Keresés

Részletes keresés

Beby55 Creative Commons License 2016.12.31 0 0 1919

Sziasztok,már volt 3 sikertelen próbálkozásom a kombival :( esetleg ha lenne valakinek szaporulata amit nekem tudna adni? Nagyon meg köszönném.

BÚÉK mindenkinek!!!

Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.11.21 0 0 1918

Sziasztok!

 

Itt vagyok újra. Egy olyan kérdésem lenne hogy esetleg találkozhatnék-e közületek személyesen olyasvalakivel, akinek jól bevált tenyészete van, egy kóstoló erejéig? Budapest-Komárom útvonalon, vagy a két végpont 20-30 km-es körzetében.

 

Azt szeretném kideríteni, hogy milyen ízűnek kell lennie a legjobb hatású italnak, hogy amit érlelek magamnak, az úgy jó-e, ahogy csinálom.

 

Ha valaki vállalná, akkor privátban kereshet a  kersey.pal  kukac freemail pont hu címen.  Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.11 0 0 1917

Ez így működik, a szálak az élesztőgomba fonalai, meg a mindenféle baktériumflóra, a teától barnára színezve.

 

Lentről elindulnak felfelé, közben elkezdik bontani a cukrot, termelik belőle a savakat és széndioxidot. Utóbbit az élesztő, ami nem jó, ha túlszaporodik, mert elvonja az életeret a hasznos baktériumoktól, pontosabban túlsavasítással lehetetleníti el azokat.

 

Ugyanakkor a szimbiózis nélkülözhetetlen része is az élesztő, tehát kell.

 

Végül pedig fent összeállnak egy új teleppé.

 

Ezért jobb is, ha a régi telep lesüllyed, így kialakul egy folyamat a cukorbontásban. A kémhatás is változik a magassággal. Mindig fent, a réteg alatt a legsavanyúbb, érett az ital. Lejjebb egyre édesebb, ezért vagy fentről kell csapolni, vagy kivárni, míg lent is beérik.

Előzmény: Hanes5 (1916)
Hanes5 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 1916

Sziasztok! Az természetes hogy a kombucha gomba lesüllyed a tea aljára és barnás hínárszerű fonalak nőnek ki belőle? Ezek a tetején összeálltak egy kis gombócba, a gombát pedig körbeveszi ez a zavaros hínárszerű képződmény. 3. napnál tartok az erjesztésben.

Degi Dashbaljir Creative Commons License 2016.09.15 0 0 1915

Sziasztok! Budapesten, Lehel térnél  kombucha gombák átvehetőek, ára 500Ft, akit érdekel írjon e-mailt: d.degi2000@gmail.com

TomWoplf Creative Commons License 2016.09.07 0 0 1914

Sziasztok,

Ácsról egy adag kombucha elvihető.

 

Tamás

Plutovics Creative Commons License 2016.02.18 0 0 1913

Szèp napot! Budapest ill. Dunakeszi vonzáskörzetèből keresek kombucha gombát. Bár règen ingyen adtuk egymásnak az induló adagot, ha kell, termèszetessen fizetek èrte.  Előre is köszönöm. 

Krisban Creative Commons License 2016.02.08 0 0 1912

Sziasztok!

Halottam hogy ez a gomba sok mindenre jó. Én a beteg apukámnak szeretnék beszerezni, ha valakinek van ilyen és tudna belőle adni azt nagyon megköszönném.

Sokat nem tudok érte fizetni mivel a gyógyszerei elviszik szinte az egész  havi keretet, abban reménykedem, hogy ez segít neki felerősödni.

minden segítséget hálásan köszönök.

Budapesti vagyok az email címem: laszkris@gmail.com

johi2001 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 1911

https://www.facebook.com/KombuchaTea77

Itt lehet olvasni sok érdekességet és rendelni is lehet.

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 1910

Csináltam én is valamikor, gyengébben fejlődött, de működött. Keverten szokták ajánlani inkább, fele-fele arányban.

Előzmény: combucha (1909)
combucha Creative Commons License 2016.02.01 0 0 1909

Zöld teával el lehet-e készíteni a Kombucha italt?

Szuszy13 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1908

Sziasztok! 

Nagyon szeretném kipróbálni a kombucha tea készítését!

Van valaki, aki tudna a kezdéshez kombucha gombát adni? Szívesen ki is fizetem.

 

Köszönöm! 

Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.01.16 0 0 1907

Egy régi, törölt nick-es hozzászólást idéztem ugyanebből a topikból. ez, amit kérdeztél, abban szerepelt.

 

Személyes tapasztalatom nincs a kevésbé vagy hosszasabban érlelt kombucha hatásával kapcsolatban. Igazság szerint én az oroszos folyamatos érlelést használom. Amit leittam belőle, azt pótolom. Így nem olyan savanyú, egész kellemes íze szokott lenni. Ha túlzottan savanyú, akkor egy kicsit több cukros teával "be lehet állítani" az ízét. Szerintem ez a hatását nem befolyásolja különösebben, csak így a cukortartalma magasabb, hiszen a néhány órája vagy max. egy-két napja hozzáöntött teát még nem érlelte át kellőképpen.

