mondjuk háromszor fókuszálok egy sorra, értelemszerűen 1/6-nál, 1/2-nél és 5/6-nál. (Ezt gyakorlással lehet csökkenteni is.) Tehát nem a sor elején kezdek, hiszen az pazarlás:-).
Nézem az adott sor feletti és alatti sorokat is, de csak épphogy, szinte csak észlelem. Ez abban segít, hogy amikor dobok egy entert, már ismerős valamennyire az új szöveg is. Tehát mindig az adott sort értelmezem, a többit csak "szokom".

És még egy. Már említettem, de hangsúlyozni kell. Sok embernél az első gát amit le kell bontani, hogy a beszéd sebessége határt szab az olvasás sebességének. Ez nálam nem így volt. Lehet, hogy nálatok sem.
A tanfolyam elején bemérték, már akkor 2-szer gyorsabban olvastam, mint a beszéd, mondjuk 5-600 szó/perccel. Úgy gondoltam, nem érdemes elvégezni a tanfolyamot, de a végén 1400-1500-on voltam, és kíváncsiságból lemértem hónapok múlva is, akkor 8-900-on.
Nemsokára írok a gyakorlatokról, ha érdekel.

Előzmény: prewitt (22)
prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 22
Engem a szemmozdulat erdekelne, azaz az ut amit bejar.
Tehat ha jol ertem nem horizontalisan mozgatod a szemed, hanem kezded mondjuk egy szovegblokk jobb also sarkaban (mert mondjuk pont azt a reszletet szurtad ki magadnak kvazi ontudatlanul -- mivelhogy "kepet nezel"), ott erzekelsz egy szohalmazt (ami nem feltetlen all ossze azonnal ertelmes mondanivalova) -- de hangsulyozottan azert minden egyes szon atseper a szemed! (<-- ezt ne ugy ertsd, hogy szavankent olvasol, hanem azert a szonak valahogy be kell kerulni az agyadba, tehat egy eles, konturos kepnek azert le kell kepzodnie rola -- egy rendesen defokuszalt fenykepezogeppel lefenykepeztt szot lehetetlen kivenni -- ugye erted mire gondolok).
Aztan atrantod a szemed a blokk egy masik reszere stb stb stb.....
Aztan a vegere mondjuk befejezed a bal also sarokban, felismerven,hogy minden reszt beszkenneltel.
Igy mukodik valahogy ????

Masik kerdes:
Az idorendileg nem sorrendben bevitt informaciot akkor gyakorlatilag a blokk vegere rendezed sorba az agyadban? Es mi van, ha egy kisse bonyolultabb a szoveg (tehat valami logikai fejtegetes, ahol pont pl. esemenyek ok-okozati sorrendje szamit)?

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 21
Csak a magam példáját tudom mondani: nálam szó nincs fókuszálásról, én úgy nézek egy szövegre, ahogy egy képet megnéz az emebr. Akkor se a kép egy pontjára meredünk, hanem az egész vásznat körbejárja a tekintetünk. Csak éppen nem soronként, ahogy a "hagyományos" olvasásban, hanem egy más jellegű szemmozdulattal.
Előzmény: prewitt (19)
Moly Creative Commons License 1999.12.15 0 0 20
Szerintetek ennek van valami köze az intelligenciához? Mármint az olvasási sebességnek, meghogy ki tudja használni, elsajátítani...
Ps.: Az oldal/mp kicsit rázós lenne ám. :)
prewitt Creative Commons License 1999.12.15 0 0 19
Az, hogy egy sort nem szavankent, hanem 2 fix szempozicioval olvasok, es minden sornal erre a ket poziciora ugrok a szememmel, az OK. Az 1. poziciorol a 2.-ra valo valtas kozben mintegy atsweepelek a koztes szavakon, es igy erzekelni tudom oket (bar nem a sweepeles kozben fogom fel az ertelmuket, hanem mikor a szememmel a 2. poziciora fokuszalok).
Ez mind OK, gondolom ezert is bontjak hasabokra az ujsagokban a szoveget, hogy ne legyen tul hosszu a sor.
De azt nem tudom megerteni, hogy hogyan lehet egyszerre egy szovegblokkot 3-5 (netan 10) sort olvasni -> FENYKEPEZNI. Ugyanis ha egy adott pillanatban a szememmel egy ponton fokuszalok, akkor nehany centire attol a ponttol mar annyira osszemosodnak a betuk (nem, nem azert mert szemuveg kene - jo a szemem), hogy nem tudom kivenni oket.

