Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2020.07.19 0 0 19160

Védöoltással, külsö és belsó élsködök ellen, fertözö terület kerülésével.

Előzmény: dodimilu13 (19159)
dodimilu13 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 19159

Üdvözlök Mindenkit!

Szeretném megkérdezni h a sajtkészítéskor a kullancsok által terjesztett betegség hogyan védhető ki. Köszönöm szépen  

Cichlid15 Creative Commons License 2020.07.03 0 0 19158

köszönöm szépen, akkor használom én a következő adagban is :)

Előzmény: elefada (19157)
elefada Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19157

Ilyen melegbe én a gomolyát is megtámogatom 30ml/10l aludttejjel, utálom, ha gázos a gomolya

Előzmény: elefada (19156)
elefada Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19156

A nyers tejbe alapból benne van, ezért nem kell a gomolyához semmi, csak oltó. Ha olyan sajtot készítesz, amihez a tejet érlelni kell, nagy segítség a mezofil, nálam az aludttej

 

Előzmény: Cichlid15 (19155)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19155

Nagyon köszönöm :) A Mezofil kultúrát ha nem arakom bele, milyen irányba mozdul a sajt? Kevésbé savanyodik?

Előzmény: elefada (19154)
elefada Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19154

Nagyon jó annak a tejnek a beltartalma, jó a kihozatal, s a sajt sárgás szinén is látszik, hogy jó volt a kádmunka! Grat!

Előzmény: elefada (19153)
elefada Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19153

Szerintem is tedd hüvösebbre, 17 felett már az élesztö is bekacsint!

Nagyon szuper lett, csak így tovább!

A gomolyáról azt kell tudni, hogy 10 napnál fiatalabb, akkor friss sajt, ha idösebb, félkemény.

A sárga kezdemény brevi. Ha ráerösítesz sós mosogatással, nedvesen csuszosan tartod a felületet, igen pikáns ízű sajtot kapsz

 

Előzmény: Cichlid15 (19152)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19152

köszönöm szépen :) Igen rosszul írtam, nem erjedési lyukas, röglyukas :)

18 fokon értleltem borhűtőben. Mérem is is a hőfokot mellette, valóban 18 és 19 között mozog a hőmérséklet.

A recept szerint ez az érlelési hőfok. Akkor ez nem jó?

Tegyem hűvösebbre?

 

Előzmény: Pap Pali (19151)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19151

Ez nem erjedèsi lyukas, ez röglyukas. Fotó alapjàn  kissè melege lehet. Kezdésnek kitünő!

Előzmény: Cichlid15 (19146)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19150

a másik korongot még érlelném további 4-5 napot. Van értelme?

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19149

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19148

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19147

Így néz ki vágás előtt. A sárgás foltok láthatóak rajta...

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19146

7 nap érlelés után ma megvágtam a gomolyámat. 60 dekás kis korongok lettek.

Képeket mindjárt rakok fel. Állagra nem túl lágy, inkább félkemény lett. Az utolsó napokban megjelentek kívülről sárga foltok a sajton de se rossz szaga, sem tapintásra nem láttam vele gondot.

Kicsit az Anikó-ra hasonlít. A lukak az érlelés miatti erjedési luka benne. Látványra szép, családnak ízlik, szomszédnak is :)

Látvány alapján kinek mi a véleménye? Szívesen venném a kritikákat.

 

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 19145

ja és elfelejtettem hogy 4.1% feletti a feldolgozott tej zsírtartalma.

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 19144

Értem, köszönöm. 23 fokos helységben dolgoztam fel, 2.7 ml oltót adtam hozzá, 32 fokos tejnél, ami valamivel több volt mint 10 liter, talán pár decivel..Csak furcsa volt az 50 perces alvadás és 2 db 1 kilós sajtforma tele lett, tehát a töret is soknak tűnt. 22 óra forgatás után raktam 20% sófürdőbe, addigra olyan 60%-ra mentek össze a jelenleg olyan 70 dekás körüli sajtkorongok.

7 órát tervezem fürdetni a sóban őket, utána mennek a borhűtőbe 10 napra. A 10 napos érlelés rendben lesz? Vagy a gomolya nem bír annyit? Az 1 hetes érlelést olvastam alapból de én jobban szeretem az érettebb összeálltabb állagot ezért gondoltam a 10 napra.

Előzmény: Pap Pali (19143)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.24 0 0 19143

A gomolyàt nem szoktuk prèselni, de kàrt nem okozol benne ha igen. Fèlkemèny, kemèny sajtoknàl mehet a près, de ott se törvènyszerű. A 24-38 C° tàg ès vàltozatos. Nem mindegy a töret kidolgozotsàga, az oltó mennyisège, a tej zsirossága, a laktàció, illetve a külső hőmèrsèklet se.