Előzmény: combucha (1905)
Babiska Creative Commons License 2016.01.13 0 0 1906

Kombucha gomba kultúra eladó 1000ft.Várszegi Rozália Pécs 06205688171

combucha Creative Commons License 2016.01.11 0 0 1905

Köszönöm. Valóban manipulálhatják a koncentrátumot, mert  már nem lehet belőle kitenyészteni a gombát. (van ilyen a joghurtokban is, a francia licencel gyártott joghurtból nem lehet házit készíteni, míg a többiből igen). " a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. " Ezt nagyon soknak ajánlom a figyelmében, ezt én sem tudtam. Saját tapasztalat ez, vagy valamely fórumozó írta, esetleg valahol máshol olvastad?

Előzmény: Yoshi Toranaga (1904)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.01.09 0 0 1904

A múlt télen, 2014 decemberében próbáltam a fél literes koncentrátummal, mert rendes tenyészetet nem tudtam beszerezni. Kiöntöttem egy nagy befőttesüvegbe, hozzáöntöttem kb. egy liter jó cukros fekete teát. Legalább egy hónapig állt egy elég meleg helyen, de nem indult be rajta semmi. Ebből gondolom, hogy a koncentrátummal valamit elkövethetnek gyárilag, hogy ne induljon be, mert akkor elég lenne egyszer megvenni mindenkinek.

 

Végül Pesten tudtam venni a Viva Natura-féle tenyészetet. Annak a leszármazottai vannak most is. Abból elég, ha egy söröspoharat félig öntök csak lével és textillel legumizva kiteszem állni. Egy hét alatt (sőt, olykor 4-5 nap alatt) már kezd gombásodni. Sőt, egyszer egy fél pohár sűrű fekete teát "fertőztem meg" mindösszesen 4 ml (fecskendővel mértem) azzal a lével, amiben a boltban vásárolt tenyészet úszott, és azon is kinőtt. Nem tudom, mennyi idő alatt, talán ennek kellett két hét is, de ez a jelentéktelen mennyiség is elég volt, hogy beinduljon és egy szép kombucha-telep fejlődjön ki rajta. Pontosan ugyanott tartottam, mint a befuccsolt koncentrátumot, és szintén télen. Tehát, a koncentrátummal művelhetnek valamit. Nem tudom mit, mert hőkezelni (pasztörizálni) elvileg nem szabad, hiszen akkor pont a lényegét, az élő anyagot ölnék ki belőle.

 

Most visszaolvastam: sokkal-sokkal lejjebb írta valaki, hogy talán átszűrhetik valami mikroszűrőn. De a hozzászóló  utólagos engedelmével idemásolom:

 

"Azt hiszem, a http://www.happyherbalist.com segítségével rájöttem, a bolti Kombucha-koncentrátum miért nem szaporítható, miért olyan feltűnően tiszta. Épp most néztem az egyik üzletben, egyszerűen nincs üledék a palackok alján. Gondolom, valami jófajta mikroszűrővel kiszűrik belőle az élesztőt (vagyis a barna lebegőanyagot), ettől annyira leáll, hogy többé be sem indul. Hiába adunk hozzá cukros teát (valamikor próbáltam, semmi nem történt).


Régebben írta valaki a fórumon, hogy pasztőrözve van, ez eléggé irreálisnak tűnik, hiszen a pasztőrözés lényegileg hőkezelés, ami ennél nem megengedhető. Noha a borászatban is előfordul a pasztőrözés, az élesztők pusztításával (is) kapcsolatban, de azért a Kombuchánál más a helyzet, egyéb élő részei is pusztulnának, elvészne a gyógyhatás.


Feltételezésem szerint, szükséghelyzetben indítófolyadék céljára használható ez a koncentrátum (ami persze nem koncentrált, legfeljebb erősen savas), talán fel is javíthatja egy meglévő gomba minőségét, csak a hozzáadott gombán legyenek élesztőmaradványok is.


Jó ez a weboldal, kiderül még az is, hogy a túlszaporodott élesztő -- az egyre fokozódó széndioxidtermelés mellett -- gátolja a glukoronsav képződését, ami viszont a Kombucha legfőbb gyógyító, méregtelenítő anyaga, közrejátszik a szervezet lúgosításában is. Nem közvetlenül lúgosít, hiszen sav, hanem a szervezet méregtelenítő, illetve ezen keresztül a sav-lúg szabályzórendszerét pozitívan befolyásolva.


Így állhat elő az a helyzet, hogy a kevésbé érett Kombucha sokkal inkább gyógyhatású, mint amikor túlzottan elszaporodik benne az élesztő, és egyúttal erősen szénsavas is lesz. Ekkor az ital savasító hatású lesz az emberre is. Aki buborékos Kombuchát szeretne, annak inkább a palackozás, tárolás útján történő másodlagos érlelést ajánlják, nem pedig a Kombucha-tenyészet túlérlelését.