Tehat ez a fenykepezes ez nem is igazan fenykepezes (ertsd fix szempozicio)?
Kozben mozgatod a szemedet? ('sweepelsz a szoveg felett?) (erre az valaszoljon, aki 'fenykepezni tud')

Vagy mozgatod a szemedet horizontalisan, csak kozben parallel fogsz fel (ertelmezel) tobb, egymas alatti sort? Ezt azet nem nagyon tudom elkepzelni, mert az agy elvileg "soros" bemenetu eszkoz. Csak a rutinszeruen begyakorolt (nem ertelemhez kotodo) taskokat lehet szerintem parhuzamosan csinalni. (de ki tudja, lehet, hogy nincs igazam.) Ha latszolag tobb dologgal foglalkozol agyilag, az szerintem jobban hasonlit a preemptive multitaskinghoz.

Valaszoljon, aki tud.

PiriJano Creative Commons License 1999.12.15 0 0 18
Korábban én is próbálgattam, de aztán nagy szükségem nem volt rá. Annyira emlékszem, hogy nagyon nem volt mindegy (nekem legalábbis), hogy milyen jellegű az olvasmány. Szépirodalmat gyk. nem érdemes így olvasni.
Woody Allen klasszikusa szerint: "Foglalkozom gyorsolvasással. Tegnap este elolvastam a Háború és békét. Oroszországról szól."
Kb. ennyi.

piriJano

Bianco Creative Commons License 1999.12.15 0 0 17
Aki engem tanított, Szabó Ferencnek hívták. Ő halt meg? Szomorú...
Előzmény: Angi (12)
treff7es Creative Commons License 1999.12.14 0 0 16
Az eddigi ismereteim alapján kétféle gyorsolvasás létezik:
- agykontrollos, minden oldalt 1-1 másodpercig kell nézni(azt hiszem ennél a lépésnél kell alfában lenni), azután az olvasott témához kapcsolódó kérdéseket fel kell dolgozni,és a feldolgozás során jönnek elő emlékek az olvasmányból.
- hagyományos: a szavak olvasása nem szavanként, hanem nagyobb blokkonként történik. Ez azt jelenti, hogy úgy kell nézni a szövegre, hogy pl egy sor olvasásakor csak két helyre nézzen a szemünk(a szemünk ne szavanként ugráljon arréb, hanem nagyobb egységenként).
A módszerről már a 60-as 70-es években is jelent meg magyar nyelvű könyv, Dr Dezső Zsigmondné "Gyorsolvasás, hatékony olvasás" cimen(nem biztos, hogy pontosan ez a cime), Sajdik Ferenc mókás rajzaival. A könyvben napra lebontva olvasási gyakorlatok vannak, asszem
90 napig(vagy 30?) kell ezeket csinálni. Nagyobb könyvtárakban meg lehet még találni a könyvet. Nekem nem volt türelmem végigcsinálni(nem volt kitartásom a rendszeres gyakorláshoz), de szivesen ajánlom.
Az agykontrollos módszer eléggé futurisztikusnak tűnik(egy másodperc alatt egy oldal elolvasása), és még nem hallottam arról, hogy valakinek bejött volna. Persze ha valakinek van jobb tapasztalata, azt szivesen meghallgatom.

Régebben volt az rtl fókusz műsorában(egy-két éve) egy olyan pasiról szó, aki simán meg tudott jegyezni nagyon hosszú számokat, vagyis jó tanuló, magolási képessége volt. Ezt a riport szerint csak egy könyv alapján történő gyakorlással érte el. A kulcsszavak a memóriakulcs, memóriafogas volt. Ha valaki esetleg tudna segiteni a módszer megismerésében, megtanulásában, akkor nagyon örülnék.

