Keresés

Részletes keresés

GGomba Creative Commons License 1 napja 0 0 156128

Köszönöm!

Előzmény: homerx (156110)
Tharkus Creative Commons License 1 napja 0 0 156127

közel sincs meg az a hőösszeg, ami késő június-júliust jellemzi. az viszont tényleg fura, ha tavaly nyáron (elégséges) eső (és kitartó páratartalom) mellett sem volt gomba.

Előzmény: Bencuc (156125)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 156126

Nem úgy értem, hogy korán nő minden, ezért kevés. Inkább úgy, hogy: annyira meleg volt a január, hogy előbbre jött minden, ugyanakkor valamilyen fura okból kifolyólag - eddig - mindenből csak egy hullámot láttam. Jól beázott helyen is. Gyöszös az egész idei év... (eddig, nekem)

Előzmény: Bencuc (156125)
Bencuc Creative Commons License 2 napja 0 0 156125

Én nem osztom morel elméletét, mert itt ahol én lakok nem függvénye az időbeli koraiságnak vagy későiségnek a vargánya. Akkor nő amikor van elég csapadék. Pl. ha régebben kora nyáron nem voltak jók a feltételek, akkor júliusban indult be. Ennek most megfelelne a helyzet.

Eddig májusban nem nagyon adta mert errefele nem volt eső, most viszont szépen be van ázva a talaj, azaz ha előbb is jár minden, a késő júniusi-júliusi banda most kellene akkor jelentkezzen. Az avar teteje már csörög persze, de ha elsöpröm, alatta vizes föld van. Itt ott nő is egy két gomba, de semmi extra. Ez volt tavaly is. Végig sok sok eső nyár elején, mindig vizes talaj, gomba semmi, csak a tuti helyeken róka. Aztán csak az őszi gombák indultak be.  Ilyet 20 év alatt nem tapasztaltam, hogy meleg is van, esik is, de gomba nincs. Olyat igen hogy meleg volt, nem esett, és nem volt gomba. De olyat hogy minden klappolt mégsem volt,  na olyat nem. 

 

Amúgy a kilométerem nekem is megvan, szezonon kívül, akkor megkeresem hova kell menni, de mikor már szedni lehet nem szeretem keresgetni, akkor célzottan megyek vagy ide vagy oda. De ha kimegyek valahova szedni, ott nem nagyon járkálok, vagy találok hamar vagy megyek haza. Ha már sokat kell mászkálni érte azt nem szeretem. De nincs is jelentősége, mert a lényeg a lényeg hogy eddig mindig bevált ez a módszer, 2022 óta valahogy már nem. Én is abban reménykedtem idén visszaáll a dolog, de nem úgy fest. Elég üres az erdő. Hétvégén még egyszer kimegyek a legjobb vargányás helyre, ha nem lesz, maradok a rókagomba szedésnél. Majd ha esetleg elkezdik nagyon töltögetni fel a képeket, mégegyszer megnézem. De másnál is nagyrészt azt látom, hogy csak kisebb mennyiségeket szednek. 

Előzmény: Tharkus (156124)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 156124

ehhez nem tudok hozzászólni, mert én ezt az erdőt ismerem, de ebbe beletettem az elméleti és bejárásos melót, pont azért, hogy tényleg magabiztosan tudjak mozogni mindenféle helyzetben. ez most kezd is meglenni, azt hiszem.. remélem. látom a lógó orrú gombászokat errefelé is, megállnak századszorra is a szokásos korai tölgyesüknél és kész. faccsén is győzködnek, hogy a vh-ban nincs még varesz. tényleg nem ott van, ahol ilyenkor lenni szokott.

 

talán az történhetett, amit morel_whisperer is írt, hogy a kitartóan enyhe idő miatt a szokásos meleg, korai helyeken elindult nagyon korán egy első hullám (két hete legalább) már az első, kevés csapadéktól. na de az nem volt elég nekik, közben kiszáradtunk, leálltak. közben jött meg az eső, de nekik már későn. ezt azért is gondolom, mert az egyik bőtermésű tölgyes-gyertyános részen találtam a tölgyeknél pár öreg tányért egy hete, amik egyértelműen nagyon korán jöttek ki, újulat viszont 2 db volt összesen, miközben ezen a részen hármasával szoktak lenni mindenfelé, korán.