Ha sietek, van, hogy több oltót hasznàlok magasabb hőfokon. De szoktam olyat is, hogy a tőgymeleg tejet oltom, majd arànylag nagyra vàgom. Mind gomolya, de màs jellegű.

Előzmény: Cichlid15 (19142)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19142

köszönöm szépen!

Előzmény: Pap Pali (19139)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19141

illetve még egy kérdés: 

a gomolyát most akkor kell préselni (ha igen akkor milyen súllyal) vagy nem kell? Mert erről is van ilyen recept is meg olyan is..

Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19140

Sziasztok, na m projektben vagyok. Ma reggel nekiálltam a gomolyának.Több mint 10 liter tejjel, kb. 11 volt.

Már ott ellentmondásokba ütköztem hogy az MCUI210 oltó leírásában 38 fokos beoltási hőmérséklet van, és a mezofil starter leírásában szintén, ugyanakkor Kiss Ferenc alapbibliának számító filmjében nyáron 28, télen 32 fokos beoltási hőmérsékletről beszél. Én végül a 32 fok mellett döntöttem balanszolva a 2 információ között. Valószínűleg ennek eredményekképpen 30 percre rá még nem volt tökéletes az alvadásom. sőt 10 percre rá is picit még pelyhes maradt az ujjam mikor próbáltam az alvadékot. Gyakorlatilag 50 perce kezdtem felvágni.

A savót elkezdte leadni, ment is minden a maga útján, viszont a 2db 1 kilós formám tele lett a 11 liter tejből származó törettel.

Ez meg hogy? Most forgatgatom őket ahogy kell, majd meglátjuk mi lesz belőle.

De valaki mondja már meg legyenszíves, végülis mi a VALÓS beoltási hőfoka a tejnek?

Pap Pali Creative Commons License 2020.06.23 0 0 19139

Szenàzs, szilàzs, silózott takarmàny a sajtkèszitès ellensège.

Előzmény: Cichlid15 (19138)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 19138

Mire kell figyelni a takarmánynál? Mert akkor konkrétan rákérdezek a boltban, hátha tudják,  vagy utána tudnak nézni.

Előzmény: Pap Pali (19137)
Pap Pali Creative Commons License 2020.06.18 0 0 19137

Igen, de nàla a mezo nem fog működni védelem szempomtjàból, mert màr eleve gyűjtött tejet kap. Èn kipróbàlnàm nyersen, majd ha szüksèges termizàlva. Milyen takarmànyt kapnak az állatok? (Ez is fontos, mert lehet, hogy alapból takarmànyozàsi probléma is felléphet).

Előzmény: elefada (19135)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 19136

Tehén lesz, köszönöm :)

Előzmény: elefada (19135)
elefada Creative Commons License 2020.06.17 0 0 19135

Ha tehén, talán nem lesz gond. Nekem kecske van, ez problémásabb.

Aludttej 1'% vagy pasztör, ha gond van.

 

Előzmény: Cichlid15 (19134)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 19134

Köszönöm,

ha csak vásárolni tudom a tejet és 7 fokra hűtve kapom meg, akkor mit tudok tenni?

10 litert dolgoznék fel egyszerre...

 

 

Előzmény: elefada (19133)
elefada Creative Commons License 2020.06.16 0 0 19133

Az a gond, hogy azzal nem biztos, mert a kultúrának még kell egy kis idö, mire felébred, elkezd dolgozni.

Én audttejet használok, ez azonnali pH esést eredményez, s aktív, szaporodóképes tejsavbaktériumok kerülnek a tejbe

De  a 25-30 fokban, van hogy ez se elég. 

Persze,. nyers kecsketejjel dolgozom, nem tehéntejjel.

Tuti biztos megoldás, 1dl aludttej (ez az én mezofilem) a sajtárba, erre van fejve a tej.

Lehet akármilyen meleg, rajtam nem fog ki

Előzmény: Cichlid15 (19132)
Cichlid15 Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19132

bocsánat a mezofil kulturára gondoltam:) Azzal tudom megelőzni?

Előzmény: elefada (19131)
elefada Creative Commons License 2020.06.15 0 0 19131

puffadás, ezerlyuk, büzös sajt coli jele.

Fejés savanyítóra, vagy a pasztör segít.Coli már a savanyodás alatt látható

Lizozin a vajsavas erjedés ellen van, itt a paztör nem segít, jele a 3.héten jelentkezik, vizszintes repedések a sajtban.

 

Előzmény: Cichlid15 (19130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!