 

Az egészben a legjobb, hogy az olvasottak teljesen egybevágnak a tapasztalatokkal, vagyis mindenre van korrekt magyarázat, ezért díjazom ezt a webhelyet."

Előzmény: combucha (1901)
combucha Creative Commons License 2016.01.06 0 0 1903
Előzmény: mondj igazat (1902)
mondj igazat Creative Commons License 2016.01.03 0 0 1902

Sziasztok! 

 

Van valakinek felesleges kombucha gombája? 

 

Köszönöm!

combucha Creative Commons License 2015.12.30 0 0 1901

Én a hőmérsékletre gyanakszom, mert sohasem télen indítottam. Háromszor sikerült, most nem értem miért nem indul be. Általában ezeknél a fermentált anyagoknál a hőmérséklet nagyon fontos. Most 22 , vagy 23 fok van a lakásban, nyáron 25-26 volt. Akkor gyorsabban ecetesedik, most nem valami ecetszagú, csak csodálkozom rajta, hogy akkor miért nem penészedik be. Talán sokkal később, talán 2 hét múlva beindul, legalábbis reménykedem bebbe.. Hacsak meg nem manipulálták ( mert joghurtot is egyfajta joghurtból nem lehet előállítnai, a többiből szupert lehet: pedig a legjobb fajtából nem lehet: szerintem nem véletlenül).

 

Előzmény: Yoshi Toranaga (1898)
combucha Creative Commons License 2015.12.29 0 0 1900

Gomba volt, vagy koncentrátum? Én mindig koncentrátumból neveltem ki a gombát, de most 1 hónap után sem indult be, igaz meg sem romlott a teával felhígított lé... Várom türelemmel, de lehet, hogy rendelek gombát.

Előzmény: Yoshi Toranaga (1898)
combucha Creative Commons License 2015.12.29 0 0 1899

Ezt a fajta gombát hol lehet beszerezni?

Előzmény: Törölt nick (1827)
Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.12.26 0 0 1898

Nekem nem sikerült. Több mint egy hónapig állt szövettel letakart befőttesüvegben, de nem nőtt ki rajta semmi. Lehet, hogy azért, mert felöntöttem teával.

Előzmény: combucha (1887)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.23 0 0 1897

Elvileg jobb többféle baktériumot szedni, de az is igaz, hogy túl vannak árazva rendesen. Ennek még elfogadható volt az ára is, illetve korábbi években már bevált, így maradtam ennél.

 

Próbálkoztam ugyan egyéb fajtákkal is, de nehéz így megmondani, hogy van-e különbség.

Előzmény: combucha (1896)
combucha Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1896

Acidophilus mivel jobb, mint a többi? Vagy olcsóbb?

Előzmény: Törölt nick (1894)
combucha Creative Commons License 2015.12.20 0 0 1895

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (1894)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.19 0 0 1894

Sokáig csináltam, de valahogy lecsengett, ráuntam. Először csak melegebb hónapokra akartam halasztani, de akkor meg már nem volt kedvem ismét belekezdeni.

 

Bélflóra javítására Acidophilus kapszulát szedek néha.

 

A Kombucha maradék cukortartalma egyébként pocaknövelő lehet, vagy le kell dolgozni a bevitt kalóriát.

Előzmény: combucha (1893)
combucha Creative Commons License 2015.12.15 0 0 1893

Köszönöm. És mi volt az oka, hogy már nem foglalkozol vele, Nem használt? Vagy mit használsz hellyette?

Előzmény: Törölt nick (1892)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.11 0 0 1892

Hasonló 20 literes edényt használtam én is, amikor még foglalkoztam Kombuchával:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92285515&t=9015553

 

A csapolási magasság problémás lehet, mert mindig alul van az éretlenebb, cukros folyadék, felfelé haladva savanyodik. A tenyészet alatt a legsavanyúbb, vagyis érett.

 

Továbbá lent vannak az üledékek, seprő (borász kifejezéssel).

 

Vagy lehet használni lopót is:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133667398&t=9015553

 

Hőmérő matrica nekem is van, akvarisztikai, de lényegében ugyanaz. pH-méréssel nem foglalkoztam, a savanyúság ízleléssel is meghatározható. Mintavétel lehetséges orvosi fecskendővel, vagy egy szívószálat betéve a folyadékba, felső végét befogom, kiemelem.

Előzmény: combucha (1889)
judyle Creative Commons License 2015.12.10 0 0 1891

Sziasztok!

Jelenleg Budapesten dolgozom, és szeretnék venni valakitől Kombucha gomba kultúrát, hogy én magam is el tudjam készíteni otthon a teát.

Tudnátok nekem segíteni a beszerzésében?

e-mail: csonti23@citromail.hu

Köszönöm.

combucha Creative Commons License 2015.12.08 0 0 1890
Előzmény: combucha (1889)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!