 

de... ha ez így van, akkor nem a tipikusan először induló helyeken kéne keresni, ugye, hanem az utoljára indulókon, mert azok nem "dőltek be" a korai enyhe időnek és csak az eső után, a klasszikus leosztásban kezdtek építkezni. a hipotézist igazolandó két nap alatt öt kilót csak lehoztam...

 

azt mondom, hogy a vh-börzsöny-mátra vonalon jó lesz mindenhol. ez utóbbiról majd remélhetőleg tudok referálni is.

Előzmény: Bencuc (156118)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 156123

"Fogalmam sincs, hogy ez most az eleje, vagy a vege"

 

Ve-leje. ;)

Előzmény: edula2 (156122)
edula2 Creative Commons License 2 napja 0 0 156122

nalunk labon szarad a roka (az is, amit ott hagytam. Oreg nene/Ttamas elmeletevel ellentetben igenis nott, de szarad. Az is szarad, amit nem ott hagytam, hanem most talaltam.) Varganya: egy hasznalhatatlan, ket darabokban mentett, egy fiatal es egy bebi. (Nem K2.) Fogalmam sincs, hogy ez most az eleje, vagy a vege

Előzmény: Tharkus (156113)
edula2 Creative Commons License 2 napja 0 0 156121

Egyezzunk ki abban, hogy is-is: "Az általánosan melegedő klíma ideális a szaporodásukhoz, ezért az egyedszám meredeken emelkedett."

A globalizacio nem uj jelenseg. A pestis Azsiabol (Kina, Mongolia? meg vitatjak) jott (alighanem hajon, a patkanyok bolhaival), a burgonyavesz alighanem a Mexikobol. A marvanyos poloskanak boven volt lehetosege a multban is bevandorolni, megis csak az elmult par evben terjedt el. Ez aligha fuggetlen attol, hogy sokkal melegebbek a telek, mint a multban. 

Előzmény: öreg_néne_b (156106)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 156120

Inkább a Farkas-erdő - Őrség kanyarulat.

Előzmény: Tharkus (156115)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 156119

ne hülyéskedj már, esők függvényében még 2-3 termőhullám lehet őszig bármelyik országrészben

Előzmény: morel_whisperer (156117)
Bencuc Creative Commons License 2 napja 0 0 156118

Igen csak azt elfelejted, hogy változatos az ország éghajlata még ha kicsi is, és nem mindenhol van ez így. Speciel én 2021 ősze óta nem találtam 5 db  vargányánál többet, pedig az ország legjobb gombatermő helyeit szoktam útba ejteni. Persze ez mostantól már lehet nem érvényes. Az lehetséges, hogy ha nem félórákat töltenék az erdőben átszaladva, akkor találnék én is valamivel többet, de én ahhoz az állapothoz szoktam hozzá, hogy bemész az erdőbe, mész 5 percet, teleszeded a kosarat és hazamész. Ilyen már 2 éve nem volt. Pedig eső az volt tavaly is. De nem hogy tele nem szeded, semmit nem találsz. A rókagombán kívül. Az itt ott akad. 

Előzmény: Tharkus (156113)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 156117

