Itt vagyok újra. Egy olyan kérdésem lenne hogy esetleg találkozhatnék-e közületek személyesen olyasvalakivel, akinek jól bevált tenyészete van, egy kóstoló erejéig? Budapest-Komárom útvonalon, vagy a két végpont 20-30 km-es körzetében.
Azt szeretném kideríteni, hogy milyen ízűnek kell lennie a legjobb hatású italnak, hogy amit érlelek magamnak, az úgy jó-e, ahogy csinálom.
Ha valaki vállalná, akkor privátban kereshet a kersey.pal kukac freemail pont hu címen. Előre is köszönöm!
Ez így működik, a szálak az élesztőgomba fonalai, meg a mindenféle baktériumflóra, a teától barnára színezve.
Lentről elindulnak felfelé, közben elkezdik bontani a cukrot, termelik belőle a savakat és széndioxidot. Utóbbit az élesztő, ami nem jó, ha túlszaporodik, mert elvonja az életeret a hasznos baktériumoktól, pontosabban túlsavasítással lehetetleníti el azokat.
Ugyanakkor a szimbiózis nélkülözhetetlen része is az élesztő, tehát kell.
Végül pedig fent összeállnak egy új teleppé.
Ezért jobb is, ha a régi telep lesüllyed, így kialakul egy folyamat a cukorbontásban. A kémhatás is változik a magassággal. Mindig fent, a réteg alatt a legsavanyúbb, érett az ital. Lejjebb egyre édesebb, ezért vagy fentről kell csapolni, vagy kivárni, míg lent is beérik.
Sziasztok! Az természetes hogy a kombucha gomba lesüllyed a tea aljára és barnás hínárszerű fonalak nőnek ki belőle? Ezek a tetején összeálltak egy kis gombócba, a gombát pedig körbeveszi ez a zavaros hínárszerű képződmény. 3. napnál tartok az erjesztésben.
Szèp napot! Budapest ill. Dunakeszi vonzáskörzetèből keresek kombucha gombát. Bár règen ingyen adtuk egymásnak az induló adagot, ha kell, termèszetessen fizetek èrte. Előre is köszönöm.
Halottam hogy ez a gomba sok mindenre jó. Én a beteg apukámnak szeretnék beszerezni, ha valakinek van ilyen és tudna belőle adni azt nagyon megköszönném.
Sokat nem tudok érte fizetni mivel a gyógyszerei elviszik szinte az egész havi keretet, abban reménykedem, hogy ez segít neki felerősödni.
minden segítséget hálásan köszönök.
Budapesti vagyok az email címem: laszkris@gmail.com
Egy régi, törölt nick-es hozzászólást idéztem ugyanebből a topikból. ez, amit kérdeztél, abban szerepelt.
Személyes tapasztalatom nincs a kevésbé vagy hosszasabban érlelt kombucha hatásával kapcsolatban. Igazság szerint én az oroszos folyamatos érlelést használom. Amit leittam belőle, azt pótolom. Így nem olyan savanyú, egész kellemes íze szokott lenni. Ha túlzottan savanyú, akkor egy kicsit több cukros teával "be lehet állítani" az ízét. Szerintem ez a hatását nem befolyásolja különösebben, csak így a cukortartalma magasabb, hiszen a néhány órája vagy max. egy-két napja hozzáöntött teát még nem érlelte át kellőképpen.
Köszönöm. Valóban manipulálhatják a koncentrátumot, mert már nem lehet belőle kitenyészteni a gombát. (van ilyen a joghurtokban is, a francia licencel gyártott joghurtból nem lehet házit készíteni, míg a többiből igen). " a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. " Ezt nagyon soknak ajánlom a figyelmében, ezt én sem tudtam. Saját tapasztalat ez, vagy valamely fórumozó írta, esetleg valahol máshol olvastad?
A múlt télen, 2014 decemberében próbáltam a fél literes koncentrátummal, mert rendes tenyészetet nem tudtam beszerezni. Kiöntöttem egy nagy befőttesüvegbe, hozzáöntöttem kb. egy liter jó cukros fekete teát. Legalább egy hónapig állt egy elég meleg helyen, de nem indult be rajta semmi. Ebből gondolom, hogy a koncentrátummal valamit elkövethetnek gyárilag, hogy ne induljon be, mert akkor elég lenne egyszer megvenni mindenkinek.
Végül Pesten tudtam venni a Viva Natura-féle tenyészetet. Annak a leszármazottai vannak most is. Abból elég, ha egy söröspoharat félig öntök csak lével és textillel legumizva kiteszem állni. Egy hét alatt (sőt, olykor 4-5 nap alatt) már kezd gombásodni. Sőt, egyszer egy fél pohár sűrű fekete teát "fertőztem meg" mindösszesen 4 ml (fecskendővel mértem) azzal a lével, amiben a boltban vásárolt tenyészet úszott, és azon is kinőtt. Nem tudom, mennyi idő alatt, talán ennek kellett két hét is, de ez a jelentéktelen mennyiség is elég volt, hogy beinduljon és egy szép kombucha-telep fejlődjön ki rajta. Pontosan ugyanott tartottam, mint a befuccsolt koncentrátumot, és szintén télen. Tehát, a koncentrátummal művelhetnek valamit. Nem tudom mit, mert hőkezelni (pasztörizálni) elvileg nem szabad, hiszen akkor pont a lényegét, az élő anyagot ölnék ki belőle.