cinca Creative Commons License 1999.12.14 0 0 15
hálás köszönet a hasznos információkért, ugye így már más egy kicsit a gyerek fekvése
nekem sem tetszenek ezek az öntudatlan állapotban elkövetett dolgok, de a technikán van még mit fejleszteni, remélem ezt meg tudom tenni anélkül is, hogy alfáznék...
Vajon ma már miért nem tanítanak ilyen hasznos dolgokat ?
Igaz nem régen olvastam valamelyik újságban egy lesújtó statisztikát arról, hogy milyen keveset olvasnak az emberek....Ja igaz Lagzi Lajcsival nem tud konkurrálni Hemingway vagy József Attila.
Bocs, hogy OFFtopikoltam.
Angi
élek az általad felkínált lehetőséggel, majd pár nap múlva ha újra benn leszek a munkahelyemen emilezek, mert az itteni címem nem müxik.Kösz.
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.14 0 0 14
Igen, ilyesmi, ez az egyik lehetséges változat.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.14 0 0 13
Viszonylag gyorsan olvasok, mindenféle alfázás nélkül. Nem tudom mennyi szót mennyi idő alatt. A "technika" az, hogy kb. 3 soron futok át egyszerre. Ennyi még nem sok ahhoz, hogy gyorsan egymáshoz tudjam kapcsolni a tartalmukat. De valahogy úgy vettem észre (magam sem vagyok teljesen tisztában, hogy hogyan csinálom), hogy nem újabb három sort veszek elő, hanem csak kettővel lépek lejjebb, vagy valahogy vissza-visszaugrom az előbb olvasottak értelméért...A fene tudja, de valami ilyesmi.
Angi Creative Commons License 1999.12.14 0 0 12
Én is a Közgázon tanultam, nem hiszem, hogy oktatják még, az öregúr, aki tanította, ugyanis meghalt :-(
Gyakorlással elsajátítható. Én ha "nyugisan" olvasok, 600-700 szó/perces sebességgel teszem, de újságolvasásnál ez lehet akár 1000-1200 is.
Csatlakoznék Merilinhez, veszélyes lehet, ha nem vagy tudatában annak, mit töltesz át az agyadba. Másrészt nem is élvezed :-(
Ha valakinek gyorsolvasási módszerekről, feladatokról van szüksége infora, írjon és emilek (csak klasszikus gyorsolvasást!).

Angi

daszkaln Creative Commons License 1999.12.14 0 0 11
ha letezne egyaltalan mar a kolosttorokban feltalaltak volna
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.14 0 0 10
A Közgázon fakultatív tárgy volt, osztályzatot nem is adtak rá, az volt a címe, hogy Gyorsolvasás. Nem jártam rá, csak láttam a tantervben.
Én sem tartom bölcs dolognak, hogy közben lemenni alfába, meg mittudomén. Én teljesen normális tudatállapotban vagyok, amikor így olvasok. S abban igaza van getomnak, hogy sok olvasással ki lehet magunkban fejleszteni. Esetleg gyerekkorban alakul ki a képesség, amikor az agy még fogékonyabb. Mindenesetre azóta tudom, hogy gyorsolvasással olvasok, mióta egy évfolyamtársam mesélte, hogy milyen is az a közgázos fakultatív tárgy.
Előzmény: cinca (7)
getom Creative Commons License 1999.12.14 0 0 9
Most már nem zrikáltalak.

Kb. ugyanezek a mutatószámok nálam is. Napi egy két-óra. Kb. 3-4 könyv egyidejű olvasása. Komolyan. És kb. 700-800 oldal.

Na csá.

Előzmény: cinca (7)
Merilin Creative Commons License 1999.12.14 0 0 8
Cinca!

Olvasd el figyelmesen, kérlek:

Nos, én anno megvettem a Villámolvasás címü könyvet. A tanfolyam ennek a fickónak az eljárására épül. Ö eredetileg fotó-olvasásnak nevezte el, csak így fordították, mert jobban hangzik.

A könyv szerint tényleg meg lehet csinálni. Szerintem is. Bár nekem személy szerint nem sikerült, egyrészt mert nem gyakoroltam sokat, másrészt nem árt hozzá, ha van egy kis agykontrollos gyakorlata az embernek. Gondolom a tanfolyamban ez a technika már benne foglaltatik.

Az a lényege, hogy az agykontrollosok által preferált állapotba kerülsz, amikor nem vagy teljes öntudatodnál, és nyugisan végiglapozod a könyvet. Ekkor "lefényképezed" az oldalakat, és később amire kíváncsi vagy, elő tudod hozni. De tudatosan NEM fogsz emlékezni mindenre. Tulajdonképpen nem is olvasás, hanem átnyomod az elmédbe egy könyv, stb. tartalmát.