Pont ma láttam egy ilyen cikket. Vagy tegnap. Hogy szárazság van stb. Meg lesz. Nyilván mindenféle idősíkon lehet fáklyadiagrammokkal kalkulálni, de azért elég meredek szerintem is ezt így kinyilatkoztatni. De korlátozzuk csak a tényekre, azaz mi is van most. Nehéz meghatározni. Ma voltam egyet gombászni, adott hely, ~10 napja tettem be 1 vareszt meg néhány rókát ide. Gondoltam, szépen, apránként mindenütt beázott. Hát nem. 200 m-enként vékonyan repedezett talaj és sártenger váltotta egymást (fennsík). Nőtt néhány róka, egy kevéskét el is tudtam hozni, a többi már nagyon elszáradt. De legalább senki sem plankolta fel a helyet, amíg másutt vadásztam. Talajnedvesség térkép: felső fél méter sok helyen valóban gatya, alsó mindenütt beázva. Mg. szempontjából tényleg szárazság van, gomba szempontjából meg nehéz eldönteni. Én gyatra tavasz után gyatra nyárra számítok, így is tervezek időbeosztás tekintetében. Kívánom, hogy másoknak jobb legyen a szezonja, de én letettem a nagy találatokról a nyári gyökérkapcsoltaknál. Ismétlem önmagam: minden 2 héttel előrébb van. Minden faj kicsit előjön, majd nyom nélkül eltűnik. A mai helyen is találtam pillecukor állagú keserűgombákat. 5 napja lehettek jók. Egy rózsabogár lakmározás közben konkrétan rászáradt, majd a táplálékával együtt kikönnyült, mire rájuk leltem. Június 3. hetében szokott előbújni itt. Kb. 15 db-ot láttam ma belőle. Július legvége helyett szerintem júniusban megmutatja magát a császár is, hoz 2-2 tojást foltonként, aztán az is eltűnik. Üde világító tölcséreket is láttam ma. Gytg-t még nem, de a következő eső tutira előhozza azt is.

Előzmény: öreg_néne_b (156112)
Bencuc Creative Commons License 2 napja 0 0 156116

Hát azért vannak nagy térséget és időtávlatot átölelő időjárási jelenségek, mint az EL Nino. Aki ezek mentén mond prognózist, az azért nem olyan, mint a tenyérjóslás. Nyilván nem tűpontos, de valamilyen szinten mégis csak egy kiindulási pont. 

Előzmény: öreg_néne_b (156112)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 156115

rengeteg csapadékot kaptatok, szóval oda is platós ifa kell majd a kihordáshoz... ahogy a környéket ismerem, ív is lesz...

Előzmény: stark_100 (156114)
stark_100 Creative Commons License 2 napja 0 0 156114

Gratula! Nekem nem működik valamiért a képfeltöltés. Nem mintha ilyen gazdag zsákmányt akartam volna felrakni, de a helyzet határozottan javulgat. Ma már egy fél kilóra való vargánya összejött.

Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 156113

szerintem nagyon szép, nyugodt, lassan felépülő, remek hullámban vagyunk. három napja voltam itt egy közeli helyen (bükk, bükk és bükk), akkor egy tányérnyi varesz volt, most már ennyi:

 

 

még mindig szépen fut fel, és nem úgy pörög, mint tavaly, amikor kimentél, leszedtél "mindent", majd másnap hatalmas, rohadó malomkerekek között szambáztál ugyanott. most egyetlen ilyet sem találtam magunk után három nappal. ha most erre tényleg még rá is esik, akkor jövő héten elszabadul a pokol :))

öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 156112

Aszályos nyár jön. 

 

Aki egy hét - tíz napnál hosszabb távra jósol. az hazudik. Senki sem tudja, milyen lesz a nyár. Ilyen távlatban csak statisztika van, hogy milyen szokott lenni.

Előzmény: Bencuc (156111)
Bencuc Creative Commons License 2 napja 0 0 156111

"Egyébként az is lehet, hogy a tavalyi év a tavalyelőtti (extrém aszály) utáni regenerációról szólt."

 

Eddigi kiruccanásaim alapján mintha ez is erről szólna vargánya fronton. Így május vége fele az esők után már szokott lenni galambgomba meg királytinóru, az sincs.

 

Egyedül a rókagomba jelentkezik itt-ott mint tavaly, de az is csak a legjobb helyeken, ahol az aszály előtt is tömeges volt. Azokon a helyeken ahol anno csak hébe-hóba volt, egyik évben igen, másik évben nem, ott az sem jön. A vargányát a 22-es idő mintha elintézte volna. Na persze majd elválik még. Ám tegnap mikor ránéztem a híradóra, az volt pont a szalagcím, hogy: Aszályos nyár jön. 