Most visszaolvastam: sokkal-sokkal lejjebb írta valaki, hogy talán átszűrhetik valami mikroszűrőn. De a hozzászóló utólagos engedelmével idemásolom:
"Azt hiszem, a http://www.happyherbalist.com segítségével rájöttem, a bolti Kombucha-koncentrátum miért nem szaporítható, miért olyan feltűnően tiszta. Épp most néztem az egyik üzletben, egyszerűen nincs üledék a palackok alján. Gondolom, valami jófajta mikroszűrővel kiszűrik belőle az élesztőt (vagyis a barna lebegőanyagot), ettől annyira leáll, hogy többé be sem indul. Hiába adunk hozzá cukros teát (valamikor próbáltam, semmi nem történt).
Régebben írta valaki a fórumon, hogy pasztőrözve van, ez eléggé irreálisnak tűnik, hiszen a pasztőrözés lényegileg hőkezelés, ami ennél nem megengedhető. Noha a borászatban is előfordul a pasztőrözés, az élesztők pusztításával (is) kapcsolatban, de azért a Kombuchánál más a helyzet, egyéb élő részei is pusztulnának, elvészne a gyógyhatás.
Feltételezésem szerint, szükséghelyzetben indítófolyadék céljára használható ez a koncentrátum (ami persze nem koncentrált, legfeljebb erősen savas), talán fel is javíthatja egy meglévő gomba minőségét, csak a hozzáadott gombán legyenek élesztőmaradványok is.
Jó ez a weboldal, kiderül még az is, hogy a túlszaporodott élesztő -- az egyre fokozódó széndioxidtermelés mellett -- gátolja a glukoronsav képződését, ami viszont a Kombucha legfőbb gyógyító, méregtelenítő anyaga, közrejátszik a szervezet lúgosításában is. Nem közvetlenül lúgosít, hiszen sav, hanem a szervezet méregtelenítő, illetve ezen keresztül a sav-lúg szabályzórendszerét pozitívan befolyásolva.
Így állhat elő az a helyzet, hogy a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. Ekkor az ital savasító hatású lesz az emberre is. Aki buborékos Kombuchát szeretne, annak inkább a palackozás, tárolás útján történő másodlagos érlelést ajánlják, nem pedig a Kombucha-tenyészet túlérlelését.
Az egészben a legjobb, hogy az olvasottak teljesen egybevágnak a tapasztalatokkal, vagyis mindenre van korrekt magyarázat, ezért díjazom ezt a webhelyet."
Én a hőmérsékletre gyanakszom, mert sohasem télen indítottam. Háromszor sikerült, most nem értem miért nem indul be. Általában ezeknél a fermentált anyagoknál a hőmérséklet nagyon fontos. Most 22 , vagy 23 fok van a lakásban, nyáron 25-26 volt. Akkor gyorsabban ecetesedik, most nem valami ecetszagú, csak csodálkozom rajta, hogy akkor miért nem penészedik be. Talán sokkal később, talán 2 hét múlva beindul, legalábbis reménykedem bebbe.. Hacsak meg nem manipulálták ( mert joghurtot is egyfajta joghurtból nem lehet előállítnai, a többiből szupert lehet: pedig a legjobb fajtából nem lehet: szerintem nem véletlenül).
Gomba volt, vagy koncentrátum? Én mindig koncentrátumból neveltem ki a gombát, de most 1 hónap után sem indult be, igaz meg sem romlott a teával felhígított lé... Várom türelemmel, de lehet, hogy rendelek gombát.
Nekem nem sikerült. Több mint egy hónapig állt szövettel letakart befőttesüvegben, de nem nőtt ki rajta semmi. Lehet, hogy azért, mert felöntöttem teával.
Elvileg jobb többféle baktériumot szedni, de az is igaz, hogy túl vannak árazva rendesen. Ennek még elfogadható volt az ára is, illetve korábbi években már bevált, így maradtam ennél.
Próbálkoztam ugyan egyéb fajtákkal is, de nehéz így megmondani, hogy van-e különbség.
Sokáig csináltam, de valahogy lecsengett, ráuntam. Először csak melegebb hónapokra akartam halasztani, de akkor meg már nem volt kedvem ismét belekezdeni.
A csapolási magasság problémás lehet, mert mindig alul van az éretlenebb, cukros folyadék, felfelé haladva savanyodik. A tenyészet alatt a legsavanyúbb, vagyis érett.
Továbbá lent vannak az üledékek, seprő (borász kifejezéssel).
Hőmérő matrica nekem is van, akvarisztikai, de lényegében ugyanaz. pH-méréssel nem foglalkoztam, a savanyúság ízleléssel is meghatározható. Mintavétel lehetséges orvosi fecskendővel, vagy egy szívószálat betéve a folyadékba, felső végét befogom, kiemelem.