Én meggondolnám a helyedben, hogy alkalmazod-e ezt a technikát. Ugyanis én személy szerint _veszélyesnek_ tartok minden olyan eljárást, ami az elmével kapcsolatos és nem vagy teljes öntudatodban! Nem tudhatod, milyen hatással lesz rád bármilyen könyv elolvasása...

Csábítónak hangzik, és nagyon veszélyes lehet.

Üdv:
Merilin

cinca Creative Commons License 1999.12.14 0 0 7
A Közgázon milyen tantárgy keretein belül tanultatok erről? Vagy tanulási módszertant oktattak?
Természetesen nem versek olvasása kapcsán jutott ez eszembe, arra vétek lenne alkalmazni ezt a módszert hiszen a lényeget ölnénk meg vele.
De pl.rengeteg újságot veszek meg , és csak gyűlnek az iróasztalomon és lassan betemetnek.

getom:hiába zrikálsz, olvasok én már 6 éves korom óta és folyamatosan olvasok egyidejüleg 3-4 könyvet de akkor is kevés ez az idő.Jelenleg napi 70-80 oldal elolvasására jut időm és energiám ez kb.1-2 óra időtartam, függ a téma fajsúlyától ill. mennyire vagyok fáradt.Ezen azért jó lenne változtatni.
Neked jobban megy?
Több időd van rá?

getom Creative Commons License 1999.12.14 0 0 6
De van.

Énnálam is az a helyzet, mint a Szabolcsnál. Kb.

A lényeg az, hogy minél többet olvass már gyerekkorodtól, hombre, és akkor kialakul ez a képesség. Valamennyire. Persze az is igaz, hogy ez általában felszínesebb olvasmányokra jó csak, ahogy a Szabolcs mondja. Ha például az Egy családregényt akarod így olvasni a Nádastól, akkor meglepődve fogod tapasztalni, hogy nem működik. Leslie L. Lawrence-nél ellenben minden gond nélkül. Furcsa dolgok ezek.

Szerintem ezt nem nagyon lehet tanulni.

Előzmény: cinca (2)
Bianco Creative Commons License 1999.12.14 0 0 5
Létezik gyorsolvasás. Én is a Közgázon tanultam. Ezzel el lehet jutni, hogy a beszédnél háromszor-ötször gyorsabban olvass. Ezt sok ember öntudatlanul használja, de fejleszthető. Még többeknek azonban a beszéd gyorsasága a határ.

A tanfolyam lényege (ahogy Szabolcs írta), hogy képekben fogd föl a szöveget. Nem a sor elején kezded, hanem mondjuk egy 10 centis sorra két helyen ránézel. A tanfolyam pl. az egyszerre átlátható szövegrész szélességét nagyítja.

Az elérhető az 1000-1500 szó/perces sebesség. 250-300 szó/perccel beszélsz. Az 1 mp/ oldal szerintem kamu.

cinca Creative Commons License 1999.12.14 0 0 4
kösz
ez az 1 oldal/mp a mézesmadzag,és csak évek kérdése , hogy ki mikor jut el oda?
Na ez nem hangzik túl biztatóan....
Előzmény: én5 (1)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.14 0 0 3
Nálunk az egyetemen (Közgáz) tanították. Pontosan nem tudom a módszer lényegét, meg hogy miképpen lehet megtanulni, én viszont asszem, autodiadakta módon a követője vagyok. Ugyanis nem soronként olvasom, hanem a szöveget mint egy képet látom, és úgy nézem, azaz olvasom. Ezzel tényleg marha gyorsan lehet olvasni, viszont hátránya, hogy pl versolvasás, idegen nyelvű szöveg olvasása és alapos tanulás esetén nem alkalmazható.
Előzmény: én5 (1)
cinca Creative Commons License 1999.12.14 0 0 2
getom
talán akkor más mértékegységben kifejezned a sebességedet.Mit szólsz pl. a....oldal/év -hez?
Bár Te poénra veszed ezt, én tényleg küzdök saját magammal, hogy annyi mindent szeretnék/kellene elolvasni, az idő meg......na de ezt Te is tudod.
Konstruktívabb javaslatod nincs?
Előzmény: getom (0)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!