Előzmény: morel_whisperer (156097)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 156110
Előzmény: GGomba (156108)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 156109

ezek jellemzoen osszel szoktak indulni. guglizz ra, biztos ad talalatot. ma mar sokan szerveznek ilyeneket.

Előzmény: GGomba (156108)
GGomba Creative Commons License 2 napja 0 0 156108

Sziasztok! Egy kollégám elkezdett érdeklődni a gombák iránt. Mivel tudás és tapasztalat híján van, szívesen résztvenne gombaismereti (nem szakellenőri) tanfolyamon. 

Van, illetve lesz a közeljövőben Baranya megyében témába vágó tanfolyam, képzés?

Előre is köszönöm a segítséget.

Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 156107

és ezért lett tényleg világszinten globális az összes vírus is: pillanatok alatt megfutja a bolygót körben kétszer bármelyik gedva, míg korábban ezek sokszor lokális járványokat csináltak.

Előzmény: öreg_néne_b (156106)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 156106

Ez is a klimavaltozas resze

 

Nem, ez a globalizációé. Nem azért került ide az ázsiai márványospoloska, mert olyan lett a klímánk, mint Ázsiáé. Egy csomó más kártevővel együtt repülővel órák alatt átjut korábban leküzdhetetlen távolságokon.

Előzmény: edula2 (156101)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 156105

Igazad van! Sejtettem, hogy valamiben tévedtem az előbb. :)

Előzmény: edula2 (156102)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 156104

a vh-ban mindenhol ott van már, csak változó mértékben

Előzmény: edula2 (156101)
Bencuc Creative Commons License 3 napja 0 0 156103

A kukorica gombafertőzésére gondolsz inkább, nem?

Előzmény: morel_whisperer (156099)
edula2 Creative Commons License 3 napja 0 1 156102

az a lobster mushroom, ami rizike volt leanykoraban (https://en.wikipedia.org/wiki/Hypomyces_lactifluorum) Nem tudok rola, hogy mas gombanal is orulnenek neki

Előzmény: morel_whisperer (156099)
edula2 Creative Commons License 3 napja 0 0 156101

En gondoltam, amikor irtad, hogy sajna benne van a pakliban, hogy terjed tovabb T.-bol ez az ize (en meg nem lattam). De ezzel szemben tehetetlenek vagyunk, ugyhogy reszemrol ez meg egy dolog a (hosszu) listan, amire igyekszem nem gondolni.

 

Pont ma fedeztem fel, hogy a meggyunk, cseresznyenk elrohad fent a fan, mert tomegevel jon ra a budos poloska, megszurja, szivogatja es a nedves idojarasban azonnal rohad minden. Tavaly is ez volt. Ez is a klimavaltozas resze - ami csak rosszabb lesz. 

Előzmény: Tharkus (156095)
edula2 Creative Commons License 3 napja 0 0 156100

hmm, ugy latom, Te nem keseru gombaban utazol

Előzmény: Tharkus (156093)
morel_whisperer Creative Commons License 3 napja 0 0 156099

Hát... én ahol találkoztam vele, ott nem figyeltem meg, hogy masszívan jellemző lett volna. Egy kb. 2 hektáros területen volt néhány (nem kevés), aztán legközelebb már egy sem, meg azóta sem. Nem tudom, mitől függhet. Viszont eszembe jutott, hogy talán a tengerentúlon a rókagomba esetében az ilyesmit kedvelik. Pontosabban van egy olyan penész, ami ha megfertőzi a termőtesteket, akkor örülnek neki. Már aki. Meg ha jól emlékszem. :) A vareszos az nyilvánvalóan nem ilyen. Bár a 100 napos tojás, a rohasztott hal, szárított szömörcsög után nem lepődnék meg, ha valaki ezt is szeretné.

Előzmény: Tharkus (156098)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!